Overwaarde huis opnemen in drie stappen

Als je al een tijdje een eigen huis hebt kan het zomaar zijn dat er ondertussen op de woningmarkt, of in jouw woning zelf, het een en ander veranderd is. Daardoor kunnen er zomaar mogelijkheden ontstaan om de overwaarde op je huis op te nemen om zo geld vrij te maken. 

Top 3 Overwaarde Huis Opnemen

De overwaarde op je huis opnemen kan er voor zorgen dat je een groot bedrag van je hypotheek opeens op je rekening krijgt. Dat bedrag kun je ook nog eens naar eigen inzicht gebruiken, bijvoorbeeld om je huis te verbouwen, maar je kunt het ook gewoon op je rekening zetten als financiële buffer. 

In dit artikel lees je hoe overwaarde huis opnemen precies werkt, hoeveel overwaarde je kunt opnemen en waar je het best advies in kan winnen als je nog twijfelt. Lees snel verder om alles te weten te komen over overwaarde of start nu bij Financieel Fit om je mogelijkheden te bekijken. 

Overwaarde Huis Opnemen - Wat is overwaarde?

De overwaarde van je huis is het verschil tussen de waarde van je woning en de overgebleven hypotheekschuld. Deze overwaarde kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je de woning verkoopt.

Als je de woning bijvoorbeeld voor € 300.000 verkoopt terwijl je € 200.000 hypotheekschuld open hebt staan is je overwaarde: € 300.000 – € 200.000 =  € 100.000. Ook zonder je huis te verkopen kun je overwaarde creëren en opnemen. 

Meld je nu aan bij Financieel Fit en kijk samen met experts naar jouw mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde van jouw huis. 

Overwaarde Huis Opnemen - De beste opties

#1: Overwaarde Huis Opnemen bij Financieel Fit.

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Financieel Fit is een bemiddelaar die voor jou kijkt naar de beste mogelijkheden voor hypotheken en leningen. Hiervoor analyseren ze jouw financiële situatie zodat het goed bij jou aansluit. 

De website heeft een vergunning bij de financiële toezichthouder AFM. Je kunt online contact opnemen met Financieel Fit of langs gaan bij één van de vele kantoren verspreid door Nederland. 

#2: Overwaarde Huis Opnemen bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Voor iedereen die een nieuwe hypotheek zoekt of zijn of haar hypotheek graag wilt oversluiten is hypotheek-rentetarieven.nl de plek om te zijn. Je vindt hier een enorme vergelijking van allerlei hypotheekverstrekkers. 

Doordat de vergelijking zo groot is, vind je altijd de laagst mogelijke rente voor jouw hypotheek. Je kunt gemakkelijk alvast berekenen wat je kosten worden via de rekentool op de website. 

#3: Overwaarde Huis Opnemen bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

4/5

Voordelen:

Een andere plek om advies in te winnen over wat jij met je overwaarde kan doen is de Hypotheekadviseur. Ook hier heb je zelf de keuze om online, telefonisch of op locatie contact te zoeken. 

Vervolgens helpen zij je met het berekenen van je mogelijkheden en het rondmaken van de opname van de overwaarde. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de website van de Hypotheekadviseur!

Hoe kan ik Overwaarde Huis Opnemen?

De overwaarde van je huis opnemen kan door je huis te verkopen, de notaris zal er dan voor zorgen dat je hypotheekschuld afgelost wordt en je de overwaarde op je rekening krijgt. Zonder je huis te verkopen is overwaarde huis opnemen ook gewoon mogelijk. 

Dat kun je doen door je hypotheek te verhogen of over te sluiten. Wat je dan doet, is de hypotheek afsluiten voor een hoger bedrag dan de hypotheekschuld die je nog open had staan, zo kun je een extra bedrag ontvangen wat je kan gebruiken naar eigen inzicht. 

Ook hiervoor is het handig om goed te kijken naar de verhouding tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld. Het kan door de stijgende huizenprijzen zomaar zo zijn dat er mooie kansen voor jou zijn. 

Als namelijk je huis meer waard is geworden, betekent dit dat je de hypotheek kan verhogen. Je ontvangt de overwaarde dan van je hypotheekverstrekker. 

Overwaarde Huis opnemen op 3 manieren.

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende mogelijkheden om de overwaarde van je huis op te kunnen nemen. Hieronder bespreken we alle opties, zonder het verkopen van je huis, nog een keer zodat je zelf kunt bepalen welke optie voor jou de beste keuze is. 

Overwaarde Huis Opnemen optie 1: Hypotheek oversluiten en/of verhogen

De meest voor de hand liggende optie is het oversluiten of verhogen van je hypotheek om de overwaarde van je huis op te nemen. Hierbij kies je ervoor om je huidige hypotheek te laten vervallen en hiervoor in de plaats een hogere hypotheek af te sluiten. 

De overwaarde die je in dit geval opneemt, is het verschil tussen de oude hypotheekschuld en de nieuwe hypotheekschuld. Je kunt dus zelf kiezen hoeveel van de overwaarde van je huis je daadwerkelijk op wilt nemen door zelf te kiezen hoe hoog je nieuwe hypotheek wordt. 

In principe leen je dus dit bedrag van een hypotheekverstrekker, maar kan dit gemakkelijk en zonder goede voorwaarden door de waarde van je huis. Omdat je huis onderpand is oor de hypotheek kun je er net zo goed zoveel mogelijk uit proberen te halen. 

Overwaarde Huis Opnemen optie 2: Krediethypotheek afsluiten

Een krediethypotheek werkt vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar heeft dan als onderpand een huis. Je krijgt een krediet met een vooraf bepaald limiet waar je gedurende de hypotheek, naar eigen inzicht, gebruik van kunt maken. 

Een krediethypotheek is vaak beperkt tot zo’n 50 à 60% van de waarde van je huis.

Om de overwaarde van je huis op te kunnen nemen via een krediethypotheek moet je over het algemeen dus al veel afgelost hebben of moet je huis veel meer waard zijn geworden. 

Overwaarde Huis Opnemen optie 3: Tweede hypotheek

In plaats van je hypotheek verhogen of oversluiten kun je ook een extra hypotheek afsluiten om te starten met de overwaarde huis opnemen. Ook voor deze tweede hypotheek geldt dat je deze af kunt sluiten voor het verschil tussen de waarde van je huis en de resterende hypotheekschuld. 

Niet elke hypotheekverstrekker zal zomaar akkoord gaan met een tweede hypotheek. Kijk daarom goed naar de voorwaarde die jouw bank voor deze tweede hypotheek stelt, het kan namelijk gunstiger zijn om er toch voor te kiezen de hele hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. 

Overwaarde Huis Opnemen: Overige opties

Andere mogelijkheden om de overwaarde van je huis op te nemen zijn een opeethypotheek, een lening bij de gemeente of een sale en lease back.  Bij die laatste optie verkoop je je huis, en huur je hem weer later terug. 

De opeethypotheek is een hypotheekvorm, speciaal voor senioren, die je bij het oversluiten kan kiezen. Je krijgt hierbij de overwaarde in termijnen uitgekeerd. 

Kosten Overwaarde Huis Opnemen

Om de overwaarde van je huis op te nemen terwijl je in dat huis blijft wonen, moet je wel rekening houden met een aantal kosten. Deze kosten kunnen redelijk hoog oplopen en dus is het verstandig om goed te kijken of de overwaarde opnemen nog steeds gunstig is voor jou met deze kosten erbij. 

Je betaalt bij het afsluiten van een hogere of tweede hypotheek ten eerste afsluitkosten. Dit bedrag kan bij de verschillende hypotheekverstrekkers flink uiteen lopen, je kunt hier dus goed naar kijken om zoveel mogelijk geld te besparen. 

Daarnaast betaal je ook aan een bemiddelaar als je gebruik hebt gemaakt van het advies van deze bemiddelaar. Deze kosten mogen alleen gerekend worden als je ook echt om advies gevraagd hebt, bemiddelaars mogen deze kosten niet zomaar aan iedereen rekenen. 

Om je huis te laten waarderen moet je ook een taxateur langs laten komen en dus betaal je ook taxatiekosten bij het opnemen van de overwaarde van je huis. Ook de notaris die voor jou de hypotheek in moet schrijven zal een factuur sturen voor de tijd die hij of zij er mee bezig is geweest. 

In totaal kunnen de kosten van het opnemen van je overwaarde zonder dat je verhuist oplopen tot een paar duizend euro. Waarschijnlijk kun je dit betalen van de overwaarde, maar kijk wel goed of het nog steeds gunstig is om dit met deze kosten te doen. 

Overwaarde Huis Opnemen in 3 stappen

Zomaar je overwaarde opnemen is dus niet mogelijk, je moet deze eerst zelf creëren via één van de hierboven beschreven opties. Om je verder op weg te helpen hebben we hier een stappenplan uitgewerkt voor de eerste optie; het oversluiten en verhogen van een hypotheek. 

Stap 1: Laat de waarde van je woning bepalen

Om overwaarde op te kunnen nemen, is het natuurlijk wel belangrijk om eerst te weten of er daadwerkelijk sprake is van overwaarde of niet.

overwaarde huis opnemen

Dit doe je door een taxateur te bellen en jouw huis opnieuw te laten waarderen. Hierna kun je de waarde van je woning vergelijken met je resterende hypotheekschuld. Is de waarde van de woning (aanzienlijk) hoger? Dan zijn er kansen voor jou om de overwaarde van je huis op te nemen! 

Stap 2: Kies hoe je de overwaarde op wilt nemen

Omdat er nogal wat verschillende opties zijn om je overwaarde op te nemen is het nu tijd om te kiezen hoe je dit wilt doen. Kijk nog even naar de opties hierboven of win advies in bij één van de bemiddelaars uit dit artikel. 

Door contact op te nemen met een hypotheekadviseur zal je situatie goed doorgelicht worden om te kijken welke optie het meest geschikt is voor je. Deze adviseur zal voor jou de optie zoeken waarmee je financieel gezond blijft en het meest profiteert. 

Stap 3: Hypotheek over laten sluiten en verhogen

Bij de laatste stap is het tijd om de door jouw gekozen manier van de overwaarde opnemen uit te voeren. Als je ervoor kiest om je hypotheek over te laten sluiten en verhogen hoef je alleen het contract te ondertekenen en naar de notaris om alles rond te maken. 

Waarom Overwaarde Huis Opnemen?

De overwaarde van je huis opnemen doe je om ergens geld voor vrij te maken. Je mag deze overwaarde in principe namelijk overal voor inzetten, zo kun je het gebruiken als extra financiële ruimte of met de overwaarde een verbouwing financieren. 

Je kunt de overwaarde van je huis het best zien als een lening die je gemakkelijk af kunt sluiten zonder daar al te grote kosten voor te hebben. De maandlasten van je hypotheek zullen wat verhoogd worden zodra je de hypotheek oversluit en verhoogd. 

Als je de overwaarde gebruikt om je huis te verbouwen creëer je daarmee nog eens extra overwaarde omdat je huis meer waard wordt. 

Voorbeeld Overwaarde Huis Opnemen

Hieronder vind je een voorbeeld zodat je ziet hoe de overwaarde op je huis ontstaat en kun je het vergelijken met je eigen situatie. In dit voorbeeld heeft iemand 10 jaar geleden een huis van € 200.000,- gekocht.

  • In tien jaar tijd heb je € 60.000 aan hypotheek afgelost. 
  • Je resterende hypotheekschuld is dus € 140.000,-. 
  • Door stijgende huizenprijzen is je huis inmiddels € 280.000,- waard geworden.

De overwaarde van je huis in dit voorbeeld is € 280.000 – € 140.000 = € 140.000. 

Tip: Weet jij ook niet zeker of de overwaarde van je huis opnemen in jouw situatie mogelijk is? Kijk dan eens samen met de financieel adviseurs van Financieel Fit naar jouw situatie. 

Overwaarde Huis Opnemen: Veelgestelde vragen

De overwaarde van je huis kun je opnemen door je hypotheek over te sluiten en te verhogen. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten of op een andere manier de overwaarde van je huis te kunnen opnemen via een lening. 

Hoeveel overwaarde je op mag nemen is afhankelijk van de waarde van je huis. In principe kun je de hypotheek verhogen tot de huidige waarde van je huis. Zo kun je dus de volledige overwaarde die op dat moment geld opnemen. 

Overwaarde mag je overal aan besteden, je kunt er voor kiezen om het geld op je rekening te zetten en te gebruiken als extra financiële buffer of je besteedt het geld aan een verbouwing van je huis. 

Met de overwaarde van je huis mag je doen wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld je huidige woning verbouwen, zodat het huis nog meer waard wordt dan en je opnieuw overwaarde creëert, deze zou je eventueel later opnieuw op kunnen nemen zolang je de maandlasten aan kan. 

De overwaarde van je huis opnemen doe je door een lening af te sluiten over het verschil tussen de waarde van je woning en de resterende hypotheekschuld. Dit kan bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten en te verhogen, een tweede hypotheek af te sluiten of een andere soort lening. 

Overwaarde Huis Opnemen: Conclusie

Als je een hypotheek afsluit geef je de woning die je met deze hypotheek koopt als onderpand aan de hypotheekverstrekker. Ook als je al een groot deel af hebt betaald, blijft je huis het onderpand voor de hypotheek terwijl er een verschil kan zitten tussen de waarde van de woning en resterende hypotheekschuld.

Dat verschil is de overwaarde en je kunt de overwaarde huis opnemen als je geld nodig hebt of bijvoorbeeld plannen hebt voor een verbouwing. Deze overwaarde neem je op door de hypotheek over te sluiten en te verhogen of op een andere manier hier een lening voor af te sluiten.

Je hebt vervolgens zelf de keuze wat je met deze overwaarde gaat doen, je bent nergens toe verplicht met het geld. Zo kun je het gebruiken voor een verbouwing van je huis om deze nog meer waard te maken of je gebruikt het als financiële buffer. 

Ook weten of jij je overwaarde huis opnemen kan?
Ga dan nu naar Financieel Fit en maak een afspraak met één van de experts om samen te kijken naar jouw mogelijkheden om de overwaarde op je huis op te nemen.
TIP
Scroll naar boven