Bunq bank review, kosten & ervaringen

Dit is dé bunq bank review waar je alles leert over deze onafhankelijke bank van Nederland met de slogan ‘bank of The Free’. Deze bunq review is ideaal wanneer je een bunq rekening wilt openen, maar nog niet zeker weet of bunq betrouwbaar is. Kies voor bunq’s persoonlijke of zakelijke rekening, of lees de gehele bunq review en bunq ervaringen van andere mensen hieronder.

Beginnen bij de bunq Bank op basis van deze bunq review

Weet jij al of je een zakelijke of persoonlijke Bunq rekening wilt? Als je het weet kun je met de groene knop direct een rekening openen.

bunq is een Nederlandse bank die door IT-ondernemer Ali Niknam werd opgericht in 2012. In 2018 heeft bunq wederom een stevige groei doorgemaakt en komt hiermee regelmatig in het nieuws.

Het beheert anno 2019 ruim €211 miljoen euro van klanten. De online bank onderscheidt zich met hun innovatieve technologie en frisse uitstraling. Het inloggen en regelen van al je bankzaken doe je via de bunq app. Deze is er voor Apple en Android. Bunq heeft een AFM vergunning en staat onder toezicht van DNB.

Ali Niknam

Wat zijn de bunq kosten?

De kosten verschillen per rekening. Je opent een zakelijke rekening bij bunq voor €9,99 p/maand. Extra zakelijke kosten zijn €0,10 per transactie.

Er is een privérekening (easyMoney Personal) voor €7,99 p/maand incl. IBAN-nummer. Cash pinnen kost na de 10e keer €0,99 per opname. Er is ook een creditcard (Travel Card) voor éénmalig €9,99.

Hoe zijn de bunq ervaringen van anderen?

Mensen met bunq ervaringen geven de bank het cijfer 3,2 op basis van ruim 2,500 bunq reviews via TrustPilot. Op Ervaringen.nl geven mensen met bunq ervaringen een 7,5. Ruim 6000 klanten geven de app 4,8 van de 5 sterren in de Apple app store. Over het algemeen zijn de bunq ervaringen positief en vindt het merendeel dat bunq betrouwbaar is.

Op zowel TrustPilot als Klachtenkompas lees je helaas ook klachten. Vooral m.b.t. het overstappen vanaf andere banken. Begin 2019 kwam bunq negatief in het nieuws toen het een klant op straat zette die zich onbehoorlijk gedroeg.

Zakelijke rekening: de eigenschappen op een rij

Als je gebruik wilt maken van de voordelen van bunq voor jouw bedrijf of als zelfstandige, dan is bunq zakelijk een oplossing. Je kunt betaalverzoeken sturen, de rekening koppelen met boekhoudsoftware en jouw saldo overal bereiken via de mobiele bunq app. De bunq zakelijk ervaringen zijn over het algemeen positief.

Je kunt ook inloggen op de desktop via de bunq-website. bunq is een van de weinige banken die rente geeft (0,27%) op je zakelijke rekening. In de bunq zakelijk reviews zie je wel terug dat dit een nadeel is.

Persoonlijke rekening (easyMoney Personal): dit krijg je...

bunq easyMoney Personal is de persoonlijke rekening (privé) van bunq en is beschikbaar voor €7,99. Je kunt de rekening een maand gratis proberen.

Zowel de betaalrekening als spaarrekening zijn bij bunq easyMoney Personal inbegrepen. Heb je als particulier geen behoefte aan een bankfiliaal, dan kan ‘bunq persoonlijk’ een alternatief zijn voor je. Dit geldt ook voor de gezamenlijke rekening van bunq. 

bunq's betaalpas is geen creditcard

Bij iedere rekening kun je een Debitcard Mastercard ontvangen. Deze wordt wereldwijd geaccepteerd als normale creditcard, maar je kunt er niet rood op staan. Dit betekent dat je het nodige bedrag ook daadwerkelijk op je Debit Mastercard moet hebben staan.

bunq heeft ook de Travel Card die hetzelfde functioneert als de Debitcard Mastercard, maar kun je los kopen zónder bunq rekening.

Je betaalt na de eenmalige kosten (€9,99) alleen nog €0,99 om cash geld te pinnen en 0.50% om op ‘m op te laden. Vergelijk de Travel Card hier met anderen.

bunq review: Voor- en nadelen

bunq review: Veelgestelde vragen

Ondanks dat bunq nog maar enkele jaren actief is op de Nederlandse markt, is het bedrijf een veilige plek om een rekening te openen. De bank investeert veel middelen om de veiligheid van hun systemen te garanderen.

Daarbij heeft bunq een officiële vergunning om als bank actief te zijn binnen Nederland. Dit houdt onder andere in dat bedragen op rekeningen bij bunq altijd €100.000 juridisch worden gedekt door de Nederlandse wet indien er iets misgaat bij de bank. Je kunt in Nederland en internationaal betalingen ontvangen.

bunq probeert zo groen mogelijk te zijn. Zo hebben zij geen fysieke kantoren maar werkt het bedrijf vanuit een algemeen pand in Amsterdam. Er worden bij bunq zo min mogelijk papieren documenten gebruikt: jouw afschriften staan in de app en worden niet via de post toegezonden.

Daarbij kun je als klant bij bunq zelf aangeven of jij wilt dat jouw saldo geïnvesteerd wordt in groene bedrijven, waarmee jij dus als klant ook bijdraagt aan een sterkere vergroening van dit bedrijf.

Je bunq rekening opzeggen is niet gemakkelijk, maar wel mogelijk. Je dient een 7 stappen te doorlopen:

  1. Zorg allereerst dat er op alle rekeningen die je bij bunq hebt lopen geen saldo meer staat. Dit doe je door bijvoorbeeld via een Tikkie geld over te maken naar jouw rekening bij een andere bank.
  2. Verwijder ook alle openstaande betaalverzoeken die je via bunq.me hebt lopen.
  3. Houd er ook rekening mee dat je alle inkomende automatische incasso’s wijzigt. Dit dien je per bedrijf dat deze automatische incasso’s wil uitvoeren te doen.
  4. Koppel nu alle betaalkaarten die aan jouw bankrekeningen zijn verbonden los. Dit doe je direct via de bunq app.
  5. Verwijder bij alle rekeningen de mensen waar jij deze rekening op dit moment mee deelt. Dit doe je ook via de instellingen binnen de bunq app.
  6. Alle extra rekeningen die jij bij bunq hebt lopen kunnen alleen opgezegd worden wanneer de maandelijkse kosten van bunq op een hoofdaccount worden afgeschreven. Als dit niet het geval is, dien je alle automatische maandelijkse kosten eerst over te zetten naar het hoofdaccount. Je kunt dan de extra rekeningen verwijderen.
  7. Als alle bovenstaande stappen zijn uitgevoerd, kun je uiteindelijk jouw hoofdaccount opzeggen – inclusief de hoofdrekening. Je dient hiervoor contact op te nemen met de bunq klantenservice. Dit doe je in jouw app -> Help > Stel een vraag > Staat je vraag er niet bij? > Vraag het in een privéchat

bunq is opgericht door Ali Niknam, een Nederlandse tech ondernemer die graag complexe producten gemakkelijker maakt. Hij heeft ruime ervaring met het betreden van grote markten met een eigen bedrijf om vervolgens de status quo van de markt op te schudden. Hij deed dit eerder met een hostingbedrijf genaamd TransIP en heeft nu zijn pijlen volledig op bunq gericht.

bunq Slice is een speciale app voor bunq klanten die helpt om bonnetjes en kosten van weekendjes weg gemakkelijker op te splitsen.

Je kunt binnen de app per persoon bijhouden wat iedereen heeft uitgegeven zodat je uiteindelijk een gemiddelde krijgt van de kosten die iedere persoon naar de hoofdrekening moet overmaken.

Dit is ideaal wanneer je gedurende het weekend geen zin hebt om alles bij te houden maar in één centrale plek alles wilt bijhouden. Je kunt na het evenement vervolgens betaalverzoeken naar alle deelnemers sturen, zodat iedereen zijn of haar kosten direct kan voldoen.

bunq verdient geld aan de maandelijkse kosten die aan klanten wordt berekend. Doordat je een maandabonnement hebt bij jouw bankrekening, draag jij dus bij aan de omzet van bunq.

De kosten voor het onderhouden van een eigen bank en banksysteem is ontzettend duur in Nederland. Niet alleen dien je te betalen voor officiële vergunningen die je in Europa en Nederland nodig hebt om als bank actief te zijn, er zijn ook belangrijke ontwikkelingen nodig om de technologie achter de bank te financiëren.

Daarbij heeft bunq ook een relatief groot team aan relatief dure medewerkers (programmeurs) om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

bunq doet ook actief aan marketing om meer consumenten en zakelijke klanten aan te trekken. Dit zijn allemaal kosten die worden doorberekend aan klanten van de bank. Dit leidt ertoe dat de maandelijkse kosten voor een bankrekening redelijk hoog liggen bij deze bank.

bunq doet niets met jouw geld, dit wordt bij de bank opgeslagen. Zij investeren het geld dat bij hen staat niet automatisch, iets dat andere banken over het algemeen wel doen.

bunq is opgericht voor betaalrekeningen dus het gaat hier ook om geld dat op korte termijn weer door klanten zal worden uitgegeven.

Je kunt voor het geld dat op jouw bunq-rekening staat wel aangeven of jij wilt dat het wordt geïnvesteerd en je hebt zelf de mogelijkheid om aan te geven waar bunq dit geld in dient te investeren. Denk hierbij aan persoonlijke leningen of hypotheken, groene bedrijven of alle soort bedrijven.

bunq ziet zich als een kleine speler op de markt die wil uitmonden tot een grote speler. Een David vs. Goliath-speler. En dat spreekt veel mensen aan die al die jaren bij banken zaten die steeds minder op klantenservice gefocust zijn. De klantenservice van bunq wordt doorgaans als vriendelijk ervaren. 

Daar staat tegenover dat kosten voor de rekeningen hoger liggen dan bij andere banken, waar je volgens bunq gebruiksgemak voor terugkrijgt. Zo is de gezamenlijke rekening eenvoudig met maximaal 5 mensen te gebruiken. Daarbij biedt bunq ook voordelen zoals een eigen Tikkie-systeem vergelijkbaar met Paypal, maar je kunt ook de reguliere Tikkies met bunq betalen. Je kunt ook een creditcard aanvragen bij bunq, dit loopt via Maestro en Mastercard.

bunq review: Conclusie

Al met al heeft bunq zich voor ons bewezen als een betrouwbare bank in deze bunq review. bunq is in korte tijd een populair alternatief geworden voor de traditionelere banken als ABN-AMRO en Rabobank. Dit zie je ook terug in de bunq reviews als reden tot overstappen.

Vooral omdat de publieke opinie over traditionele banken niet bepaald positief, zoeken mensen naar geschikte alternatieven. bunq biedt daardoor een perfect platform voor mensen die naar een dergelijk alternatief zoeken.

Uit deze bunq review blijkt dat bunq een aanrader is voor online bankzaken dankzij de snelle en gebruiksvriendelijke app. Daarnaast is bunq betrouwbaar en zijn veel van de bunq ervaringen positief over de bank.

bunq rekening openen?

Overtuigd van deze bunq review en wil je een bunq rekening openen? Bezoek dan de website en kies de best passende rekening. Zo kun je direct starten bij bunq!
gratis app
Scroll naar boven