Particulier geld lenen

Wil je particulier geld lenen? We bespreken hier 5 manieren om particulier geld te lenen zonder tussenkomst van een bank of het BKR. Je kunt een particuliere lening met redelijke spoed aanvragen op deze manieren:

 1. Via Google.nl
 2. Op Marktplaats.nl
 3. Vrienden & familie
 4. Via crowdfunding-sites
 5. Op publieke forums

Vrienden en familie benader je misschien liever niet in eerste instantie. Maar besef je goed dat zij met de juiste afspraken flexibel kunnen zijn indien nodig.

Krijg je een onderhandse lening aangeboden van een particulier op marktplaats? Wees dan alert. De kans dat dit een louche persoon is, is groter dan in jouw vriendenkring of familie. Bij familie kan weer een erfenis of overlijden wel voor rompslomp zorgen.

Overweeg alle voor- en nadelen dus goed voordat je een particuliere lening aangaat. Spreek in ieder geval af om zonder vooruitbetaling te werk te gaan.

Ook kun je de mate van risico nemen tijdens een zoekopdracht aanpassen, en is zakelijk een lening als bedrijf aangaan een optie. Op dergelijke kredietmarktplaatsen kun je op een heel moderne manier bijvoorbeeld 15000 euro lenen.

10 Tips Bij Negatieve BKR

Bkr tips

Zit je met een negatieve BKR registratie en brengt deze jou regelmatig in benarde situaties? Meldt je dan gratis aan en ontvang wekelijks tips om weer financieel gezond te worden. Denk aan handige artikelen met stappenplannen, hulpbronnen en tips van experts.

We sturen je géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

Redenen van weigering particuliere lening

Mocht je overwegen om een particuliere lening af te sluiten, dan is er altijd de kans dat jou een lening wordt geweigerd. Hier kunnen een of meerdere redenen voor zijn:

 • Er sprake is van loonbeslag op jouw loonstroken
 • Je een tijdelijke arbeidsovereenkomst fase A hebt
 • Je ontvangt inkomsten van onbeduidende partijen
 • Aanvraaggegevens afwijken van hetgeen is opgegeven
 • Je geld krijgt van budgetbeheer of van de Gemeentelijke kredietbank
 • Je negatief scoort bij kredietinformatiebureaus zoals BKR en Experian
 • Je niet voldoende betaalcapaciteit hebt om terug te betalen binnen 30 dagen
 • Je korten dan 5 jaar geleden uit een faillissement of WSNP traject bent gekomen
 • Jouw bron van inkomen berust op studiefinanciering, uitkering of zelfstandigheid

Zodra je geld leent van een niet-geregistreerde particulier gelden andere regels. Privé geld lenen van een dergelijke particulier brengt namelijk mitsen en maren met zich mee.

Waarom is een lening van een particulier interessant?

Een lening aangeboden door particulier kan interessant zijn om meerdere redenen. Zoals we al vermeldden wordt je niet gecheckt op een eventuele negatieve registratie bij het BKR in Tiel. Ook de belastingdienst kan hier achterwege gelaten worden.

Mocht je deze registratie hebben, dan is het vrijwel onmogelijk om via een officiële kredietverstrekker een lening aan te vragen. Zij checken namelijk altijd jouw situatie in hun systeem. Je kunt tegenwoordig ook zelf je BKR registratie opvragen.

Als deze registratie ‘negatief’ is, wordt jou een additionele lening onthouden. Dit gebeurt met name bij de aanvraag van een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit zijn leningen waar relatief hogere bedragen geleend kunnen worden.

Het is van groot belang dat je jezelf niet verder in de schulden werkt en in de schuldsanering terecht komt. Het BKR zorgt hiervoor.

In noodsituaties kan een minilening beter van pas komen om snel de druk van de financiële ketel af te halen. Ben je op zoek naar een grotere onderhandse lening, dan kan een lening aangeboden door een particulier uitkomst bieden.

Welke voorwaarden gelden bij een particuliere lening?

Geld lenen bij particulier heeft meerdere voordelen. Particulier geld lenen zonder bkr toetsing geeft je meer vrijheid om de voorwaarden op te stellen. Wanneer je van een bekende snel 1000 euro wilt lenen, kun je samen de voorwaarden bepalen.

Hierbij kun je denken aan de looptijd van aflossing en de hoogte van het af te lossen maandelijkse bedrag. Samen kun je ook over de rente onderhandelen. In uitzonderlijke gevallen (vrienden en familie) kun je zelfs geld lenen zonder rente te betalen.

Vergeet niet af te spreken wat de consequenties zijn indien je het bedrag niet op tijd terug kunt betalen. Spreek je af om de rente te verhogen of roerende zaken als onderpand in te zetten om de particuliere geldlening af te lossen?

Zet dit dan zwart op wit vast in jullie overeenkomst door alles goed te berekenen. Uiteraard hoop je niet dat het ooit zover zal komen, maar zo sta je wel sterker.

Het is wel verstandig om deze informatie op te nemen in een leencontract dat in lijn is met de Nederlandse wetgeving. Zo zul je samen later niet voor hete discussies komen te staan in de toekomst.

De geldverstrekker kan ook eisen om een boete vast te stellen indien je het bedrag vroegtijdig wenst af te lossen. Een voorbeeldcontract kun je handig gebruiken als basis.

Dit geldt voornamelijk zodra je bij een onbekende geld leent. Bij familie en vrienden zal dit geen probleem moeten zijn. Als je het als een grote schenking insteekt die je van je ouders ontvangt, dan is het van belang dat de belastingdienst hiervan af weet. Deze zal dan in Box 3 belanden.

De nadelen van particulier lenen

Particulier geld lenen zonder aanbetaling heeft ook enkele nadelen die vermeldt dienen te worden. Met name de situatie waarbij de leningafnemer het bedrag niet kan terugbetalen binnen het afgesproken termijn kan vervelend zijn.

Hoe ga je hier mee om? Heb je alles ruim van te voren in een leenovereenkomst afgetekend? Dan is het het zo goed mogelijk geregeld. Maar ook dan kunnen er spanningen ontstaan. Is de duur van de geldlening bijvoorbeeld lang of kort?

Wanneer je de consequenties uit de overeenkomst bijvoorbeeld niet nakomt, dreig je in een lastig scenario te kunnen belanden. Ben je moeilijk te traceren dan is de lening uiteraard niet direct opeisbaar.

Bij onbekende online gevonden particuliere geldleners kunnen er vervelende spelletjes met je gespeeld worden. Zij willen er immers alles aan doen om hun uitgeleende bedrag terug te krijgen, inclusief de rente.

Een vriend of familielid zou dit niet zo snel doen. Gaat het bijvoorbeeld een kleine 50 euro lening, dan hoef je je uiteraard minder zorgen te maken hierover.

René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top