Geld overmaken naar het buitenland

Laatste update:

Wil je geld overmaken naar het buitenland? Dat kan het snelste én goedkoopste via een tussenpartij omdat zij voordelige afspraken met banken hebben. Bepaal nu eerst of je een Eurobetaling of Wereldbetaling wilt doen.

Eurobetaling

 • Betaling in Euro's (€)
 • Geen tot lage kosten
 • Overmaken naar IBAN
 • Overmaken naar SEPA-land

Wereldbetaling

 • Betaling in vreemde valuta
 • Hoge kosten van toepassing
 • Overmaken int. rekening
 • Overmaken land buiten EU

Vergelijk tussenpartijen

Vergelijken hieronder 4 tussenpartijen waarmee de meeste mensen geld overschrijven naar een buitenlandse rekening. Het gebruik van de ‘mid-market rate’ (reële omrekenkoers) resulteert in goedkopere transactiekosten.

ℹ️ Via alle partijen kun je met een creditcard geld overmaken, en hebben allen een mobiele app.

Revolut
0
00
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Weekend
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Ja
 • Contant afhaalpunt: Nee

Revolut geeft de optie om via een app een gratis IBAN-betaalrekening openen. Hiermee kun je niet alleen in verschillende valuta geld overmaken. Ook kun je betalingen in de toekomst inplannen en bijhouden aan welke posten je geld uitgeeft. Overboekingen naar valuta worden verrekend op basis van de reële koers zonder opslag. Je kunt gratis geld overmaken tot 5.755 euro, hierboven wordt een kleine vergoeding van 0,5% gevraagd. Buiten de gratis Standard rekening biedt Revolut, twee betaalde abonnementen aan.

Transferwise
0
60
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Ja
 • Mid-market rate: Ja
 • Contant afhaalpunt: Nee

TransferWise geeft aan 8x zo goedkoop te zijn als een bank. Bij TransferWise open je een rekening, waarmee je vanaf jouw bankrekening of creditcard geld overboekt naar de buitenlandse TransferWise-rekening van de begunstigde. Hierbij wordt de reële omrekenkoers (mid-market rate) van de valuta gebruikt zónder een toeslag. Via internet of een app kun je het hele betalingsproces volgen. TransferWise werkt met 3 verschillende tarieven voor het overboeken: snel, minder snel of een tarief voor kleinere bedragen.

Azimo
1
15
vanaf
 • Variabele kosten: Ja
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Nee
 • Contant afhaalpunt: Ja

Azimo biedt ook de optie om via het internet geld over te maken naar het buitenland. Je kunt vanaf je bankrekening of creditcard een overboeking maken. Azimo boekt het geld over naar een van hun vele partners, die het dan op de rekening van de begunstigde stort. Je kunt geld overboeken naar een bank, een mobiele telefoon of één van de maar liefst 300.000 afhaalpunten waar contant geld opgehaald kan worden. De kosten zijn laag met een kleine marge op de koers en het verloop van de transactie is goed te volgen.

WorldRemit
4
60
vanaf
 • Variabele kosten: Nee
 • Extra kosten: Nee
 • iDeal mogelijk: Nee
 • Mid-market rate: Nee
 • Contant afhaalpunt: Ja

WorldRemit biedt de optie om via een app of via je computer online geld over te maken vanaf je bankrekening. Je kunt ook geld overmaken met je creditcard naar het buitenland. Je kunt het geld overboeken naar de bankrekening van de begunstigde. Ook kun je het bedrag laten bijboeken op een mobiele portemonnee, of in beltegoed laten uitbetalen bij een aantal telefoonmaatschappijen. Daarnaast kan de begunstigde het geld bij een aantal banken contant ophalen.

Alternatief

PaypalPayPal biedt de mogelijkheid om met je e-mailadres een rekening te openen waaraan je bankrekening en een eventuele ICS creditcard gekoppeld worden. Je kunt eenvoudig geld overmaken naar het buitenland naar de PayPal-account van de begunstigde. Dit kan zonder rekeningnummer. De begunstigde kan dit bedrag op zijn PayPal-account laten staan, of eventueel overboeken naar een bankrekening. Wel wordt er een opslag op de wisselkoers en een klein percentage per overboeking berekend.

Voordelen van een tussenpartij

Banken berekenen altijd transactiekosten voor het uitvoeren van betalingen in vreemde valuta. Niet alleen krijg je te maken met kosten voor het uitvoeren van de transactie, maar banken berekenen ook een opslag op de wisselkoers. Luisten naar deze uitzending van Radio 1 over de hoge kosten die ontvangende banken kunnen rekenen.

Geld overmaken tussenpartijAls je gebruik maakt van een online tussenpartij, ben je meestal goedkoper uit. In de hierboven vermelde tabel zie je partijen die werken met de ‘mid-market’ wisselkoers. Dit is de echte waarde van een valuta: deze is lager dan de verkoopkoers die banken hanteren. Je bespaart dus op transactiekosten en het koersverschil.

Doordat online tussenpartijen gespecialiseerd zijn in het overboeken in vreemde valuta, is hun bedrijfsproces hierop ingesteld. Hierdoor verlopen overboekingen sneller dan bij de meeste banken het geval is.

Tussenpartijen hebben meer mogelijkheden voor het uitbetalen aan de persoon aan wie jij het bedrag wilt overmaken. Je kunt betalingen naar een mobiele telefoon of een e-mailadres sturen, maar de begunstigde kan het bedrag ook contant ophalen bij een bank.

Waarom online geld overmaken via tussenpartij?

Het veilig overmaken van geld is belangrijk, maar als je regelmatig geld overmaakt naar het buitenland is het ook de goedkoopste manier om vreemde valuta over te boeken.

Het is handig, als je een aankoop doet in een buitenlandse webshop die niet met iDeal werkt, de huur wilt overboeken aan een ondernemer voor bijvoorbeeld de door jouw gehuurde accommodatie in het buitenland.

Misschien heb je een klus laten doen door een buitenlandse zzp-er of boek je regelmatig geld over naar familie in het buitenland. Ook kun je wat geld overboeken om iemand beltegoed te geven.

Als je overboekingen maakt in vreemde valuta, worden er door banken hogere kosten berekend. Financiële tussenpartijen zijn dan een goede optie, zeker als het om kleinere bedragen gaat.

Hoe werkt internetbankieren als ik een betaling in vreemde valuta moet doen?

Internetbankieren vreemde valuta

Om fraude te voorkomen, kan het zijn dat je via internetbankieren eerst moet instellen dat je een buitenlandbetaling wilt maken.

Bij ABN-Amro bijvoorbeeld zijn overboekingen naar buitenlandse rekeningen standaard geblokkeerd om fraude te voorkomen. Deze instelling moet je zelf omzetten. Bij veel andere grote banken is het wel mogelijk.

Bij de meeste banken is het niet mogelijk om via mobiel internetbankieren een betaling in vreemde valuta naar het buitenland te maken. Vooruitstrevende online banken zoals Revolut en N26 is dit juist hetgeen wat ze mobiel beschikbaar maken,

Via internetbankieren is het vaak ook mogelijk om periodieke betalingen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag op iemands rekening in het buitenland laten boeken.

Kan ik een Europese Overschrijvingskaart gebruiken?

Met een Europese Overschrijvingskaart kun je kosteloos Euro’s overmaken naar alle SEPA-landen (Single Euro Payments Area). Dit zijn de EU-lidstaten met hun overzeese gebieden, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen en Zwitserland.

Door internetbankieren is het overmaken via een overschrijvingskaart op de achtergrond geraakt.

Voor het overboeken van grotere bedragen kan een bank soms wel vragen naar een Europese Overschrijvingskaart.

Geld overmaken in euro’s binnen de Eurozone

Als particulier kun je naar alle landen die binnen het SEPA-gebied vallen gemakkelijk overboekingen maken. Belangrijk is dat je het IBAN-nummer (het internationale bankrekeningnummer) weet.

In Nederland bestaat het IBAN-nummer uit 18 tekens. Dit geldt voor zowel individuele als gezamenlijke rekeningen. Een buitenlands IBAN-nummer daarentegen kan wel 34 tekens hebben.

IBAN en BIC-code

Vaak moet je bij ook een BIC-code invoeren. Veel mensen kennen de BIC-code onder de benaming ‘Swift’. Dit is een code, die de naam en land van herkomst van een bank bevat. Hier kun je de BIC-code van een bank vinden.

Aan het maken van een boeking via internetbankieren zijn geen kosten verbonden. Maar het kan zijn dat de bank van de begunstigde wel kosten in rekening brengt. Deze worden dan door de ontvanger van het geld betaald.

Zweden, Noorwegen en UK hebben geen euro’s maar hun eigen valuta. Hierdoor krijg je te maken met de verrekening van de wisselkoers van de euro ten opzichte van hun eigen valuta. Per land kunnen de kosten sterk variëren.

Wat is ‘Instant Payments’?

Vanaf het voorjaar van 2019 wordt er door de grote Nederlandse banken een nieuw betalingssysteem, Instant Payments, aangeboden. Hierdoor worden de overboekingen in euro’s direct binnen een paar seconden overgeboekt, ook buiten kantoortijden en op feestdagen. Meer hierover in de video hieronder:

Wereldbetaling buiten de Eurozone en SEPA

Als je via jouw bank een overboeking wilt maken naar een land, dat geen euro’s heeft en niet is aangesloten bij SEPA, noemt men dit een wereldbetaling.

Omdat je een overboeking maakt naar vreemde valuta in dat land, zijn er altijd kosten aan verbonden. Deze kosten bestaan meestal uit een prijs per transactie (opstartkosten) en een percentage over het bedrag.

Ook de ontvangende bank kan aan de begunstigde kosten berekenen. Als je een overboeking maakt in vreemde valuta, moet je aangeven wie de kosten van de transactie gaat betalen.

Kosten wereldbetaling

De volgende 3 termen worden gebruikt om de kosten van een wereldbetaling te omschrijven:

 1. Shared Cost (SHA): De kosten van de betaling worden gedeeld. Je betaalt zelf de kosten van je eigen bank, de begunstigde betaalt de kosten die berekend worden door zijn eigen bank.
 2. Our Cost (OUR): Je neemt zelf alle kosten van de overboeking voor je rekening.
 3. Beneficiary Cost (BEN): De begunstigde betaalt alle kosten van de betaling. Dit geldt zowel voor jouw transactiekosten en de kosten die zijn eigen bank in rekening brengt.

Wereldbetaling maken

De meest voorkomende optie is Shared Cost. Hieronder een voorbeeldberekening van de kosten per bank voor een overboeking van € 500 naar de VS.

BankKostenExtra info
ING€ 6 
Rabobank€ 7 
ABN AMRO€ 9 
SNS€ 7 
Knab€ 15€ 15+ 0,1% over het bedrag*
Bunq werkt samen met TranserWise, zie boven

*afgerond

Als je wilt weten wat overboekingen kosten met OUR, kun je hier een voorbeeld vinden van de kosten. We sluiten af met enkele veelgestelde vragen omtrent het overmaken van geld naar het buitenland:

Hoe lang duurt geld overmaken naar het buitenland?
Als je een bedrag in euro’s wilt overmaken binnen de Eurozone, kun je dit eenvoudig zelf via internetbankieren. De boeking wordt dan direct verwerkt. Het uitvoeren van een wereldbetaling in vreemde valuta duurt langer. Er zit een verschil in hoeveel dagen een bank nodig heeft om een betaling te verwerken, ING geeft 5 werkdagen aan voor de tijdsduur van een wereldboeking, Rabo 3 werkdagen.


Hoe kan ik geld overmaken naar het buitenland?
Als je euro’s wilt overmaken naar een land in de Eurozone, gaat kan dit via internetbankieren. Maar als je regelmatig vreemde valuta overmaakt is het interessanter om dit via een gespecialiseerde tussenpartij te doen. De kosten zijn lager en het gaat vaak sneller. Volg hiervoor de eerder genoemde 3 stappen. Wil je contant geld overmaken naar een persoon in het buitenland, dan kun je het beste kiezen voor Azimo, WorldRemit of Western Union.


Hoeveel geld mag je overmaken naar het buitenland?
Sommige banken hanteren een maximumbedrag, dat je zelf kunt overschrijven. Bij ING bijvoorbeeld is de limiet bijvoorbeeld € 50.000, daarboven heb je een Europese Overschrijvingskaart nodig om de betaling uit te laten voeren. De Belastingdienst legt overigens geen maximaal bedrag op, wat overgeboekt mag worden. De online tussenpartijen hanteren diverse maxima. Actuele maxima kun je vinden op de desbetreffende websites.


Conclusie

Als je geld naar het buitenland wilt overmaken en regelmatig overboekingen maakt in andere valuta dan de euro, is het interessanter om dit via een online tussenpartij te doen. Niet alleen zijn de kosten laag, maar ze kunnen ook snel geld overmaken.

Het loont de moeite om vooraf bij de hierboven vermelde partijen te berekenen, wat jouw voordeel is.

Daarnaast hebben ze meer mogelijkheden om het geld over te boeken en uit te betalen aan de begunstigde. Zo snijdt het mes aan twee kanten: het is niet alleen gunstiger voor jou, maar ook voor de ontvanger.

Scroll naar top