Geld Lenen & Verdienen voor Studenten

Laatste update:

Zit jij als student krap bij kas? Je bent niet alleen! Nederland is een relatief duur land om in te leven. Je studie kost natuurlijk veel geld want je hebt te maken met collegegeld, boeken en andere materialen.

Daarnaast wil je óók leuke dingen kunnen doen, de kroeg in kunnen en kleding kunnen shoppen. Bovendien wil je misschien wel op kamers wonen, wat natuurlijk ook een grote kostenpost is.

Gezien de studiedruk lijkt het als student vaak onmogelijk om bij te klussen. Een extra lening aanvragen of online bijverdienste kan uitkomst bieden, maar kost ook weer geld en/of tijd.

In dit artikel bespreken we beide opties uitvoerig zodat je een gezonde en overwogen keuze kunt maken hoe jij je studententijd financieel relatief zorgeloos kunt doorlopen.

Geld lenen als student

Vanwege de nieuwe regels die de regering heeft ingevoerd, zoals de stop op de studiefinanciering, heb je op lange termijn te maken met hogere kosten (uit schulden).

Vanaf 1 september 2015 is de studiefinanciering veranderd in het zogenaamde studievoorschot. Een studievoorschot houdt in dat makkelijk geld lenen als student mogelijk wordt. En dat tegen relatief aantrekkelijke voorwaarden.

Echter, de basisbeurs zal na afloop van je studie niet meer worden omgezet in een gift zoals dat voorheen wel het geval was. Het studievoorschot vervangt de studiefinanciering (en basisbeurs) en is in principe gewoon een lening. Dit voorschot moet je niet verwarren met het voorschot op een salaris uit dienstverband. De uitbetaling van je stufi is daarentegen wel gelijk nagenoeg gelijk getimed aan dienstverband.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Het komt erop neer dat maandelijks je studieschulden oplopen en je als student steeds meer geld moet bijlenen om extra kosten te dekken. Heel vervelend als je geen rijke ouders hebt of bijbaan waarmee je nog zonder diploma goed geld verdient.

geld lenen studentenSinds deze nieuwe studielening bestaat, is het aan studenten om hun financiële huishouding nog strikter te gaan beheren. Dit vergt discipline en inzicht in de toekomst.

Het is verstandig om een paar ‘potjes’ te maken die kunt aanbreken voor specifieke uitgaven. Denk aan:

  • Studiegeld (opleiding)
  • Materiaalgeld (boeken, mappen, etc.)
  • Eten & drinken (dagelijks)
  • Kleedgeld
  • Uitgaan

Minilening voor studenten een optie?

Ondanks dat je inmiddels aardig creatief bent geworden in het omgaan met het geld dat je binnen krijgt, is het vaak net genoeg om de maand mee door te komen.

Maar wat als je zin hebt om een stage te lopen in het buitenland of als je onverwacht je kamer wordt uitgezet en voor een nieuwe plek een hoge borg moet betalen? Het kan goed voorkomen dat je direct geld nodig hebt en direct geld lenen wilt.

minilening student

100 euro lenen of 500 euro lenen kan je net dat beetje extra ruimte geven om een bepaalde investering in jezelf en/of de toekomst te kunnen doen.

Als je weet dat je het geld op een korte termijn ook weer kunt terugbetalen (misschien ben je binnenkort jarig of heb je een beloning van je ouders in het vooruitzicht) is een minilening iets voor jou.

Lenen zonder BKR toetsing als student

Zoals we hierboven al aangaven is het vaak makkelijker en goedkoper om geld te lenen van kredietverstrekkers of banken die je BKR wel checken.

Mocht je onverhoopt een negatieve BKR registratie hebben, dan ben je in noodsituaties misschien op zoek naar banken of kredietverstrekkers die snel geld lenen zonder BKR toetsing. Deze zijn er maar doe goed onderzoek naar de voorwaarden en de kleine lettertjes om te voorkomen dat je jezelf onnodig diep in de schulden steekt.

Kortom lenen zonder BKR toetsing als student is eigenlijk alleen aan te raden als je geen andere (creatieve) oplossingen kunt bedenken.

Enkele alternatieven om als student tijdelijk aan geld te komen:

  1. Extra geld verdienen
  2. Spaargeld aanboren
  3. Geld lenen van je ouders

Nieuwe ontwikkelingen

Grappig genoeg gebruiken studenten volgens onderzoek het nieuwe leenstelsel voor hun eigen gewin. Dit berichten media uitvoerig, zoals ook dit bericht in de Volkskrant. Hoe ze dat doen is eerlijk gezegd slim en doordacht.

Ze lenen maximaal tegen een actuele lage rente van 0,12 procent. Vervolgens zetten ze het leeuwendeel op een spaarrekening waar ze tegenwoordig minimaal 1% rente op ontvangen. Op lange termijn maken ze dus winst op het geleende geld.

Er wordt uitvoerig gediscussieerd over deze nieuwe ontwikkelingen binnen de studentenwereld. Het terugdraaien van dit nieuwe leenstelsel is vanzelfsprekend een onbegonnen zaak.

Reden om extra geld te lenen

Na een jaar hard werken of studeren heeft zo’n beetje iedereen wel zin in een welverdiende vakantie. Een vakantie is iets waar iedereen naar uitkijkt om bij te komen van een afgelopen jaar en zich op te laden voor een volgend jaar. Even er compleet tussenuit doet wonderen voor je gemoedstoestand en verrijkt je leven met mooie ervaringen.

Een vakantie is misschien wel een luxeproduct maar tegelijkertijd is het ook iets wat mensen zich niet graag laten ontnemen door wat voor reden dan ook. Om toch op vakantie te kunnen gaan als je krap bij kas zit kun je denken aan een vakantiekrediet. Dit kun je zien als een soort voorschot in de vorm van een lening.

Hieronder lees meer over de voor- en nadelen over het aanschaffen van een vakantiekrediet. Dit geldt voornamelijk als je zeker weet dat je het geld op korte termijn zal terug verdienen.

De voordelen van een vakantiekrediet

Stel je wilt op vakantie maar het vakantiegeld van je werk waarmee je je reis wilt bekostigen komt pas later dit jaar vrij. Dan kan het zijn dat je graag eerder over het geld beschikt om zo toch lekker weg te kunnen gaan in de periode die jij wilt.

Of je weet dat je in de nabije toekomst om een andere reden aan een leuk bedrag komt waar je van op vakantie kunt maar graag eerder weg wilt. Dan is een vakantiekrediet een uitkomst.

Een voordeel van een vakantiekrediet is namelijk dat je snel extra geld kunt lenen om hiermee op reis te gaan. Het is vaak ook makkelijk te regelen.

Daarnaast kun je een vakantiekrediet vergelijken met online lening (net als een prepaid creditcard) of doorlopend krediet. Aan beide genoemde leningsvormen zitten bijbehorende voordelen.

Zo heeft een persoonlijke lening als voordeel dat je binnen een afgesproken termijn een afgesproken bedrag kunt lenen. Dit bedrag moet dan ook op een vooraf bepaalde datum worden terugbetaald. Op die manier weet je zeker wanneer je precies weer schuldenvrij bent.

De rente op een persoonlijke lening staat vast. Een doorlopend krediet geeft meer vrijheid dan een persoonlijke lening omdat je zelf mag weten wanneer je het bedrag terug betaalt. Lees hier hoe je deze later weer het snelt kunt aflossen.

Ook mag je zelf weten hoeveel van het maximum afgesproken bedrag je opneemt. En alleen over dat bedrag hoef je rente te betalen. Echter, de flexibele rente zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet weet waar je aan toe bent.

De nadelen van een vakantiekrediet

voordelen vakantiekredietEen nadeel van een vakantiekrediet is dat je als het ware geld uitgeeft aan een vakantie terwijl je dat geld op dat moment helemaal niet hebt. Het geleende geld geeft het gevoel dat het al jouw geld is maar dat is niet het geval.

Het bedrag moet je later namelijk ook weer terug betalen. Mocht je toch een kleine lening willen aanvragen dan is 50 euro lenen natuurlijk een minder groot probleem.

Een volgende vakantie is hierdoor ook weer lastig te bekostigen omdat je eerst nog de oude vakantie moet afbetalen. Het is moeilijk om te sparen voor een volgende vakantie.

Een ander nadeel is dat je niet alleen het bedrag moet aflossen wat je hebt geleend maar dat hier nog een bedrag bovenop komt. Dit bedrag wordt ook wel rente genoemd.

Een voorbeeld is dat als je 100 euro leent, je 110 euro terug moet betalen. Je vakantie kost op die manier meer geld dan alleen de gebruikelijke vakantiekosten. Je bent goedkoper uit als je je vakantie eventjes uitstelt en het bedrag bij elkaar spaart.

Zodra je een pin betaling doet in het buitenland worden er ook extra kosten doorberekend aan de klant. Kijk van tevoren goed op de website van jouw desbetreffende bank hoe hoog die kosten per transactie zijn.

Vakantiekrediet uit Duitsland

Ga je binnenkort studeren of op vakantie naar Duitsland of ken je mensen in Duitsland? Dan is het geen gek idee om eens over de grens te kijken voor een vakantiekrediet.

Geld lenen in Duitsland is namelijk eenvoudiger dan je denkt. Mocht je tijdens je vakantie extra geld willen lenen, dan loop je zo een Duits bankfiliaal binnen en regel je dit persoonlijk ter plekke.

Een ander pluspunt zijn de lage rentes waar Duitsland bekend om staat. Dit land kent namelijk een heel sterke economie en staat ervoor open om financieel gezonde Nederlanders een lening of krediet aan te bieden.

Werken en wonen in het buitenland

Besluit je een langere periode in het buitenland te vertoeven, dan moet je wellicht en buitenlandse bankrekening openen. Zeker wanneer je baantje krijgt waarvan je baas het salaris (legaal) wil storten op een rekening op naam.

Heb je een lokale bankrekening geopend dan kun je hier ook geld op laten storten uit Nederland. JE ouders kunnen je dan bijvoorbeeld makkelijk online geld overmaken.

Scroll naar top
Lees vorig bericht:
Hypotheek met BKR Registratie Afsluiten

Je zit met een BKR registratie en wilt graag een hypotheek afsluiten. Dit is mogelijk want ruim 10 miljoen Nederlanders...

Sluiten