Laptop op afbetaling zonder rente (2023)

Wil je een laptop op afbetaling kopen, met óf zonder BKR toetsing? We leggen je hier uit hoe betalen in termijnen werkt en waar je terecht kunt. We bespreken:

Een Windows of Apple laptop koop je zonder eigen geld d.m.v. afbetalen, huren of leasen. Vergelijk de aanbieders hieronder en kies de beste voor jou. Heb je een negatieve BKR? Kies dan voor Skala of Coolmix.

Skala

Skala verhuurt laptops tegen een vast tarief per maand. Dit tarief ligt tussen de 20-45 euro per maand. De looptijd van de huur is maximaal 3 of 5 jaar. Tijdens de huur kun je gebruik maken van Skala’s help desk. Tegen een meerprijs kun je hier weekendhulp bij nemen. Deze kan assisteren bij e-mail of andere software instellingen. Na drievijfde van de looptijd, kun je je laptop inruilen voor een nieuw (sneller) model. Eventuele reparaties zijn inbegrepen zodat je verder geen kosten hebt. Skala krijgt het cijfer 9 van klanten (gemeten door Kiyoh).

BCC

BCC verkoopt laptops op afbetaling vanaf 250 euro. Je kunt zelf berekenen hoeveel je maandelijks afbetaalt en je kunt eventueel ook een aanbetaling doen. Extra tussentijds aflossen is gratis (geen boete). Dit alles kan online worden geregeld. Is de laptop meer dan 1000 euro, dan moet je bewijs van inkomen in de winkel laten zien. Aflossen kan binnen 1 tot 4 jaar vanaf 6,5% rente. BCC is een van Nederland’s grootste speciaalzaken in electronica en inmiddels een gerenommeerd merk. Bekijk het aanbod van laptops op hun website.

Coolmix: Een macbook in termijnen betalen

Coolmix biedt gebruikte Macbooks aan op afbetaling in drie termijnen zónder rente en zónder BKR registratie. Zo kun je dus eenvoudig een macbook in termijne betalen. Het eerste deel betaal je direct, het tweede na 30 dagen en het laatste deel na 60 dagen. Kun je de laptop binnen 2 maanden terug betalen, dan is Coolmix het goedkoopste. Ze hanteren de ‘Coolmix Prijsgarantie’. Zie je de refurbished Macbook ergens anders goedkoper, dan past Coolmix deze direct voor je aan. Alle refurbished Macbooks op voorraad worden de volgende dag bezorgd indien je vóór 17:00 uur bestelt. 

Hoe koop je een laptop op afbetaling?

Een notebook op afbetaling kopen zonder BKR toetsing is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je een laptop wilt kopen en later wilt betalen, al dan niet verspreid, dan heb je de optie om dit te realiseren via het bedrijf waarbij je de laptop aanschaft.

Dit kan ook via een derde partij die je helpt om de laptop alvast te kopen. We hebben het dan over het kopen middels een lening en het kopen middels gespreid betalen bij de laptopaanbieder zelf.

Een laptop kopen in termijnen

Bij diverse postorderbedrijven kan je een laptop bestellen en vervolgens kiezen voor gespreid betalen. (Dit staat bekend als laptop kopen in termijnen.) De meeste bedrijven doen hierbij een BKR toetsing, maar er zijn ook ondernemingen die je enkel wat vragen stellen over je financiële situatie.

Een negatieve registratie hoeft je dan ook niet per definitie in de weg te staan. Je hebt hierbij in de meeste gevallen de keuze uit meerdere looptijden, zoals bijvoorbeeld 12, 24, 36 of zelfs 60 maanden. Sterker nog, er zijn ondernemingen die je de mogelijkheid bieden om een looptijd van 79 maanden aan te gaan.

Dit betekent dat je dus ruim 6,5 jaar afbetaalt aan je laptop. Dit kan nodig zijn als je een Apple laptop (bv. MacBook) wilt, die nogal aan de prijzige kant is.

Bedenk je wel dat de laptop al een heel eind afgeschreven is als je deze eenmaal hebt afbetaald. Het kan zelfs zijn dat deze tegen die tijd al niet meer werkt. Je kan dan wellicht beter kiezen voor een voordeligere laptop, zoals een Acer of bijvoorbeeld een notebook van Toshiba, zodat je een kortere looptijd kan kiezen.

Waarom wel / niet een laptop in termijnen?

Een laptop betalen in termijnen heeft natuurlijk als grootste voordeel dat je maandelijks een relatief klein bedrag afbetaalt aan je laptop. Stel dat je een 13 inch laptop koopt tegen een bedrag van 500 euro, dan kan je bij sommige bedrijven al klaar zijn met een betaling van 11 euro per maand. Dit is uiteraard afhankelijk van de rente en de looptijd.

Een ander voordeel is wel dat je de laptop direct krijgt en deze dus al kunt gaan gebruiken voordat je de eerste betaling hebt verricht. Een nadeel is wel dat de laptop eerder kapot kan gaan dan dat deze is afbetaald.

Als je geen garantie meer hebt, dan moet je dus blijven betalen voor een laptop die je niet meer kan gebruiken. Het grootste nadeel is wel dat je erg veel rente betaalt, waardoor je wel heel duur uit bent.

Hoeveel rente betaal je?

Als we kijken naar de twee andere aanbieders van laptops die ook de mogelijkheid bieden tot gespreid betalen, dan moeten we toch concluderen dat de rente bij allebei behoorlijk hoog ligt. We hebben het over Wehkamp en Mediamarkt.

Wehkamp is het duurst, met een rente van 16%. Mediamarkt brengt 15% in rekening. We kunnen je middels een berekening laten zien hoeveel je kwijt bent.

Laten we zeggen dat je bij de Wehkamp een 17 inch laptop koopt voor een bedrag van 1.000 euro. Je kiest hierbij voor een looptijd van 79 maanden. In dit geval betaal je 20 euro per maand en eindig je met een 79ste termijn van 14,27 euro. Dan komt dit op de volgende berekening neer:

78 x 20 euro = 1.560 euro + 14,27 euro = een totaalbedrag van 1.574,27 euro.

Dit betekent dus dat je maar liefst 574,27 euro rente betaalt voor een laptop van 1.000 euro. Dat is meer dan de helft.

De tweede berekening, in dit geval voor Mediamarkt. Stel dat je ook hier een 17 inch laptop wilt kopen voor een bedrag van 1.000 euro. Je kunt wel wat meer missen in de maand, dus je kiest voor een looptijd van 43 maanden.

Dit betekent dat je per maand 30 euro betaalt aan de Mediamarkt. Je hebt 43 gelijke termijnen, dus geen afwijkende slottermijn. Dan kom je uit op de volgende berekening:

43 x 30 euro = 1.290 euro. Je betaalt 290 euro rente over je laptop.

Dit is aanzienlijk minder natuurlijk, maar nog steeds meer dan een kwart van de aankoopprijs.

De voordelen en nadelen van kopen op afbetaling

Natuurlijk is kopen op afbetaling aantrekkelijk, ongeacht of je nu kiest voor de vorm van achteraf betalen of voor de vorm van gespreid betalen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Direct gebruik maken van een nieuwe laptop
  • Een maand later pas betalen of over lange periode kleine bedragen afbetalen
  • Je hebt geen spaargeld nodig om een nieuwe laptop te kopen
  • Je kan een laptop kopen die je normaal niet kan betalen, zoals een Apple

Helaas zijn er natuurlijk ook nadelen te noemen. Dit zijn de belangrijkste nadelen:

  • Je betaalt altijd rente
  • Je gaat een betaalverplichting aan waar je aan moet (blijven) voldoen
  • Je krijgt snel te maken met incasso wanneer je je niet aan de afspraken houdt
  • In geval van gespreid betalen over een lange looptijd kan het voorkomen dat je nog steeds betaalt voor een laptop die allang kapot is.

Misbruik van de BKR registratie

Mensen met een BKR registratie hebben schulden of hebben in het verleden schulden of betaalproblemen gehad. Je staat gemakkelijk te boek als wanbetaler. Veel ondernemingen willen je dan ook geen producten aanbieden op afbetaling of met betaling achteraf wanneer je een BKR registratie hebt. Je moet in dat geval eerst je schulden afkopen.

Er zijn ook ondernemingen die juist de pijlen richten op mensen met BKR registratie. Juist omdat deze mensen moeilijk iets op afbetaling kunnen kopen zijn ze gemakkelijk binnen te halen met de uitspraak ‘zonder BKR toetsing’.

Er is niet veel voor nodig om deze mensen te overtuigen om met de onderneming in zee te gaan. Dit betekent wel dat de rente vaak nog hoger ligt, juist omdat je hier in je enthousiasme niet meer naar kijkt.

Wanneer je een notebook op afbetaling wilt kopen, en je hebt een BKR registratie, controleer dan altijd de rente die er in rekening wordt gebracht. Ligt deze veel hoger dan gemiddeld? Begin er dan niet aan.

Een laptop kopen met een lening

Een snelle vorm van kopen op afbetaling is door het afsluiten van een lening bij een derde partij. Met dit geld kun je de laptop kopen en het geld betaal je uiteraard terug aan de derde partij. Je hebt dan dus geen betalingsregeling nodig met het bedrijf waarvan je de laptop koopt.

De snelste en meest voordelige manier hierbij is de minilening. Er zijn aanbieders die geen BKR toetsing uitvoeren. Wel kunnen zij vragen naar een loonstrookje of bijvoorbeeld een bankafschrift.

Omdat minileningen vaak op de zeer korte termijn worden gerealiseerd wordt er geen verzoek ingediend bij het BKR in Tiel. De financiële situatie wordt dus wel bekeken, maar er wordt geen BKR toetsing gedaan. Je kunt ook zelf je BKR opvragen.

Bij een minilening kies je voor een afbetaal termijn die kort is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor terugbetaling in 15 dagen of 30 dagen. De rente hiervoor ligt gemiddeld op 13,9 procent. Een terugbetalings-tabel ziet er dan als volgt uit, met een rente van 13,9 procent:

LeenbedragLooptijdTotaalbedragBetaalde rente
10030 dagen101,081,08
20030 dagen202,152,15
30030 dagen303,233,23
40030 dagen404,304,30
50030 dagen505,385,38
60030 dagen606,456,45

 

Waarom wel / geen minilening?

Een minilening heeft natuurlijk voordelen, maar ook nadelen. Stel dat je per direct een computer nodig hebt, en je hebt geen geld op je bankrekening staan, dan is het natuurlijk ideaal als dit geld morgen wel op je bankrekening staat.

Je kunt dan de volgende dag al een notebook kopen als je wilt. De rente is dan wel hoog, maar omdat de looptijd zo kort is merk je hier niet veel van. Je hoeft niet heel veel meer te betalen dan je hebt geleend.

De korte looptijd is ook direct wel het nadeel. Het moet namelijk zo zijn dat je wel zeker moet zijn dat je het geld binnen 30 dagen terug kan betalen. Je kan een minilening niet in termijnen terugbetalen namelijk.

Je kan geen uitstel aanvragen, dus je moet echt binnen 30 dagen het bedrag hebben overgemaakt aan de kredietverstrekker. Doe je dit niet, dan heb je al snel te maken met incassokosten.

De minilening is dan ook een vorm van achteraf betalen en niet van gespreid betalen. Een groot voordeel ten opzichte van gespreid betalen is wel dat je een deel zelf kan betalen en een deel achteraf kan betalen.

Wil je bijvoorbeeld een mini laptop kopen van 300 euro en heb je zelf al 200 euro? Dan kan je 100 euro laten financieren. Bij gespreid betalen ben je verplicht het hele bedrag te laten financieren. Een minilening kan je zonder BKR toetsing bijvoorbeeld realiseren bij Ferratum.

Welke alternatieven zijn er?

Een laptop huren of kopen op afbetaling zijn niet de enige opties die je hebt om een laptop in huis te halen. Als je echt een laptop nodig hebt, dan zijn er ook andere vormen van consumptief krediet. Deze zijn in de meeste gevallen gemakkelijker te regelen:

  • Oude laptop lenen van een vriend of familielid
  • Vraag of je een laptop van de zaak mag aanschaffen
  • Internet gebruiken in de bibliotheek (alleen leden)

Een tweedehands gebruikte laptop kost natuurlijk aanzienlijk minder dan een gloednieuwe. Afhankelijk van merk en leeftijd kan je al een goede refurbished laptop kopen rond de 175 euro.

Lenen van een particulier

Een andere optie kan zijn om het benodigde bedrag voor de laptop te lenen van een particulier. Denk ook aan een familielid dat het bedrag ]een tijdje kan missen. In dit geval hoef je waarschijnlijk geen rente te betalen aan het familielid, waardoor de lening je niets kost.

Een bloemetje of een doosje chocolade bij het voldoen van de laatste afbetaling is eigenlijk al voldoende voor de meeste mensen die je graag helpen door je een bedrag te lenen. Dit hoort niet voor iedereen tot de mogelijkheden.

Tot slot

Je moet je niet alleen afvragen of het kopen van een laptop op afbetaling mogelijk is, maar het is ook goed om je af te vragen of dit wel verstandig is. Lenen kost je namelijk altijd geld, dat is vanzelfsprekend.

Je hebt kunnen zien dat het je met een minilening maar een paar euro hoeft te kosten, terwijl het je met gespreid betalen al snel honderden euro’s kost. Een BKR registratie werkt je vaak tegen. Het hoeft niet zo te zijn dat de BKR registratie relevant is.

Deze registratie blijft ongeveer 5 jaar staan. Het kan zijn dat je inmiddels schuldenvrij bent en je vaste lasten goed kunt voldoen. Je registratie is dan nog actief, maar je financiële situatie is gezond. Beoordeel dan voor jezelf of het verstandig en verantwoord is om een laptop te kopen op afbetaling of middels achteraf betalen. Je kunt anders ook eens nadelen over de andere opties die je hebt.

Scroll naar boven