Particulier Geld Lenen

Laatste update:

In dit artikel leer je alles over hoe je particulier geld kunt lenen zonder tussenkomst van een bank. Dit type lening wordt ook wel een onderhandse lening genoemd.

Er zijn in Nederland een particuliere lening aanvragen bij Lender & Spender. Je mag bij hen alleen géén BKR registratie hebben. Heb je deze wel bekijk dan Ferratum.nl eens. Zij verstrekken kleine en kort lopende leningen.

Mocht je overwegen om een particuliere lening af te sluiten, dan is er altijd de kans dat jou een lening wordt geweigerd. Hier kunnen een of meerdere redenen voor zijn:

 • Er sprake is van loonbeslag op jouw loonstroken
 • Je een tijdelijke arbeidsovereenkomst fase A hebt
 • Je ontvangt inkomsten van onbeduidende partijen
 • Aanvraaggegevens afwijken van hetgeen is opgegeven
 • Je geld krijgt van budgetbeheer of van de Gemeentelijke kredietbank
 • Je negatief scoort bij kredietinformatiebureaus zoals BKR en Experian
 • Je niet voldoende betaalcapaciteit hebt om terug te betalen binnen 30 dagen
 • Je korten dan 5 jaar geleden uit een faillissement of WSNP traject bent gekomen
 • Jouw bron van inkomen berust op studiefinanciering, uitkering of zelfstandigheid

Zodra je geld leent van een niet-geregistreerde particulier gelden andere regels. Privé geld lenen van een dergelijke particulier brengt namelijk mitsen en maren met zich mee.

Niet alleen voor degene die de onderhandse lening aangaat, ook de geldverstrekker moet zich bewust zijn van de risico’s. Hieronder verschaffen we het nodige inzicht om een verstandig besluit te maken omtrent particulier geld lenen zonder bank.

Lening aangeboden door een particulier

Een lening aangeboden door particulier kan interessant zijn om meerdere redenen. Zoals we al vermeldden wordt je niet gecheckt op een eventuele negatieve registratie bij het BKR in Tiel. Ook de belastingdienst kan hier achterwege gelaten worden.

Mocht je deze registratie hebben, dan is het vrijwel onmogelijk om via een officiële kredietverstrekker aan een lening te komen. Zij checken namelijk altijd jouw situatie in hun systeem. Je kunt tegenwoordig ook zelf je BKR registratie opvragen.

Als deze registratie ‘negatief’ is, wordt jou een additionele lening onthouden. Dit gebeurt met name bij de aanvraag van een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit zijn leningen waar relatief hogere bedragen geleend kunnen worden.

Het is van groot belang dat je jezelf niet verder in de schulden werkt en in de schuldsanering terecht komt. Het BKR zorgt hiervoor.

In noodsituaties kan een minilening beter van pas komen om snel de druk van de financiële ketel af te halen. Ben je op zoek naar een grotere onderhandse lening, dan kan een lening aangeboden door een particulier uitkomst bieden.

Geld lenen bij particulier voorwaarden

Geld lenen bij particulier heeft meerdere voordelen. Particulier geld lenen zonder bkr toetsing geeft je meer vrijheid om de voorwaarden op te stellen. Wanneer je van een bekende snel 1000 euro wilt lenen, kun je samen de voorwaarden bepalen.

Hierbij kun je denken aan de looptijd van aflossing en de hoogte van het af te lossen maandelijkse bedrag. Samen kun je ook over de rente onderhandelen. In uitzonderlijke gevallen (vrienden en familie) kun je zelfs geld lenen zonder rente te betalen.

Vergeet niet af te spreken wat de consequenties zijn indien je het bedrag niet op tijd terug kunt betalen. Spreek je af om de rente te verhogen of roerende zaken als onderpand in te zetten om de particuliere geldlening af te lossen?

Zet dit dan zwart op wit vast in jullie overeenkomst door alles goed te berekenen. Uiteraard hoop je niet dat het ooit zover zal komen, maar zo sta je wel sterker.

particulier-geld-lenen-zonder-bkr

Het is wel verstandig om deze informatie op te nemen in een leencontract dat in lijn is met de Nederlandse wetgeving. Zo zul je samen later niet voor hete discussies komen te staan in de toekomst.

De geldverstrekker kan ook eisen om een boete vast te stellen indien je het bedrag vroegtijdig wenst af te lossen. Een voorbeeldcontract kun je handig gebruiken als basis.

Dit geldt voornamelijk zodra je bij een onbekende geld leent. Bij familie en vrienden zal dit geen probleem moeten zijn. Als je het als een grote schenking insteekt die je van je ouders ontvangt, dan is het van belang dat de belastingdienst hiervan af weet. Deze zal dan in Box 3 belanden.

Particulier geld lenen zonder aanbetaling  kent nadelen

Particulier geld lenen zonder aanbetaling heeft ook enkele nadelen die vermeldt dienen te worden. Met name de situatie waarbij de leningafnemer het bedrag niet kan terugbetalen binnen het afgesproken termijn kan vervelend zijn.

Hoe ga je hier mee om? Heb je alles ruim van te voren in een leenovereenkomst afgetekend? Dan is het het zo goed mogelijk geregeld. Maar ook dan kunnen er spanningen ontstaan. Is de duur van de geldlening bijvoorbeeld lang of kort?

Wanneer je de consequenties uit de overeenkomst bijvoorbeeld niet nakomt, dreig je in een lastig scenario te kunnen belanden. Ben je moeilijk te traceren dan is de lening uiteraard niet direct opeisbaar.

Bij onbekende online gevonden particuliere geldleners kunnen er vervelende spelletjes met je gespeeld worden. Zij willen er immers alles aan doen om hun uitgeleende bedrag terug te krijgen, inclusief de rente.

Een vriend of familielid zou dit niet zo snel doen. Gaat het bijvoorbeeld een kleine 50 euro lening, dan hoef je je uiteraard minder zorgen te maken hierover.

Waar kan ik particulier geld lenen zonder bank?

Heb je alle voor- en nadelen overwogen en lijkt het je een goede optie? Dan kun je met redelijke spoed particulier geld lenen zonder bkr toetsing op volgende locaties:

 • Via Google.nl
 • Op Marktplaats.nl
 • Vrienden & familie
 • Online via open handel
 • Via crowdfunding-sites
 • Op een geld lenen forum

Vrienden en familie benader je misschien liever niet in eerste instantie. Maar besef je goed dat zij met de juiste afspraken flexibel kunnen zijn indien nodig.

Particuliere leningen zijn helaas niet overal geschikt voor. Overweeg je een huis te kopen? Voor hypotheek doeleinden zijn er nagenoeg geen oplossingen met dit type lening.

Krijg je een onderhandse lening aangeboden van een particulier op marktplaats? Wees dan alert. De kans dat dit een louche persoon is, is groter dan in jouw vriendenkring of familie. Bij familie kan weer een erfenis of overlijden wel voor rompslomp zorgen.

Overweeg alle voor- en nadelen dus goed voordat je een particuliere lening aangaat. Spreek in ieder geval af om zonder vooruitbetaling te werk te gaan.

In bovenstaande video genoemde website Geldvoorelkaar.nl is een samenwerking aangegaan met het BKR waardoor je risico kleiner is.

Ook kun je de mate van risico nemen tijdens een zoekopdracht aanpassen, en is zakelijk een lening als bedrijf aangaan een optie. Op dergelijke kredietmarktplaatsen kun je op een heel moderne manier bijvoorbeeld 15000 euro lenen.

Geld lenen via de open handel

Als dergelijke partijen niet meewerken zijn er ook alternatieven. Een daarvan is het lenen van geld via Open Handel. Wat is dat precies vraag je je af? En hoe is in open handel geld lenen anders dan bij een bank?

Het woord zegt het eigenlijk al. Je hebt te maken met open handel tussen voornamelijk particulieren, en zo nu en dan een geregistreerde BV. Hier zitten verder geen toezichthoudende organisaties tussen.

Dit is natuurlijk een heel andere zaak dan wanneer je direct met een financiële instantie (zoals een geregistreerde bank) in zee gaat die aan regels gebonden is. Je kunt open handel interpreteren als een soort marktplaats waar je direct geld kunt lenen van andere mensen zoals jij zelf.

Maar je kunt je afvragen of dit iets is dat je wilt. Een bank of andere financiële instantie kan geld lenen onder duidelijke voorwaarden en zekere garanties bieden. Dit reglement geeft in zekere zin ook houvast en is van tevoren gecommuniceerd.

Ook hebben deze instanties een naam hoog te houden. Ze zullen er dan ook alles aan doen hun beloften na te komen. Dit staat natuurlijk allemaal los van de strenge regels die ze aan je opleggen om rentes terug te betalen.

De risico’s van open handel lenen

Geld lenen via de open handel brengt grotere risico’s met zich mee. Omdat je te maken hebt met individuen die je nog niet kent, is de kans aanwezig dat er oplichters tussen zitten die misbruik willen maken van jouw situatie.

Veel gehoorde onprettige ervaringen zijn die van mensen die vooruit geld moesten betalen alvorens ze de onderhandse lening zouden ontvangen; en vervolgens niets meer hoorden.

Het vooruit betalen van geld is natuurlijk de grootste onzin. Stuur nooit en te nimmer eigen geld naar anderen wanneer ze hiernaar vragen. Zeker niet wanneer JIJ degene bent die geld nodig heeft.

Het kan zijn dat je hier helaas een keer voor gevallen bent. Zie het als wijze les, maar laat jezelf vanaf nu niet meer in met dit type personen.

10 Tips Bij Negatieve BKR

Bkr tips

Zit je met een negatieve BKR registratie en brengt deze jou regelmatig in benarde situaties? Meldt je dan gratis aan en ontvang wekelijks tips om weer financieel gezond te worden. Denk aan handige artikelen met stappenplannen, hulpbronnen en tips van experts.

We sturen je géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

Onderhandse lening afsluiten

Om antwoord te geven op de vraag of het afsluiten van een onderhandse lening van een onbekende slim is of niet denken we dat het gezien  risico’s in de basis niet de eerste keuze moet zijn.

Leen liever alleen binnen jouw eigen netwerk indien het niet anders mogelijk is. Dit zijn familie, vrienden en eventueel kennissen.

Wees wel voorzichtig met familie. Je wilt je relaties niet op het spel zetten omdat later blijkt dat je je schulden niet terug kunt betalen. Zeker niet als je al een BKR registratie hebt, want dan ligt een schuldsanering op de loer.

Het voordeel van geld lenen binnen je eigen netwerk is dat je meestal geen absurde rentes hoeft te betalen.

Maar wees nogmaals zuinig op je relaties. Als je zelf al inschat dat je de te creëren schulden in de nabije toekomst niet zal kunnen aflossen, begin er dan niet aan.

Scroll naar top