BKR Opvragen

Laatste update:

Wil jij jouw registratie bij het BKR opvragen om te zien of je een lening kunt afsluiten? Dat kan nu gratis. Iedereen die een bepaald soort lening heeft afgesloten, staat namelijk geregistreerd bij het Bureau voor Krediet Registratie (BKR).

Met een negatieve BKR-registratie, is het vaak niet mogelijk om geld te lenen. Als je wilt weten of je negatieve notering hebt, kun je je gegevens opvragen. Dit kan online, bij het Bureau voor Krediet Registratie in Tiel of bij de bank.

Verder bestaat er ook een mogelijkheid om dit vanuit het buitenland te doen.

Mijn BKR opvragen

Wil je je BKR overzicht opvragen? Dan kun je dit online doen via de website van het BKR. Hierbij doorloop je het volgende stappenplan:

 1. Kies een pakket dat bij je past (zie hieronder de opties)
 2. Doorloop dan de stappen van de aanvraag: volg het stappenplan en vul je persoonlijke gegevens in, zoals je je adres en het afleveradres
 3. Kies een bezorg- en identificatiemethode: je kunt ervoor kiezen om het pakket thuis te laten bezorgen, het zelf op te halen bij het BKR in Tiel of bij het postkantoor
 4. Betaal het pakket direct online: dit kun je doen via iDeal
 5. Binnen vijf tot tien werkdagen ontvang je je BKR-gegevens

Op deze pagina kun je gratis je gegevens opvragen bij het BKR.

10 Tips Bij Negatieve BKR

Bkr tips

Zit je met een negatieve BKR registratie en brengt deze jou regelmatig in benarde situaties? Meldt je dan gratis aan en ontvang wekelijks tips om weer financieel gezond te worden. Denk aan handige artikelen met stappenplannen, hulpbronnen en tips van experts.

We sturen je géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

BKR registratie inzien?

Wil je je BKR toetsing opvragen? Dan heb je de keuze uit vier verschillende opties/pakketten:

 1. Eénmalig gratis
 2. Basis pakket
 3. Standaard pakket
 4. Premium pakket

1. Eénmalig gratis

Je vraag via de site jouw gegevens op middels een getekende brief inclusief identificatiebewijs. Binnen 4 weken ontvang je een papieren uitdraai vanuit meerdere databases over jouw financiële situatie. Je kunt dit één keer per jaar kosteloos opvragen.

2. Basis pakket

De goedkoopste variant bestaat uit 1 overzicht op papier. Op de lijst staan alle leningen die je hebt. Ook staat er vermeldt of je de leningen elke maand terugbetaald en of je de afgelopen vijf jaar een betalingsprobleem hebt gehad.

3. Standaard pakket

Wil je een BKR verklaring aanvragen, omdat de kredietverstrekker hierom vraagt? Kies dan voor het standaard pakket. Hierbij ontvang je 1 overzicht op papier en kun je een jaar lang je gegevens van het BKR online inzien. Op de lijst staan alle leningen vermeldt, die je nu hebt.

Ook is er op deze lijst te zien of je de leningen maandelijks terugbetaalt en of je de afgelopen vijf jaar te maken hebt gehad met betalingsproblemen. Verder kun je met dit pakket gebruikmaken van aanvullende diensten. Zo kun je een gewaarmerkte verklaring opvragen.

4. Premium pakket

Het premium pakket bestaat uit 1 overzicht op papier en een online jaarabonnement. Hierbij kun je een jaar lang online je gegevens bekijken. Bij wijzigingen krijgen deze gegevens een update. Daarnaast kun je met dit pakket ook inzien wie jouw gegevens heeft bekeken.

Op het papier staan al je huidige leningen. Ook is hier op te zien of je je netjes aan de betalingstermijnen houdt en of je de afgelopen vijf jaar betalingsproblemen hebt gehad. Verder heb je met dit pakket toegang tot aanvullende diensten, zoals het opvragen van een verklaring en een update service.

Inloggen met DigiD?

Aangezien het BKR geen overheidsinstelling is, heeft het niet de beschikking over je DigiD-gegevens, zoals je Burgerservicenummer of je DigiD. Deze gegevens mogen enkel gebruikt worden door overheidsinstellingen.

Je kunt je gegevens dus zonder DigiD opvragen. Als je het pakket krijgt overhandigt, dien je je eerst te identificeren. Zo wordt voorkomen dat je gegevens met anderen worden gedeeld.

Als je online een pakket aanvraagt, dien je je eerst te identificeren aan de balie bij het BKR of bij de postbode. Zonder een geldig identificatie, worden je gegevens niet overhandigd.

Je gegevens zelf ophalen

bkr opvragen graphic

Ben je van plan om je registratiegegevens zelf bij het Bureau voor Krediet Registratie op te halen? Dan moet je hier een telefonische afspraak voor maken. Het telefoonnummer van het BKR is: 088 – 150 25 00. Je krijgt dan per mail een afhaalbericht. Als je je gegevens komt ophalen, dien je jezelf te identificeren.

Gegevens opvragen bij de bank

Je kunt je gegevens ook bij de bank opvragen. Hierbij krijg je een aanvraagformulier overhandigt. Dit kun je invullen en weer inleveren bij de bank. Het ingevulde formulier wordt dan voor je opgestuurd naar het BKR. Doorgaans ontvang je je gegevens dan binnen zeven werkdagen.

Hoe zit dat met het buitenland

Woon je in het buitenland? Ook dan is het mogelijk om een BKR-registratie op te vragen. Hier geldt weer een andere procedure voor.

Leningen die geregistreerd worden

Als je een lening aanvraagt dien je de kredietverstrekker dit bij het BKR aan te melden. Dit bureau registreert de volgende soort leningen:

 • Persoonlijke leningen
 • Doorlopende kredieten
 • Roodstanden
 • Betalingsachterstanden van meer dan 120 dagen van hypotheken
 • Creditcardlimieten
 • Klantenpaslimieten
 • Aankopen op afbetaling

Als je een lening hebt afgesloten, dan staat dit altijd geregistreerd. Ook als je je netjes aan de betalingsverplichtingen houdt, heb je een BKR registratie. Dit wordt een positieve notering genoemd. Hieronder een video die uitlegt waarom het handig kan zijn om een registratie op te vragen:

Status BKR code

Als je een betalingsachterstand hebt van meer dan twee maanden, dan meldt de kredietverstrekker dit bij het BKR. Voordat hij dit doet, stuurt hij je natuurlijk wel eerst een aantal betalingsherinneringen. Als je dan nog niet betaalt, krijg je pas een negatieve codering.

Het BKR hanteert zeven verschillende coderingen. Voor andere kredietverstrekkers is deze negatieve registratie meestal een reden om je geen geld te lenen. Je gegevens blijven vijf jaar geregistreerd. Ook een negatieve codering. Hierna verdwijnen deze gegevens.

Klopt je registratie niet?

Heb je een negatieve BKR-codering en ben je het hier niet mee eens? Dan kan je een verzoek tot correctie indienen. Dit kun je doen bij de geldverstrekker die jouw gegevens heeft aangemeld bij het BKR. Als hij het met je eens is, wijzigt deze je gegevens.

Als jullie er niet uitkomen, dan kun je de Geschillencommissie BKR inschakelen. Deze commissie bekijkt dan je gegevens en brengt een bindende beoordeling uit.

Lening afsluiten?

Wil je een persoonlijke lening afsluiten en heb je nog nooit betalingsproblemen gehad? Dan sta je positief geregistreerd bij het BKR. Zo kun je dan bijvoorbeeld een lening afsluiten van €7000 met een looptijd van 5 jaar en een rente van 9,5%. Maandelijks los je dan €145,68 af.

Zodra je de lening afsluit, geeft de kredietverstrekker dit door aan het BKR. Als je je twee maanden niet aan de betalingsverplichting hebt gehouden, dan dien je €291,36 in te lossen. Als je dit niet betaald, dan meldt de kredietverstrekker dit bij het BKR. Je krijgt dan een negatieve codering.

Als je de lening dus na vijf jaar (60 maanden) hebt afgelost, dien je nog eens vijf jaar te wachten voordat al je gegevens worden verwijderd.

Twee voorbeelden

Een pasgetrouwd stel dat een huis wilt kopen, dient hier een hypotheek voor af te sluiten. De hypotheek wordt op de naam van 1 partner afgesloten. De hoogte van de hypotheek wordt gebaseerd op de aanschafwaarde van de woning, het inkomen en de hoogte van de rente.

Voordat de man of vrouw een hypotheek bij de bank afsluit, vraagt de bank zijn of haar gegevens op bij het BKR. Als deze een negatieve codering heeft dan wordt het onmogelijk om de hypotheek af te sluiten.

Ook als deze de vermelde leningen al lang al heeft afgelost. Hij of zij moet dan nog een aantal jaren (maximaal vijf jaar) wachten, voordat het stel het huis kan kopen.

Vaak heeft het aantal redenen waarom iemand een negatieve codering heeft. Zo kan het zijn dat je door een relatiebreuk in de financiële problemen terecht bent gekomen. Ook als het na een aantal jaren weer goed met je gaat en je de schulden al lang hebt afbetaald, staan je betalingsproblemen nog bij het BKR geregistreerd.

Sommige mensen moeten dan nog drie of vier jaar wachten, voordat ze echt met een ‘schone’ lei kunnen beginnen.

Verantwoord lenen

Het BKR registreert je gegevens, zodat je op een verantwoorde manier een lening afsluit. Met de registraties wil het BKR voorkomen dat je in een ingewikkelde, vervelende, financiële schuldsituatie belandt. Het beschermt je dus tegen de optie om veel geld te lenen en in de problemen terecht te komen.

Scroll naar top