Investeren in vastgoed

Laatste update:

Hier lees je hoe je met 3 manieren kunt investeren in vastgoed. Als investeerder hoef je niet direct zelf een pand te kopen, maar kun je ook klein beginnen.

  • Vastgoedfondsen
  • Vastgoed-crowdfunding
  • Zelf vastgoed kopen

ℹ️ TIP: bij de bronnen hieronder kun je vaak kosteloos online brochures opvragen.

1. Vastgoedfonds: investeren in vastgoed met een laag bedrag

Als je wilt investeren met weinig geld, kun je beleggen via een vastgoedfonds. Net als pensioenfondsen kopen zij onroerend goed aan. Bij vastgoedfondsen kun je succesvol investeren voor een laag bedrag. Enkele opties:

Thuisborg logoThuisborg investeert in woningen die in de vrije sector verhuurd worden. Thuisborg voorziet, dat door de krapte op de woningmarkt de vraag naar woonruimte voor huishoudens blijft toenemen. Bij de Obligatie Serie XI, kun je al investeren vanaf € 1.000 met een looptijd vanaf 1 jaar. Bij deze vorm kun je kiezen voor een extra rendementsvergoeding, die gekoppeld is aan de prijsontwikkeling op de Nederlandse Woningmarkt. Als je dit niet wilt, kun je bij de Obligatie Serie XI ook kiezen voor een iets lager vast rendement. Zo kun je beginnen met kleinschalig investeren.

Vondellaan VastgoedVondellaan Vastgoed biedt de mogelijkheid obligaties te kopen om zo te investeren in de woningmarkt in de omgeving van Apeldoorn en Rotterdam. Doordat de aangekochte eengezinswoningen relatief goed betaalbaar zijn, verwacht deze belegger dat de woningwaarde daar stabiel stijgt. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager, doordat woningen bij elkaar in de buurt liggen. Obligaties Serie A1 starten bij € 100.000, maar Serie A2 kan al gekocht worden vanaf € 1000.

Vastgoedfonds Nederland logoVastgoedfonds Nederland richt zich op de aankoop en exploitatie van studio’s en appartementen in populaire wijken in de Randstad. Zij richten zich daarbij op verhuur van gemeubileerde woningen aan expats in bijvoorbeeld Amsterdam. Als je wilt investeren in dit fonds, kun je obligaties kopen met een waarde van € 25.000. Bij dit fonds ontvang je als belegger het recht van eerste hypotheek. Als een object verkocht wordt, deel je ook mee in de opbrengststijging van het onroerend goed.

Woonkapitaal koopt onder de zogenaamde ‘Sale en lease back-constructie’ woningen op van particulieren, die hun huis terughuren. Als investeerder kun je een obligatie kopen. Omdat Woonkapitaal de woning aankoopt in verhuurde staat, wordt deze zo’n 20% onder de marktwaarde aangekocht. Doordat de huidige bewoners in het pand blijven wonen, zijn de risico’s laag. Wil je veilig beleggen dan is Woonkapitaal interessant om verder te onderzoeken.

Mogelijk logoMogelijk investeer niet in onroerend goed, maar in de vastgoedhypotheek op onroerend goed van ondernemers. Ondernemers kunnen nog steeds maar moeilijk geld lenen om bedrijfsonroerend goed te kunnen financieren. Via Mogelijk kunnen ondernemers een hypothecaire lening aanvragen. Mogelijk zoekt naar investeerders, die het eerste recht van hypotheek krijgen op het pand. Wel dien je als ondernemer zelf zo’n 40 % te financieren. Bij Mogelijk is de hoogte van de financiering gerelateerd aan de waarde van het onroerend goed, en niet aan de omzetcijfers van de ondernemer. Ondernemers die al flink afgelost hebben op hun bestaande hypotheek, kunnen ook geld vrijmaken, door hun hypotheek te laten herfinancieren door de investeerders van Mogelijk. Daardoor krijgen zij kapitaal, dat zij opnieuw zakelijk investeren in hun eigen onderneming.

Vastgoedfondsen overzichtstabel

 Instappen vanafRente-uitkeringLooptijdTussentijds verhandelbaarInvesteert inMogelijkheid uitstappen
Thuisborg€ 1.000Einde kalenderkwartaalVanaf 1 jaarJaWoningen in de vrije huursectorBij einde looptijd
Woonkapitaal€ 2.000Einde kalenderkwartaalVanaf 1 jaarNiet vermeldSale en lease back constructies voor huizenbezittersBij einde looptijd
Vondellaan Vastgoed€ 1.000Einde kalenderkwartaalVanaf 1 jaarJaWoningen voor verhuur aan arbeidsmigrantenNa 1 jaar
Vastgoedfonds Nederland€ 25.000Half jaarVanaf 7 jaarbeperktStudio’s en appartementen in de RandstadBij einde looptijd
Mogelijk€ 50.000MaandVariabelJaZakelijke hypothekenIeder moment

2. Investeren door vastgoed-crowdfunding

Crowdfunding heeft ook in de vastgoedmarkt een plek verworven. Via deze methode investeer je samen met een groep in vastgoedprojecten met een helder vooropgesteld doel. Hieronder drie partijen die actief zijn.

Samen in Geld logoSameninGeld biedt vastgoedprojecten aan waarin je kunt investeren. SameninGeld heeft hiermee crowdfunding gecombineerd met het aanbieden van een hypotheek. De hypotheek wordt gebruikt voor aankoop van panden voor verhuur in de particuliere markt. Aanvragen voor een financiering kunnen alleen worden ingediend door een hypotheekadviseur. Elk object kent zijn eigen risico’s en rendementen. Er zijn drie schijven, die elk staan voor een percentage van de marktwaarde in verhuurde staat dat gefinancierd wordt, gekoppeld aan een bepaald rendement. Het is mogelijk om jouw investering aan een ander over te dragen.

Crowd Real Estate logoCrowdRealEstate biedt vastgoedondernemers de optie om onroerende goed door crowdfunding laten financieren. Hoewel het bedrijf aangeeft internationale vastgoedprojecten te financieren is de wat beknopte informatie alleen in het Nederlands te vinden. Het minimaal te investeren bedrag is niet vermeld, voor particulieren is het maximaal te investeren bedrag € 80.000. Terugbetaling van de investering vindt plaats aan het eind van de looptijd, de rente wordt maandelijks of per kwartaal uitbetaald. Voor elke investering wordt er eenmalig een bedrag van 0,9 % berekend ter vergoeding van de kosten.

ZIB InvestmentsZIB Investments logo richt zich op alternatief vastgoed zoals recreatieprojecten, vooral op vastgoed met een maatschappelijke relevantie. Denk hierbij een huisvesting voor ouderen of studenten, maar ook voor zorgvastgoed zoals voor het ziekenhuis in Vlissingen. Deelnemen kan vanaf € 2.500, als particulier kun je maximaal € 80.000 inleggen. De emissiekosten zijn 2% en worden bovenop het bedrag dat je investeert, betaald. De projecten waar ZIB Crowdfunding de financiering voor geregeld heeft staan duidelijk en met rendementscijfers op de website vermeld.

Beleggen in recreatief vastgoed

Doordat de spaarrente laag is, willen veel mensen investeren in een recreatiewoning. De locatie van een recreatiepark is van groot belang. Vooral als dit aan de kust ligt, is recreatief vastgoed een interessant beleggingsobject.

Veel recreatiewoningen worden niet op eigen grond gebouwd, maar op de grond van degene die een vakantiepark exploiteert. Voor het gebruik van de grond wordt erfpacht betaald. De prijzen van grond die vlakbij of aan de kust gelegen is, is daarom hoger dan grond die in het binnenland ligt.

Beleggen in recreatief vastgoed levert zeker rendement op, al is de vraag of dit net zo hoog is als het beloofde rendement. Recreatiewoningen hebben relatief veel onderhoud nodig, zeker na een periode van 10 jaar. Het aanzien en onderhoud van het park blijft bij de waarde van het recreatief onroerend goed een belangrijke rol spelen bij de verhandelbaarheid van de recreatiewoning op langere termijn.

Nederland of buitenland?

Als je wilt investeren in recreatief buitenlands vastgoed, hoef je het niet ver te zoeken. Beleggen in Duits vastgoed is relatief veilig. Om het risico te spreiden kun je ook met vrienden een vakantiehuis als vastgoed kopen. Je kunt dan samen investeren.

Bij het kopen van een recreatiewoning kunnen per land de regels anders zijn. Meer informatie vind je op SecondHome.

Nederlandse grond en gebieden

Investeren in Nederlandse grond kan een slimme belegging zijn omdat Nederlandse grond vaak waardevast is. Als je Nederlandse landbouwgrond aankoopt met het doel dat te gaan verhuren, is een rendement tussen de 2 en 3% haalbaar. Maar als je grond wilt aankopen om er een flink rendement uit te halen, dan kun je het beste agrarische landbouwgrond kopen waar in de toekomst op gebouwd mag worden.

Prijzen agrarische grond Nederland 2019Bron grafiek: Kadaster

Het aantal nieuw gebouwde woningen in Nederland zal in de loop der jaren flink toenemen. Het kan daarom zinvol zijn om grond aan te kopen, die aan de rand van groeigemeentes ligt, die gaan uitbreiden.

Net als bij beleggen in aandelen is het zinvol je risico te spreiden. Als je meerdere percelen grond aankoopt in verschillende gebieden, is de kans groter dat je investering winst gaat opleveren.

In Nederland is alles goed geregistreerd in het kadaster. Belangrijk is, dat je bij aankoop van een stuk grond altijd zelf geregistreerd in het kadaster staat als eigenaar.

3. Zelf een pand kopen

Zit je op een grote som geld (tonnen) dan kan het zelf kopen van een pand lucratief zijn. Zeker wanneer je krijgt naar de alsmaar stijgende prijzen van bestaande koopwoningen: 7,2% stijging in 2019 t.o.v. 2018 (bron: CBS).

Als je zelf een woning aankoopt om in te investeren, zijn andere aspecten dan alleen het woongenot belangrijk. Omdat je er meestal zelf niet gaat wonen, maar de woonruimte gaat verhuren, wil je graag een maximaal rendement. Bij het geld investeren in vastgoed is het belangrijk om bij de keuze van een object te kijken naar:

  • Risico op leegstand
  • Parkeermogelijkheden
  • Imago wijk op langere termijn
  • Toekomstige onderhoudskosten
  • Eventuele meerwaarde door verbouwing

De prijsindex van bestaande koopwoningen stijgt volgens het CBC jaar op jaar nog steeds en heeft in mei 2019 zelfs een recordhoogte bereikt.

prijsindex bestaande koopwoningen

Bereken je netto rendement

Wil je een pand kopen dan zou je verwachten, dat er op internet veel is terug te vinden of je juist moet investeren in vastgoed of niet. Er is geen forum, dat actueel is waar je informatie kunt ophalen. Want niet alleen het behaalde rendement is belangrijk, maar wat je daar netto aan overhoudt nog meer.

Als je privé gaat beleggen in vastgoed d.m.v. de aankoop van een eigen pand, en je er een goed rendement uithaalt, kan het interessant zijn om hier een BV voor op te richten. Het belastingtarief, dat je over de winst uit een BV betaalt, is lager dan van de inkomstenbelasting. Privé of BV kan een groot verschil maken in je netto rendement.

Investeren in vastgoed zonder geld

Als je over een minder goed gevulde spaarrekening beschikt, zijn er ook met een beperkt budget mogelijkheden om te investeren in solide vastgoed. Niet alleen de hele rijken, maar ook kleine investeerders kunnen met een NIBC Vastgoed Hypotheek of via een hypotheek van bijvoorbeeld RNHB investeren in al verhuurde of nog te verhuren huizen in steden in Nederland.

Voorwaarde is, dat je niet zelf in het pand gaat wonen, maar dit verhuurt aan bijvoorbeeld je ouders of aan je (studerende) kinderen. Een deel moet wel met eigen geld betaald worden. Maar mocht je klein willen starten: het is ook mogelijk om een garagebox aan te kopen voor 1 ton en deze te verhuren.

Conclusie

Investeren in vastgoed is een methode om meer rendement uit je geld te halen. Maar het is belangrijk van tevoren goed uit te zoeken welke manier van beleggen in vastgoed, het beste past bij jouw financiële situatie en mogelijkheden. Kijk daarbij ook goed naar bijkomende kosten, en niet te vergeten het netto rendement wat jouw investering kan gaan opleveren.

Als je wilt starten met investeren in vastgoed, maar nog niet genoeg kennis hebt, kun je bijvoorbeeld een opleiding volgen bij een gerenommeerde instantie. Bij o.a. Amsterdam School Of Real Estate kun je een opleiding vastgoedbeleggen volgen, en bij Vastgoed Belang vindt je een reeks relevante cursussen.

46 Tips Om Geld Te Investeren

Wil je meer manieren ontdekken waarmee je succesvol geld kunt investeren? Lees dan ons uitgebreide artikel met in totaal 46 tips om geld te investeren.
Extra
Scroll naar top
Lees vorig bericht:
Lening Oversluiten

Wil je in 2019 een bestaande te dure lening oversluiten? Doe dan een gratis besparingscheck, bereken je voordeel en bespaar...

Sluiten