De 3 beste bitcoin exchanges voor beginners

Handelen in cryptocurrency is populair. Steeds meer mensen nemen de stap om met traden te beginnen. Maar welke bitcoin exchange is nou het best? Wij zoeken het uit. 

beste bitcoin exchanges

Overzicht van de cryptocurrency’s beschikbaar op eToro

en begin direct met traden!

    

Het kiezen van een cryptocurrency exchange is een must. Je hebt de exchange immers nodig om je crypto te kopen en verkopen. Het aanbod in exchanges is echter reusachtig en kan overweldigend zijn voor nieuwe handelaars. 

Dat is de reden dat we in dit artikel drie verschillende bitcoin exchanges willen beoordelen op hun voor- en nadelen. Vervolgens zetten we ze in een handige vergelijkingstabel voor je. 

Volgens onderzoek van Chappuis Halder & Co zijn er wereldwijd ruim 50 miljoen mensen actief in het handelen met diverse cryptocurrencies. En het einde is nog lang niet in zicht: dagelijks komen er tienduizenden gebruikers bij.

Velen van hen zien digitale valuta als het geld van de toekomst. Ze zijn overtuigd van de voordelen van Bitcoin en andere crypto. Zo is cryptovaluta gedecentraliseerd en kan het verhandeld worden zonder tussenkomst van derde partijen, bovendien is het niet te vervalsen.

eToro logotype

Ben jij al klaar om te beginnen met traden? Maak gratis een account aan bij eToro en start al binnen 1 uur met handelen in Bitcoin!

Dat de vooruitzichten voor de Bitcoin er rooskleurig uit zien, blijkt ook uit uitspraken van experts. Zij denken dat de koers zal stijgen tot $100.000,-.

Dit betekent dat als je vandaag een Bitcoin koopt voor $19.345,- je tegen die tijd een winst hebt van: $100.000 – $19.345 = $80.655,-. Dit is omgerekend €66.379,47!

Een andere reden achter de groei zijn de hoge rendementen die er mogelijk zijn. Cryptovaluta kan in korte tijd snel in waarde toenemen wat het interessant maakt als middel om in te investeren, mee te beleggen en/of te handelen.

Zoals je kunt zien is de Bitcoin de afgelopen tijd enorm aan het stijgen. Er zijn dit jaar al verschillende momenten geweest waarop je jouw inleg kon verdubbelen.

Ondanks de kleine dip tijdens de corona-crisis blijft de koers maar stijgen. Inmiddels ligt de koers ver boven de koers voor de crisis. 

bitcoin exchanges koers
Bitcoin Exchange in eToro Desktop.

Om je te helpen met het maken van een flitsende start in de cryptohandel hebben wij uit de talrijke exchanges alvast de drie interessantste geselecteerd en vergeleken! 

Hieronder lees je onze eigen analyse welke bitcoin exchanges als platform het interessantste zijn voor beginnende crypto-handelaars.Vergelijk en maak je keuze.

Vergelijkingstabel

 
Opgericht
2007
2008
2017
Jaren actief
13
12
3
Hoofdkantoor
Cyprus
Israël
Onbekend*
Minimale storting
€170
€100
€150
Kosten transactie**
0.75% - 4.5%
Werkt met spreads
0.1%
Kosten geld opnemen
€5
€10
0.0004 BTC
Aantal soorten crypto
16
12
150+
Kosten inactiviteit
€10 p/m na 1 jaar
€10 p/m na 3 maand
€0
Prijs alerts
Klantenservice
24/5 livechat
24/7 livechat
Per e-mail
Demo account

* Binance heeft al een aantal verhuizingen achter de rug. Zo moest het van oorsprong Chinese bedrijf haar servers al eens verplaatsen naar Japan nadat de lokale overheid besloot cryptocurrency aan banden te leggen. Changpeng Zhao, De CEO van Binance, weigert op dit moment te vertellen waar het hoofdkantoor zich bevind en noemt fysieke kantoren ‘een ouderwets concept’. 

** Transactiekosten, fees voor het opnemen van geld en de minimale storting kunnen verschillen afhankelijk van de gekozen hoeveelheid, methode en currency. Zo worden er voor stortingen/opnames in een andere valuta als USD vaak extra conversiekosten gerekend.

Heb je de eigenschappen goed vergeleken en heb je al een idee welke crypto exchange het beste bij je past? Bekijk dan nu hieronder de voornaamste voordelen per crypto exchange zodat je straks een weloverwogen keuze maakt. Ook zullen we een stukje dieper ingaan op de achtergrond en functionaliteit van de bitcoin exchanges.

Wil je als beginner aan de slag met diverse cryptocurrencies? Bij eToro kan dat veilig en verantwoord. De exchange neemt je aan de hand mee de cryptowereld in en biedt unieke functies om jezelf als trader verder te ontwikkelen. 

Plus500 heeft als nadeel dat er enkel in CFD’s gehandeld kan worden. Deze bieden als voordeel de optie tot gebruik van hefbomen. 

Dit is tegelijk ook een nadeel: hefbomen en dergelijke vergt meer kennis van de materie en brengen meer risico met zich mee. Ook bij eToro kan er gehandeld worden met CFD’s, maar zij bieden een veel uitgebreidere toelichting en training aan dan Plus500.

Binance vinden we een hele interessante optie. Het is een relatief jonge exchange die over een enorm aanbod in cryptocurrensies beschikt. Daarbij zijn ze snel en de kosten laag. Op basis van de gebrekkige support, het niet kunnen gebruiken van Fiat en het ontbreken van regulatie maakt Binance echter niet onze eerste keuze crypto exchange.

Voor- en nadelen van exchanges

eToro logotype

Voordelen

Nadelen

eToro: de beste algemene cryptocurrency exchange

eToro is één van de bekendste en meestgebruikte bitcoin exchanges. Gebruikers kunnen er niet alleen handelen in tal van cryptocurrencies, maar ook in aandelen, grondstoffen en ETF’s.

eToro wordt gereguleerd door financiële toezichthouders als de FCA, CySEC en ASIC die de betrouwbaarheid en veiligheid van de bitcoin exchange voor haar ruim 13 miljoen gebruikers garandeert. 

Voor beginners biedt eToro handige functies als een gratis demo-account, een eigen online leercenter (eToro Academy), uitgebreide tutorials en een uitstekende klantenservice. 

Het intuïtieve platform is vernuftig genoeg om snel onder de knie te krijgen maar biedt ook meer dan voldoende opties voor de gevorderde trader. 

Als enige exchange heeft eToro de optie tot social trading (copy trading). Hiermee kopieer je eenvoudig de transacties van onze top-traders en profiteer je mee van hun kennis en succes. 

Onze beoordeling

5/5
plus500 blauw logo

Voordelen

Nadelen

Plus500: crypto CFD’s bij een gereguleerde Europese makelaar verhandelen

Plus500 is één van de meest gerenommeerde online exchanges om crypto te verhandelen. Je kunt er onder andere traden in Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Ripple.

Net als eToro is ook Plus500 een gereguleerde exchange door instanties als de AFC en ASIC.

Plus500 houdt zich strak aan de voorschriften en regels. Zo wordt je bijvoorbeeld gevraagd om je identiteit en woonadres te verifiëren. Je crypto is hier in veilige handen.

Voor beginners is Plus500 een uitstekende optie. Je krijgt van hen onder meer de beschikking over een gratis demo-account om te oefenen met tactieken en strategieën. Daarnaast is er een 24/7 klantenservice aanwezig.

Een nadeel is dat het gebruik van het platform en de applicaties minder makkelijk in gebruik is.

Plus500 biedt daarnaast enkel CFD’s aan.

Onze beoordeling

4.5/5

Voordelen

Nadelen

Binance: meer dan 150 ondersteunde cryptomunten

Binance is de jongste crypto exchange van de drie. Dit handelsplatform werd in 2017 opgericht in China en besloot te verhuizen naar Malta toen de Chinese overheid de cryptohandel aan banden legde. 

Binance is een uitzonderlijk snelle bitcoin exchange die 1,4 miljoen orders per seconde kan verwerken. Ze onderscheiden zich door een gigantisch aanbod in verschillende cryptocurrency. En dat tegen een fee van slechts 0,1%! 

Waar je bij Binance tegenaan loopt is het hogere instapniveau en de ingewikkelde interface. Bovendien gaat het hier om een exchange die niet regulated is, wat gevolgen kan hebben wanneer er iets mis gaat met je coins. 

Ook kan er niet gehandeld worden in fiatvaluta. Dit maakt het lastiger om eenvoudig te wisselen van Bitcoins en dollars.

Bij Binance heb je voor een basisaccount (limiet 2 BTC) slechts een e-mailadres nodig. Daarna volgt een lastiger registratieproces. 

Onze beoordeling

4/5

eToro is onze eerste keuze voor de beginnende cryptohandelaar. De broker en exchange in één is zeer gebruiksvriendelijk en biedt veel ondersteuning. Hieronder volgt alvast een kort stappenplan hoe je direct kunt beginnen met het traden van crypto op eToro. 

Stap 1: aanmelden

Op de website van eToro kun je met een druk op de knop ‘sluit u nu aan’ of ‘begin nu’ lid worden. Op het formulier vul je je persoonsgegevens in en kies je of de account gekoppeld wordt aan je Facebook / Google of e-mailadres.

Dit kost je slechts een paar minuten! 

website etoro bitcoin exchange

Stap 2: verificatie

Na het invullen van je profielgegevens ga je de account verifiëren. Dit is een belangrijke stap voor de veiligheid van je account. 

Voor de verificatie heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Dit mag een paspoort of een ID-kaart zijn waarvan je vervolgens een kopie kunt uploaden.

 

etoro verificatie

Stap 3: eerste storting

Wanneer je account geverifieerd is kun je hem gaan gebruiken om crypto aan te schaffen en verhandelen. Om crypto te kopen heb je geld op je account nodig: de eerste storting. 

Bij eToro kun je op meerdere manieren geld storten op je account. Dit kan o.a. per bankafschrift, creditcard en Paypall. Je kiest zelf je favoriete methode. 

Uiteraard zijn alle transacties SSL-beveiligd.

etoro geld storten exchange

Stap 4: handelen

Je account is klaar om te handelen in cryptovaluta!

Op het handelsplatform van eToro koop je nu tokens of CFD’s van je favoriete crypto.

Tijdens de registratie heb je ook een virtuele demo-account gekregen met €100.000. Als beginner kun je hiermee ook eerst je handelsvaardigheden verbeteren.

etoro overzicht cryptos

Als je wilt weten welke voordelen eToro nog meer heeft, lees dan hier onze uitgebreide review. Mocht het voor jou wel allemaal duidelijk zijn, en wil je vandaag nog beginnen klik dan op de button. 

Veelgestelde vragen

De prijs van crypto is bij elke exchange afhankelijk van vraag- en aanbod. Het kan zijn dat er hierin per exchange kleine verschillen zijn waardoor de prijs iets hoger of lager ligt.

Arbitragetraders proberen in te spelen op deze verschillen door crypto op de goedkoopste exchange in te kopen en te verkopen op een exchange waar het prijsniveau hoger ligt. Wanneer er te grote prijsverschillen dreigen te ontstaan worden die op deze manier weer gelijk getrokken.

Naast de Bitcoin bestaan er nog ruim 2500 andere cryptomunten. Deze worden geregistreerd in een blockchain en fungeren als een soort digitale munteenheid die als alternatief systeem voor traditioneel geld kan worden ingezet.

Naast Bitcoin zijn de bekendste cryptocurrencies Ether (ETH), XRP, Bitcoin Cash (BCH) en Litecoin (LTC)

Een crypto exchange is een online handelsplatform dat zich speciaal richt op het handelen in diverse cryptocurrencies. 

SSL is de afkorting van de Secure Socket Layer technologie. 

Deze technologie zorgt ervoor dat je transacties en stortingen betrouwbaar, veilig en privé verlopen. Er wordt zorgvuldig omgegaan met je persoonlijke gegevens.

De FCA, CySEC en ASIC behoren tot ‘s werelds belangrijkste financiële toezichthouders. 

Deze toezichthouders zien toe op de activiteiten van de exchange. Het gaat daarbij onder meer over hoe de beveiliging van zichzelf en de gebruikers is gewaarborgd.

Dat ligt eraan welke exchange je gebruikt.

Als je crypto verloren gaan in de hack van een ongereguleerde, offshore crypto exchange, krijg je je geld waarschijnlijk niet terug.

Er is eenvoudigweg geen enkele regelgevende instantie die in staat is om de bescherming van klanten af te dwingen op dit soort exchanges.

Als je gebruik maakt van sterk gereguleerde exchanges zoals eToro of Plus500 krijg je je geld terug in het geval van een hack. Dit komt doordat deze exchanges grotendeels voldoen aan dezelfde regels als banken. 

Ook is het risico op hacks van deze gereguleerde exchanges kleiner. 

De belastingdienst weet niet hoeveel cryptocurrency je bezit. Je bent zelf echter wel verplicht dit te vermelden op je aangifte. 

Wanneer je besluit om je vermogen aan crypto niet te vermelden bij de belastingdienst kan het voorkomen dat zij hier vragen over stellen. De bewijslast ligt vervolgens bij jou. 

Geef je het vermogen in crypto op en vermoed de belastingdienst dat je nog meer bezit? Doorgaans is het dan aan hen om te bewijzen dat dit vermoeden klopt. 

In Nederland wordt je vermogen in cryptocurrency opgeteld bij je verdere vermogen.

Wanneer dit vermogen in totaal boven de €30.000,- uitkomt dien je er vermogensbelasting over te betalen. 

Conclusie

De afgelopen jaren zijn cryptocurrencies aan populariteit blijven winnen. In de kielzog van de nieuwe currencies en gebruikers die deze willen verhandelen ontstaat er ook een wildgroei aan exchanges. 

Het kiezen van de juiste exchange kan je crypto-investeringen maken of breken, en het is daarom belangrijker dan ooit om een goed afgewogen beslissing te nemen.

Betrouwbaarheid

Niet al deze exchanges zijn even bruikbaar, veilig en betrouwbaar. Er is niets ergers als je investering kwijtraken door een exchange die zijn zaken niet op orde heeft. Om hacks, fraude en scams te voorkomen raden we aan altijd te kiezen voor een gerenommeerd crypto platform.

Een eenvoudige manier om de betrouwbaarheid van een exchange te controleren is een lijstje aandachtspunten. Ga altijd na hoe lang de exchange al bestaat, hoeveel (actieve) gebruikers hij heeft en wat de ervaringen online zijn.

Een exchange die gereguleerd is door een (inter)nationale instantie heeft altijd een streep voor. Deze worden actief gecontroleerd op beleid en moeten voldoen aan een aantal basiseisen ten behoeve van de bescherming van de gebruiker.

Beleid

Kijk ook altijd naar het beleid van de exchange. Hoe is de klantenservice / support geregeld? Zijn ze bereikbaar en helpen ze vlot? Op welke manieren kun je ze benaderen? 

En wanneer het aankomt op handelen in crypto, geeft de exchange dan middels tutorials en video uitleg hoe je dit het beste kunt doen? Is er een demo-account om te oefenen met virtueel geld?  Bij eToro is dit allemaal goed op orde en helpen ze je snel en professioneel. 

Winnaar

Wat ons betreft laat eToro zien in alle bovenstaande punten aan de verwachtingen te voldoen. Men steekt veel aandacht in het introduceren van nieuwe gebruikers aan diverse vormen van crypto en de handel erin, en maakt het zo gemakkelijk mogelijk inzicht te krijgen in het hoe en wat. 

Daarnaast zijn ze de best gereguleerde bitcoin exchange (driedubbel) en is alle risicobeperking die je mag verwachten aanwezig. Waar eToro zich echt op onderscheid is de academy met uitgebreid programma en de unieke optie tot social trading waarmee je eenvoudig meer ervaren traders kunt kopiëren.

Wat ons betreft zijn zij de absolute winnaar!

eToro logotype

De beste Bitcoin Exchange

plus500 blauw logo

Crypto CFD's

Meer dan 150 Cryptovalutas

Martijn Gijsen <a href="https://www.linkedin.com/in/martijn-gijsen-26a8681ba/" target="_blank"><img src="https://bankr.nl/wp-content/uploads/2020/11/linkedin.png" ></a>

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Scroll naar top