Geld lenen als student

Wil je geld lenen als student omdat je tijdelijk krap bij kas it? Dat kan. Je kunt op verschillende manieren geld lenen als student. We bespreken ze hier allemaal. Je kunt ze vervolgens zelf vergelijken om waarna je de studentenlening kunt aanvragen.

Gezien de studiedruk lijkt het als student vaak onmogelijk om bij te klussen. Een extra lening aanvragen of online bijverdienste kan uitkomst bieden, maar kost ook weer geld en/of tijd.

In dit artikel bespreken we beide opties uitvoerig zodat je een gezonde en overwogen keuze kunt maken hoe jij je studententijd financieel relatief zorgeloos kunt doorlopen.

Hoe werkt het studievoorschot als lening?

Vanwege de nieuwe regels die de regering heeft ingevoerd, zoals de stop op de studiefinanciering, heb je op lange termijn te maken met hogere kosten (uit schulden).

Vanaf 1 september 2015 is de studiefinanciering veranderd in het zogenaamde studievoorschot. Een studievoorschot houdt in dat makkelijk geld lenen als student mogelijk wordt. En dat tegen relatief aantrekkelijke voorwaarden.

Echter, de basisbeurs zal na afloop van je studie niet meer worden omgezet in een gift zoals dat voorheen wel het geval was. Het studievoorschot vervangt de studiefinanciering (en basisbeurs) en is in principe gewoon een lening. Dit voorschot moet je niet verwarren met het voorschot op een salaris uit dienstverband. De uitbetaling van je stufi is daarentegen wel gelijk nagenoeg gelijk getimed aan dienstverband.

Wat is de invloed op mijn financiën?

Het komt erop neer dat maandelijks je studieschulden oplopen en je als student steeds meer geld moet bijlenen om extra kosten te dekken. Heel vervelend als je geen rijke ouders hebt of bijbaan waarmee je nog zonder diploma goed geld verdient.

Sinds deze nieuwe studielening bestaat, is het aan studenten om hun financiële huishouding nog strikter te gaan beheren. Dit vergt discipline en inzicht in de toekomst.

Het is verstandig om een paar ‘potjes’ te maken die kunt aanbreken voor specifieke uitgaven. Denk aan:

  • Studiegeld (opleiding)
  • Materiaalgeld (boeken, mappen, etc.)
  • Eten & drinken (dagelijks)
  • Kleedgeld
  • Uitgaan

Is een minilening een optie voor studenten?

Ondanks dat je inmiddels aardig creatief bent geworden in het omgaan met het geld dat je binnen krijgt, is het vaak net genoeg om de maand mee door te komen.

Maar wat als je zin hebt om een stage te lopen in het buitenland of als je onverwacht je kamer wordt uitgezet en voor een nieuwe plek een hoge borg moet betalen? Het kan goed voorkomen dat je direct geld nodig hebt en direct geld lenen wilt.

100 euro lenen of 500 euro lenen kan je net dat beetje extra ruimte geven om een bepaalde investering in jezelf en/of de toekomst te kunnen doen.

Als je weet dat je het geld op een korte termijn ook weer kunt terugbetalen (misschien ben je binnenkort jarig of heb je een beloning van je ouders in het vooruitzicht) is een minilening iets voor jou.

Kun je als student zonder BKR toetsing geld lenen?

Zoals we hierboven al aangaven is het vaak makkelijker en goedkoper om geld te lenen van kredietverstrekkers of banken die je BKR wel checken.

Mocht je onverhoopt een negatieve BKR registratie hebben, dan ben je in noodsituaties misschien op zoek naar banken of kredietverstrekkers die snel geld lenen zonder BKR toetsing. Deze zijn er maar doe goed onderzoek naar de voorwaarden en de kleine lettertjes om te voorkomen dat je jezelf onnodig diep in de schulden steekt.

Kortom lenen zonder BKR toetsing als student is eigenlijk alleen aan te raden als je geen andere (creatieve) oplossingen kunt bedenken.

Enkele alternatieven om als student tijdelijk aan geld te komen:

  1. Extra geld verdienen
  2. Spaargeld aanboren
  3. Geld lenen van je ouders

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het leenstelsel?

Grappig genoeg gebruiken studenten volgens onderzoek het nieuwe leenstelsel voor hun eigen gewin. Hoe ze dat doen is eerlijk gezegd slim en doordacht.

Ze lenen maximaal tegen een actuele lage rente van 0,12 procent. Vervolgens zetten ze het leeuwendeel op een spaarrekening waar ze tegenwoordig minimaal 1% rente op ontvangen. Op lange termijn maken ze dus winst op het geleende geld.

Er wordt uitvoerig gediscussieerd over deze nieuwe ontwikkelingen binnen de studentenwereld. Het terugdraaien van dit nieuwe leenstelsel is vanzelfsprekend een onbegonnen zaak.

René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top