Private Lease Occasion (2019)

Private lease occasion introHier lees je alles over de private lease occasion en hoe je deze zelf voordelig kunt aanschaffen. Private lease is namelijk een van de goedkoopste all-in leasevormen in zijn soort. Dit geldt voor zowel een nieuwe auto als een nette occasion.

In dit artikel:

 1. Vier populaire aanbieders
 2. Details van deze lease vorm
 3. Tips tijdens het vergelijken
 4. Voor- en nadelen van private lease

TIP: Occasions zijn populair. Wees er dus snel bij wanneer je ze nog ziet staan op de websites hieronder. Mocht je net te laat zijn, check dan de volgende dag opnieuw.

Ikrij.nlIkrij.nl biedt nieuwe private lease auto’s aan onder het motto ‘goedkoop en geen gedoe’. Ze zijn een onderdeel van Wittebrug Lease. Ikrij.nl staat voor persoonlijk contact, snelle reacties, scherpe prijzen en géén borg of aanbetaling. Ze kunnen ook je oude auto opkopen zodat je extra geld mee naar huis neemt. Je kunt een proefrit maken indien je gewenste privé auto aanwezig is bij een van de aangesloten dealers. Deze dealers zitten voornamelijk in en rondom Zuid-Holland. Ikrij.nl doet een toetsing en registratie bij het BKR.


AthlonAthlon biedt occasion’s aan in alle segmenten en is met 100.000 auto’s marktleider in Nederland. Het hoofdkantoor zit in Almere en ze werken met meerdere regionale dealers. Je moet min. 21 jaar zijn en een vast maandelijks inkomen ontvangen. Bij ontslag, een scheiding of overlijden kun je de lease boetevrij opzeggen. Als ondernemer kun je hier ook terecht. Athlon toets en registreert je bij het BKR. Wil je je oude auto inruilen, dan kun je op hun website de inruilwaarde berekenen. Na 2 uur ontvang je vervolgens een vrijblijvende offerte.


Volkswagen is sinds 1937 een bepalend automerk in Nederland met o.a. de Up, Polo en Golf. Het is nu mogelijk om direct bij de dealer een Volkswagen auto als private lease aan te vragen. Het leuke is dat je per type Volkwagen het model én de kleur mag bepalen. Het betreft hier ook een all-in prijs inclusief service bij de Volkswagen dealer en pechhulp in Europa. Verder krijg je geld terug als je ‘te weinig’ kilometers hebt gereden. Bij verlies van een baan, arbeidsongeschiktheid of een scheiding kun je het contact kosteloos beeïndigen.


Privatelease.comPrivatelease.com biedt een private lease auto aan tegen een vaste all-inclusive prijs per maand. Je kunt bij hen zowel een nieuwe ‘normale’ auto als een luxe occasion leasen. Bij de aanvraag kun je een gewenste kleur en extra accessoires opgeven. Als je niet rijd, mag je je auto verhuren en hier geld mee verdienen. Dit doe je via hun partners SnappCar en ParkFlyRent. De auto mag niet duurder zijn dan je bruto jaarsalaris. Heb je een negatieve BKR notering of een loonbeslag op je salaris, dan kom je helaas niet in aanmerking.

Private lease (PDF)

Email

Ontvang een GRATIS notificatie zodra nieuwe aanbieders van private lease op de markt komen. Zo mis je niets en blijf je op de hoogte van de meest interessante en actuele partijen.

We sturen je géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

TIP 2: Onderzoek of de leasemaatschappij één van onderstaande keurmerken heeft gekregen. Het keurmerk wordt in samenwerking met De Consumentenbond opgezet om jou als consument te beschermen.

Private lease keurmerken

Nadat je de website van bovenstaande aanbieders hebt doorgenomen, kun je goed bepalen of private lease past bij hetgeen dat jij zoekt. Of het nu een Audio, Bmw, Mercedes, Volvo, Volkswagen, Hyundai, Opel of Fiat of het oog hebt, er is ruimschoots keuze.

Occasion leasen, lenen of zelf betalen?

Private lease is een vorm van operational lease. Hoor je wel eens mensen praten over hun ‘auto van de zaak’. Deze auto’s worden gefinancierd met een operational lease. De werknemer betaalt alleen in de vorm van bijtelling.

Als particulier was het vooralsnog niet mogelijk om een auto te leasen, maar nu dus wel.


Krijg jij geen auto van de zaak of run je een eenmanszaak, dan kun je alsnog een nieuwe of gebruikte auto leasen (ook zonder BKR) door een private lease occasion contract af te sluiten. Waarom zou je dit eigenlijk doen, en welke alternatieven zijn er?

Als particulier kun je nu grofweg uit drie financieringsvormen van je privé auto kiezen:

 1. Eigen geld
 2. (Auto)lening
 3. Private lease

1. Eigen geld – Het inzetten van eigen gespaard geld is een regelmatig gekozen optie. Aangezien de spaarrentes laag staan, kun je je gespaarde geld slim besteden aan een waardevol en praktisch product, zoals een auto.

Je kunt als particulier kiezen uit legio tweedehands leaseauto’s met relatief weinig kilometers op de teller. Dit is ideaal wanneer je je auto wilt ‘oprijden’ en dus niet zo snel weer een nieuw exemplaar wilt.

2. Autolening – Heb je geen eigen geld dan kun je ervoor kiezen om een auto te kopen door een lening aan te vragen. Let wel, de goedkoopste leasemaatschappij kan een scherpere aanbieding hebben.

Het een op een vergelijken van een autolening met een private lease is alleen lastig aangezien de voorwaarden van deze twee financieringsvormen sterk uiteen lopen. Kom je overigens niet in aanmerking voor een persoonlijke lening, dan kun je een onderhandse lening overwegen.

voorbeeld private lease occassion3. Private lease – Zonder eigen geld of lening kun je ook goedkoop een all-inclusive private lease occasion aanschaffen. Bij deze all-in financieringsvorm blijft de auto op naam van de leasemaatschappij staan en huur je de auto voor een vast maandbedrag waar de volgende kosten in zijn opgenomen:

 • Onderhoud & reparatie
 • Autoverzekering
 • Wegenbelasting
 • Rentederving
 • Afschrijving

Het vaste maandbedrag ligt afhankelijk van de auto tussen de 200 en 400 euro per maand. Het merk en type auto zijn van grote invloed, evenals de contractduur en het opnemen van eventuele extra’s.

Ook al wordt belasting meegenomen in het vaste maandbedrag, het is altijd verstandig om de motorrijtuigenbelasting ook zelf uit te rekenen. Doe dit ook met de autoverzekering en andere kostenposten en tel ze bij elkaar op. Zo zie je snel of het leasebedrag klopt.

De voordelen

Voor een vast bedrag per maand bieden Nederlandse leasemaatschappijen all-in private lease occasions aan.

Het type auto’s waaruit je kunt kiezen bevinden zich meestal in de A, B, of C-klasse. Auto’s in het D of E-segment kun je beter met eigen geld aanschaffen (bv. een oude zakelijk gereden leaseauto).

Voordelen private lease
10 voordelen van gebruikte private lease auto:

 1. Goedkoop rijden voor een vast bedrag per maand
 2. Geen onverwachte reparatiekosten tijdens beurten
 3. Sommige bedrijven doen geen registratie bij het BKR
 4. Auto rijden zonder spaargeld (inkomen is wel vereist)
 5. Extra goedkoop als je schadevrije jaren hebt opgebouwd
 6. Ideaal voor oudere mensen die geen lening kunnen afsluiten
 7. Geen gedoe met het later inruilen of verkopen van je auto
 8. Je kunt zowel in een occasion als een nieuwe auto rijden
 9. Voor het eerst elektrisch rijden met een nieuwe auto
 10. Geen extra fiscale bijtelling zoals bij bedrijfsauto’s

De nadelen

Een gebruikte privé auto leasen kent helaas ook nadelen. Als je je bewust bent van deze nadelen, dan kun je bij het afsluiten slimme vragen stellen om vervolgens een doordachte keuze te maken. 10 nadelen & handige tip om rekening mee te houden:

 1. Brandstof- en parkeerkosten betaal je zelf
  • TIP: bereken hoeveel deze kosten maandelijks zijn
 2. Meestal extra kosten bij contractbreuk
  • TIP: kies een leasemaatschappij met een 12 maanden contract of zonder boete
 3. Bestaande schulden kunnen door leasen moeilijker afgelost worden
  • TIP: overleg je financiële huishouding met een financieel adviseur
 4. Meestal kleinere auto’s beschikbaar (minder auto’s in D en E-segment)
 5. Dure automerken zijn ook aanzienlijk duurder in leaseprijs
  • TIP: overweeg een ander merk met dezelfde eigenschappen
 6. Duurder dan kopen met eigen geld
  • TIP: overweeg de aanschaf van een auto uit te stellen, en ga sparen
 7. Hogere lasten bij schadeverleden
  • TIP: kies een leasemaatschappij die schadevrije jaren niet mee berekent
 8. Mensen jonger dan 21 jaar worden door sommige leasemaatschappijen geweigerd
  • TIP: kies een leasemaatschappij die 18 jaar en ouder accepteert
 9. Sommige leasemaatschappijen werken met onvoordelige kilometerbundels
  • TIP: vermijdt deze bedrijven en lees de kleine lettertjes
 10. Maandtarief wordt opgedreven door extra’s zoals verzekeringen en pechhulp
  • TIP: Kies een bedrijf dat het meest complete (all-in) pakket aanbiedt

De goedkoopste leasemaatschappij vinden

Goedkope leaseDe goedkoopste leasemaatschappij voor een occasion vinden is in Nederland makkelijker gezegd dan gedaan. Dit heeft alles te maken met de vele variabelen die een rol spelen in de vergelijking van leasemaatschappijen.

Naar gelang jouw voorkeuren kun je via onderstaande tabellen ontdekken welke partij het beste aansluit bij jou. Ook kun je het actuele aanbod van privé auto’s doornemen op de websites van bovengenoemde aanbieders.

Onafhankelijke leasemaatschappijen

In deze eerste tabel* vergelijken we alle onafhankelijke bedrijven met elkaar. De laatste twee kolommen (sorteren mogelijk) geven goed weer hoeveel procent goedkoper ze zijn t.o.v. het gebruik van een lening of inbreng van eigen geld.

Tijdens de berekening van deze percentages voor beide tabellen is uitgegaan van:

 • Leaseperiode van 3 jaar
 • 10.000, 12.000 en 15.000 km per jaar
 • Gemiddelde prijs van 3 populaire handgeschakelde benzineauto’s
 • Bestuurder ouder dan 24 jaar met meer dan 8 schadevrije jaren
 • Persoonlijke lening: 5,7% rente (auto’s boven 25.000 euro: 5,3%)
 • Kopen eigen geld: 1,5% rentederving

BedrijfContract duur (mnd)Km bundelEigen risico (€)Schade vrije jarenMax. leeftijd bij startMax. leeftijd aan eindeNiet inbegrepen% goedkoper dan leningKopen met eigen geld
Alphabet Toplease24-60keuze450Nee70B, O, R-1.2%-10%
AutoLeaseCenter24-6012.000300Ja7174B, H, O, P, W+5.9%-3,3%
DirectPriveLease3612.000300NeeB, H, R, W+0,5%-8,2%
Foxlease3-4815.000350Nee6165B, H, P, R-4,8%-12,7%
Ikrij.nl24-3612.000300/365JaB, H, O, P-10,6%-17,7%
Justlease24-3612.000300Ja71B, O, P, R, W-2,4%-10,8%
Lease'm12-48keuze350Nee7579B, R-3,6%-11,8%
Mijndomeinauto.nl12-2412.000300NeeB, H, R-6,2%-14,5%
Noordlease3615.000135JaB, H, O, R+6,5%-2,5%
SmiLease12-60keuze300JaB, H, O, R+0.1%-8,6%
SternLease12-60keuze300NeeB+10,2%+2,0%
B: Winterbanden, H: Haal en brengservice, O: Ongevallen- of schade-inzittendenverzekering, P: Pechhulp buitenland, R: Rechtsbijstandverzekering, W: Wegenbelasting *Bron: Consumentenbond

Merk private leasemaatschappijen

In deze tweede tabel* vind je alle automerken en hun eigen private leaseprogramma’s. Je kunt duidelijk zien dat de merken Hyundai, Mercedes en Smart zeer onvoordelig zijn t.o.v. het afsluiten van een lening of gebruik van eigen geld.

BedrijfContract duur (mnd)Km bundelEigen risico (€)Schade vrije jarenMax. leeftijd bij startMax. leeftijd aan eindeNiet inbegrepen% goedkoper dan leningKopen met eigen geld
Audi24-60keuze125/250/500Nee75B, H, R+8,6%-0,5%
Citroen12-4820.000225/450Nee7980B, H, O, R-7,4%-15,0%
Fiat24-4812.000200Nee7375B, H, O, R+4,4%-4,2%
Hyundai12-6012.000450Nee7275H-25,9%-31,8%
Mercedes12-60keuzevariabelJa75R-13,7%-20,7%
Peugeot24-3620.000225/450Nee7880B, H, R+6,3%-2,5%
Seat24-60keuze125/250/500Nee75B, H, R+6,7%-2,3%
Skoda24-60keuze125/250/500Nee75B, H, R-1,5%-9,2%
Smart12-60keuze500Ja75R-38,2%-44,2%
Volkswagen24-60keuze125/250/500Nee75B, H, R+7,3%-1,2%
B: Winterbanden, H: Haal en brengservice, O: Ongevallen- of schade-inzittendenverzekering, P: Pechhulp buitenland, R: Rechtsbijstandverzekering, W: Wegenbelasting *Bron: Consumentenbond

Een private lease aanbieding voor 2e hands auto zoeken

Goedkope lease

Nu je een beter beeld hebt welke leasemaatschappij de goedkoopste is voor jouw situatie is het tijd om actie te ondernemen. Wil je een echte all-inclusive private lease aanbieding voor een 2e hands auto vinden, dan zul je er snel bij moeten zijn

Waarom? Omdat occasions niet ruimschoots aanwezig zijn in het wagenpark van bedrijven.

De norm is om nieuwe auto’s in te zetten voor autolease. Wil je een gebruikte auto in een leasevorm hebben, dan moet geluk hebben dat een bestaande klant net een aflopend contract heeft. Zijn auto komt dan vrij. Indien deze in een goede staat verkeert, wordt deze teruggeplaatst in het wagenpark.

Een methode is om eerst de website van de desbetreffende leasemaatschappij te bezoeken en te zoeken naar de mogelijke occasion opties. Staat er niets tussen, dan is het altijd de moeite waard om nog even na te bellen. Er is een goede kans dat er op termijn alsnog een 2e hands auto binnen komt rijden.

Auto leasen zonder bkr toetsing, kan dit?

Sta je geregistreerd bij het BKR en wil je een privé auto leasen zonder bkr toetsing? Dan zijn er enkele leasemaatschappijen die dit aanbieden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een zeer oude A-registratie hebt die bijna hersteld is.

Levert het toch een probleem op, dan moet je eerst je bkr verwijderen bij bestaande kredietverstrekkers.

Hoe is leasen zonder  bkr eigenlijk mogelijk? Het is simpel: de auto blijft op naam staan van de leasemaatschappij. Je wordt zelf géén eigenaar. Hierdoor ga je zelf geen grote lening aan. Het bkr ziet dit theoretisch als klein risico.

Er is wel een kans dat het AFM in de toekomst nieuwe regels oplegt voor autolease. Ook de VNA pleit hiervoor.

Het is niet aan te raden om met een van de zwaarste vormen van negatieve bkr registratie een auto te leasen. Met een all-inclusive private lease occasion ga je namelijk een grote financiële verplichting aan waar je op korte termijn moeilijk vanaf komt. In financiële nood kun je een lease niet zomaar opheffen.

Laatste checklist voor leasemaatschappij

checklist goedkoopste leasemaatschappijHeb je een leasemaatschappij op het oog? Check dan onderstaande punten bij ze:

 • Check of de gereden kilometers per kwartaal of per maand worden bijgehouden
 • Zoveel mogelijke extra’s (verzekering, pechhulp, etc.) meenemen in je leasepakket
 • Check of verzekeringspremie en eigen risico niet tussentijds verhoogd mogen worden
 • Kies een waardevaste leaseauto (merk) met lage afschrijvingskosten (=lage leasekosten)
 • Check of je korting krijgt wanneer je niet alle kilometers in het pakket oprijdt
 • Check of er naast jou ook andere mensen in de leaseauto mogen rijden
 • Check welke extra kosten je moet ophoesten bij contractbreuk
 • Check of er geld aanbetaald moet worden

Is het hele leasepakket nu transparant genoeg voor je, dan kun je met een gerust hart overgaan tot het maken van een afspraak voor een proefrit. Als deze positief uitpakt, kun je wellicht ook het leasecontract gaan tekenen.

Lees de kleine lettertjes goed! Die all-in private lease occasion is straks dichterbij dan je een week geleden nog dacht.

Extra tip: overweeg om een kort leasecontract (12 maanden) te nemen op de occasion. Zeker een oude leasebak met vele kilometers kan op een gegeven moment meer onderhoud nodig hebben.

Hoewel deze kosten gedekt zijn, kan het praktisch onhandiger worden. Elke maand bij de garage staan doe je toch liever niet.

Private Lease Occasion (2019)
4.6 (92.86%) 14 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet

2 thoughts on “Private Lease Occasion (2019)

Comments are closed.