Consumptief Krediet

Laatste update:

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor diverse type leningen die een geldverstrekker (bv. bank) kan verstrekken aan consumenten. Het krediet wordt gebruikt om een product (bv. auto) of diensten te financieren.

Men kiest voor consumptief krediet omdat men het product of dienst niet direct kan financieren uit eigen middelen. We kennen 6 vormen:

  1. Huurkoop
  2. Minilening
  3. Persoonlijke lening
  4. Doorlopend krediet
  5. Kopen op afbetaling
  6. Rekening courant (rood staan)

Consumptief krediet overzicht

Soorten consumptief krediet

1. Huurkoop – In het geval van huurkoop huur je een product voor een vast bedrag per maand met de intentie deze aan het einde van de looptijd over te nemen. Aan het einde van de looptijd zal het product in jouw bezit komen. Voor die tijd is het product in het bezit van de verhuurder. Ook de verzekeringen en onderhoud is meestal onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

2. Minilening – Dit kleine consumptieve krediet spreekt voor zich. Binnen een korte looptijd van doorgaans enkele weken tot maanden leen je een klein bedrag tegen een hoge rente. Wegens het lage leenbedrag vallen de kosten meestal laag uit. Het is wel altijd van belang om deze leenvorm te toetsen op extra kosten. Garantiestelling is een van de extra kostenposten die afgedekt dient te worden.

3. Persoonlijke lening – Dit is de meest gebruikelijke vorm van consumptief krediet. Men krijgt éénmalig een geldbedrag uitgeleend waar een vaste rente over wordt geheven gedurende een vaste periode. Ideaal wanneer je precies weet hoeveel je nodig hebt en waarvoor je het wilt inzetten. Een nadeel is dat de rente niet daalt zodra de financiële markt zich gunstiger ontwikkeld.

4. Doorlopend krediet – Een populaire vorm van consumptief krediet is het doorlopende krediet. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kun je krediet in delen opnemen tegen een flexible rente. Het nadeel hier is dat de rente kan stijgen zodra de rentes internationaal stijgen. Wordt de rente je te duur dan kun je dit krediet oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

5. Kopen op afbetaling – Zodra je een koop op afbetaling doet is het product (bv. een laptop) direct jouw eigendom, maar mag je het verschuldigde bedrag in termijnen afbetalen. Je gaat dus een krediet aan met een kredietverstrekker en wordt geregistreerd bij het BKR. Mocht je niet kredietwaardig zijn dan kun je deze vorm van lenen helaas niet doen. De rente bij afbetaling is vaak wat hoger.

6. Rekening courant – Dit is de minst voordelige vorm van consumptief krediet omdat de rente vaak hoog is. Tot maximaal 14%. In de volksmond wordt deze leenvorm ook wel rood staan genoemd. Hoe ver je rood kunt staan is van te voren bepaald door jou en jouw bank. Dit kan van pas komen bij onvoorziene (exorbitante) uitgaven. De meeste banken bieden deze optie aan.

11x Consumptief Krediet

Download gratis een overzicht (PDF) van 11 populaire aanbieders van consumptief krediet
2019 Update

Welk consumptief krediet past bij mij?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moet je eerst weten welk doel je met het krediet wenst te behalen. Heb je een hoog of laag bedrag nodig en binnen welke periode denk je het totale krediet te kunnen aflossen? Ook jouw huidige BKR codering speelt een rol. Zodra je dit helder hebt, kun je je gaan focussen op de meest voor de hand liggende opties.

Hoogte lening

Wil je een grote lening afsluiten dan is het wijsheid om van een zo laag mogelijke rente te kunnen genieten.  Wil je een kleine lening afsluiten, let dan op de extra afsluitkosten die een kredietverstrekker doorrekent aan hun klanten.

Huurkoop

Ben je niet van plan om überhaupt een lening aan te vragen, dan is huurkoop de enige optie die over blijft. Jammergenoeg kun je niet alle producten die op de markt zijn in huis halen middels een huurkoop contract.

Overkreditering

Om overkreditering te vermijden is de Gedragscode Consumptief Krediet in het leven geroepen. Deze waakt ervoor dan consumenten zich niet onnodig in de schulden werken waardoor ze in de financiële problemen terecht kunne komen. Wees dus kritisch en bepaal wat er realistisch mogelijk is in jouw situatie.

Aftrekbaar van de belasting?

Helaas is het niet meer mogelijk om de rente van een van bovenstaande leningen af te trekken van de belasting (bron). Een van de redenen van de afschaf in 2001 had te maken met het te laagdrempelig maken van een lening.

Het moet niet de bedoeling zijn dat het gunstig is om een lening af te sluiten. Dit zou consumenten stimuleren om een lening aan te vragen en dat is niet ideaal. Het kan mensen eerder in de problemen brengen.

De enige leenvorm die momenteel nog aftrekbaar is, is een lening (hypotheek) op een woning. Deze aftrekbaarheid wordt momenteel wel afgebouwd.

Vakjargon

wft examen consumptief krediet

Consumptief krediet wordt als term voornamelijk gebruikt onder werknemers binnen de financiële dienstverlening. Mensen die werken bij een bank, verzekeraar of beleggingsmaatschappij zijn goede voorbeelden.

Deze mensen dienen ook examen af te leggen in dit onderwerp. Bekende cursus -en trainingsinstanties zoals het LOI bieden deze o.a. aan. De Wet financieel toezicht (Wft) vereist dit alvorens ze hun beroep in die sector kunnen uitoefenen.

Dit kan tegenwoordig gewoon middels een digitale thuisstudie die enkele maanden duurt, waarna je als deelnemer een officiel diploma ontvangt.

Scroll naar top
Lees vorig bericht:
1000 Euro Lenen

Officieel 1000 euro lenen kan in de vorm van een minilening. Dit kan snel en zonder BKR toetsing. Wil je...

Sluiten