Wat is Bitcoin halving? | Alles over Bitcoin Halving

Het kan lastig zijn om te beginnen met cryptocurrency. Voor vele beginners zal het ingewikkeld zijn om alle technische details achter de cryptocurrency te begrijpen.

Omdat blockchain nog altijd een vrij nieuwe technologie is die nog niet in veel toepassingen verwerkt is zijn er veel mensen die niet precies weten hoe het werkt. Elke crypto-munt werkt anders en daarom is het veel informatie om allemaal meteen te begrijpen. 

Zelf beginnen met Bitcoin Kopen - stappenplan

Een top online broker om eenvoudig mee te investeren in Bitcoin is eToro. Registreer je direct met de knop!

Bij Bitcoin is het belangrijk om te weten dat de munt gemined kan worden. Dit betekent dat miners, die transacties goedkeuren en verifiëren, een vergoeding ontvangen in de vorm van nieuwe Bitcoin voor het minen.

Er is echter een maximaal aantal Bitcoin van 21 miljoen dat op de markt zal verschijnen. Dit betekent dat er op een gegeven moment geen Bitcoin meer uitgegeven kan worden, daarvoor is Bitcoin halving bedacht.

In dit artikel lees je alles over wat Bitcoin halving inhoudt, welk effect het heeft op de Bitcoin koers en wanneer de Bitcoin halving gepland staat. 

Wat is Bitcoin halving?

Bitcoin is volledig gebaseerd op Blockchain. Je hebt vast al eens van die term gehoord en misschien weet je ook wel precies wat het inhoudt.

Blockchain kan voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden maar in dit artikel kijken we naar hoe Bitcoin gebruik maakt van de technologie. 

Bitcoin is een blockchain-netwerk

Simpel gezegd creeër je bij Blockchain een database aan informatie die gedecentraliseerd is. Dat wil zeggen dat de database niet in beheer is van één persoon of computer maar de database opgebouwd is door alle stukjes informatie van alle gebruikers. 

Hierdoor heeft dus niemand de macht over Bitcoin en kunnen er geen gekke dingen gebeuren binnen de database. Dit maakt het dus veilig voor aanvallen van buitenaf en maakt het onmogelijk voor grote partijen om de prijs van Bitcoin te beïnvloeden. 

Bitcoin halving heeft alles te maken met blockchain. Zoals gezegd ontvangen miners een vergoeding als zij een volledig block aan Bitcoin transacties goedkeuren. 

Deze vergoeding bestaat uit een deel nieuwe Bitcoin die de miner ontvangt en een deel transactiekosten. Zo blijft het voor miners voordelig om veel computerkracht in te zetten om de Bitcoin technologie in leven te houden. 

Bij een Bitcoin halving wordt de vergoeding die een miner ontvangt in nieuwe Bitcoin gehalveerd. Een Bitcoin halving gebeurt bij elke 210.000 blocks die goedgekeurd worden wat neer komt op ongeveer eens in de vier jaar tijd. 

Het idee achter deze halving is dat de prijs van Bitcoin op lange termijn genoeg zal blijven stijgen dat de vergoeding voor miners genoeg blijft om de computerkracht in te zetten. Doordat er een gelimiteerd aantal Bitcoins op de markt is lijkt deze theorie vooralsnog te werken. 

Wil je meteen beginnen met Bitcoin kopen? Maak dan snel een account aan bij eToro en koop vandaag nog jouw eerste cryptocurrency.

Wanneer is er een Bitcoin halving?

Bitcoin bestaat sinds 2009 en inmiddels hebben er drie halvings plaatsgevonden. In de eerste jaren van Bitcoin was de vergoeding per goedgekeurd block 50 nieuwe Bitcoin.

Bitcoin Halving 2020

De laatste Bitcoin halving was in 2020, toen werd de beloning per block van 12,5 Bitcoin gehalveerd naar 6,25 Bitcoin. Hieronder zie je het overzicht van alle Bitcoin halvings tot nu toe met de vergoeding die op dat moment gold.

Het lijkt er dus op dat een vergoeding veel meer waard is geworden en het misschien wel makkelijk geld verdienen is als Bitcoin-miner. Echter is het in de loop der jaren veel moeilijker geworden om Bitocin te minen. 

Er zijn steeds meer miners en deze miners hebben steeds betere apparatuur waardoor je er met een eigen computer niet meer tussen kan komen. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die veel computerkracht bundelen. 

In je eentje een block minen is dus niet mogelijk. Als je wilt minen sluit je je aan bij een miningpool en verdeel je de inkomsten over alle miners uit deze pool. 

De precieze Bitcoin halving datum is niet precies te voorspellen maar het zal ongeveer de trend van eens in de vier jaar aanhouden. Bij de Bitcoin halving datum voor de Bitcoin halving 2024 zal de vergoeding van 6,25 nieuwe Bitcoin naar 3,125 Bitcoin gaan, hier vind je een Bitcoin Halving Countdown. Deze countdown voorspelt de Bitcoin halving datum.

Omdat er een maximaal aantal Bitcoin is dat ooit op de markt zal komen is deze vergoeding op een gegeven moment niet meer van toepassing. Echter zal door de halvering bij elke 210.000 blocks het maximaal aantal Bitcoin pas rond het jaar 2140 behaald worden.

Omdat miners ook transactiekosten ontvangen is het idee dat Bitcoin steeds meer waard wordt en de transactiekosten een steeds groter onderdeel van de vergoeding voor miners wordt. Vanaf het jaar 2140 is het zelfs misschien wel zo dat het minen profitabel kan zijn zonder er nieuwe Bitcoin voor te ontvangen. 

Welk effect heeft een Bitcoin halving?

Voor een goede uitvoering van de Bitcoin halvings is het van belang dat de prijs voor Bitcoin blijft stijgen. Zodra dit niet meer gebeurd kan het zijn dat het voor miners niet meer interessant genoeg is om te blijven werken aan het netwerk. 

Dat is één van de redenen dat er door veel investeerders in de cryptomarkt vol enthousiasme gekeken wordt naar de Bitcoin halving. Hiernaast zie je Bitcoin halving chart met het effect op de koers.

Bitcoin halving chart. De rode pijlen tonen de Bitcoin halving datum.

Een direct effect van een Bitcoin halving is niet per se te zien in de Bitcoin halving chart. Zoals je hier boven ziet in de Bitcoin halving chart was er na de eerste twee keer dat er een Bitcoin halving plaats vond niet meteen een reactie in de prijs te zien. 

Op langere termijn is er bij de laatste twee halvings wel een reactie te zien hoewel die niet per se direct met de halving te maken heeft. Eind 2017 was er sprake van een ware crypto-boom doordat er opeens veel aandacht was voor Bitcoin en datzelfde lijkt zich na de Bitcoin halving 2020 herhaald te hebben. 

In de periode dat een halving nadert is er wel altijd extra nieuws en extra spanning rondom Bitcoin. Dit kan zorgen voor een stevige fluctuatie van de prijs zoals in de Bitcoin halving chart te zien is in aanloop naar de Bitcoin halving 2020. 

Naast Bitcoin halving vindt er ook voor Bitcoin Cash halving plaats. Bitcoin Cash halving vindt ook plaats bij  elke 210.000 geminde blocks, eveneens kan er eenzelfde effect op de koers verwacht worden bij Bitcoin Cash halving.

Inspelen op de Bitcoin halving

Als belegger probeer je altijd het nieuws rondom jouw investering in de gaten te houden. Bij cryptocurrency is dit niet anders, nieuws over bepaalde munten zal altijd zorgen voor een reactie van de markt. 

Zoals je hierboven kon zien verschilt het effect van een Bitcoin halving maar zie je dat na de laatste twee Bitcoin halvings er een enorme stijging was van de prijs van Bitcoin. Het is aan te raden om goed in de gaten te houden wanneer er een Bitcoin halving is en de koers voor die tijd in de gaten te houden.

Bij de laatste Bitcoin halving schoot de koers onderuit vlak voor de halving terwijl hij de dagen daarna juist vrij stabiel was. Bij een volgende halving is het belangrijk om deze informatie mee te nemen om goed in te kunnen spelen in de fluctuering van de Bitcoin koers. 

Bitcoin kopen

Wil jij meteen beginnen met Bitcoin kopen? Hieronder zie je waar je het best terecht kunt om je eerste Bitcoin-aankoop te doen. 

Stap 1: Kies je broker

Je hebt een goede broker nodig om Bitcoin te kunnen kopen. Een broker is de tussenpersoon tussen de markt en de consument. 

Hieronder staan een aantal brokers met hun belangrijkste functionaliteiten. Kies de broker die het best bij jou past en ga meteen aan de slag met Bitcoin. 

Broker
eToro
⭐⭐⭐⭐⭐
MEXC
⭐⭐⭐⭐
Coinbase
⭐⭐⭐⭐
Kraken
⭐⭐⭐
OKX
⭐⭐⭐
eToro bekijkenMEXC bekijkenCoinbase bekijkenKraken bekijkenOKX bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€50,-€10,-€2,-€10,-€1,-
Minimale spread (pips)vanaf 0,15%vanaf 0,01%0,5%1 pipvanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€10,-€5,-€2,-€1,-<€1,-
Maximale Hefboom400x200x10x50x200x
Aantal cryptocurrency1102708249265614
Regulatie FCA, CySEC, DNB, AMF, BoS, OAM, MFSA, FSRA, ASIC, FSAS, FinCENGeenFCA, CBI, DNB, FinCEN, FINTRAC, FCA, OAM, BoS, CBI, DNB, AUSTRAC, FSRAMalta, FCA, DNB, FinCEN, Hong-Kong
Overnacht / conversiekostenGeenGeenGeenGeenGeen
Opnamekosten€5,-Ligt aan crypto€0,15€1,-Gas fees
OnderhoudskostenGeenGeenGeebGeenGeen

Bitcoin kopen bij eToro

eToro is een zeer geschikte broker voor startende beleggers die nog niet precies weten waar ze moeten beginnen. Door de gebruiksvriendelijke interface en de focus op social trading is het een ideale broker om te starten met investeren in verschillende handelsproducten.

Niet alleen cryptomunten zijn beschikbaar bij eToro. Ook aandelen, ETF’s, grondstoffen zijn voorbeelden van het uitgebreide aanbod handelsproducten bij deze broker.

Het is mogelijk dat je in het begin nog niet perfect weet waarin je wilt investeren. Hiervoor heeft eToro het copy trading platform bedacht.

Met deze functie kun je de beleggingen van anderen bekijken en zelfs kopiëren naar je eigen investeringen.

Copyportfolio’s bij eToro

Ook krijg je bij eToro een gratis demo account. Met het demo account kun je beleggen op het platform zonder dat het je echt geld kost. Hiermee kun je dus eerst even de verschillende handelsproducten ontdekken voordat je geld stort op je account.

Geld storten is gemakkelijk, en eToro heeft maar een laag minimaal stortbedrag van $50 (€42). Instappen is dus gemakkelijk. Probeer het nu!

Wil je direct starten met investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin? Maak dan nu een account aan op eToro en start vandaag nog met investeren!

Bitcoin kopen bij Libertex

Voor de beginnende handelaar is Libertex de beste broker. Bij Libertex hoort een gebruiksvriendelijk platform dat gebruikt wordt door miljoen andere handelaren. 

Libertex is een van de brokers met de laagste kosten voor het handelen in cryptomunten. Zo betaal je bij Libertex zeer lage transactiekosten en krijg je goede spreads.

Wil je alles leren over de mogelijkheden van Libertex zonder meteen risico te lopen dat je er geld op verliest? Dan kun je gebruik maken van de demo-functie van Libertex. 

Bij deze demo-functie krijg je virtueel geld waarmee je kunt gaan beleggen. Zo kun je leren hoe het platform werkt en gewend raken aan beleggen in cryptocurrency. 

Naast cryptomunten kun je bij Libertex ook terecht als je wil handelen in aandelen. Daarnaast biedt Libertex uitgebreide analysetools aan.

Met deze analysetools kun je meer informatie vergaren over het handelsproduct waarin je wil handelen. Zo kun je goed voorbereid de markt betreden.

Zo ziet het Libertex interface er uit

Naast Bitcoin kun je bij Libertex ook in andere cryptomunten handelen. Ze bieden namelijk wel meer dan 30 cryptomunten aan! Probeer ook eens te handelen in andere succesvolle munten, zoals Ethereum, of kleinere altcoins, zoals Polkadot.

Al met al raden we Libertex aan voor de beginnende belegger die wil gaan beleggen in Bitcoin.

Wil je direct starten met investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin? Maak nu een account aan op Libertex!

Stap 2: Open een account

Voor de beginnende belegger is eToro de meest geschikte broker en voor het voorbeeld in de komende stappen kijken we dan ook naar deze broker. 

Een account aanmaken bij eToro is eenvoudig. Klik op de grote oranje ‘Meld je aan’ knop op de homepagina van eToro

Om een account aan te maken heb je in eerste instantie alleen een email-adres en wachtwoord nodig. Je krijgt een email om je account te verifiëren, zodra je dit gedaan hebt kun je meteen aan de slag met een demo-account. 

De verificatie in je email is nog niet genoeg om echt aan de slag te kunnen met het platform. Lees hieronder de stappen die je nog moet nemen voordat je jouw eerste Bitcoin aan kunt kopen. 

Meld je gemakkelijk aan bij eToro

Stap 3: Verifieer en financier je account

Om je account volledig te verifiëren moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen naar eToro en een vragenlijst invullen. Bij elke veilige gereguleerde broker is het verplicht om deze informatie in te vullen. 

Zonder deze informatie wordt je niet toegelaten tot het echte platform van eToro. Zodra de verificatie afgerond en goedgekeurd is kun je voor het eerst geld storten op je account.

Je account financieren kan vanuit Nederland het gemakkelijkst met iDeal. 

Bij eToro is het minimale stortbedrag slechts € 42.

Stap 4: Koop je eerste Bitcoin

Via de zoekbalk bovenin de interface van eToro kun je op zoek naar aandelen, cryptocurrency, indexen en meer. Als je naar Bitcoin zoekt krijg je meerdere opties zoals Bitcoin Cash of de markten waar Bitcoin naar Ethereum of andere cryptocurrency omgewisseld kunnen worden.

Om gewoon Bitcoin te kopen ga je voor de bovenste optie om direct naar de Bitcoin markt te gaan. Zodra je daar bent kun je via de blauwe knop ‘Handelen’ je eerste Bitcoin aankopen. 

Via eToro kom je gemakkelijk en snel aan je eerste Bitcoin. Begin vandaag nog met je aanmelding om zo snel mogelijk in de crypto-markt te duiken! 

Veelgestelde vragen

Bij Bitcoin halving wordt de beloning voor miners die hun computerkracht inzetten om het netwerk van Bitcoin bij te houden gehalveerd. Naast deze beloning krijgen de miners ook nog een deel transactiekosten. 

Bitcoin halving is eens in de vier jaar een belangrijke gebeurtenis binnen het Bitcoin netwerk. Er wordt door investeerders uitgekeken naar deze halveringen om te zien hoe de markt hier op reageert. 

Sinds de waarde van Bitcoin eind 2017 explodeerde naar zo’n €15.000 is er één Bitcoin halving geweest. Voor deze halving was er een sterke daling en stijging te zien. 

Wat dit duidelijk maakt is dat de koers erg fluctueert rondom een Bitcoin halving. Je neemt dus risico als je rondom een Bitcoin halving nieuwe Bitcoin aanschaft. 

Om Bitcoin te kunnen kopen moet je een account aanmaken bij een broker. Voor de beginnende belegger is eToro de meest geschikte broker. 

Een Bitcoin halving heeft alleen effect op de beloning voor miners. Als je hier niet mee bezig bent en gewoon Bitcoin in bezit hebt verandert er niets voor je. 

Ook bij de cryptomunt Bitcoin Cash (BCH) wordt de beloning eens in de 210.000 blocks gehalveerd. Bitcoin Cash is ooit gelanceerd als verbeterde versie van Bitcoin. 

Het draait dus op dezelfde principes waaronder de halvering van de beloning voor miners maar de waarde van de munt verschilt enorm in vergelijking met Bitcoin. De Bitcoin halving en Bitcoin Cash halving lopen niet gelijk, er kan zelfs veel tijd zitten tussen een Bitcoin halving en een Bitcoin Cash halving. 

Conclusie

Een Bitcoin halving is een belangrijke gebeurtenis binnen het Bitcoin netwerk waar veel beleggers in de crypto-wereld enthousiast naar uit kijken. Bij de vorige Bitcoin halvings is gebleken dat de Bitcoin halving effect heeft op de koers. 

Het idee van de Bitcoin halving is dat Bitcoin door zijn gelimiteerde oplage altijd meer waard wordt. Bij de laatste twee Bitcoin halvings was pas op langere termijn een grote koersstijging te zien. 

Als belegger wil je altijd informatie hebben over het product waarin je investeert en dat is voor cryptocurrency niet anders. Nu weet je wat de Bitcoin halving inhoudt en dat de Bitcoin halving 2024 ongeveer plaats gaat vinden.

Meteen starten met Bitcoin kopen?
Meteen beginnen met Bitcoin kopen? Maak dan vandaag nog gratis een account aan bij eToro en begin vandaag nog met het aankopen van crypto.
TIP
Scroll naar boven