Hoeveel kan ik lenen? Leningen berekenen

Heb jij geld nodig en zit je met de vraag hoeveel kan ik lenen? Dan zit je hier op je plek, in dit artikel beantwoorden we deze vraag en kijken we naar de beste mogelijkheden voor jou om een zo hoog mogelijke lening af te sluiten. 

Top 7 aanbieders voor geld lenen berekenen

Tijdelijke deal voor Bankr-lezers: slechts 6,10% rente op Santander leningen!

Beoordeeld met een 9.2!

In geldnood komen te zitten is nooit fijn, om dit zo snel mogelijk op te lossen kiezen mensen vaak voor een lening. De vraag die mensen zich daarna stellen is vaak meteen: “Hoeveel kan ik lenen?”. 

In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag en kijken we naar alle voorwaarden die van belang zijn wanneer je een lening aanvraagt. Daarnaast vind je een aantal websites waar jij een lening kan aanvragen, je maximale hoeveelheid geld lenen berekenen kan en leningen met elkaar kan vergelijken. 

Hoeveel kan ik lenen?

Een kredietverstrekker kijkt bij iedereen die een lening aanvraagt naar de financiële mogelijkheden van deze persoon. Daarmee controleert de kredietverstrekker vooraf welke maandlasten je aan zou kunnen. 

Op basis hiervan zal de kredietverstrekker met een maximale lening komen. Je kunt geld lenen berekenen op één van de websites die in dit artikel genoemd staan. 

Deze regels zijn gebaseerd op de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) en kredietverstrekkers worden hiervoor in de gaten gehouden door de Nederlandse toezichthouder AFM. Je kunt in Nederland dus niet zomaar de regels omzeilen en toch een hogere lening aanvragen. 

Op onderstaande websites vind je namelijk een rekentool met daarin alle regels verwerkt die te maken hebben met het afsluiten van een lening. Deze regels zijn overigens hetzelfde voor alle kredietverstrekkers, in principe zou dus bij elke website dezelfde maximale lening moeten komen. 

Open vandaag nog een spaarrekening met de beste spaarrente!

Hoeveel Kan Ik Lenen - de vergelijking

#1: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Santander

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bij de Spaanse bank Santander kun je online eenvoudig alles regelen. Door naar de website te gaan kun je aangeven hoeveel je wilt lenen, het doel van de lening een vervolgens meteen de lening berekenen en aanvragen. 

Je kunt bij Santander maximaal €50.000,- lenen, ook als je inkomen eigenlijk een hogere lening toetstaat. Alle informatie over je lening kun je online, of in de app, vinden in je eigen account dat je bij Santander krijgt. 

Tijdelijke deal voor Bankr-lezers: slechts 6,10% rente op Santander leningen!

Beoordeeld met een 9.2!

#2: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Saldodipje

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Een andere geschikte optie kan zijn om een lening bij Saldodipje aan te vragen. Bij deze aanbieder kun je snel, kleine, kortlopende leningen aanvragen. 

Hoeveel je kunt lenen bij deze aanbieder is dus gelimiteerd, ze bieden minileningen tot €1.000,- en plusleningen tot €2.500,-. In beide gevallen krijg je binnen enkele minuten duidelijkheid of je dit kunt lenen of niet. 

#3: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

4/5

Voordelen:

De experts van Financieel Fit helpen je niet alleen met je lening berekenen maar ook met andere financiële zaken als een hypotheek. Zij adviseren je en zoeken de beste optie. 

Je kunt vervolgens de lening eenvoudig afsluiten via de adviseurs van Financieel Fit. Zo hoef je zelf geen uitgebreide zoektocht te doen en wordt alles voor je geregeld. 

#4: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Krediet Groep Nederland

Onze beoordeling:

3.5/5

Voordelen:

Als je betrouwbaar geld wilt lenen kun je goed terecht bij de Krediet Groep Nederland. Zij gaan namelijk voor jou op zoek naar de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. 

De medewerkers van Krediet Groep Nederland doen alles om je als klant zo goed mogelijk te behandelen. Zo krijg je een goed gevoel en kun je zonder al te grote zorgen beginnen met geld lenen. 

#5: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Kredietconcurrent

Onze beoordeling:

3/5

Voordelen:

Zoals je alleen al in dit artikel merkt zijn er ontzettend veel verschillende kredietverstrekkers. Je kunt zelf uit zoeken wat de goedkoopste optie is of bij Kredietconcurrent een vergelijking maken en zo de beste lening vinden. 

Kredietconcurrent zorgt ervoor dat je lage maandlasten bij je lening krijgt en de beste voorwaarden. Zo hoef je na de vergelijking en het afsluiten van de lening hier niet meer naar om te kijken. 

#6: Hoeveel Kan Ik Lenen bij De Nederlandse Kredietmaatschappij

Onze beoordeling:

3/5

Voordelen:

Een andere plek om leningen te vergelijken is De Nederlandse Kredietmaatschappij. Deze gebruiksvriendelijke website vraagt eerst een overzicht van hoeveel je wilt lenen, je inkomen en overige gegevens en vraagt daarna offertes op. 

Deze offertes komen van allerlei verschillende kredietverstrekkers zodat er altijd een goede optie tussen zit. De Nederlandse Kredietmaatschappij geeft zelf aan leningen vanaf 3,5% aan te kunnen bieden.

#7: Hoeveel Kan Ik Lenen bij Leningen.nl

Onze beoordeling:

3/5

Voordelen:

Of je nu een motor, boot of caravan wilt kopen en dat met een lening wilt betalen; je kunt het allemaal vinden bij Leningen.nl. Deze vergelijkingssite heeft voor alle verschillende leendoelen een passende oplossing. 

Je vind bij leningen.nl ook zakelijke leningen en doorlopend krediet. Zo kun je op één plek meerdere leenvormen vergelijken en daarna eenvoudig aanvragen. 

Maximale lening berekenen

Je hebt bij bijna elke aanbieder van leningen een rekentool op de website voor geld lenen berekenen. In deze tool zijn alle regels verwerkt waar kredietverstrekkers zich aan moeten houden zodat je meteen het goede bedrag ziet en antwoord hebt op de vraag hoeveel kan ik lenen. 

In deze rekentool geef je aan of je een vaste baan hebt, hoe je thuissituatie is en je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Op basis van deze gegevens krijg je een maximaal leenbedrag wat je vervolgens aan kan gaan vragen bij de aanbieder waar je de rekentool gebruikt. 

Belangrijk is wel dat je later nog de looptijd van een lening kan kiezen. Deze looptijd is belangrijk en bepaalt uiteindelijk hoe hoog je maandlasten zijn.

Stel er komt uit de rekentool dat je €20.000 verantwoord kan lenen moet je hier alsnog een goede looptijd bij kiezen. Zo zou je bij een looptijd van 12 maanden bijvoorbeeld meer dan €1.700,- per maand terug moeten betalen. 

Wat kan ik lenen?

Als we spreken over een lening hebben we het in principe over een persoonlijke lening. Dit is de eest gangbare vorm van lenen waarbij je in één keer het volledige bedrag dat je leent op je rekening krijgt en vervolgens maandelijks rente en aflossing terugbetaald. 

Een belangrijk kenmerk van de persoonlijke lening is dat er een looptijd bepaald wordt, in die tijd moet de lening afgelost worden. Gedurende die hele looptijd is het rentepercentage gelijk, dit percentage spreek je van tevoren af met een kredietverstrekker en kan dus niet tussentijds wijzigen. 

Na de persoonlijke lening is doorlopend krediet het meest populair. Bij deze leenvorm spreek je een maximaal te lenen bedrag af met de bank. 

Je kunt vervolgens van deze rekening het geld af halen wat je nodig hebt, je hoeft dus niet meteen de gehele lening te ontvangen. Er wordt alleen rente gerekend over het geld dat je van dit doorlopend krediet afgehaald hebt. 

Ook doorlopend krediet moet natuurlijk afgelost worden, het grote verschil met een persoonlijke lening is dat hier geen vaste looptijd aan zit. Hoeveel je af moet lossen kun je met de bank voor de tijd afspreken, het afgeloste bedrag kun je ook weer opnieuw opnemen.

Hoeveel kan ik lenen bij persoonlijke lening en doorlopend krediet?

Bij beide leenvormen wordt het maximale bedrag berekend door je inkomen, thuissituatie en overige gegevens. Wel zit er een verschil in de maximale hoogte die je bij deze leenvormen kunt krijgen, zo is het bij een persoonlijke lening vaak hoger. 

Meestal ligt de limiet van doorlopend krediet zo rond de €10.000,-, dit is veel lager dan bij een persoonlijke lening. Dit komt omdat je bij doorlopend krediet een hoger risico hebt, deze leenvorm kent veel vrijheid en een hogere, variabele rente. 

Hoeveel mag ik lenen?

Hoeveel je mag lenen wordt door banken en kredietverstrekkers ook wel je persoonlijke leencapaciteit genoemd. Je leencapaciteit hangt uiteindelijk af van wat je maximaal elke maand kan betalen om de rente en aflossing van de lening te regelen. 

De leencapaciteit wordt door een bank berekend volgens de volgende formule: netto-inkomsten – lasten – leennorm. Dit is de reden dat banken en kredietverstrekkers alle informatie over je financiële situatie nodig hebben om deze formules uit te kunnen rekenen. 

Hoeveel geld kan ik lenen met een laag inkomen? 

Je inkomen is het belangrijkste gegeven bij het aanvragen van een lening. Met een laag inkomen kun je dus een stuk minder lenen, voor de hoogte van een lening met laag inkomen is het extra belangrijk dat je een vast contract hebt. 

Met een tijdelijk contract krijg je een stuk lagere maximale lening omdat de kredietverstrekker op deze manier niet zeker weet dat je gedurende de gehele looptijd de aflossing en rente kan betalen.

Hoeveel kunnen we lenen als stel?

Als je samenwoont met iemand en een lening af wilt sluiten kun je deze lening gezamenlijk afsluiten. Zo ben je samen verantwoordelijk voor de lening en kun je een hogere lening aanvragen dan wanneer je het alleen zou doen.

De kredietverstrekker zal vaak meer vertrouwen hebben in de mogelijkheden die je hebt om de lening altijd terug te betalen. Als de lening rond is moet je gezamenlijk deze lening ondertekenen, ook wanneer er slechts één van jullie twee van de lening gebruik gaat maken. 

Tip: Meteen antwoord op de vraag hoeveel kun je lenen? Ga dan naar de website van Santander en maak gebruik van de rekentool om binnen enkele minuten erachter te komen hoeveel je maximaal kan lenen. 

Hoe weet je hoeveel lenen kost?

Je krijgt na een vergelijking tussen leningen het overzicht van de rente en aflossing die je moet betalen. Dit zijn je totale kosten bij een lening. 

Verder mogen er geen kosten gerekend worden voor het regelen van een lening. Ook een bemiddelaar mag je dus geen rekening sturen voor het regelen van de lening. 

De rente die over een lening gerekend wordt kan wel erg verschillen, zo heb je bij minileningen vaak een hoger rentepercentage. Bij leningen met een grote looptijd is het rentepercentage en daarmee de kosten het laagst. 

Maken jou de kosten niet veel uit en wil je zo snel mogelijk een lening afsluiten? Kijk dan ook eens in ons artikel met de beste tips voor snel geld lenen

Hoeveel kan ik lenen: Veelgestelde vragen

Hoeveel je maximaal kan lenen is afhankelijk van je eigen thuissituatie, je inkomen en uitgaven en of je een vaste of tijdelijke baan hebt. Met deze gegevens rekent een kredietverstrekker uit wat jij volgens de Wet op Financieel Toezicht mag lenen.

Je kan lenen op verschillende manieren. Er zijn twee verschillende leenvormen waar je uit kan kiezen. Een persoonlijke lening die je in een keer op je rekening krijgt of doorlopend krediet waarbij je een extra pot met geld hebt waar je zelf mag kiezen wanneer en hoeveel je hieruit opneemt. 

Je kan geld lenen berekenen door een rekentool te gebruiken. Elke kredietverstrekker heeft op haar website een rekentool staan die je eenvoudig in kan vullen. Als je hier al je financiële gegevens invult komt er meteen uit wat je verantwoord kan lenen. 

Voor een auto kun je een bedrag lenen wat je kan berekenen met een tool. Ook bij het berekenen hoeveel geld je kan lenen voor een auto ben je afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. Zo is het voor iedereen verschillend hoeveel je kan lenen voor je auto. 

Als je een BKR-registratie hebt kan dat verschillende dingen betekenen; zo kan het zijn dat je nog ergens een lening hebt uitstaan of dat je ooit betalingsachterstanden hebt gekend. In sommige gevallen kun je niks lenen met een BKR-registratie, als je een andere lening hebt wordt vaak het maximaal te lenen bedrag lager. 

Hoeveel kan ik lenen: Conclusie

Hoeveel kun je lenen, een vraag die voor bijna iedereen een ander antwoord kent. De maximale hoogte van een lening wordt namelijk bepaald aan de hand van je financiële situatie, hoe stabieler die is, hoe meer je kunt lenen. 

Bij de meeste kredietverstrekkers kun je eenvoudig online geld lenen berekenen via een handige rekentool. In deze tool vul je enkele gegevens van jezelf in waarna er meteen in beeld komt te staan hoeveel je maximaal kunt lenen, dit bedrag kun je ook meteen aanvragen. 

In principe zal bij elke kredietverstrekker hetzelfde maximale leenbedrag uit de rekentool komen, hiervoor zijn namelijk strenge regels bedacht die terug te vinden zijn in de WFT (Wet op Financieel Toezicht). Hoeveel kan je lenen is dus bij elke kredietverstrekker gelijk. 

Wil je nu antwoord op de vraag hoeveel kan ik lenen?
Ga dan snel naar de website van Santander, gebruki de rekentool en sluit eenvoudig online een lening af.
TIP
Scroll naar boven