Hulp Bij Financiële Problemen

Laatste update:

Heb je snel hulp bij financiële problemen nodig? Zit je met schulden en wil je je geldproblemen zelf oplossen, maar weet je niet goed hoe? We hebben een stappenplan voor je gemaakt waarmee je in 7 stappen schuldenvrij kunt worden:

 1. Stop de leegloop
 2. Verkoop spullen
 3. Analyseer je uitgaven
 4. Verminder uitgaven
 5. Creëer verantwoordelijkheid
 6. Neem nieuwe houding aan
 7. Verhoog je inkomen

Hieronder nemen we alle stappen in detail met je door. Al deze stappen hebben we ook uitgewerkt in een infographic die je kunt opslaan of delen. We hopen hiermee verder te helpen. Veel succes!

1. Stop de leegloop

Creditcard doorknippenJouw financiële problemen zijn ergens ontstaan. Praktisch gezien is er over een periode méér geld uitgegeven dan er is binnengekomen. De kans is groot dat dit nog steeds het geval is. Hoe langer dit voortduurt, hoe dieper je in de schulden terecht zult komen. Het is dus van belang dat je de excessieve leegloop van geld zo snel mogelijk stopt.

De rente op je creditcardrekeningen kan hoger zijn dan op reguliere betaalrekeningen. Overweeg (indien mogelijk) geld van je reguliere rekeningen over te maken naar je creditcardrekening(en). Door je schuld te verplaatsen naar een rekening met een lagere rente vallen de rentekosten maandelijks lager uit.

En nu komt de gedurfde actie: knip letterlijk al je creditcards door die je ooit hebt aangeschaft om extra geld uit te kunnen geven. Waarom? Ze brengen je voorlopig alleen verder in de problemen; weg ermee dus! Mocht je in de toekomst weer schuldenvrij zijn, dan kun je altijd overwegen om de pasjes opnieuw aan te vragen. Zeg wel eerst je account bij ICS op. Wil je met een Mastercard kunnen blijven betalen, kies dan voor een kaart zonder krediet zoals N26. Voor een Visa card kun je kiezen voor Pay2d.


2. Verkoop spullen

Spullen verkopenWe bezitten allemaal waardevolle spullen in huis die we nagenoeg niet meer gebruiken. Sommige waardevolle spullen ben je zelfs helemaal vergeten. Het zou niet zo erg zijn om deze te verkopen. Denk aan oude sieraden, antiek, bont, oldtimer auto, motor of bootje. Zie ze als materiële hulp bij financiële problemen.

Plan vervolgens een dag in om overal foto’s van te maken en alles op Marktplaats te zetten. Je kunt ook alles in de auto laden en het naar een kringloopwinkel brengen. Sieraden kun je het beste bij een juwelier of pandjeswinkel zoals Used Products verkopen.

Let wel, het is niet leuk om spullen te verkopen waar je gehecht aan bent. Doe dit dan ook alleen als het écht goed geld oplevert. Verzamel vervolgens het geld wat de spullen je hebben opgeleverd, en los je schulden er zo goed mogelijk mee af.


3. Analyseer je uitgaven

Uitgaven analyserenWil je oprecht financiële problemen oplossen, dan moet je ook in de papieren duiken. Verzamel al je digitale afschriften van de afgelopen 12 maanden en print ze uit. Nadat je bent ingelogd op de website van je bank kun je vaak een tijdvak selecteren, exporteren en downloaden als Excel-bestand.

Bekijk nu aandachtig wanneer je de meestal grote uitgaven doet en bij welk bedrijf. Zet deze data nu in je agenda als terugkerende afspraak voor jezelf en geef de afspraak een waarschuwingstitel. Een voorbeeld:

Geef je op zaterdag en zondag bijvoorbeeld te veel geld uit bij de Bijenkorf, markeer elk weekend met ‘GEEN Bijenkorf‘.

Je kunt ook kleine beschrijfbare witte stickertjes plakken op je pinpas waarop je schrijft: GEEN Bijenkorf. Het klinkt kinderachtig, maar dit soort geheugensteuntjes zullen je echt helpen herinneren om geen onnodige aankomen meer te doen.


4. Verminder uitgaven

Uitgaven verminderenJe kent de uitspraak wel ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. In de situatie van financiële problemen moet je ook echt aan jezelf werken. De waardes die jij aan het leven hecht, zie je terug in jouw uitgavepatroon. Dit uitgavepatroon verander je voorgoed door deze bij de bron aan te pakken: jezelf.

Je moet dus anders over materiële zaken gaan nadenken. Iedere maand een nieuwe jas of horloge kopen is bijvoorbeeld onnodig. Deze gedachte moet je jezelf eigen gaan maken. Zet al deze oude waardes nu over boord en vervang ze met de nieuwe superwaarde: schuldenvrij zijn.


5. Creëer verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid familieWees nu sterk en wijs jezelf aan als de baas van schuldenvrij zijn. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je dit nieuwe doel gaat bereiken. Laat het je beste vrienden en familie weten.

Door hen op de hoogte te brengen, zorg je voor urgentie en het gevoel van verantwoordelijkheid bij jezelf. Zie ze als publiek waarvoor je deze positieve show opvoert; en je wilt natuurlijk niet falen voor je vrienden en familieleden.

Geef ze ook de ruimte om je te helpen herinneren aan het aanpassen van je uitgavepatroon. Ze zullen je af en toe op de vingers kijken en kritiek geven. Dit is allemaal positief bedoeld, dus wordt niet boos. Reageer met ‘dank voor de herinnering’ en stop je impulsieve aankoop. Probeer ze niet om financiële hulp te vragen. Tip: open een gezamenlijke rekening en laat familie meekijken.


6. Neem nieuwe houding aan

Nieuwe houdingTijdens het verantwoordelijk zijn, zul je langzaam veranderen naar een rustiger persoon. Denk niet dat je allerlei belangrijke dingen mist nu je minder aankopen doet. Dit is juist goed. Zie het als rust krijgen in je hoofd.

Schuldenvrij zijn staat voor vrij zijn en zekerheid. Schrijf deze woorden ergens op en plak ze op plekken in huis waar je ze vaak tegen komt.


7. Verhoog je inkomen

Inkomen verhogenNu je alles hebt gedaan om je schulden te verlagen is het tijd voor de laatste stap, je inkomen verhogen. Dit klinkt moeilijk en voor sommigen zelfs onmogelijk. Maar dat is het zeker niet. Met jouw nieuwe positieve houding zul je ook rustiger overkomen naar anderen, en dat heb je nodig in deze stap.

Ben je werkloos? Ga dan actief op zoek naar een bijbaan of begin als freelancer. Brainstorm met bekenden wat jouw sterke kanten en mogelijkheden op de markt zijn. Stel jezelf sterk op naar de buitenwereld en wees overtuigd van je zaak.

Heb je een baan, vraag dan een gesprek aan met je baas en stel een (kleine) loonsverhoging voor. Geef uiteraard goede positieve argumenten die gericht zijn op het welzijn van de organisatie. Mocht een loonsverhoging er niet in zitten, dan kun je voorstellen om betaald over te werken. In drukke tijden kan dit zelfs heel prettig zijn voor je baas.


hulp bij financiele problemen plan


Financiële problemen oplossen met professionele hulp

Financiële problemen oplossen kun je prima zelf indien je over discipline beschikt en je situatie niet te zorgelijk is. Kom je er moeilijk zelf uit, dan zijn er instanties die je kunnen helpen bij het oplossen van je schulden.

We hebben enkele instanties en hulpbronnen voor je op een rij gezet waar je meer waardevolle tips en achtergrondinformatie kunt vinden:

 • WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen): zit je in een zeer uitzichtloze situatie dan kun je door het WSNP opgenomen worden in een schuldsaneringsregeling
 • Rijksoverheid: meer over het aanvragen van wettelijke schuldsanering en alles over de mogelijke goedkeuring of afwijzing hiervan.
 • Ondernemersplein: voor iedereen die zelfstandig ondernemer is en persoonlijk aansprakelijk is voor geldproblemen zoals schulden die hij/zij niet meer kan aflossen.
 • Rechtspraak: Hier lees je meer over faillissementsaanvragen en kun je de nodige formulieren downloaden.

Snel schuld aflossen alternatieve hulp

Als onderdeel van schuldsanering kun je overwegen om de schulden die je hebt bij verschillende partijen over te sluiten naar één grote lening bij een enkele partij. In feite leen je een nieuw groot bedrag om alle andere schulden af te kopen. Je houd dan een overzichtelijke lening (schuld) over. Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel is dat je een nieuwe lening tegen een lager rentetarief kunt afsluiten. Stel, je hebt verschillende schuldeisers waar de rentes uiteenlopen tussen de 8%-10%. Deze rentepercentages waren 5 jaar geleden actueel en toen conform de trend in de financiële markten.

Anno nu zijn de leningrentes laag (rond de 4%) waardoor je aanzienlijk goedkoper kunt lenen. Je maandelijkse kosten worden hiermee naar beneden bijgesteld. In dit geval kan hulp bij financiële problemen bestaan uit het afkopen van oude schulden.

Ultimatum

Is gebleken dat je je schulden onmogelijk zelf terug kunt betalen, dan kan faillissement een optie zijn. Hier wil je alleen liever niet aan, zeker niet wanneer je persoonlijk aansprakelijk bent. In dat geval kun je het beste schulden afkopen tegen finale kwijting.

Scroll naar top