Home » crypto » beleggen in cryptomunten

Beleggen in cryptomunten

Wil je al een tijdje beginnen met beleggen in cryptomunten maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? In dit artikel leren wij je beleggen in crypto en bespreken we de beste cryptovaluta!

beleggen in cryptomunten
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

en ontdek precies hoe het werkt!

 

Crypto valuta zijn al enige tijd geliefd onder vele beleggers. Met de ongekende winstpercentages van verschillende cryptovaluta als de Bitcoin en Ripple, zijn de crypto’s nog steeds een goede investering. We vertellen je hier stap voor stap hoe je begint met beleggen in crypto’s!

Waarom beleggen in crypto valuta?

Beleggen is de afgelopen jaren een stuk populairder geworden. Dit is niet gek, aangezien de rente momenteel laag is, en het rendement op je spaargeld zo niet erg aantrekkelijk is. Dit maakt een van de redenen waarom beleggen in cryptovaluta zo populair is. 

Veel mensen zijn daarnaast ook hun vertrouwen in banken verloren, na de economische crisis van 2008/2009. Het is dan ook niet opvallend dat de Bitcoin juist in deze periode aan populariteit won. 

Het rendement van investeringen in Bitcoin is over de afgelopen vijf jaar 70 keer zo hoog geweest als het gemiddelde rendement van vijf grote aandelenindices. 

Daarnaast zijn de vooruitzichten voor Bitcoin op lange termijn ook positief. Experts denken namelijk dat Bitcoin zal blijven stijgen tot maar liefst $100.000,- dollar. Dit zijn natuurlijk mooie koersen als je kijkt naar de huidige koers. 

Om dit even in perspectief te plaatsen: stel je koopt nu één Bitcoin en verkoopt hem weer tegen de koers die de experts voorspellen dan maak je: $100.000 – $19.080 = $80.920,- winst. 

Het is hierbij wel van belang om te kijken naar de beleggingsperiode. De meeste cryptovaluta schommelen namelijk enorm in waarde. Het beleggingsrendement kan hierdoor enorm verschillen. 

Bij elke vorm van beleggen of handelen in cryptovaluta is het dus van belang op de hoogte te zijn van ontwikkelingen op de beurs. 

Wil je direct beginnen met beleggen in cryptomunten? Maak gratis een account aan bij eToro en begin vandaag nog!

Hoe beleg je in cryptocurrency?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in cryptomunten. Het is belangrijk om eerst onderscheid te maken tussen een korte- en lange termijn strategie. 

Wil je snel winst behalen? Dan kun je kijken naar traden door bijvoorbeeld te handelen in Bitcoin CFD’s. Als je op zoek bent naar een strategie voor een langere termijn, kun je de crypto munten kopen en in je wallet bewaren. Vervolgens verkoop je deze weer wanneer de koers is gestegen. 

Het beleggen in crypto doe je bij een broker, via een online trading platform. Hier vindt de handel tussen verschillende partijen – de kopers en verkopers – plaats. Als je hier in crypto CFD’s wilt handelen, kun je op het trading platform ook de hefboom, een stop loss, en een take profit instellen. 

5 eenvoudige stappen om te beleggen in cryptomunten

Hieronder leggen we je in 5 stappen uit hoe je eenvoudig kunt beleggen in de bekendste cryptocurrency, zoals Bitcoin, Ripple, en Ethereum. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist te beleggen in jongere, nog onbekende, cryptovaluta. Lees hieronder hoe je dit eenvoudig doet via een broker!

Stap 1: Kies een broker

Om te beginnen met beleggen, moet je eerst een broker kiezen. Via het platform van de broker kun je je cryptomunten kopen of verkopen. 

Het is belangrijk om een betrouwbare broker te kiezen, die een ruim aanbod heeft en gunstige handelstarieven aanbiedt. Onze voorkeur gaat uit naar eToro. Hier kun je als beginner gebruik maken van een demo account, en biedt de copy trading functionaliteit je de mogelijkheid om succesvolle beleggers te kopieren. 

Wij zullen hieronder alvast drie goede brokers met jou doornemen. Bij al deze brokers kun je veilig en snel beleggen in cryptomunten. 

eToro

eToro logotype

eToro is bij uitstek onze favoriete broker. Je hebt de keuze uit 16 verschillende cryptomunten, en een groot aanbod aandelen, valuta, en grondstoffen.

Vervolgens kun je handelen met 0% commissie op aandelen en ETF’s, en betaal je een lage spread op (crypto)valuta. Via het gebruiksvriendelijke platform kunnen zowel beginners als ervaren handelaren terecht. Er zijn verschillende analyse tools die je in kunt zetten om de markt zo goed mogelijk te analyseren.

Voor beginnende beleggers biedt deze broker een demo account, zodat je kunt oefenen zonder echt geld in te leggen. Daarnaast kun je gebruik maken van de unieke copy trading functionaliteit. Zo kun je de strategie van succesvolle beleggers kopiëren.

Zoals je op deze afbeelding uit de desktopversie van eToro kunt zien hoef je alleen maar jouw portfolio aan te passen. 

Als je hem op virtueel zet ga je naar jouw demo-account en kun je dus handelen zonder de financiële gevolgen te ondervinden. 

oefenene met beleggen in cryptocurrency

Eenvoudig switchen naar je demo-account

Ben je zelf een ervaren belegger? Dan kun je via het platform top investor worden. Zodra je een bepaald bedrag hebt ingelegd, en een groot aantal mensen je strategie volgt, kun je hier ook geld mee verdienen.

Daarnaast is het makkelijk om te beginnen omdat het met een minimale inleg van maar €170,- voor de meeste mensen vrij toegankelijk zijn. Door de mooie grafische app kunnen beginners makkelijk leren hoe en waarin ze kunnen beleggen.

Klaar om te beginnen met beleggen in cryptomunten?

Plus500

plus500 blauw logo

Plus500 is een CFD broker, wat betekent dat je hier uitsluitend kunt handelen in CFD’s. Je kunt bijvoorbeeld speculeren over de prijsverandering van de Bitcoin in de toekomst. 

Ook bij Plus500 kun je eerst oefenen op een demo-account zodat je eerst ervaring op kunt doen in het handelen in Bitcoin. 

Hoewel Plus500 niet beschikt over de MT4 software, biedt het zijn eigen uitgebreide analyse software aan. Bij Plus500 krijg je toegang tot verschillende analyse tools, waardoor je nog meer informatie hebt om te traden. 

Het enige nadeel van dit platform is dat je hier niet de aandelen of Bitcoins zelf kunt kopen of verkopen. Je bent dus eigenlijk nooit in het bezit van een Bitcoin maar neemt posities in op de koers ervan. 

Het platform wordt erg gewaardeerd door ervaren handelaren dankzij het overzichtelijke interface. Je kunt makkelijk navigeren binnen je portefeuille en vind direct de aandelen die je zoekt. Stortingen zijn ook gelijk op je account beschikbaar. 

Daarnaast is het platform transparant en veilig. Zij voeren vaak financiële audits uit om jou meer zekerheid te bieden. Ze zijn bovendien geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (Financial Conduct Authority).

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Bitvavo

Bitvavo

Deze broker richt zich specifiek op het handelen in cryptovaluta. Je hebt hier dan ook keuze uit 50 digitale munten, waarmee je eenvoudig via het platform kunt handelen. 

Het ruime aanbod zorgt ervoor dat je ook kunt handelen in minder bekende cryptovaluta.

Door geld te storten via iDeal, kun je direct beginnen met beleggen. Deze broker staat zelfs geregistreerd bij de Nederlandse Bank, wat uniek is voor een crypto broker.

 

Bij de broker voldoen ze aan hoge internationale veiligheidsstandaarden, zodat je jouw gekochte crypto munten veilig op kunt slaan in de wallet op het platform.

Beginners kunnen gebruik maken van de standaard interface. Voor ervaren beleggers is er een geavanceerde interface, waar je toegang hebt tot verschillende analyse tools en handelsgrafieken.

Stap 2: Maak een account aan bij de broker

Zodra je hebt gekozen voor een broker, is het tijd om hier een account aan te maken. Bij de meeste brokers kun je dit binnen enkele minuten doen via hun website of de mobiele app.

Je kunt eenvoudig een account aanmaken door een e-mail adres en wachtwoord in te vullen. 

Bij eToro kun je je zelfs aanmelden met je Google of Facebook account. 

Vervolgens moet je je bankrekening koppelen aan je acount. Bij de meeste brokers doe je dit door een heel laag bedrag over te maken ter verificatie. 

Als je al deze stappen hebt doorlopen, moet je alleen nog de verplichte vragenlijst invullen. Hiermee geef je aan dat je op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

 

Account openen bij eToro
etoro account aanmaken

Stap 3: Stort geld op je beleggingsrekening

Nadat je alle stappen hebt doorlopen, kun je geld op je rekening storten. Zo kun je beleggen met je eigen inleg. 

Het storten van een bedrag op je rekening doe je eenvoudig via één van de vele betaalmethodes. Zo kun je geld storten via iDeal, PayPal, en creditcard. 

Bij de eerste storting maak je bij eToro gebruik van een lage minimale inleg van €170. 

Zodra je het geld hebt gestort, kun je – afhankelijk van de gekozen betaalmethode –  direct beginnen met het kopen van je eerste cryptomunten!

Geld storten op je beleggersrekening
geld storten etoro

Stap 4: Koop je cryptovaluta

overzicht beleggen in cryptocurrency etoro

Wanneer je hebt besloten in welke cryptomunt je wilt beleggen, kun je de naam hiervan intypen in de zoekbalk.

Vervolgens geef je aan voor welk bedrag je aan Bitcoin wilt kopen. Omdat de koers momenteel erg hoog staat, zul je waarschijnlijk niet één hele Bitcoin kopen, maar slechts een gedeelte van 1 BTC. Zodra je het bedrag ingeeft, verschijnt direct hoeveel Bitcoin je koopt.

dash kopen etoro
DASH kopen via eToro

Je kunt er ook voor kiezen om niet een cryptomunt te kopen, maar alleen te handelen in derivaten. Je speculeert dan over de prijsverandering die in de toekomst plaats zal vinden. 

Door gebruik te maken van een hefboom, kun je zelfs al met een kleine inleg grote winsten behalen.

CFD’s zijn wel financiële producten die een groot risico met zich meebrengen. Lees je dus van tevoren goed in, en beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

Stap 5: Zorg voor een wallet

Wanneer je ervoor kiest om een cryptomunt te kopen, moet je deze bewaren in een wallet. Een wallet kun je zowel offline als online hebben. Bij veel brokers krijg je automatisch toegang tot een wallet op het platform. Hierdoor hoef je niet zelf online een wallet aan te maken.

Let er wel goed op dat je zowel een online als offline wallet goed beveiligd. Wanneer je het wachtwoord vergeet, of de wallet verliest, ben je namelijk ook je cryptovaluta kwijt. 

Alle stappen doorlopen en klaar om te beginnen met beleggen in cryptomunten?

Welke cryptocurrencies zijn interessant om in 2020 in te investeren?

Naast Bitcoin zijn er talrijke andere interessante cryptomunten beschikbaar. Onderstaande 7 cryptocurrencies lijken ons interessant om te volgen en eventueel aan te kopen. Niets belet je natuurlijk om zelf op onderzoek te gaan.

Ripple

Ripple is, in tegenstelling tot de Bitcoin, een gecentraliseerde munt. Het doel van Ripple is nooit geweest om het huidige betaalverkeer te vervangen, maar juist om dit te faciliteren.

Door samen te werken met verschillende grote partijen, wordt Ripple steeds waardevoller beschouwd. Dit is ook te zien in een stijging van de koers. 

koers ripple 2020
Ripple koers van 2020

Stellar

Stellar Lumens (XLM) werd in 2014 gelanceerd door Jed McCaleb en is nu een van de meest vertrouwde namen in de cryptowereld. De Stellar Lumens-blokketen valideert operaties in 2 tot 5 seconden, en het netwerk is in staat om 1000 transacties per seconde uit te voeren.

Eén van de unieke aspecten van Stellar is dat het energiezuinig is in vergelijking met andere cryptovaluta. 

De unieke technologie achter deze munt zorgt ervoor dat er geen mining nodig is, maar de veiligheid en snelheid wel gewaarborgd zijn.

Stellar koers van 2020
stellar koers 2020

Welke strategie moet je gebruiken om te beleggen in cryptomunte?

Als je cryptomunten wilt verhandelen, kun je kiezen tussen twee soorten strategieën. Hieronder bespreken we hoe je deze strategieën kunt gebruiken om in crypto te beleggen.

Buy and hold

Deze strategie bestaat uit het beleggen in crypto valuta op lange termijn. Hiervoor kun je jezelf het beste trainen in nieuwsanalyse. Het geopolitieke en economische nieuws heeft namelijk een aanzienlijke invloed op de cryptomarkt.

Hiervoor moet je voortdurend op de hoogte zijn van actuele gebeurtenissen en zien hoe de markten daarop reageren. Je koopt de cryptomunten en bewaart deze voor langere tijd. Wanneer de koers dan gestegen is, kun je deze vervolgens met winst verkopen. 

Scalping en day trading

Deze twee methoden zijn grotendeels gebaseerd op grafiekanalyse (technische analyse) en maken gebruik van kleine prijsbewegingen, gaande van enkele minuten tot enkele uren.

De bewegingen kunnen worden versterkt door het gebruik van producten met een hefboomwerking, zoals CFD’s. Hierbij kun je een hefboom inzetten, waardoor je met een kleine inleg een grote trade kunt openen. 

Voor deze strategie moet je je kennis voortdurend bijwerken, vooral met betrekking tot het gebruik van geavanceerde handelsindicatoren. Deze helpen je om keerpunten in de markt te identificeren of bevestigen dat bepaalde trends zich zullen voortzetten.

Beleggen in cryptomunten: Veelgestelde vragen

Bitcoin kent sinds begin 2020 een opwaartse trend, en keert langzaamaan terug naar de niveaus die in de zomer van 2019 werden bereikt. Zelfs als deze positieve koers intact blijft, raden we je aan om ook de minder bekende, maar veelbelovende, cryptomunten niet te vergeten. 

In november 2020 kwam opeens het nieuws naar buiten dat de waarde van de Bitcoin een hoogtepunt had bereikt, en zelfs over de piek van 2017 heen kwam. 1 BTC is nu dan ook bijna $20.000 waard. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel beleggers toch weer vertrouwen krijgen in de ontwikkeling van de Bitcoin.

Een voortschrijdend gemiddelde wordt gebruikt om prijsbewegingen af te vlakken en zo een vlottere curve te creëren. Deze curve is het gemiddelde van de prijs over een bepaalde periode en wordt de lengte van een voortschrijdend gemiddelde genoemd.

Je kunt cryptocurrencies eenvoudig verhandelen via een handelsplatform, zoals eToro. Hier maak je binnen enkele seconden een account. Vervolgens stort je geld op je account en kun je kiezen in welke cryptomunt je wilt beleggen. 

Je bewaart de cryptovaluta na de aankoop in een wallet. Zorg ervoor dat deze goed beveiligd is met een sterk wachtwoord en two factor authentication. 

Je kunt de cryptovaluta vervolgens ook weer verkopen via het trading platform. Hier kun je een aangeven hoeveel je wilt verkopen, en een deze vervolgens met winst weer verkopen. 

De meest veelbelovende cryptomunten voor 2020 en de komende jaren zijn naar onze mening Tezos (XTZ), Stellar Lumens (XLM) en ChainLink (LINK). Deze hebben hun prijzen de afgelopen maanden sterk zien stijgen.

Maar ook de bekendere cryptovaluta als de Bitcoin en Ripple bieden nog steeds een goed perspectief voor de toekomst. 

De gezondheidscrisis toont overeenkomsten tussen de stijging van de prijs van cryptovaluta’s en de stijging van de prijs van goud, omdat deze in de huidige context fungeren als een veilig toevluchtsoord voor investeerders.

Het worden daarom ook wel anticyclische beleggingen genoemd. De waarde van deze producten neemt toe, wanneer het economisch minder gaat. Om deze reden zijn cryptomunten juist een goede belegging in economisch onzekere tijden.

Beleggen in crypto: Conclusie

Waarschijnlijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van het beleggen in cryptomunten. Houdt er rekening mee dat de markt van cryptovaluta’s hoge volatiliteit ervaart, en hierdoor hogere risico’s met zich mee brengt. 

Vergeet je niet te wenden tot een vertrouwde makelaar, zoals eToro, je portefeuille te diversifiëren en alleen datgene te investeren wat je jezelf kunt veroorloven om te verliezen.

 

Beginnen met beleggen in Cryptomunten?
Wil je makkelijk en snel cryptovaluta kopen? Maak dan gratis een account aan bij eToro en begin vandaag!
TIP
Scroll naar top