Algorithmic trading | Snel en gemakkelijk leren handelen met algoritmes

In dit artikel zullen we algorithmic trading bespreken. Er zijn verschillende manieren om zelf te gaan beleggen. Zo kun je alles onderzoeken en veel tijd vrijmaken om goede beslissingen te kunnen nemen bij al jouw investeringen. 

Maar er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om ook zonder zelf tijd en kennis te gebruiken goed te kunnen beleggen. Eén van de opties die je hiervoor hebt is algorithmic trading. 

Algorithmic Trading via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beginnen met beleggen? Met Capital.com kun je tegen lage kosten wereldwijd beleggen in handelsproducten!

Wat is Algorithmic Trading?

Algorithmic trading, of in het Nederlands beleggen via algoritmes, is het beleggen met behulp van algoritmes die ervoor zorgen dat je automatisch kan beleggen. Automated trading of automatisch beleggen is op verschillende manieren mogelijk waaronder algorithmic trading. 

Vaak geef je bij algorithmic trading een aantal instructies mee aan het programma dat op basis van een algoritme beleggingen doet. Deze instructies bestaan uit het meegeven hoeveel erg geïnvesteerd moet worden, welke doelen je hebt en hoe vaak er beleggingen moeten gebeuren. 

Vervolgens houdt het algorithmic trading programma deze instructies aan om keuzes voor jou te maken. Het programma zoekt dus de best mogelijke beleggingen op binnen de instructies die je meegeeft aan het algoritme. 

Hoe kan ik zelf beginnen met Algorithmic Trading?

Om zelf te kunnen beginnen met algorithmic trading moet je een account aan gaan maken bij een online broker. In het stappenplan hieronder helpen we je met het zoeken van een broker en hoe je kunt beginnen met beleggen met algoritme. 

Je kunt het stappenplan ook gebruiken om zelf te gaan beleggen en zelf de keuzes te maken over in welke producten je gaat investeren. Bij sommige brokers kun je met bots beleggen of gebruik maken van beleggen met algoritme en sommige online brokers zijn puur bedoeld voor particuliere beleggers die hun eigen keuzes maken. 

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap naar zelf beleggen is het kiezen van een online broker. Een particuliere belegger kan namelijk bij steeds meer online brokers terecht om zelf te gaan beleggen. 

Met het grote aanbod verschillende online brokers zijn er ook steeds meer verschillen tussen de brokers en is het voor beginners lastiger om de goede broker te vinden. Je moet bij de keuze voor een broker letten op verschillen in aanbod, kosten en gebruiksvriendelijkheid. 

Het aanbod tussen de online brokers verschilt in de producten die ze aanbieden. De verschillen in het aanbod zijn tot hoeveel beurzen een broker toegang biedt aan haar klanten, het aantal verschillende producten zoals grondstoffen, valuta en CFD’s en of je in de producten zelf kunt investeren of alleen in de koerswijzigingen. 

De kosten die een online broker rekent verschillen ook. Niet alleen de hoogte van de kosten verschilt bij online brokers, maar ook de manier waarop zij deze kosten berekenen verschilt. 

Capital.com

Een beginnende belegger kan het beste beginnen bij de online broker Capital.com. Deze broker heeft een erg gebruiksvriendelijk platform dat makkelijk te gebruiken is voor beleggers die voor het eerst bij een online broker actief zijn. 

Capital.com is een unieke broker omdat het een sociale broker is waarbij iedereen een profiel kan aanmaken en kennis kan delen met andere gebruikers. 

Je kunt dus portfolio’s inzien van andere, succesvolle beleggers. Naast het inzien van de strategie kun je ook een portfolio geheel of deels kopiëren via de Copy Trading functie. 

Hiernaast zie je hoe je inzicht krijgt in de resultaten van een ervaren belegger. Je kunt ook een geheel portfolio kopiëren uit een bepaald land of sector. 

copytrading etoro algorithmic trading
Het Copytrading Network van Capital.com

In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Meer weten over Capital.com? Ga nu naar de Capital.com website en maak alvast je account aan!

DEGIRO

Het in 2008 opgerichte DEGIRO begon ooit als broker voor professionals maar opende in  2013 het platform voor particuliere beleggers. Sinds die tijd groeit DEGIRO erg snel en is het inmiddels één van de populairste brokers in Nederland. 

Het platform is eenvoudig te gebruiken door een goede zoekfunctie en de mogelijkheid om door het aanbod van de verschillende producten door te bladeren. Je kunt bij DEGIRO beleggen in aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta en verschillende opties. 

Daarnaast heeft DEGIRO een kernselectie bestaande uit verschillende populaire ETF’s. Het voordeel van investeren in deze kernselectie is dat je tot 2 keer per maand zonder transactiekosten kunt kopen of verkopen. 

DEGIRO is een veilig platform en gereguleerd bij de Nederlandse toezichthouders Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast werd het in 2019 overgenomen door het Duitse Flatex en heeft het ook een Duitse banklicentie. 

Maak met de knop meteen een account aan via de website van DEGIRO. 

Stap 2: Maak een account aan

Als je nu een broker hebt kunnen kiezen is het tijd om een account aan te maken bij deze broker. Omdat een account aanmaken bij de meeste brokers hetzelfde gaat kijken we in dit voorbeeld naar de populaire broker Capital.com. 

Om een account aan te maken ga je naar de website van Capital.com en klik je op ‘Meld u nu aan’. Je hebt vervolgens de keuze voor een gebruikersnaam voor je profiel, daarnaast geef je een E-mail adres en wachtwoord op om in te kunnen loggen. 

Zodra je het account aangemaakt hebt krijg je een mail van Capital.com met daarin een link om je E-mail adres te bevestigen. Je kunt vervolgens meteen het Capital.com platform gebruiken met het demo account.

Om echt geld te gebruiken moet je naast de E-mail verificatie nog een extra verificatie voltooien. 

Elke broker is namelijk verplicht om de kennis van elke belegger te toetsen en te vragen naar de plannen en doelen van elke belegger. Daarnaast verifieer je dat jij achter het account zit door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. 

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je echt wilt gaan beleggen met je eigen geld moet je natuurlijk geld storten op je account. Dit doe je bij Capital.com eenvoudig via een betaalmethode als iDeal, PayPal of bankoverschrijving. 

De eerste keer dat je geld gaat storten bij Capital.com moet je minimaal €170,- op je account zetten. Via de meeste betaalmethodes staat het geld zo goed als meteen op je account. 

Geld storten is gratis bij Capital.com en je euro’s worden meteen omgerekend tot dollars zodat je eenvoudig in alle producten kan investeren. De prijzen van deze producten zijn namelijk grotendeels in dollars. 

algorithmic trading storten
Kies zelf hoeveel én hoe je geld gaat storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

algorithmic trading aandelen
Zoek en filter aandelen uit een bepaalde beurs

Een product zoeken waar je het best in kan investeren kan op verschillende manieren bij Capital.com. Als je weet welk product je graag wilt kopen kun je via de zoekbalk op de naam van dit product zoeken. 

Daarnaast heb je de mogelijkheid om door de handelsmarkten te bladeren. Zo kun je op verschillende producten filteren en kiezen voor producten uit een bepaald land of sector.

Als laatste optie kun je kijken bij andere succesvolle beleggers welke strategie zij aanhouden. Je kunt van andere beleggers een positie kopiëren of zelfs een geheel portfolio

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je een product gevonden hebt ben je er nog niet. Je krijgt nog een flink aantal keuzes die je kunt maken voordat je op de knop handelen klikt. 

Zo kun je een tempo kiezen of voor de marktprijs een investering te doen. Daarnaast beslis je natuurlijk het bedrag dat je wilt investeren. 

De andere opties die je hebt bij het afsluiten van een investering bij Capital.com zijn een hefboomeffect, stop-loss en take-profit. Met een hefboomeffect neem je meer risico terwijl je met een stop-loss of take-profit juist het risico dat je neemt in kan perken. 

algorithmic trading investering

Hoe gebruik je Algorithmic Trading?

Bij algorithmic trading gebruik je een programma die een algoritme voor jou aan het werk kan zetten. Bij automated trading werkt het zo dat je op basis van een aantal instructies. 

Hoe moeilijk die instructies zijn kun je grotendeels zelf bepalen, een voorbeeld van een instructie is dat je voor €1.000 investeert in een aandeel dat de afgelopen 50 dagen een hoger gemiddelde haalt dan het gemiddelde over de afgelopen 200 dagen. 

Een andere instructie zou kunnen gaan over het verkopen van deze aandelen. Bijvoorbeeld in het tegenovergestelde geval als bij bovenstaand voorbeeld, als het 200-dagen gemiddelde hoger is dan het 50-dagen gemiddelde. 

Dit voorbeeld is een zeer vereenvoudigde versie van hoe je een algoritme kunt gebruiken. Er zijn verschillen tussen de bots en hoe het beleggen met algoritme in te stellen is. 

Geen tijd maar geld investeren

Het belangrijkste bij algorithmic trading is dat je zelf geen tijd meer besteed aan onderzoek naar verschillende producten of technische analyses maar dat je vertrouwd op het algoritme. Hierdoor ben je weinig tijd meer kwijt aan beleggen. 
 
De tijd die je nog kwijt bent aan beleggen zit hem in het verbeteren van de instructies voor het algoritme en het beheren van de bots. Zo kun je het automated trading steeds beter af stellen om nog hogere rendementen te behalen. 

Enthousiast geworden over algorithmic trading? Maak snel een account aan bij Capital.com om te leren handelen.

Welke verschillende Algorithmic Trading strategieën zijn er?

Algorithmic trading kent verschillende mogelijke strategieën. Deze verschillende strategieën focussen zich vaak op een mogelijke manier om te meten welke investeringen je wilt gaan doen. 

Strategie gebaseerd op een trend

Bij een trend gerelateerde strategie stel je in dat het algoritme op zoek gaat naar aandelen of andere producten die een bepaalde trend laten zien. Je stelt zelf in wanneer het een trend is en wanneer er dus geïnvesteerd moet worden.

Voor beginners is dit een relatief eenvoudige strategie, je kunt op basis van een aantal indicatoren die vaak naar voren komen in een technische analyse keuzes maken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het eerder in dit artikel genoemde 200-dagen gemiddelde en 50-dagen gemiddelde met elkaar te vergelijken. 

Verschil in prijs uitbuiten

Bij sommige producten is het zo dat je het op de ene plek goedkoper kan kopen dan waar je het bij een andere plek kan verkopen. Zo kun je automated trading gebruiken om dezelfde producten snel te kopen en meteen te verkopen voor een hogere prijs. 
 

Rekenkundige modellen

Je kunt automated trading ook gebruiken om een rekenkundig model in te stellen die voor jou gaat beleggen. Er zijn verschillende modellen mogelijk die continu de prijs van je portfolio en de financiële details in de gaten houdt en daarop inspeelt door nieuwe investeringen te doen of juist een deel te verkopen. 

Welke Algorithmic Trading programma's zijn er?

Je kunt algorithmic trading het best gebruiken door middel van MetaTrader 4 of 5. MetaTrader is trading software die het mogelijk maakt voor ervaren beleggers om allerlei extra plugins te installeren die je bijvoorbeeld de mogelijkheid tot algorithmic trading of automatisch beleggen bieden. 

MetaTrader 4 en 5 zijn te gebruiken met een Libertex account

De voor- en nadelen van Algorithmic Trading

Algorithmic trading kent natuurlijk een aantal voordelen, maar er zijn ook zaken aan te wijzen die minder voordelig zijn wanneer je gebruik gaat maken van beleggen met algoritme. Hieronder lees je de belangrijkste voor- en nadelen van algorithmic trading.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is dat je zelf veel minder tijd kwijt bent aan beleggen omdat de meeste beslissingen genomen worden op basis van een algoritme. Hierdoor kun je ook gaan beleggen als je daarnaast full time werkt of om andere redenen niet teveel tijd in beleggen kan stoppen. 

Een ander voordeel is dat het algoritme een bepaalde investering vaak beter kan timen dan jijzelf. Zo krijg je de beste prijs mogelijk bij een product, betaal je minder transactiekosten en ontwijk je grote prijsverschillen direct na je investering. 

Dit kan allemaal omdat de bots die automatisch beleggen met een door jouw ingesteld algoritme veel verschillende indicatoren tegelijkertijd kan controleren om zo de beste beslissing te maken. Je kunt zelf nooit op één moment alle verschillende indicatoren analyseren. 

Als laatste voordeel neem je emotie weg uit jouw beleggingen. Omdat je alles doet op basis van een door jouw ingevoerde strategie kun je nooit meer door emotie de verkeerde beslissingen nemen en blijft alles gebaseerd op cijfers en strategie. 

Nadelen

Je bent alsnog tijd kwijt aan het beleggen doordat je wel moet blijven monitoren hoe het met je algorithmic trading gaat. Als er technische problemen zijn met de software of computer waar deze software op draait kun je in de problemen komen als je dit niet op tijd door hebt. 

Verder kun je nog met andere problemen zoals regulering te maken krijgen. Het kan verschillen bij welke brokers, welke programma’s en in welke landen het volledig legaal is om gebruik te maken van bots voor algorithmic trading of automatisch beleggen opzich. 

Tip: Als je nog niet helemaal zeker bent over traden, dan doe je er goed aan om eerst op een rustige manier wegwijs te worden bij een broker. Bij Capital.com kun je gratis een demo account aanmaken zodat je kan oefenen met handelen met nepgeld. Op die manier kun je het platform ontdekken en de verschillende beleggingsstrategieën uitproberen zonder riscio te lopen.

Tips voordat je begint met Algorithmic Trading

Zeker voor beginnende beleggers is de wereld van algorithmic trading met bots een onbekende wereld met allerlei mogelijkheden maar ook valkuilen. Om niet zomaar te beginnen geven we je een aantal tips zodat je beter weet hoe je moet beginnen met algorithmic trading.

Leer hoe het programmeren van een algoritme werkt

Je kunt zelf een algoritme in gaan stellen door regels mee te geven aan de software die voor jou kan beleggen met algoritme. Maar je zult wel moeten weten hoe dit werkt en goed door moeten hebben welk effect welke regel heeft. 

Kijk daarom goed naar andere voorbeelden en probeer 100% zeker te zijn over de regels die je invoert. Zo kom je niet meteen voor verrassingen te staan als je het algoritme aan het werk zet. 

Niet elke markt is geschikt

Er zijn sommige markten die eigenlijk helemaal niet geschikt zijn om te gebruiken met algorithmic trading. Een algoritme heeft namelijk moeite met markten die niet een rationele trend volgen, zorg ervoor dat je weet welke markten dit zijn en dat je het algoritme hier niet op los laat. 

algorithmic trading mobile

Blijf kritisch naar je algoritme

Het is belangrijk om te weten dat een ingesteld algoritme niet tot de einde der dagen goed zal blijven functioneren. Zo’n 98% van alle algoritmes heeft een vrij korte levensduur. 

Zodra de markt namelijk verandert worden veel van de ingestelde algoritmes onbruikbaar omdat er geen beleggingen meer zijn die aan de door jouw ingestelde regels voldoen. Je zult dus constant kritisch naar je algoritme moeten blijven. 

Zo kun je de bots in de gaten houden en het algoritme aanpassen zodra je merkt dat de levensvatbaarheid van het algoritme aan het verminderen is. Op deze manier blijf je andere beleggers voor en kun je alsnog goed een algoritme gebruiken bij het beleggen. 

Veelgestelde vragen

Bij algorithmic trading stel je een algoritme in op basis van een aantal regels. Met deze regels gaat het algoritme op zoek naar de beste beleggingen en voert hij deze automatisch uit. Zo kun je beleggen zonder dat je zelf alle beslissingen hoeft te maken of veel tijd hoeft te besteden aan beleggen. 

Als je wilt gaan beginnen met beleggen met algoritme zul je software als MetaTrader 4 of 5 moeten downloaden en installeren. Vervolgens kun je met een Libertex account inloggen op deze software en je eerste algoritme instellen. 

Je moet genoeg verstand hebben van beleggen en van het programmeren van een algoritme voordat je hier goed mee aan de slag kan. Het is dan ook het meest geschikt voor ervaren beleggers die weten hoe de verschillende markten werken en hun beleggingen verder willen gaan automatiseren. 

In principe kun je op elke markt en bij elk product gebruik maken van algorithmic trading maar het is belangrijk om te weten dat een algoritme vaak weinig kan met een ‘irrationele’ markt. Als de markt dus onduidelijke trends laat zien kan het algoritme hier niet goed mee omgaan. 

De winst die je maakt met algorithmic trading is volledig afhankelijk van hoeveel risico je neemt bij het instellen van de regels voor je algoritme. Daarnaast is het ook cruciaal om je algoritme te onderhouden en constant verder aan te scherpen voor nog betere resultaten. 

Algorithmic Trading: Conclusie

Het is een mooie mogelijkheid om jouw beleggingen te gaan automatiseren, maar algorithmic trading is niet voor elke belegger of voor elke markt een geschikte oplossing. Ook bij deze manier van beleggen is het belangrijk dat je weet hoe markten en trends in koersen werken. 

Uiteindelijk ben je zelf namelijk verantwoordelijk voor het algoritme dat je instelt en ook voor het bijhouden van dit algoritme zodat hij relevant blijft voor de markt waar je in investeert. Wil je eerst zelf beleggen en je eerste kennis op doen? Kijk dan eens bij de populaire broker Capital.com

Wil jij snel beginnen met zelf beleggen?
Open dan nu een account bij de broker Capital.com en doe vandaag nog je eerste investering!
TIP
Scroll naar boven