Investeren in vastgoed: alle tips voor 2023

Wil je investeren in vastgoed? Dan zit je hier goed! In dit artikel delen we 3 manieren waarmee je een investering in vastgoed kunt doen, én vergelijken we partijen die hierbij kunnen helpen.

Voordelen

Gem. rendement: 3% / 7%

veilig op deze website Bankr.nl

 

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed hoef je niet direct een pand te kopen, je kunt namelijk ook klein beginnen. Vastgoedfondsen en vastgoed-crowdfunding zijn hier bij uitstek geschikt voor.

We nemen hier de volgende type vastgoed investeringen met je door:

1. Vastgoedfondsen

Sta je op het punt om te beginnen met investeren in vastgoed, dan kun je dit doen door je geld te beleggen in een vastgoedfonds. Vastgoedfondsen kopen direct of indirect onroerend goed aan wat over tijd rendeert. Wanneer jij geld in dit fonds legt, deel je mee in het rendement.

Deze vorm van investeren in vastgoed is ideaal wanneer je succesvol wilt investeren met een laag bedrag én weinig zin of tijd hebt om er steeds bovenop te zitten. Een pand bezitten kost namelijk tijd en energie.

Hieronder vind je in 6 populaire vastgoedfondsen die in Nederland actief zijn. Wil je detailleerde informatie, dan kun je bij allen een gratis vrijblijvende brochure aanvragen. Je zit dus nergens aan vast.

Bankr beoordeling:
4.7/5

Voordelen

veilig op de website van SynVest

Bankr beoordeling:
4.5/5

Voordelen

veilig op de Vondellaan Vastgoed site

Bankr beoordeling:
4.4/5

Voordelen

veilig op de site van Corum Investments

Bankr beoordeling:
4.3/5

Voordelen

veilig op de website van Granfiesta

Bankr beoordeling:
4.6/5

Voordelen

veilig op de website van Thuisborg

Soorten vastgoedfondsen uitgelegd

Investeerders in vastgoed kunnen bij 4 soorten vastgoedfondsen terecht:

Closed-end fonds (CEF)

Bij een CEF investeert in vastgoed-effecten van vastgoedbedrijven. Het aantal aandelen ligt vast binnen dit fonds. Het vastgoedfonds brengt dus géén extra aandelen uit en/of koopt ze ook niet terug.

Het voordeel is dat hier geen kosten voor gemaakt hoeven te worden. De beheerkosten kunnen hierdoor laag blijven. Ook kan er sneller meer winsten behaald worden.

Een nadeel is dat een CEF zwaarder gebukt gaat tijdens een crisis; met name wanneer extra geld geleend dient te worden. Het kost het fonds dan meer tijd om zich financieel te herstellen. Ook is een CEF volatiel van aard.

Een CEF kan kosten rekenen over het totale rendement én uitstapkosten hanteren om andere investeerders te beschermen tegen te hoge fluctuaties. Check dit altijd.

Open-end fonds (OEF)

Een open-end beleggingsfonds investeert ook in effecten die door vastgoedbedrijven worden verstrekt. Maar wanneer er meer vraag is, kunnen ze binnen het portfolio het aantal aandelen wél vergroten.

Ook kunnen ze zelf aandelen terugkopen wanneer het aandeel (te sterk) daalt. Dit wordt altijd gezien als een positief signaal naar de investeerders toe.

Door deze eigenschappen is dit type fonds iets minder volatiel dan een closed-end fonds. Naast beheerkosten kunnen er ook uitstapkosten gerekend worden. 

Exchange traded fonds (ETF)

Een andere manier van investeren in vastgoed is middels een ETF. Deze volgt de marktindex waarin aandelen zich bevinden.

Wanneer je wilt investeren in onroerend goed  d.m.v. een ETF, dan ‘volg’ je de prestaties van een geselecteerde groep vastgoedbedrijven in één keer.

SPDR® FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate (ZPRP)

In een ETF zitten tientallen of honderden bedrijven. Waneer de ETF goed gespreid is en er een vastgoedbedrijf omvalt, dan is de impact op het geheel relatief klein. Hierbij 3 voorbeelden van een vastgoed ETF:

Een ETF geeft je vrijheid om te kiezen voor een bepaalde sector, land/continent of combinatie van beide. Omdat de beheerder minder werk heeft aan een ETF zijn de beheerkosten vaak (zeer) laag.

Real Estate Investment Trust (REIT)

Een REIT is een bedrijf dat direct investeert in inkomen genererend vastgoed. Een REIT kan zich specialiseren in een sector (bv. ziekenhuizen of kantoren) of een breed portfolio vastgoed beheren in diverse sectoren. 

REIT’s zijn met name populair om hun hoge dividend. Enkele populaire REIT’s (incl. ticker symbool):

Wanneer je investeert in vastgoed d.m.v. een ETF of REIT, koop je deze zelf aan op de beurs waar deze genoteerd staat. Dit doe je eenvoudig via een online broker (bv. DEGIRO).

2. Vastgoed-crowdfunding

Een andere manier van investeren in vastgoed is via crowdfunding. Je investeert dan samen met een groep anderen in vastgoedprojecten met een helder vooropgesteld doel. Hieronder drie partijen die actief zijn.

Bankr beoordeling:
4.7/5

Voordelen

veilig op de Geldvoorelkaar website

Bankr beoordeling:
4.6/5

Voordelen

veilig op de Kapitaal Op Maat site

Bankr beoordeling:
4.5/5

Voordelen

veilig op de CrowdRealEstate site

3. Zelf vastgoed kopen

Wil je op een meer directe manier investeren in vastgoed, dan is de aankoop van een pand een optie. Zeker wanneer je krijgt naar de alsmaar stijgende huizenprijzen. In 2019 stegen deze met 6,9% (bron: CBS).

Om te kunnen investeren in vastgoed d.m.v. het aankopen van een woning zijn andere aspecten dan het woongenot belangrijk. 

Omdat je er meestal zelf niet gaat wonen, maar de woonruimte gaat verhuren, wil je graag een maximaal rendement. Wanneer je een belegging in vastgoed doet, is het belangrijk om bij de keuze van een object te kijken naar:

De prijsindex van bestaande koopwoningen stijgt volgens het CBC jaar op jaar nog steeds en heeft in mei 2019 zelfs een recordhoogte bereikt.

Bereken je netto rendement

Als je privé gaat beleggen in vastgoed d.m.v. de aankoop van een eigen pand, en je er een goed rendement uithaalt, kan het interessant zijn om hier een BV voor op te richten.

Het belastingtarief, dat je over de winst uit een BV betaalt, is lager dan van de inkomstenbelasting. Privé of BV kan een groot verschil maken in je netto rendement.

Let op: er staan in 2022 geplande wetswijzigingen op de agenda die ervoor zullen zorgen dat er extra belasting zal worden geheven. Hierdoor zul je onder de streep minder aan je investering overhouden. 

Veelgestelde vragen

De geschiedenis laat in deze grafiek zien dat vastgoed op de lange termijn altijd in waarde stijgt. Vastgoed dient daarnaast ook een fysiek onderpand. Mocht je dit willen verkopen, dan kun je direct aanspraak maken op je investering.
Je kunt investeren in vastgoed d.m.v. vastgoedfondsen, vastgoed crowdfunding of door zelf vastgoed te kopen. Samen bieden ze de optie om te investeren met een laag of groot bedrag.

Afhankelijk van het type vastgoed en de locatie kun je op jaarbasis tussen de 4 tot 12% rendement verwachten. Je kunt deze partijen vergelijken op hun rendementen.

Beleggen in Onroerend Goed - Conclusie

Volgens velen is investeren in onroerend goed veruit de veiligste manier om een deel van je vermogen te laten groeien. Voornamelijk door het onroerend goed dat als onderpand dient. Wil je indirect beleggen onroerend goed en beginnen met een laag bedrag, dan zijn vastgoedfondsen de beste keuze om je geld te laten renderen tot wel 8%.

De aankoop van een woning is iets ingewikkelder. Deze manier van investeren in vastgoed kun je jezelf eigen maken door o.a. een cursus te volgen. Kijk bv. naar de Amsterdam School Of Real Estate.

46 Tips om geld te investeren

Wil je meer manieren ontdekken waarmee je succesvol geld kunt investeren? Lees dan ons uitgebreide artikel met in totaal 46 tips om geld te investeren.
Extra
Scroll naar boven