DEGIRO

Wil je beleggen bij DEGIRO? Zoek niet verder! In deze review lees je álles over online broker DEGIRO. Hoe het werkt, onze ervaringen en de voor- en nadelen. Zo ben je helemaal bij voordat je een DEGIRO account opent.

DEGIRO reviews

Beoordeling:
4.7/5
Transactiekosten USA v.a. / € 0,50

veilig op de website van DEGIRO

   

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Online broker DEGIRO is populair wegens hun lage kosten en kernselectie met trackers zónder transactiekosten. De software van DEGIRO is eenvoudig en snel eigen te maken. Maak een keuze:

Heb je weinig tijd en wil je direct weten wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier.

Wie zit er achter DEGIRO?

DEGIRO is een online broker die in 2008 is opgericht door ex-werknemers van Binck. In 2013 opende DEGIRO zijn deuren voor particuliere beleggers en is met 417.681 rekeningen inmiddels de grootste broker van Nederland.

Bij DEGIRO kun je op basis van execution-only (zonder advies) handelen. Het onderscheidt zich met lage tarieven en direct toegang tot 50 beurzen wereldwijd.

Ze staan onder toezicht van AFM en DNB en wordt geleid door Esmond Berkhout (CEO) in Amsterdam.

DEGIRO is eind 2019 voor 250 miljoen euro overgenomen door Flatex. Binnenkort krijgt iedere klant van DEGIRO een gratis Flatex IBAN bankrekening om niet-belegd geld op te bewaren.

DEGIRO BV
Rembrandt Tower (9e verd)
1096 HA Amsterdam
T: +31(0)20 535 34 96
E: [email protected]
KvK nr: 34342820

Esmond Berkhout (CEO)

Welke gevolgen heeft de overname door Flatex?

Vooralsnog blijven DEGIRO en Flatex twee losse merken die juridisch onder toezicht blijven staan van de financiële autoriteiten in hun eigen landen, zegt Flatex directeur Frank Niehage. 

De kans is aanwezig dat je als Nederlandse Flatex klant zal worden overgezet naar DEGIRO. Ook zullen potentiële nieuwe Flatex klanten uit Nederland naar DEGIRO worden doorverwezen.

Klant-ervaringen met beleggen

DEGIRO review 4 sterrenKlanten zijn erg tevreden over DEGIRO. Bestaande klanten geven gemiddeld 4 van de 5 sterren wat staat voor ‘GOED’. 

Voor sommige (ervaren beleggers) zijn de technische analyse mogelijkheden binnen DEGIRO wat beperkt. Men verwijst dan naar het gebruik van TradeView.

Reviews en onderscheidingen

Reviews van experts resulteren in onderscheidingen en awards. DEGIRO ontving zowel nationale als internationale:

Hoe betrouwbaar is DEGIRO?

Betrouwbaarheid van DEGIRO is verbonden aan het managementteam, CEO, platform veiligheid, aanbevelingen, onderscheidingen en de toezichthouder.

DEGIRO staat in Nederland onder toezicht van de relatief strenge AFM waar het een licentie (nr. 12041860) heeft en houdt zich aan de gestelde AFM-regels.

Het Duitse moederbedrijf Flatex heeft een licentie (ID: 119766) van de Duitse toezichthouder BaFin. Aan de hand hiervan kun je concluderen dat DEGIRO een betrouwbaar bedrijf is.

Sinds de lancering heeft DEGIRO verder meerdere onderscheidingen gewonnen (zie hierboven). Deze kun je ook nakijken op hun nieuws- en pers-pagina.

Hoeveel kost DEGIRO?

De kosten van DEGIRO zijn relatief laag en afhankelijk van:

Ga ja over op trading (aankoop of verkoop) dan gelden de volgende kosten:

Kosten beurzen

Voorbeeld koop op Amerikaanse beurs

Voorbeeld koop op Nederlandse beurs

Kort gezegd: hoe meer transacties je doet, hoe hoger de kosten. Uiteraard afhankelijk van bovenstaande.

Volgend jaar (2021) komt DEGIRO met een abonnement waardoor klanten voor een vast tarief per maand kunnen handelen in een selectie Amerikaanse aandelen.

Ook deze ingelegde orders zal DEGIRO via hun WebTrader uitvoeren, volgens welke criteria DEGIRO tot een optimale uitvoering komt.

Market of limit orders

Bij een market order koop je bij DEGIRO een aandeel aan voor de op dat moment meest gunstige aangeboden prijs.

Bij een limit order stel je een koop of verkooplimiet in waarvoor je het product koopt of verkoopt. In het voorbeeld zie je dat je maximaal 191 dollar gaat betalen voor dit aandeel.

Op het moment dat het aandeel 191 euro waard wordt, wordt deze automatisch gekocht. Eerder koop je hem dus niet.

Met deze order heb je dus meer zekerheid. Orders doe je via de web app, e-mail of telefonisch. Meer over aandelen kopen hier.

Hoe keert DEGIRO dividend uit?

Indien een uitgevende instelling dividend uitkeert als stockdividend of cash dividend, dan wordt deze door DEGIRO automatisch als cash dividend (na aftrek van dividendbelasting) aan jouw uitgekeerd.

Wil je stockdividend als zodanig behouden, dan moet je dit binnen 3 handelsdagen doorgeven aan DEGIRO. 

Niet-belegd vermogen

Omdat DEGIRO geen bank is maar een beleggingsonderneming, mogen ze jouw niet-belegde geld (vrije ruimte) niet aanhouden. Dit geld wordt (indien het bedrag hoger is dan 2500 euro) automatisch in het geldfonds ‘Morgan Stanley Euro Liquidity Fund‘ gestoken (zie hieronder). 

Hoewel het risico van een geldfonds zeer laag is, is de kans aanwezig dat de rente negatief wordt. In dit geval compenseert DEGIRO verlies over een vrije ruimte van maximaal 2500 euro. Is je vrije ruimte hoger bij negatief rendement, dan kost het je dus geld. 

We hebben zojuist (8 juli 2020) te hogen gekregen dat ze binnenkort de geldmarktfondsen zullen vervangen door een bankrekening bij Flatex Bank. Je krijgt daar dan een eigen IBAN rekening die gekoppeld is aan DEGIRO.

Wat is de kernselectie precies?

Veel beleggers kiezen voor DEGIRO om hun zogenaamde Kernselectie. In de kernselectie van DEGIRO vind je fondsen (ETF/trackers) die je 1x per maand vanaf €1000 zónder transactiekosten kunt (ver)kopen.

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is niets anders dan een fonds dat een bepaalde beurs, industrie of grondstof volgt. Met een ETF bezit je dus geen aandeel zelf

Het tarief voor de DEGIRO trackers is laag, maar hiervoor geldt wel een fair use policy.

Wil je hetzelfde fonds (met dezelfde ISIN code) in diezelfde maand nogmaals (ver)kopen dan kan dat ook kosteloos, mits je wederom koopt of wederom verkoopt. Zie voorbeeld.

Voorbeeld, wel/geen kosten

Populaire ETF's uit de kernselectie

Enkele ETF’s die populair zijn onder beleggers:

  • Vanguard FTSE AW (ISIN: IE00B3RBWM25) – volgt wereldeconomie (All-World)
  • Vanguard S&P 500 (ISIN: IE00B3XXRP0) – volgt 500 grootste bedrijven in de US
  • iShares AEX UCITS (ISIN: IE00B0M62Y33) – volgt de AEX index in Nederland
  • SPDR® MSCI World Tech (ISIN: IE00BYTRRD19) – volgt tech industrie globaal
  • Invesco EQQQ NASDAQ-100 (ISIN:IE0032077012) – volgt top 100 bedrijven in US zónder financiële instellingen

De eerste drie zijn breder verspreid over sectoren. Hierdoor is het risico lager en rendement lager dan bijvoorbeeld de laatste twee. Met name op de lange termijn.

Het voordeel van tech-ETF’s is het hoge rendement. Het nadeel is een grotere kans op een daling wanneer er (weer) een internet/tech bubble komt zoals de dot-com bubble (1997-2000).

Kan ik in Bitcoin beleggen via DEGIRO?

Ja, je kunt met DEGIRO in Bitcoin beleggen door Bitcoin Tracker One (ISIN: SE0007525332) te kopen. Dit is een ETF (tracker) die de Bitcoin een op een volgt.

De kosten hiervoor bedragen:

  • Management fee: 2,5% per jaar
  • Aansluiting Zweedse beurs: €4,00 + 0,05% per jaar

Deze ETF wordt in Euro’s uitgegeven door XBT Provider die genoteerd staat aan de Zweedse beurs in Stockholm (OMX).

Kan ik ook pensioen beleggen via DEGIRO?

Ja, DEGIRO biedt de optie van pensioenbeleggen als aanvulling op je AOW/pensioen. De pensioenrekening die je bij DEGIRO opent, is een lijfrenterekening en is een van de voordeligste in zijn soort.

Je kunt bruto salaris inleggen en omdat je je inleg vastzet tot je pensioenleeftijd betaal je tot die tijd geen vermogensrendementsheffing. Beide voordelen zijn fiscaal zeer aantrekkelijk is. 

Ten opzichte van de concurrentie profiteer je van de lage kosten van DEGIRO en ben je vrij om zelf wereldwijd te beleggen in ieder aandeel, fonds, tracker of obligatie. Bij anderen zoals Brand New Day wordt je meestal beperkt tot een selectie fondsen.

Hoe open je een DEGIRO account?

Een account open bij DEGIRO doe je eenvoudig én gratis binnen enkele minuten. Je hebt nodig:

  • Persoonlijke gegevens
  • Bank-verificatie
  • Scan ID-kaart/paspoort  (kun je met je telefoon maken) 

Een DEGIRO basic profiel is prima om te beginnen met beleggen. Later kun je eventueel voor een ‘Active’ account kiezen. Hiermee financiert DEGIRO tot een max. 50% van de inleg wanneer je effecten koopt. Een account is dus zo geopend bij DEGIRO.

Is je account actief, dan kun je geld handmatig overmaken naar DEGIRO, zonder transactiekosten. Dit kan met iDeal of een SEPA betaling.

Voor- en nadelen van DEGIRO

Hoewel DEGIRO wordt geprezen, kent iedere online broker ook nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

* Zie uitleg hieronder over ‘niet-belegd vermogen’.
** Met de broker-koppeling van IEX met DEGIRO kun je je portefeuille volgen op IEX.nl

Veelgestelde vragen

DEGIRO brengt beleggingen van klanten onder in een bewaarbedrijf (apart fonds) welke los staat van DEGIRO zelf. Bij een eventueel faillissement staan je beleggingen veilig bij het bewaarbedrijf. Lees hier meer over de betrouwbaarheid van DEGIRO. Voor DEGIRO geldt als beleggingsonderneming ook het beleggerscompensatiestelstel. Jouw geld staat hiermee sowieso tot €20.000 veilig. Binnenkort staat je vrij besteedbare geld op een IBAN van Flatex die tot €100.000 is verzekerd. DEGIRO staat verder onder gedragstoezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en prudentieel toezicht van de DNB (De Nederlandsche Bank).
DEGIRO heeft 405.311 unieke klanten per 30 juni 2019. In het 1e en 2e kwartaal van 2020 zijn er wegens de instortende markt nog eens vele tienduizenden klanten bijgekomen. Lees hier wie er achter DEGIRO zit.
De beste ETF is afhankelijk van jouw strategie en risico dat je bereid bent te lopen op korte én lange termijn. Hier vind je een selectie ETF’s waarin klanten van de DEGIRO relatief vaak in beleggen.
Het verschil zit met name in de kosten. De ING is ongeveer 2x zo duur wanneer je Nederlandse aandelen koopt of verkoopt. Bij de ING betaal je ook €16 per jaar voor de beleggingsrekening. Dit is bij DEGIRO gratis. Bekijk hier hoeveel DEGIRO precies kost.

We raden aan om de eigenschappen van beide brokers goed met elkaar te vergelijken. De verschillen tussen DEGIRO en Binck is o.a. dat Binck een bankvergunning heeft en DEGIRO niet.

DEGIRO is een beleggingsonderneming en leent je effecten uit. Hiermee speelt ook het volgende gevoel een rol: wil je een daadwerkelijk deel uit een bedrijf kopen (via Binck) of een onderpand in euro’s (via DEGIRO)?

Voor welke broker je ook kiest, DEGIRO blijft doorgaans de goedkopere partij, tenzij je louter dividend aandelen wilt kopen. DEGIRO rekent namelijk voor de verwerking hiervan.

Het overstappen naar DEGIRO is mogelijk door een overstap-formulier in te vullen en te sturen naar [email protected]

De kosten voor het overboeken van je portefeuille is €10 per regel en gratis voor een portefeuille groter dan €3000.

Conclusie

DEGIRO is een prima online broker voor iedere belegger die zelf beslissingen neemt en geen toeters en bellen nodig heeft. Het platform is gebruiksvriendelijk en minimalistisch.

Naast DEGIRO moet je wel altijd extra analysebronnen en nieuws-websites gebruiken zoals Yahoo Finance en/of Seeking Alpha.

In elk modern portfolio zitten tegenwoordig ETF’s. Door een rekening bij DEGIRO te openen krijg je ook toegang tot de DEGIRO kernselectie. Hierin zitten veel interessante ETF’s waarmee je in één keer in de AEX of S&P500 kunt investeren tegen zeer lage management fees en zónder transactiekosten.

Spreken deze eigenschappen je aan? Het openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO is snel en eenvoudig.

DEGIRO account?

Enthousiast? Probeer DEGIRO uit door zelf een gratis account aan te maken.
gratis

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Martijn Gijsen <a href="https://www.linkedin.com/in/martijn-gijsen-26a8681ba/" target="_blank"><img src="https://bankr.nl/wp-content/uploads/2020/11/linkedin.png" ></a>

Dit artikel is getoetst op feiten. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Scroll naar top