Lening Aanvragen met Uitkering: 6 Factoren (Checklist)


Wil je een lening aanvragen met uitkering en ben je benieuwd naar jouw opties? Via deze weg geven we je graag meer informatie over waar je wel en niet terecht kunt met je aanvraag. Een uitkering is een breed begrip, en daarom diepen we de volgende type uitkeringen verder uit:

 1. WW-uitkering
 2. WIA-uitkering
 3. Wajong-uitkering
 4. WWB-uitkering

Kort gezegd komen personen met een langdurige uitkering eerder in aanmerking voor een lening. Het zijn vooral de kleinere leningen die relatief eenvoudig af te sluiten zijn met een uitkering. Deze gaan tot maximaal 800 euro.

Hoeveel geld je in totaal kun lenen hangt af van diverse factoren (zie lijst hieronder). Jouw inkomen speelt een grote rol hierin. Zoals aangegeven maakt het ook veel uit of je een WAO, WW, WIA of Wajong-uitkering ontvangt.

Al deze uitkeringen verschillen onderling van hoogte en looptijd. Iets wat de goedkeuring van een lening kan beïnvloeden. Leningverstrekkers proberen altijd het betalingsrisico in te schatten en bepalen aan de hiervan of jou al dan niet een lening wordt toegekend.

Indien je in aanmerking komt, bepalen deze zaken de hoogte van de maximale lening:

 • Type uitkering
 • Jouw leeftijd
 • Maandelijks inkomen
 • Maandelijkse vaste lasten
 • Eventuele BKR registratie
 • Samenstelling gezin

Lening afsluiten met WW-uitkering

Zit je in de WW en wil je een lening afsluiten met WW uitkering? Dan zijn je kansen nihil. Een WW-uitkering heeft een bepaalde looptijd en loopt op den duur af. Het betalingsrisico is voor de meeste geldverstrekkers simpelweg te groot. Daarnaast zijn er regels opgesteld waaraan banken zich moeten houden.

Ondanks dat bepaalt wederom de hoogte en looptijd van jouw WW-uitkering of je bij eerder genoemde minileningaanbieders terecht kunt. Door vrijblijvend een offerte te ontvangen, kom je er achter of je in aanmerking komt. Een lening aanvragen met uitkering van WW is dus maar in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Geld lenen met een WIA-uitkering

Een lening aanvragen met een WIA-uitkering (voorheen WAO) is mogelijk, maar valt of staat met een aantal zaken:

 • Duur van je WIA-uitkering
 • Hoogte van je WIA-uitkering
 • Subcategorie waarin je zit: de IVA (volledig arbeidsongeschikt) of WGA (gedeeltelijk arbeidsongeschikt)

Via deze pagina van het UWV kun je meer te weten komen over het type WIA-uitkering dat je hebt. Het UWV stuurt je over het algemeen een brief toe waarin alle nodige details vermeld staan. Pak deze erbij en kom er zo achter hoe jij ervoor staat.

Weet je na lang zoeken nog steeds niet of je in aanmerking komt, dan kun je kredietverstrekkers om een offerte vragen. Je ontdekt dan snel genoeg of je wel of niet kans maakt. Sommige kredietverstrekkers zijn namelijk minder strikt dan anderen.

Lening aanvragen met Wajong uitkering

Ontvang je een Wajong uitkering, dan is jouw maandelijkse inkomen een stuk stabieler dan eerder genoemde uitkeringen. Een lening aanvragen met een Wajong uitkering is goed te realiseren. Uiteraard wordt er ook hier rekening gehouden met zowel jouw inkomsten als vaste lasten die voortkomen uit jouw persoonlijke situatie.

Woon je bijvoorbeeld bij je ouders in en worden jullie samen gezien als een huishouden? Dan zul je wellicht minder hoge maandlasten hebben (zoals huur). Dit kan een positieve invloed hebben op de maximale hoogte van een lening.

Let op: het feit dat je een vorm van uitkering krijgt, laat sommige geldverstrekkers extra regels hanteren. De volgende twee bijzonderheden komen geregeld voor:


 1. Slechts 70% van jouw uitkering wordt gebruikt in de berekening van de maximale lening (en niet 100%)
 2. Er kan een renteopslag gehanteerd worden (=hoger rentepercentage in lening)

Deze bijzonderheden zijn niet ideaal en kunnen nadelige gevolgen hebben. Toch zijn het uiteindelijk de kredietverstrekkers die op dit gebied zelf de regels mogen bepalen. Het is aan jou of je hiermee akkoord gaat alvorens je een leencontract tekent.

Kan ik lenen met een WWB-uitkering?

Het korte antwoord op deze vraag is meestal ‘nee’. De WWB is bijstandsuitkering die in het leven geroepen is om mensen te voorzien in hun basisbehoeften. Deze uitkering is relatief laag en is in 2015 verder uitgekleed tot 50% van het minimum loon per persoon. Als je bedenkt dat je in een huishouden van 2 personen in totaal maar 1 volledig minimum loon ontvangt, is het logisch dat jou een lening ontzegd wordt.

Een lening aanvragen met uitkering van WWB is dan ook zinloos. Leningaanbieders zullen je helaas moeten weigeren in deze situatie. Gelukkig zijn er alternatieve methoden om aan geld te kopen. Het verkopen van tweede hands spullen kan bijvoorbeeld een leuk extraatje opleveren, of het aannemen van en laagdrempelige bijbaan.

Moet ik nu wel of geen lening aanvragen?

Een lening aanvragen met uitkering gaat gepaard met risico’s. Deze risico’s zijn niet alleen voor de geldverstrekker, maar vooral ook voor jou. Omdat je een laag maandelijks inkomen bijgeschreven krijgt, is het lenen van geld niet altijd de meest verstandige beslissing. Bespreek je situatie met familie en bepaal of het wijs is om leningaanvraag te doen.

lening aanvragen met uitkering risico meter

Doorloop ook even de Risicometer van het Nibud. Hierin vul je zowel informatie over jouw gezinssituatie in als financiële gegevens. Je krijgt bij stap 4 te zien hoe hoog de lening is die je kunt aanvragen, en hoe hoog het risico is.

Een andere doorslaggevende factor die jou leningaanvraag kan beïnvloeden is het hebben van een negatieve bkr registratie. Indien je deze vermelding bovenop je uitkering hebt, wordt het vrijwel onmogelijk om in Nederland een lening af te sluiten. Althans, via de officiële routes.

Het BKR beschermt namelijk personen zodat ze niet dieper in de schulden geraken. Je zult dan echt op zoek moeten naar werk om inkomen te genereren. Pas nadat je je bkr registratie hebt hersteld, maak je weer kans om extra bij te lenen.

Lening Aanvragen met Uitkering: 6 Factoren (Checklist)
5 (100%) 1 vote
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90