AFM-banner

Lening aanvragen

Laatste update:

Bij alle onderstaande aanbieders kun je offertes aanvragen. Als je weer thuis bent, lees je ze gewoon rustig na.

Krediet Groep Nederland
 • Min. bedrag: €5.000
 • Slagingskans: ⭐⭐
 • Rente vanaf: 3,9%
Leen Attent
 • Min. bedrag: €5.000*
 • Slagingskans: ⭐⭐
 • Rente vanaf: 4,1%

* leeftijd: vanaf 25 jaar

Santander
 • Min. bedrag: €1.500
 • Slagingskans: ⭐⭐⭐
 • Rente vanaf: 8,7%
Populair
Ferratum
 • Min. bedrag: €100
 • Slagingskans: ⭐⭐⭐⭐
 • Rente vast: 13,99%
geen bkr

Zo werkt het...

Een lening aanvragen doe je tegenwoordig helemaal zelf online in 4 eenvoudige stappen:

 • Bezoek websites van leningaanbieders
 • Vul offerteaanvraag in en wacht af
 • Vergelijk offertes op rente en kosten
 • Kies goedkoopste en teken contract

11 mensen vergelijken nu met je mee…

Extra uitleg leningaanbieders

Santander

Santander biedt leningen aan vanaf 1500 euro en is een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een lening aanvragen gebeurt in 3 stappen. Na goedkeuring ontvang je binnen 3 werkdagen geld op je rekening. Santander biedt ook de optie om bestaande leningen over te sluiten in één lening. Deze service is kosteloos. Bij een doorlopend krediet kun je een betaalkaart ontvangen. Op hun site kun je een leenscan doen waarmee je binnen 5 minuten ziet of je in aanmerking komt. Santander doet een BKR toets, maar ze zijn iets soepeler in hun acceptatie. Hierdoor is de rente wel iets hoger. Meer lezen over Santander? Klik hier.

Krediet Groep Nederland

Krediet Groep Nederland verstrekt leningen vanaf 5000 euro zonder extra kosten. De laagste rente zit momenteel op 3,9%. Een online aanvraag duurt 5 minuten en op werkdagen ontvang je binnen een paar uur bericht. Een offerte met deskundig advies is kosteloos. Je kunt ook een dure bestaande lening oversluiten en hierdoor kosten besparen. Krediet Groep Nederland heeft een AFM vergunning en checkt het BKR. Met een negatieve BKR notering kom je niet in aanmerking voor een lening. Een aanvraag doen heeft dan geen zin.

Leen Attent

Leenattent biedt leningen aan vanaf 5000 euro. De rente van hen behoort tot een van de laagste van Nederland (vanaf 4,1%). Hiermee zijn ze bijna 2x goedkoper dan de ING. Heb je al één of meerdere leningen lopen, dan kun je ook bij Leenattent een bestaande lening over laten sluiten. Ze kunnen kosteloos berekenen wat je besparing is. Zit je met een ‘locked-up lening’ (niet over te sluiten lening), dan kan Leenattent alsnog voor je uitzoeken of er opties zijn. Het BKR wordt getoetst en je moet minimaal 25 jaar zijn.

Ferratum

Ferratum biedt minileningen van 100 tot 800 euro aan die je binnen 15, 30 of 45 dagen moet terugbetalen. Ze hanteren hierbij een rente van 13,99%. Ferratum is onderdeel van Ferratum UK Ltd, gevestigd in Engeland. Een kleine lening aanvragen is binnen 24 uur geregeld. Het kostenoverzicht bij de online aanvraag moet je zien als de offerte. Garantiestelling is verplicht. Kun je niemand aandragen, dan betaal je hier kosten voor aan garantsteller Global Guarantee (gevestigd in Estland). Met een BKR notering kun je hier dus alsnog geld lenen.

7 Extra Leningaanbieders

Download hieronder een overzicht (PDF) met alle bovenstaande aanbieders + 7 extra leningaanbieders (totaal: 11 aanbieders), inclusief 2 nieuwe aanbieders zónder BKR toetsing
2019 Update

Lening aangevraagd. En dan?

Heb je een lening aangevraagd bij één of meerdere partijen, dan volgt het volgende proces:

 1.  Kredietverstrekker controleert jouw gegevens
 2. Jij controleert alle ontvangen offertes
 3. Onderteken gewenste offerte en stuur terug
 4. Afronding aanvraag lening

De geldverstrekker zal deze jouw gegevens checken op juistheid. Ook zal er gekeken worden of je de lening kunt dragen én terugbetalen. Heb je een A-notering (Achterstand) bij het BKR, dan is de kans groot dat geen offerte wordt opgemaakt. Je zult dan eerst van je notering af moeten komen.

Controleer ontvangen offerte(s) op deze punten:

JKP (wiki– Hierin zijn rente en extra kosten opgenomen en mag in totaal maximaal 14% van de totale leensom zijn. Bekijk goed welk deel hiervan de daadwerkelijke rente is en wat de extra kosten? Los je maandelijks af of betaal je alleen rentekosten?

AFM vergunning check – In Nederland moet iedere in Nederland gevestigde kredietverstrekker een vergunning van de AFM te hebben. De AFM heeft regels opgesteld waaraan kredietverstrekkers zich moeten houden. In het buitenland gevestigde kredietverstrekkers kunnen daar een vergunning hebben verkregen van een lokale financiële autoriteit, maar de regels kunnen een stuk soepeler zijn.

Rente leningen check – Hoe lager de lening, hoe hoger de rente en hoe korter de looptijd. Ondanks dit gegeven moet de rente wel in lijn zijn met de markt. Check wat de concurrentie doet in hetzelfde rentesegment.

Kosten conform – Sommige aanbieders vragen extra kosten bovenop de rente. Denk aan afsluitkosten, administratiekosten of een garantiestelling.

Doorgaans geldt: hoe hoger de lening, hoe lager de rente, maar extra kosten kunnen voor verrassingen zorgen. Vergelijk deze kosten met andere partijen en confronteer ze eventueel met de voordeligere concurrentie. Check ook of de kosten eenmalig zijn of dat ze jaarlijkst terugkeren.

AVG – Sinds mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht in Europa. Iedere onderneming in Nederland dient zich te houden aan het reglement van de AVG. Bekijk of deze wordt nageleefd door op de website van aanbieders te kijken. Zo weet je zeker dat jouw persoonsgegevens veilig en discreet worden verwerkt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvragen?

Er bestaan diverse soorten leningen. Wil je een goedkope persoonlijk lening of doorlopend krediet aanvragen? Vergelijk de verschillen in de tabel hieronder.

  Persoonlijke lening Doorlopend krediet
Limiet Vast Vast
Rente Vast Variabel
Looptijd Vast Onbeperkt
Ontvangen lening Eénmalig In delen
Aflos termijn Maandelijks Onbeperkt
Volledige aflossing Makkelijker Moeilijker

Persoonlijke lening

De persoonlijke lening wordt het meestal gekozen om een of meer van de volgende redenen:

Indien de persoonlijke lening gebruikt wordt voor de koop of het renoveren van een eigen huis, dan kun je de rente voor een deel aftrekken van de inkomstenbelasting. Zie het als een kleine extra hypotheek die je aanschaft. Zorg er wel voor dat je alle bonnen van de verbouwing bewaart (factuur aannemer, materialen, etc.), en het dus ‘wit’ afrekent.

Aan de hand van de looptijd en het leenbedrag wordt de rente bepaald die vervolgens vast staat. Zodra de marktrente stijgt, heb je hier geen last van. Dit kan bij schommelingen op de leenmarkt gunstig uitpakken en hierdoor ben je soms goedkoop uit. Mocht de marktrente juist dalen, dan zul je met een (onnodig) hogere rente blijven zitten en betaal je dus teveel. Oversluiten kan dan uitkomst bieden, maar dit levert bij een persoonlijke lening wel een boete op omdat de bank een deel van de berekende (rente)inkomsten zal mislopen.

De hoogte van een goedkope persoonlijke lening wordt van tevoren bepaald. Op zowel korte als lange termijn weet je precies welk bedrag je in welke termijnen moet terugbetalen. Dit verandert niet over tijd. De goedkoopste lening zit wegens de lagere rente in de hogere leenbedragen. De maximale hoogte is afhankelijk van jouw maandelijkse vaste inkomen. De laagste persoonlijke lening bereken je eenvoudig online op de websites van kredietverstrekkers die hierboven zijn vermeld.

Ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan zal het leenbedrag in zijn geheel in één keer op je rekening worden gestort. Wil je bijvoorbeeld 10.000 euro lenen voor een nieuwe badkamer? Dan kun je na het tekenen van de offerte dit bedrag van 10.000 euro in één keer direct op je rekening verwachten.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kent andere eigenschappen die passen bij andere leendoelen. De eigenschappen:

De rente over een doorlopend krediet is variabel. Hierdoor kan deze hoger of lager uitvallen naarmate de financiële markten fluctueren.  In het geval van een periode met een hoge rente kun je besluiten geen gebruik te maken van het krediet. Als goedkoper alternatief kun je tijdelijk kiezen voor een kleine persoonlijke lening.

Weet je niet precies hoeveel geld je wilt lenen, dan kun je met een doorlopend krediet een groot of klein bedrag opnemen wanneer jij wilt. Heb je af en toe een extra geld bedrag nodig, dan kun je hiervoor een doorlopend krediet afsluiten.

Zie je dat jouw rente consistent hoger is dan bij een concurrent? Dan kun je je doorlopende krediet zónder boete oversluiten naar een andere geldverstrekker. Zo ben je goedkoper uit.

Heb je een deel van je krediet afgelost en heb je plotseling opnieuw krediet nodig? Dan kun je zonder problemen opnieuw geld opnemen van je doorlopende krediet, zónder een nieuw contract af te sluiten. Sommige mensen vergelijken een doorlopend krediet wel eens met een creditcard met een hoger limiet.

Je betaalt alléén rente over het opgenomen krediet. Van tevoren bepaal je met de kredietverstrekker hoe hoog de limiet wordt. Is je limiet bijvoorbeeld 10.000 euro met 5% rente en pin je hier 500 euro van, dan betaal je alleen rente over die 500 euro.

Kleine lening aanvragen

Wil je een kleine lening aanvragen? Dan is dit over het algemeen een fluitje van een cent. Omdat het slechts om enkele honderden euro’s gaat, zijn er voor de bank minder hoge risico’s en worden minder strengere regels gehanteerd.

Wanneer je een dergelijke kleine leenvorm wilt aanvragen, kan een minilening uitkomst bieden. Dit is de benaming voor een lening tussen de 100 en 1500 euro. Een kleine lening betaal je meestal binnen maximaal 45 dagen af. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten in de vorm van boetes oplopen.

Ook is een garantiestelling meestal verplicht. Heb je helemaal geen inkomen? Dan kan een lening je duur komen te staan. Je kunt zelfs duurder uitkomen na het afsluiten van de lening dan ervoor. Het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ is hier dus op zijn plaatst.

Voor- en nadelen van geld lenen

Ieder voordeel kent zijn nadeel. Dat geldt ook voor het aanvragen van een lening. We bespreken de volgende:

 • Direct een dure aanschaf kunnen doen (bv. auto)
 • Consolideren van oude leningen tegen lagere rente
 • Overbruggingskrediet tussen twee koopwoningen
 • Geld lenen kost geld (maandelijkse rentekosten)
 • Negatieve BKR codering bij niet op tijd terugbetalen
 • Minder financiële vrijheid door extra lasten lening

Hulpbronnen en toezichthouders

Geld lenen is niet zomaar iets. Gelukkig sta je er in Nederland niet alleen voor. Er zijn diverse instanties waar je als consument terecht kunt voor juridisch advies, achtergrondinformatie of het indienen van een klacht. Hieronder vind je een lijst van gevestigde partijen waarin je je kunt verdiepen.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) is een erkende geschilleninstantie voor de financiële dienstverlening. Heb je een vervelende ervaring opgedaan tijdens het afsluiten van een lening? Dan kun je hier een klacht indienen over de lening- of kredietverstrekker in kwestie. De meeste aanbieders zijn hier ingeschreven en hebben een registratienummer gekregen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening behandeld de klachten. Indien bemiddeling onmogelijk is, dan pakt De Geschillencommissie deze op.


Wijzer in GeldzakenWijzer in Geldzaken is in het leven geroepen door het ministerie van Financiën, met het doel financiën in Nederland in goede banen te leiden. Met name het beheer en uitgeven van geld onder consumenten staat centraal. De site geeft goede tips over het al dan niet afsluiten van een lening. Daarnaast vind je er waardevolle informatie over het BKR en hoe om te gaan met schulden. Ook studenten kunnen er veel te weten komen over het studieleen stelsel. Overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk Wijzer in Geldzaken dan eens.


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op de financiële markten in Nederland. De AFM handhaaft de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet handhaving Consumentenbescherming, de Pensioenwet en de Wet toezicht accountantsorganisaties. De AFM houdt o.a. toezicht op leningverstrekkers. Bij een overtreding kan de AFM maatregelen treffen en boetes opleggen. De AFM werkt nauw samen met De Nederlandsche Bank tijdens het constateren van overtredingen en het overwegen van te nemen maatregelen.


Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting, opgericht in 1965. Het BKR beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) waarin kredieten van consumenten worden geregistreerd. Het BKR heeft als doel overkreditering en problematische schuldsituaties te voorkomen. Iedere Nederlandse financiële dienstverlener is verplicht het BKR te toetsen. Het BKR levert door haar activiteiten een bijdrage aan een gezonde financiële dienstverlening en het bestrijden van misbruik en fraude.

Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Scroll naar top
Lees vorig bericht:
Operational lease

Wil je meer weten over operational lease of ben jij van plan een nieuwe auto te leasen en vraag jij...

Sluiten