AFM-banner

Lening aanvragen

Laatste update:

Wil je een online lening aanvragen en afsluiten tegen de laagste rente én beste voorwaarden? Vergelijk dan hieronder 4 bekende online aanbieders van 2019 en bespaar door de best passende partij te kiezen.

Bij alle onderstaande aanbieders kun je offertes aanvragen. Als je weer thuis bent, lees je ze gewoon rustig na.
 • Bedrag: €5.000-50.000
 • Slagingskans: ⭐⭐
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Looptijd: 36-120 mnd
 • Rente vanaf: 4,6%
Leen Attent
 • Bedrag: €5.000-200.000
 • Slagingskans: ⭐⭐
 • Leeftijd: min. 25 jaar
 • Looptijd: 36-120 mnd
 • Rente vanaf: 4,1%
Santander
 • Bedrag: €1.500-50.000
 • Slagingskans: ⭐⭐⭐
 • Leeftijd: min. 21 jaar
 • Looptijd: 48-72 mnd
 • Rente vanaf: 8,7%
Populair
Ferratum
 • Bedrag: €600-1.500
 • Slagingskans: ⭐⭐⭐⭐
 • Leeftijd: min. 18 jaar
 • Looptijd: 62 dagen
 • Rente vast: 13,99%
geen bkr

Zo werkt het...

Een lening aanvragen doe je tegenwoordig zelf online in 4 duidelijke stappen:

 • Bezoek websites van aanbieders
 • Vul offerteaanvraag in en wacht af
 • Vergelijk offertes op rente en kosten
 • Kies goedkoopste en teken contract

5 mensen vergelijken nu met je mee…

Uitleg leningaanbieders

Santander

 • Vanaf 8,7%
 • Vanaf €1500

Santander is een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een lening aanvragen gebeurt in 3 stappen. Na goedkeuring ontvang je binnen 3 werkdagen geld op je rekening. Santander biedt ook de optie om bestaande leningen over te sluiten in één lening. Deze service is kosteloos. Bij een doorlopend krediet kun je een betaalkaart ontvangen. Op hun site kun je een leenscan doen waarmee je binnen 5 minuten ziet of je in aanmerking komt. Santander doet een BKR toets, maar ze zijn iets soepeler in hun acceptatie. Hierdoor is de rente wel iets hoger. Meer lezen over Santander? Klik hier.

 • Vanaf 4,6%
 • Vanaf €5000

Moneyou is opgericht in 2001 en is een dochteronderneming van ABN AMRO. Je kunt er diverse type leningen aanvragen waaronder ook een verbouwingslening. In de rentetabel op hun site zie je duidelijk welke actuele rente hoort bij welk leenbedrag. Je kunt vervolgens zelf je lening berekenen en een offerte aanvragen. Na akkoord van de teruggezonden offerte en de bijbehorende documenten ontvang je het geld binnen 2 werkdagen. Lenen zonder vast contract is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Bestaande klanten geven Moneyou gemiddeld het cijfer een 9.6. Het BKR wordt bij iedere aanvraag getoetst.

Leen Attent

 • Vanaf 4,1%
 • Vanaf €5000

Leenattent biedt leningen aan met rentes die behoren tot een van de laagste van Nederland (vanaf 4,1%). Hiermee zijn ze bijna 2x voordeliger dan de ING. Heb je al één of meerdere leningen lopen, dan kun je bij Leenattent ook bestaande leningen over laten sluiten. Dit resulteert in één lening met een hoger bedrag. Ze kunnen kosteloos berekenen wat je besparing is waneer je leningen consolideert. Zit je met een ‘locked-up lening’ (niet over te sluiten lening), dan kan Leenattent alsnog voor je uitzoeken of er opties zijn om bij te lenen. Het BKR wordt getoetst en je moet minimaal 25 jaar zijn.

Ferratum

 • Rente 13,99%
 • Vanaf €100

Ferratum biedt kleine leningen aan met een korte looptijd tot max. 62 dagen. Ferratum is onderdeel van Ferratum UK Ltd, gevestigd in Engeland. Een lening aanvragen is binnen 24 uur geregeld. Het kostenoverzicht bij de online aanvraag moet je zien als de offerte. Garantiestelling is verplicht. Kun je niemand aandragen, dan betaal je extra bedrag aan garantsteller Global Guarantee (gevestigd in Estland). Met een BKR notering kun je hier dus alsnog geld lenen.

7 Extra Leningaanbieders

Download hieronder een overzicht (PDF) met alle bovenstaande aanbieders + 7 extra leningaanbieders (totaal: 11 aanbieders), inclusief 2 nieuwe aanbieders zónder BKR toetsing
2019 Update

Lening aangevraagd. En dan?

Heb je een lening aangevraagd bij één of meerdere partijen, dan volgt het volgende proces:

 • Kredietverstrekker controleert jouw gegevens
 • Controleer nu zelf alle ontvangen offertes*
 • Onderteken gewenste offerte en stuur terug
 • Stuur benodigde documenten toe en rond af

* Je ontvangt NIET van iedere kredietverstrekker een offerte. De kredietverstrekker zal jouw gegevens eerst checken op juistheid. Ook zal er gekeken worden of je de lening kunt dragen én terugbetalen. Is dit niet het geval, dan ontvang je géén offerte. De offertes die wel ontvangen hebt controleer je op deze punten:

Offerte checklist

JKP (wiki– Hierin zijn rente en extra kosten opgenomen en mag in totaal maximaal 14% van de totale leensom zijn. 

AFM vergunning check – In Nederland moet iedere in Nederland gevestigde kredietverstrekker een vergunning van de AFM te hebben. De AFM heeft regels opgesteld waaraan kredietverstrekkers zich moeten houden. In het buitenland gevestigde kredietverstrekkers kunnen daar een vergunning hebben verkregen van een lokale financiële autoriteit, maar de regels kunnen een stuk soepeler zijn.

Rente leningen check – Hoe lager de lening, hoe hoger de rente en hoe korter de looptijd. Desondanks moet deze wel in lijn zijn met de markt. Check wat de concurrentie doet in hetzelfde rentesegment.

Kredietvergoeding – Sommige aanbieders hanteren extra afsluitkosten, administratiekosten of een garantiestelling. De totale kredietvergoeding kan dus voor verrassingen zorgen. Vergelijk ze dan met andere partijen en confronteer ze eventueel met de voordeligere concurrentie.

Een onnodig lange looptijd kan ook voor hogere vergoeding zorgen. Bedenk dus eerst hoe snel je de lening terug kunt betalen en probeer deze als looptijd aan te houden.

AVG – Sinds mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht in Europa. Iedere onderneming in Nederland dient zich te houden aan het reglement van de AVG. Bekijk of deze wordt nageleefd door op de website van aanbieders te kijken. Zo weet je zeker dat jouw persoonsgegevens veilig en discreet worden verwerkt.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen?

Er bestaan diverse soorten leningen. Wil je doorlopend krediet of een goedkope persoonlijk lening aanvragen? Weet je het nog niet precies? Vergelijk dan de verschillen in de tabel hieronder.

 Persoonlijke leningDoorlopend krediet
LimietVastVast
RenteVastVariabel
LooptijdVastOnbeperkt
Ontvangen leningEénmaligIn delen
Aflos termijnMaandelijksOnbeperkt
Volledige aflossingMakkelijkerMoeilijker

Persoonlijke lening aanvragen

De persoonlijke lening wordt meestal aangevraagd om een of meer van de volgende redenen:

Indien de persoonlijke lening gebruikt wordt voor de koop of het renoveren van een eigen huis, dan kun je de rente voor een deel aftrekken van de inkomstenbelasting. Zie het als een kleine extra hypotheek die je aanschaft. Zorg er wel voor dat je alle bonnen van de verbouwing bewaart (factuur aannemer, materialen, etc.).

Aan de hand van de looptijd en het leenbedrag wordt de rente bepaald die vervolgens vast staat. Zodra de marktrente stijgt, heb je hier geen last van. Dit kan bij schommelingen op de leenmarkt gunstig uitpakken en hierdoor ben je soms goedkoop uit. Mocht de marktrente juist dalen, dan zul je met een (onnodig) hogere rente blijven zitten en betaal je dus teveel. Oversluiten kan dan uitkomst bieden, maar dit levert bij een persoonlijke lening wel een boete op omdat de bank een deel van de berekende (rente)inkomsten zal mislopen.

De hoogte van een persoonlijke lening wordt van tevoren bepaald. Op zowel korte als lange termijn weet je precies welk bedrag je in welke termijnen moet terugbetalen. Dit verandert niet over tijd. De goedkoopste lening zit wegens de lagere rente in de hogere leenbedragen. De maximale hoogte is afhankelijk van jouw maandelijkse vaste inkomen. De laagste persoonlijke lening bereken je eenvoudig online op de websites van kredietverstrekkers die hierboven zijn vermeld.

Ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan zal het leenbedrag in zijn geheel in één keer op je rekening worden gestort. Wil je bijvoorbeeld 10.000 euro lenen voor een nieuwe badkamer? Dan kun je na het tekenen van de offerte dit bedrag van 10.000 euro in één keer direct op je rekening verwachten.

Doorlopend krediet aanvragen

Een doorlopend krediet kent eigenschappen die passen bij andere leendoelen. De eigenschappen:

De rente over een doorlopend krediet is variabel. Hierdoor kan deze hoger of lager uitvallen naarmate de financiële markten fluctueren.  In het geval van een periode met een hoge rente kun je besluiten geen gebruik te maken van het krediet. Als goedkoper alternatief kun je tijdelijk kiezen voor een kleine persoonlijke lening.

Weet je niet precies hoeveel geld je wilt lenen, dan kun je met een doorlopend krediet een groot of klein bedrag opnemen wanneer jij wilt. Heb je af en toe een extra geld bedrag nodig, dan kun je hiervoor een doorlopend krediet afsluiten.

Zie je dat jouw rente consistent hoger is dan bij een concurrent? Dan kun je je doorlopende krediet zónder boete oversluiten naar een andere geldverstrekker. Zo ben je goedkoper uit.

Heb je een deel van je krediet afgelost en heb je plotseling opnieuw krediet nodig? Dan kun je zonder problemen opnieuw geld opnemen van je doorlopende krediet, zónder een nieuw contract af te sluiten. Sommige mensen vergelijken een doorlopend krediet wel eens met een creditcard met een hoger limiet.

Je betaalt alléén rente over het opgenomen krediet. Van tevoren bepaal je met de kredietverstrekker hoe hoog de limiet wordt. Is je limiet bijvoorbeeld 10.000 euro met 5% rente en pin je hier 500 euro van, dan betaal je alleen rente over die 500 euro.

Lening tót 1500 euro aanvragen?

Een lening aanvragen tussen de 100 en 1500 euro is minder gecompliceerd. Omdat het om een lager bedrag gaat, zijn er voor de bank minder hoge risico’s en worden minder strengere regels gehanteerd. Deze leningen worden als zogenaamde minilening in de markt gezet. Naast rentekosten zijn er ook extra garantiekosten.

Voor- en nadelen van lenen

Een lening aanvragen kent belangrijke voor- en nadelen. We bespreken de volgende:

 • Direct dure aanschaf kunnen doen (bv. auto)
 • Consolideren oude leningen met lagere rente
 • Overbruggingskrediet bij twee koopwoningen
 • Geld lenen kost geld
 • Negatieve registratie bij betalingsachterstand
 • Minder financiële vrijheid door kosten lening

Hulpbronnen bij aanvragen

Een nieuwe lening aanvragen is niet zomaar iets. Gelukkig sta je er in Nederland niet alleen voor. Er zijn diverse instanties waar je als consument terecht kunt voor advies, achtergrondinformatie of het indienen van een klacht. Hieronder vind je een lijst van gevestigde partijen waarin je je kunt verdiepen.

Klacht over leningaanvraag indienen

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) is een erkende geschilleninstantie voor de financiële dienstverlening. Heb je een vervelende ervaring opgedaan tijdens het aanvragen van een lening? Dan kun je hier een klacht indienen over de lening- of kredietverstrekker in kwestie. De meeste aanbieders zijn hier ingeschreven en hebben een registratienummer gekregen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening behandeld de klachten. Indien bemiddeling onmogelijk is, dan pakt De Geschillencommissie deze op.

Tips vóórdat je een lening aanvraagd

Wijzer in Geldzaken is in het leven geroepen door het ministerie van Financiën, met het doel financiën in Nederland in goede banen te leiden. Met name het beheer en uitgeven van geld onder consumenten staat centraal. De site geeft goede tips over het al dan niet afsluiten van een lening. Daarnaast vind je er waardevolle informatie over het BKR en hoe om te gaan met schulden. Ook studenten kunnen er veel te weten komen over het studieleen stelsel. Overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk Wijzer in Geldzaken dan eens.

Wettelijke informatie rondom leningen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op de financiële markten in Nederland. De AFM handhaaft de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet handhaving Consumentenbescherming, de Pensioenwet en de Wet toezicht accountantsorganisaties. De AFM houdt o.a. toezicht op leningverstrekkers. Bij een overtreding kan de AFM maatregelen treffen en boetes opleggen. De AFM werkt nauw samen met De Nederlandsche Bank tijdens het constateren van overtredingen en het overwegen van te nemen maatregelen.

Jouw kredietgegevens geregistreerd

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting, opgericht in 1965. Het BKR beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) waarin kredieten van consumenten worden geregistreerd. Het BKR heeft als doel overkreditering en problematische schuldsituaties te voorkomen. Iedere Nederlandse financiële dienstverlener is verplicht het BKR te toetsen. Het BKR levert door haar activiteiten een bijdrage aan een gezonde financiële dienstverlening en het bestrijden van misbruik en fraude. Een lening aanvragen, loopt altijd via het BKR.

Lening aanvragen: wel of niet?

Zo zie je maar dat een lening aanvragen een serieuze zaak is. Vraag je voor het eerst een lening aan, dan loont het om niet alleen te vergelijken t.b.v. de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag jezelf eerst serieus af of het überhaupt de beste optie is om geld te lenen. Geld lenen kost namelijk geld en is géén cadeau.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels rondom leningen en welke gevolgen een lening op jouw financiële huishouding heeft. Bespreek dit met je naasten en maak vervolgens een weloverwogen beslissing. Het spreekwoord Bezint eer ge begint, is hier dus op zijn plaats.

Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Scroll naar top