Home » trading platform

Wat is het beste trading platform?

Wanneer je wilt beleggen of traden, doe je dit via een online trading platform. We vergelijken hier verschillende brokers en delen het beste trading platform van Nederland!

Beginnen met een Trading Platform - een stappenplan

Klaar om te beginnen met traden op een trading platform? Klik op de groene knop en begin direct!

Een goed trading platform zorgt ervoor dat traden een stuk gemakkelijker wordt. De beste trading platforms zijn tegenwoordig uitgerust met veel verschillende functies en mogelijkheden. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zes trading platforms.

Voordat wij uitvoerig ingaan om de belangrijke eigenschappen van een trading platform laten wij alvast de voor- en nadelen zien van de top 6 beste trading platforms in Nederland. Op deze manier kun je alvast een selectie maken van de eigenschappen die jou relevant lijken.

Wat is een Trading Platform?

Wanneer je gaat traden, ben je bezig met kopen en verkopen. Door dit op een slimme manier te doen, kun je winst maken. Bij trading handel je in bijvoorbeeld aandelen, valuta, of grondstoffen. Het grootste verschil tussen beleggen en traden zit in de tijdshorizon. 

Bij traden gebruik je een korte horizon. Het gaat hierbij vaak om secondes, uren of weken. In het geval van beleggen maak je gebruik van een lange horizon. Dit kan soms wel enkele jaren duren. 

Trading verloopt altijd via een online trading platform. Het platform faciliteert de plek waar kopers en verkopen bij elkaar kunnen komen. Omdat snelheid het belangrijkste aspect is van een succesvolle trade, zijn de beste trading platforms degene waar je in real-time handelingen kunt verrichten. 

Daarnaast heb je via veel trading platforms toegang tot analyse tools en het laatste beurs nieuws. Op deze manier beschik je over de beste informatie om winstgevende trades te verrichten.

Voor- en nadelen van de top 6 online Trading Platforms

Broker
Demo account
MT4
MT5
Commisie
Inactiviteits kosten
Hefboom particulier (max)
Hefboom professioneel (max)
0%
€10
X30
X400
0,006% - 1,21%
€10
X30
X600
0%
€80
X30
X400
0%
X30
x500
0%
€10
X30
X300
0%
€50
X30
X30

Zoals je kunt zien zijn er veel schillende eigenschappen die een trading platform geschikt kunnen maken. Bij ons kwam eToro als beste trading platform in Nederland uit de test. Het platform is namelijk erg geschikt voor de beginnende trader doordat het demo-accounts en copy-trading aanbiedt. 

Heb jij al genoeg gelezen en wil je gelijk beginnen op een geschikt handelsplatform? Begin dan vandaag nog met het openen van een rekening bij eToro. 

Waar let je op bij het kiezen van een Trading Platform?

Zo’n overzicht is natuurlijk erg handig voor jouw keuze. Toch is het goed om je nog even wat verder in te lezen. Wij nemen in het volgende deel alle belangrijke eigenschappen met je door. We hebben hieronder een klein overzichtje gemaakt met waar je op moet letten.

Wat voor soort belegger ben ik?

Het belangrijkste bij het kiezen van een broker is dat het platform goed bij je past. Het trading platform moet namelijk alle functionaliteiten bieden die jij echt nodig hebt.

Beginner

Begin jij net met beleggen en wil je op een leuke manier leren hoe het werkt? Dan is het erg belangrijk dat je een trading platform kiest dat het mogelijk maakt om met virtueel geld te oefenen.

Op deze manier kun je, los van jouw echte portfolio, de hele dag oefenen met een demo-account. Als beginner wil je namelijk niet gelijk de financiële consequenties van het leerproces ondervinden.

Je kunt ervoor kiezen om de aandelen, crypto of ETF’s die weinig risico met zich meebrengen met jouw eigen ”echte” budget te proberen. 

Vervolgens kun je de risicovolle middelen kopen met jouw demo-account. Zo bouw je ervaring op zonder consequenties. 

Demo account in eToro
etoro demo account trading platform

Als beginner is copy-trading ook een handige functie. Bij copy-trading kopieer je de handelingen van een succesvolle handelaar. Dit is natuurlijk een stuk veiliger dan instappen zonder te beschikken over de nodige kennis.

Voor de beginner is eToro daarom ook een geschikte broker. Zij hebben namelijk zowel een demo-account als een copy-trading functie. Daarnaast zijn ze door hun overzichtelijk app en veilige platform de ideale plek om kennis te maken met de ”trading-wereld”.

Ervaren handelaar

Als je er al een aantal jaren op hebt zitten, kan het handig zijn om een broker te kiezen die precies voorziet in jouw behoeften. Hierbij zijn het aanbod van middelen, de analyse mogelijkheden en de kosten erg belangrijk. Op die laatste twee gaan we verderop in dit artikel nog uitvoerig in.

Het aanbod noemen wij als eerste omdat dit erg kan variëren. Als je zoekt naar een breed aanbod op alle soorten (Crypto, ETF, aandelen etc.) dan is eToro het meest geschikte platform. 

Ben je op zoek naar een specifieke categorie, dan kan het handig zijn om een specialist te zoeken in die sector. Voor Crypto zou dit Bitvavo kunnen zijn. Zij hebben namelijk een uitgebreid aanbod in Crypto currency en een focus op deze markt.

Voor het handelen in CFD’s ben je bij Plus500 aan het juiste adres. CFD’s zijn middelen met een hefboomwerking. Hierdoor kun je met een lagere inleg, toch hogere winsten behalen. 

Analyse mogelijkheden

Sommige brokers hebben een ruim aanbod van analyse mogelijkheden. Hiermee kun je sneller en grafischer inzien wat het juiste moment is om te investeren. 

Eén van de brokers die mooie mogelijkheden heeft op dit gebied is Plus500. Zij hebben wellicht een iets minder prettige look & feel dan bijvoorbeeld eToro, maar hebben wel uitgebreide mogelijkheden om grafieken, winsten en statistieken te bekijken.

trading platform analyse

Analyse van de candlesticks in eToro. Zelf beginnen? Maak gratis een account aan en begin vandaag nog!

MT4 & MT5

Bij sommige brokers (zie bovenstaande vergelijking) kun je handelen met MT4 en MT5. MT staat voor MetaTrader. Met dit software platform kun je online forex transacties verrichten, en zo heel gericht speculeren over prijsveranderingen van valuta’s. 

Met het gebruik van de software kun je automatisch posities aankopen of verkopen. De software maakt gebruik van signalen die de trader heeft ingesteld op basis van een technische analyse. 

Met behulp van support- en resistance trendlijnen en candlesticks, kun je zelf de technische analyses maken van patronen op de markt. Vervolgens kun je op basis van deze patronen ervoor kiezen om handmatig of automatisch te beleggen. Je hebt met deze software dus toegang tot erg geavanceerde tools. 

Kosten

Om de service te kunnen leveren, brengen trading platforms kosten in rekening. Deze kunnen per platform enorm verschillen. Eerder in dit artikel stond er al een mooi grafisch overzicht van de kosten bij verschillende brokers. Wij gaan hier al deze kosten stuk voor stuk toelichten. 

Commissie

De commissie is veruit de belangrijkste kostenpost waar je naar moet kijken. Dit kan namelijk oplopen als je meer begint te handelen of zelfs gaat daytraden.

Zo lijkt een commissie van 1% misschien niet veel, maar wanneer je €10.000 inlegt, betaal je zo €10.000 * 0,01 = €100 aan commissiekosten!

Als je actief bezig bent met handelen, kan een hoge commissie al snel oplopen. 

De commissiekosten zijn de kosten die een broker rekent voor het plaatsen van een transactie. Deze kosten verschillen per broker, en vaak ook per handelsproduct. Sommige brokers, zoals eToro, rekenen helemaal geen commissie bij het kopen van aandelen.

Spreads

De spread is het verschil tussen de koopprijs en verkoopprijs van een bepaalde waarde. De koopprijs wordt ook wel vraagprijs of laatprijs genoemd. De verkoopprijs heet ook wel de biedprijs. 

Wanneer je gaat handelen in CFD’s, krijg je altijd te maken met spreads. De prijs van een CFD wordt namelijk bepaald aan de hand van de spread.

Minimale inleg

Als je wilt beginnen met handelen moet je natuurlijk eerst geld op jouw account storten. Op dit moment kom je de minimale inleg tegen. 

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen de minimale inleg van de eerste storting, en de minimale inleg van de stortingen die daarop volgen. 

Sommige brokers staan bekend om hun lage inleg. Zo kun je bijvoorbeeld bij eToro al beginnen vanaf 170!

Inactiviteitskosten

Sommige brokers brengen kosten in rekening wanneer je een tijdje inactief bent geweest. Dit komt omdat het trading platform zelf wel kosten maakt om jouw account in stand te houden, maar door jouw inactiviteit geen inkomsten meer heeft. Om dit op te vangen hanteren zij inactiviteitskosten. 

Als jij van plan bent om vol overgave de handelswereld in te stappen, zijn deze kosten niet relevant. Denk dus voor je een account opent goed na of je gaat blijven handelen. Als je denkt dat je weleens inactief zou kunnen worden, kijk dan even goed naar deze kosten. 

Extra mogelijkheden

Instructievideo's

Naast de kosten van het platform en de analyse mogelijkheden, bieden brokers vaak nog extra mogelijkheden aan waar je gebruik van kunt maken.

Zo kun je bij Libertex namelijk verschillende instructievideo’s bekijken over beleggen en traden. Op deze manier leer je met verschillende stappen te traden.

Demo account

Ook bieden veel online trading platforms een gratis demo-account aan. Zo kun je het platform leren kennen zonder risico’s, en pas beleggen met je eigen geld wanneer je even geoefend hebt met traden.

etoro academy

Neem als voorbeeld eToro’s Learning Lab, hier kun je instructievideos bekijken hoe je het best kunt beleggen!

Copytrading

Copytrading is het kopiëren van andere handelaren of beleggers. Je kunt door middel van copytrading eenvoudig de handelingen van een succesvolle handelaar overnemen, zonder zelf kennis te hebben van de verhandelde producten.

Een overzicht van de beste Trading Platforms

eToro logotype

Voordelen

eToro

eToro is één van de beste trading platforms voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Je kunt op dit platform handelen tegen lage kosten en lage spreads. Door gebruik te maken van de copy trading functie kopieer je de strategieën van succesvolle handelaars. 

Bij de aankoop van aandelen en ETF’s betaal je 0% commissie. Je begint met een lage minimum inleg van €170. Via zowel iDeal, PayPal, als creditcard kun je binnen enkele seconden beginnen met traden op dit platform. 

Het platform is gereguleerd door verschillende financiële instellingen. Zo kun je veilig handelen in een ruim aanbod van aandelen, valuta’s, grondstoffen, ETF’s, en crypto. 

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Libertex

Bij Libertex kun je traden met heel veel verschillende CFD’s. Via de veilige handelsomgeving kan zowel de beginnende als ervaren trader gebruik maken dit goede platform. 

Beginners kunnen oefenen met het demo account en gebruik maken van een ruim aanbod instructievideo’s. Voor ervaren beleggers is er de mogelijkheid te traden met MetaTrader 4 én 5. 

Onze beoordeling

5/5

FXTB

Voordelen

FXTB

Bij FXTB kun je kiezen uit vier verschillende accounts. Afhankelijk van je minimale storting krijg je vervolgens toegang tot handelslessen, een aantal gratis opnames, en lagere spreads. 

De vier accounts heten basis, goud, platina en VIP. Je hebt hier te maken met minimale stortingen van respectievelijk €250, €25.000, €100.000 en €250.000. 

Ben je dus een actieve handelaar? Dan kun je kiezen voor een platina of VIP account zodat je profiteert van de laagste spreads, en zo goedkoop kunt handelen. 

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Capital

Via het trading platform van Capital krijg je niet alleen toegang tot een geavanceerd en toegankelijk platform, maar ook tot verschillende analyse-instrumenten en live financieel nieuws. 

Voor beginnende beleggers zijn er op de website verschillende cursussen te vinden die je leren beleggen en handelen. Ook vind je er een overzicht van de meest gebruikte termen.

Onze beoordeling

4.5/5

plus500 blauw logo

Voordelen

Plus500

Bij dit CFD trading platform kun je eenvoudig een account openen. Beginners kunnen ook bij dit trading platform beginnen met een demo account. 

Het platform is eenvoudig en overzichtelijk, waardoor je snel aan de slag kunt en makkelijk toegang hebt tot alle gewenste informatie. 

Deze broker staat onder toezicht van verschillende entiteiten, zodat je ervan bent verzekerd dat je veilig kunt handelen. Je kunt kiezen uit verschillende crypto munten, valuta, en aandelen. 

Onze beoordeling

4.5/5
Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

avatrade

Voordelen

Avatrade

Via dit trading platform krijg je toegang tot een uitgebreide selectie van analyse tools. Zo kun je hier gebruik maken van MT4 en MT5, wat deze broker uniek maakt! 

Het platform is zo ingericht dat beginnende en gevorderde beleggers gebruik kunnen maken van de vele analyse tools. Hiermee kun je zelfs automatisch traden, zodat je trades met de hoogste snelheid uit kunt voeren!

Onze beoordeling

4.5/5

Beste crypto Trading Platform

Bij Libertex heb je ruime keuze uit veel verschillende crypto valuta. Dankzij de vele instructievideo’s en toegang tot een demo account, kun je hier ook goed terecht als beginnende belegger. 

Via dit crypto trading platform kun je namelijk handelen in maar liefst 43 verschillende crypto munten. Zo kun je handelen in Bitcoin, Ethereum en Ripple.  Door gebruik te maken van de MT4 en MT5 software, kun je profiteren van automatisch handelen en snelle transacties. De vele mogelijkheden zorgen ervoor dat dit volgens ons het beste bitcoin trading platform is.

CFD trading platform

plus500 interface

De interface van Plus500

Plus 500 is gericht op het maken van snelle trades. Je kunt bij dit CFD trading platform handelen in verschillende derivaten. Zo heeft deze broker een ruim aanbod van crypto’s, valuta’s, en aandelen. 

Dankzij het demo account kunnen ook beginnende handelaren op dit platform terecht. 

Hoewel je bij dit online trading platform geen gebruik kunt maken van de MT4 of MT5 software, heeft het Plus500 platform wel veel analyse tools, waardoor je CFD’s op verschillende manieren kunt analyseren.

Beste forex trading platform

Naar aanleiding van onze vergelijking vinden wij eToro het beste trading platform in Nederland.

Je kunt hier als beginner gebruik maken van een gratis demo account, waardoor je makkelijk kunt beginnen met traden zonder risico’s te lopen. Dankzij de lage minimum inleg en 0% commissie is dit ook een geschikt handelsplatform voor ervaren beleggers. 

Particuliere handelaren kunnen gebruik maken van de standaard hefboom X30. Voor professionele handelaren is er een hefboom mogelijk tot X400. Dankzij de ruime keuze uit valuta, is dit het beste trading platform in Nederland voor forex trading.

Veelgestelde vragen

Traden betekent handelen. Bij trading handel je in bijvoorbeeld aandelen, valuta, of grondstoffen. Je koopt deze, en probeert ze vervolgens weer te verkopen voor een hogere prijs om winst te maken. 

Een trading platform zorgt ervoor dat de koper en verkoper met elkaar in contact kunnen komen. Hierdoor ben je in staat om online te handelen. Door een account aan te maken heb je toegang tot de online handelsomgeving. 

Bij trading is de snelheid van groot belang. Het beste trading platform zorgt er dus voor dat je met hoge snelheid trades kunt uitvoeren. 

De meeste trading platforms zijn gratis. De platforms maken winst door jou een klein percentage te laten betalen bij een trade. Daarnaast worden er vaak wel kosten in rekening gebracht als je een tijdje niet actief bent op het platform. Dit worden de inactiviteitskosten genoemd. 

Beginners kunnen het beste op zoek gaan naar een trading platform dat zich specifiek richt op beginnende handelaren. Zo bieden veel trading platforms een demo account aan, waarmee je met fictief geld kunt handelen. Ook zijn er brokers die instructievideo’s en lesmateriaal aanbieden. 

Bij Libertex kun je terecht voor een uitgebreide uitleg over trading, en eToro biedt de mogelijkheid om handelingen van succesvolle investeerders te kopiëren. 

In principe kan iedereen boven de 18 een account openen bij een trading platform. Je moet hiervoor je identiteit bevestigen en een verplichte vragenlijst doorlopen. Hiermee wordt fraude voorkomen, en geef je aan op de hoogte te zijn van de risico’s.

Sommige trading platforms bieden ook de mogelijkheid aan om een professioneel account te openen. Hier zijn verschillende eisen aan gesteld die per trading platform verschillen.

Conclusie

Wanneer je wilt beginnen met beleggen of traden, is het kiezen van een online trading platform waarschijnlijk de belangrijkste keuze die je moet maken. 

Omdat je een deel van jouw vermogen op het platform zet, is het van groot belang dat je geld hier veilig staat. Let er dus altijd op dat het platform van jouw keuze beschikt over de juiste reguleringen. 

Ook is het belangrijk om te bepalen wat voor soort belegger of trader je bent. Als je dagelijks actief aan het traden bent en meerdere transacties uitvoert, zijn de variabele kosten zoals de spreads erg belangrijk. Ben je een passieve belegger die niet vaak inlogt? Dan zijn de inactiviteitskosten belangrijk.

Onze tip

eToro logotype

eToro is één van de beste trading platforms voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Je kunt op dit platform handelen tegen lage kosten en lage spreads.

Door gebruik te maken van de copy trading functie kopieer je de strategieën van succesvolle handelaars.

Bij Libertex kun je traden met heel veel verschillende CFD’s. Via de veilige handelsomgeving kan zowel de beginnende als ervaren trader gebruik maken dit goede platform.

Beginners kunnen oefenen met het demo account en gebruik maken van een ruim aanbod instructievideo’s.

plus500 blauw logo

Bij dit CFD trading platform kun je eenvoudig een account openen. Beginners kunnen ook bij dit trading platform beginnen met een demo account.

Het platform is eenvoudig en overzichtelijk, waardoor je snel aan de slag kunt en makkelijk toegang hebt tot alle gewenste informatie.

Scroll naar top