Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Laatste update:

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die fouten dekt die je tijdens werk kunt begaan.

Voorbeeld: Stel dat je bijvoorbeeld een zzp-bouwvakker bent en per ongeluk met de hijskraan tegen een ander gebouw stoot. Er worden dan kosten in rekening gebracht door de eigenaar van dit gebouw om het gebouw te laten repareren. Dit zijn fouten die je gedurende jouw werk kunt maken en daar kun jij je dan ook voor verzekeren.

Veel mensen in Nederland hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zo kan een architect zich op deze manier bijvoorbeeld verzekeren als de constructie die hij of zij heeft bedacht niet stevig genoeg is en daardoor instort voordat de bouw gereed is.

ZZP en aansprakelijkheid

De naam van de verzekering zegt het al: de aansprakelijkheid op het uitvoeren van jouw beroep. Iedere ZZP’er maakt weleens fouten tijdens het werk waar je aansprakelijk voor bent.

Het kan op allerlei manieren voorkomen. Maar het is zonde als een dergelijke fout op het werk ertoe leidt dat jij zelf ontzettend veel kosten moet maken en daardoor wellicht financieel failliet wordt verklaard.

Het afsluiten van een dergelijke verzekering is dan ook aan te raden, vooral wanneer fouten die jij mogelijk kunt maken uiteindelijk tot zeer hoge herstelkosten kunnen leiden. 

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo is iedere baan anders en ook de potentiële schade die jij kunt toedienen is anders.

De hoogte van de kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn dan ook afhankelijk van de mate van risico die een persoon loopt tijdens het werken. Hoe hoger het risico, hoe hoger de kosten voor de verzekering, want de dekkingskosten liggen in een dergelijke situatie simpelweg veel hoger.

Je kunt het beste vergelijken voordat je een verzekering afsluit, om zo de beste verzekering voor jouw situatie te vinden. De verzekering is af te sluiten bij ING, ABN Amro, Rabobank, Univé, Nationale Nederlanden, Ditzo, AON, ASR, Knab, Hema, Interpolis, Ohra, FBTO, Independer, Achmea en Reaal.

Voor wie is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geschikt?

In principe is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geschikt voor iedereen met een baan. Vaak heb je als medewerker al een dergelijke verzekering omdat jouw werkgever dit voor jou heeft geregeld.

Maak jij als medewerker een fout tijdens het werk? Dan is het bedrijf vaak aansprakelijk en daar wordt dan een aparte verzekering voor afgesloten.

ZZP'ers

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is altijd aan te raden. Je kunt gedurende jouw werk simpelweg fouten maken en deze fouten kunnen tot hoge kosten leiden. Niet alleen bij jouzelf, maar ook bij jouw klanten. Jij bent als ZZP’er dan direct aansprakelijkheid. Je kunt jezelf als ZZP’er helaas niet verschuilen achter een BV.

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dan ook altijd aan te raden wanneer jij inschat dat er een mogelijkheid is dat jij fouten maakt en dat deze fouten dusdanig hoge herstelkosten zullen hebben dat jij dit financieel niet kunt dekken. Vaak kunnen fouten breder uitpakken dan jij denkt. 

Vrijwel ieder beroep heeft op een manier profijt van een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Denk hierbij aan een zzp-er in de zorg, advocaat, architect, verpleegkundige, fysiotherapeut, notaris, mediator, interim manager, taxateur, elektricien, accountant, tandarts, financieel adviseur, makelaar, psycholoog, projectontwikkelaar, therapeut of iemand die in de ICT werkt. 

Iedere industrie heeft ook een vereniging of collectief die advies geeft en/of de belangen behartigt van zijn ZZP’ers. In de zorg is dat bijvoorbeeld de VvAA

Werk je in de financiële dienstverlening dan heeft de AFM handige tips.

Wanneer sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Indien je als zelfstandig persoon aan het werk gaat dan kun je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering het beste al direct vanaf de eerste dag afsluiten en online te vermelden in je eigen algemene voorwaarden.

Mocht er gedurende het werk iets gebeuren dan ben je in ieder geval zeker dat alle kosten daaromheen gedekt worden. Je kunt de verzekering na schade bijvoorbeeld niet achteraf afsluiten.

De verzekering dekt uitsluitend kosten die gemaakt worden in situaties die plaatsvinden gedurende de geldigheid van de verzekering. Kosten die vooraf aan het afsluiten van de verzekering worden gemaakt zullen daardoor ook niet worden gedekt.

Waarom sluit je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af?

Je sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af omdat je wilt voorkomen dat fouten gedurende het werk tot grote kosten zullen leiden die jij persoonlijk moet dekken. Dit doe je vaak alleen wanneer de potentiële schade die voortkomt uit fouten in jouw werk tot tienduizenden tot honderdduizenden euro’s kan leiden.

In zulke situaties ben je het beste af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, omdat jij anders persoonlijk voor de kosten moet opdraaien.

Veel zelfstandigen hebben zelf niet de financiële middelen om dergelijke kosten te dekken waardoor je al snel financieel failliet verklaard zal worden. En dat heeft weer allerlei gevolgen van dien.

Om dit te voorkomen, ben je dus het beste af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Dit hangt af van de verzekeraar waar jij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. In de algemene voorwaarden is opgenomen welke kosten er gedekt zullen worden. Het is hierbij ook belangrijk dat je kijkt naar een eventueel eigen risico; het bedrag dat jij bij een fout al standaard zelf moet dekken.

Daarnaast zijn er uitzonderingen die ertoe leiden dat een verzekeraar kosten niet zal dekken. Zo worden kosten als gevolg van een situatie die met opzet is uitgevoerd nooit gedekt, het gaat uitsluitend om fouten. Denk aan het per ongeluk schenden van een geheimhoudingsverklaring. Boetes worden ook niet gedekt.

Indien er fouten zijn voorgekomen als gevolg van illegale werkzaamheden dan zal dit ook door geen enkele verzekeraar worden gedekt. Heb je al een verwerkersovereenkomst getekend, dan is het goed te weten dat deze los staat van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en het dus géén verzekering is.

Scroll naar top