Alles over beginnen met Flitshandel

De markt raakt er steeds voller van: flitshandelaren. Dit zijn handelaren die door het gebruik van gespecificeerde software snelle analyses en transacties kunnen plaatsen voor grote winsten. Dit heet flitshandel.

Als er grote winsten te behalen vallen, wil iedereen toch flitshandelaar worden? In dit artikel bekijken we wat de flitshandel precies inhoudt en hoe je hier aan mee kunt doen. 

Starten met Flitshandel volgens ons stappenplan

Klaar om binnen een korte tijd winsten te behalen? Klik meteen op de knop en start nu nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel zoomen we in op de betekenis van flitshandel, hoe dit zich heeft ontwikkeld en wat voor impact deze manier van trading heeft gemaakt. Interesse om flitshandelaar te worden? Wij leggen jou in dit artikel ook uit hoe je dit wordt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Flitshandel?

Flitshandel, ook wel high frequency trading, is het optimaal gebruik maken van computer algoritmen om zo snel mogelijk te kunnen traden. 

Hierbij wordt er op de valuta- en aandelen koers binnen de kortste tijd zowel gekocht als verkocht. Onder een korte tijd verstaan we binnen minder dan een seconde.

Je kunt hierbij grote winsten maken, doordat je meteen verkoopt na je aankoop en de koersverschillen dan al enorm kunnen zijn. Hierbij ga je dus echt op zoek naar een volatiel aandeel of valuta koers.

Een persoon in kwestie zou dit niet kunnen, vandaar dat je in het bezit moet zijn van snelle computers en flitshandel software en hardware om dit uit te kunnen voeren. Het gebeurt allemaal geautomatiseerd.

Met behulp van de software is het mogelijk om met complexe algoritmen de markt te analyseren. Daarnaast kan deze software ook nog eens hele snelle transacties uitvoeren in enorme volumes.

De software die hier voor gebruikt wordt, kost enorm veel geld omdat het beschikt over de nieuwste hardware technieken. Bedrijven blijven hierin investeren zodat zij de grootste winsten kunnen behalen ten opzichte van andere bedrijven.

Je kunt flitshandel zien als de overkoepeling van een aantal strategieën. Deze strategieën behoren allemaal tot de high speed algorithmic trading.

Een aantal van deze strategieën zijn de statistieke arbitrage, koersfluctuaties en het handelen met voorkennis. We zullen hier op terug komen verder in dit artikel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf meedoen in de Flitshandel?

Zoals hierboven staat aangegeven, is het erg lastig om zelf een flitshandelaar te worden in verband met de dure investeringen die daarbij komen kijken. Daarentegen is het wel mogelijk om te handelen in CFD’s.

Hierbij zul je ook speculeren over de koersbewegingen en dat komt dus erg overheen met de flitshandel. De handel in CFD’s kun je gemakkelijk doen bij een online broker. 

Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij kunt beginnen aan dit nieuwe avontuur.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Allereerst zul je op zoek moeten gaan naar een trading platform dat bij jou past. Momenteel zit de markt vol van verschillende brokers waardoor het soms erg lastig kan zijn.

Hieronder zullen wij onze twee favoriete brokers met jou delen. Wees je er van bewust dat niet elke broker CFD’s aanbiedt, dus weeg alle voor en nadelen af en maak een keuze voor een vaste broker.

Flitshandel bij eToro

Onze all-time favoriet is eToro aangezien het een gebruiksvriendelijke broker is voor de beginnende traders. Daarnaast heeft het ook enorm veel analysetools.

Een van deze tools is de Copytrading Tool. Met deze functie kun je portfolio’s van andere succesvolle beleggers bekijken en kopiëren. 

Dit is vooral handig als je beginnend belegger bent en bijvoorbeeld nog geen strategie hebt. Deze kun je overnemen van andere traders en op deze manier weer wat bijleren.

Het Copytrading Network van eToro

Wanneer je een account aanmaakt bij eToro kun je ook gelijk gebruik maken van de demofunctie. Hierin kun je traden zonder dat je geld hoeft in te leggen, waardoor je eerst kunt oefenen met een fictief bedrag. Klik dus snel op de groene button!

Als je er helemaal klaar voor bent en wilt starten met echt geld, hoef je maar een minimaal inlegbedrag te betalen van €170,-. Daarnaast hoef je over aandelen en ETF’s 0% commissie te betalen waardoor je winsten hoger uit zullen vallen. 

Bij eToro is het ook mogelijk om naast CFD’s, ETF’s en aandelen, te handelen in valuta’s en grondstoffen. 

Open snel je demoaccount bij eToro en beleef het traden zonder enig risico

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Flitshandel bij Libertex

Als het draait om CFD’s, dan is Libertex de online broker die hierin is gespecialiseerd. Hier is het alleen mogelijk om te handelen in CFD’s, waarin je dus net zoals bij flitshandel, inlegt op de koerswisselingen.

De broker is enorm bekend omdat het al meer dan 23 jaar ervaring heeft in de financiële wereld. Het wordt ook gereguleerd door de FCA en de CySec waardoor je zeker weet dat het traden bij Libertex veilig gebeurt.

Zoals net al gezegd, is Libertex gespecialiseerd in CFD’s. Zo hebben zij een aanbod van meer dan 250 producten waardoor je zeker weet dat er altijd iets tussen zal zitten wat voor jou interessant kan zijn. 

De CFD’s zijn te verkrijgen in verschillende soorten activa zoals cryptovaluta, metalen, olie en gas, aandelen, valuta’s, opties, agrarisch, ETF’s en indices.

Ook bij Libertex kun je voordat je gaat starten, oefenen met een demoaccount. Op het moment dat je geld wilt storten kun je dat gemakkelijk via verschillende betaalmethodes doen waaronder PayPal en iDEAL.

Libertex is gespecialiseerd in CFD’s, een goede vervanger van flitshandel

Stap 2: Maak een account aan

Bij de meeste brokers zal het aanmaken van een account ongeveer hetzelfde gaan. Als voorbeeld nemen wij eToro om samen met jou de stappen door te nemen. 

Druk op de groene knop hiernaast en klik daarna op ‘Meld je nu aan’. Hierna kom je op een nieuwe pagina waar je jouw e-mail, wachtwoord en gebruikersnaam invoert.

Vanaf nu kun je meteen starten met je demoaccount. Wil je meteen beginnen met echt traden? Dan moet je eerst geld op je account zetten. 

Daarnaast zul je jouw legitimatiebewijs moeten uploaden om je identiteit te bevestigen en krijg je nog een vragenlijst die je zult moeten invullen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Als je jouw identiteit hebt bevestigd en de vragenlijst door hebt gelopen, kun je geld op je account zetten. 

Links onderin staat er ‘geld storten’ of ‘deposit funds’, daar klik je op. Bij eToro is het mogelijk om via verschillende betaalmethodes het geld over te maken. 

Zo kun je gemakkelijk het geld overmaken met bijvoorbeeld iDEAL, PayPal of een bankoverschrijving. Je kunt het bedrag invoeren en binnen no-time staat het geld op je account!

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Ga op zoek naar een geschikte CFD voor Flitshandel

Als je alle vorige stappen doorlopen hebt, zal je op zoek moeten gaan naar een geschikt CFD. Maar hoe vind je deze?

Bij eToro kun je in de zoekbalk aangeven naar welk handelsproduct je op zoek bent. Je kunt dit ook vinden als je klikt op ‘handelsmarkten’ aan de linkerkant.

Als je op deze pagina komt, zie je verschillende soorten producten waar je in kunt beleggen. Als je op het gewenste product klikt, kun je zien of er CFD handel bij staat. 

Zie je alleen ‘u koopt de onderliggende activa’ staan, dan kun je hierin niet handelen in de vorm van CFD’S.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Flitshandelaar worden

Omdat alles vrijwel geautomatiseerd is, zou je denken dat het erg gemakkelijk is om een flitshandelaar te worden. Computers maken namelijk gebruik van algoritmes die al perfect zijn geprogrammeerd.

Niet is minder waar. Het is voor een flitshandelaar erg belangrijk om over goed wiskundig inzicht te beschikken. 

Er zijn verschillende functies die je kunt uitvoeren binnen in de wereld van de flitshandel. Zo kun je bij een flitshandel bedrijf ook een strategie ontwikkelaar, modelontwikkelaar of systeembeheerder zijn. 

Wij richten ons hier voornamelijk op het handelen. Voor de handelsrol is het cruciaal om goede kennis te hebben over financieren en een probleemoplossend vermogen te hebben. 

De perfecte flitshandelaar die hier vooral goed in is, weet problemen goed op te lossen en is goed in het oplossen van puzzels.

Aandachtspunten bij Flitshandelaar worden

Daarentegen is het wel van belang dat je over de nieuwste softwares en computer beschikt die de transacties en analyses kunnen bijhouden. Als je dus als particulier bezig wilt zijn met flitshandel, is het erg moeilijk om boven de concurrentie te klimmen. 

Er zijn veel grote bedrijven die grote bedragen in investeren in flitshandel. Het is dus erg lastig om hier tegen op te boksen. 

Voldoe jij als persoon wel aan de competenties van een flitshandelaar? Dan zou je kunnen solliciteren als handelaar, of een van de andere functies hierboven, bij een groot flitshandel bedrijf.

Toch particulier blijven? Dan zijn CFD’s een betere optie voor jou. Hierin ben je ook bezig met het speculeren op koerswisselingen.

Een CFD houdt ook in dat je probeert te profiteren van een koersstijging of -daling. Hierbij wordt er een contract afgesloten tussen koper en verkoper waarbij de winnaar van de voorspelling de winst ontvangt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De impact van Flitshandel op de aandelenmarkt

Flitshandel vroeger

Voor investeerders is de snelheid waarin informatie kan worden verkregen enorm belangrijk. Door de nieuwe technologieën is het voor veel meer mensen mogelijk om de trading markt in te stappen.

De beginstap van de grote verandering werd in 1983 gezet door data- en mediabedrijf Bloomberg. Zij leverde een systeem waarin realtime marktgegevens van de bedrijven op Wall Street te zien waren.

Dit zorgde vooral voor concurrentievoordeel. Daarnaast ontstonden er  maatschappelijke discussies rondom deze snelgroeiende innovatie.

Er kwamen vervolgens veel nieuwe regels waardoor bedrijven online orders via een typmachine moesten verwerken. Dit moest ervoor zorgen dat er geen oneerlijkheid zou ontstaan bij bedrijven.

Later namen bedrijven machines in dienst die ervoor zorgden dat de orders snel gemaakt konden worden. Dit met een snelheid waarvan de mens het nooit bij zou kunnen houden. 

In 1989 ontstond het eerste HFT-algoritme. Het was ontworpen door Steve Swanson waarin wiskundige formules in een computercode werden omgezet.

Dit flitshandelsysteem zorgde ervoor dat de aandelenkoersen dertig tot zestig seconden eerder werden voorspeld. Daarnaast kon het ook automatische transacties uitvoeren.

Dat is hoe het systeem tegenwoordig ook werkt, maar dan nog iets sneller. Doordat er veel bedrijven zijn bijgekomen die zich hebben gespecialiseerd in flitshandel software, kunnen de transacties in nanoseconden verlopen. 

Het opmerkelijke is dat bedrijven veel geld uitgeven aan het verbeteren van deze systemen. De markt is sneller geworden, maar het aantal flitshandelaars neemt daarentegen niet toe. 

Flitshandel vandaag de dag

Flitshandel heeft een belangrijke rol gespeeld in het verkleinen van de spreads. Dit komt door haar mogelijkheid om snel te reageren op de aandelenkoersen waarbij het risico wordt verlaagd.

Vroeger was het namelijk zo dat de spreads bij market making hoog moesten zijn om het risico te kunnen dekken. Onder het risico verstaan we de notering van de steeds wisselende aandelenkoersen wat erg veel tijd kostte.

De kleinere spreads van flitshandel heeft dus het risico weten te verlagen. Daarnaast heeft het ook effect gehad op de concurrentie.

Voordat flitshandel ontstond, konden de grote mannen prijsafspraken maken over de spreads van de market makers. Hierbij werd afgesproken dat iedereen een vergelijkbare spread gaf.

Toen was het makkelijk te reguleren aangezien de handel op een kleine schaal gebeurde. Inmiddels bevinden traders zich over de hele wereld en is het lastig om iedereen nog te controleren. 

Iedereen doet zijn best voor de laagste spreads waardoor de concurrentie hevig is. Dit is ook de reden dat de flitshandelaren tegenwoordig minder winst maken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Flitshandel software

Wanneer je toch graag wilt instappen in deze manier van trading, zul je moeten beschikken over een flitshandel software. Dit omdat je software moet hebben die geschikt is voor algoritmische handel en door middel van strategieën, transacties kan plaatsen en posities kan open en sluiten.

Voor particulieren zijn er twee soorten flitshandel software: black box trade system en de geautomatiseerde invest bot. Daarnaast zou je ook gebruik kunnen maken van MetaTrader 4 en 5, die te vinden zijn bij Libertex.

Flitshandel software: Black box

De black box is volledig automatisch ingesteld en kan ook transacties uitvoeren op het moment dat je slaapt of niet thuis bent. De software heeft door wanneer transacties worden geopend en posities worden gesloten.

Het verbindt ook automatisch met de online broker, maar houdt zich niet bezig met je andere handelsactiviteiten. Daarnaast is het met de black box ook mogelijk om in aandelen, grondstoffen, forex en futures te handelen. 

Flitshandel software: Geautomatiseerde invest bot

Bij de geautomatiseerde invest bot is het allereerst mogelijk om je bankrekening te koppelen. Op deze manier kunnen winst- en verliesniveaus bepaald worden en financiële instrumenten gemakkelijk gebruikt worden.

Als jij aangeeft welk rendement jij wilt ontvangen en op welke dag, zal het geautomatiseerde bot zo veel mogelijk handelsmogelijkheden zoeken. Ook plaatst het automatisch transacties.

Deze software is perfect voor beginners aangezien het een gebruiksvriendelijke interface heeft. Daarnaast kunnen ervaren flitshandelaren hier natuurlijk ook gebruik van maken om zo een voorsprong op de concurrentie te krijgen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Flitshandel

Bij traden is het helaas nooit zo dat er alleen maar kansen liggen. Er zullen ook nadelen aanwezig zijn, en zo heeft flitshandel ook wat nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. 

Voordelen van Flitshandel

Veel mensen gaan ervan uit dat alleen grote handelaren veel invloed kunnen uitoefenen op het verloop van de koers. Als Elon Musk aangeeft dat een bedrijf zal gaan groeien, zijn er veel mensen die ook een aandeel in dat desbetreffende bedrijf willen, en daar profiteert hij natuurlijk weer van.

Maar als je een normale trader bent, heb je daar niet zoveel invloed op. Bij flitshandel komt dit perfect uit, omdat je dan nog steeds kunt profiteren zonder de markt eerst in beweging te moeten zetten.

De voordelen liggen dus vooral bij de kleinere beleggers.

Nadelen van Flitshandel

Er bestaat veel ongelijkheid. Dit komt omdat er mensen zullen zijn die bijvoorbeeld sneller internet hebben of zich op een locatie bevinden waarbij de transacties erg snel kunnen plaatsvinden. 

Dit is natuurlijk voordelig voor de desbetreffende personen, maar voor de meeste flitshandelaren is het nadelig omdat het er echt om gaat wie het snelst is.

Om je als flitshandelaar te kunnen profileren, zul je veel investeringen moeten doen in flitshandel software en data. Dat kan best wat kosten. Daarom wordt vaak aangeraden om te handelen in CFD’s, aangezien deze veel gelijkenissen tonen met de flitshandel.

Daarnaast zorgt de komst van flitshandel er ook voor dat de flitshandelaren niet meer terug willen als traditionele handelaar. Zij blijven handelen op basis van het algoritme en zullen dus niet meer voor lange termijn beleggen.

Benieuwd naar een voorbeeld van tradingsoftware om mee aan de slag te gaan? Lees dan ook ons artikel over MetaTrader 4.

Tip: eToro biedt als online broker CFD’s aan waarmee jij kunt speculeren op de koerswisselingen. Zo zul je het principe van flitshandel nog behouden, maar dan in een ander jasje.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Met flitshandel wordt er geprobeerd om binnen de kortste tijd zo veel mogelijk winst te maken. Voor een mens is dat inmiddels onmogelijk geworden door de komst van technische ontwikkelingen.

Er is namelijk software geprogrammeerd die zo snel mogelijk automatisch aandelen kan kopen en vervolgens weer verkopen. Dit gebeurt echt in een milliseconde.

Deze software houdt dus de aandelenkoers in de gaten om handelsmogelijkheden te vinden en daarop in te spelen. Sommige flitshandel software gaat zelfs in de nacht door.

Het geld wordt uiteindelijk verdiend op het moment dat je de sterkste computers in huis hebt. Er is enorm veel concurrentie in de wereld waardoor je echt een goede verbinding en locatie moet hebben om de computer zo snel mogelijk te kunnen laten draaien.

Uiteindelijk kun je verdienen op de prijsverschillen op de beurs. Vooral op het moment dat de koers erg volatiel is, kun je hier binnen de kortste tijd veel winst uit halen.

Je moet als flitshandelaar beschikken over zowel eigen competenties als over bepaalde software. Op het gebied van competenties zal je een goed wiskundig inzicht en probleemoplossend vermogen nodig hebben.

Desondanks doet de flitshandel software nog het grootste werk. Deze maakt gebruik van algoritmische handel waarbij ze in een seconde al enorm veel posities kunnen openen en sluiten.

Een marketmaker kan zowel een individu als een instelling zijn. Zij houden zich bezig met handel in verschillende effecten zoals aandelen en onderhouden deze dan ook op de beurs.

Ze geven bied- en laatkoersen in de beurs af.

Wil je flitshandelaar worden, dan heb je een snelle computer met de nieuwste flitshandel software nodig. Bij deze handel draait alles namelijk om tijd. Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in de risico’s van flitshandel zodat je weet waar je aan begint. 

Flitshandel conclusie

Flitshandel is een manier om binnen korte tijd snelle winsten te behalen. Dit omdat er binnen een milliseconden transacties worden geplaatst waarin er op een laag punt wordt gekocht en op een hoog punt verkocht.

Dit is echter niet te doen voor een mens, waardoor de nieuwste technologieën ervoor hebben gezorgd dat dit mogelijk is. Om flitshandelaar te kunnen zijn moet je namelijk beschikken over een computer en software die snel werkt.

Deze moeten goede verbinding hebben waardoor de kosten van de investering erg hoog kunnen oplopen. Voor een particulier is de flitshandel dus erg tricky.

Het is meer iets voor een flitshandel bedrijf of grote instelling die hier veel geld in heeft gestopt. Voor een beginnende particulier wordt aangeraden te kijken naar een vergelijkbaar instrument zoals CFD’s.

Hier speculeer je ook op de koersschommeling waar je geld aan kunt verdienen. Dit is alleen mogelijk via een online broker, zoals bij onze favoriet eToro.

Geld verdienen als een Flitshandelaar?
Bij eToro kun je meteen starten met CFD's, maar je kunt ook eerst even oefenen met je demoaccount
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven