5 Manieren om Particulier Geld te Lenen (+checklist)


Heb je op dit moment geld nodig en wil je liever niet bij een bank of andere officiële instantie terecht? Dan is particulier geld lenen zonder bkr toetsing een alternatief.

Er zijn op dit moment géén bedrijven die een particuliere lening zonder check bij het BKR aan Nederlanders mogen verstrekken. Sta je open voor een normale lening zonder bkr toetsing, dan is Ferratum.nl wellicht interessant voor je.

Het kan voorkomen dat je alsnog in contact komt met een particulier die zich professioneel opstelt en geloofwaardig lijk te zijn. In dat geval is het advies om bij die persoon géén particuliere lening af te sluiten indien:

 • Er sprake is van loonbeslag op loonstroken
 • Je inkomsten van onbeduidende partijen krijgt
 • Je een tijdelijke arbeidsovereenkomst fase A hebt
 • Aanvraaggegevens afwijken van hetgeen is opgegeven
 • Je negatief scoort bij kredietinformatiebureaus zoals Experian
 • Je geld krijgt van budgetbeheer of van de Gemeentelijke kredietbank
 • Je niet voldoende betaalcapaciteit hebt om terug te betalen binnen 30 dagen
 • Je korten dan 5 jaar geleden uit een faillissement of WSNP traject bent gekomen
 • Jouw bron van inkomen berust op studiefinanciering, uitkering of zelfstandigheid

Zodra je geld leent van een particulier heb je te maken met een of meerdere personen die zich opstellen als geldverstrekker. Privé geld lenen van particulier brengt absoluut mits en maren met zich mee. Niet alleen voor degene die de lening aangaat, ook de geldverstrekker moet zich bewust zijn van de risico’s.

Middels dit artikel verschaffen we het nodige inzicht om een verstandig besluit te maken omtrent particulier geld lenen zonder bank.

Lening aangeboden door een particulier

Een lening aangeboden door particulier kan interessant zijn om meerdere redenen. Zoals we al vermeldden wordt je niet gecheckt op een eventuele negatieve registratie bij het BKR in Tiel.

Mocht je deze registratie hebben, dan is het vrijwel onmogelijk om via een officiële kredietverstrekker aan een lening te komen. Zij checken namelijk altijd jouw situatie in hun systeem. Je kunt tegenwoordig ook zelf je BKR registratie opvragen.

Als deze registratie ‘negatief’ is, wordt jou een additionele lening onthouden. Dit gebeurt met name bij de aanvraag van een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit zijn leningen waar relatief hogere bedragen geleend kunnen worden.

Het is van groot belang dat je jezelf niet verder in de schulden werkt en in de schuldsanering terecht komt. Het BKR zorgt hiervoor.

In noodsituaties kan een minilening beter van pas komen om snel de druk van de financiële ketel af te halen. Ben je op zoek naar een grotere lening, dan kan een lening aangeboden door een particulier uitkomst bieden.

Geld lenen bij particulier voorwaarden

Geld lenen bij particulier heeft meerdere voordelen. Particulier geld lenen zonder bkr toetsing geeft je meer vrijheid om de voorwaarden op te stellen. Wanneer je van een bekende snel 1000 euro wilt lenen, kun je samen de voorwaarden bepalen.

Hierbij kun je denken aan de looptijd van aflossing en de hoogte van het af te lossen maandelijkse bedrag. Samen kun je ook over de rente onderhandelen. In uitzonderlijke gevallen (vrienden en familie) kun je zelfs geld lenen zonder rente te betalen.

Vergeet niet af te spreken wat de consequenties zijn indien je het bedrag niet op tijd terug kunt betalen. Spreek je af om de rente te verhogen of roerende zaken als onderpand in te zetten om de particuliere lening af te lossen?

Zet dit dan zwart op wit vast in jullie overeenkomst. Uiteraard hoop je niet dat het ooit zover zal komen, maar zo sta je wel sterker.

particulier-geld-lenen-zonder-bkr

Het is desondanks wel verstandig om deze informatie op te nemen in een  leencontract dat in lijn is met de Nederlandse wetgeving. Zo zul je samen later niet voor hete discussies komen te staan in de toekomst.

De geldverstrekker kan ook eisen om een boete vast te stellen indien je het bedrag vroegtijdig wenst af te lossen. Een contract voorbeeld kun je gebruiken als basis.

Dit geldt voornamelijk zodra je bij een onbekende geld leent. Bij familie en vrienden zal dit geen probleem moeten zijn.

Particulier geld lenen zonder aanbetaling  kent nadelen

Particulier geld lenen zonder aanbetaling heeft ook enkele nadelen die vermeldt dienen te worden. Met name de situatie waarbij de leningafnemer het bedrag niet kan terugbetalen binnen het afgesproken termijn kan vervelend zijn.

Hoe ga je hier mee om? Heb je alles ruim van te voren in een leenovereenkomst afgetekend? Dan is het het zo goed mogelijk geregeld. Maar ook dan kunnen er spanningen ontstaan.

Wanneer je de consequenties uit de overeenkomst bijvoorbeeld niet nakomt, dreig je in een lastig scenario te kunnen belanden.

Bij onbekende online gevonden particuliere geldleners kunnen er vervelende spelletjes met je gespeeld worden. Zij willen er immers alles aan doen om hun uitgeleende bedrag terug te krijgen, inclusief de rente.

Een vriend of familielid zou dit niet zo snel doen. Gaat het bijvoorbeeld een kleine 50 euro lening, dan hoef je je uiteraard minder zorgen te maken hierover.


Waar kan ik particulier geld lenen zonder bank?

Heb je alle voor- en nadelen overwogen en lijkt het je een goede optie? Dan kun je met redelijke spoed particulier geld lenen zonder bkr toetsing op volgende locaties:

 • Via Google.nl
 • Op Marktplaats.nl
 • Vrienden & familie
 • Online via open handel
 • Via crowdfunding-sites
 • Op een geld lenen forum

Vrienden en familie benader je misschien liever niet in eerste instantie. Maar besef je goed dat zij met de juiste afspraken flexibel kunnen zijn indien nodig.

Particuliere leningen zijn helaas niet overal geschikt voor. Overweeg je een huis te kopen? Voor hypotheek doeleinden zijn er nagenoeg geen oplossingen met dit type lening.

Onbekenden via de open handel of adverteerders op Marktplaats ken je niet. De kans dat hier bijvoorbeeld een louche persoon tussen zit is groter dan in jouw vriendenkring of familie.

Overweeg alle voor- en nadelen dus goed voordat je een particuliere lening aangaat. Spreek in ieder geval af om zonder vooruitbetaling te werk te gaan.

In bovenstaande video genoemde website Geldvoorelkaar.nl is een samenwerking aangegaan met het BKR waardoor je risico kleiner is.

Ook kun je de mate van risico nemen tijdens een zoekopdracht aanpassen, en is zakelijk een lening als bedrijf aangaan een optie. Op dergelijke kredietmarktplaatsen kun je op een heel moderne manier bijvoorbeeld 15000 euro lenen.

Geld lenen via de open handel

Als dergelijke partijen niet meewerken zijn er ook alternatieven. Een daarvan is het lenen van geld via Open Handel. Wat is dat precies vraag je je af? En hoe is in open handel geld lenen anders dan bij een bank?

Het woord zegt het eigenlijk al. Je hebt te maken met open handel tussen voornamelijk particulieren, en zo nu en dan een geregistreerde BV. Hier zitten verder geen toezichthoudende organisaties tussen.

Dit is natuurlijk een heel andere zaak dan wanneer je direct met een financiële instantie (zoals een geregistreerde bank) in zee gaat die aan regels gebonden is. Je kunt open handel interpreteren als een soort marktplaats waar je direct geld kunt lenen van andere mensen zoals jij zelf.

Heb je wel eens geld geleend van vrienden of familie? Bij Open Handel geld lenen komt dicht in de buurt van precies die situatie waar je te maken hebt met louter een of meerdere personen. Het is natuurlijk heel vervelend als je in geldnood zit en snel wilt lenen. Maar je kunt je afvragen of dit iets is dat je wilt.

Een bank of andere financiële instantie kan geld lenen onder duidelijke voorwaarden en zekere garanties bieden. Dit reglement geeft in zekere zin ook houvast en is van tevoren gecommuniceerd.

Ook hebben deze instanties een naam hoog te houden. Ze zullen er dan ook alles aan doen hun beloften na te komen. Dit staat natuurlijk allemaal los van de strenge regels die ze aan je opleggen om rentes terug te betalen.

De risico’s van open handel lenen

Geld lenen via de open handel brengt grotere risico’s met zich mee. Omdat je te maken hebt met individuen die je nog niet kent, is de kans aanwezig dat er oplichters tussen zitten die misbruik willen maken van jouw situatie.

Veel gehoorde onprettige ervaringen zijn die van mensen die vooruit geld moesten betalen alvorens ze de lening zouden ontvangen; en vervolgens niets meer hoorden.

Het vooruit betalen van geld is natuurlijk de grootste onzin. Stuur nooit en te nimmer eigen geld naar anderen wanneer ze hiernaar vragen. Zeker niet wanneer JIJ degene bent die geld nodig heeft.

Het kan zijn dat je hier helaas een keer voor gevallen bent. Zie het als wijze les, maar laat jezelf vanaf nu niet meer in met dit type personen.

Waar kun je het beste een lening afsluiten?

open handel geld lenen

Om antwoord te geven op de vraag of geld lenen binnen een open handel systeem slim is of niet, het volgende: Wij denken dat het gezien de risico’s in de basis geen wijze keuze is.

Leen op deze manier alleen binnen jouw eigen netwerk indien het niet anders mogelijk is. Dit zijn familie, vrienden en eventueel kennissen.

Maar wees ook hier voorzichtig mee. Je wilt je relaties niet op het spel zetten omdat later blijkt dat je je schulden niet terug kunt betalen. Zeker niet als je al een BKR registratie hebt, want dan ligt een schuldsanering op de loer.

Het voordeel van geld lenen binnen je eigen netwerk is dat je meestal geen absurde rentes hoeft te betalen.

Maar wees nogmaals zuinig op je relaties. Als je zelf al inschat dat je de te creëren schulden in de nabije toekomst niet zal kunnen aflossen, begin er dan niet aan.

Laat open handel geld lenen ook links liggen en kies voor particulier geld lenen bij een financiële instantie. Een minilening zonder loonstrook aanvragen, is een van de mogelijkheden. Deze lening mag dan wel klein zijn, hij is meestal goed geregeld bij een betrouwbaardere partij.

5 Manieren om Particulier Geld te Lenen (+checklist)
5 (100%) 1 vote
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90