Echtscheidingsconvenant: download en werkwijze

Laatste update:

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een echtscheidingsconvenant? Dan hebben we goed nieuws voor je!

In dit artikel delen we een handig voorbeelddocument, en leggen we ook uit hoe je jezelf hiermee voorbereidt op een gesprek met de notaris of advocaat. Een scheiding regelen verloopt hierdoor een stuk vlotter.

Vergeet daarnaast ook niet te checken of je in aanmerking komt om gratis te scheiden; deze check is altijd vrijblijvend. In het onderstaande artikel nemen we nu het volgende met je door:

 1. Waarom moet je een convenant opmaken?
 2. Hoeveel kost deze hulp bij scheiding precies?
 3. Hoe kom ik aan een echtscheidingsconvenant voorbeeld?
 4. Hoeveel kost een scheiding eigenlijk?
 5. Checklist van zaken die je niet mag vergeten

Kiezen voor een echtscheiding is een ingrijpende keuze. Van het moment dat jullie elkaar het jawoord hebben gegeven is er veel gebeurd. Naast de mooie momenten zijn er helaas momenten geweest die een van jullie, of misschien wel beide, aan het twijfelen heeft gebracht.

Bij elkaar opgeteld is de som dusdanig dat jullie samen geconcludeerd hebben om uit elkaar te gaan. Indien het een gezamenlijk besluit is, is het wellicht niet perse nodig om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Desondanks kan het zeker geen kwaad en geeft het eerder meer houvast.

Komt de aanvraag tot scheiden maar van een van de twee partners? Dan kan een echtscheidingsconvenant model als goede basis dienen om nader tot elkaar te komen. Scheiden is over het algemeen een emotioneel beladen gebeurtenis waarin het vaak vervelend is om nuchter te moeten nadenken over andere ingewikkelde zaken.

Met name wanneer kinderen of hoge schulden door consumptieve kredieten onderdeel zijn van het huwelijk, doe je er juist verstandig aan om een convenant echtscheiding voorbeeld te gebruiken.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen jouw en je partner. Deze kun je opmaken wanneer je een echtscheidingsprocedure in wilt gaan. Alvorens deze overeenkomst op te stellen, bespreek je samen uiteenlopende materiële en immateriële onderwerpen die onderdeel zijn van jullie te ontbinden huwelijk.

Over deze onderwerpen moeten jullie idealiter samen een besluit nemen. Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan pak je die er eerst bij en bekijk je wat hierin al is overeengekomen.

Nadat je tot overeenstemming bent gekomen, is het zaak dat een advocaat of notaris de overeenkomst officieel maakt en samen met jullie een verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Omdat beide partners de overeenkomst hebben ondertekend wordt er verwacht dat ieder zich aan de opgestelde voorwaarden houdt.

Zelf een echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen

Zelf een echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen is een volwassen initiatief dat je als partner kan nemen. Hiermee geef je aan serieus te zijn, maar ook dat je er samen uit wilt komen. Er is niets vervelender dan in een vechtscheiding terecht te komen. Houd dit scenario dan ook zo ver mogelijk bij je vandaan.

Voordat je start met het schrijven van het echtscheiding convenant begint, zet je eerst overzichtelijk uiteen welke elementen uit jullie huwelijk moeten worden opgenomen in het document. We hebben alvast enkele punten voor je op een rijtje gezet. Denk aan:

 • Verdeling inboedel: je bent beide voor de helft eigenaar van alle inboedel die jullie samen bezitten. Wie wil/krijgt de bank, de tafel, de stereo-installatie? Maak eerst een lijst van alle waardevolle inboedel, en verdeel deze later pas concreet. Met overzicht kom je namelijk sneller tot een eerlijke verdeling in het convenant.
 • Woning verkopen: wanneer je samen woont, zal iemand het huis gaan verlaten na de scheiding. Bespreek samen wie interesse heeft om in het huis te blijven wonen. Wil je beide verhuizen? Kom dan samen overeen over de verkoopsom van de woning. Wil een van de twee in de woning blijven? Dan moet hij/zij de ander wellicht uitkopen zodat de hypotheek te dragen is.
 • Schulden verdelen: wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, deel je eventuele schulden met elkaar. Dit kan een bestaande schuld zijn uit het verleden of een schuld die ontstaan is nadat jullie huis met verlies is verkocht. Schulden worden in principe 50/50 verdeeld over de toekomstige ex-partners.
 • Vermogen verdelen: dezelfde 50/50 regel geldt voor het bezitten van vermogen. Staan er nog enkele duizenden euro’s te rentenieren op een spaarrekening, gezamenlijke rekening of bezit een van beide nog winstgevende aandelen? Deze en meer liquide middelen worden ook verdeeld tijdens een echtscheiding.
 • Pensioenverdeling: na scheiding hebben beide partners het recht om de helft van elkaars ouderdomspensioen te ontvangen. Het gaat hier om het stuk pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Niet het deel dat na de echtscheiding zal worden opgebouwd. Hetzelfde geldt voor het nabestaandenpensioen. Denk ook aan de vergeten pensioenen.
 • Partneralimentatie: wanneer een van beide partners op korte termijn nagenoeg geen vermogen kan opbouwen door het ontbreken van een baan (maar zich bv. voornamelijk op de opvoeding van de kinderen heeft gericht), kan besloten worden om partneralimentatie te betalen.

Ben je in gesprek geweest met je partner en ben je bereid om een eerste versie van het convenant op te stellen? Een voorbeeld echtscheidingsconvenant download je hier. Je kunt extra informatie toevoegen en gerust delen tekst verwijderen die niet van toepassing zijn op jullie persoonlijke situatie.

Ouderschapsplan voorbeeld download

Hebben jullie samen kinderen, dan is het van belang dat er ook een ouderschapsplan wordt opgesteld. Dit is verplicht en geeft inzicht in hoe de verzorging en de opvoeding wordt geregeld nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Je neemt hierin ook mee wie welke rekeningen betaalt, die bij de toekomstige opvoeding komen kijken.

Een voorbeeld ouderschapsplan download hier en helpt je op weg om samen een eerste document op te maken. Er wordt van jullie beide verwacht dat je je samen verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van jullie kind(eren) na de scheiding.

Soms is het moeilijk om een nuchter overzicht te bewaren tijdens het moeten nemen van cruciale beslissingen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je eventueel een mediator om hulp vragen.

De kosten van een scheiding

Wat kost een scheiding? Dit vraagt menig man of vrouw zich af wanneer onderling besloten wordt om uit elkaar te gaan. Uiteraard is scheiden niet hetgeen waar je samen ooit voor getekend hebt, maar onverhoopt kunnen er tal van redenen zijn waardoor je alsnog deze keuze maakt. Een scheiding organiseren vergt enkele voorbereidingen.

Wat kost een scheiding eigenlijk zodra je de nodige zaken hebt geregeld? Dit hangt er o.a. van af of je een of twee advocaten in de arm neemt om de scheiding te begeleiden. Deze advocaat is nodig om jullie juridische banden te ontbinden.

De kosten van een advocaat wordt bepaald door het type advocaat en zijn ervaring. Bij onvoldoende financieel vermogen en onder vastgestelde eisen is het bijvoorbeeld mogelijk om een advocaat van onvermogen aan te nemen.

Wat te doen bij scheiding van partner?

Wel of niet scheiden? Dat is de vraag die je uiteindelijk samen zult moeten beantwoorden. Zodra je deze positief beantwoord hebt, rijst de vraag wat te doen bij scheiding van je partner? Het antwoord is omvangrijk omdat een huwelijk of geregistreerd partnerschap nogal wat voeten in de aarde heeft.

In de basis wordt er immers niet vanuit gegaan dan men in de toekomst gaat scheiden. Uiteraard wordt hier wel rekening mee gehouden en zijn er procedures opgesteld.

Hieronder vind je een checklist van zaken die je dient te doorlopen bij wat te doen bij scheiding. Deze zaken bepaal je samen met je partner en advocaat:

 1. onderzoek hoe jullie huwelijk juridisch is vastgelegd
 2. hef jullie gezamenlijke rekeningen op na verdeling
 3. bepaal de hoogte van de partneralimentatie
 4. overweeg hoe je bezittingen en schulden verdeeld
 5. informeer de pensioenverstrekkers van beide partners
 6. leg een echtscheidingsconvenant aan en noteer alles hierin
 7. informeer hypotheekverstrekker bij bezit van eigen huis
 8. is er sprake van het betalen van kinderalimentatie?
 9. contact de belastingdienst over veranderingen in aangifte
 10. onderzoek het recht op (nieuwe) toeslagen per persoon
 11. wat wordt eventueel een toekomstig ouderschapsplan?
 12. begroot jouw nieuwe individuele financiële situatie
 13. hoe wordt jullie inkomen verdeeld na scheiding?

Scheiden met schulden

Scheiden en schulden hebben in het proces komt regelmatig voor. Wanneer je samen op een normale wijze in het huwelijk treedt, deel je vanaf dat moment elkaars bezittingen en schulden. Dit wordt ook wel trouwen in gemeenschap van goederen genoemd.

Heeft een van de partners schulden voordat het huwelijk wordt voltrokken, dan worden deze schulden met de andere partner gedeeld. Veel mensen zijn zich hier niet voldoende van bewust. Het komt dan ook vaak als een verrassing wanneer ze ontdekken dat ze de schulden van hun partner deels hebben overgenomen.

scheiden en schulden met bkrWil je niet betrokken worden in de schulden en de eventuele bkr registratie van jouw toekomstige huwelijkspartner? Dan zul je moeten trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In deze voorwaarden kun je vervolgens laten opnemen wat je wel en niet met elkaar deelt.

Scheiden en schulden hebben is geen prettige bijkomstigheid. Hulp bij scheiden kan gelukkig uitkomst bieden. Wel of niet scheiden op een specifiek moment in het jaar kan een optie zijn om te overwegen. Scheiden wanneer alle schulden zijn afgelost kan namelijk fiscaal interessant zijn.

Hoe lang duurt een scheiding precies?

Besluit je samen om te gaan scheiden dan moet je samen met een advocaat het een en ander gaan regelen. Meestal wil je er snel vanaf zijn. Maar hoe lang duurt een scheiding precies? Dit ligt er helemaal aan hoe jullie de scheiding aanpakken.

Nemen jullie individueel een eigen advocaat in de arm? Dan kan het afhankelijk van de procedure die jullie afzonderlijk gaan volgen lang of kort duren. Ook de verzoeken die de twee advocaten aan de rechtbank gaan doen, hebben invloed op de duur van de scheiding. In moeilijke gevallen kan het zo meer dan een jaar duren.

Wil je snel scheiden en heb je niet veel zaken om te onderhandelen? Dan is het raadzaam om een en dezelfde advocaat te nemen. Deze zal het proces aanzienlijk versnellen. Zonder teveel obstakels kunnen jullie binnen enkele weken juridisch van elkaar gescheiden zijn.

Wat kost een scheiding als je maar een advocaat hebt aangenomen? In ieder geval een stuk minder dan bij twee advocaten. De kosten van een advocaat kunnen nogal uiteenlopen en wordt mede bepaald door jouw vermogen en het type advocaat dat je aanneemt.

De uurprijs van advocaten begint rond de 100 euro. Hoe meer ervaring en specialisme de advocaat in huis heeft, hoe duurder. Een uurprijs van 400 a 500 euro is zeker niet ongebruikelijk. Je kunt je al voorstellen hoe de kosten oplopen wanneer je twee advocaten inhuurt. Hou hier dus rekening mee.

Meer informatie over de wijze waarop advocaten hun uurprijs berekenen kun je vinden op de website van Nederlandse Orde van Advocaten.

Huis verkopen bij scheiding

samen huis verkopen bij scheidingWillen jullie je huis verkopen bij scheiding? Jullie zijn niet de enige. Huizen worden veelal op twee salarissen gekocht waardoor bij scheiding de maandelijkse lasten niet meer te dragen zijn door een enkele persoon. Logisch, en eigenlijk wil je dat ook niet, mocht je het wellicht toch kunnen.

Een huis zit na een scheiding vol herinneringen. Het is maar de vraag of je hier continue mee geconfronteerd wilt worden. Dit kan dus een goede rede zijn om het huis te koop te zetten.

Wat kost een scheiding wanneer je je huis verkoopt? Iedere situatie is anders. Om de procedure van verkoop zonder problemen te doorlopen kan een echtscheidingsspecialist uitkomst bieden. Deze persoon fungeert deels als mediator en geeft inzicht in een emotioneel moeilijke periode. Ze geven je de welkome juridische hulp bij de echtscheiding, en zorgen voor het overzicht dat je zelf soms kan kwijtraken.

hulp bij echtscheidingEen huis verkopen bij scheiding kan vlot verlopen wanneer het huis op naam van een van de partners staat, zonder dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Is dit laatste wel het geval? De waarde van jullie huis moet dan verdeeld worden over twee personen.

Indien het huis ooit met vermogen van een van de partners is gekocht, kan dit voor strubbelingen zorgen. De ander kan een deel opeisen, of juist niet. Eerlijkheidshalve wordt het huis verkocht en verdeeld door tweeën.

Verkoop je jullie huis met overwaarde, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Verkoop je jullie huis met groot verlies, dan is dat een flinke domper op de al eindigende relatie. Hoe gaan jullie samen de overgebleven restschulden betalen? Een mediator kan helpen bij het opstellen van een overeenkomst.

Besluit een van de twee partners in het huis te blijven wonen, dan kan de blijvende partner de ander uitkopen door een extra lening af te sluiten.

Hulp bij echtscheiding biedt overzicht en steun

Hebben jullie antwoord gegeven op de vraag wel of niet scheiden? Dan breekt en waarschijnlijk een emotioneel pittige periode aan. Een echtscheiding is niet altijd even prettig om te doorlopen.

Als de spanningen binnen de relatie hoog zijn en je moeilijk door een deur kan, is het raadzaam om hulp bij echtscheiding in te roepen.

Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie samen op weg helpen om belangrijke zaken zorgvuldig te regelen voor een nieuwe en stabiele toekomst.

Het wel of niet hebben van kinderen speelt hierin een grote rol. Een omgangsregeling en bepaling van alimentatie wordt besproken.

Hulp bij echtscheiding gaat gepaard met kosten die tot een paar honderd euro kunnen oplopen. Dit bedrag is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie.

Zijn er veel verschillende bezittingen onderdeel van jullie huwelijk? Horen hier wel of niet schulden bij? Dan kan een scheidingscoach of mediator verlichting bieden op het gebied van juridische zaken. Dit bedrag is in dat geval dan ook goed gespendeerd.

Scroll naar top
Lees vorig bericht:
Vergeten pensioen zoeken? Zo werkt het

Vergeten pensioenen hebben we bijna allemaal wel. Althans, meestal gaat het hier om de eerste (bij)banen die je hebt gehad...

Sluiten