bots beleggen

BOTS Review 2023 | Ervaringen en kosten van BOTS beleggen!

Handelen met robots? Het klinkt futuristisch en onwaarschijnlijk. Toch meent beleggingsplatform BOTS de mogelijkheid aan te bieden voor bots beleggen. Althans, zij beweren middels trading bots het fenomeen robot trading toegankelijk te maken voor jou, dat gaan we uitzoeken in deze BOTS review. 

Ook hoe het precies zit met beleggen bij BOTS broker leggen we je uit in deze BOTS review.   

bots review
Beginnen in: 2 werkdagen / direct

of lees deze BOTS review!

 

Is het verstandig om te beleggen met BOTS?

Vandaag de dag zijn er talloze manieren om te beleggen. Wat echter nieuw is op de markt, is het idee om geautomatiseerd te handelen. Dit wordt ook wel robot trading genoemd. In principe houdt het in dat een algoritme voor de gebruiker belegt. 

Met bots beleggen wordt steeds populairder. Één van de aanbieders van zo’n trading bot is BOTS, een beleggings app die zich specifiek richt op de crypto trading bot. 

Vaak wordt geclaimd, onder andere door BOTS, dat trading bots beter kunnen beleggen dan mensen. Hoewel die claim niet ongefundeerd is, moet je als gebruiker wel goed opletten wanneer je begint met BOTS beleggen. 

Zo kunnen er hoge kosten verbonden zijn aan de trade bots, en rekent BOTS vrij hoge transactie- en opnamekosten.

In dit artikel leggen we je uit wat robot trading is, waar je op moet leggen bij BOTS beleggen en wat de beste trade software en beleggingsapp is.

Inhoud

Hoe werkt een trading bot bij BOTS?

Zoals je in deze BOTS review zult lezen werkt BOTS niet zoals een traditionele beleggings app. Bij BOTS kun je maar één handelsmethode toepassen, en dat is handelen in cryptocurrency met BOTS. Trading bots, dat klinkt heel futuristisch en high-tech. Hoe kan het dan zo makkelijk bereikbaar zijn?

Wat is een bot?

Je vraagt je vast af: wat is een bot? Een bot is niet een robot in de conventionele zin van het woord, maar eerder een algoritme. Een algoritme wat geschreven is door een programmeur. In deze BOTS review lees je hoe BOTS hiertegen opweegt.

Robot trading gaat dus over algoritmes die geschreven zijn door programmeurs die bepalen wanneer een bot overgaat tot de koop van een handelsproduct en wanneer een bot overgaat tot de verkoop van een handelsproduct.

Hoe werkt BOTS beleggen?

Bij BOTS kunnen mensen zelf hun geschreven algoritme aandragen. Andere gebruikers kunnen zien hoe dat algoritme (de bot dus) presteert en wat voor rendement die behaalt.

Gebruikers zien dus een lijst met trading bots waar ze uit kunnen kiezen. Op basis van het rendement van de bot kan de gebruiker kiezen om al dan niet gebruik te maken van de bot.

bots review trading beleggen
De BOTS app

Voor het instappen bij een bot betaalt de gebruiker commissie. Daarnaast betaalt de gebruiker ook commissie per transactie van de bot. Er zit een maximum op het aantal traders wat gebruik kan maken van een bot. Wanneer dit maximum bereikt is, is de bot ‘full’.

Bij BOTS zijn er helaas alleen crypto trading bots. De bots waaruit je kan kiezen kunnen dus alleen handelen in cryptomunten. Dit is jammer, want de cryptomarkt is een volatiele markt. 

In tijden dat het goed gaat met de cryptomunt kunnen de bots winst maken, maar als het een neerwaartse markt betreft zullen de prestaties van robot trading hoogstwaarschijnlijk tegenvallen.

Door de exclusieve focus op crypto trading bots is het niet mogelijk om een trade bot te kiezen voor aandelen, ETF’s, grondstoffen of valuta.

Tip: Met BOTS kun je alleen beleggen in cryptovaluta. Cryptovaluta staan bekend als volatiele handelsproducten. Het is altijd slim om een divers portfolio te hebben. Wil je ook handelen in aandelen, CFD’s, grondstoffen, ETF’s en valuta? Wij raden eToro aan, maar lees vooral deze BOTS review verder!

BOTS review: BOTS beleggen tarieven

In deze sectie van de BOTS review gaan we het hebben over de kosten van het platform. BOTS beleggen met robot trading is natuurlijk niet gratis.

BOTS rekent namelijk commissie op het traden met bots. De commissie zit op verschillende manieren in elkaar. In dit gedeelte leggen we je uit hoe de BOTS beleggen tarieven er uit zien en waar je op moet letten als je wil beginnen met deze traden software.

Ten eerste rekent BOTS commissie voor het storten van geld op het BOTS platform. Wanneer je geld op het platform wil zetten om te beginnen met BOTS beleggen, wordt daar direct 0.2% commissie van in rekening gebracht door BOTS. De rest van jouw gestorte bedrag komt dan in je ‘available funds’ terecht.

Als je vanuit de ‘available funds’ gebruik wilt maken van een crypto trading bot, dan wordt er nogmaals 0.2% in rekening gebracht per keer dat je inlegt. Wil je dus gebruik maken van drie bots, dan zul je drie keer 0.2% commissie moeten betalen.

Een deel van de commissie gaat naar het trading platform en een ander deel gaat naar de persoon die het algoritme voor de bot heeft geschreven.

Tenslotte zijn er kosten voor het opnemen van geld uit de ‘available funds’ naar jouw bankrekening. Hiervoor wordt ook nog eens 1.5% commissie voor in rekening gebracht. 

Is met BOTS beleggen voordelig?

BOTS heeft een uitgebreide commissiestructuur, wat op zich niet ongewoon is voor een online trading software platform. De kosten van BOTS kunnen echter erg hoog oplopen. De commissie stapelt namelijk behoorlijk: je moet commissie betalen voor het storten van geld, het inleggen bij een trade bot en het opnemen van geld.

Hierdoor ontstaat er cumulatief een vrij hoge commissie. Daarbij komt het feit dat winst natuurlijk niet gegarandeerd is bij traden met bots. Crypto bots zijn niet bewezen voor investeren op de lange termijn, daarvoor kan er beter gebruik gemaakt worden van aandelen of ETF’s.

HandelingKosten BOTS
Inleggen0.2%
Bot activeren0.2%
Geld opnemen1.5%

Dit kan dus al snel oplopen. Stel, je belegt €10.000, dan wordt hier al €20 van in rekening gebracht als commissie. Als je dan de resterende €9980 verspreid over 20 bots, dan ben je per keer inleggen nog eens €0.998 kwijt, in totaal €19.96. 

Mocht je de resterende €9960.04 willen uitcashen kost het je zelfs €149.40. Al met al ben je al in totaal €189.36 kwijt aan kosten!

Wil je goedkoper beginnen met beleggen? Maak gratis een account aan bij eToro en start direct!

BOTS review: Voor- en nadelen van beleggen met BOTS

Behalve de kosten zijn er natuurlijk andere aspecten waarop een beleggings app zoals BOTS op beoordeeld wordt. Zo is het verstandig om ook te kijken naar de overige functionaliteiten die het platform al dan niet aanbiedt en de beschikbare handelsproducten.

Voordelen

Nadelen

Beleggen met BOTS vs beleggen met een online broker

BOTS is anders dan het gros van de online brokers. De mogelijkheden van de meeste online brokers zijn niet beschikbaar bij BOTS, en andersom. Wij hebben voor jou uitgezocht wat de belangrijkste verschillen zijn tussen beleggen met crypto trading bots en beleggen met een online broker.

BOTS review: De grootste verschillen

BOTSOnline broker (eToro)
Automatisch beleggenJa, met botsJa, met CopyTrading
Aandelen
ETF's
CFD's
Grondstoffen
Forex
Crypto
Cryptomunten bezitten
Demo account
Geld storten0.2%gratis
Geld opnemen1.5%€5

Het meest voorname verschil tussen BOTS en een reguliere online broker zoals eToro is dat het aanbod aan handelsproducten veel groter is bij reguliere brokers. De manier waarop de trading bots van BOTS op basis van onze BOTS review zijn ingericht zorgt er namelijk voor dat je alleen maar kan investeren in cryptomunten.

Doordat je alleen maar kan handelen met crypto trading bots, heb je bij BUX beleggen niet een heel divers portfolio. Het is echter wel belangrijk dat je een zo divers mogelijk portfolio houdt.

Bij andere online brokers is het vaak mogelijk om naast crypto trading ook te investeren in aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen en valuta. Hierdoor kun je een divers portfolio samenstellen en de risico’s goed spreiden.

Gaat het dan bijvoorbeeld een tijdje slecht met crypto’s, dan zou je bij een reguliere broker short kunnen gaan met CFD’s. Ook zou je ten tijde van daling in cryptomunten juist groei kunnen doormaken met je beleggingen in aandelen of ETF’s.

Naast de crypto-bottleneck is beleggen bij BOTS ook wat meer beperkt doordat je afhankelijk bent van de bots en de makers van de bots. Als een algoritme niet goed werkt in een bepaald scenario, verlies je geld. Zo kan het zijn dat je jouw geld in een bot hebt gestoken die verlies draait, zonder dat je daar zelf invloed op hebt.

Ten slotte bieden de meeste online brokers nieuws aan over aandelen en kunnen gebruikers koersgrafieken inzien. Zo kun je zelf inschatten of een investering waardevol is of niet.

Beleggen bij een online broker

Als je hebt besloten om meer te willen dan louter de crypto trading bots, dan kun je kiezen voor een online broker.

Bij andere online brokers vind. Maar hoe ziet het beleggen bij een online broker er dan uit?

In dit gedeelte leggen we aan de hand van de online broker eToro uit hoe beleggen bij een online broker er uit ziet.

bots trading etoro
Het eToro interface

Een account aanmaken is bij eToro betrekkelijk eenvoudig. Je kiest simpelweg een gebruikersnaam en wachtwoord, bevestigt het via je emailadres en je kunt aan de slag. In het begin kun je nog gebruik maken van het demo-account.

Met het demo-account kun je alle onderdelen van de website uitproberen zonder risico te lopen. Zo kun je oefenen met beleggen in aandelen, ETF’s of cryptomunten. Ook kun je spelen met de verschillende opties voor CFD’s om een goed beeld te krijgen van hoe je die het beste kan gebruiken.

Als je het platform ontdekt hebt kun je overgaan op het echte werk. Om je demo-account te upgraden naar een volwaardig account upload je dan je identiteitsbewijs (dit is wettelijk verplicht bij alle brokers) en stort je geld op je account. Geld storten op je account is gratis bij eToro en kan gemakkelijk via iDeal.

Daarnaast bieden online brokers zoals eToro analysemogelijkheden. Met koersgrafieken, candlestick grafieken en nieuwsartikelen kunnen beleggers daardoor een beter beeld van hun handelsproduct krijgen.

bots beleggen trading app bots
In eToro kun je koersgrafieken bekijken

Daarnaast zijn veel online brokers met het toevoegen van sociale elementen aan hun handelsplatforms. Zo ook eToro. eToro laat gebruikers elkaars portfolio’s inzien zodat iedereen kan profiteren van elkaar’s succes.

Met de CopyTrader functie kunnen gebruikers de portfolio’s overnemen van succesvolle beleggers. Zo kun je op basis van de prestaties van een belegger kiezen om zijn beleggingen te volgen.

De beste online brokers

De mogelijkheden van BOTS zijn beperkt. Wil je meer functionaliteiten? Kijk dan eens bij een online broker en hun handige beleggings apps.  Er zijn meerdere online brokers waar je uit kan kiezen. Wij bespreken twee aanbevolen brokers online brokers voor je.

eToro

eToro logotype

eToro is de broker die wij aanraden voor de beginnende belegger. Het is een fijn, gebruikersvriendelijk platform wat beginnende beleggers in staat stelt veel te leren over de wereld van beleggen, zonder veel geld te kosten.

Dit gratis online platform is vooral bijzonder vanwege de CopyTrader functie. Deze functie is uniek in de wereld van beleggen. De CopyTrader functie houdt in dat gebruikers de portfolio’s van succesvolle beleggers kunnen kopiëren.

Hierdoor kun je ook meeprofiteren van de kennis en expertise die de succesvolle beleggers in huis hebben.

copytrading bots beleggen
Met één druk op de knop kun je succesvolle beleggers kopiëren

De beginnende belegger doet er goed aan om bij eToro te beginnen met een demo-account. Met dit account kan de gebruiker dan nog even oefenen met fictief geld. Zo kun je alvast alle typen trades uitproberen zonder financieel risico te lopen.

Als klaar bent om met echt geld te beginnen dan kun je beginnen met een lage minimum inleg van €170. Ze zijn gereguleerd in FCA

Daarnaast kun je gebruik maken van het brede aanbod aan handelsproducten van eToro. Zo bied eToro veel mogelijkheden voor het handelen in aandelen, CFD’s, ETF’s, grondstoffen, valuta en crypocurrencies. Ze hanteren daarnaast zelfs 0% commissie op aandelen en ETF’s.

We leggen je alles uit over eToro in onze eToro review. Direct beginnen met beleggen bij eToro? Maak gratis een account en begin direct!

PLUS500

PLUS500 is een broker die zich specifiek richt op CFD’s. Mocht je dus willen handelen met CFD’s, dan is dit de perfecte broker voor jou.

CFD’s zijn Contracts for Difference. Wanneer je een CFD koopt, koop je niet het daadwerkelijke aandeel maar een derivaat daarvan. Je speculeert dus op de koers van het aandeel. 

Door een hefboomwerking in te stellen kun je met een lage inleg veel winst pakken. Het risico op verlies lijden wordt echter ook groter. Je kan dit beperken door een stop-loss optie in te stellen.

Het voordeel van CFD’s is dat je ook op een neerwaartse koers kan speculeren, en dus geld kan verdienen als aandelen minder waard worden. Het nadeel is dat CFD’s veel risico met zich mee brengen.

degiro vs bux

BOTS review: Veelgestelde vragen

Een bot is simpel gezegd een algoritme waarin vastgelegd is wanneer cryptomunten gekocht en verkocht moeten worden. Door een bedrag ‘in te leggen’ bij zo’n bot automatiseert de gebruikers het traden. Bij BOTS zijn er verschillende ‘creators’ die de bots programmeren. Als je instapt bij een bot betaal je een commissie aan BOTS en een commissie aan de creator van de bot.

De trading bots van BOTS kunnen alleen handelen in cryptomunten. Ze zijn niet geschikt voor beleggen in aandelen, ETF’s, grondstoffen of valuta.

Beleggen met BOTS kan oplopen vanwege de commissie die ze vragen. Voor geld storten op je account wordt er 0.02% gevraagd, voor het inleggen bij een bot nogmaals 0.02% en voor het opnemen van geld vragen ze 1.5%. De commissies an sich zijn natuurlijk niet heel hoog, maar cumulatief kunnen ze op een hoog bedrag uitkomen. Meermaals in- en uitstappen bij bots wordt een dure aangelegenheid.

Beleggen bij BOTS is maar voor een hele kleine niche weggelegd. Je kan namelijk alleen maar in crypto trading bots beleggen. Hierdoor heb je een weinig divers portfolio en zijn er maar weinig beleggingsmogelijkheden wanneer de cryptomarkt slecht gaat.

Wij raden altijd een online broker zoals eToro aan voor beginnende beleggers. Bij eToro kun je gebruik maken van een demo-account. Daarnaast kun je een divers portfolio opstellen met aandelen, ETF’s, grondstoffen, cryptomunten en gebruik maken van CFD’s.

BOTS is opgericht in oktober 2017. Het is het resultaat van de oprichting van het bedrijf RevenYOU, wat opgericht is door de Nederlandse ondernemers Michiel Stokman, Colin Groos en Stefan Bijen.

Helaas kun je bij BOTS alleen in cryptomunten investeren. Het platform biedt geen ondersteuning voor trade bots die algoritmes hebben voor het handelen in aandelen, grondstoffen of valuta.

BOTS review: Conclusie

Uit de conclusie van onze BOTS review komt het platform naar voren als een interessante speler op de fintech markt met een bijzonder concept. Geautomatiseerd traden is door hen een stuk toegankelijker geworden.

Waar het echter nog schort bij dit platform op basis van onze BOTS review is het gebrek aan mogelijkheden. Op dit moment is het alleen mogelijk om te traden in cryptovaluta. 

Het is echter verstandig om een divers portfolio op te bouwen met andere activa, zoals aandelen of ETF’s. Daarnaast heb je als gebruiker weinig autonomie: je moet keizen uit één van de bots.

Voor mensen die zelf wat meer invloed willen hebben op hun trades en willen handelen in meerdere handelsproducten raden wij eToro aan. Met het demo-account, gemakkelijke platform en de CopyTrader functie kan de beginnende belegger het best uit de voeten bij deze gerennommeerde broker.

Beginnen met traden?
Niet overtuigd van de BOTS review en wil je een broker me een breder aanbod? Gebruik eToro. Maak vandaag nog een demo-account aan om alle mogelijkheden te ontdekken!
tip
Scroll naar boven