Goedkoop Doorlopend Krediet: 7 Voordelen op een Rij


Ben je benieuwd waar je het goedkoopste doorlopend krediet zonder bkr toetsing kunt afsluiten? We proberen je via deze route de meest voordelige variant van het doorlopend krediet te laten vinden.

Op deze pagina vind je geldverstrekkers die goedkoop doorlopend krediet en persoonlijk leningen aanbieden.

Hieronder gaan we verder met het in detail bespreken van het doorlopend krediet. We beginnen met de voor- en nadelen en de meest opvallende kenmerken.

Wat is een doorlopend krediet?

Samen met de persoonlijke lening is het doorlopende krediet een van de meest bekende consumptieve kredieten in zijn soort. Het woord krediet is min of meer te omschrijven als lening. Toch is er een duidelijk verschil.

Pas bij opname moet je het zien als een lening en ga je rente betalen. Het krediet is doorlopend, bijna net als een soort abonnement. Je kunt wanneer jij wilt, geld opnemen naar gelang de situatie er naar vraagt.

Nadat je de hoogte hebt bepaald met de financiële instantie kun je een klein of groter deel van het krediet opnemen. Over dat opgenomen gedeelte betaal je rente. De rente is in tegenstelling tot de persoonlijke lening, wel variabel.

Deze kan per maand variëren en is onderhevig aan veranderingen op de leenmarkten. De leenmarkt is weer onderhevig aan veranderingen die plaatsvinden in de economie waarin we ons bevinden.

Concluderend, hierbij alle prominentste voordelen voor een rij:

 1. Geld (krediet) in delen opnemen wanneer jij wilt
 2. Betaal alleen rente over deze opgenomen bedragen
 3. Geen grote vaste geldsom waar je rente over betaald
 4. Variabele rente die kan dalen of stijgen per maand
 5. Je kunt zonder boetes krediet aflossen wanneer je wilt
 6. Na aflossing kun je hetzelfde krediet weer opnemen
 7. Je kunt doorlopend krediet oversluiten zonder boete

Doorlopend en WOZ krediet berekenen

Nu je weet welke eigenschappen het doorlopend krediet heeft, kun je voor jezelf bepalen of deze past bij jouw persoonlijke situatie. Ben je nog niet helemaal zeker van de hoogte van het te lenen bedrag?

Staan er wellicht onverwachte kostenposten aan de horizon op je te wachten, maar weet je nog niet precies wanneer? Dan is jouw situatie als onzeker te omschrijven, en kun je beter niet besluiten om in een keer een vast bedrag te laten storten (persoonlijke rekening).

In dit geval is een doorlopend krediet een betere keuze. Je kunt dan per maand, wel of niet, extra geld opnemen. De keuze is helemaal aan jou. Daarnaast kun je een ook woz krediet berekenen wanneer je huiseigenaar bent. De rente is dan aanzienlijk lager (rond de 2%) en dus zeer lucratief.

Krediet lenen zonder bkr toets

Wanneer je hebt gekozen voor deze vorm van krediet rest ons nog om de financieel meest interessante optie te selecteren. Heb je een negatieve bkr registratie en ben je op zoek naar de goedkoopste doorlopend krediet zonder bkr toetsing? Dan moeten we je helaas teleurstellen.

Je mag deze leenvorm namelijk niet afsluiten wanneer je negatief geregistreerd staat bij het BKR in Tiel. Weet je niet zeker of je een notering bij het BKR hebt, dan kun je je eventuele BKR registratie online opvragen.

Alleen mensen met een positieve bkr registratie komen in aanmerking. Dit laatste betekent dat deze mensen al een lening hebben (bv. een hypotheek), waarvan ze de rente op tijd betalen en er geen betalingsachterstanden zijn. Krediet zonder bkr is wel mogelijk bij kleinere bedragen.

Mini krediet of micro krediet afsluiten

Is er een bkr toetsing geweest waaruit blijkt dat je als negatief te boek staat? Dan is een mini krediet een van de enige kredietvormen die voor jou eventueel wel beschikbaar is. Deze worden ook welk minileningen of flitskredieten genoemd en worden vaak afgesloten als er spoed bij is.

Bekijk goed of je inderdaad het gehele bedrag in een keer gestort krijgt. Dit is bij leningen meestal het geval. Bij kredieten neem je het kredietbedrag eerst zelf op. Gezien de geringe bedragen die het hier betreft, gaat dit niet bij alle kredietverstrekkers op.

Rente bepalen van doorlopend krediet

doorlopend krediet renteIedere vorm van lenen gaat gepaard met rente. De rente varieert naar gelang de hoogte van het krediet verandert. Hoe hoger het afgesproken krediet, hoe lager de rente.

Bij het afgesproken maximale kredietbedrag van 5000 euro betaal je rond de 7% rente per maand. Deze percentages wisselen per financiële aanbieder. Wil je meer geld lenen en bijvoorbeeld 50.000 euro lenen? Dan ligt de rente rond de 5%.

Zoals eerder vermeld is de rente variabel en stellen de banken een minimum en maximum rentepercentage vast. Bekijk goed wat de maximum rente is die je moet betalen, want deze zal gebruikt worden in tijden dat de rente op de financiële markten stijgt. Doe online enkele vergelijkingen en ontdek welke aanbieder de goedkoopste is.

Het Defam doorlopend krediet is op het eerste gezicht een interessante optie, maar lees de kleine lettertjes goed en onderzoek of je geen extra (afsluit)kosten moet betalen.

Heb je een heel goedkope optie gevonden? Check dan bij de aanbieder of het niet om een zogenaamde actie-rente gaat. Aangezien de rente maandelijks bijgesteld kan worden, kun je er op deze manier ook in tuimelen als blijkt dat je rente 30 dagen later ineens 2% hoger is geworden.

Oversluiten van doorlopend krediet

Heb jij ooit een duur doorlopend krediet afgesloten, en wil je hier vanaf? Je bent niet de enige.

Veel mensen die er in het verleden voor hebben gekozen om een doorlopend krediet af te sluiten moeten op een bepaald ogenblik vaststellen dat de voorwaarden en de kosten niet langer in lijn ligt met de actuele mogelijkheden op de financiële markt.

Het is dan ook niet meer dan normaal dat deze mensen op zoek gaan naar een mogelijkheid om zowel het de kosten te verlagen als de voorwaarden van hun doorlopend krediet te verbeteren. Gelukkig is het vandaag de dag zonder probleem mogelijk door dit krediet over te sluiten.

Het doorlopend krediet oversluiten zorgt er namelijk voor dat je kunt profiteren van de meest actuele voorwaarden en rente waardoor je een stevige besparing weet te realiseren.

Met andere woorden, ben je niet langer tevreden met je huidige doorlopend krediet? In dat geval is je doorlopend krediet oversluiten beslist interessant te noemen.

Hoe werkt het oversluiten?

Het oversluiten van een bestaand doorlopend krediet houdt in principe in dat het wordt overgebracht naar een andere bank waarbij er interessantere voorwaarden gelden.

Deze voorwaarden kunnen niet alleen betrekking hebben tot de rente die voor het doorlopend krediet in rekening wordt gebracht, maar ze kunnen ook gericht zijn op bijvoorbeeld de flexibiliteit van het kredietverloop.

Dit is voor mensen die een doorlopend krediet afsluiten zeer belangrijk. Mochten ze deze flexibiliteit niet noodzakelijk achten, dan zouden ze namelijk ook gewoon kunnen kiezen voor een persoonlijke lening.

Start je binnenkort met een nieuwe baan als ambtenaar, dan is het extra interessant om je oude lening over te sluiten naar een ambtenarenlening. De rente hiervan is namelijk een stuk lager dan een normale lening.

Oversluiten in de praktijk

In de praktijk zorgt het oversluiten van je bestaande doorlopend krediet (wiki) er voor dat je huidige financiering wordt afgelost met het bedrag dat je hebt ontvangen uit het doorlopend krediet bij de nieuwe kredietverstrekker.

Zo kom je op zeer eenvoudige wijze van die oude, dure financiering af en ben je voor de komende periode verzekerd van een scherpe rente.

Dit klinkt allemaal natuurlijk bijzonder interessant, maar er zit ook een keerzijde aan de medaille. Het is namelijk zo dat geen enkele bank haar klanten graag ziet vertrekken en daar hebben ze iets op gevonden.

Voordat de kosten van het oversluiten verder in detail worden besproken volgt een concreet voorbeeld van wanneer het interessant is om een bestaand doorlopend krediet over te sluiten.

Rekenvoorbeeld

Stel, je beschikt als kredietnemer bij je huidige doorlopend krediet over een rente van 7,5 procent bij een krediet ter waarde van 25.000 euro. De jaarlijkse rente die je moet betalen zal dan 1.875 euro bedragen.

Bij een andere kredietverstrekker kan je een doorlopend krediet aanvragen met een rente van 5,2 procent. Deze rente is goed voor een jaarlijkse rente van 1.300 euro.

In de praktijk bespaar je op deze manier €1.875 – €1.300 = €575 op jaarbasis. Let echter op, de kosten voor het verbreken van je huidige doorlopend krediet dienen hier nog vanaf te worden getrokken.

Welke kosten brengt het oversluiten met zich mee?

Het oversluiten van een doorlopend krediet zorgt er in principe voor dat je bestaande kredietovereenkomst vroegtijdig wordt afgekocht. Op zich is dit geen probleem, de bank zal haar oorspronkelijk geleende bedrag namelijk terugkrijgen, maar er is meer.


kosten oversluiten berekenenJe huidige kredietverstrekker ziet door het oversluiten namelijk de rente voor de resterende periode aan haar neus voorbijgaan en dat moet (deels) gecompenseerd worden.

Deze compensatie wordt voltrokken door een bepaalde boete aan te rekenen. Deze boete wordt ook wel eens omschreven als een “verbrekingsvergoeding”. Als kredietnemer kom je namelijk een deel van de overeenkomst niet na en dat heeft altijd financiële gevolgen.

Omwille van bovenstaande is het altijd belangrijk om na te gaan of dit de moeite waard is of niet.

Het feit dat er kosten in rekening worden gebracht voor het vroegtijdig stopzetten van je huidige doorlopend krediet dient namelijk mee in overweging te worden genomen bij het berekenen van je financiële voordeel.

De rente op een doorlopend krediet mag bij kredietverstrekker B dan wel lager liggen dan deze bij kredietverstrekker A, wanneer de verbrekingsvergoeding er voor zorgt dat je alsnog geld dient bij te leggen, is dat uiteraard niet echt interessant.

Hier voldoende rekening mee houden is dan ook van cruciaal belang. Het is slim om van te voren al te informeren naar een eventuele afkoopsom.

Een berekening voor je doorlopend krediet uitvoeren

Om er zeker van te zijn dat jouw nieuwe doorlopend krediet exact aan je verwachtingen voldoet, is het altijd belangrijk om een berekening uit te voeren. Je doorlopend krediet berekenen dient te gebeuren aan de hand van verschillende gegevens, namelijk:

 • Het bedrag dat je wenst te lenen
 • De rente die in rekening wordt gebracht op het geleende bedrag
 • De looptijd van de kredietovereenkomst
 • Het bedrag dat maandelijks moet worden terugbetaald

Op basis van bovenstaande is het zeer eenvoudig mogelijk om te berekenen hoeveel een nieuw doorlopend krediet je exact zal kosten. Let op, de doorlopend krediet rente kan afhankelijk zijn van de kredietperiode.

Het merendeel van de banken zal voor een doorlopend krediet met een looptijd van bijvoorbeeld 5 jaar dan ook hogere kosten in rekening brengen dan wanneer je een dergelijke overeenkomst afsluit voor een looptijd van 3 jaar.

De website Rente.nl kan je hier zonder probleem een glashelder beeld van geven.

Vergelijken van doorlopend krediet

Ben je er zeker van dat de voorwaarden van je huidige doorlopend krediet niet langer in lijn liggen met deze op huidige financiële markt?

In dat geval kan het dus zeker interessant zijn om er voor te kiezen om je doorlopend krediet te oversluiten. Voorafgaand aan het kiezen van een nieuwe kredietverstrekker is het echter belangrijk om een objectieve vergelijking uit te voeren.

Een doorlopend krediet vergelijken zorgt er namelijk niet alleen voor dat je een goed beeld krijgt van de rente die wordt gerekend bij de verschillende banken, bovendien wordt ook het verschil in voorwaarden meteen duidelijk.

Op deze manier kan je er zeker van zijn dat je op het einde van de rit kiest voor precies het doorlopend krediet met de scherpste prijs tegen de meest interessante voorwaarden.

Het objectief vergelijken van de verschillende doorlopende kredieten op de markt is onder meer mogelijk via de bekendere en betrouwbare vergelijkingssites.

Daarnaast is het altijd verstandig om de ervaringen van anderen te lezen. Het forum van Radar is hier een goede bron van informatie voor.

Hoe wordt het oversluiten precies geregeld?

Heb je een geschikte kredietverstrekker gevonden om het oversluiten van je doorlopend krediet bij te regelen? In dat geval zal je het oversluiten graag willen afronden. Dit kan op twee verschillende manieren, namelijk:

 1. Je nieuwe kredietverstrekker biedt een zogenaamde overstapservice aan
 2. Je dient zelf in te staan voor het opzeggen van je bestaand doorlopend krediet.

Het spreekt voor zich dat de eerste situatie de interessantste is. In dit geval dien je namelijk als kredietnemer helemaal niets te ondernemen voor het oversluiten van het krediet.

De nieuwe kredietverstrekker neemt je alle zorgen uit handen en dat zonder dat er extra kosten voor in rekening worden gebracht.

Beschikt je nieuwe kredietverstrekker niet over een dergelijke service? In dat geval dien je zelf een verzoek in te dienen tot beëindiging van de lopende kredietovereenkomst waardoor je niet langer staat geregistreerd als kredietnemer bij je eerste bank. Het kost een beetje meer tijd en moeite, maar eigenlijk komt dit uiteraard gewoon op hetzelfde neer.

Welke voordelen brengt oversluiten met zich mee?

voordelen doorlopend krediet oversluitenInmiddels heb je ongetwijfeld een bepaald beeld gekregen van waarom het interessant kan zijn om een doorlopend krediet op een specifiek ogenblik te oversluiten.

We zetten deze voordelen graag nog even voor jou op een rijtje:

 • Je geniet van een lagere rente die veel actueler en conform de huidige kosten op de financiële markt is
 • De voorwaarden bij je nieuwe kredietverstrekker kunnen veel toegankelijker zijn in vergelijking met je oude
 • Je beschikt over meer financiële ademruimte om bijvoorbeeld wat extra geld te lenen of gewoon je levensstandaard te verbeteren

Bovenstaande voordelen moeten voldoende zijn om iedere kredietnemer er van te overtuigen om na een bepaald aantal jaar zijn of haar doorlopend krediet te vergelijken en indien interessant te oversluiten.

Nadelen van het oversluiten van een doorlopend krediet

In principe brengt een doorlopend krediet oversluiten geen concrete nadelen met zich mee. Dat gezegd hebbende is het toch opmerkelijk dat uit onderzoek (DNB) blijkt dat 3 op de 4 Nederlanders liever niet overstapt.

Je moet er uiteraard rekening mee houden dat je huidige kredietnemer een bepaalde verbrekingsvergoeding in rekening zal brengen.

Deze vergoeding moet de verloren rente van de resterende periode grotendeels goedmaken en kan het financiële voordeel voor jou als kredietnemer drukken. Deze kosten mee in overweging nemen voorafgaand aan het oversluiten is dan ook van cruciaal belang.

Ongetwijfeld is je interesse om je bestaande, wat verouderde doorlopend krediet over te sluiten na het lezen van bovenstaande meer dan gewekt. Er zijn echter ook situaties waarin het oversluiten van je doorlopend krediet helemaal niet interessant is.

We geven je graag enkele concrete voorbeelden waarin je wel of juist beter niet kiest voor het oversluiten van je lening.

Situatie Oversluiten of niet?

 1. Je huidige doorlopend krediet is nog maar net afgesloten. Nee. Je huidige kredietverstrekker zal een zeer hoge verbrekingsvergoeding in rekening brengen omdat er nog gedurende een lange periode rente moest worden betaald.
 2. Je huidige doorlopend krediet is reeds jaren geleden afgesloten waardoor ze inmiddels is achterhaald. Ja. De verbrekingsvergoeding zal vrij beperkt zijn. Bij een degelijk renteverschil zal je als kredietnemer dan ook altijd een mooi financieel voordeel weten te behalen.
 3. Het verschil in rente tussen kredietverstrekker A en kredietverstrekker B is vrij beperkt. Misschien. Bij een beperkt renteverschil kan oversluiten nog steeds interessant zijn, maar alleen wanneer de verbrekingsvergoeding er niet voor zorgt dat de balans negatief wordt. Je wil namelijk uiteraard wel altijd kunnen blijven rekenen op een financieel voordeel.

We geven nog even een concreet voorbeeld van een situatie waarin het op het eerste zicht interessant kan lijken om een doorlopend krediet te oversluiten, maar dat eigenlijk niet zo is.

Voorbeeld

Jan beschikt over een bestaand doorlopend krediet met een rente van 6,3 procent per jaar. Hij vindt bij een andere kredietverstrekker een doorlopend krediet met een jaarlijkse kostprijs van 5,9 procent. In de praktijk betekent dit met 0,4 procent een kleine, maar toch interessante besparing.

Waar Jan evenwel geen rekening mee houdt is dat zijn huidige kredietverstrekker een verbrekingsvergoeding in rekening brengt van 2,5 procent op het nog af te lossen bedrag. Het doorlopend krediet beschikt nog over een looptijd van 3 jaar waardoor de kosten hoger uitkomen dan de baten.

Ondanks de lagere rente is het oversluiten van zijn doorlopend krediet in deze situatie dus financieel niet interessant. Dit wijst er op dat een lagere rente niet altijd een garantie hoeft te zijn op een echt voordeliger krediet.

Goedkoop Doorlopend Krediet: 7 Voordelen op een Rij
4.6 (91.11%) 9 votes
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90