Wat is Bitcoin Trading? Alles over handelen in Bitcoin!

Makkelijker dan je denkt: in deze handige guide leggen we uit hoe je succesvol van start gaat met Bitcoin trading.

In 4 stappen beginnen met Bitcoin Trading - een stappenplan

Ben jij klaar om te beginnen met Bitcoin Trading? Gebruik in dat geval de knop om direct Bitcoin te kunnen kopen voor trades.

Bitcoin is booming. De afgelopen tijd neemt de interesse in werelds grootste cryptocurrency alleen maar toe. Ook bij ons in Nederland is er veel vraag naar het handelen in Bitcoin. Wat is Bitcoin trading nou precies en hoe kun je er mee beginnen?

Wat is Bitcoin Trading?

In feite is Bitcoin trading niets meer en minder dan het kopen en verkopen van Bitcoin op een beurs. Door de schommelingen in de koers de Bitcoin uitermate geschikt om in te handelen. 

Handelen in Bitcoin is een vorm van speculeren die al snel winstgevend kan zijn. Zeker nu het momentum van Bitcoin blijft toenemen vragen veel mensen zich af hoe ze kunnen beginnen met het traden in ‘s werelds grootste cryptocurrency.

Handelen of beleggen

Voordat je begint aan Bitcoin is het belangrijk het verschil te weten tussen handelen en beleggen. Dat verschil zit hem in de mate van activiteit: waar traders een zeer actieve rol innemen zijn beleggers van nature veel passiever.

Beleggen

Beleggen in Bitcoin is het op lange termijn investeren met als doel om op een later moment de Bitcoins weer te verkopen met winst. Dit kan gaan om een tijdsbestek van maanden of zelfs jaren en getuigd van een groot vertrouwen in het geïnvesteerde.

De belegger wacht rustig af tot een bepaalde koers is bereikt en gaat over tot verkoop. In de cryptowereld staan deze beleggers ook wel als HODL-ers (Hold On for Dear Life).

Handelen

Handelen in Bitcoin is veel actiever dan beleggen. Een Bitcoin trader zal zich doorgaans op dagelijkse basis (day trading) bezighouden met de koers, recente ontwikkelingen en de nodige technische bagage. Traders zitten er met hun neus bovenop.

Voordeel hiervan is dat zij tot op de seconde nauwkeurig kunnen zien wat er gebeurt en door snel te anticiperen in korte tijd veel winst kunnen maken. Het meest extreme voorbeeld hiervan is flitshandel (fast trading). Bij flitshandelen wordt er binnen seconde tijd zowel gekocht als weer verkocht op zeer kleine verschillen in waarde.

Bitcoin traders spelen in op de actualiteit. Aan de hand van de laatste informatie, persoonlijke tactiek en technische analyses van de grafieken maken ze een inschatting of de BTC prijs gaat dalen of stijgen en nemen zij vervolgens een positie in. 

Voorbeeld

Zoals je kunt zien in dit voorbeeld hebben actualiteiten een groot effect op de koers. 

Zo ook corona. Een extreme daling in maart 2020. Voor de getrainde handelaar ook een goed moment om in te stappen.

Zoals je kunt zien in de grafiek had je extreem grote winsten kunnen behalen als je instapt nadat de koers een dipje had.

beleggen in bitcoin etoro

Bitcoin koers bij de broker eToro

Lage koersen zijn dus niet nadelig, maar juist een goede kans om in te stappen voor de handelaar. 

In tegenstelling tot beleggers spelen zij hierbij ook in op mogelijke koersdalingen (short positie). Hierdoor kun je dus geld verdienen als de koers van de Bitcoin daalt. 

Met handelen in Bitcoin kun je in een korte periode grote winsten behalen die met beleggen niet binnen die tijdsduur mogelijk zijn. Het vereist echter wel een mate van investering in jezelf en een continue leerproces. 

Dit artikel is de eerste stap daarin! 

Dit artikel is de eerste stap daarin! Of denk je dat je er al klaar voor bent om direct te beginnen? Maak gratis een eToro account en begin direct!

Hoe begin ik met Bitcoin Trading?

Het is vandaag de dag makkelijker dan ooit om Bitcoin te kopen. Doordat er veel online broker op de markt zijn gekomen is Bitcoin trading toegankelijk geworden voor allerlei particulieren.

Er bestaat een ruim aanbod aan brokers, maar daardoor kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer.

Daarom hebben wij de beste brokers voor Bitcoin trading nu voor je op een rijtje gezet.

Bitcoin Trading stappenplan

Stap 1: Kies een broker

Om Bitcoin te verhandelen heb je eerst een plek nodig om aan je Bitcoins te komen. Dit kan bij een broker. Idealiter fungeert deze ook als platform om te kunnen traden, waardoor je direct aan de slag kunt. Het is daarom verstandig om een broker te kiezen die veel opties geeft die handig zijn voor beginners.

eToro

etoro logo

De beste optie om te beginnen met Bitcoin trading is de broker eToro. eToro is één van de grootste handelsplatformen ter wereld en haar gebruikers hebben laten zien dat er veel winst te behalen valt op deze site.

Bij eToro kun je snel en gemakkelijk Bitcoin traden. Het is zeer eenvoudig om het platform te leren gebruiken vanwege de gratis demo functie die het platform aanbiedt.

Via deze weg kun je gemakkelijk alles leren over Bitcoin trading voordat je daadwerkelijk begint met traden. 

bitcoin trading chart

Ook biedt eToro handige tools voor analyses over waar je in kunt investeren. Omdat het een sociaal handelsnetwerk is sta je continu in contact met andere handelaren.

Via de CopyTrading Tool kun je de portfolio’s van succesvolle beleggers kopiëren en meegaan met hun trades. Je kan meegaan in portfolio’s bestaande uit aandelen, ETF’s, grondstoffen, forex en crypto.

Je begint bij eToro al met een lage minimale inleg van $50 (€42). Dat geld kun je inleggen voor trades, waarbij je ook nog eens 0% commissie op aandelen en ETF’s betaalt.

Capital

capitalcom logo crypto wallet

Een andere mogelijkheid voor Bitcoin trading is de broker Capital. Bij deze broker kun je goed terecht voor als je Bitcoins wil traden als CFD’s.

Als je handelt in CFD’s, dan bezit je niet daadwerkelijk de Bitcoin, maar dan speculeer je op het koersverloop. 

De Bitcoin is dan het onderliggende product, maar je bezit het niet. Daardoor heb je ook geen wallet nodig. 

Naast de webversie heeft Capital.com ook een mobiele app. Hierdoor kun je altijd traden binnen handbereik.

Ten slotte heeft Capital een groot aanbod aan handelsproducten. Zo kun je een divers portfolio opbouwen om je risico te spreiden.

Enthousiast geworden over handelen via Capital.com? Maak dan snel een account aan en begin vandaag nog!

Libertex

Bij Libertex kun je niet alleen terecht voor Bitcoin trading. Je kunt hier namelijk ook allerlei andere cryptomunten kopen. Denk hierbij aan Ethereum, Litecoin of andere altcoins.

De demo-account van Libertex kan bijvoorbeeld erg handig zijn voor de beginnende handelaar. Op een demo-account kun je oefenen met virtueel geld zodat je de financiële consequenties niet gelijk zelf voelt.

Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de hoge risico’s met virtueel geld te nemen en de lage met echt geld. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om alle functionaliteiten van het Libertex platform te ontdekken, zonder risico!

Zo kun je met fictief geld oefenen met beleggen in Tron, zonder een financieel risico te lopen. Wanneer jij denkt er klaar voor te zijn, kun je met echt geld beginnen! Je kunt al beginnen met een minimale inleg van €100

Eén van de unieke functies van Libertex is de toegang tot MT4, ook wel bekend als MetaTrader4

Zo ziet een Bitcoin trade er in Libertex uit

Binnen MT4 kun je gebruik maken van verschillende technische analyses en marktanalyses. Daarnaast ondersteunt het ook trading bots en wordt het platform gereguleerd door de CySEC.

Enthousiast geworden over handelen via Libertex? Maak dan snel een account aan en begin vandaag nog!

Stap 2: Account aanmaken

Een account aan maken is zeer eenvoudig en simpel. Je gaat simpelweg naar de website van de broker om je te registreren.

Om te beginnen met Bitcoin trading kun je ook de app van eToro gebruiken om een account aan te maken.

Met jouw emailadres en een gekozen wachtwoord kun je aan de slag! Let op, je hebt eerst nog een demo-account.

Met het demo-account kun je oefenen met Bitcoin trading, zonder dat je risico loopt om verlies te lijden. Zo kun je alles van het platform op je eigen gemak ontdekken.

account aanmaken etoro

Stap 3: Doe je eerste storting

Heb je genoeg gespeeld met het demo account en wil je overstappen op het échte werk? Stort dan geld op je account om je definitief in de wereld van Bitcoin trading te storten!

Geld storten is niet heel ingewikkeld, je kan gemakkelijk via iDeal, Creditcard, PayPal of een bankoverschrijving geld storten bij eToro.

Het minimale stortbedrag bedraagt slechts $50, waardoor eToro een zeer laagdrempelige broker is.

etoro logo

Bij eToro is het minimale stortbedrag slechts $50 (€42).

Stap 4: Begin Bitcoin Trading

Zodra er geld op jouw account staat kun je beginnen met Bitcoin trading! Door in het menu te klikken op ‘crypto’ kun je alle cryptomunten zien die aangeboden worden door eToro, waaronder dus Bitcoin.

Ook kun je natuurlijk zoeken op ‘Bitcoin’, dan vind je hem ook direct. Een tip voor als je cryptomunten zoekt: met de ticker (bijvoorbeeld: BTC) vind je de munt vaak sneller!

Wanneer je Bitcoin gevonden hebt hoef je alleen maar op de blauwe knop ‘handelen’ te drukken om een trade te initiëren.

Hierna ben je trotse bezitter van Bitcoin en kun je hem weer verkopen als hij gestegen is!

bitcoin trading etoro

Waarom Bitcoin Trading?

Handelen in Bitcoin is een vorm van speculeren die uitermate winstgevend kan zijn. Zeker nu Bitcoin meer en meer momentum blijft verzamelen raken steeds meer Nederlanders geïnteresseerd in de handelssystemen- en strategieën achter Bitcoin en aanverwante crypto.

De koers van de Bitcoin beweegt snel. Hierdoor kun je op één dag al een groot verschil zien in de prijs. Dit maakt handelen op een dagkoers stukken makkelijker. 

Ook de toekomst van Bitcoin en alle andere crypto valuta ziet er goed uit. Experts verwachten dat Bitcoin zal blijven stijgen. Alle andere Crypto’s bewegen vaak mee met de koers van de Bitcoin. Met het voorspelde  vooruitzicht op een stijging tot €100.000 zit het op de lange termijn wel goed.

Om dit even in perspectief te plaatsen. Dit betekent dat als je tegen de huidige koers een Bitcoin koopt, je er tegen die tijd €100.000 – €17.797 = €82.203,- winst zou maken

Enthousiast geworden over Bitcoin trading? Begin dan snel met handelen en zorg dat je niet te laat bent met instappen!

Voorbereiding en strategie bij Bitcoin Trading

“If you can learn to create a state of mind that is not affected by the market’s behaviour, the struggle will cease to exist.” – Mark Douglas 

Dit is een mooie uitspraak die laat zien dat het belangrijk is om kennis te hebben en ten alle tijde je hoofd koel te houden. De strategie achter jouw handelen is belangrijker dan de resultaten op korte termijn. Laten we even voorbeeld die wat meer tot de verbeelding spreekt. 

Voorbeeld strategie

Bitcoin trading is net een beslissende wedstrijd van Ajax in de Champions League. Een goede trainer zal de tegenstander bestuderen en zijn ploeg tot in de detail voorbereiden op wat ze staat te wachten. Er zal zo min mogelijk aan het toeval worden overgelaten. 

Het is bij deze wedstrijd belangrijk dat het hele team zich aan het plan houdt. Hoe hoog de spanning ook oplopen en hoe erg ze ook onder druk komen te staan. Want de tactiek die het hele seizoen al zo succesvol was, zal dat ook deze wedstrijd weer zijn op de lange termijn. 

Uit deze schermafbeelding van de overzichtelijke applicatie van eToro blijkt waarom een goede strategie belangrijk kan zijn. 

Zoals je in deze grafiek kun zien, zijn er momenten dat Bitcoin opeens hard kan dalen (zie de pijlen in de grafiek).

Het is bij zo’n daling misschien lastig je hoofd koel je houden maar toch erg belangrijk.

Bitcoin koers en handelsvolume in eToro

Want na zo’n diep dal, zijn er over het algemeen mooie winsten te behalen. Vooral als je ook nog Bitcoin bijkoopt op de lage koersen.Ook als trader heb je dus voorbereiding nodig. Je kiest een stijl en strategie  (zoals Ajax traditioneel met een aanvallende 433 opstelling speelt) en past die toe op de marktsituatie.

De basics van een grafiek lezen onder de knie hebben zal enorm helpen in het toepassen van de juiste strategie en het nemen van afgewogen beslissingen.

Wat Mark Douglas wil benadrukken is dat het belangrijk is om trading niet te laten beïnvloeden door emoties of je state of mind. Wanneer je van te voren een strategie bepaald zal dit helpen om stevig in je schoenen te staan en je niet mee te laten slepen in de achtbaan die Bitcoin trading soms is.

Investeren in Bitcoin? Maak meteen een account aan bij eToro en begin binnen enkele minuten al met het kopen van Bitcoin. 

Bitcoin Trading tactieken

De bekendste strategieën voor het handelen in Bitcoin zijn Day Trading, Trend Trading en Swing trading. We gaan deze kort toelichten zodat je een idee krijgt wat voor type traden bij je past.

Day Trading

Day trading is wellicht de bekendste vorm van trading. Mocht je het nog niet geraden hebben: day traden verwijst naar het kopen en verkopen binnen dezelfde dag.

Als day trader kun je met beperkte middelen leuke profits veiligstellen door op een markt met hoge liquiditeit en volatiliteit actief te zijn. Bitcoin leent zich dan ook uitstekend voor deze manier van traden.

Day traders zijn goed op de hoogte van de ontwikkelingen en staan klaar om toe te slaan zodra er een nieuwsbericht is waarop de markt reageert.

Trend Trading

Als trend trader volg je de huidige markt. We weten dat de markt beweegt in positieve (bullish) en negatieve (bearish) golven. Wanneer de markt bullish is gaat de trend trader long. Wanneer donkere wolken zich samenpakken en de beer zich steeds duidelijker profileert short je.

btc trading
Trend trading in eToro

Bij trend traders lopen de ontwikkelingen langer. Een markt kan maandenlang omhoog- of omlaag bewegen. Belangrijk is het om signalen in de gaten te houden dat de verandering van positief naar negatief of vice versa gaat plaatsvinden.

Waar day traders dit baseren op het dagelijkse nieuws kijk je als trend trader naar de grotere economische ontwikkelingen. Door voor te lopen op grote economische bewegingen, kunnen trend traders op het juiste moment inkopen. 

Swing Trading

Ook de swing trader zit minder dicht op de dagelijkse prijsontwikkelingen. Zij zoomen uit en proberen een birds-eye view te creëren waarin ze prijscycli kunnen bestuderen.

Wanneer de swing trader overtuigd raakt dat er een nieuwe cyclus gaat beginnen koopt hij in op het door hem vermeende support niveau en verkoopt wanneer de prijs op een barrière stuit die een verdere doorbraak – al dan niet tijdelijk – voorkomt.

Voor swing traders is de timing het belangrijkste. Hiervoor gebruiken ze met name technische analysetools. Hoe dichter ze daarmee het begin van een nieuwe cyclus kunnen bepalen hoe dichterbij het ideale instappunt zij geraken.

Risicomanagement bij Bitcoin Trading

Risicomanagement is een onmisbaar onderdeel van je strategie en essentieel wanneer je Bitcoin trading via CFD’s serieus neemt. Het helpt om je winst veilig te stellen en eventuele verliezen te beperken. Je kan Bitcoin via CFD traden via Capital.

Je hebt nooit 100% garantie hoe de markt zich ontwikkelt. Mocht dit ondanks je zorgvuldige voorbereiding negatief uitvallen dan is het belangrijk dat je maatregelen hebt genomen om grote verliezen te voorkomen.

Stop-Loss

Dit kan bijvoorbeeld met stop-loss orders. Hiermee geef je van te voren aan dat bij het bereiken van een bepaalde prijs je Bitcoin automatisch wordt verkocht. Wanneer deze dan nog verder zal dalen heb jij je verlies beperkt.

Op de afbeelding zien we een voorbeeld van waar je de stop-loss kunt instellen in Capital.

Dit is niet alleen handig om je risico te verlagen, maar maakt het Bitcoin traden ook een stuk relaxter.

Jij kunt namelijk gerust naar bed gaan zonder dat je hoeft bang te zijn dat het helemaal instort. Door de Stop Loss voorkom je namelijk schade als dat gebeurd. 

Je kunt de Stop Loss instellen op een percentage van de startpositie. 

stop loss bitcoin trading

Stop-loss instellen in Capital

Take profit

Het tegenovergestelde stop-loss is een take profit. Met een take profit secuur je je winst. Je stelt vooraf in dat bij het bereiken van een bepaald prijspunt je Bitcoin automatisch verkocht wordt en je winst dus binnen is.

Dit beschermt op zijn beurt tegen prijsdalingen wanneer de weerstand weer zou toenemen en is een goede manier om het risico op je initiële investering steeds verder weg te nemen. Daarnaast geeft het natuurlijk de vrijheid om niet zelf continue de koers in de gaten te hoeven houden.

Tip: de Bitcoin markt is 24/7 geopend en veranderd razendsnel. Door vooraf je risk management te regelen ben je op alles voorbereid en kun je rustig blijven slapen.

Voordelen van Bitcoin Trading

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor het traden in Bitcoin. Vier van de belangrijkste voordelen zijn volatiliteit, de openingstijden, liquiditeit en de mogelijkheid om long en short te gaan.

We willen deze kort toelichten:

 1. Volatiliteit
  Bitcoin en andere cryptocurrency zijn in de regel zeer volatiel. De prijs schommelt continue en bereikt regelmatig nieuwe pieken. Het hoge tempo van de Bitcoinhandel maakt het veel interessanter dan een valuta die trager beweegt. De volgende All Time High (ATH) kan zomaar om de hoek liggen.

 2. 24/7 geopend
  Waar traditionele beurzen als de AEX en NASDAQ werken met beperkte openingstijden is dit niet van toepassing op het traden van Bitcoin. De platforms waar je Bitcoins en crypto kunt traden zijn 24/7 geopend en daardoor altijd in beweging.
  Tip: dek jezelf in tegen onverwachte koersdalingen door het vooraf instellen van stop-loss of stop-limit orders.

 3. Liquiditeit
  Sinds het begin van Bitcoin in 2009 is er veel veranderd. Waar je in de beginjaren nog moest zoeken naar manieren om je traditionele valuta om te zetten in Bitcoin en vice versa zijn er tegenwoordig legio – veilige en gereguleerde – opties.

  Je Bitcoins snel omzetten in liquide middelen is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu.De hoge liquiditeit van Bitcoin brengt ook andere aangename voordelen met zich mee. Het zorgt voor snelle transacties en levert veel accurate data op voor technische analyses.

 4.  Long én short
  Om te traden in Bitcoin hoef je geen believer te zijn. Naast long gaan is het namelijk ook mogelijk om te shorten en in te zetten op een (tijdelijke) koersdaling. Door de hoge volatiliteit valt er met beide een hoog rendement te behalen.

Ben je enthousiast geworden over Bitcoin trading? Of wil je nog even oefenen? Maak vandaag nog een gratis demo-account aan bij eToro om te oefenen met Bitcoin trading!

Veelgestelde vragen

Traden is het anticiperen op de koers, zodat je winsten kunt behalen uit de verandering daarvan. Investeren is voor de lange termijn. 

Voor beide vormen is de Bitcoin uitermate geschikt.

Je kunt 24/7 in Crypto handelen. In tegenstelling tot aandelen zijn Crypto’s niet afhankelijk van een beurs van een specifiek land. Handelen gaat dus dag en nacht door. 

De meest populaire Crypto is nog de Bitcoin. Dit is natuurlijk ook de Crypto die veruit de meeste aandacht krijgt in de media. De overige Crypto’s zijn vaak ook sterk afhankelijk van de koers van deze coin. 

De meningen zijn hier over verdeelt. Toch zegt het grootste deel van de experts dat er meer toekomst zit in Bitcoin.

Daarnaast heeft de Bitcoin ook een grotere ”achterban” met investeerders die van plan zijn nooit te verkopen. Deze investeerders noemen zich HODL’ers. Door deze achterban heeft de koers een vangnet. 

Ja dit kan. Er zijn verschillende brokers die dit aanbieden. Doordat je met een hefboom handelt kun je hogere rendementen behalen met een lager startkapitaal.

Dit is een soort van online beweging van investeerde in de Bitcoin die aangeven om niet te verkopen. Dit is ontstaat nadat iemand op een Bitcoin forum het woord HOLD verkeerd spelde. HODL is toen het codewoord geworden voor het aanhouden van je Bitcoin ongeacht de koers.

Conclusie

Zoals je kunt zien komt er veel kijken bij Bitcoin trading. Door de snel veranderende koers, is het ideaal om in te handelen. De juiste strategie en een goede broker is hierbij belangrijk.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om de basis te snappen en de broker te kiezen die bij jou past. 

Ook Bitcoin traden met eToro?
Wil jij meteen beginnen met beginnen met Bitcoin trading? Maak gratis een account aan bij eToroen begin vandaag nog!
TIP
Scroll naar boven