Beleggen in Whisky | De volledige gids over investeren in Whisky (2024)

Tegenwoordig is beleggen een verstandige optie wanneer je veel spaargeld hebt of de waarde van je pensioen wilt behouden. Immers wordt sparen een steeds minder interessante optie en kun je zelf waarde verliezen door inflatie.
 
Echter is beleggen vaak nog intimiderend en zoeken mensen naar veilige beleggingen die niet zozeer grote winst behalen, maar meer een stabiele investering zijn. Hiervoor is beleggen in whisky een mogelijke oplossing.
 

Hoe beleg je in whisky aandelen? - Stappenplan

Klaar om te beginnen met whisky aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Waarom Beleggen in Whisky?

Als je denkt aan beleggen in drank, zou je waarschijnlijk meteen neigen naar een wijnkelder, waarbij de wijnen meer waard worden over een langere tijd. Echter kun je op de zeer lange termijn beter in whisky investeren.

Wijn kan op een gegeven moment in kwaliteit afnemen doordat het te lang heeft gerijpt, waardoor het langzaam in azijn verandert. Op een bepaald moment is de wijn dus niet meer goed. Whisky stopt echter na het bottelen met rijpen

beleggen in whisky stock photo

Als je denkt aan beleggen in drank, zou je waarschijnlijk meteen neigen naar een wijnkelder, waarbij de wijnen meer waard worden over een langere tijd. Echter kun je op de zeer lange termijn beter in whisky investeren.

Wijn kan op een gegeven moment in kwaliteit afnemen doordat het te lang heeft gerijpt, waardoor het langzaam in azijn verandert. Op een bepaald moment is de wijn dus niet meer goed. Whisky stopt echter na het bottelen met rijpen

Whisky kan dus meer dan 100 jaar gebotteld zijn zonder dat het in smaak achteruit gaat, iets wat de waarde sterk doet stijgen. Alhoewel een goed gerijpte oudere wijn ook flink wat waard is, heeft wijn echter wel een houdbaarheidsdatum.

Als je je dus echt op de lange termijn richt, is whisky eigenlijk de slimmere keuze. Wat ook een grote rol meespeelt met whisky, is het feit dat whisky de afgelopen jaren enorm in populariteit is gestegen in Azië. Vooral Japanners geven veel uit aan dure whisky.

Dit houdt in dat, mede dankzij het lange rijpingsproces van whisky, de vraag vele malen groter is dan het aanbod. Een goede whisky is dus erg gewild, waardoor de prijs steeds hoger wordt. Als je alleen dit in je gedachte houdt, is investeren in whisky dus een erg goed idee.

Er zijn echter wel een paar risico’s die je in de gaten moet houden wanneer je gaat investeren in whisky. Het is bijvoorbeeld moeilijk in te schatten hoe lang deze Aziatische whisky trend zich gaat voortzetten. Als deze opeens sterk verminderd, zal een groot deel van de vraag naar whisky wegvallen en daarmee ook waarde.

Ook Brexit zal een rol spelen in het toekomstige succes van investeren in whisky,

Ook klaar om te beginnen met beleggen in Whisky? Maak gratis een account aan bij eToro en begin direct!

Hoe kan ik Beleggen in Whisky?

Hoe gaat beleggen in whisky dan in zijn werk? Belangrijk is om je te realiseren dat je bij beleggen whisky niet in aandelen van een brouwerij investeert. Het gaat hierbij om het inkopen van whisky en vervolgens te wachten tot dit in waarde stijgt.

Je kunt dit op verschillende platformen, wat we later in dit artikel verder zullen uitlichten. Eerst zullen we uitleggen op wat voor manieren je kunt beleggen in whisky. Dit kun je namelijk op twee manieren doen.

Whisky flessen

Je kunt allereerst op zoek gaan naar flessen whisky die potentieel hebben om meer waard te worden in de toekomst. Je moet je hierbij wel realiseren dat de waarde van de fles whisky waarschijnlijk niet na een jaar zodanig in waarde zal stijgen dat het het waard is om deze te verkopen.

Je kunt flessen dus beter voor langere tijd vasthouden totdat je het idee hebt dat de waarde van de whisky op dat moment op een piek zit.

Vaten whisky

Als je wat meer te besteden hebt, is het ook overgaan op hele whisky vaten kopen. Deze vaten zijn vaak nog aan het rijpen en kun je makkelijk 20 jaar laten staan zodat de whisky voller en completer van smaak wordt. De waarde zal hierdoor dus ook toenemen.

Je kunt uiteraard ook flessen whisky uit het vat tappen om zo in kleine doses whisky  het vat terug te verdienen en winst te maken. Hoge kwaliteit whisky vaten kopen kan echter al snel duizenden euro’s kosten, dus bedenk goed of je hier meer geld in wilt investeren.

Stappenplan: Beleggen in Whisky via een online broker

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je wilt investeren in grondstoffen, is dit zoals eerder aangegeven gemakkelijk te doen via een online broker. Veel brokers bieden een scala aan handelsproducten, waaronder verschillende grondstoffen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van aanbevolen online brokers.

eToro

eToro logotype

Als je net begint met beleggen, is het verstandig om een broker te vinden die zich richt op beginnende beleggers. eToro is hierdoor de perfecte keuze voor je als startende investeerder.

eToro biedt naast haar makkelijk te begrijpen interface een tal van handige tools aan. Onze favoriet is de CopyTrading functie van eToro, waar je de portfolio’s kunt zien van succesvolle beleggers compleet met rendement en risico waarde.

Je krijgt daarnaast updates van de beleggers zelf over waarom ze specifieke keuzes hebben gemaakt. Als een belegger je van zijn expertise heeft overtuigd, kun je het portfolio zelfs volledig overnemen om zo meteen te beginnen met een gediversifieerd en complete handelsportefeuille.

investeren in whisky copytraders grondstoffen
Beleggen in whisky via deze eToro CopyTraders!

Naast grondstoffen kun je bij deze broker ook kiezen uit een tal van andere handelsproducten, zoals bijvoorbeeld aandelen, CFD’s, ETF’s en indexen. Je kunt dus ook handelen in CFD’s van grondstoffen.

Daarnaast kun je gebruik maken van de gratis demofunctie, zodat je op je gemak kennis kunt maken met het platform en de verschillende handelsproducten. Zodra je comfortabel bent met het platform en met echt geld wilt beginnen, kun je gebruik maken van de lage minimale inleg van €170,-.

Wanneer je belegt in aandelen en ETF’s hoef je tevens geen commissie te betalen. De broker heeft inmiddels meer dan 13 miljoen gebruikers en wordt gereguleerd door de Brite FCA (Financial Conduct Authority), waardoor de broker ook erg betrouwbaar is.

Meer weten over deze broker? Bekijk onze eToro review of ga naar de website en maak meteen een account aan!

Libertex

fundamentele analyse libertex

Libertex is één van de oudste online brokers en heeft meer dan 20 jaar ervaring op de online broker markt. Het feit dat Libertex nog steeds een vooraanstaande speler is op de markt zegt genoeg over de betrouwbaarheid en kunde van de broker.

Het platform wordt goed gereguleerd en is daarom bekend om haar veiligheid. Daarnaast heb je ook toegang tot het zogenaamde MetaTrader Platform, waar je markt- en technische analyses kunt uitvoeren om de markt zo goed mogelijk in te schatten.
 
Libertex biedt een tal van handelsproducten in de vorm van CFD’s aan. Met een CFD speel je in op de koerswisselingen binnen een bepaalde markt. Zo ook voor grondstoffen, hierop speculeer je dus op koersstijgingen en -dalingen.
 
Ook voor deze broker hebben we een review geschreven! Lees onze Libertex review en kijk of deze broker past bij jouw wensen!
 

Stap 2: Creëer je account en start met beleggen

Zodra je een geschikte broker hebt uitgekozen, kun je beginnen met een account aan te maken. Dit kun je bij de meeste brokers doen door gewoon op de homepage op de website te kijken, maar we zullen in dit geval eToro als voorbeeld nemen.

Op de eToro website kun je gemakkelijk een account aanmaken door middel van de groene knop ‘Join now’ rechtsboven. Vul vervolgens je gegevens in en activeer je account middels de verificatie link in je e-mail.

Nu je toegang hebt tot het eToro platform, kun je eigenlijk al beginnen met het demo account, maar als je met echt geld wilt beleggen zul je het zogenaamde KYC (Know Your Customer) proces moeten doorlopen. Deze is ingesteld om de veiligheid van je account te waarborgen en je bewust te maken van de risico’s van beleggen.

Je zult een bankrekening moeten koppelen aan je account alsmede een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Ten slotte hoef je alleen nog een (wettelijk) verplichte vragenlijst in te vullen waardoor er bevestigd wordt dat je weet wat de risico’s van beleggen zijn.

Stap 3: Bekijk het aanbod grondstoffen

beleggen in whisky overzicht etoro grondstoffen
Overzicht van grondstoffen in eToro
Nu je een account hebt aangemaakt, kun je beleggen in een tal van handelsproducten, zoals bijvoorbeeld interessante grondstoffen. In de afbeelding zie je een overzicht van een scala aan grondstoffen waarin je kunt investeren.
 
Als je op de grondstof waar je in geïnteresseerd bent klikt, dan kun je beleggingsinformatie bekijken, zoals bijvoorbeeld de koers en het profiel van het handelsproduct.
 
Zo kun je je goed inlezen op de grondstof alvorens je een belegging doet. Wanneer je zeker weet dat je wilt beginnen met beleggen, dan kun je op de blauwe handelsknop rechtsboven klikken en beginnen met handelen.

Alle stappen gelezen en klaar om te beginnen met beleggen in Whisky? Maak dan gratis een account aan en begin direct met beleggen in Whiskey!

Waar moet je op letten bij Beleggen in Whisky?

Als je gaat beleggen in whisky, is het natuurlijk van belang dat je de juiste kwaliteit in de whisky zoekt. Dit heeft te maken met 4 eigenschappen die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Leeftijd

De leeftijd van whisky wordt iets anders geteld dan je misschien gewend bent: hierbij wordt de rijpingstijd bedoeld van de whisky. Wanneer de whisky gebotteld is, zal de whisky niet meer rijpen.
 
Het gaat er dus om hoe lang de whisky gerijpt heeft in een vat. Hoe langer de whisky gerijpt is, hoe rijker deze van smaak is.
 
Daarnaast zijn whisky’s van hogere leeftijden erg zeldzaam naar aanleiding van de hoge vraag naar whisky, waardoor destilleerderijen vaak de whisky vroeg bottelen.

Zeldzaamheid

Uiteraard speelt leeftijd een rol bij zeldzaamheid, maar uiteraard ook het merk en type whisky. Als er van een whisky grote aantallen geproduceerd wordt, dan is dit vaak niet interessant voor een belegging. Je zult dus op zoek moeten gaan naar zeldzame flessen whisky waar er slechts een klein aantal van zijn gebotteld.

Ook is het regionaal afhankelijk hoe zeldzaam een bepaalde whisky is. Een whisky uit Schotland is mogelijk helemaal niet zo speciaal in Schotland, maar in China kan de waarde een stuk hoger oplopen.

Ook zijn whisky’s van failliete destilleerderijen een stuk meer waard dan wat ze normaal waard zouden zijn dankzij het feit dat de whisky niet meer gemaakt wordt.

Type whisky

Het type whisky speelt ook een grote rol wanneer het gaat om het investeren in whisky. Een blend whisky is vaak al een stuk minder waard omdat deze zowel vaker in massa’s wordt geproduceerd, als van mindere kwaliteit is dan een single malt.
 
Daarnaast is single malt zeer populair op de Aziatische markt, waardoor deze in de loop der jaren sterk in vraag en ook prijs blijft toenemen.

Gelimiteerde productie

Sommige whisky’s worden expres in gelimiteerde opnames gemaakt en worden ook op deze manier gemarket. Bij dit soort whisky’s is het bijna een gegeven dat deze over tijd een stuk meer waard worden. Slim om te bewaren dus!

Een voorbeeld van een gelimiteerde whisky is bijvoorbeeld de in 2019 gebottelde Aberfeldy 40-year-old. Deze is nu al flink wat waard, maar zal naar verwachting in de toekomst meer waard worden als de vraag naar whisky blijft stijgen, mede door de gelimiteerde oplagen van 160 exemplaren.

beleggen in whisky aberfeldy
De Aberfeldy 40-year-old ter waarde van ~€2893,-

Via welk platform kan ik Beleggen in Whisky?

Als je overtuigd bent van de waarde van whisky en benieuwd bent waar je gemakkelijk kunt beleggen in whisky, dan zijn er twee interessante websites waar je naar kunt kijken.

Deze bedrijven specialiseren zich in het signaleren van interessante whisky’s en bieden deze ook aan op de website. Deze zetten we hieronder uiteen.

Scotch Whisky International

Scotch Whisky International biedt, zoals de naam al zegt, een platform waarop je kunt beleggen in whisky. Ze specialiseren zich in Schotse single malt whisky’s, wat één van de meer gewilde whisky’s in de wereld is.
 
Sinds 2014 is het platform goedgekeurd door het AFM en heeft het ook een vergunning in het bezit waardoor ze als enige whisky in flessen en vaten als handelsobject mogen aanbieden.
 
Het nadeel aan dit platform is echter wel dat je pas een kennismaking kunt krijgen als je minstens €50.000 euro inlegt, een flinke investering voor veel beleggers.

World Whisky Index

De World Whisky Index is een stuk toegankelijker: hier kun je zelf een portfolio aanmaken en in whisky handelen. Daarnaast kun je onderling handel drijven en de actuele markt bijhouden.

Dit platform biedt, net als Scotch Whisky een fysieke opslagplaats waar je de whisky’s veilig kunt opslaan totdat deze weer verhandeld worden. Dit geldt voor zowel flessen als vaten. De vaten worden in Schotland opgeslagen en de flessen in Sassenheim.

Vergelijkbare beleggingen

Ben je bang dat je niet de kennis bezit om rendabel te beleggen in whisky, maar ben je wel geïnteresseerd in alternatieve beleggingen in grondstoffen zoals goud, olie, cacao of suiker? Dan kun je dit gemakkelijk via een online broker doen.

Een online broker is een tussenpersoon tussen de belegger en de markt. Je hoeft dus niet persoonlijk beurzen of markten op te zoeken en je kunt gemakkelijk over heel de wereld in activa handelen.

Hieronder zullen we stapsgewijs uitleggen hoe je het beste via een online broker kunt beginnen met handelen in alternatieve beleggingsopties.

Beleggen in Whisky: Veelgestelde vragen

Als je belegt in whisky, zul je geen buitensporige winsten boeken, maar je kunt wel op de lange termijn de waarde van bijvoorbeeld je spaargeld behouden of zelfs vergroten. Net zoals met andere beleggingen zitten er echter wel een aantal risico’s aan vast, waaronder het vraag en aanbod.
 
Als je belegt in fysieke activa, zul je vaak een opslagplek moeten hebben. De platformen die we hebben besproken bieden een interne opslagplaats voor vaten en flessen, daarnaast is het illegaal om vaten vanuit bijvoorbeeld Schotland te transporteren naar Nederland, deze moeten eerst gebotteld worden.
 
Hier zitten uiteraard wel extra kosten voor opslag aan vast. Het is dus belangrijk om na te gaan of de kosten voor opslag het potentiële rendement waard is. Deze kosten zijn bijvoorbeeld bij de World Whisky Index bij een investering van €5.000,- 2% per jaar en worden minder bij een hogere investering.
 
Je zult dus bij een investering van €5.000, 5000 x 0,02 = €100,- per jaar kwijt zijn. Bij een investering in whisky van €50.000 of meer betaal je 1,5% per jaar.
Er zullen altijd risico’s verbonden zijn aan beleggen. Echter zijn beleggingen in handelsproducten die niet verbonden zijn aan bedrijven over het algemeen minder risicovol. De producten kunnen immers niet failliet gaan.
 
Ook is het zo dat whisky gegarandeerd meer waard zal worden hoe langer de whisky gerijpt wordt, maar ook gelimiteerde whiskyflessen kunnen hoog oplopen over de jaren heen. Hierdoor is whisky een interessante belegging voor op de lange termijn met relatief weinig risico.

Nee, beleggen in whisky is nog een relatief onbekende beleggingsmethode en daarom bieden online brokers deze manier van beleggen (nog) niet aan.

Dit kan zeker, echter zul je hier wel persoonlijke kennis van het product voor nodig hebben. Zo kun je zelf

Nee, het is niet mogelijk om dividend te ontvangen over beleggingen in activa dat niet gelinkt is aan een bedrijf dat winst uitkeert aan haar aandeelhouders. Hiervoor kun je het beste beleggen in aandelen. Bekijk ons artikel over dividend beleggen om meer te weten te komen over deze beleggingsmethode!

Beleggen in Whisky: Conclusie

Concluderend is het duidelijk geworden dat beleggen in whisky vooral voor de lange termijn belegger is die graag de waarde van hun spaargeld of pensioen wilt behouden. Geld sparen op een spaarrekening wordt een steeds minder aantrekkelijke optie en daarom zoeken veel mensen naar goede alternatieven.

Beleggen in whisky is een van de mogelijk verstandige beleggingsopties waarbij je met relatief weinig risico op de lange termijn de waarde van je vermogen kunt behouden. Door de grote vraag naar whisky vanuit Azië en de relatief lage productie, blijft de waarde van whisky op het moment nog groeien.

Het risico is uiteraard onder andere dat de vraag van whisky uiteindelijk minder zal worden dan het aanbod. Voor whisky’s die lang hebben kunnen rijpen is de kans echter klein dat deze dusdanig in waarde zullen dalen dat je verlies zal lijden.

Beleggen in grondstoffen met eToro?
Ben je naast investeren in whisky geïnteresseerd geraakt in alternatieve activa? Maak meteen een account aan bij eToro en verken het aanbod.
TIP
Scroll naar boven