Lening aanvragen in 2018

Goedkoopste lening adviesWil je anno 2018 een lening aanvragen zónder hoge kosten? Gebruik dan dit slimme stappenplan. Er zit namelijk veel verschil tussen de offertes die je ontvangt van aanbieders. De beste en goedkoopste lening vind je zo:

  1. Lees alle onderstaande omschrijvingen
  2. Bezoek websites van gekozen aanbieders
  3. Vraag gratis offertes aan op hun website
  4. Vergelijk offertes; let op rente en kosten
  5. Kies de goedkoopste en neem contact op

1576 mensen ontvangen vandaag offertes in hun inbox.

✅ TIP: gebruik je een mobiel? Geen probleem, bij alle aanbieders kun je met je mobiel offertes opvragen. Als je weer thuis bent, lees je ze gewoon rustig na.

SantanderSantander biedt leningen aan vanaf 1500 euro en is één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een lening aanvragen gebeurt in 3 stappen. Na goedkeuring ontvang je binnen 3 werkdagen geld op je rekening. Santander biedt ook de optie om bestaande leningen over te sluiten in één lening. Deze service is kosteloos. Bij een doorlopend krediet kun je een betaalkaart ontvangen. Op hun site kun je een leenscan doen waarmee je binnen 5 minuten ziet of je in aanmerking komt. Het BKR wordt getoetst na je aanvraag.


FrisiaFrisia Financieringen biedt leningen aan vanaf 10.000 euro, waaronder ook WOZ-krediet en een seniorenlening. Frisia is inmiddels 35 jaar actief en bemiddelt voor gerenommeerde banken zoals Interbank, Defam (ABN-AMRO), Qander en Nationale Nederlanden. Tijdens de offerteaanvraag kies je zelf van welke banken je offertes in je inbox ontvangt. Hiervoor betaal je aan Frisia géén advies- of bemiddelingskosten. Je moet min. 21 jaar zijn en inkomen uit dienstverband ontvangen. Je mag geen negatieve registratie bij het BKR hebben.


Krediet Groep NederlandKrediet Groep Nederland biedt leningen aan vanaf 5000 euro zonder extra kosten. De laagste rente zit momenteel op 4,1%. Een online aanvraag duurt 5 minuten en op werkdagen ontvang je binnen een paar uur bericht. Een offerte met deskundig advies is kosteloos. Je kunt eventueel ook een dure bestaande lening oversluiten en hierdoor kosten besparen. Krediet Groep Nederland heeft een AFM vergunning en checkt het BKR. Met een negatieve BKR notering kom je niet in aanmerking voor een lening.


FerratumFerratum biedt minileningen aan vanaf 100 euro zonder je te toetsen bij het BKR. Een kleine lening aanvragen is snel geregeld (óók mobiel). Deze dien je binnen 15, 30, 45 of 62 dagen terug te betalen tegen een rente van 13,99%. Wil je meer geld lenen, kies dan voor de zogenaamde Plus Lening (tot 1500 euro). Je moet min. 21 jaar oud zijn en maandelijks 1000 euro netto inkomsten genereren. Ferratum is onderdeel van Ferratum UK Ltd, gevestigd in Engeland. Garantiestelling is verplicht. Global Guarantee kan garant voor je staan.


✅ TIP 2: Download gratis een overzicht van alle bovenstaande aanbieders met als bonus: 9 EXTRA aanbieders (totaal: 13 aanbieders), inclusief 3 nieuwe aanbieders zónder BKR toets. Daarnaast ontvang je een notificatie zodra een nieuwe aanbieder op de markt komt. Zo mis je niets en blijf je op de hoogte van nog goedkopere partijen.

*Gebruik je een desktop of laptop, download de PDF dan rechts in beeld.

Aanbieders van particuliere leningen

Een lening aanvragen bij een particuliere geldschieter is ook mogelijk, hoewel iets ingewikkelder. Je kunt eens kijken naar de zogenaamde crowdfunding- en lendingsites. Dit zijn online kredietmarktplaatsen waar investeerders en kredietnemers worden samengebracht. Deze marktplaatsen keuren helaas maar weinig particulieren goed wegens de hoge risico’s die er aan kleven voor investeerders. Twee bekende partijen uitgelicht:

Lender & SpenderLender & Spender biedt persoonlijke leningen aan vanaf 5000 euro die worden gefinancierd door particulieren of bedrijven. De looptijd is 2 tot 5 jaar tegen een vaste rente. Afsluitkosten zijn 1% van de leensom. Je krijgt 14 dagen bedenktijd en kunt boetevrij aflossen. Je moet in Nederland wonen, min. 21 en max. 65 jaar zijn met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je mag geen negatieve BKR registratie hebben en niet te maken hebben gehad met een incassobureau. Na je aanvraag ontvang je binnen één uur een aanbod.


Geldvoorelkaar is als crowfunding platform veelvuldig in het nieuws geweest. Naast bedrijfsinvesteringen is het mogelijk om een oproep te doen voor een particuliere lening. De hoogte, looptijd en rente bepaal je zelf. Wel wordt een adviesrente gegeven aan de hand van jouw classificatie. Zodra jouw oproep akkoord is bevonden, kunnen investeerders deze zien staan. Pas wanneer het volledige bedrag bij elkaar verzameld is, worden de contracten tussen jouw en alle investeerders getekend. Geldvoorelkaar en het BKR zijn aan elkaar gekoppeld.

Juridisch advies en hulpbronnen

Geld lenen is niet zomaar iets. Gelukkig sta je er in Nederland niet alleen voor. Er zijn diverse instanties waar je als consument terecht kunt voor juridisch advies, achtergrondinformatie of het indienen van een klacht. Hieronder vind je een lijst van gevestigde partijen waarin je je kunt verdiepen.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) is een erkende geschilleninstantie voor de financiële dienstverlening. Heb je een vervelende ervaring opgedaan tijdens het afsluiten van een lening? Dan kun je hier een klacht indienen over de lening- of kredietverstrekker in kwestie. De meeste aanbieders zijn hier ingeschreven en hebben een registratienummer gekregen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening behandeld de klachten. Indien bemiddeling onmogelijk is, dan pakt De Geschillencommissie deze op.


Wijzer in GeldzakenWijzer in Geldzaken is in het leven geroepen door het ministerie van Financiën, met het doel financiën in Nederland in goede banen te leiden. Met name het beheer en uitgeven van geld onder consumenten staat centraal. De site geeft goede tips over het al dan niet afsluiten van een lening. Daarnaast vind je er waardevolle informatie over het BKR en hoe om te gaan met schulden. Ook studenten kunnen er veel te weten komen over het studieleen stelsel. Overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk Wijzer in Geldzaken dan eens.


Financiële toezichthouders

Het is prettig dat extra geld lenen mogelijk is. Desondanks is het wenselijk dat er door de Nederlandse overheid aangestelde organisaties zijn die toezicht houden op het uitlenen van geld aan consumenten. Het AFM en het BKR zijn de twee voornaamste financiële toezichthouders.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op de financiële markten in Nederland. De AFM handhaaft de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet handhaving Consumentenbescherming, de Pensioenwet en de Wet toezicht accountantsorganisaties. De AFM houdt o.a. toezicht op leningverstrekkers. Bij een overtreding kan de AFM maatregelen treffen en boetes opleggen. De AFM werkt nauw samen met De Nederlandsche Bank tijdens het constateren van overtredingen en het overwegen van te nemen maatregelen.Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting, opgericht in 1965. Het BKR beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) waarin kredieten van consumenten worden geregistreerd. Het BKR heeft als doel overkreditering en problematische schuldsituaties te voorkomen. Iedere Nederlandse financiële dienstverlener is verplicht het BKR te toetsen. Het BKR levert door haar activiteiten een bijdrage aan een gezonde financiële dienstverlening en het bestrijden van misbruik en fraude.


Checklist bij lening aanvragen

Alvorens je in zee gaat met de ogenschijnlijk beste partij is het verstandig om de offerte op 5 punten te checken. We gaan er o.a. van uit dat je weet welke soort lening het beste bij jou past, en de hoogte van de lening aansluit bij jouw persoonlijke financiële situatie.

Checklist lening aanvragenLet op de volgende 5 zaken:

 1. Wat is het JKP (Jaarlijkse Kostenpercentage)
 2. Zijn de kosten conform de standaard?
 3. Is de rente conform de huidige markt?
 4. Is de aanbieder aangesloten bij de AFM?
 5. Wordt het AVG nageleefd?

1. JKP (wiki– Hierin zijn rente en extra kosten opgenomen en mag in totaal maximaal 14% van de totale leensom zijn. Bekijk goed welk deel hiervan de daadwerkelijke rente is en wat de extra kosten? Los je maandelijks af of betaal je alleen rentekosten?

2. Kosten conform – Sommige aanbieders vragen absurd hoge kosten bovenop de rente. Denk aan afsluitkosten of administratiekosten. Hoe hoger de lening, hoe lager de rente, maar hoe hoger vaak de kosten. Vergelijk deze kosten met andere partijen en confronteer ze eventueel met de voordeligere concurrentie.

3. Rente leningen check – Hoe lager de lening, hoe hoger de rente en hoe korter de looptijd. Ondanks dit gegeven moet de rente wel in lijn zijn met de markt. Check dan ook altijd wat de concurrentie doet in hetzelfde rentesegment.

4. AFM vergunning check – In Nederland dient iedere in Nederland gevestigde leningverstrekker een vergunning van de AFM te hebben. De AFM heeft regels opgesteld waaraan kredietverstrekkers zich aan moeten houden. Partijen zonder AFM vergunning gaan illegaal te werk of maken gebruik van de mazen in de wet.

5. AVG – Sinds mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht in Europa. Iedere onderneming in Nederland dient zich te houden aan het reglement van de AVG. Bekijk of deze wordt nageleefd door op de website van aanbieders te kijken.

Online lening aanvragen voordelig voor consument

De evolutie van een lening aanvragen is de laatste 10 jaar in een stroomversnelling terecht gekomen. Dit resulteerde in diverse voordelen voor de consument. Als gevolg hiervan sluit de gemiddelde consument tegenwoordig eerder online een lening af, dan bij een fysieke bank om de hoek.

Competitie leningaanbieders5 voordelen:

 1. Online concurrentie zorgt voor scherpe rente
 2. Vergelijken geeft gevoel van best gemaakte keuze
 3. Online transparant overzicht van diensten
 4. Binnen 24 uur duidelijkheid over de mogelijkheden
 5. Tijdens looptijd realtime inzage in balans

1. Concurrentie – Voor de Nederlandse consument is een stijgende concurrentie een gunstige ontwikkeling. Geldverstrekkers beconcurreren elkaar met de laagste rentepercentages en meest interessante voorwaarden. Wil je een lening aanvragen? Vergelijk dan bovenstaande partijen zorgvuldig met elkaar en trek daarna pas een conclusie.

2. Vergelijken – Door te vergelijken ben je er zeker van dat je de beste aanbieder op dat specifieke moment te pakken hebt, en dat geeft een goed gevoel. Door de goedkoopste offerte te selecteren ben je op lange termijn minder geld kwijt.

3. Transparantie – Online is er geen ruimte voor geheimen. Zeker met de AFM als financiële waakhond worden online kredietaanbieders gedwongen open boek te spelen. Dit betekent praktisch dat alle kleine lettertjes vaak al online door te lezen zijn. Een addertje onder het gras is nu sneller ontdekt.

4. Snel duidelijkheid – Nadat je offertes hebt aangevraagd ontvang je doorgaans binnen 24 uur bericht wat je kunt lenen. Door binnen één werkdag duidelijkheid in zaken te krijgen, zit je korter in de onzekerheid.

5. Realtime balans – Nadat je akkoord hebt op je lening ontvang je het geld binnen enkele werkdagen op je rekening. Iedere kredietverstrekker biedt jou een online dashboard waar je je balans kunt inzien en hoe lang de looptijd staat.

Leningen samenvoegen is besparend

Heb je elders al een lening lopen die je ooit tegen een hoge rente hebt afgesloten? Overweeg dan om deze lening over te sluiten naar een nieuwe partij. Een dure lening oversluiten is wel een precaire zaak omdat je goed in de voorwaarden moet duiken.

Let op het volgende:

 • Leningen samenvoegenBetreft het een persoonlijke lening of krediet?
 • Verschil in rentepercentage
 • Verschil in looptijden
 • Administratiekosten
 • Verschil in boetes

Staar je niet blind op rentepercentrages en looptijden, maar onderzoek of en wanneer boetes om de hoek komen kijken. Zijn er kosten gemoeid met het aanvragen? Dit is bij een persoonlijke lening meestal wel het geval.

Vergelijk deze vervolgens met andere aanbieders zodat je de meest voordelige en verstandige keuze kunt maken. Indien de boete bij oversluiten hoger is dan het rentevoordeel, dan kun je misschien beter wachten tot je de lening hebt afbetaald bij je huidige leningverstrekker.

Doorlopend krediet oversluiten zonder boete

Wil je een bestaand doorlopend krediet oversluiten, dan hoef je meestal géén boete te betalen. Omdat de rente variabel is, kan een nieuwe aanbieder jouw krediet zo overnemen zonder dat je oude kredietverstrekker hier nadeel aan ondervindt.

Een doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening is de laatste tijd populair. Partijen als OHRA en DSB hebben veel te maken met oversluitingen. Dit heeft alles te maken met de veranderende financiële markt en de consumenten die hier in het verleden de dupe van zijn geweest.

Bij de huidige sterke rentedalingen zit je met een bestaand krediet vaak onnodig met dure maandlasten. Het is dan ook volkomen begrijpelijk dat je dan je oude krediet wilt overbrengen naar een goedkope partij.

Kleine lening aanvragen met mildere regels

Wil je als persoon of bedrijf een kleine lening aanvragen zonder loonstrook of bkr toetsing? Dan is dit over het algemeen een fluitje van een cent. Omdat het slechts om enkele honderden euro’s gaat, zijn er minder strenge regels van kracht.

Wanneer je een dergelijke kleine leenvorm wilt aanvragen, kun je het beste op zoek gaan naar minileningen. Dit is de benaming voor leningen tussen de 100 en 800 euro. Een kleine lening betaal je meestal binnen maximaal 45 dagen af. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten in de vorm van boetes oplopen.

Heb je helemaal geen inkomen? Dan kan een lening je duur komen te staan. Je kunt zelfs duurder uitkomen na het afsluiten van de lening dan ervoor. Het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ is hier dus op zijn plaatst.

Lening aanvragen in 2018
4.6 (92.94%) 17 votes
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90