Variabele Rente: Dit moet je weten!

Het afsluiten van een hypotheek gaat je tijd kosten dat is nodig om de best mogelijke hypotheekvorm en goedkoopste rente te vinden. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een vaste rente voor een lange periode of een variabele rente die elke maand kan veranderen. 

Top 3 aanbieders Variabele Rente

Een variabele rente kan je een voordeel opleveren ten opzichte van een vaste rente als je hem op een goed moment afsluit. De variabele rente houdt in dat je elke periode een ander rentepercentage kan hebben. 

In dit artikel kom je achter de variabele rente betekenis, weet je of je bij een hypotheek variabele rente kan kiezen en hoe je zelf de goedkoopste variabele hypotheekrente vindt. Lees snel verder of bekijk jouw mogelijkheden voor een variabele hypotheekrente bij Financieel Fit! 

Wat is Variabele Rente?

Variabele rente is een soort rente die je afsluit bij je hypotheek, kenmerkt van de variabele rente is dat het zichzelf aanpast aan de huidige marktrente. De rente op de geldmarkt wordt grotendeels bepaald door de Europese Centrale Bank en de Nederlandsche Bank. 

Als je variabele rente afsluit weet je niet wat de kosten van je hypotheek zullen worden over de looptijd. De rente kan gewijzigd worden.

Zoek ook de Goedkoopste Variabele Hypotheekrente bij de experts van Financieel Fit.

Goedkoopste Variabele Hypotheekrente vergelijken

#1: Variabele Rente afsluiten bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Bij Financieel Fit helpen experts je de best mogelijke hypotheek te vinden met daarbij het beste rentepercentage. Dit kan zowel een vaste rente als een variabele rente zijn.

Je kunt online beginnen met je aanmelden bij Financieel Fit, telefonisch contact opnemen of bij √©√©n van de kantoren langs gaan. Uiteindelijk nemen de adviseurs je volledige financi√ęle situatie door voor het beste advies.¬†

Financieel Fit heeft een registratie bij de Nederlandse toezichthouder AFM. 

#2: Variabele Rente afsluiten bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Een hypotheek afsluiten doe je door op zoek te gaan naar de hypotheekverstrekker met de laagste rente en beste voorwaarden. Precies dat is wat hypotheek-rentetarieven.nl voor je doet. 

Je kunt hier online gemakkelijk je vaste of variabele rente berekenen. Daarna kun je meteen online een vrijblijvende offerte aanvragen zodat je de hypotheek zo snel mogelijk aan kan vragen!

#3: Variabele Rente afsluiten bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

Ó§īÓ§īÓ§īÓ§īÓ§ī 5/5

Voordelen:

Met kantoren verspreid door het land is er altijd een plek waar jij terecht kan bij Hypotheekadviseur NL. Deze bemiddelaar helpt je een hypotheek vinden met de laagste variabele rente. 

Je kunt gemakkelijk online alvast berekenen wat de rente ongeveer gaat worden. Daarna kun je ook overgaan op het aanvragen van een vrijblijvende offerte of je neemt contact op voor advies over jouw hypotheek.

Variabele Hypotheekrente

Een variabele hypotheekrente is de rente die je betaalt over een hypotheek die zich aanpast aan de rente op de geldmarkt. Over het algemeen is de afspraak dat de rente elke maand kan wijzigen.

Een variabele hypotheekrente is op het moment gelijk aan de rente bij een rentevaste periode van 25 tot 30 jaar. Bij een rentevaste periode van minder dan 25 jaar is de rente juist lager dan de goedkoopste variabele hypotheekrente.

Waarom kiezen voor Variabele Hypotheekrente?

Kiezen voor een variabele hypotheekrente doe je vooral als je eventuele stijgingen in je maandlasten zonder al te grote problemen kan betalen. Daarnaast is het een verstandige keuze als je verwacht dat de hypotheekrente in de toekomst zal gaan dalen en je wilt profiteren van deze lagere rente. 

Ook heb je een ander voordeel bij een variabele hypotheekrente. Je kunt theoretisch namelijk elke maand overstappen van hypotheekverstrekker.

Verder heb je maandelijks de keuze om te wisselen van hypotheekvorm en je kunt op elk moment de hypotheekrente alsnog vastzetten. Stel de hypotheekrente daalt en het is voor jouw financi√ęle situatie handig; dan kun je de hypotheekrente voor de rest van de looptijd vastzetten. 

Variabele Hypotheekrente vs vaste rente

Het is niet voor niks dat je zelf kunt kiezen voor een vaste of variabele rente; voor de één is een vaste rente voordeliger en verstandiger terwijl een andere situatie misschien wel beter aansluit bij een variabele rente. 

Als je qua inkomen al jaren een vast inkomen hebt en er in de toekomst waarschijnlijk niet met grote stappen op vooruit gaat, is een vaste rente verstandig. Je weet dan de maandlasten voor lange tijd, of zelfs de gehele looptijd, van de hypotheek.

Kun je Variabele Rente vastzetten?

Een variabele rente kun je op elk moment vast zetten voor een periode die je zelf kiest. Dit kan verstandig zijn als je verwacht dat de hypotheekrente in de toekomst gaat stijgen of als in jouw financi√ęle situatie zekerheid voor langere termijn belangrijk is.¬†

Het is daarom ook verstandig om contact op te nemen met één van de experts van de hypotheekbemiddelaars die in dit artikel benoemd staan. Zij kunnen samen met jou kijken naar de beste mogelijkheden en berekenen hoeveel je er op vooruit gaat met een vaste rente in plaats van een variabele rente. 

Variabele Rente bij verschillende hypotheekvormen

Er zijn een aantal verschillende hypotheekvormen waarbij je kunt kiezen voor een variabele hypotheekrente. De drie hypotheekvormen die het populairst zijn op dit moment zijn de annu√Įteitenhypotheek, lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.

Bij de keuze voor een hypotheekvorm met variabele rente moet je in gedachten houden dat je alleen nog bij het afsluiten van een annu√Įteitenhypotheek en een lineaire hypotheek recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Wel kun je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten en nog hypotheekrenteaftrek ontvangen als je hier al recht op had.¬†

Lineaire hypotheek Variabele Rente

Bij een lineaire hypotheek blijft je aflossing gedurende de hele looptijd gelijk. Hierdoor betaal je elke maand minder rente en zijn je totale maandlasten op het begin veel groter dan op het eind. 

Omdat de eerste jaren de maandlasten veel hoger zijn kan het verstandig zijn om te kiezen voor zekerheid en de hypotheek met een vaste rente af te sluiten. 

Bankspaarhypotheek Variabele Rente

Bij een bankspaarhypotheek los je geen hypotheek af, maar stort je geld zodat je op het eind van de hypotheek het gehele bedrag in één keer aflost. Deze hypotheekvorm is niet meer af te sluiten voor nieuwe klanten. 

Bij een bankspaarhypotheek variabele rente gebruiken kan ook niet meer. Als je nog in aanmerking komt voor deze verouderde hypotheekvorm zul je dus voor een vaste rente moeten kiezen.¬†Hieronder lees je of je ook bij een annu√Įteitenhypotheek variabele rente kunt gebruiken of niet.¬†

Kun je bij een Annu√Įteitenhypotheek Variabele Rente gebruiken?

Een annu√Įteitenhypotheek heeft als belangrijkste kenmerk dat je maandlasten maandelijks gelijk blijven doordat je begint met een lage aflossing en een groot deel rente, en dit langzaamaan verschuift totdat je de gehele hypotheek hebt afbetaald.¬†

Als je bij een annu√Įteitenhypotheek voor een vaste rente kiest voor de gehele looptijd blijven de maandlasten gedurende de hele hypotheek gelijk. Bij een variabele rente kunnen de maandlasten wel verschillen als de rente op de geldmarkt stijgt of daalt.¬†

Het voordeel van nu kiezen voor een variabele rente is dat je op het begin het meeste rente betaalt, als de rente nu dus laag is, profiteer je daar het meest van. Als de rente aan het eind van je hypotheek veel hoger is maakt dit minder uit; je hebt namelijk een veel kleiner bedrag waar je rente over moet betalen open staan. 

Tip: Er zijn veel verschillende aanbieders van hypotheken met variabele rentes, zoek de goedkoopste variabele hypotheekrente bij een bemiddelaar als Financieel Fit. 

Variabele Hypotheekrente Verwachting

De variabele hypotheekrente verwachting is dat de rente langzaam zal gaan stijgen. Momenteel worden de rentes kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank zodat mensen ondanks de coronacrisis blijven consumeren. 

Waarschijnlijk blijft de stijging van de variabele hypotheekrente klein omdat de ECB dit beleid blijft voeren. Door een hogere rente op staatsleningen zal de hypotheekrente toch licht mee stijgen. 

Voor je keuze voor een variabele rente of een vaste rente maakt dit niet heel erg veel uit. Wel staan de rentes momenteel dusdanig laag dat het sowieso een verstandig plan lijkt om voor een bepaalde tijd de hypotheekrente vast te zetten in plaats van te kiezen voor een variabele rente. 

Variabele Rente: Veelgestelde vragen

De variabele rente betekenis is een rente die je betaalt over je hypotheek die zichzelf elke maand aanpast aan de huidige marktrente. Hierdoor weet je vooraf dus niet wat de maandlasten van je hypotheek over de lange termijn zullen zijn. 

Kiezen voor een variabele hypotheekrente kan verstandig zijn als je verwacht dat de hypotheekrente gaat dalen in de komende tijd. Ook kun je er voor kiezen als je in de toekomst verwacht meer te gaan verdienen en stijgende maandlasten aan zult kunnen én bij je hypotheek graag zoveel mogelijk vrijheid wilt hebben. 

Zo kun je bij een hypotheek met variabele rente op elk moment wisselen van hypotheekverstrekker, hypotheekvorm of overstappen naar een vaste rente. 

Variabele rente vastzetten is op elk moment in de looptijd van je hypotheek mogelijk. Het is verstandig om samen met een adviseur van één van de hypotheekbemiddelaars te kijken naar de beste mogelijkheden, het kan namelijk zijn dat het nog voordeliger is om ook van hypotheekvorm of zelfs van hypotheekverstrekker te wisselen. 

Bij een annu√Įteitenhypotheek variabele rente kiezen is mogelijk. Normaal weet je bij een annu√Įteitenhypotheek precies wat je maandlasten gedurende de hele looptijd van de hypotheek zullen zijn, met een variabele rente heb je hierin iets minder mogelijkheden.

Houd er rekening mee dat je op het begin van de hypotheek veel meer rente betaalt dan op het eind van de hypotheek. 

De variabele hypotheekrente verwachting is volgens experts dat er voorlopig een kleine stijging plaats kan vinden. De Europese Centrale Bank heeft voorlopig besloten het huidige beleid op het gebied van rentes aan te houden en daardoor zal de stijging nooit extreem zijn. 

Bij een bankspaarhypotheek variabele rente kiezen is niet mogelijk. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk te kiezen voor deze hypotheekvorm.

Lopende bankspraakhypotheken lopen wel door, maar kunnen niet de rente omzetten naar variabele rente.

Variabele Rente: Conclusie

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze uit een hypotheekverstrekker, hypotheekvorm, maar ook of je een vaste rente wilt of liever een variabele rente. Met een variabele rente volgt de rente van jouw hypotheek de huidige rente op de geldmarkt. 

Nu je antwoord hebt op de vraag ‚Äúwat is variabele rente‚ÄĚ kun je terecht bij de experts van Financieel Fit voor persoonlijk financieel advies voor het afsluiten van een hypotheek met variabele rente!

Ook een hypotheek met Variabele Rente afsluiten?
Neem dan nu contact op met de experts van Financieel Fit en kijk welke mogelijkheden voor een variabele rente hypotheek er zijn voor jou.
TIP
Scroll naar boven