Geld overmaken naar buitenland: info en tips (2024)

Wist je dat geld overmaken naar het buitenland best duur is? Vooral via een geldkantoor of bank. Gelukkig kun je goedkoop én eenvoudig geld overmaken naar het buitenland via een internet service. De kenmerken:

Overgemaakt in: 5 dagen / 1 uur

en profiteer van lage online kosten

   

Je kunt voordelig geld overmaken naar het buitenland met creditcard of iDeal. Dit is via een internet service goedkoper dan via een geldkantoor of gevestigde banken (zoals Rabo en ING).

Dit komt omdat internet services voordeligere afspraken hebben gemaakt tussen internationale banken. De kosten worden met name bepaald door het type betaling. Er zijn er twee:

Eurobetaling

Wereldbetaling

Geld overmaken naar buitenland

Geld overmaken naar buitenland kan binnen de eurozone zonder kosten wanneer je IBAN en BIC code van de ontvanger hebt. Heb je deze niet en/of betreft het een Wereldbetaling? Kies dan een internet service.

Vergelijk hieronder nu 4 goede internet services waarmee je geld kunt overschrijven naar een buitenlandse rekening. Het gebruik van de ‘mid-market rate’ (reële omrekenkoers) resulteert in goedkopere transactiekosten.

Internet betaal-services

Revolut
0
00
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Weekend
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Ja
 • Contant afhaalpunt: Nee
Transferwise
0
60
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Ja
 • Mid-market rate: Ja
 • Contant afhaalpunt: Nee
Azimo
1
15
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Nee
 • Contant afhaalpunt: Ja
WorldRemit
4
60
vanaf
 • Variabele kosten: Nee
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Nee
 • Contant afhaalpunt: Ja

Via alle partijen kun je met een creditcard geld overmaken, en hebben allen een mobiele app.

Ter vergelijking met Nederlandse banken

Hieronder een voorbeeldberekening van de kosten per bank voor een overboeking van € 500 naar de VS op basis van Shared Costs (kosten van de betaling samen delen).

 • ING: € 6
 • SNS Bank: € 7
 • Rabobank: € 7
 • ABN AMRO: € 9
 • Knab: € 15+ 0,1% over het bedrag)
 • Bunq (werkt samen met TranserWise, zie boven)

Kun je met Paypal ook goed geld overmaken?

PaypalJa, PayPal biedt de mogelijkheid om met je e-mailadres een rekening te openen waaraan je bankrekening en een creditcard gekoppeld worden. Je kunt eenvoudig geld overmaken naar het buitenland naar de PayPal-account van de begunstigde. Dit kan zonder rekeningnummer. De begunstigde kan dit bedrag op zijn PayPal-account laten staan, of eventueel overboeken naar een bankrekening. Wel wordt er een opslag op de wisselkoers en een klein percentage per overboeking berekend.

Wat zijn de voordelen van een internet service?

Banken berekenen altijd transactiekosten voor het uitvoeren van betalingen in vreemde valuta. Niet alleen krijg je te maken met kosten voor het uitvoeren van de transactie, maar banken berekenen ook een opslag op de wisselkoers.

Geld overmaken tussenpartijAls je gebruik maakt van een internet service kun je geld overmaken naar het buitenland zonder gigantische kosten.

In de hierboven vermelde tabel zie je partijen die werken met de ‘mid-market’ wisselkoers. Dit is de echte waarde van een valuta: deze is lager dan de verkoopkoers die banken hanteren. Je bespaart dus op transactiekosten en het koersverschil.

Doordat dit soort online tussenpartijen gespecialiseerd zijn in het overboeken in vreemde valuta, is hun bedrijfsproces hierop ingesteld. Hierdoor verlopen overboekingen sneller dan bij de meeste banken het geval is.

Internet services hebben meer mogelijkheden voor het uitbetalen aan de persoon aan wie jij het bedrag wilt overmaken. Je kunt betalingen naar een mobiele telefoon of een e-mailadres sturen, maar de begunstigde kan het bedrag ook contant ophalen bij een bank.

Waarom zou je online geld overmaken via een internet service?

Het veilig overmaken van geld is belangrijk, maar als je regelmatig geld overmaakt naar het buitenland is het ook de goedkoopste manier om vreemde valuta over te boeken.

Het is handig, als je een aankoop doet in een buitenlandse webshop die niet met iDeal werkt, de huur wilt overboeken aan een ondernemer voor bijvoorbeeld de door jouw gehuurde accommodatie in het buitenland.

Misschien heb je een klus laten doen door een buitenlandse zzp-er of boek je regelmatig geld over naar familie in het buitenland. Ook kun je wat geld overboeken om iemand beltegoed te geven. Als je overboekingen maakt in vreemde valuta, worden er door banken hogere kosten berekend. Financiële internet services zijn dan een goede optie, zeker als het om kleinere bedragen gaat.

Hoe werkt internetbankieren als ik een betaling in vreemde valuta moet doen?

Om fraude te voorkomen, kan het zijn dat je via internetbankieren eerst moet instellen dat je een buitenlandbetaling wilt maken. Bij ABN-Amro bijvoorbeeld zijn overboekingen naar buitenlandse rekeningen standaard geblokkeerd om fraude te voorkomen. Deze instelling moet je zelf omzetten. Bij veel andere grote banken is het wel mogelijk. Bij de meeste banken is het niet mogelijk om via mobiel internetbankieren een betaling in vreemde valuta naar het buitenland te maken. Via internetbankieren is het vaak ook mogelijk om periodieke betalingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag op iemands rekening in het buitenland laten boeken.

Kan ik een Europese Overschrijvingskaart gebruiken?

Met een Europese Overschrijvingskaart kun je kosteloos Euro’s overmaken naar alle SEPA-landen (Single Euro Payments Area). Dit zijn de EU-lidstaten met hun overzeese gebieden, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen en Zwitserland. Door internetbankieren is het overmaken via een overschrijvingskaart op de achtergrond geraakt. Voor het overboeken van grotere bedragen kan een bank soms wel vragen naar een Europese Overschrijvingskaart.

Geld overmaken in euro’s binnen de Eurozone

Als particulier kun je naar alle landen die binnen het SEPA-gebied vallen gemakkelijk overboekingen maken. Belangrijk is dat je het IBAN-nummer (het internationale bankrekeningnummer) weet. In Nederland bestaat het IBAN-nummer uit 18 tekens. Dit geldt voor zowel individuele als gezamenlijke rekeningen. Een buitenlands IBAN-nummer daarentegen kan wel 34 tekens hebben. Vaak moet je bij ook een BIC-code invoeren. Veel mensen kennen de BIC-code onder de benaming ‘Swift’. Dit is een code, die de naam en land van herkomst van een bank bevat. Aan het maken van een boeking via internetbankieren zijn geen kosten verbonden. Maar het kan zijn dat de bank van de begunstigde wel kosten in rekening brengt. Deze worden dan door de ontvanger van het geld betaald. Zweden, Noorwegen en UK hebben geen euro’s maar hun eigen valuta. Hierdoor krijg je te maken met de verrekening van de wisselkoers van de euro ten opzichte van hun eigen valuta. Per land kunnen de kosten sterk variëren.

Wat is ‘Instant Payments’?

Vanaf het voorjaar van 2019 wordt er door de grote Nederlandse banken een nieuw betalingssysteem, Instant Payments, aangeboden. Hierdoor worden de overboekingen in euro’s direct binnen een paar seconden overgeboekt, ook buiten kantoortijden en op feestdagen. Meer hierover in de video hieronder:

Wereldbetaling buiten de Eurozone en SEPA

Als je via jouw bank een overboeking wilt maken naar een land, dat geen euro’s heeft en niet is aangesloten bij SEPA, noemt men dit een wereldbetaling. Omdat je een overboeking maakt naar vreemde valuta in dat land, zijn er altijd kosten aan verbonden. Deze kosten bestaan meestal uit een prijs per transactie (opstartkosten) en een percentage over het bedrag. Ook de ontvangende bank kan aan de begunstigde kosten berekenen. Als je een overboeking maakt in vreemde valuta, moet je aangeven wie de kosten van de transactie gaat betalen.

Kosten wereldbetaling

De volgende 3 termen worden gebruikt om de kosten van een wereldbetaling te omschrijven:
 1. Shared Cost (SHA): De kosten van de betaling worden gedeeld. Je betaalt zelf de kosten van je eigen bank, de begunstigde betaalt de kosten die berekend worden door zijn eigen bank.
 2. Our Cost (OUR): Je neemt zelf alle kosten van de overboeking voor je rekening.
 3. Beneficiary Cost (BEN): De begunstigde betaalt alle kosten van de betaling. Dit geldt zowel voor jouw transactiekosten en de kosten die zijn eigen bank in rekening brengt.
De meest voorkomende optie is Shared Cost.

Hoe lang duurt geld sturen buitenland?

Als je een bedrag in euro’s wilt overmaken binnen de Eurozone, kun je dit eenvoudig zelf via internetbankieren. De boeking wordt dan direct verwerkt. Het uitvoeren van een wereldbetaling in vreemde valuta duurt langer. Er zit een verschil in hoeveel dagen een bank nodig heeft om een betaling te verwerken, ING geeft 5 werkdagen aan voor de tijdsduur van een wereldboeking, Rabo 3 werkdagen.

Hoe kan ik geld versturen naar buitenland?

Als je euro’s wilt overmaken naar een land in de Eurozone, gaat kan dit via internetbankieren. Maar als je regelmatig vreemde valuta overmaakt is het interessanter om dit via een gespecialiseerde internet service te doen. De kosten zijn lager en het gaat vaak sneller. Volg hiervoor de eerder genoemde 3 stappen. Wil je contant geld overmaken naar een persoon in het buitenland, dan kun je het beste kiezen voor Azimo, WorldRemit of Western Union.

Hoeveel geld mag je overmaken naar het buitenland?

Sommige banken hanteren een maximumbedrag, dat je zelf kunt overschrijven. Bij ING bijvoorbeeld is de limiet bijvoorbeeld € 50.000, daarboven heb je een Europese Overschrijvingskaart nodig om de betaling uit te laten voeren. De Belastingdienst legt overigens geen maximaal bedrag op, wat overgeboekt mag worden. De financiële internet services hanteren diverse maxima. Actuele maxima kun je vinden op de desbetreffende websites.

Kan ik geld overmaken naar het buitenland zonder bank, iDeal of creditcard?

Er zijn een 3 alternatieve manieren om geld over te maken naar het buitenland zonder bank of andere bank-gelieerde instantie.
 1. Het kan op de ouderwetse manier waarbij je contant geld in een envelop verstuurt. Dit is natuurlijk een stuk risicovoller dan digitaal omdat je geen controle hebt over het geld zodra het door postbodes wordt verwerkt.
 2. Een tweede manier is via Bitcoin waarbij je het geld eerst in een crypto exchange omzet naar Bitcoin, wat je vervolgens naar een ander Bitcoin adres stuurt. Hierdoor kun je anoniem blijven.
 3. Een derde optie is om met het geld een waardebon te kopen van Amazon, wat een wereldwijd gebruikte webwinkel is. Deze bon verstuur je vervolgens via e-mail naar degene die het geld moet hebben. Het grote nadeel is dat de waardebon alléén bij Amazon gebruikt kan worden.

Conclusie

Als je geld naar het buitenland wilt overmaken en regelmatig overboekingen maakt in andere valuta dan de euro, is het interessanter om dit via een internet service te doen. Niet alleen zijn de kosten laag, maar ze kunnen ook snel geld overmaken. Het loont de moeite om vooraf bij de hierboven vermelde partijen te berekenen, wat jouw voordeel is. Daarnaast hebben ze meer mogelijkheden om het geld over te boeken en uit te betalen aan de begunstigde. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het is niet alleen gunstiger voor jou, maar ook voor de ontvanger.
Scroll naar boven