Lening aanvragen (2019)

Goedkoopste lening adviesWil je een lening aanvragen zónder hoge kosten in 2019? Gebruik dan ons slimme stappenplan en vindt zo jouw goedkoopste lening of krediet:

  1. Lees onderstaande omschrijvingen
  2. Bezoek websites van aanbieders
  3. Vraag offertes aan op hun websites
  4. Vergelijk offertes op rente & kosten
  5. Kies de goedkoopste aanbieder

1154 mensen ontvangen vandaag offertes.

TIP: gebruik je een mobiel? Je kunt bij alle aanbieders mobiel offertes opvragen. Als je weer thuis bent, lees je ze gewoon rustig na.

SantanderSantander biedt leningen aan vanaf 1500 euro en is een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Een lening aanvragen gebeurt in 3 stappen. Na goedkeuring ontvang je binnen 3 werkdagen geld op je rekening. Santander biedt ook de optie om bestaande leningen over te sluiten in één lening. Deze service is kosteloos. Bij een doorlopend krediet kun je een betaalkaart ontvangen. Op hun site kun je een leenscan doen waarmee je binnen 5 minuten ziet of je in aanmerking komt. Het BKR wordt getoetst na je aanvraag.


FindioFindio biedt de optie om zelf online een lening aan te vragen. Je kunt ook kiezen voor advies, zonder extra kosten. Je berekent online je mogelijkheden en de maandelijkse kosten waarna je digitaal een aanvraag kunt doen. Als je een lening kunt afsluiten, ontvang je binnen 30 min. een vrijblijvende offerte via e-mail. Ga je akkoord, dan ontvang je binnen 3 werkdagen je geld. Vervolgens heb je 30 dagen bedenktijd. Findio krijgt een klantbeoordeling van 9,2 op eKomi. Findio is een onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V.


Frisia FinancieringenFrisia Financieringen bestaat inmiddels 35 jaar en biedt leningen aan vanaf 10.000 euro zonder extra afsluit -of advieskosten. Ook bieden ze WOZ krediet aan mocht je een woning als onderpand kunnen inzetten. Je moet min. 21 jaar oud zijn en een tijdelijk of vast loondienstverband hebben. Een uitkering is mogelijk mits geen bijstand of WW. Met een negatieve BKR codering kom je niet in aanmerking. Frisia krijgt een 8,7 op Kiyoh. Via hun website kun je kosteloos een offerte ontvangen.


FerratumFerratum biedt minileningen aan vanaf 100 euro zonder je te toetsen bij het BKR. Een kleine lening aanvragen is snel geregeld (óók mobiel). Deze dien je binnen 15, 30, 45 of 62 dagen terug te betalen tegen een rente van 13,99%. Wil je meer geld lenen, kies dan voor de zogenaamde Plus Lening (tot 1500 euro). Je moet min. 21 jaar oud zijn en maandelijks 1000 euro netto inkomsten genereren. Ferratum is onderdeel van Ferratum UK Ltd, gevestigd in Engeland. Garantiestelling is verplicht. Global Guarantee kan garant voor je staan.


TIP 2: Download gratis een overzicht van alle bovenstaande aanbieders met als bonus:

7 EXTRA aanbieders (totaal: 11 aanbieders), inclusief 2 nieuwe aanbieders zónder BKR toets.

Daarnaast ontvang je een notificatie zodra een nieuwe aanbieder op de markt komt. Zo mis je niets en blijf je op de hoogte van meer goedkope partijen.

*Gebruik je een desktop of laptop, download de PDF dan rechts in beeld.

Checklist bij lening aanvragen

Voordat je tekent bij de aanbieder van jouw keuze is het verstandig om de offerte op 5 punten te checken:

 1. Checklist lening aanvragenWat is het JKP (Jaarlijkse Kostenpercentage)
 2. Zijn de kosten conform de standaard?
 3. Is de rente conform de huidige markt?
 4. Is de aanbieder aangesloten bij de AFM?
 5. Wordt het AVG nageleefd?

1. JKP (wiki– Hierin zijn rente en extra kosten opgenomen en mag in totaal maximaal 14% van de totale leensom zijn. Bekijk goed welk deel hiervan de daadwerkelijke rente is en wat de extra kosten? Los je maandelijks af of betaal je alleen rentekosten?

2. Kosten conform – Sommige aanbieders vragen absurd hoge kosten bovenop de rente. Denk aan afsluitkosten of administratiekosten. Hoe hoger de lening, hoe lager de rente, maar hoe hoger vaak de kosten. Vergelijk deze kosten met andere partijen en confronteer ze eventueel met de voordeligere concurrentie.

3. Rente leningen check – Hoe lager de lening, hoe hoger de rente en hoe korter de looptijd. Ondanks dit gegeven moet de rente wel in lijn zijn met de markt. Check dan ook altijd wat de concurrentie doet in hetzelfde rentesegment.

4. AFM vergunning check – In Nederland dient iedere in Nederland gevestigde leningverstrekker een vergunning van de AFM te hebben. De AFM heeft regels opgesteld waaraan kredietverstrekkers zich aan moeten houden. Partijen zonder AFM vergunning gaan illegaal te werk of maken gebruik van de mazen in de wet.

5. AVG – Sinds mei 2018 is de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) van kracht in Europa. Iedere onderneming in Nederland dient zich te houden aan het reglement van de AVG. Bekijk of deze wordt nageleefd door op de website van aanbieders te kijken.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvragen?

Er bestaan diverse soorten leningen. Wil je een goedkope persoonlijk lening of doorlopend krediet aanvragen? Vergelijk de verschillen in de tabel hieronder:

 Persoonlijke leningDoorlopend krediet
LimietVastVast
RenteVastVariabel
LooptijdVastOnbeperkt
Ontvangen leningEénmaligPeriodiek opnemen
AflossingstermijnMaandelijksOnbeperkt
Volledige aflossingRelatief makkelijkerRelatief moeilijker

De persoonlijke lening wordt het meeste gekozen om een of meer van de volgende 4 redenen:

 1. Persoonlijke lening aanvragenHele bedrag direct op rekening
 2. Rente aftrekbaar
 3. Geen rentestijging
 4. Vast (hoog) leenbedrag

1. Het hele bedrag direct op je rekening – De lening wordt in zijn geheel in één keer op je rekening gestort. Wil je bijvoorbeeld 10.000 euro lenen? Dan kun je na het tekenen van het contract dit bedrag van 10.000 euro in één keer direct op je rekening verwachten. Ideaal als je een grote som geld moet betalen aan een aannemer of iets dergelijks.


2. Rente aftrekbaar – Indien de persoonlijke lening gebruikt wordt voor de koop of het renoveren van een eigen huis, dan kun je de rente voor een deel aftrekken van de inkomstenbelasting. Zie het als een kleine extra hypotheek die je aanschaft. Dit kan interessant zijn voor de verbouwing van een keuken of de aanschaf van een computer of auto.

3. Geen rentestijging – Aan de hand van de looptijd en het leenbedrag wordt de rente bepaald die vervolgens vast staat. Zodra de marktrente stijgt, heb je hier geen last van. Dit kan bij schommelingen op de leenmarkt gunstig uitpakken en ben je goedkoop uit.

4. Vast (hoog) leenbedrag – De hoogte van een goedkope persoonlijke lening wordt van tevoren bepaald. Op zowel korte als lange termijn weet je precies welk bedrag je in welke termijnen moet terugbetalen. Dit verandert niet over tijd. De goedkoopste lening zit wegens de lagere rente in de hogere leenbedragen. In vergelijking tot een doorlopend krediet kun je een relatief hoog bedrag lenen tot wel 75.000 euro. De maximale hoogte is afhankelijk van jouw maandelijkse vaste inkomen. Je laagste persoonlijke lening berekenen doe je eenvoudig online op de websites van bekende banken.

Een doorlopend krediet kent weer geheel andere voordelen en nadelen. Enkele eigenschappen:

 1. Doorlopend krediet aanvragenGeld in delen opnemen
 2. Rente alleen over opnames
 3. Variabele maandelijkse rente
 4. Na aflossing opnieuw opnemen
 5. Krediet oversluiten zonder boete

1. Geld in delen opnemen – Weet je niet precies hoeveel geld je wilt lenen, dan kun je met een goedkoop doorlopend krediet een groot of klein bedrag opnemen. Dit doe je wanneer jij wilt. Heb je een reeks kleine leningen in de toekomst nodig, dan is dit een handige optie.

2. Rente alleen over opnames – Je betaalt alleen rente over het opgenomen krediet. Dit in tegenstelling tot de persoonlijke lening waar je rente betaalt over het gehele geleende bedrag.

3. Variabele maandelijkse rente – De rente over jouw krediet is variabel waardoor deze hoger of lager kan uitvallen dan die van een persoonlijke lening. De rente beweegt met de financiële markt mee.

4. Na aflossing opnieuw opnemen – Heb je een deel van je krediet afgelost en heb je plotseling opnieuw krediet nodig? Dan kun je zonder problemen opnieuw geld opnemen van je doorlopende krediet, zónder een nieuw contract af te sluiten.

5. Krediet oversluiten zonder boete – Zie je dat jouw rente consistent hoger is dan bij een concurrent? Dan kun je je doorlopende krediet zonder boete oversluiten naar een andere geldverstrekker. Zo ben je goedkoper uit. Bij een persoonlijke lening betaal je hiervoor een boete.

Kleine lening aanvragen

Wil je een kleine lening aanvragen zonder loonstrook of bkr toetsing? Dan is dit over het algemeen een fluitje van een cent. Omdat het slechts om enkele honderden euro’s gaat, zijn er minder strenge regels van kracht.

Wanneer je een dergelijke kleine leenvorm wilt aanvragen, kun je het beste op zoek gaan naar minileningen. Dit is de benaming voor leningen tussen de 100 en 1000 euro. Een kleine lening betaal je meestal binnen maximaal 45 dagen af. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten in de vorm van boetes oplopen.

Heb je helemaal geen inkomen? Dan kan een lening je duur komen te staan. Je kunt zelfs duurder uitkomen na het afsluiten van de lening dan ervoor. Het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ is hier dus op zijn plaatst.

Hulpbronnen & toezichthouders

Geld lenen is niet zomaar iets. Gelukkig sta je er in Nederland niet alleen voor. Er zijn diverse instanties waar je als consument terecht kunt voor juridisch advies, achtergrondinformatie of het indienen van een klacht. Hieronder vind je een lijst van gevestigde partijen waarin je je kunt verdiepen.

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) is een erkende geschilleninstantie voor de financiële dienstverlening. Heb je een vervelende ervaring opgedaan tijdens het afsluiten van een lening? Dan kun je hier een klacht indienen over de lening- of kredietverstrekker in kwestie. De meeste aanbieders zijn hier ingeschreven en hebben een registratienummer gekregen. De Ombudsman Financiële Dienstverlening behandeld de klachten. Indien bemiddeling onmogelijk is, dan pakt De Geschillencommissie deze op.


Wijzer in GeldzakenWijzer in Geldzaken is in het leven geroepen door het ministerie van Financiën, met het doel financiën in Nederland in goede banen te leiden. Met name het beheer en uitgeven van geld onder consumenten staat centraal. De site geeft goede tips over het al dan niet afsluiten van een lening. Daarnaast vind je er waardevolle informatie over het BKR en hoe om te gaan met schulden. Ook studenten kunnen er veel te weten komen over het studieleen stelsel. Overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk Wijzer in Geldzaken dan eens.


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op de financiële markten in Nederland. De AFM handhaaft de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet handhaving Consumentenbescherming, de Pensioenwet en de Wet toezicht accountantsorganisaties. De AFM houdt o.a. toezicht op leningverstrekkers. Bij een overtreding kan de AFM maatregelen treffen en boetes opleggen. De AFM werkt nauw samen met De Nederlandsche Bank tijdens het constateren van overtredingen en het overwegen van te nemen maatregelen.


Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is een stichting, opgericht in 1965. Het BKR beheert het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) waarin kredieten van consumenten worden geregistreerd. Het BKR heeft als doel overkreditering en problematische schuldsituaties te voorkomen. Iedere Nederlandse financiële dienstverlener is verplicht het BKR te toetsen. Het BKR levert door haar activiteiten een bijdrage aan een gezonde financiële dienstverlening en het bestrijden van misbruik en fraude.

Lening aanvragen (2019)
4.5 (89.12%) 147 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet