Private lease occasion

Op zoek naar een private lease occasion? Hier lees je alles over het leasen van een gebruikte auto en zetten we de goedkoopste auto’s op een rij. Of je nu een praktische automaat op diesel wilt, of een mooie Volkswagen op benzine. Er is voor iedereen een lease occasion te vinden. Kies eventueel een snelle link:

Wat is een private lease occasion?

Bij een private lease occasion huur je als particulier voor een langere periode een gebruikte auto voor een vast bedrag per maand. De maandelijkse leaseprijs is meestal all-in waarbij verzekeringen en onderhoudskosten zijn opgenomen. Dit is wel exclusief brandstofkosten en verkeersovertredingen. De gebruikte auto blijft op naam staan van het leasebedrijf en wordt dus niet jouw eigendom.

Wat is inbegrepen bij een all-in lease?

All-in staat voor ‘all inclusive’. Dit betekent dat ook bij een gebruikte private lease auto veel kosten zijn inbegrepen in de vaste maandprijs. De volgende kosten die een auto met zich mee brengt, zijn inbegrepen:

 • Wegenbelasting
 • Pechhulp onderweg
 • Afschrijvingskosten
 • WA of Casco verzekering
 • Vervangend vervoer bij schade
 • Reparatie- en onderhoudskosten

Al deze zaken zijn ook inbegrepen bij operational lease. Deze leasevorm is voor ondernemers en bedrijven in het leven geroepen. Ben je een ZZP-er of BV en wil je een auto leasen, kies dan voor operational lease.

Wat is er niet inbegrepen bij een all-in lease?

Extra verzekeringen zoals een Ongevallen Inzittendenverzekering of all-in verzekering is niet inbegrepen. Hier betaal je meerkosten voor. Verder zijn brandstof, verkeersboetes en schoonmaakbeurten bij de wasstraat ook niet inbegrepen. Goed om te weten is dat er een eigen risico geldt bij schade. Deze ligt meestal rond de €500. 

Waar vind ik de goedkoopste gebruikte private leaseauto?

De goedkoopste private lease occasion vind je online. Je kunt ook naar een dealer gaan, maar dan betaal je vaak extra voor de kosten die ze maken voor verkopend personeel en winkel/garagehuur. Ook proberen ze je het liefst een duur model aan te smeren. Online houd je zelf de touwtjes in handen en ben je beschermt tegen gehaaide autoverkopers. Het internet wemelt van de private lease aanbieders die gebruikte auto’s aanbieden.

Wil je echt goedkoop, kies dan voor een kleine stadsauto met weinig opties. Hij brengt je van A naar B en daar gaat het om. Wil je bling bling en veel toeters en bellen op je dashboard, dan gaat de prijs gauw omhoog. Ook de duurdere automerken zijn vanzelfsprekend ook duur in een leasevorm.

Checklist voor een goedkope all-in privé leaseauto

Voordat je verliefd bent geworden op je nieuwe leaseauto loont het om nog even scherp te blijven en enkele zaken te checken. Doe dit voordat je het leasecontract tekent zodat met een gerust hart weg kunt rijden.

 • Check of er een verplichte aanbetaling moet plaatsvinden
 • Check welke extra kosten je moet betalen bij contractbreuk
 • Check of er naast jou ook andere mensen in de leaseauto mogen rijden
 • Check of je korting krijgt wanneer je niet alle kilometers in het pakket oprijdt
 • Neem zoveel mogelijk extra's (verzekering, pechhulp, etc.) op in je privé leasepakket
 • Check of de gereden kilometers per kwartaal of per maand worden bijgehouden
 • Check of verzekeringspremie en eigen risico niet tussentijds verhoogd mogen worden
 • Betreft het een waardevaste gebruikte leaseauto (merk) met lage afschrijvingskosten?

Volkswagen als private lease auto rijden?​

Volkswagen is sinds 1937 een bepalend automerk in Nederland met o.a. de Up, Polo en Golf. Het is nu mogelijk om direct bij de dealer een Volkswagen auto als private lease aan te vragen. Het leuke is dat je per type Volkwagen het model én de kleur mag bepalen. Het betreft hier ook een all-in prijs inclusief service bij de Volkswagen dealer en pechhulp in Europa. Verder krijg je geld terug als je ‘te weinig’ kilometers hebt gereden. Bij verlies van een baan, arbeidsongeschiktheid of een scheiding kun je het contact kosteloos beëindigen. De VW Up lease je vanaf €209 en een Polo vanaf €289. 

Wat zijn de voordelen van private lease?

Het leasen van een nieuwe of tweedehands auto heeft volgens ons ten minste 10 voordelen.

 • Goedkoop rijden voor een vast bedrag per maand
 • Geen onverwachte reparatiekosten tijdens beurten
 • Geen groot geldbedrag nodig om auto aan te schaffen
 • Auto rijden zonder spaargeld (inkomen is wel vereist)
 • Extra goedkoop als je schadevrije jaren hebt opgebouwd
 • Ideaal voor oudere mensen die geen lening kunnen afsluiten
 • Geen gedoe met het later inruilen of verkopen van je auto
 • Je kunt zowel in een occasion als een nieuwe auto rijden
 • Voor het eerst elektrisch rijden met een nieuwe auto
 • Geen extra fiscale bijtelling zoals bij bedrijfsauto's

Wat zijn de nadelen van private lease?

Een gebruikte auto leasen kent ook nadelen. We zetten 10 nadelen op een rij en geven hierbij enkele tips die je kunnen helpen om alsnog goedkoop te kunnen leasen.

 1. Brandstof- en parkeerkosten betaal je zelf
  • TIP: bereken hoeveel deze kosten maandelijks zijn
 2. Meestal extra kosten bij contractbreuk
  • TIP: kies een leasemaatschappij met een 12 maanden contract of zonder boete
 3. Bestaande schulden kunnen door leasen moeilijker afgelost worden
  • TIP: overleg je financiële huishouding met een financieel adviseur
 4. Meestal kleinere auto’s beschikbaar (minder auto’s in D en E-segment)
  • TIP: bereken of een auto op afbetaling interessanter is
 5. Dure automerken zijn ook aanzienlijk duurder in leaseprijs
  • TIP: overweeg een ander merk met dezelfde eigenschappen
 6. Duurder dan kopen met eigen geld
  • TIP: overweeg de aanschaf van een auto uit te stellen, en ga sparen
 7. Hogere lasten bij schadeverleden
  • TIP: kies een leasemaatschappij die schadevrije jaren niet mee berekent
 8. Mensen jonger dan 21 jaar worden door sommige leasemaatschappijen geweigerd
  • TIP: kies een leasemaatschappij die 18 jaar en ouder accepteert
 9. Sommige leasemaatschappijen werken met onvoordelige kilometerbundels
  • TIP: vermijdt deze bedrijven en lees de kleine lettertjes
 10. Maandtarief wordt opgedreven door extra’s zoals verzekeringen en pechhulp
  • TIP: Kies een bedrijf dat het meest complete (all-in) pakket aanbiedt

Veelgestelde vragen

Bij private lease ga je een contract aan met een bedrijf die jou een auto verschaft voor een vast bedrag per maand, gedurende een bepaald termijn. Hoe hoger de waarde van de auto, hoe hoger het maandelijkse leasebedrag. 

Dit is sterk afhankelijk van het type auto, de looptijd en welke extra services onderdeel zijn van de lease-overeenkomst. Over het algemeen geldt: hoe duurder de auto, hoe hoger het leasebedrag. En hoe langer het termijn, hoe lager het leasebedrag uitvalt. Verder betaal je zelf nog de brandstof en verkeersboetes.

Wil je flexibel zijn en niet vast zitten aan een groot bezit? Wil je voor een vast maandbedrag an A naar B kunnen reizen zonder extra kosten (excl. brandstof). Dan is private lease geschikt voor jou. Verder hoef je uiteraard ook geen groot geldbedrag te hebben wat bij kopen wel noodzakelijk is. 

Het grootste verschil zit aan ‘de voorkant’ van het proces. Bij kopen moet je in staat zijn in één keer een groot geldbedrag te overleggen aan de autodealer. Reparaties die volgen (kunnen duur uitvallen) die je ook zelf in zijn geheel te betalen. Bij private lease weet je waar je financieel aan toe bent doordat je maandelijks één vast bedrag betaald. 

Niet altijd. Het klopt dat een nieuwe auto een hogere aanschafwaarde en restwaarde heeft dan een tweedehands auto. Een occasion daarentegen heeft wegens de leeftijd van de auto weer hogere reparatie- en onderhoudskosten. Beide kunnen elkaar hierdoor opheffen. Hierdoor komt het geregeld voor dat een nieuwe private lease auto net zo duur is. Een nieuwe auto heeft dan vanzelfsprekend de voorkeur. 

Sta je geregistreerd bij het BKR en wil je een privé auto leasen zonder bkr toetsing? Dan zijn er helaas geen leasemaatschappijen die dit aanbieden met het private lease keurmerk. Je moet dus eerst je negatieve bkr codering verwijderen bij bestaande kredietverstrekkers.

Mocht je een autodealer vinden dan is niet aan te raden om met een van de zwaarste vormen van negatieve bkr registratie een auto te leasen. Met een all-inclusive private lease occasion ga je namelijk een grote financiële verplichting aan waar je op korte termijn moeilijk vanaf komt. In financiële nood kun je een lease niet zomaar opheffen.

Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Laatste update:

Comments are closed.

Scroll to Top