Peer to Peer lenen in Nederland

Peer To Peer lenen, ben jij er al bekend mee? Deze vorm van direct lenen zonder tussenkomst van een bank of kredietverstrekker wordt de crowdfunding voor particulieren genoemd en stelt je in staat een voordelige financiering op te halen. Wij vertellen je hoe jij meedoet via een Peer To Peer lending Nederland platform!

Bestes sites voor Peer To Peer Lenen Nederland

Een Peer To Peer lening kan een aantal belangrijke voordelen hebben ten opzicht van een normale lening bij een bank. Al deze voordelen lees je in dit artikel. 

Daarnaast kijken we naar de beste mogelijkheden voor jou om snel te beginnen met een Peer To Peer lening aanvragen. Zo beschrijven we een aantal van de platforms die in Nederland Peer To Peer lenen mogelijk maken en kijken we naar de verschillen tussen deze aanbieders. 

Wat is Peer To Peer Lenen?

Peer To Peer lenen is geld lenen van een groep mensen of een individu. Over het algemeen gebeurt het via een Peer To Peer Lending platform zodat je niet rechtstreeks van een onbekende geld leent. 

Tegenwoordig zijn de meeste Peer To Peer lenen platforms zo ingericht dat investeerders in veel leningen tegelijkertijd kunnen investeren. Als je bij zo’n platform gaat lenen kun je dus een P2P lening aanvragen die vanuit veel verschillende gebruikers gefinancierd wordt. 

Investeerders kunnen bij een Peer To Peer platform terecht om geld te verdienen aan de leningen. Je investeert hier eerst een bepaald bedrag en verdient vervolgens aan de aflossingen en rente die betaald wordt door de mensen met een P2P lening. 

Zo krijg je een redelijk vast rendement op je investering en heb je een laag risico. Je investering wordt bij een platform als Lender en Spender namelijk verdeeld onder een groot aantal leningen, daarnaast kijkt Lender en Spender goed naar de kredietwaardigheid van de geldnemers zodat ze vrij zeker zijn dat het geld terugbetaald wordt. 

Begin ook met Peer To Peer lenen bij het innovatie platform Lender en Spender!

Peer To Peer Lenen Nederland Vergelijken

#1: Peer To Peer Lenen bij Lender & Spender

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Het innovatieve platform van Lender en Spender brengt mensen die op zoek zijn naar een lening en investeerders samen. Je kunt hier dus uitsluitend Peer To Peer lenen. Het platform heeft een vergunning bij de AFM

Lender en Spender is een zeer transparant platform en je krijgt alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kun je eenvoudig aan de slag bij het platform men is je lening binnen een paar minuten aangevraagd! 

#2: Peer To Peer Lenen bij Fellow Finance

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Fellow Finance is een Peer To Peer platform uit Finland die ook de stap naar Nederland heeft gezet. Je kunt op dit platform een Peer To Peer lening aanvragen voor bedrijven of gewoon als individu. 

Je kunt een persoonlijke lening tot maar liefst €50.000,- afsluiten met een looptijd tussen de één en tien jaar. Je hebt de hele looptijd hetzelfde rentepercentage. 

Kun je Peer To Peer Lenen Zonder BKR-toetsing?

Een lening moet in principe altijd goedgekeurd worden door naslag te doen in het BKR-register. Hier kijken ze of je nog leningen hebt lopen of eerder problemen gehad hebt met het terugbetalen van een lening, zo staan betalingsachterstanden een aantal jaar in het register. 

Op basis van deze informatie zal het P2P lending platform bepalen of je kredietwaardig bent. Dit houdt in dat ze een inschatting maken in hoeverre jij in staat zal zijn om de volledige lening terug te betalen en of je altijd op tijd zal zijn met deze betaling. 

Ook bij Peer To Peer lenen zul je dus altijd te maken krijgen met een BKR-toetsing. Het merendeel van de Nederlanders staat hier overigens in geregistreerd.

Het is niet zo dat je nooit een lening kan krijgen als je in dit register staat. Als er een lening in staat die je gewoon tijdig en volledig afbetaald hebt, kun je waarschijnlijk gewoon nog een lening krijgen bij een Peer To Peer Lenen Nederland platform.

Ook voor Peer To Peer platforms is het belangrijk om goed te beoordelen of iemand de lening terug kan betalen of niet. De investeerders zijn namelijk afhankelijk voor hun winst van deze kredietwaardigheid.

Zo is het cruciaal voor het businessplan van deze platforms dat ze geen leningen verstrekken die vertraging of verlies opleveren. Je kunt er dus vanuit gaan dat bij deze platforms de controle even streng is als bij banken of andere kredietverstrekkers. 

Hoe kun je een Peer To Peer Lening Aanvragen?

Om van start te gaan met een Peer To Peer lening moet je naar de website van één van de platforms die in dit artikel genoemd staan. Vervolgens kun je een aanvraag doen voor een lening, hierin geef je een aantal persoonlijke gegevens op en hoe groot de lening moet zijn. 

Vervolgens zal het platform je op basis van deze eerste gegevens een vrijblijvende offerte sturen met daarin de mogelijkheden voor een lening. Het kan ook zijn dat je geen offerte ontvangt en afgewezen wordt voor een lening; het platform heeft dan te weinig vertrouwen in jouw mogelijkheden om de lening terug te betalen. 

Bij het aanvragen van een lening moet je naast deze gegevens ook je banktransacties delen met een platform als Lender en Spender. Je moet bij dit platform via de dienst Klarna je bankrekening koppelen om vervolgens toestemming te geven aan Lender en Spender om deze gegevens op te halen. 

Als de lening op basis daarvan goedgekeurd wordt krijg je dus een offerte. Deze kun je vervolgens zelf accepteren of weigeren. 

Na het accepteren van een offerte kan het geld vaak al in korte tijd op je rekening staan. Het voordeel van Peer To Peer platforms is dat je alles online kan regelen. 

Zo zijn de aanvraag, het opsturen van de documenten en het digitaal ondertekenen van je aanbod zo geregeld. 

Wat zijn de voordelen van Peer To Peer Lending Nederland?

Zowel voor geldnemers als investeerders zijn er voordelen door mee te doen aan Peer To Peer Lending Nederland. Voor de investeerder is het grote voordeel dat je rendement kan behalen op je ingelegde geld en dit met een redelijke zekerheid kan. 

Zo moet je als investeerder bij aandelen of cryptocurrency hopen dat de koers stijgt. Bij investeren in Peer To Peer Lending Nederland is dat niet nodig; je verdient niet aan een koers, maar aan de rente die geldnemers betalen. 

Als investeerder heb je op deze manier een mooie extra mogelijkheid om geld te investeren, je kunt dit namelijk prima combineren met andere vormen van investeren zoals de aandelenmarkt. Het risico is over het algemeen laag bij Peer To Peer Lending Nederland. 

Je hebt bij de meeste platforms zelf de keuze voor het risico dat je wilt lopen. Zo kun je een investering verspreiden over een aantal leningen met enorme rentepercentages voor een hoog rendement of juist kiezen voor een grote verspreiding over leningen die meer zekerheid hebben dat ze betaald worden. 

Voordelen voor lenen via Peer To Peer Lending Nederland

Niet alleen de investeerder heeft voordeel een Peer To Peer Lending Nederland platform, ook degene die geld leent kan profiteren van mooie voordelen. Zo kan de rente tussen de 5% en 15% zijn, wat betekent dat het soms lager is dan de rente bij een bank of andere kredietverstrekker. 

Op de meeste Peer To Peer lenen platforms kun je tot zo’n €50.000,- of zelfs meer lenen. Tot slot heb je ook nog het voordeel dat je bij deze manier van lenen over het algemeen boetevrij vervroegd kan aflossen als je financiële situatie dit toestaat. 

Hoeveel kost Peer To Peer Lenen?

De kosten van een P2P lening zijn in principe alleen de rente die je betaalt over een lening. Je kunt eenvoudig bekijken hoeveel deze rente waarschijnlijk gaat zijn als je een aanvraag doet. 

Hiernaast zie je hoe de aanvraag werkt bij Lender en Spender. Je geeft hier aan hoeveel je wilt lenen, welke looptijd de lening mag hebben om vervolgens meteen een inschatting te zien hoeveel je maandlasten zullen worden. 

Hier zie je ook het verwachte rentepercentage en het jaarlijkse kostenpercentage.

Je ziet dat deze in dit geval gelijk zijn, en Lender en Spender belooft ook geen verborgen kosten te rekenen.

Hoe hoog het rentepercentage in de offerte zal worden hangt af van de marktrente, de grootte van de lening en je persoonlijke financiële situatie. Deze rente wordt dus pas bepaald nadat je de aanvraag gedaan hebt en alle benodigde documenten ontvangen zijn door Lender en Spender.

Het rentepercentage dat je in het voorbeeld ziet is dus echt de laagst mogelijk rente die past bij de hoogte en looptijd van de lening. Je kunt er vanuit gaan dat er in de offerte een hoger rentepercentage staat. 

Tip: Bekijk ook welk rentepercentage er minimaal bij jouw gewenste lening past door de rekentool op de website van Lender en Spender te gebruiken! Tevreden met het percentage? Vraag dan meteen een lening aan! 

P2P Lenen in Nederland

In Nederland is P2P lenen nog niet zo populair als in andere delen van Europa. Zo zijn landen als Spanje, Finland en het Estland veel verder dan ons op dit gebied.

In deze landen heb je veel meer keuze uit verschillende platforms en is het ook gebruikelijker om bij deze aanbieders te lenen in plaats van bij een bank. Ook in Amerika zie je deze manier van lenen al vaak. 

Op dit moment is in Nederland P2P lenen vooral beschikbaar voor consumenten. Een zakelijke lening kun je over het algemeen het beste aanvragen bij een ouderwetse bank of kredietverstrekker. 

Peer To Peer Lenen: Veelgestelde vragen

Bij Peer To Peer lenen, leen je niet rechtstreeks van een bank of kredietverstrekker maar van andere consumenten. Deze investeren hun geld op een P2P platform om te kunnen verdienen aan de rente die betaald wordt door de geldnemers. 

Nee, ook bij een P2P lening aanvragen wordt er een BKR-toetsing gedaan. Hierbij kijkt het platform of je een negatieve BKR registratie hebt en dus een betalingsachterstand of problemen met betaling hebt. Als dat het geval is zal de aanvraag niet goedgekeurd worden. 

Een Peer To Peer Lening aanvragen kan eenvoudig bij één van de Nederlandse platforms als Lender en Spender. Je geeft hier aan hoeveel je wilt lenen, welke looptijd je wilt, het doel van de lening en stuurt alle benodigde documenten op. Ook geef je het platform toegang tot je banktransacties, op basis van al die gegevens zullen zij de aanvraag beoordelen. 

Lender en Spender is het bekendste platform in Nederland dat Peer To Peer leningen verstrekt. Je kunt bij dit platform eenvoudig een lening aanvragen of juist beginnen met investeren. 

De risico’s van de investeerder zijn vrij laag. Zo is er bij de meeste P2P platforms een regeling wanneer iemand die geld leent de lening niet op tijd kan aflossen die de investeerder beschermd. Je kunt vaak ook zelf je risico bepalen, hoe meer je de investering verspreid over leningen met lage rente percentages, hoe minder risico je neemt. 

Peer To Peer Lenen Nederland: Conclusie

Peer To Peer lenen is in veel Noord-Europese landen al vrij populair, maar in Nederland is er eigenlijk nog maar één platform die zich hier actief mee bezig houdt. Als je dus wilt gaan lenen of investeren bij een Peer To Peer Lenen Nederland platform kun je het best terecht bij Lender en Spender

Bij Peer To Peer lenen kun je geld lenen van investeerders die rendement op hun geld willen behalen zonder al teveel risico te nemen of afhankelijk te zijn van een koers. Peer To Peer lenen is beschikbaar voor consumenten, maar sommige platforms bieden de dienst ook aan voor bedrijven. 

Voor zowel investeerders als de mensen die geld willen lenen zitten er een aantal mooie voordelen aan Peer To Peer lenen en het lijkt een kwestie van tijd voordat dit fenomeen in Nederland meer bekendheid krijgt. 

Ook beginnen met Peer To Peer Lenen?
Maak dan nu je account aan bij Lender & Spender en doe vandaag nog je aanvraag!
TIP
Scroll naar boven