Private Lease Occasion

Laatste update:

Je wilt een gebruikte tweedehands auto leasen of meer weten over deze leasevorm? Dan zit je hier goed! Een private lease occasion is namelijk de goedkoopste leasevorm voor particulieren.

Voor een vast bedrag per maand rij je in een privé auto naar keuze. Je betaalt alleen nog voor de benzine en eventuele (parkeer)bonnen. Vergelijk hieronder twee populaire aanbieders van private leaseauto’s in 2019:

Private lease aanbieders

Alle lease aanbieders voldoen aan het Keurmerk Private Lease.

Volkswagen is sinds 1937 een bepalend automerk in Nederland met o.a. de Up, Polo en Golf. Het is nu mogelijk om direct bij de dealer een Volkswagen auto als private lease aan te vragen. Het leuke is dat je per type Volkwagen het model én de kleur mag bepalen. Het betreft hier ook een all-in prijs inclusief service bij de Volkswagen dealer en pechhulp in Europa. Verder krijg je geld terug als je ‘te weinig’ kilometers hebt gereden. Bij verlies van een baan, arbeidsongeschiktheid of een scheiding kun je het contact kosteloos beëindigen. De VW Up lease je vanaf €209 en een Polo vanaf €289. Wil je eerst een keertje proefrijden? Dat kan. Je kunt tegenwoordig handig online en gratis een VW Polo proefrit inplannen.

Seat produceert sinds 1950 personenauto’s en is nu onderdeel van de Volkswagen Group. Ook een Seat kun je private lease rijden. De Seat Mii is er al vanaf €209 per maand, zelfs zónder schadevrije jaren. Kies je voor private lease bij Seat dan betaal je een all-in prijs per maand. Deze is incl. onderhoud en pechhulp. Niet gereden kilometers krijg je terugbetaald. Opzeggen wegens een scheiding, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid is kosteloos. Op de site kies je eerst een passend model. Daarna stel je hem samen en vraag je online een offerte aan. na akkoord wordt je nieuwe Seat thuis geleverd.

ℹ️ Belangrijk: Het is niet mogelijk om als particulier een auto te leasen met een negatieve BKR registratie. 

Auto gevonden, en dan?

We raden je aan de onderstaande punten bij de dealer te checken alvorens je het leasecontract afsluit:

 • Check of er een verplichte aanbetaling moet plaatsvinden
 • Check welke extra kosten je moet betalen bij contractbreuk
 • Check of er naast jou ook andere mensen in de leaseauto mogen rijden
 • Check of je korting krijgt wanneer je niet alle kilometers in het pakket oprijdt
 • Neem zoveel mogelijk extra's (verzekering, pechhulp, etc.) op in je privé leasepakket
 • Check of de gereden kilometers per kwartaal of per maand worden bijgehouden
 • Check of verzekeringspremie en eigen risico niet tussentijds verhoogd mogen worden
 • Betreft het een waardevaste gebruikte leaseauto (merk) met lage afschrijvingskosten (=lage leasekosten)?

Check bij tweedehands lease

Veelgestelde vragen

Private lease is een vorm van operational lease. De auto blijft op naam staan van het leasebedrijf en is/wordt niet jouw eigendom. Kort gezegd kun je deze vorm van lease beschouwen als langdurig huren. Je ‘huurt’ dus eigenlijk een auto voor een vast bedrag per maand inclusief verzekeringen en onderhoud.

Bij private lease ga je een contract aan met een bedrijf die jou een auto verschaft voor een vast bedrag per maand, gedurende een bepaald termijn. Hoe hoger de waarde van de auto, hoe hoger het maandelijkse leasebedrag. Via ons kun je in contact komen met een lokale aanbieder die je van meer informatie kan voorzien, en waarbij je vervolgens een eventuele proefrit kunt maken.

Dit is sterk afhankelijk van het type auto, de looptijd en welke extra services onderdeel zijn van de lease-overeenkomst. Over het algemeen geldt: hoe duurder de auto, hoe hoger het leasebedrag. En hoe langer het termijn, hoe lager het leasebedrag uitvalt. Verder betaal je zelf nog de brandstof en verkeersboetes.

Wil je flexibel zijn en niet vast zitten aan een groot bezit? Wil je voor een vast maandbedrag an A naar B kunnen reizen zonder extra kosten (excl. brandstof). Dan is private lease geschikt voor jou. Verder hoef je uiteraard ook geen groot geldbedrag te hebben wat bij kopen wel noodzakelijk is. 

Jij als klant staat voorop. Dit betekent dat we jou willen vrijspelen van kosten alvorens je een beslissing neemt. Het proefrijden van een auto moet altijd gratis zijn. Pas wanneer je besluit om een leasecontract af te sluiten, betaal je maandelijks een vast bedrag. Wij ontvangen een vergoeding van de desbetreffende autodealer voor het aanleveren van een nieuwe klant, en kunnen hierdoor voor je aan de slag.

Wij brengen jouw vraag van private lease bij het lokale autobedrijf. Het aanbod hangt af van het autobedrijf. Zij staan te trappelen om je meer te vertellen over wat ze te bieden hebben. Ga ervan uit dat alle bekende merken beschikbaar zijn. Zowel nieuwe auto’s als nette occasions.

Het grootste verschil zit aan ‘de voorkant’ van het proces. Bij kopen moet je in staat zijn in één keer een groot geldbedrag te overleggen aan de autodealer. Reparaties die volgen (kunnen duur uitvallen) die je ook zelf in zijn geheel te betalen. Bij private lease weet je waar je financieel aan toe bent doordat je maandelijks één vast bedrag betaald. 

Niet altijd. Het klopt dat een nieuwe auto een hogere aanschafwaarde en restwaarde heeft dan een tweedehands auto. Een occasion daarentegen heeft wegens de leeftijd van de auto weer hogere reparatie- en onderhoudskosten. Beide kunnen elkaar hierdoor opheffen. Hierdoor komt het geregeld voor dat een nieuwe private lease auto net zo duur is. Een nieuwe auto heeft dan vanzelfsprekend de voorkeur. 

Sta je geregistreerd bij het BKR en wil je een privé auto leasen zonder bkr toetsing? Dan zijn er helaas geen leasemaatschappijen die dit aanbieden met het private lease keurmerk. Je moet dus eerst je negatieve bkr codering verwijderen bij bestaande kredietverstrekkers.

Mocht je een autodealer vinden dan is niet aan te raden om met een van de zwaarste vormen van negatieve bkr registratie een auto te leasen. Met een all-inclusive private lease occasion ga je namelijk een grote financiële verplichting aan waar je op korte termijn moeilijk vanaf komt. In financiële nood kun je een lease niet zomaar opheffen.

Voordelen van private lease

Het rijden van een nieuwe of tweedehands lease auto heeft minstens 10 voordelen.

 • Goedkoop rijden voor een vast bedrag per maand
 • Geen onverwachte reparatiekosten tijdens beurten
 • Geen groot geldbedrag nodig om auto aan te schaffen
 • Auto rijden zonder spaargeld (inkomen is wel vereist)
 • Extra goedkoop als je schadevrije jaren hebt opgebouwd
 • Ideaal voor oudere mensen die geen lening kunnen afsluiten
 • Geen gedoe met het later inruilen of verkopen van je auto
 • Je kunt zowel in een occasion als een nieuwe auto rijden
 • Voor het eerst elektrisch rijden met een nieuwe auto
 • Geen extra fiscale bijtelling zoals bij bedrijfsauto's

Nadelen + tips

Een gebruikte privé auto leasen kent helaas ook nadelen. Als je je bewust bent van deze nadelen, dan kun je bij het afsluiten slimme vragen stellen om vervolgens een doordachte keuze te maken.

10 nadelen & handige tip om rekening mee te houden:

 1. Brandstof- en parkeerkosten betaal je zelf
  • TIP: bereken hoeveel deze kosten maandelijks zijn
 2. Meestal extra kosten bij contractbreuk
  • TIP: kies een leasemaatschappij met een 12 maanden contract of zonder boete
 3. Bestaande schulden kunnen door leasen moeilijker afgelost worden
 4. Meestal kleinere auto’s beschikbaar (minder auto’s in D en E-segment)
 5. Dure automerken zijn ook aanzienlijk duurder in leaseprijs
  • TIP: overweeg een ander merk met dezelfde eigenschappen
 6. Duurder dan kopen met eigen geld
  • TIP: overweeg de aanschaf van een auto uit te stellen, en ga sparen
 7. Hogere lasten bij schadeverleden
  • TIP: kies een leasemaatschappij die schadevrije jaren niet mee berekent
 8. Mensen jonger dan 21 jaar worden door sommige leasemaatschappijen geweigerd
  • TIP: kies een leasemaatschappij die 18 jaar en ouder accepteert
 9. Sommige leasemaatschappijen werken met onvoordelige kilometerbundels
  • TIP: vermijdt deze bedrijven en lees de kleine lettertjes
 10. Maandtarief wordt opgedreven door extra’s zoals verzekeringen en pechhulp
  • TIP: Kies een bedrijf dat het meest complete (all-in) pakket aanbiedt
Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top