Huurkoop auto

Een huurkoop auto is ideaal wanneer je een auto wilt aanschaffen zonder in één keer een grote geldsom neer te tellen. Je kunt een auto op ‘huurkopen’ via particulieren of dealers. Huurkoop is handig wanneer je:

Tip: Als alternatief op huurkoop kun je voor een private lease occasion kiezen.

Wat is een huurkoop auto?

Een huurkoop auto huur je eerst en periode waarna de auto jouw eigendom wordt. In vaktermen spreekt men meestal over ‘financial lease’.

De auto staat gedurende de huurperiode op naam van de leasemaatschappij. Nadat je alle huurtermijnen hebt betaald, wordt de auto op jouw naam gezet. 

Aanbetaling

Net als bij het huren van een kamer wordt er een vorm van borg gevraagd. Deze aanbetaling kun je bij huurkoop zien als die borg.

De autoverkoper wil een vorm van zekerheid hebben indien onvoorziene kosten gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld bij schade.

Aangezien een auto duizenden euro’s kost, is een huurkoop auto zonder aanbetaling niet wenselijk omdat:

 • De autoverkoper geen zekerheid heeft gedurende de huurkoop
 • Het heel lang kan duren voordat je eigenaar bent (veel maanden aflossen)

Doorgaans wordt een oude auto gebruikt als aanbetaling. Deze wordt dan ingeruild en de waarde van die auto wordt in mindering gebracht op het totaalbedrag.

Aanbetaling alternatieven

Hoewel de voorkeur uit gaat naar een geldbedrag of een inruilauto staan sommige dealers open voor een alternatief. Dit alternatief moet dan wel binnen de autobranche vallen. Denk aan een tweedehands:

 • Motor
 • Scooter
 • Camper
 • Caravan
 • Brommer
 • Aanhanger
 • Personenbus
 • Vrachtwagen

Uiteraard moet de waarde van het voertuig gelijk staan aan de nodige aanbetaling. Meestal ligt deze tussen de 30% en 50% van het totaalbedrag van de huurkoop auto.

Dealer zonder aanbetaling vinden

Kun je geen enkele vorm van aanbetaling doen, dan heb je 3 opties:

 1. Zoek een autodealer zonder aanbetaling
 2. Kies voor een goedkope private lease occasion
 3. Ga extra geld verdienen en spaar de aanbetaling bij elkaar

In het eerste geval is het zaak dat je zelf contact opneemt met autodealers bij jouw in de buurt. Duik gewoon de online telefoongids in en vul jouw plaats in.

Begin simpelweg met bellen en leg je situatie uit. Door ze te spreken, maak je meer kans dat je geen aanbetaling hoeft te doen.

Ga ervan uit dat je meer kans hebt bij de aanschaf van een kleine auto in het A of B-segment. Geef dit aan het begin van je gesprek aan.

Bij een positief gesprek maak je een afspraak om alle details te bespreken.

Het volgende wordt bij de dealer van je gevraagd:

 • Bewijs van een bankrekening op jouw naam
 • Bewijs van recent inkomen uit vast maandloon
 • Gewenste afbetalingstermijn (3, 6 of 12 maanden)
 • Hoogte maandelijkse afbetalingsbedrag
 • Identiteitskaart of paspoort
 • Rijbewijs

Dealers die het bkr niet toetsen

Sommige autohandelaren kan het niets schelen of je wel of geen registratie bij het BKR hebt.

Daarnaast weten ze maar al te goed dat een bkr notering na minimaal vijf jaar pas is hersteld; ook na volledige sanering van je schulden. Een huurkoop auto zonder bkr toetsing is dan een feit.

Zonder die toetsing verhogen autodealers wel het risico voor zichzelf. Ze weten immers niet 100% zeker of jij aan je financiële verplichtingen van de auto huurkoop kunt voldoen.

Wordt er geen toetsing gedaan, dan wordt het belang van de aanbetaling wel vergroot. Houd hier rekening mee.

Particulieren die huurkoop aanbieden

Geloof het of niet, het vinden van een particulier die een huurkoop auto aanbiedt is niet geheel onmogelijk.

Sterker nog, waneer je blijft zoeken en doorvragen (vooral in het netwerk van autodealers) vind je uiteindelijk wel iemand. Meestal is dit iemand die jou een handje wil helpen, omdat hij je vertrouwd en je graag wilt helpen.

De auto die je meekrijgt is natuurlijk wel een goedkoop exemplaar. Ga er niet vanuit dat een particulier jou een dikke Mercedes of BMW uitlevert op huurkoop basis.

Een tweedehands Peugeot 107 of oude Polo ligt meer voor de hand. Loop even langs je lokale autodealer, doe je verhaal, en vraag een beetje rond.

Scroll naar boven