Minilening (2019)

MinileningOp zoek naar een minilening? Een minilening aanvragen is binnen een paar minuten geregeld, maar welke kies je?

Dat is heel eenvoudig. Vergelijk hieronder 2 online aanbieders van minileningen en kies welke het beste past bij jou situatie. Succes!

TIP: voorkom extra kosten door er zeker van te zijn dat je de minilening binnen de looptijd kunt terugbetalen.

SaldodipjeSaldodipje verstrekt minikrediet tot 1500 euro zonder je te checken bij het BKR. De eerste keer kun je maximaal 400 euro lenen. Na akkoord staat het geld binnen 24 uur op je rekening. Ook bij Saldodipje dien je de lening tussen de 15 en 62 dagen terug te betalen. Dit doe je d.m.v. een iDeal betaal-link die je krijgt na ontvangst van de lening. De rente staat momenteel op 13,99%. Saldodipje houdt zich aan de ‘Wet op het consumentenkrediet 1974’ uit het Verenigd Koninkrijk. Bekijk ook de ‘Veelgestelde Vragen’ op hun website.


FerratumFerratum biedt minileningen van 100 tot 1500 euro aan zonder je te toetsen bij het BKR. Een kleine lening aanvragen is snel geregeld (óók mobiel). Deze dien je binnen 15, 30, 45 of 62 dagen terug te betalen tegen een rente van 13,99%. Je vraagt hier een lening aan zonder offerte. Je moet minimaal 21 jaar oud zijn en maandelijks 1000 euro netto inkomsten genereren. Ferratum is onderdeel van Ferratum UK Ltd, gevestigd in Engeland. Garantiestelling is verplicht. Global Guarantee (gevestigd in Estland) kan garant voor je staan.


Wil je meer weten over wat een minilening precies inhoud voor jou? Lees dan verder want in deze ultieme gids bespreken veel meer gedetailleerde informatie, namelijk:

 1. Wat is een minilening?
 2. Voorbeeldscenario’s
 3. Huidige aanbieders
 4. Alternatieven

1. Wat is een minilening?

Een minilening is een klein consumptief krediet die je op zeer korte termijn kunt afsluiten zonder dat je een loonstrook hoeft te laten zien. Vaak kun je het aangevraagde bedrag binnen enkele minuten, uren tot dagen op je rekening verwachten.

Enkele kenmerken op een rij:

 • Klein leenbedrag tussen 100-1000 euro
 • Binnen enkele minuten aangevraagd
 • Geld binnen 24 uur op je rekening gestort
 • Je wordt bijna altijd geaccepteerd
 • Je hoeft geen bewijs van loon te laten zien

De hoogste minilening met bkr die je kunt aanvragen ligt meestal rond de 800 tot 1000 euro. Dit geleende bedrag dien je ook weer binnen een korte termijn terug te betalen.

Het verschil tussen een gewone minilening en een minilening zonder loonstrook zit hem in het feit dat je bij een minilening zonder loonstrook, zoals de naam al zegt, geen loonstrook hoeft te laten zien bij de aanvraag. Dat is vooral een voordeel voor mensen die op het moment van de aanvraag geen werk hebben.

Enkele nadelen

Het nadeel aan de minilening is dat het je ook meer geld kost. Aanbieders van minileningen rekenen namelijk extra geld voor het feit dat je geen loonstrook hoeft te laten zien. Zelfs bij het lenen van een kleine 50 euro worden (minimale) kosten in rekening gebracht.

Dit heeft alles te maken met het verhoogde risico dat de leningverstrekkers lopen om jou een lening aan te bieden. Jij bent voor hen immers een onbekende dus ze zullen je niet zomaar vertrouwen op je blauwe ogen dat je de lening op tijd terug betaalt.

Kan ik lenen zonder papierwerk?

Minilening en papierwerkHet korte antwoord is ja. Een minilening zonder papierwerk aanvragen is nagenoeg hetzelfde als het aanvragen van een minilening zonder loonstrook. Het enige verschil is dat je bij een minilening zonder loonstrook geen loonstrook hoeft te laten zien.

Dit omdat je waarschijnlijk zonder baan zit en bij een minilening zonder papierwerk kredietverstrekkers niet nagaan of je een registratie hebt bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Dit is interessant als je in geldnood zit en je weet dat je een negatieve registratie hebt bij het BKR. Dit kan voorkomen als je eerder problemen hebt gehad met het afbetalen van een lening of al een lening hebt lopen. Let wel, legitimatie en een bewijs van je huidige adres moet je uiteraard wel kunnen laten zien.

Ook hier geldt dat een minikrediet zonder BKR toets of papierwerk duurder is dan een minilening met BKR check. Dit komt door het verhoogde risico dat jij als klant bent, en hiervoor worden extra (garantie)kosten in rekening gebracht.

2. Voorbeeldscenario’s

Hieronder schetsen we enkele voorbeelden waarvoor je een spoed minilening met bkr zou kunnen aanvragen:

 • Aanmaning onbetaalde rekening
 • Dikke verkeersboete op de mat
 • Kapotte wasmachine in huis
 • Torenhoge telefoonrekening

– Aanmaning onbetaalde rekening

Heb je een aanmaning voor een van je verplichte rekeningen (bv. gas, water, licht, internet, etc.) over het hoofd gezien en een boete gekregen? Dan is de rekening met een bepaald percentage opgehoogd. Dit is heel vervelend en was in zekere zin te voorkomen. Maar goed, deze opgehoogde rekening moet betaald worden voordat ie verder wordt verhoogd met boetes.

Staat er momenteel onvoldoende saldo op je rekening en krijg je binnenkort je salaris weer gestort? Dan kun je een minilening aanvragen zonder papieren door alles online te regelen. Heb je een uitkering of pensioen? Dan gelden er andere regels. Zeker in het geval van een WW, WIA, WWB of Wajong-uitkering.

– Verkeersboete op de mat

Ligt er plotseling een verkeersboete op je mat? Dan heb je een snelheidsovertreding of (lichte) verkeersovertreding begaan. Hartstikke vervelend natuurlijk.

Voorbeeld scenario rekening

Tegenwoordig lopen de boetes van dergelijke overtredingen al snel in de honderden euro’s. Deze onverwachte extra kostenpost kan zeer slecht uitkomen wanneer je net een andere grote uitgave hebt gehad.

Met onvoldoende saldo is de kans aanwezig dat je de eerste betalingstermijn niet gaat halen. Een tijdelijke minilening met bkr aanvragen als voorschot kan hulp bieden. Is het geen probleem om de minilening binnen een maand terug te betalen? Dan kan het de oplossing zijn voor jou.

– Wasmachine legt het loodje

Wasjes draaien doen we allemaal wekelijks en soms zelfs dagelijks. Zonder dat je erbij stilstaat, kun je eigenlijk niet zonder dat apparaat. Kan jouw wasmachine van de een op de andere dag zijn draai niet meer vinden? Dan is ie hoogst waarschijnlijk kapot. Staan er belangrijke afspraken in de agenda waar bepaalde kleding nog voor gewassen moet worden? Dan moet je als de bliksem een nieuwe wasmachine kopen (of langs de wasserette).

Kun je ‘m nu niet betalen, maar aan het einde van de maand wel? Overweeg bij een van de minilening aanbieders een lening af te sluiten. Binnen enkele uren kun je je nieuwe wasmachine online aanschaffen, en was je een dag later al je nieuwe was.

– Onverwacht hoge telefoonrekening

Heb je om wat voor rede dan ook een onverwacht hoge telefoonrekening gekregen? Misschien heb je per ongeluk een 0900-nummer niet opgehangen of zijn er onvoorziene kosten gemaakt tijdens een vakantie in het buitenland. Een onverwacht hoge telefoonrekening kan soms oplopen tot in de honderden euro’s.

Betaal je deze rekening niet, dan bestaat de kans dat je een aanmaning en/of boete krijgt. Wil je de rekening zo spoedig mogelijk betaald hebben. Met een minilening zonder loonstrook kun je de druk van de ketel halen. De rente is veelal lager dan de dreigende boete die over de rekening geheven kan worden. Een telefoon abonnement zonder bkr kan ook een oplossing zijn.


Naast deze vier zijn er zo nog tientallen scenario’s te bedenken waarin iemand verzeild kan raken. Kun je je min of meer vinden in een van deze situaties, of zit je in een andere situatie waar geldnood heerst? Dan is het wellicht tijd om de beste minilening aanbieders eens in een overzicht met elkaar te vergelijken.

3. Huidige aanbieders

Huidige minilening aanbiedersEen nieuwe wetgeving in 2011, en streng toezicht van de AFM op deze flitskredieten, heeft ertoe geleid dat vele aanbieders zijn beboet en/of opgeheven.

Degenen die zijn overgebleven voldoen voor zover bekend aan de nieuw gestelde eisen die momenteel gelden.

Nu geldt dat minilening aanbieders een vergunning bij de AFM moeten hebben om leningen met een looptijd onder de drie maanden te verstrekken.

Alleen bij de zeer kleine leningen waar zogenaamde ‘onbetekenende kosten’ worden gemaakt, is een vergunning niet verplicht. Vele aanbieders zijn onderdeel van een grotere in het buitenland gevestigde bank.

Hierdoor lijken bepaalde verplichtingen (BKR toets) omzeilt te kunnen worden. Wel gebruiken ze andere toetsingsmethodes om een beeld te krijgen van de financiële situatie van een mogelijke klant.

Een overzicht van aanbieders die momenteel actief zijn in Nederland:

 • Ferratum (onderdeel van Ferratum UK Ltd)
 • Saldodipje (onderdeel van Ferratum UK Ltd)

Overzicht van rentes & kosten

Hieronder een beknopt overzicht van de kosten die doorgaans worden gehanteerd, inclusief rentes en servicekosten.

Bedrag Looptijd Rente (JKP*) Kosten Terugbetalen na looptijd
€ 100 15 dagen 13,99% € 0,53 € 100,53
€ 100 30 dagen 13,99% € 1,08 € 101,08
€ 200 15 dagen 13,99% € 1,07 € 201,07
€ 200 30 dagen 13,99% € 2,16
€ 202,16
€ 300 30 dagen 13,99% € 3,24 € 303,24
€ 400 30 dagen 13,99% € 4,32 € 404,32
€ 500 30 dagen 13,99% € 5,41 € 505,41

Een aanvraag indienen is eenvoudig en snel te bewerkstelligen. De maximale wettelijk toegestane rente van 15% wordt net niet gehaald, wat gunstig is. Administratiekosten worden niet berekend.

Snel doch voordelig aanvragen

Ferratum beweert nieuwe klanten na akkoord binnen 24 uur geld over te maken. Bestaande klanten kunnen hun geld tijdens kantooruren al binnen een half uur verwachten. Ferratum vermeldt op hun website nergens extra kosten te rekenen voor hun service. Ervaringen met Ferratum geven hier meer duidelijkheid over.

Bij een betalingsachterstand gaan er andere bellen rinkelen. Lees de algemene voorwaarden daarom nauwkeurig. Een aanmaning inclusief boete bij achterstallige betaling kost namelijk al gauw een extra € 25 per keer. Stel je dan eens voor dat je louter 50 euro wilt lenen. Dan is de balans tussen lening en kosten helemaal zoek.

10 Tips Bij Negatieve BKR

Bkr tips

Zit je met een negatieve BKR registratie en brengt deze jou regelmatig in benarde situaties? Meldt je dan gratis aan en ontvang wekelijks tips om weer financieel gezond te worden. Denk aan handige artikelen met stappenplannen, hulpbronnen en tips van experts.

We sturen je géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

4. Alternatieven op een minilening

De minilening is niet de heilige graal als je moeilijk aan geld kunt komt. Er zijn 3 alternatieven die je kunt onderzoeken:

 • Lening via de Gemeentelijke Kredietbank
 • Lenen bij de Stadsbank van Lening
 • Lenen als ambtenaar

– Gemeentelijke Kredietbank

Geld lenen zonder inkomen kan optioneel via de gemeentelijke kredietbank. Ook hier zijn relatief strenge regels aan verbonden. Zo is het verplicht dat jouw inkomen niet hoger is dan 130% van het op dat moment geldende minimum loon.

Zodra je hierboven zit, kom je al niet meer in aanmerking hiervoor. Heb je geen inkomen of een bijzonder laag inkomen dan is de kans dat je hiervoor in aanmerking komt aanwezig.

– Stadsbank van lening

Maandelijks geld lenen zonder inkomen

De zogenaamde stadsbank van lening is ook een optie voor hen waarbij de nood hoog is. Geld lenen zonder inkomen en BKR doe je hier door eerst een onderpand af te dragen.

Denk bijvoorbeeld aan het verpanden van je auto. In ruil krijg je een lening terug waar ook een rente over wordt geheven.

Hoewel de rente niet bijster hoog is, is het verstandig hier snel van af te zijn. Voordat je het weet lig je maandelijks alsnog krom om louter de rente op te hoesten.

Zie de gemeentelijke kredietbank, net als elke andere kredietbank, als een tijdelijk redmiddel in moeilijke tijden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je vrij bent van enige schulden.

– Ambtenarenlening

Zit je niet met een negatieve BKR registratie en ben je actief als ambtenaar, dan kun je een ambtenarenlening of krediet aanvragen. Deze leningen starten al bij 500 euro wat gerust een minilening genoemd mag worden.

Er kleven wel enkele voorwaarden aan het afsluiten van een dergelijke kleine lening als ambtenaar. Lees alles hierover in dit artikel over speciale leningen voor ambtenaren.

Conclusie

Interessant genoeg zijn de meeste minileningverstrekkers gelieerd aan een bank buiten Nederland, zoals België, Duitsland of Estland. De AFM zal waarschijnlijk iets minder grip hebben op deze in het buitenland gevestigde partijen. Doe met deze informatie wat je wilt.

Het omzeilen van een BKR toetsing kan misschien gewenst zijn; vergeet niet dat je een minilening snel moet kunnen aflossen. Heb je geen significante bron van inkomsten, dan raden we af om een minilening af te sluiten. Hoe klein deze lening ook is.

Minilening (2019)
4.6 (91.25%) 64 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet