Financieel adviseur

Een financieel adviseur kan jou als particulier bijstaan om je administratie goed te regelen. Dit kan bijvoorbeeld voor de je aangifte inkomstenbelasting, pensioen of begroting voor een groots plan.

Het is voor sommige particulieren onduidelijk waarom zij een financieel adviseur moeten inhuren. Over het algemeen kom je dankzij hen verder met het uitdenken van (grote) financiële beslissingen en complexe belastingaangiftes.

Voor particulieren

De financieel adviseur heeft meer kennis van zaken dan de gemiddelde particuliere Nederlander. Deze kan bijvoorbeeld helpen om bepaalde regelingen aan te vragen, aftrekposten aan te wijzen of heffingskortingen toe te passen, wanneer jij inkomstenbelasting doet. Hierdoor kun je flink besparen.

Denk bijvoorbeeld ook aan het opgeven van vastgoedinvesteringen die je hebt gedaan met spaargeld. Zij kennen de regeltjes net iets beter waardoor zij  meer kansen zien om maximaal rendement te halen uit investeringen.

De meeste particulieren doen één keer per jaar aangifte en hebben daardoor minder verstand van de gang van zaken van een aangifte. Wat zijn bijvoorbeeld kostenposten waar je gemakkelijk op kunt besparen? Daarbij is de adviseur onafhankelijk.

Een financieel adviseur doet tientallen zo niet honderden belastingaangiftes per jaar en weet exact wat je moet doen om minder belasting te betalen. En bij begrotingen hebben zij vaak ook een beter idee wat realistisch is.

Daardoor betalen financieel adviseurs zichzelf op papier al snel terug. Niet alleen omdat je er ontzettend veel tijd door bespaart, maar door ook die kansen te benutten die je normaal gesproken over het hoofd ziet omdat je daar simpelweg niet voldoende van afweet.

Wat kost een financieel adviseur per uur?

Hoewel er meestal een vast afgesproken bedrag wordt berekend voor de opdracht kan een uurprijs ook voorkomen.

Een financieel adviseur verdient tussen de €100 en €400 per uur, afhankelijk van het aantal jaren ervaring en het type werkzaamheden die gedaan moeten worden. 

Je betaalt binnen het uurtarief over het algemeen voor de expertise van de financieel adviseur. En in enkele gevallen is het juist beter om een duurdere financieel adviseur in te huren, want zij kunnen het gros van het werk sneller uitvoeren.

Een financieel adviseur met een uurtarief van €200 die maximaal 3 uur nodig heeft om jouw zaken uit te voeren is daardoor bijvoorbeeld goedkoper dan een financieel adviseur die €100 per uur vraagt maar er ongeveer 8 uur over doet.

Wat verdient een financieel adviseur in dienst?

Een financieel adviseur verdient in dienst gemiddeld €2.795. Dit is op basis van ruim 2000 salarissen die door Indeed zijn verzameld. Het salaris van adviseur met meer dan 3 jaar ervaring kan oplopen tot ruim €4.000.

Het salaris van een financieel adviseur is afhankelijk van een groot aantal factoren. Allereerst is expertise hierbij een belangrijke factor. Ervaren financieel adviseurs zullen een hoger salaris hebben dan een financieel adviseur die slechts enkele jaren ervaring heeft.

Daarbij is ook de mate van kennis die bij de financieel adviseur aanwezig is van invloed op het salaris. Een adviseur in dienst bij een grote corporate die helpt op jaarbasis tientallen miljoenen te besparen verdient bijvoorbeeld meer dan een financieel adviseur bij een bedrijf met 50 medewerkers die op jaarbasis enkele tienduizenden euro’s kunnen besparen. 

Een onafhankelijke financieel adviseur zoeken

Een onafhankelijk financieel adviseur kun je op op drie manieren vinden:

1. Online bij jou in de buurt zoeken

Je kunt via Google zoeken naar financieel adviseurs die bij jou in de buurt actief zijn. Het is prettig als deze in de buurt zitten, omdat je dan ook voor een afspraak langs kunt gaan en kunt overleggen wat jouw wensen zijn.

Dit is vaak wat handiger dan wanneer jij dit aan de telefoon moet doen. Denk hierbij aan een zoekopdracht zoals “Financieel adviseur” en dan de stad, zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Leiden, Lelystad, Deventer, Tilburg, Enschede, Eindhoven, Maastricht, Nijmegen, Delft, Ede, Deventer, Amersfoort, Hilversum, Den Bosch, Drachten, Zutphen, Dordrecht, Utrecht, Heerlen, etc.

Naast Google vind je ook financieel adviseurs op Advieskeuze.nl en Levenwonen.nl.

2. Online vragen om referenties

Er zijn in Nederland ontzettend veel financieel adviseurs actief. En die hebben ook weer over het algemeen tevreden klanten. Door op fora te vragen waar mensen het fijnst mee samenwerken, kun je al snel een goede financieel adviseur vinden. Deze zit niet altijd bij jou in de buurt, maar kan toch een goede aanwinst voor jouw administratie zijn.

3. Vragen aan de mensen om je heen

De beste financieel adviseurs vind je vaak door de mensen om jou heen te vragen met wie zij op dit moment samenwerken. Zij kunnen wat meer informatie geven over de voor- en nadelen van de financieel adviseur waar zij gebruik van maken. Dit is een handige manier om vooraf al te weten waar jij op kunt rekenen.

Tip: werk je als ondernemer met een specifiek boekhoudprogramma? Vraag dan of je deze kunt koppelen met de software die jouw adviseur gebruikt.

Hoe word men een erkend financieel adviseur?

Een erkend financieel adviseur heeft het zogenaamde SEH keurmerk. Dit keurmerk ontvangt men door de opleiding Integraal Adviseren te volgen en bepaalde gedragsregels te kennen.

Hiervóór moet men minstens één jaar in dienstverband te hebben gewerkt in een adviserende functie en het Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet behaald hebben. Na het ontvangen van het SEH keurmerk dient de adviseur ook jaarlijks een financiële bijdrage te leveren aan SEH.

Gedurende de opleiding leer je alles wat een financieel adviseur moet weten om klanten goed te helpen of om het bedrijf waar jij gaat werken op de juiste manier te voorzien van informatie  op het financiële gebied.

Vooropleiding

Afhankelijk van de markt waar jij actief zult zijn, zoals hypotheken, het bedrijfsleven of belasting, dien je vaak eerst een vooropleiding Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet af te ronden.

Aan het eind van die vooropleiding ontvang je een diploma en certificaat waarmee jij officieel erkend financieel adviseur kunt gaan worden. Vervolgens kun je op vacatures reageren om ergens intern als adviseur aan de slag te gaan.

Kijk voor opleidingen eens op de website van NIBE-SVV of de LOI.

Wanneer moet ik een financieel adviseur betalen?

Huur je een financieel adviseur in via bedrijven zoals de Rabobank, ING, ABN Amro of soortgelijke bedrijven? Dan betaal je over het algemeen vooraf.

Verder is afhankelijk van de eigen regels die de financieel adviseur hanteert. Sommige financieel adviseurs vragen om een betaling vooraf. Anderen vragen juist om een betaling zodra het werk volledig is uitgevoerd. En dan zijn er nog financieel adviseurs die juist een deelbetaling vooraf en restbetaling achteraf rekenen.

Je kunt het beste eerst met jouw financieel adviseur vooraf overleggen wanneer de betaling moet worden uitgevoerd. Je komt dan in niet voor verrassingen te staan.

René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll naar top