Spaarrekening Openen (2019)

SpaarrekeningHier lees je alles over het openen van een spaarrekening.

Waar traditionele banken het sparen flink demotiveren door continu rentestanden te verlagen, ontstaan online aantrekkelijke mogelijkheden.

Vergelijk hieronder 4 actieve aanbieders van online spaarrekeningen inclusief rentetabel & uitleg. Bij de meeste partijen kun je binnen korte tijd gratis een spaarrekening openen.

TIP: overweeg een depositorekening waarmee je geniet van de hogere spaarrentes binnen de EU.

Binck sparenBinck Sparen laat je gratis deposito’s sparen bij Europese banken. Zo profiteer je van spaarrentes in het buitenland. Na het openen van de rekening kies je je bank, de rente en looptijd van de deposito’s. Binck regelt de rest. Je krijgt 24/7 inzage in je account via de website en de app. Internationaal overboeken van saldo naar de spaardeposito’s is gratis. Kosten zijn er mogelijk wanneer je geld wilt opnemen voor het einde van de looptijd. Dankzij de EU-richtlijnen is je inleg tot €100.000 gegarandeerd.


Brand new dayBrand New Day biedt een internet spaarrekening die valt onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat per rekeninghouder tot €100.000 wordt gegarandeerd door de Nederlandsche Bank. Het openen van een rekening is gratis en spaargeld is vrij opneembaar. Je opent online een rekening, bv. omdat je wilt sparen voor een minderjarig kind. Kies je inloggegevens, maak minimaal 1 cent over en klaar ben je. Je gegevens worden gecontroleerd en zodra je akkoord hebt, kun je gaan sparen, ook als student.


RaisinRaisin biedt toegang tot deposito spaarproducten in heel Europa. Zo kun je sparen tegen hogere rentes met een garantiedekking to €100.000. Je bepaalt zelf waar je w. ilt sparen en krijgt een gratis ‘Raisin rekening’ waar je je spaargeld in één overzichtelijk systeem bijhoudt. De rekening wordt verzorgd door Keytrade Bank, marktleider in België. Raisin werkt verder met 54 partnerbanken samen in 30 Europese landen. Ze hebben beheren inmiddels 8 miljard euro spaargeld voor ruim 150.000 klanten.


SavedoSavedo is een spaarplatform dat je in verbinding brengt met banken in het buitenland, waar de spaarrente tarieven hoger zijn. Je vult online je aanvraag in, print deze uit en stuurt het formulier ondertekend op. De AMP Groep (partner van Savedo) maakt een identificatie-afspraak. Je bepaalt zelf wanneer en waar. Je inleg wordt dan doorgestort naar je gekozen deposito. De rekening en transacties tussen je spaarrekening en de deposito’s zijn gratis. Je inleg is ook hier tot €100.000 gegarandeerd.


Alle spaarrekeningen vergelijken

Alle voorwaarden van de verschillende spaar-aanbieders zetten we nog even op een rij in dit overzicht:

 BinckBNDRaisinSavedo
Openen rekeningGratisGratisGratisGratis
Minimale inlegAfhankelijk aanbiederGeenAfhankelijk aanbiederAfhankelijk aanbieder
LooptijdAfhankelijk aanbiederGeenAfhankelijk aanbiederAfhankelijk aanbieder
Tussentijds opnemenNeeJaNeeNee
Rente bij 1 jaar0,60%0,25%0.60%1,10%
Rente bij 5 jaar1,40%0,25%1.40%1,81%
Rente bij 10 jaarn.v.t.0,25%1.20%1,20%

Je ziet gelijk welke aanbieder de hoogste rente heeft. Toch is het verstandig ook alle informatieverstrekking onder de loep te nemen, en niet alleen te kiezen voor een partij met hoge rente. Spaardeposito vergelijken op alle punten levert het beste resultaat voor jouw situatie.

En heb je het geld na afloop van de looptijd nog niet echt nodig, dan kun je ervoor kiezen een extra lijfrente spaarrekening te openen, bijvoorbeeld voor een aanvullend pensioenpotje.

Vragen, overwegingen en voorbeelden

Losse spaarrekening openen

In dit artikel bespreken we verder veelgestelde vragen, voorwaarden, rentes, voorbeelden en ervaringen met spaarrekeningen.

Inhoud:

  • Waarom internetsparen bij een buitenlandse bank?
  • Welke bank geeft de meeste rente?
  • Twee voorbeelden ter verduidelijking
  • Ervaringen met spaarrekeningen

Waarom een losse spaarrekening openen bij andere bank?

Kun je een deel van je geld voor langere tijd missen? Dan kan rendement sparen bij andere Europese banken, vanwege de aantrekkelijke rentes, een goed alternatief zijn.

In Nederland kun je het geld dat je spaart bij Nederlandse spaarbanken vaak op elk moment opnemen. Bekijk ook alle soorten spaarrekeningen.

In de praktijk laten veel mensen hun spaargeld vaak jaren stilstaan tegen rentetarieven die maar iets boven nul uitkomen. Dat is jammer, want door belastingen en inflatie wordt op deze manier je geld elk jaar minder waard.

Het kan dan interessant zijn een spaarrekening te openen in het buitenland, zoals bijvoorbeeld België, Duitsland, Polen, Amerika, Brazilië, Turkije, Suriname of zelfs Nieuw-Zeeland.

Welke bank biedt de meeste rente: rentevergelijking?

Wil je een goedkope spaarrekening openen voor je petekind, nichtje of neefje onder de 18 jaar? Een familie spaarrekening openen voor je baby waar je niet aan kunt komen, in plaats van een kinderspaarrekening? Een gezamenlijke spaarrekening openen op twee namen of een groene spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Wat voor soort of met welk doel je een spaarrekening opent, het zou leuk zijn als het ook nog iets oplevert. Je kunt kiezen voor de voordeligste depositorekening in binnen- of buitenland. Gebruik ook deze handige checklist.

Bekijk goed wat de rente van dit moment is, wat de spaarrente verwachting is en de looptijd. Hoe lang kun je je spaargeld missen? DELA bieden de hoogste rente bij 10 jaar. Savedo bij het vastzetten voor 1 of 5 jaar.

Vergelijk altijd het totaalplaatje en kijk niet alleen naar de hoogste rente. Een alternatief op sparen is geld lenen. Je kunt dan direct over je geld beschikken. Het enige nadeel is dat je hier ook rentekosten over betaalt.

Voorbeeld 1

Stel je hebt na je scheiding met je partner €10.000 ontvangen van de opbrengst van de woning en hebt dit niet direct nodig.

De rente op een spaarrekening van een traditionele bank is erg laag. Je kiest daarom voor 1 jaar vast bij Savedo tegen 1.10%.

Na een jaar ontvang je €110 aan rente (1.10% van €10.000). Hiermee kun je iets leuks gaan doen met je zoon of dochter van 17 jaar.

Voorbeeld 2

Je hebt na een gedwongen ontslag een bedrag van €50.000 meegekregen wat je voor een paar jaar kunt missen. Je wilt hiervan voordelig sparen voor je kleinkind van nu 16 jaar.

Je kiest voor Dela en een looptijd van 10 jaar. Jaarlijks ontvang je dan €1.000 aan rente (2% van €50.000).

Er wordt geen rente over rente geheven, maar na 10 jaar heb je toch €10.000 extra gespaard. Wellicht een leuke aanbetaling op het huis van je kleinkind.


Conclusie

Sparen loont, dat staat vast. Hoewel de spaarrentes jaar op jaar dalen, is vooral internetsparen interessant geworden in de EU. Heb je extra geld op je rekening staan dat je minstens 5 jaar kunt missen? Overweeg dan een voordelige spaarrekening te openen met de focus op deposito’s in de EU.

Wil je liever op korte termijn over meer budget beschikken, dan kun je misschien beter een lening aanvragen. Verdiep je in dat geval goed in de voorwaarden en kosten die maandelijks terugkomen.

Levert sparen je toch te weinig op, overweeg dan om je geld te investeren in andere zaken.

Spaarrekening Openen (2019)
5 (100%) 4 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet