Hypotheek Zonder Vast Contract Afsluiten (Video)


Je wilt een hypotheek zonder vast contract afsluiten en bent op zoek naar de voordeligste mogelijkheden. Zoek niet verder want we geven hier antwoord op al je vragen.

Anno 2017 is het interessant om een huis te kopen en hierbij een bijhorende hypotheek af te sluiten. De hypotheekrente staat momenteel namelijk laag. Deze zit zo rond de 2% en kan zelfs nog wat gaan dalen bij de juiste aanpak en onderhandelingen.

Welke hypotheek aanbieder het voordeligst is, kun je het beste samen met een financieel adviseur (bv. Finzie) ontdekken. Bij partijen als Finzie kun je tegenwoordig kosteloos een adviesgesprek inplannen bij jou in de buurt.

Voordelen van een hypotheek

Een hypotheek heeft net zoals huren zo zijn voordelen. Het financiële klimaat waarin een land zich verkeerd speelt hierin een prominente rol. Hoe lager de rente en hoe lager de huizenprijzen, hoe meer huizenkopers zich op de markt begeven.

Met name de hypotheekrenteaftrek die in Nederland benut kan worden, is aantrekkelijk. De vraag rest: kan ik een huis kopen met mijn persoonlijke situatie?

Nadelen van een hypotheek

Bij een krimpende markt kan een hypotheek ook een keerzijde hebben. Zodra de prijs van jouw huis zakt onder de aankoopprijs, dan staat jouw huis ‘onder water’. Verkopen betekent verlies maken.

Je wacht geduldig af totdat de markt weer aantrekt. Helaas is dit moeilijk te voorspellen en dit kan het soms erg lang duren. Erg vervelend wanneer je met een groeiend gezin in een te klein huis woont.

Werkgeversverklaring met intentieverklaring

Een hypotheek zonder vast contract kun je krijgen onder bepaalde omstandigheden. Indien je een tijdelijk contract hebt en nog wacht op een vast contract, dien je een werkgeversverklaring (download voorbeeld) met intentieverklaring te ontvangen.

Hiermee geef je de hypotheekverstrekker een zekere mate van zekerheid. Deze zekerheid is nodig om er van uit te kunnen gaan dat je de maandelijkse hypotheekrente kunt opbrengen.

Heb je een flexibele arbeidsrelatie en op dit moment geen contract met een werkgever? Dan wordt er gekeken naar jouw totale inkomen over de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde hiervan wordt gebruikt om de hoogte van een hypotheek te berekenen. Is jouw totaalinkomen over het afgelopen jaar lager dan het gemiddelde, dan wordt dit laatste jaarinkomen gebruikt om de berekening te maken.

Hypotheek zonder intentieverklaring

Wil je om wat voor rede dan ook een hypotheek zonder intentieverklaring afsluiten? Dan zijn je kansen klein indien je momenteel een tijdelijk contract hebt.

Is jouw huidige werkgever niet bereid om jouw van een intentieverklaring te voorzien? Dan is het bij de grote banken nagenoeg onmogelijk een hypotheek zonder intentieverklaring af te sluiten.

De banken willen immers een vorm van zekerheid van je. Kun je deze niet geven, dan is het logisch dat geen hypotheek wordt verstrekt.

Hypotheek met BKR registratie

Hetzelfde geldt voor mensen die op zoek zijn naar een hypotheek en een BKR codering bezitten. Een negatieve registratie vertelt de hypotheekverstrekker in zoveel woorden dat je schulden hebt en de hypotheekrente moeilijk zal kunnen betalen.

Dit zijn onzekerheden die onwenselijk zijn bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Bekijk de video hieronder voor meer informatie hierover:

Kan ik een huis kopen als ondernemer?

Een hypotheek voor ondernemers of een hypotheek voor zzp-ers is onder bepaalde voorwaarden af te sluiten. Op de vraag ‘kan ik een huis kopen’ is het antwoord dus ‘Ja, zolang je voldoet aan enkele eisen’.

Als ondernemer of zzp-er wordt je o.a. gevraagd om inzicht te geven in jouw inkomen. Het liefste over de laatste drie jaar. Het gemiddelde hiervan bepaalt de hoogte van een eventuele hypothecaire lening.

Annon 2017 zijn cijfers van de laatste 12 maanden voldoende met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als voorwaarde mag het hypotheekbedrag niet boven de NHG grens uitkomen à €245.000 (incl. notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting).

Daarnaast zal de hypotheekverstrekker onderzoek doen naar de branche waarin je werkzaam bent. Hoe stabiel en lucratief is die branche in de nabije toekomst bijvoorbeeld nog? Als dit er verder positief uitziet, hoef je verder geen problemen te verwachten.


Ook zal er gevraagd worden hoe je thuissituatie is en of je je huis ook als werkruimte wilt gaan inzetten. Bezit je een onderneming waarin vermogen zit, dan kan dit vermogen deels als garantstelling worden gebruikt.

Banken verschillen onderling qua acceptatiepercentage. Sommige banken verstrekken makkelijker een hypotheek voor ondernemers dan andere banken.

Rekenen met NHG

hypotheek zonder vast contract

De NHG is populair en wordt aangeraden mee te nemen in de hypotheek. Wil je een hypotheek boven de €245.000 afsluiten dan kun je er ook voor kiezen om zonder NHG te kopen.

Let wel dat de voordelen bij een financiële tegenslag heel prettig zijn.

De NHG wordt geactiveerd wanneer je bijvoorbeeld noodgedwongen je huis moet verkopen omdat je de hypotheekrente niet meer kunt betalen.

Dit kan voorkomen bij te lange werkloosheid, een echtscheiding of iets anders waardoor je budget niet toereikend genoeg is geworden.

In deze vervelende financiële situatie wil je natuurlijk liever niet zitten. Het op korte termijn moeten verkopen van je huis kan ervoor zorgen dat je met een restschuld blijft zitten.

Deze restschuld die tot enkele tientallen euro’s kan oplopen, wordt dan voor je betaald. Een hypotheek zonder NHG heeft deze garantie niet wat voor een tegenvaller kan zorgen, zoals de executieverkoop van je woning op een veiling.

De NHG-kosten bedraagt 1% van het totale hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van €250.000,- betaal je dus eenmalig €2500,-. Dit bedrag is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Afhankelijk van de belastingschaal waar je in zit, kun je zo tientallen procenten retour krijgen van de belastingdienst.

Het alternatief

Het alternatief voor een hypotheek zonder vast contract is ‘cash geld inzetten’. Heb je enkele tonnen gespaard, ontvang je binnenkort een grote erfenis of kun je van een rijke bekende een grote som geld lenen, dan is een arbeidscontract niet per se nodig. Dit is wegens de nieuwe regels omtrent de maximale hypotheek bijna een must geworden.

Helaas zijn dergelijke scenario’s schaars aangezien niet iedereen een zeer rijke bekende in zijn omgeving heeft die als bank wil fungeren. Tonnen geld sparen daargelaten. Desondanks wordt deze methode sporadisch gebruikt.

Mocht je hier alsnog toe in staat zijn, dan is het een prettig gegeven dat je eventueel zonder voorbehoud van financiering op een woning kunt bieden. Hierdoor heb je een streepje voor op andere bieders.

Conclusie

Concluderend, is het verstandig om een hypotheek zonder vast contract af te sluiten? Dat ligt helemaal aan jouw huidige werk- en thuissituatie. Heb je geen vast contract, zicht op een intentieverklaring of ben je korter dan 1 jaar ondernemer? Dan moet je nog even wachten voordat je voor een hypotheek in aanmerking komt.

Bezit je wel een van genoemde eisen dan is een dergelijke hypotheek alleen verstandig als je er oprecht van overtuigd bent dat je deze voor minstens 5 jaar kunt dragen. Na een periode van 5 jaar is de kans groot dat je je huis zonder significante waardedaling kunt verkopen.

Een gespecialiseerd financieel adviseur raadplegen kan verstandig zijn. Deze experts hebben vaak waardevolle kennis in huis en komen met handige tips waarmee je op lange termijn voordelig uit kunt zijn.

Hypotheek Zonder Vast Contract Afsluiten (Video)
4.5 (90%) 2 votes
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90