DEGIRO Review – Kosten, Ervaringen en Beleggen bij DEGIRO (2024)

Wil je beleggen bij DEGIRO? Zoek niet verder! In deze DEGIRO review lees je álles over deze online broker. We vertellen je hoe het werkt, de kosten en de  ervaringen. Zo ben je helemaal bij voordat je een account opent. 

Starten met investeren via online broker DEGIRO - Stappenplan

Klaar om te beginnen met beleggen via DEGIRO? Klik op de groene knop en begin direct!

Let op: met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

DEGIRO Review: wie zit er achter DEGIRO?

DEGIRO is een online broker die in 2008 is opgericht door ex-werknemers van Binck. In 2013 opende DEGIRO zijn deuren voor particuliere beleggers en is met 417.681 rekeningen inmiddels de grootste broker van Nederland.

Bij DEGIRO kun je op basis van execution-only (zonder advies) handelen. Het onderscheidt zich met lage tarieven en direct toegang tot 50 beurzen wereldwijd.

Ze staan onder toezicht van AFM en DNB en wordt geleid door Frank Niehage (CEO) in Amsterdam.

DEGIRO is eind 2019 voor 250 miljoen euro overgenomen door Flatex. Binnenkort krijgt iedere klant van DEGIRO een gratis Flatex IBAN bankrekening om niet-belegd geld op te bewaren.

DEGIRO BV
Rembrandt Tower (9e verd)
1096 HA Amsterdam
T: +31(0)20 535 34 96
E: [email protected]
KvK nr: 34342820

Stappenplan: DEGIRO Beleggen account openen

Om jou een stukje op weg te helpen gaan we in deze DEGIRO review stap voor stap uitleggen hoe je een DEGIRO beleggen account kunt openen. 

Stap 1: DEGIRO beleggen account aanmaken

Zoals je hier op de afbeelding kunt zien moet je eerst een rekening openen bij DE GIRO. Dit kun je doen door op de ”open een rekening” button te klikken op de homepage van hun website. 

Vervolgens moet je kiezen of je uit Nederland of België komt. Helaas fungeert DEGIRO alleen vanuit Nederlandse en Belgische banken. Wil je vanuit een ander land handelen dan kun je bij Capital.com terecht. 

de giro rekening openen
Dit is een printscreen van de homepage van DEGIRO

Vervolgens voer je jouw emailadres in en een gebruikersnaam. Er gaat een activatiemail naar jouw mailadres en daarna kun je beginnen. Lees verder in het stukje ”hoe open ik een DEGIRO-account” over wat er allemaal nodig is. 

Liever een broker bij een niet Nederlandse bank? Open een account op Capital.com. 

Stap 2: Stort geld op jouw DEGIRO beleggen rekening!

Als jouw account actief is moet je geld storten om te kunnen beginnen. Hiervoor heb je een normale Nederlandse bank en bankrekening nodig. 

Zoals je kunt zien op de afbeelding is het niet mogelijk om vanuit een zakelijke rekening geld te storten op een DEGIRO account. 

Wij begrijpen dat dit een probleem kan zijn voor zakelijke handelaren. Als je toch met een zakelijke rekening wilt handelen, kijk dan even bij Capital.com

DE GIRO geld storten

Zodra je jouw bank hebt geselecteerd, en je het juiste bedrag hebt gekozen, klik je op ”overmaken”. Hierna volgt een scherm waarmee je met alle bekende betalingsmogelijkheden kunt betalen. Let op: er zit wel een maximum aan van €50.000,- per transactie. 

Wil jij handelen vanuit een zakelijke rekening? Kijk dan voor een zakelijk beleggingsaccount bij Capital.com in plaats van DEGIRO! Hier is handelen vanuit een zakelijke rekening wel mogelijk. 

DEGIRO Review: de DEGIRO app

Tegenwoordig is het traden online een stuk toegankelijker geworden dankzij de komst van online brokers. Tegenwoordig kan niets meer zonder een app en beleggen is geen uitzondering.

De makkelijkste manier om altijd snel je beleggingen te checken bij DEGIRO is met de app. De app kun je gebruiken om koersen te bekijken, aandelen te kopen of juist te verkopen.

De app is gebruiksvriendelijk, sommigen vinden hem zelfs gebruiksvriendelijker dan de website. Je kan bij de app gemakkelijk inloggen met een code of met je vingerafdruk. Zo weet je dat zelfs in het geval van telefoondiefstal jouw beleggingen veilig zijn.

Je kan de DEGIRO app downloaden voor iOs en Android via de App store en de Play Store.

degiro review app

Zijn er dan bijna geen nadelen aan de DEGIRO app? Nou, er zijn veel dingen waar DEGIRO slim over heeft nagedacht, dus er blijven weinig kritiekpunten over.

Alleen voor de rabobank gebruikers kan de app soms wat minder gebruiksvriendelijk overkomen. Als je geld wil storten met iDeal Rabobank dan ontbreekt de koppeling met de Rabobank app, waardoor je altijd je Rabo Scanner moet gebruiken.

Voor de rest is de DEGIRO app een fijne, betrouwbare en veilige app die het beleggen van achter de computer verplaatst naar je vingertoppen. Zo heb je altijd direct inzicht in jouw beleggingen bij de hand!

Welke gevolgen heeft de overname door Flatex?

Vooralsnog blijven DEGIRO en Flatex twee losse merken die juridisch onder toezicht blijven staan van de financiële autoriteiten in hun eigen landen, zegt Flatex directeur Frank Niehage. 

De kans is aanwezig dat je als Nederlandse Flatex klant zal worden overgezet naar DEGIRO. Ook zullen potentiële nieuwe Flatex klanten uit Nederland naar DEGIRO worden doorverwezen.

DEGIRO: ervaringen en reviews

DEGIRO ervaringen van klanten

DEGIRO review 4 sterrenKlanten zijn erg tevreden over DEGIRO. Bestaande klanten geven gemiddeld 4 van de 5 sterren wat staat voor ‘GOED’. 

Voor sommige (ervaren beleggers) zijn de technische analyse mogelijkheden binnen DEGIRO wat beperkt. Men verwijst dan naar het gebruik van TradeView. Over het algemeen zijn de DEGIRO ervaringen dus erg positief.

DEGIRO Reviews en onderscheidingen

Reviews van experts resulteren in onderscheidingen en awards. DEGIRO ontving zowel nationale als internationale awards:

DEGIRO regelgeving: is DEGIRO betrouwbaar?

Betrouwbaarheid van DEGIRO is verbonden aan het managementteam, CEO, platform veiligheid, aanbevelingen, onderscheidingen en de toezichthouder. Dit maakt DEGIRO een betrouwbare partij om je geld te beleggen. 

flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder supervisie van de Duitse Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin). flatexDEGIRO Bank AG Dutch Branch staat in Nederland onder integriteitstoezicht van DNB en gedragstoezicht van de AFM.

Sinds de lancering heeft DEGIRO verder meerdere onderscheidingen gewonnen (zie hierboven). Deze kun je ook bekijken op hun nieuws- en pers-pagina. Al met al kun je dus stellen dat DEGIRO veilig is om je geld te beleggen. 

DEGIRO Review: de DEGIRO kosten

De DEGIRO tarieven zijn relatief laag en afhankelijk van verschillende factoren. De factoren die invloed hebben op de DEGIRO tarieven en kosten zijn als volgt:

Ga ja over op trading (aankoop of verkoop) dan gelden de volgende DEGIRO kosten:

DEGIRO kosten: beurzen

online beurs kosten degiro
Voorbeeld DEGIRO kosten op Amerikaanse beurs
Voorbeeld DEGIRO kosten op Nederlandse beurs
aex

Kort gezegd: hoe meer transacties je doet, hoe hoger de kosten. Uiteraard afhankelijk van bovenstaande.

DEGIRO heeft een abonnement waardoor klanten voor een vast tarief per maand kunnen handelen in een selectie Amerikaanse aandelen.

Ook deze ingelegde orders zal DEGIRO via hun WebTrader uitvoeren, volgens welke criteria DEGIRO tot een optimale uitvoering komt.

Market of limit orders

Bij een market order koop je bij DEGIRO een aandeel aan voor de op dat moment meest gunstige aangeboden prijs.

Bij een limit order stel je een koop of verkooplimiet in waarvoor je het product koopt of verkoopt. In het voorbeeld zie je dat je maximaal 191 dollar gaat betalen voor dit aandeel.

Op het moment dat het aandeel 191 euro waard wordt, wordt deze automatisch gekocht. Eerder koop je hem dus niet.

Met deze order heb je dus meer zekerheid. Orders doe je via de web app, e-mail of telefonisch. Je kunt ook meer lezen over het handelen in aandelen in ons aandelen kopen artikel.

Kan ik bij DEGIRO Dividend uitkeren?

Indien een uitgevende instelling dividend uitkeert als stockdividend of cash dividend, dan wordt deze door DEGIRO automatisch als cash dividend (na aftrek van dividendbelasting) aan jou uitgekeerd.

Wil je stockdividend als zodanig behouden, dan moet je dit binnen 3 handelsdagen doorgeven aan DEGIRO. 

DEGIRO Review: niet-belegd vermogen

Omdat DEGIRO geen bank is maar een beleggingsonderneming, mogen ze jouw niet-belegde geld (vrije ruimte) niet aanhouden. Dit geld wordt (indien het bedrag hoger is dan 2500 euro) automatisch in het geldfonds ‘Morgan Stanley Euro Liquidity Fund‘ gestoken (zie hieronder). 

Hoewel het risico van een geldfonds zeer laag is, is de kans aanwezig dat de rente negatief wordt. In dit geval compenseert DEGIRO verlies over een vrije ruimte van maximaal 2500 euro. Is je vrije ruimte hoger bij negatief rendement, dan kost het je dus geld. 

We hebben zojuist (8 juli 2020) te hogen gekregen dat ze binnenkort de geldmarktfondsen zullen vervangen door een bankrekening bij Flatex Bank. Je krijgt daar dan een eigen IBAN rekening die gekoppeld is aan DEGIRO.

Waarin kun je beleggen bij DEGIRO?

Bij DEGIRO heb je keuze uit verschillende handelsproducten. 

Zoals te zien is in de afbeelding heb je vooral voor aandelen een ruime keuze uit aandelen van heel veel verschillende internationale beurzen. 

producten degiro

Daarnaast kun je uiteraard ook obligaties, beleggingsfondsen en trackers kopen. Zoals eerder aangegeven heb je binnen DEGIRO geen uitgebreide analysemogelijkheden en moet je dus wel zelf onderzoek doen voordat je één van de handelsproducten koopt.

Wat is de kernselectie precies?

Veel beleggers kiezen voor DEGIRO om hun zogenaamde Kernselectie. In de kernselectie van DEGIRO vind je fondsen (ETF/trackers) die je 1x per maand voor elk bedrag kan (ver)kopen. De tweede transactie per maand kun je vanaf €1000 zónder transactiekosten maken. Er gelden voor de kernselectie bepaalden voorwaarden.

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is niets anders dan een fonds dat een bepaalde beurs, industrie of grondstof volgt. Met een ETF bezit je dus geen aandeel zelf

Het tarief voor de DEGIRO trackers is laag, maar hiervoor geldt wel een fair use policy.

Wil je hetzelfde fonds (met dezelfde ISIN code) in diezelfde maand nogmaals (ver)kopen dan kan dat ook kosteloos, mits je wederom koopt of wederom verkoopt. Zie voorbeeld.

Voorbeeld, wel/geen kosten

Populaire ETF's uit de kernselectie

Enkele ETF’s die populair zijn onder beleggers:

  • Vanguard FTSE AW (ISIN: IE00B3RBWM25) – volgt wereldeconomie (All-World)
  • Vanguard S&P 500 (ISIN: IE00B3XXRP0) – volgt 500 grootste bedrijven in de US
  • iShares AEX UCITS (ISIN: IE00B0M62Y33) – volgt de AEX index in Nederland
  • SPDR® MSCI World Tech (ISIN: IE00BYTRRD19) – volgt tech industrie globaal
  • Invesco EQQQ NASDAQ-100 (ISIN:IE0032077012) – volgt top 100 bedrijven in US zónder financiële instellingen

De eerste drie zijn breder verspreid over sectoren. Hierdoor is het risico lager en rendement lager dan bijvoorbeeld de laatste twee. Met name op de lange termijn.

Het voordeel van tech-ETF’s is het hoge rendement. Het nadeel is een grotere kans op een daling wanneer er (weer) een internet/tech bubble komt zoals de dot-com bubble (1997-2000).

Kan ik ook pensioen beleggen via DEGIRO?

Ja, DEGIRO biedt de optie van pensioenbeleggen als aanvulling op je AOW/pensioen. De pensioenrekening die je bij DEGIRO opent, is een lijfrenterekening en is een van de voordeligste in zijn soort. 

Ten opzichte van de concurrentie profiteer je van de lage DEGIRO kosten van en ben je vrij om zelf wereldwijd te beleggen in ieder aandeel, fonds, tracker of obligatie. Bij anderen zoals Brand New Day wordt je meestal beperkt tot een selectie fondsen.

DEGIRO Review: Veelgestelde vragen

DEGIRO brengt beleggingen van klanten onder in een bewaarbedrijf (apart fonds) welke los staat van DEGIRO zelf. Bij een eventueel faillissement staan je beleggingen veilig bij het bewaarbedrijf. Lees hier meer over de regelgeving van DEGIRO.

Voor DEGIRO geldt als beleggingsonderneming ook het beleggerscompensatiestelstel. Jouw geld staat hiermee sowieso tot €20.000 veilig. Binnenkort staat je vrij besteedbare geld op een IBAN van Flatex die tot €100.000 is verzekerd.

DEGIRO staat verder onder gedragstoezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en prudentieel toezicht van de DNB (De Nederlandsche Bank).

DEGIRO heeft 405.311 unieke klanten per 30 juni 2019. In het 1e en 2e kwartaal van 2020 zijn er wegens de instortende markt nog eens vele tienduizenden klanten bijgekomen. Lees hier wie er achter DEGIRO zit.

De beste ETF is afhankelijk van jouw strategie en risico dat je bereid bent te lopen op korte én lange termijn. Hier vind je een selectie ETF’s waarin klanten van de DEGIRO relatief vaak in beleggen.

Het verschil zit met name in de kosten. De ING is ongeveer 2x zo duur wanneer je Nederlandse aandelen koopt of verkoopt. Bij de ING betaal je ook €16 per jaar voor de beleggingsrekening. Dit is bij DEGIRO gratis. Bekijk hier hoeveel DEGIRO precies kost.

We raden aan om de eigenschappen van beide brokers goed met elkaar te vergelijken. De verschillen tussen DEGIRO en Binck is o.a. dat Binck een bankvergunning heeft en DEGIRO niet.

DEGIRO is een beleggingsonderneming en leent je effecten uit. Hiermee speelt ook het volgende gevoel een rol: wil je een daadwerkelijk deel uit een bedrijf kopen (via Binck) of een onderpand in euro’s (via DEGIRO)?

Voor welke broker je ook kiest, DEGIRO blijft doorgaans de goedkopere partij, tenzij je louter dividend aandelen wilt kopen. DEGIRO rekent namelijk voor de verwerking hiervan.

Het overstappen naar DEGIRO is mogelijk door een overstap-formulier in te vullen en te sturen naar [email protected].

De kosten voor het overboeken van je portefeuille is €10 per regel en gratis voor een portefeuille groter dan €3000.

DEGIRO Review: conclusie

DEGIRO is een prima online broker voor iedere belegger die zelf beslissingen neemt en geen toeters en bellen nodig heeft. Het platform is gebruiksvriendelijk en minimalistisch, en DEGIRO kosten zijn erg voordelig. Daarnaast zijn er online overal positieve DEGIRO ervaringen te vinden. 

Naast DEGIRO moet je wel altijd extra analysebronnen en nieuws-websites gebruiken zoals Yahoo Finance en/of Seeking Alpha.

In elk modern portfolio zitten tegenwoordig ETF’s. Door een rekening bij DEGIRO te openen krijg je ook toegang tot de DEGIRO kernselectie. Hierin zitten veel interessante ETF’s waarmee je in één keer in de AEX of S&P500 kunt investeren tegen zeer lage management fees en zónder transactiekosten.

Spreken deze eigenschappen je aan? Het openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO is snel en eenvoudig.

DEGIRO beleggen account?

Enthousiast na het lezen van deze DEGIRO review? Probeer DEGIRO uit door zelf een gratis account aan te maken.
gratis

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Scroll naar boven