Bitcoin Crash | Hoe kapitaliseer je op een Bitcoin Crash? – 2023

Cryptocurrency beleggers hebben het misschien al wel meerdere keren meegemaakt. Je hebt veel vertrouwen in Bitcoin maar plots daalt de waarde van de munt extreem en lijkt er geen einde aan te komen; dat noemen we een Bitcoin Crash.

Begin gelijk met dit stappenplan:

Wil jij je ook gaan mengen op de cryptocurrency markt? Maak dan snel een account aan bij eToro via de groene knop hiernaast!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

In dit artikel kijken we naar wat een Bitcoin crash is, wat er gebeurt tijdens een crash Bitcoin en of het mogelijk is om te voorspellen wanneer Bitcoin gaat crashen of de Bitcoin bubble barst. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat is een Bitcoin Crash?

Een Bitcoin Crash is een explosieve daling in de Bitcoin koers. Deze crashes zie je vaak na hoge stijgingen in de waarde van de munt. 

Eigenlijk is het bij elk product op de beurs of op andere markten mogelijk om te crashen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren nadat er slecht nieuws over een bedrijf naar buiten komt en het vertrouwen in dat bedrijf weg is. 

Bitcoin Crash bitcoin bot

Maar Bitcoin is geen bedrijf en het nieuws dat er over Bitcoin naar buiten komt is vaak technisch van aard en niet per se meteen positief of negatief nieuws. Bij een Bitcoin Crash is er dan ook vaak sprake van een andere oorzaak.

De belangrijkste oorzaak van een Bitcoin Crash is dat er veel mensen nog altijd niet geloven in de waarde van Bitcoin. Er zijn experts op financieel gebied die spreken over een Bitcoin bubble. De marktwaarde steeg in het voorjaar van 2021 naar meer dan 800 miljard euro. 

Een Bitcoin Crash zorgt er logischerwijs voor dat veel beleggers die in Bitcoin hebben geïnvesteerd een groot gedeelte van hun waarde kwijt raken. De grootste Bitcoin Crash die we kennen was in 2018 toen de hele cryptocurrency markt te maken kreeg met een crypto crash. 

Bitcoin was in januari 2018 bijna €15.000 waard. Drie maanden later was de waarde van 1 Bitcoin gezakt onder de €6.000. In één kwartaal zakte de Bitcoin koers  €6.000 / €15.000 * 100 = 40% in waarde.

Alvast een account maken bij een broker om te profiteren van een Bitcoin Crash? Maak een account aan!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Hoe kan ik zelf beleggen in Bitcoin?

Om zelf te kunnen beleggen in Bitcoin en in te kunnen spelen op een Bitcoin Crash moet je beginnen bij een online broker. Deze broker zorgt ervoor dat jij toegang hebt tot cryptocurrency als Bitcoin. 

Zodra je een account hebt om Bitcoin te kunnen kopen en verkopen is het belangrijk om de Bitcoin koers in de gaten te houden. Zo weet je de laatste ontwikkelingen in de Bitcoin prijs en kun je hier op inspelen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om short te gaan op Bitcoin als jij een Bitcoin crash of crypto crash verwacht. Bij short gaan verkoop je eerst Bitcoin die je niet in bezit hebt, deze Bitcoin leen je als het ware en betaal je terug zodra je de short sluit.

Als je een short sluit koop je de Bitcoin en wordt deze automatisch teruggegeven aan de broker waar jij een short hebt ingesteld. Je kunt dus ook geld verdienen aan een dalende Bitcoin prijs.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 1: Kies een online broker

Hieronder bespreken we een aantal verschillende online brokers waar je terecht kan om te gaan handelen in cryptocurrency. Er zitten tussen de brokers vaak redelijk grote verschillen dus hier moet je goed opletten als jij een keuze gaat maken. 

Zo handel je bij de ene online broker uitsluitend in CFD’s. Met een CFD speculeer je op de koers van een product als Bitcoin zonder daadwerkelijk in bezit te zijn van dit product. Je kunt er ook voor kiezen om daadwerkelijk Bitcoin te kopen en bezitten!

Verder zijn er natuurlijk ook verschillen in de gebruiksvriendelijkheid van een platform, de kosten die berekend worden en het aanbod dat een online broker heeft. Kijk snel hieronder welke broker het beste bij jouw wensen past. 

Broker

⭐⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
eToro bekijkenCoinbase bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 45,00€2.00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)1vanaf 0,01%vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)Vanaf € 10,0010 USDC€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom1:30Geen100:1100:1100:130:1
Valutaparen523100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICFCA, CySEC, ASICFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelGeenVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 5,001%Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00Geen€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

76% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen dat u uw geld verliest.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

eToro

bitcoin crash etoro logo

Één van de keuzes voor een online broker waar je kunt handelen is eToro. Naast cryptocurrency ben je bij eToro ook aan het goede adres om te investeren in aandelen, ETF’s, grondstoffen en meer. 

eToro blinkt uit met haar copytrading functie waarmee je eenvoudig andere beleggers nadoet, en een uitgebreide gratis demoaccount. 

Je belegt er altijd met 0% commissiekosten op aandelen en ETF’s, en het minimale inlegbedrag is slechts $50 (€42) 

Bitcoin kopen is dan ook eenvoudig mogelijk bij eToro. Vaak staat Bitcoin als één van de eerste producten op de pagina en als je hem aan klikt krijg je het scherm hiernaast, zo zie je meteen de huidige koersontwikkelingen, prijs en heb je de mogelijkheid om meteen Bitcoin te kopen of verkopen.

Bitcoin crash bij etoro
Koop eenvoudig Bitcoin bij eToro

eToro heeft in Europa een kantoor op Cyprus en een licentie bij de toezichthouder van Cyprus: CySEC. Hiermee voldoen ze aan alle Europese regels en weet je zeker dat je veilig kunt gaan beleggen bij deze online broker. 

Meer weten over de broker eToro? Je kunt meteen beginnen via de knop hiernaast!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Capital.com

capital.com crypto beurs

Een andere broker die vergelijkbaar werkt als eToro is het relatief nieuwe Capital.com. In tegenstelling tot eToro handel je bij deze broker allerlei verschillende handelsproducten als CFD’s. 

Eén van deze producten is ook cryptocurrency, je kunt bij Capital.com investeren in meer dan 100 verschillende markten op het gebied van cryptocurrency. De grootste cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum zijn ook goed beschikbaar bij deze broker. 

Capital.com heeft een kantoor op Cyprus en is ook aangesloten bij toezichthouder CySEC. Daarnaast heeft het ook een licentie bij de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA).

Naast cryptocurrency kun je bij Capital.com ook terecht voor aandelen, indexen, grondstoffen en valuta. 

Alles weten over deze broker? Lees dan snel onze Capital.com review of open nu je account via de groene knop hiernaast! 

Binance

binance review altcoin

We hebben nu twee brokers besproken. Als je alleen crypto wilt handelen en geen aandelen et cetera kun je ook bij Binance terecht. 

Binance is de grootste exchange ter wereld en er is veel gebeurd in de afgelopen jaren bij dit bedrijf. Zo is het onduidelijk waar Binance precies zich huisvest en zijn er landen als Amerika geweest die al dan niet tijdelijk de toegang tot Binance gestopt hebben. 

Bij Binance kun je terecht om honderden verschillende cryptocurrency te kopen. Deze munten verhandel je met andere gebruikers van Binance. 

Het unieke van deze crypto exchange is dat ze inmiddels hun eigen munt hebben gelanceerd om nog eenvoudiger transactiekosten te kunnen berekenen. De Binance Coin is inmiddels één van de cryptocurrency met de grootste marktwaardes in de cryptocurrency markt. 

Meer weten over de grootste crypto exchange ter wereld? Lees dan onze Binance review en start zo snel mogelijk met Bitcoin kopen. 

Libertex

Tot slot nog een CFD-broker. Dit keer is dat Libertex, een bekende partij en aanbieder van CFD-contracten die al sinds 1997 actief is. 

Uiteraard heeft Libertex niet stil gezeten sinds 1997. In de tussentijd heeft het bedrijf miljoenen klanten gekregen, een groot personeelsbestand en zijn ze in meer dan 120 landen actief. (wereldwijd). Je kunt hier beleggen in CFD’s van aandelen, ETF’s en valuta maar ook van cryptomunten zoals Bitcoin. 

De broker is gevestigd op Cyprus en ook gereguleerd door de financiële autoriteiten aldaar, waardoor ze hun diensten over heel Europa mogen aanbieden. 

Stap 2: Maak een account aan

In dit stappenplan helpen we je zo snel mogelijk Bitcoin kopen en daarvoor gebruiken we als voorbeeld Bitcoin kopen bij de online broker eToro. Het eerste wat je doet is een account aanmaken bij deze broker. 

Om een account aan te maken bij eToro heb je alleen een E-mail adres en wachtwoord nodig. Je hebt meteen toegang tot het eToro platform via het gratis demo account.

Zo kun je alvast met virtueel geld aan de slag. Voor het echt geld account moet je verifiëren dat jij achter het account zit. 

Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs. Daarnaast moet je een vragenlijst invullen waarin eToro toetst of jij genoeg ervaring hebt met beleggen om te beginnen met handel bij deze broker. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijgt bericht van eToro zodra deze verificatie goedgekeurd is en je met je eigen geld aan de slag kan bij eToro. Als het echt geld account geopend is moet je deze natuurlijk nog wel vullen met je eigen geld.

Je kunt eenvoudig geld storten op je eToro account via één van de vele betaalmogelijkheden.

Voor Nederlanders is iDeal de meest handige betaalmethode en bij deze betaalmethode staat het geld zo goed als meteen op je account en kun je aan de slag. 

bitcoin crash geld storten
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

bitcoin crash product
De verschillende markten op eToro

Omdat Bitcoin een erg populair product is zie je vaak Bitcoin meteen op de eerste pagina die je opent. Zo kun je meteen Bitcoin kopen en verkopen door op Bitcoin te klikken en te kiezen voor transactie openen. . 

Als Bitcoin niet meteen in de lijst te vinden is kun je deze zoeken via de zoekbalk of door te filteren op cryptovaluta’s. Zoals je hiernaast kan zien bij de resultaten als je zoekt op Bitcoin zie je veel verschillende markten. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je uit de hierboven staande lijst een keuze hebt kunnen maken voor een Bitcoin markt kun je een eerste investering doen. Hiernaast zie je de mogelijkheden die je krijgt als je op kopen hebt geklikt. 

Je kunt natuurlijk zelf kiezen hoeveel je investeert bij het handelsbedrag en je hebt de mogelijkheid om een hefboomeffect in te stellen. Het hefboomeffect zorgt altijd voor een hoger risico van je investering, deze kun je beperken door gebruik te maken van een stop-loss of take-profit. 

libertex bitcoin crash kopen

Overtuigd dat de Bitcoin Bubble gaat barsten en hierop kapitaliseren? Maak een eToro account aan!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat zijn de oorzaken van een Bitcoin Crash?

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een Bitcoin Crash/crypto crash en een Bitcoin correctie. Bij een Bitcoin correctie is vaak sprake van een waardedaling die minder groot is dan de waardestijging van de periode daarvoor. 

Bij een correctie wordt de prijs dus gecorrigeerd naar een waarde die Bitcoin beter representeert. Een Bitcoin crash is vooral te snappen door te kijken naar de crash Bitcoin van 2018. 

De grafiek die je hiernaast ziet is de candlestick grafiek van de Bitcoin crash in 2018. De candlesticks in deze grafiek zijn per week weergegeven. 

De prijs is destijds enkele weken op rij gedaald. De 5 rode candlesticks achter elkaar laten een waardedaling zien van €14.000 naar minder dan €5.000 op het dieptepunt. 

Een Bitcoin correctie is beter te zien op het hoogtepunt van de grafiek. Daar daalde de Bitcoin prijs in één week erg sterk maar eindigde de Bitcoin koers hoger dan de week daarvoor. 

bitcoin crash 2018
De Bitcoin Crash in 2018 weergegeven in candelsticks van 1 week

Bitcoin Bubble

Er is vanuit financiële experts al langer gewaarschuwd voor de ‘Bitcoin bubble’, zij zagen gelijkenissen met de Dot-com bubble in 2002. Deze onzekerheid zorgt bij de Bitcoin koers altijd al voor dat er bij koersdalingen extra paniek ontstaat en er veel beleggers hun Bitcoin verkopen. 

Een andere duidelijk aanwijsbare oorzaak voor de crypto crash in 2018 is de enorme stijgingen die de Bitcoin waarde kende in 2017. Door deze enorme stijgingen was al duidelijk dat Bitcoin een erg volatiele koers kent. 

Deze volatiliteit zorgt voor nog meer onzekerheid en paniek waardoor koersstijgingen extreem kunnen zijn door het bekende ‘Fear of missing out’ (FOMO) maar dus ook koersdalingen extreem zijn. Die extreme koersdaling zorgt voor het eerdergenoemde paniek waardoor de daling door kan zetten. 

Ook tijdens een Bitcoin Crash profiteren? Maak vandaag nog een account aan bij eToro!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wanneer is de volgende Bitcoin Crash?

Een Bitcoin crash is moeilijk te voorspellen voor beleggers vanwege de volatiele koers die Bitcoin altijd al kent. Je zou goed kunnen kijken naar de situatie rondom Bitcoin in 2018 en die vergelijken met de enorme stijgingen in de Bitcoin koers begin 2021. 

Dit betekent niet dat je nu al kunt voorspellen wanneer de Bitcoin weer gaat crashen, het is ook niet zeker dat er nog een crash bitcoin zal komen. De recordhoogtes van Bitcoin zorgen er wel voor dat de koers nog altijd zo volatiel is als in 2018. 

Er zijn overal ter wereld genoeg experts te vinden die denken dat er sprake is van een Bitcoin bubble en dat er weer een Bitcoin crash aankomt. Maar je zult online ook genoeg meningen tegenkomen van mensen die denken dat Bitcoin juist verder stijgt naar immense bedragen. 

Hoe kan ik zelf beleggen tijdens Bitcoin crash?

Er zijn meerdere manieren om in te spelen op een crash Bitcoin als je deze ziet aankomen. Een eenvoudige mogelijkheid is natuurlijk om je Bitcoin te verkopen voordat de Bitcoin Crash aanbreekt, zo maak je geen verlies op je gekochte Bitcoin.

Een andere mogelijkheid is om juist geld te gaan investeren in deze dalende Bitcoin koers. Dit doe je door short te gaan op Bitcoin.

Bij short gaan verkoop je eerst Bitcoin die je helemaal niet in bezit hebt, deze Bitcoin leen je als het ware van de broker waarbij je deze short afsluit. Vervolgens kun je deze short sluiten en daarmee Bitcoin terug kopen als de koers gedaald is. 

Als voorbeeld: als je in 2018 een short had afgesloten op Bitcoin toen de prijs op €14.000 lag en de short had gestopt toen de koers onder de €5.000 dook had je in iets meer dan een maand tijd €14.000 / €5.00 * 100 = 280% return on investment kunnen realiseren. 

Tip: Short gaan op Bitcoin is het handigst via een online broker. Open nu alvast een account bij eToro zodat je bij een crash Bitcoin meteen short kunt gaan. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Veelgestelde vragen

Bij een Bitcoin Crash is er sprake van een heftige koersdaling in de Bitcoin prijs. Het is te vergelijken met een beurscrash, de koersen moeten dusdanig dalen in een kort tijdsbestek dat er sprake is van een crash, vaak zorgt dit voor extra paniek waardoor de koers nog verder door daalt. 

Er zijn manieren om ook geld te kunnen verdienen aan een Bitcoin Crash. Je zult dan wel op tijd door moeten hebben wat er gebeurd om nog op tijd te zijn met het openen van Bitcoin shorts. Bij een Bitcoin shorts verkoop je eerst Bitcoin die je niet in bezit hebt om vervolgens deze terug te kopen als de koers gedaald is, op deze manier verdien je geld aan de dalende koers. 

Bij de Bitcoin Crash in 2018 was er sprake van een gehele crypto crash waarbij alle cryptocurrency een groot deel van hun waarde verloren. De meeste munten naast Bitcoin zijn nog altijd niet hersteld van deze crash. 

Bitcoin is de belangrijkste munt en veel andere munten worden verhandeld via Bitcoin. Dit betekent dat beleggers voordat ze andere munten kopen ze eerst investeren in Bitcoin, als de waarde van Bitcoin vervolgens keldert trekt het alle andere munten met zich mee. 

Het is onvoorspelbaar wanneer er een volgende Bitcoin crash kan afspelen. Voor veel beleggers is 2021 een belangrijk jaar voor cryptocurrency, na de enorme stijgingen in het begin van het jaar is het de vraag of Bitcoin deze koers vast kan blijven houden of dat er eenzelfde scenario als 2018 zich af gaat spelen. 

De waarde van Bitcoin is enorm hoog en het is lange tijd de vraag geweest of Bitcoin eigenlijk wel iets waard is. Als betaalmiddel is het ongeschikt vanwege de lange transactietijden en kosten, maar het wordt steeds vaker gezien als het digitale goud. Die vergelijking lijkt te kloppen, goud wordt niet meer gebruikt als betaalmiddel maar puur als opslag van waarde. 

Bitcoin Crash: Conclusie

Het effect van de Bitcoin Crash van 2018 zit nog steeds in het achterhoofd van veel beleggers die getroffen zijn door de crash. Dat zal er mede voor zorgen dat de afgelopen tijd weer veel mensen geïnteresseerd zijn in de vraag: ‘wanneer komt de volgende Bitcoin Crash?’.

Het voorspellen van een Bitcoin Crash is moeilijk omdat de Bitcoin koers nog altijd erg volatiel is maar er wel een duidelijkere waar de aan Bitcoin zit dan in 2018. Na de enorme stijgingen van de Bitcoin prijs in 2021 is het goed mogelijk dat er een Bitcoin Crash aankomt als je het qua koers vergelijkt met de vorige Bitcoin crash. 

Als jij zeker bent dat er een volgende Bitcoin crash aankomt kun je hier geld aan verdienen door short te gaan op Bitcoin. Dit kan het beste bij een online broker zoals eToro

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wil jij Bitcoin kopen of short gaan op Bitcoin?
Maak dan nu een account aan bij eToro om goed in te kunnen spelen op een eventuele Bitcoin Crash.
TIP

76% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen dat u uw geld verliest.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Scroll naar boven