Geld Investeren

Laatste update:

Waarin ga jij slim je geld investeren? Gebruik onze 46 beste tips om zonder al teveel risico geld te investeren. De beste investering hangt af van deze factoren:

  • Geld: het te investeren geld heb je beschikbaar en niet zelf nodig
  • Risico: onderzoek risico’s en bedenk wat voor jou aanvaardbaar is
  • Looptijd: bepaal voor jezelf de gewenste looptijd van je investering
  • Affiniteit: kies bedrijven of projecten waarmee je affiniteit hebt

ℹ️ Bij iedere tip vind je bronnen waar je vaak kosteloos meer info kunt inwinnen.

46 beste tips om te investeren

Investeren in Nederland of buitenland doe je tegenwoordig online. Wil je een goede investering doen met maximaal rendement? Verlaag dan je risico door je budget te verspreiden over diverse type investeringen.

1. Consumenten leningen

Investeren consumentenleningenInvesteren in leningen voor consumenten (peer-2-peer leningen) – Voor een persoonlijke lening zoeken consumenten steeds vaker een alternatief op de dure gevestigde bank. Het alternatief is een tussenpartij die de lening realiseert door geld van investeerders samen te brengen. Ze kunnen dit geld gebruiken voor diverse doeleinden, zoals de renovatie van een woning of een nieuwe auto. Iedere particulier die zich aanmeldt, gaat door een keuringsproces. Zo moet hij/zij voldoende maandelijks inkomen ontvangen om de lening t.z.t. af te kunnen lossen. Doorgaans komen goedgekeurde particulieren ook in aanmerking voor een lening bij een normale bank. Na goedkeuring wordt een lening-contract opgemaakt en getekend, zoals bij een reguliere bank. De lening wordt vervolgens door meerdere investeerders voldaan en via het peer-2-peer platform uitbetaald aan de particulier. 

Fast InvestFast Invest investeert in leningen voor consumenten in de EU en keert tot 16% uit, inclusief BuyBack Guarantee waarmee je je investering terug kunt trekken.

Iuvo GroupIuvo Group investeert in de gehele EU en keert investeerders per jaar gemiddeld 9,2% rente uit. Je kunt gratis een account aanmaken voor meer informatie.

Lender & SpenderLender & Spender verspreidt jouw investering over honderden Nederlandse leningen. Je ontvangt gem. 4,3% rente. 

2. Beleggingen

Geld investeren in aandelen, obligaties en fondsen – Beleggen als investering is een traditionele methode die nog zeer actueel is. Zeker nu alle tools online beschikbaar zijn. Bij een lage rentestand wordt er meer aan aandelen dan aan obligaties verdiend. Als je weinig tijd wilt steken in het bijhouden van koersen en marktontwikkelingen, kun je kiezen voor beleggingsfondsen waarbij de vermogensbeheerder verschillende aandelen van bedrijven in een fonds heeft ondergebracht. DEGIRO staat bekend om het  heel goedkoop kunnen kopen van ETF’s. Zo kun je beleggen met weinig geld door een bekend indexfonds te kiezen zoals de AEX index. Hierin zijn de aandelen van de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse beurs ondergebracht. Als je wat ervaring hebt met beleggen op de beurs, kun je zelf aandelen of obligaties kopen via een partij die géén advies geeft (=goedkoper).

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

DEGIRO reviews DEGIRO is de grootste online broker van Nederland die een van de laagste tarieven hanteert. Een account aanmaken is gratis.

BinckBinck Bank biedt voor ieder type belegger een speciaal pakket aan. Je kunt kiezen uit:

ZwitserlevenZwitserleven biedt de optie om voor jou te beleggen in duurzame fondsen renderend tussen de 3,54 – 7,25%.

3. Webshop

Investeren in een webshop – Heb je enkele tienduizenden euro’s of tonnen te besteden? Dan kun je overwegen een succesvolle webshop te kopen. Deze blijft winst maken. Zeker wanneer je de dagelijkse werkzaamheden doorzet. Deze werkzaamheden kun je eventueel uitbesteden aan een ervaren freelancer. Je kunt ook binnen een paar klikken je eigen webshop opzetten en inrichten. Dit is interessant omdat je je webshop steeds makkelijkers als ‘dropshipping webshop’ kunt opzetten. Jij verkoopt dan via je webshop waarna de groothandel (bv. AliExpress) de producten verstuurt naar jouw klanten. Zo heb je zelf géén eigen voorraad nodig. 

Webshop Overname biedt een breed assortiment van succesvolle webshops aan. Scroll eens door alle sites en maak gratis een account aan om meer informatie te zien.

ShopifyShopify biedt de mogelijkheid om binnen een paar stappen een webshop te maken. Deze kun je ook als dropshipper inrichten. Je kunt het de eerste maand gratis uitproberen.

4. Cryptomunten

Investeren in bitcoins en andere cryptomunten (zoals Ethereum en Ripple) – Crypto’s kopen en het handelen in valuta als Bitcoins, Ethereum en Ripple gaat via een online broker. De waarde van cryptogeld wordt bepaald door de hoogte van de vraag. Koersen van de meeste cryptovaluta zijn erg wisselvallig en de bitcoin koers gaat nooit alleen omhoog. Maar als je echt graag wilt speculeren zijn er brokers waar je buiten cryptomunten, ook kunt investeren in cryptovaluta CFD’s. Hierbij wordt er gespeculeerd op de koerswinsten die cryptovaluta’s kunnen maken. Door het hefboomeffect wat hierdoor ontstaat, wordt jouw winst hoger zodra de koers stijgt, en kun je als het meezit een hoog rendement ontvangen op je investering. Cryptomunten kunnen een interessant onderdeel zijn van je totale investering. Hoe groot het crypto aandeel in jouw portefeuille moet zijn, bepaal je zelf.

litebit logo Litebit is de grootste Nederlandse broker in crypto’s en is uniek met hun Litebit wallet waarmee je 56+ coins kunt beheren in één wallet omgeving.

BitvavoBitvavo is een andere grote Nederlandse Exchange waarbij je 49 verschillende valuta kunt kopen en verkopen.

TrezorTrezor is een van de beste makers van hard wallets. Hierin sla je je gekochte crypto’s offline op. Zo worden ze 100% jouw bezit en raak je ze niet kwijt wanneer een exchange gehackt wordt.

5. Vastgoed obligaties

Vastgoed obligatiesInvesteren in vastgoed obligaties – Wil je je geld investeren ‘in stenen’ en heb je al een hypotheek, dan kun je nu ook profiteren van de waardestijging van andere Nederlandse woningen. Dit doe je door te investeren in vastgoed-obligaties. Dit kan via bedrijven die woningen kopen van particulieren en vervolgens weer terug verhuren aan de oude eigenaar. De oude eigenaar hoeft niet te verhuizen en profiteert van de ontvangen overwaarde. Jij als investeerder profiteert van de huur die betaald wordt en het waardevaste object. Een rente van 5% is hier gebruikelijk. Een andere wijze is investeren in vastgoed over de grens zoals Duitsland. In het buitenland kan vastgoed op een bepaald moment een stabielere investering zijn. Het rendement ligt daarom ook hoger. Een rentepercentage van minimaal 8% is realistisch. SynVest weet dit sinds 2011 waar te maken met hun investeringsproducten. Een van de voordelen is het zogenaamde voorschotdividend dat ze uitkeren. Lees ook deze 3 manieren om te investeren in vastgoed.

Synvest logoSynVest investeert in Duits vastgoed. Een brochure aanvragen is gratis. SynVest heeft in 2018 een Cashcow Award gewonnen in de categorie ‘Beste aanbieder van beleggingsproducten in vastgoed’.

Thuisborg logoThuisborg ziet investeren in de Nederlandse woningmarkt als het nieuwe sparen. Dit kan vanaf 1000 euro tot 8% rendement. Ze hebben een gratis brochure.

Vondellaan VastgoedVondellaan Vastgoed belegt ook in Nederlandse huurwoningen vanaf 5% rente. Je kunt starten met een lage inleg en na 1 jaar al kosteloos uitstappen (per kwartaal).

6. Zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen (je eigen zonnepanelen op je dak) – Zonnepanelen op je huis plaatsen heeft veel voordelen. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar leveren ook een besparing op in de kosten voor de energievoorziening. Afhankelijk van de ligging van je huis, het aantal zonnecellen, de hellingshoek van de panelen, kwaliteit van je installatie en natuurlijk het aantal zonuren per jaar, kun je een berekening maken. Met zonnepanelen kun je groen investeren en een aantrekkelijk rendement behalen. De terugverdientijd ligt rond de zeven jaar. De opbrengst van de elektriciteit die je na 16 jaar verdient, steek je in je zak. Als je de panelen collectief kunt inkopen, is de kostprijs nog lager en is dus je terugverdientijd korter.

Zonnepanelen delenZonnepanelen Delen is een platform waar je samen met anderen kunt investeren in projecten waar zonnepanelen worden geplaatst. Ieder project is anders en levert tot 5% rendement op.

vereniging eigen huisVereniging Eigen Huis legt goed uit wat je allemaal met zonnepanelen kunt bereiken. Een handig overzicht van alle details alvorens je in zonnepanelen gaat investeren.

7. Startups

Investeren in startups – Wil je ondernemers helpen hun bedrijf te ontwikkelen, maar ook verstandig investeren in bedrijven? Crowdfunding biedt een kleine onderneming de mogelijkheid een bedrijfslening te krijgen. Via diverse platformen kun je tot 8% rente krijgen op je uitgeleende geld. Een andere optie is om via vanaf € 20 te beleggen door te investeren in startups. Je kunt dus kleine bedragen investeren voor beginners. Met deze investering kies je voor een aandeel in het bedrijf of voor een converteerbare obligatie. De jaarlijkse rente wordt dan niet uitbetaald, maar opgeteld bij je geïnvesteerde bedrag. Aan het eind van de looptijd kun je deze obligatie omzetten in een aandeel, dat je eventueel kunt verkopen.

SymbidSymbid geeft je de optie om geld te investeren in startups die via de website om startkapitaal vragen. Na je investering wordt je aandeelhouder en profiteer je mee van toekomstige groei.

Crowd About NowCrowd About Now is een crowdfunding platform waar ondernemers worden verbonden met investeerders. Je kunt startups geld uitlenen tegen rendement. Sommige startups bieden de optie aandelen te kopen. Met name horeca en winkels.

8. Films

Investeren in films (vermelding op aftiteling, meeliften op opbrengsten) – Bij het investeren in films (video uitleg) zit je in meerdere betekenissen op de eerste rang. Bij filmfondsen, zoals Filminvestering of Eurogroeifilms kun je geld investeren in Nederlandse films. Als participant investeer je in de maatschap die de financiering, productie en exploitatie van een film of televisieserie organiseert. Het door Eurogroeifilms verwachte rendement is hoog en ligt zo rond de 18-20%. Wel is het belangrijk je goed te verdiepen in de regelgeving van de Belastingdienst rondom het afrekenen van de winst. Als participant kun je op de aftiteling vermeld worden, maar kun je soms ook als figurant een rol spelen in je eigen film.

EuroGroei FilmsEuroGroei Films is een aanbieder van filmfondsen in Nederland. Je kunt er geld investeren in Nederlandse films en series. Het verwachte rendement is per productie verschillend en kan oplopen tot 20%. Alvorens je investeert, kun je een gratis prospectus aanvragen.

9. Microkrediet

Investeren in buitenlands microkrediet – Als je sociaal rendement belangrijker vindt dan financieel rendement kun je ook investeren in mensen in het buitenland. Een kleine onderneming kan met behulp van een microkrediet van start, waardoor een beginnende ondernemer in een ontwikkelingsland kan voorzien in zijn eigen bestaan. Via bijvoorbeeld Oxfam Novib, Oikokrediet of Kwasa worden via een beleggingsfonds microkredieten verstrekt aan kleine bedrijven. Het te behalen financieel rendement is ligt tussen de 0,5 – 3% per jaar. Je kunt je geld maandelijks weer kosteloos opnemen, dus is het beleggen zonder risico.

Oiko CreditOiko Credit biedt de optie om te investeren in microkredieten. Hiervoor is een fonds opgericht. De sociale investering speelt de hoofdrol. De rente die je ontvangt is relatief laag.

ASN Novib MicrokredietfondsASN-Novib Microkredietfonds van de ASN bank investeert jouw inleg in ondernemers in minder ontwikkelde landen. Het rendement is de laatste 5 jaar gemiddeld 2,85%.

10. Horeca

Geld investeren in horeca – Met een gemiddeld rendement van 6,27% kun je vanaf € 250 investeren in horeca. Via bijvoorbeeld horecacrowdfunding.nl kies je zelf als investeerder een risico(sterren-) classificatie. Deze rating beoordeelt de kans dat de ondernemer zijn lening zal terugbetalen. Hoe meer risico, des te hoger de rente. De horeca lening wordt maandelijks afgelost, waarbij er via een annuïteitenberekening zowel rente als aflossing terugbetaald wordt. Naast financieel rendement wordt er bij horeca financiering ook vaak een rendement in natura betaald. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Op de website startcrowdfunding.nl vind je de branchevereniging van Nederlandse Crowdfundingpartijen.

Horeca Crowdfunding NederlandHoreca Crowdfunding Nederland is een platform waar je kunt investeren in horeca-initiatieven. Je bepaalt zelf het risico dat je maximaal wilt lopen. Het gemiddelde rendement ligt op 6.32%.

crowdfund marktCrowdFund Markt is een crowdfunding platform met een categorie die voor 100% gericht is op horeca. Hier vind je recente projecten in Nederland. Rendement kan hier tot 8% oplopen.

11. Zonnepark

Investeren in een zonnepark – Er bestaan meerdere mogelijkheden voor het beleggen in projecten voor zonne-energie. Hierbij kun je bijvoorbeeld een heel paneel of een aandeel in een zonnepanelenpark kopen. Met een inleg vanaf 25 Euro en kun je dus investeren met weinig geld. Hieruit wordt dan de aanschaf, exploitatie- en onderhoudskosten van de zonne-energie projecten betaald. Uitbetaling kan plaats vinden doordat je als klant van het exploiterende energiebedrijf voor bijvoorbeeld 15 jaar de stroom bij hen afneemt. Maar je kunt ook kiezen voor een uitbetaling van de door jou opgewekte zonnestroom. Het rendement is ongeveer 6,6% per jaar.

Solar GreenpointSolar Greenpoint is een partij waarbij je je kunt inschrijven op een  realisatieproject van een zonnepark bij jouw in de buurt. 

Green CrowdGreen Crowd is een platform waar duurzame initiatieven d.m.v. crowdfunding worden gerealiseerd. Zonneparken komen hier regelmatig voor als nieuw project.

12. Windmolens

Investeren in windmolens – Leven van de wind blijkt mogelijk, als je geld wilt investeren in windenergie. Een eigen windmolen is voor een particulier niet rendabel. Wel kun je bij verschillende projecten van De Windcentrale ‘een stukje’ van een windmolen kopen. Dit is steeds populairder aan het worden en spreekt Nederlanders aan. Via partijen zoals Meewind en WindShareFund kun je als particulier duurzaam investeren in een windmolenpark. Al deze aanbieders spelen in op de eindeloze energiestroom van wind en de groeiende acceptatie van windmolen in het landschap. 

MeewindMeewind is een investeringsfonds dat zich richt op windenergie. Je kunt er geld inleggen op meerdere fondsen met een verwacht rendement van 6 tot 7%.

WindShareFundWindShareFund is een fonds dat investeert in windmolens in Duitsland. Instappen kan vanaf 500 euro en vanaf 7000 euro ben je klimaatneutraal. Je ontvangt een jaarlijks rendement van 5%.

13. Horloges

Investeren in horloges – Een mooi horloge is niet alleen een kostbaar bezit, maar kan ook een interessant handelsobject zijn waarin je je veilige spaargeld wilt investeren. Naar een mooi horloge zoals de in Amsterdam ontworpen Fromanteel is er ook op de tweedehands markt vraag. Wie echt geld wil halen uit zijn horloge doet dit het beste door zich te verdiepen in exclusieve vintage horloges. Als je een vintage gouden Rolex wilt kopen, kan dit nog voor de helft van de nieuwprijs. Maar steeds meer liefhebbers kopen naast Rolex ook bijvoorbeeld een Breitling uit de jaren 60. Doordat de vraag ook uit andere delen van de wereld toeneemt, kun je een bijzonder horloge de komende jaren met een flink rendement verkopen.

HorlogeloodsHorlogeloods verkoopt interessante merken zoals Seiko. Hier kun je o.a. koopjes vinden om door te verkopen.

Amsterdam Vintage WatchesAmsterdam Vintage Watches (AVW) is een Nederlandse koploper in vintage horloges en handig als graadmeter en eventuele aankopen. 

CatawikiCatawiki is dé online veiling waar je naast antiek ook waardevolle horloge’s kunt veilen en kopen. Ook als inspiratiebron.

14. Whiskey

Investeren in whiskey – Hoe kan beleggen in goede whiskey geld opleveren? Single malt Scotch Whisky is een exclusief product en zeker de oudere single malts zijn schaars. Vanuit China is er vraag naar deze producten, maar ook rijke Russen zijn potentiële kopers. Je kunt whiskey kopen als belegging, door bijvoorbeeld via Ebay in flessen te gaan handelen. Op de website van het Nederlandse Musthave Malts kun je zeldzame merken/flessen ontdekken als inspiratie. Heb je een groot budget (25k+) dan kun je ook direct hele vaten kopen bij een distilleerderij. Heb je zelf minder verstand van whiskey, dan kun je bij Scotch Whisky International in Sassenheim terecht, waar je desgewenst een portefeuille met whisky kunt laten inrichten. Het bedrijf geeft zelf aan, dat de beste rendementen pas na 10 tot 15 jaar behaald worden.

Scotch Whisky InternationalScotch Whisky International is een whiskey-fonds opgericht door Michel Kappen (ex-Rabobank / interview). Het rendement schommelt rond de 7%. Anno nu is er 65 miljoen euro geïnvesteerd.

World Whiskey IndexWorld Whiskey Index is een handelsplatform waar je whiskey kunt veilen en kopen. 

Rare Whiskey 101Rare Whiskey 101 biedt de optie om whiskey te evalueren op waarde. Je moet wel eerst even een account aanmaken.

15. Klassieke auto's

Investeren in klassieke auto’s – Het aantal oldtimers neemt gestaag toe. Waren er in 2015 zo’n 120.000, in 2018 zijn dit er al ruim 140.000. Geld verdienen kun je met het kopen en verkopen van klassieke auto’s. Je koopt deze voor bijvoorbeeld 15000 euro, rijdt er in en je verkoopt hem na een aantal jaren met een paar duizend euro winst. Maar als je echt veel winst wilt maken, is het beter om te investeren in een schaars model van bijvoorbeeld Ferrari, Porsche of een Aston Martin. Op dit moment is het nog niet mogelijk om klassieke auto’s door te verkopen naar China. Als dit wordt toegestaan zal de vraag naar alle klassieke auto’s enorm stijgen.

marktplaatsMarktplaats is de verzamelplaats waar handelaren in klassieke auto’s van ieder kaliber elkaar vinden. Je vind er opknappers tot volledig gerestaureerde juweeltjes.

AutotraderAutoTrader is een populaire marktplaats voor o.a. klassieke auto’s. Hier vind je alle bekende merken aangeboden door zowel particulieren als autodealers.

16. Laadpalen

Investeren in elektrische laadpalen – Elektrisch rijden komt steeds meer in zwang en daar hoort opladen bij. Koop of lease een laadpaal om er geld aan te verdienen. Met je eigen laadpaal voor de deur hoef je niet meer gebruik te maken van een publieke laadpaal. En als je in het bezit bent van zonnepanelen, snijdt het mes aan twee kanten. Met de door jou zelf opgewekte energie kun je dan ook nog autorijden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je paal beschikbaar te stellen aan anderen. Hiervoor kun je natuurlijk een vergoeding vragen en daarmee extra geld verdienen. 6 eurocent per kWh (zakelijk tarief) is gebruikelijk. Voor ondernemers met een grote parkeerplaats wordt het vanaf 2020 zelfs verplicht om te investeren in een elektrische laadpaal.

LaadkompasLaadkompas biedt laadpalen aan voor particulieren en ondernemers. Als bedrijf is het interessant om deze aan te schaffen om voor het gebruik hiervan vervolgens geld te vragen van werknemers (of andere ondernemers).

EvboxEvBox biedt ook laadpalen aan voor thuis laden of op kantoor. Een investering kan terugverdiend worden door deze zelf te gebruiken én aan te bieden aan buren en/of ondernemers en werknemers.

17. Goud & zilver

Investeren in goud en/of zilver – Bij dalende aandelenkoersen kiest men vaak voor beleggen in goud of zilver, omdat de koers van goud dan zal oplopen. De zilverkoers stijgt en daalt meer dan die van goud, omdat de markt kleiner is. Fysiek goud of zilver kopen levert alleen bij de verkoop inkomsten op. Juwelen draag je en krijgen daarom extra waarde naast de goudprijs, maar losse munten of een muntenverzameling liggen vaak alleen maar in de kast. Als je in goud beleggen wilt, kun je ook een goudbaar, ofwel een goudstaaf kopen. Deze bestaat in varianten tussen 1 en 100 gram. Let er wel op dat je zaken doet met een partij die een AFM-vergunning heeft.

gold investmentGold Investment biedt de optie aan om fysiek goud te kopen met 10% korting op de huidige goudprijs. Het goud komt rechtstreeks uit de goudmijn van Ruby Creek Resources en is 99,99% puur goud.

Holland GoldHolland Gold is een tweede partij waarbij je fysiek goud en zilver kunt kopen als investering. Denk aan goudbaren, munten en staven. Allen afkomstig van erkende leveranciers zoals Umicore.

18. Kunst

Investeren in kunst – Niet iedereen vindt een nieuwe Rembrandt. Toch kan beleggen in kunst rendement opleveren. Er is genoeg betaalbare kunst te koop. Je kunt bijvoorbeeld een beeld of schilderij op de online veiling van Catawiki kopen of bij de Affordable Art Fair. Kunst kopen via een kunsthandelaar is duurder dan via een galerie. Als je kunst zuiver wilt kopen als belegging kun je zoeken naar werk van 30 tot 40 jaar oud van minder bekende kunstenaar Daarnaast lijkt het erop dat kunst van vrouwelijke kunstenaars in prijs gaat stijgen, meent kunstadviseur Willem Baars.

Affordable Art Fair AmsterdamAffordable Art Fair Amsterdam is een event waar je betaalbare kunst kunt kopen dat op termijn meer waard wordt. Ze hebben ook een online shop met een interessante collectie.

INGDit ING artikel over ‘art management’ zit vol waardevolle informatie over de kunstmarkt en hoe je deze moet zien en betreden. In het artikel o.a. 10 handige tips.

19. Sneakers

Investeren in zeldzame sneakers – Investeren in nieuwe modellen sneakers die in een beperkte oplage zullen worden verkocht, levert veel geld op. Liefhebbers zijn er enorm op gebrand een paar schoenen te bezitten waar er weinig van gemaakt zijn. Zeker de merken Nike en Adidas zijn gewild. Door bepaalde modellen in beperkte oplage te produceren (limited edition), houden de fabrikanten op deze manier de vraag hoog. Niet met alle modellen valt winst te behalen. Zorg er dus voor dat je van te voren weet welk model, kleur en afwerking gevraagd wordt.

eBayEbay is dé internationale marktplaats voor verzamelaars en handelaars in alles wat zeldzaam is. Hier koop en verkoop je zeldzame sneakers aan fans en andere handelaren.

Sole CollectorSole Collector publiceert de lanceerdata van nieuwe (limited edition) sneakers. Door deze site te volgen weet je bij voorhand of er zeldzame sneakers aan komen.

20. Eigen woning verbeteren

Investeren in verbeteren eigen woning – Als je jouw huis wilt verbouwen of renoveren, is het zinvol het huis daarna opnieuw te laten taxeren. Doordat je door de waardevermeerdering een stijging van de woningwaarde krijgt, wordt het risico voor de hypotheekverstrekker lager. Bij een hypotheek betaal je altijd een risico-opslag. Dit stukje rente-opslag kan variëren tussen de 0,1 en 1%. Afhankelijk van het type hypotheek kan het interessant zijn bij de bank te informeren of zij de risico-opslag van je hypotheek willen verlagen of verwijderen. Je rentelasten worden dan lager. Zelfs geld lenen voor een verbouwing kan op lange termijn meer opleveren door de waardestijging van de woning.

RadarRadar heeft een goed stuk geschreven over risico-opslag. Hierin lees je gedetailleerde uitleg en hoe je te werkt kunt gaan om deze te verlagen.

ConsumentenbondConsumentenbond concludeert dat het zeker loont om de waarde van je woning onder de loep te nemen. Bezoek ook de website van je hypotheekverstrekker voor de opties om de hypotheekrente tussentijds aan te passen.

21. Hypotheek aflossen

Investeren in je hypotheek (je hypotheek aflossen verlaagt rentekosten) – Meestal mag je een bepaald percentage, meestal 10%, soms zelfs 20%, per jaar boetevrij aflossen op je hypotheek. Als je aflost op je hypotheek, raak je ook een stukje renteaftrek kwijt. Als je je hypotheek flink kunt aflossen, loop je weliswaar een fiscaal voordeel mis door de lagere rentekosten, maar is uiteindelijk jouw netto woonlast lager. Je kunt ook proberen het geld, dat je maandelijks als voorlopige teruggave van de Belastingdienst terugkrijgt, apart te zetten en dit jaarlijks te gebruiken als extra aflossing.

RadarPlusRadar+ heeft een waardevol artikel geschreven over of je wel óf niet moet kiezen voor het aflossen van je hypotheek.

vereniging eigen huisVereniging Eigen Huis heeft ook een uitgebreid stuk gepubliceerd over het aflossen van je hypotheek. Samen met Radar+ twee bronnen die je zeker moet naslaan wanneer je deze vorm van investeren overweegt.

22. Huurwoning kopen/verkopen

Investeren in een huurwoning (koop een extra appartement en verhuur deze) – Als je de mogelijkheid hebt, is het een goede investering om een extra woning te kopen en te verhuren. Denk aan bijvoorbeeld een appartement in een grotere stad. Op deze manier kun je investeren in vastgoed en snijdt het mes aan twee kanten: je ontvangt huuropbrengsten en kunt in de toekomst mogelijk profiteren van een waardestijging. De financiering is wat lastiger rond te krijgen. De bank vraagt vaak flink wat eigen geld en financiert alleen de marktwaarde in verhuurde staat. Hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk voor het huis waar jij zelf in woont.

BeleggingspandenBeleggingspanden.nl is een specialist in het verkopen van beleggingspanden. Bezit je al een (verhuurd) pand, neem dan eens een kijkje op de website.

WegwijsWegwijs biedt o.a. informatie bij het kopen van een tweede woning die je kunt gebruiken voor de verhuur. Dit gaat niet zomaar, dus lees goed welke voorwaarden van toepassing zijn.

23. Vakantiehuis kopen/verhuren

Investeren in een vakantiehuis (eigendom, zelf gebruiken & verhuren als je er niet bent) – Wat is er heerlijker dan een eigen vakantiehuis te kopen en te verhuren in het buitenland? Je kunt er zelf van genieten, maar let op: per land zijn er verschillende regels voor het bepalen van de overwaarde, de winst bij verkoop of de winst op verhuur. Zoek ook goed uit of en hoeveel belasting je moet betalen over de huuropbrengst. Voor het financieren van een buitenlands vakantiehuis moet je wel een aanmerkelijk deel zelf financieren. Voor een aanvullende hypotheek moet je meestal naar een bank in het desbetreffende land. Laat je daarom goed voorlichten.

Second HomeSecond Home schrijft over het aankopen en/of bezitten van een vakantiehuis. Een handig artikel inclusief berekening en info over hoe om te gaan met belasting in het buitenland.

24. Recreatiewoning

Investeren in een recreatiewoning (bv. Center Parks en Landal, vooral verhuren) – Steeds meer parken bieden je de mogelijkheid om een recreatiewoning te kopen op een vakantiepark met het doel dit voor het grootste gedeelte van het jaar te verhuren. De gerenommeerde parken regelen ook vaak de verhuur voor je, zodat je ook met een gering eigen vermogen al een recreatiewoning kunt kopen. Uit de huuropbrengsten kun je de vaste lasten, rente en aflossing financieren. De projecten bieden een rendement van 5-7,5% per jaar. De locatie is erg belangrijk. Momenteel is er veel vraag naar woningen aan de kust. Nadeel is dat recreatiewoningen sneller verouderen dan een regulier huis en onderhoud daarom duur is.

RTL NieuwsRTL Nieuws heeft uitgebreid aandacht geschonken aan dit onderwerp inclusief video. Conclusie: er zit groei in deze markt, maar let goed op de addertjes onder het gras.

ADHet AD heeft ook onderzoek gedaan en deelt hun bevindingen online. Een hoog rendement lijkt niet vanzelfsprekend te zijn. Lees het artikel en bepaal zelf wat je bevindingen zijn.

25. Garagebox

Investeren in een garagebox of parkeerplaats (en vervolgens verhuren) – Parkeerplaatsen in het centrum van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn schaars. Zeker bij steden met hoge parkeerkosten is het lucratief om een garage of parkeerplaats te kopen en te verhuren. Afhankelijk van de stad kun je een garagebox aanschaffen tussen de 10.000 en 50.000 euro, die je kunt verhuren voor een bedrag van 50 tot 150 euro. Daarnaast zijn er ook parkeerplaatsen in het bewoners-gedeelte van een parkeergarage of bij een appartementencomplex te koop. Vaak zijn bij de verkoop wel bepaalde voorwaarden van toepassing.

GaragePark NederlandGaragePark Nederland biedt de optie aan om te investeren in garageboxen. Ze pretenderen een bruto aanvang rendement van 9% te bereiken. Bekijk o.a. de video en het rendement voorbeeld op de website.

BoxcomplexBoxcomplex creëert ook garageboxen waarin men kan investeren. Ze geven één jaar huurgarantie en een rendement tot 7,5%. Ze richten zich op de groeiende groep ZZP-ers die een garagebox nodig hebben voor opslag.

26. Bouwgrond

Investeren in bouwgrond – Ontroerend goed projecten hebben bouwgrond nodig. Bouwgrond aankopen kan een interessante diepte investering. Je kunt een kavel kopen en een particulier erop laten bouwen. Zeker als je een kavel kunt kopen in de Randstad of in de buurt van Schiphol, kun je er gemakkelijk winst op maken. Als je zelf grond hebt en deze als kavel wilt verhuren, kan dit alleen aan particulieren. Verpachten aan particulieren is niet mogelijk, dit kan alleen bedrijfsmatig. Het verhuren van een kavel wordt meestal door een gemeente of recreatiepark gerealiseerd, en maar zelden door een particuliere eigenaar.

Bouwkavels OnlineBouwkavels Online presenteert een overzicht van bouwkavels en voorbeeldwoningen in Nederland. Met een overzichtelijke kaart zie je in één oogopslag waar de kavel zich bevinden.

Funda in BusinessFunda Business heeft een ruime verzameling aan bouwgrond dat te koop staat voor bedrijfsmatig gebruik. 

27. Landbouwgrond

Investeren in landbouwgrond – Als particulier grond aankopen die als landbouwgrond gebruikt wordt, kan een rendement van 2 tot 3 procent per jaar opleveren. Inkomsten heb je uit de verhuur aan agrariërs, maar ook van jagers die de grond beheren in ruil voor het jachtrecht. Investeren in landbouwgrond heeft alleen zin als je een aantal tonnen kunt investeren. Maar als je een kleiner bedrag hebt om te investeren, dan kun je dit in een buitenlandse agrarische sector doen. Frisian Investors bijvoorbeeld is al tien jaar succesvol in de aankoop van landbouwgrond in Roemenië. Het NRC geeft hier nog enkele tips waarop je moet letten wanneer je hierin wilt investeren.

StaalmakelaarsStaal Makelaars schrijft dat een rendement van 1,5-3% realistisch is wanneer je investeert in landbouwgrond.

BoerderijBoerderij.nl geeft een overzicht van de prijzen van landbouwgrond. Deze kun je gebruiken als leidraad om te checken of de vraagprijs reëel is.

28. Zakelijke hypotheken

Investeren in zakelijke hypotheken – Als je de mogelijkheid hebt om zakelijk geld te investeren, kun je een bedrijfspand kopen en hierop een bedrijfshypotheek afsluiten. De looptijd van een hypotheek voor een huis is 30 jaar. Voor een bedrijfsruimte is de periode vaak 20 tot 25 jaar. Meestal mag je een zakelijke hypotheek boetevrij aflossen. De beoordeling van de kredietverstrekker over jou als ondernemer is wel van invloed op de hoogte van de rente. Het voordeel is dat je de zakelijke hypotheekrente volledig als kostenpost van jouw bedrijfsresultaat kunt aftrekken.

KvKDe KvK geeft uitgebreide informatie over het afsluiten van een zakelijke hypotheek. Waar je op moet letten en wat de kosten en voordelen zijn.

Het bedrijf Mogelijk brengt investeerders en ondernemers die zoeken naar een zakelijke hypotheek samen. Investeerders kunnen 4,5% tot 6% rente per jaar verwachten.

29. Spaarrekening

Geld in je spaarrekening investeren – Het is altijd handig om een eigen spaarrekening te hebben. Een bedrag achter de hand hebben voor onvoorziene uitgaven geeft een onbezorgd gevoel. Hoewel de huidige spaarrente erg laag is, loont het uit te zoeken bij welke bank de hoogste spaarrente uitbetaald wordt. Als je zeker weet dat je jouw spaargeld langere tijd niet zult gebruiken, kun je het ook onder brengen in een deposito (o.a. Savedo) met een looptijd naar keuze. Jouw geld staat dan voor een langere tijd vast, maar je ontvangt wel een hogere rente.

SpaarrekeningVergelijk spaarrekeningen en open een rekening waar je de hoogste rente ontvangt tegen een aantrekkelijk looptijd. Vaak zijn dit deposito’s.

NibudNibud bevat een schat van informatie over financiële zaken, zoals ook sparen. Ze bespreken spaarmethodes en diverse alternatieven. 

30. Bestaande schulden

Investeren door schulden aflossen (familieleden/studie) – Los schulden aan familieleden altijd zo snel mogelijk af. Dit is niet alleen goed voor de onderlinge relatie, maar schuldenvrij hoef je ook geen rentekosten meer te betalen. Je krijgt dan ruimte je geld op een andere manier te beleggen. Als je een studiefinanciering hebt gekregen, zijn er afhankelijk van de periode waarin je de studiefinanciering gekregen hebt, verschillende terugbetalingsregels. Op de website van DUO staan de mogelijkheden vermeld.

wijzer in geldzakenWijzer In Geldzaken biedt heldere en praktische tips om van je schulden af te komen. 

RijksoverheidRegelhulp van de Rijksoverheid heeft een artikel opgesteld voor diegene die net iets verder in de problemen zitten, en niet makkelijk van hun schulden afkomen.

31. Cashbacksites

Investeren/aankopen via Cashbacksites (geld terug na aankoop) – Als je regelmatig artikelen online koopt, kun je geld terug  krijgen na je aankoop door producten te kopen via een cashback-site zoals CashbackXL. Door vanuit cashback-site door te klikken naar je favoriete webshops kun je bijvoorbeeld elektronica, telecomproducten, reizen, kleding of verzekeringen met korting kopen. Webshops zijn gebaat bij grote aantallen bezoekers. Door met een cashback-aanbieder samen te werken komt een webshop vaker in het zicht en werkt dit als extra reclame voor de webshop. Deze beloont het bezoek door een extra korting weg te geven. De korting wordt door de cashback-site terugbetaald. Voor bepaalde producten ontvang je een lagere prijs of korting die ligt tussen de 4 en 8%.

CashbackXLCashbackXL is een bekende cashback website waar je gratis een account kunt openen. Hierna kun je via hun website aankomen doen in bijna alle gerenommeerde webshops in Nederland.

CashbackNLCashback.nl is een tweede grote cashback website. Wil je in een zo breed mogelijk assortiment profiteren van cashback, dan is het verstandig om je aan te melden bij beide partijen.

32. Cannabis

Investeren in cannabis – Vroeger was dit ondekbaar, maar sinds de medicinale legalisering van marihuana in Canada en inmiddels 30 van de 50 staten van Amerika, staat wiet op de kaart als big business. Investeren in wiet is al volop aan de gang. Zo heeft Constellation Brands, een van de grootste bierbedrijven uit de US, onlangs $4 miljard geïnvesteerd in Canadees cannabisbedrijf Canopy Growth. Als Nederlander kun je investeren in alle populaire cannabis aandelen zoals Canopy Growth (WEED), Aurora Cannabis (ACB), Tilray Inc (TLRY) en CARA Therapeutics (CARA). De koers van deze aandelen is sinds hun start steevast stijgend en hierdoor een onderzoekje waard.

Canopy Growth logoCanopy Growth is streeft ernaar om de grootste en belangrijkste speler te worden in de producten van medicinale en recreatieve wiet. Meer info op hun website.

Aurora Cannabis is de tweede grote Canadese speler in de medicinale wiet waarin je aandelen kunt kopen. Bekijk hier de Aurora koers op IEX voor een actuele waardering.

33. LEGO

legomannetjeInvesteren in zeldzaam LEGO – We hebben er allemaal mee gespeeld dus weten waar we het over hebben: LEGO! De gekleurde blokjes bestaan al sinds 1932 en het zijn dan ook die oudere zeldzame stukjes en bouwpakketten die goed renderen over tijd. Ongeopende LEGO-sets kunnen jaar-op-jaar 11% rendement opleveren. De ING heeft LEGO-fan Kevin gevolgd en hier een mooi (video)-item van gemaakt. Jeff Maciorowski van BrickPicker.com geeft als tip: zoek naar de grote (liefst ongeopende) zeldzame sets met duizenden stukjes. Idealiter gerelateerd aan een film, serie of merk. Zoals Star Wars, Ninja Turtles, Disney, etc. Op de Nederlandse veilingsite CataWiki staat ook een interessant stuk over de best renderende sets.

Brickpicker is dé website waar je de waardes van Lego items kunt volgen. Het forum en de blog zijn ook een bron van informatie.

Olgo is een LEGO webshop waar je o.a. zeldzame sets kunt kopen in Nederland. 

Op Marktplaats vind je zeldzaam LEGO door simpelweg te sorteren op ‘hoogste prijs’. Hier kun je je sets ook weer verkopen.

34. Sportpaarden

Investeren in sportpaarden – Ben jij gek op paarden of heb je een dochter die groot paardenfan is, dan kan een investering in sportpaarden interessant zijn voor je. Hoe het werkt? Je koopt simpelweg een veulen op een veiling en laat deze vervolgens 3 jaar professioneel verzorgen. Daarna vindt er een röntgenologische keuring plaats. Is deze positief dan kun je het paard verder laten trainen. Na ongeveer 4 jaar kun je het paard verkopen voor een bedrag tussen de 25.000 en 200.000 euro. Het Springpaardenfonds kan je paard dan opkopen. Het risico is relatief groot. Komt het paard niet door de keuring dan krijg je er maar 5000 voor op de normale markt. Heb je zelf weinig verstand van paarden, dan kun je via bovengenoemd fonds meeliften. Een paard als bezit kan als onderneming ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Hier vind je een waardevol onderzoek van een fiscalist.

Het Springpaardenfonds biedt de optie om vanaf 25.000 euro in te stappen in een fonds dat professionele springpaarden koopt en verkoopt.

KWPN heeft een van de grootste sportpaarden stamboeken ter wereld. Je kunt er ook paarden kopen en verkopen.

Sporthorses.nl biedt een marktplaats waar je paarden kunt kopen en verkopen.

35. Kobalt

Investeren in kobalt (voor oplaadbare batterijen) – Geen sexy onderwerp, maar wel degelijk cruciaal in onze samenleving voor elektrische apparaten: het gebruik van (oplaadbare) batterijen. De grondstof hiervan is kobalt en 80% van alle gewonnen kobalt wordt in China gebruikt voor lithium batterijen. Investeren is interessant omdat de vraag groter is dan het aanbod (110.000 ton totaal). Met name in de elektrische autoindustrie (Tesla, etc.). Investeren kan door kobalt gerelateerde aandelen te kopen. Onderzoek een het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale (VALE), de grote Chinese kobalt-producent China Molybdenum, investeringsbedrijf Cobalt 27 (KBLT), First Cobalt (TSXV:FCC) en BlueBird Battery Metals (TSXV:BATT).​

Hinmeijer verkoopt kobalt per 100 gram. Je betaalt hier €149,70 incl. BTW voor. Zo kun je het metaal, net als goud of zilver, zelf in huis halen en laten renderen op de plank.

Op Belegger.nl is er al sinds 2017 een forumdiscussie over kobalt gaande. Lees de laatste pagina’s voor een status update.

36. Postzegels

Investeren in postzegels – Het investeren in postzegels kan niet alleen geld opleveren, maar is ook leuk om te doen. En je hoeft er de deur niet voor uit. Via veilingsites zoals Catawiki kun je postzegels kopen als belegging. De duurste postzegel ooit, de One-Cent Ma-genta, bracht bijna 7 miljoen euro (€ 6.978.439) op bij Sotheby’s in New York. De rendementen op postzegels schijnen te stijgen, als de aandelenkoersen omhoog gaan. Postzegels verzamelen is leuk, je hebt iets tastbaars in huis. Bij de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling (NPV) in Weesp wordt 4 keer per jaar een veiling gehouden. Kies voor het beleggen in postzegels niet voor een bijzonder exemplaar zoals een misprint, maar voor exemplaren waar regelmatig handel in is zoals hier verder uitgelegd.

CatawikiCatawiki is dé Nederlandse veilingsite waar waardevolle postzegels worden aangeboden. Je vindt er zowel enkele zegels als complete set van over de hele wereld. 

De Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling (NVP) organiseert jaarlijks fysieke postzegel veilingen. Interessant om andere experts en investeerders te ontmoeten.

37. Olie

Investeren in olie – Investeren in olie kan op meerdere manieren. Omdat de aandelenkoers van bijvoorbeeld Royal Dutch Shell of Exxon indirect gekoppeld zijn aan de prijs van olie, is dit de meest veilige variant. Als je meer risico wilt nemen kun je via een broker zoals DEGIRO of LYNX ook futures kopen. De prijzen van futures zijn gebaseerd op hoeveel de markt denkt dat olie waard zal zijn bij het aflopen van de future. De meest bekende ruwe olie waarin wordt gehandeld zijn de Brent Crude en de West Texas Intermediate. Als je minder geld wilt uitgeven en niet opziet tegen flink wat beleggingsrisico kunnen zeer ervaren beleggers via een handelsbank zoals BNP Paribas een zogenaamde Turbo of Booster kopen. Door middel van een hefboomeffect kun je voor een relatief laag bedrag dan meeprofiteren van koersschommelingen

Royal Dutch Shell’s aandeel is een indirecte investering in olie. Volg het sentiment op de voet en ontdek zo snel of je aandelen moet bijkopen of moet juist verkopen.

VEB heeft een helder stuk geschreven over de werking van turbo’s en boosters.

Brent Crude en West Texas Intermediate geven een direct beeld van de actuele olieprijs in dollars per vat.​

38. Drones

Investeren in drones – Drones zijn voor alles inzetbaar. De kustwacht kan ze een reddingsvest laten uitwerpen, ze kunnen razendsnel zaden planten, maar worden ook gebruikt voor inspecties van bijvoorbeeld windmolens. De markt voor drones groeit daarom razendsnel. Tot nu toe worden de meeste drones gebruikt door de overheid. Een grote speler op het gebied van militaire drones is AeroVironment uit California. Het Chinese bedrijf DJI is dat voor de commerciële markt en heeft een marktaandeel van 85%. Om zelf te investeren in drones is lastig. Beter is het om te investeren in aandelen van bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van drone-technologie in de praktijk. Als je met drones zelf geld wilt verdienen kun je als ondernemer een drone kopen en leasen aan een ander bedrijf. Hier heb je wel eerst een opleiding van bijvoorbeeld Space53 of Drone Flight Company nodig en een vergunning.

DJI is marktleider in de commerciële particuliere en zakelijke drone-markt. 

Space53 biedt opleidingen aan om een drone te kunnen besturen. De University of Twente, Saxion Hogescholen en ROC van Twente zijn hierbij betrokken.

DFC is gespecialiseerd in het gebruik van drones voor de zakelijke markt en helpt bij het halen van certificaten ROC-Light en RPA-L.

39. Diamanten

Investeren in diamanten – Diamanten zijn een stabiele investering. Een diamant wordt los gekocht en daar hoort altijd een HRD-, GIA- of IGI-certificaat bij. Hierin wordt de kwaliteit beschreven en de echtheid gegarandeerd. Hoewel de diamanthandel van oudsher in Antwerpen plaatsvindt, kun je tegenwoordig ook online diamanten kopen. Hoe dichter bij de bron – dus met zo weinig mogelijk tussenpersonen – je diamanten koopt, des te meer opbrengst je eruit kunt halen. Niet de allermooiste diamant is de beste investering, maar juist de diamanten met een lager karaat zijn goed verhandelbaar en zijn daardoor meer gevraagd. Bedenk wel dat diamanten een investering voor de langere termijn zijn. Veel informatie staat vermeld op de website van Baunatdiamonds of Antwerpdiamonds.

Antwerp Diamonds Direct heeft een handige gids geschreven over het investeren in diamanten. Waar moet je op letten? De vorm, kleur, zuiverheid, certificaten en meer.

Baunat Diamonds is een expert in alles wat met diamanten te maken heeft. Lees er o.a. een artikel over hoe je kunt beginnen met investeren in diamanten.

40. REIT's

De afkorting REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Een REIT is een soort beleggingsfonds dat wordt uitgegeven door een onderneming, waarmee in de aankoop van zakelijk vastgoed wordt geïnvesteerd. Het doel is dit vastgoed te verhuren. Het uitgeven van REIT’s is van origine in de VS bedacht om kleinere investeerders in staat te stellen ook in vastgoed te kunnen investeren.
Bij een REIT moet 90% van de inkomsten uitgekeerd worden aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze inkomsten worden voor investeerders bij deze fbi-instellingen tot nu toe nog steeds belast met het tarief voor dividendbelasting en niet met het hogere tarief voor inkomstenbelasting. Nederlandse aanbieders van REIT’s zijn bijvoorbeeld ECP, NSI, Wereldhave en Vastned.

NSI is een beursgenoteerde (NSI NV) vastgoed onderneming die investeert in zakelijk vastgoed op toplocaties Nederland. 

Wereldhave NV is beursgenoteerd (WHA) en investeert in winkelcentra in de wat kleinere Nederlandse gemeenten.

Vastned is een beursgenoteerde (VASTN) vastgoedonderneming die investeert in winkels met een premium inventaris (luxe producten en services).

41. Pokemonkaarten

Investeren in zeldzame Pokemonkaarten – Hoewel de hype rondom de Pokemonkaarten al weer een paar jaar achter ons ligt, valt er met investeren in de juiste Pokemonkaarten aanzienlijk geld te verdienen. Op Marktplaats of EBay vind je duizenden aanbieders die hun voorraad willen opruimen, maar geen idee hebben wat de waarde ervan is. Door deze verzamelingen voor een laag bedrag aan te kopen, kun je met deze investering de meest gevraagde en waardevolle kaarten zelf weer voor een hoger bedrag verkopen. Verdiep je er goed in en maak een goede beschrijving van de kaarten die je in je bezit hebt. Zorg dat je weet, welke kaarten gevraagd zijn. Meer informatie over de kaarten, waarin je het beste kunt investeren vind je bijvoorbeeld op de website van WikiHow.

Deze WikiHow instructie legt goed uit hoeveel jouw kaart waard is.

Op deze Ebay pagina vind je zeldzame Pokemon sets. De verkopers zijn wereldwijd verspreid.

Op deze Marktplaats pagina vind je zeldzame Pokemon kaarten van Nederlanders. Deze kun je eventueel doorverkopen op het internationale Ebay.

42. Personeel

Investeren in (nieuw) personeel – Als je wilt groeien met je bedrijf, is het nodig om in extra personeel te investeren. Competenties, ervaring en vaardigheden zijn belangrijk, maar niet allesbepalend. Kies niet automatisch voor een jonge medewerker, maar kijk eerst naar een senior medewerker. Een goede senior presteert net zoveel als 2 junior medewerkers, maar je betaalt met een senior maar één salaris uit. Elk jaar werkervaring levert winst op. Vaak hebben deze medewerkers een groot netwerk, willen zij graag presteren en spreken door de vele jaren ervaring de taal van de klant. Daardoor dragen zij sneller bij aan het bedrijfsresultaat. Als je nauwelijks een budget hebt, dan is het aanbieden van een stageplaats een optie. Stagiaires hebben een open mindset en kunnen een opdracht uitvoeren, dat jouw bedrijf verder kan helpen.

De ABN AMRO heeft een goed stuk geschreven over het investeren in senior werknemers om jouw onderneming te laten groeien.

Deze pagina op Carrieretijger.nl legt goed uit hoe je een geschikte stagiaire kunt aannemen en deze het beste verder kunt ontwikkelen voor de groei van jouw onderneming.

43. E-sports

Investeren in e-sports – Gamen of e-sports (de wedstrijdvorm daarvan) is de afgelopen jaren een grote industrie geworden. Wereldwijd zijn er al 2,5 miljard mensen die zich bezig houden met gamen. Er worden wedstrijden georganiseerd – zoals bijvoorbeeld met DOTA 2 – waarbij het prijzengeld in totaal al 30 miljoen dollar is. Ook met Fortnite kun je als gamer flinke geldprijzen winnen. Als non-gamer kun je investeren in aandelen van bedrijven die games ontwikkelen zoals Activision Blizzard, diensten aanbieden zoals Twitch, of consoles op de markt brengen zoals Sony (Playstation). Ook kun je investeren in de gehele gamingindustrie door specifieke ETF’s te kopen zoals ESPO:US en GAMR.

Dit Engelstalige artikel op Investing News gaat uitgebreid in op rapportages van Deloitte en PwC die de gaming markt onderzochten.

Lees hier een interessant stuk over de stijgende prijzenpot bij online game Dota 2. Deze is de 30 miljoen dollar voorbij gegaan.

44. Munten

Investeren in (zeldzame) munten – Oude zeldzame munten kunnen een interessante investering zijn. Af en toe hoor je over een recordprijs op een veiling, zoals de VOC-munt van 1728 uit Hoorn, die in mei van dit jaar ruim 196.000 euro opbracht. De meeste mensen die in munten willen investeren, zoeken hun heil in munten die vroeger als betaalmiddel werden gebruikt of speciale uitgaven, zoals bijvoorbeeld zilveren tientjes of herdenkingsmunten. Soms liggen er muntverzamelingen op zolder te wachten op ontdekking. Wat de waarde hiervan is, kun je laten bepalen door MPO / Heritage Auctions Europe in IJsselstein. Bij dit veilinghuis kunnen kopers en verkopers elkaar (ook online) vinden. Een grote sortering van zowel Nederlandse als buitenlandse munten kun je bijvoorbeeld ook kopen via de website van Verzamelaarsmarkt.

Heritage Auctions Europe is een veilinghuis waar je je munten ook kunt laten taxeren. Om de paar maanden wordt er een nieuwe veiling georganiseerd.

Verzamelaarsmarkt.nl biedt de optie om enkele munten of gehele munten-sets te kopen en te verkopen. Zo vind je er de 10 gulden munt uit 1826 waar Willem I op staat. Vraagprijs: 25.000,00 euro.

45. AI

Investeren in AI (Artficial Intelligence) – Of op zijn Nederlands gezegd ‘kunstmatige intelligentie’. AI wordt op ontzettend veel manieren gebruikt. Bij productieprocessen wordt AI gebruikt om efficiënter te produceren. Maar bijvoorbeeld Netflix gebruikt het ook om jou suggesties voor films te geven. Investeren in AI kan op meerdere manieren. Buiten de bedrijven die AI gebruiken voor het produceren van artikelen, kun je ook investeren in bedrijven die data verzamelen of opslaan in de cloud. De komende jaren zullen vooral IT-dienstverleners, datacenters en cyber-security bedrijven een groei doormaken. Door te investeren in aandelen van dit type bedrijven is het mogelijk een interessant rendement te behalen. Je kunt ook in jezelf investeren door een opleiding te volgen tot AI-specialist: het bedrijfsleven ligt dan aan jouw voeten.

Towards Data Science zette de 15 belangrijkste bedrijven op een rij die met AI bezig zijn.

OpenAI is een organisatie die onderzoek doet naar AI met als doel deze een positieve bijdrage te laten leveren aan de mens. Microsoft heeft onlangs nog 1 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI. 

Dit beleggings-document door de ABN AMRO bespreekt AI en meer belangrijke veranderingen in de markt.

46. Neushoorns

Investeren in de zwarte neushoorn – Als je dierenliefhebber bent en iets geeft om de laatste 5500 zwarte neushoorns op aarde, dan kun je vanaf volgend jaar investeren in deze met uitsterven bedreigde diersoort. Doel van het Rhino Impact Investment Project is het ontwikkelen van kennis voor het in leven houden en fokken van de zwarte neushoorn in een vijftal wildparken in Afrika. Ook wordt er geïnvesteerd in de leefgebieden waarin deze neushoorn zich thuis voelt en worden er fokprogramma’s tussen de verschillende wildparken opgezet. Hierdoor wordt de biodiversiteit van de wildparken in stand gehouden. Met het uitgeven van de obligaties met een looptijd van 5 jaar, wil men 50 miljoen dollar binnenhalen. Zo kun je als investeerder ook nog eens bijdragen aan een betere wereld.

Trouw doet kort verslag van deze nieuwe optie om te investeren in neushoorns. Hoeveel rente je hiermee kunt halen is nog onduidelijk.

De Nederlandse startup Avy bouwt drones om o.a. neushoorns te beschermen in uitgestrekte Afrikaanse national parken zoals het Kruger Park. Eventueel een bedrijf om extra in te investeren.

Conclusie

Met bovenstaande manieren zijn er voor iedere portemonnee mogelijkheden om geld te investeren en meer rendement te halen uit je geld. Welke keuze je ook maakt, bedenk wel dat beleggen of investeren nooit zonder risico’s is.

Scroll naar top