Hedge funds | Scherm je af tegen de risico’s van beleggen! – 2024

Zoals een heg in de tuin je beschermt van pottenkijkers, beschermt een hedge fund jouw beleggingen van financieel risico. Hedge funds zijn investeringsfondsen waarbij de beheerders de  risico’s zo veel mogelijk proberen te dekken.

Geïnteresseerd? Lees snel verder over hedge funding!

Ga direct aan de slag met een Hedge Fund!

Klaar om te starten met hedged fonds? Klik op de groene knop en begin direct met een gratis account!

Jezelf afschermen tegen de risico’s van beleggen, wil natuurlijk iedereen. Maar er valt nog veel meer te vertellen over het fenomeen hedge fund.

Lees alles over de manieren waarop hedge funds betekenis geven aan de beleggingswereld, hoe je zelf kan beleggen als een hedge fund, maar ook waarom hedge funds Nederlands vertaald wordt naar “hefboomfonds”.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen zoals een Hedge Fund: Wat zijn Hedge Funds?

Risico-vrij beleggen klinkt idyllisch, maar in hoeverre ben je echt beschermd tegen risico’s? En over welke risico’s hebben we het precies?

Laten we eerst kijken naar de naam. Om hedge fund betekenis te geven, is het belangrijk goed te kijken naar wat het precies inhoudt. 

Bijvoorbeeld, wanneer hedgefunds Nederlands vertaald wordt, spreek je ook wel van “hefboomfonds”. Dit komt omdat de werking van hedge funds voor een groot deel gebaseerd is op het hefboomeffect.

hedge funds nederlands

Een hedge fund is een beleggingsfonds dat niet voor iedereen toegankelijk is. Het wordt daarbij door de financiële autoriteiten toegestaan meer strategieën toe te passen dan bij reguliere beleggingsfondsen, waarbij beleggers zich in kunnen dekken tegen koersdalingen.

Zelf beleggen zoals een Hedge Fund

Beleggen in een hedged fonds kan helaas niet zomaar; er hangen toegangseisen aan en deze kunnen vooral voor een beginnend belegger erg streng zijn.

Toch geïnteresseerd om belegger te worden? Wij helpen je graag op weg!

Stap 1: Kies een online broker

Om succesvol te kunnen beleggen, dien je je aan te melden voor een online broker. Dit zijn effectenhandelaren die zorgen dat er een actieve handel plaatsvindt tussen zowel markt als belegger – jij dus.

Er zijn vele verschillende online brokers en het kan soms lastig zijn te kiezen voor degene die het best bij jou past.

Om toch een duidelijk beeld te scheppen over hoe je je bij een online broker aanmeldt, zullen wij voor onze uitleg gebruik maken van een broker die ook erg fijn is te gebruiken voor beginnende beleggers, namelijk eToro.

Benieuwd naar de hedge fund betekenis en hoe jij op deze manier kunt beleggen? Scrol dan snel verder en sla het stappenplan over. 

eToro

Beginnend belegger? Dankzij de eenvoud en vele functies van eToro kan je jezelf al voor je het weet ervaren noemen

Het is niet zonder reden dat we eToro als voorbeeld gebruiken; het is een goed aan te raden online broker en dat heeft mede te maken met de vele verschillende functies die hier worden geboden.

Denk bijvoorbeeld aan de copytrading-functie; dat is handelen door een andere handelaar automatisch te kopiëren.

Ook hebben ze een groot aanbod aan handelsproducten, zoals ETF’s, CFD’s, grondstoffen en valuta. Hierdoor kan je precies beleggen in wat jij wilt!

hedge funds etoro copytrading
Het Copytrading Network van eToro

Andere niet onbelangrijke punten zijn de slechts 0% commissie op aandelen en een lage minimale storting. Hierdoor blijft het beleggen ook voor jou voordelig!

Tot slot biedt eToro de ook erg aan te raden functie van het opzetten van een gratis demo-account.

Hiermee kun je leren hoe te beleggen en wat jouw favoriete manieren van investeren zijn zónder ook maar een cent te hoeven besteden! Ideaal dus wanneer je nog een beginnend belegger bent.

Geprikkeld door de vele interessante functies van eToro? Maak vandaag al je gratis account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 2: Maak een account aan

Je weet nu zeker welke broker het beste bij je past, maar wat is de volgende stap? Het maken van een account natuurlijk! Gelukkig is dit in slechts enkele minuten al voltooid!

Uiteraard begin je door eerst naar de site van je broker te gaan. In dit geval is dat de website van eToro.

Eenmaal op deze site, zie je rechts bovenin “Meld u aan” of “Join now” staan. Wanneer je hierop klikt, wordt er een venster geopend waar je je account kunt creëren.

Hier vul je vervolgens je  gegevens in, waarna je enkel nog je account hoeft te verifiëren aan de hand van een verifiëringslink die je in je mail krijgt. En dat was het: je account is nu aangemaakt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Om te kunnen beleggen, heb je natuurlijk geld nodig, en ook bij eToro dien je dit geld eerst op je account te zetten.

Vind je dit toch spannend? Met behulp van hun gratis demo-account kan je eerst oefenen met nep-geld, alvorens je écht met beleggen begint!

Maar het geld op je account zetten, hoe doe je dat eigenlijk? Het is best simpel, en natuurlijk zullen we het we duidelijk aan je uitleggen.

Omdat veiligheid voorop staat, is het als eerste belangrijk je identiteit vast te leggen. Hiervoor dien je een kopie van je identificatiebewijs te uploaden.

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Vervolgens krijg je een vragenlijst die je in moet vullen om aan te geven dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen. Wanneer je dit hebt gedaan, kan je dan eindelijk je geld storten!

Een bedrag van minimaal €170,- dient op je rekening te staan, dus let erop dat je dit wel hebt. Dit geld kun je via diverse betaalmethoden storten.

Zodra je geld op je account staat, kun je gelijk beginnen met beleggen!

Stap 4: Zoek Hedge Funds

hedge funds beleggen etoro
Zoek eenvoudig tussen alle producten

Of je nou toch wil kijken of je in aanspraak komt voor hedgefunding, of misschien wel iets heel anders wil zoeken om in te beleggen; het is altijd belangrijk om goed te weten wat je wil.

Je kunt via je demo-account kijken wat het beste bij jou ligt, of natuurlijk onze vele blogs lezen over de verscheidene handelsproducten die er zijn, maar ook of jou online broker deze biedt.

Zodra jij weet waar jij in wil beleggen, en/of dit bij jouw online broker mogelijk is, is het tijd om de daadwerkelijke stap te zetten: investeer in jouw product!

Stap 5: Investeer in Hedge Funds

Voor de eerste keer investeren kan spannend zijn, en zelfs onze doorgewinterde beleggingsveteranen moeten eerst soms goed even nadenken voor ze hun geld ergens inleggen.

Mettertijd leer je wat wel en niet werkt, waar jouw talenten en misschien ook wel zwakke punten liggen, en zelfs de meest ervaren beleggers komen nog wel eens tegenover verrassingen te staan.

Denk je nog steeds: ‘ja, ik wil gaan beleggen en ik wil er niet langer mee wachten’? Dan heb je echte beleggers-spirit in elk geval al te pakken!

Laat zien wat je kan en begin vandaag nog met je beleggers-avontuur!

hedged fonds beleggen etoro
Kies hoeveel je investeert en welk hefboomeffect

Overtuigd en wil je meteen beginnen met beleggen in Hedge Funds via eToro?

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe te handelen als een Hedge Fund

Hedgefondsen proberen beleggingsrisico’s die zij lopen af te dekken (hedgen). Dit doen ze om geen geld te kunnen verliezen of  verdienen of verliezen aan markten die dalen of stijgen.

Het rendement wordt bij hedged funds voornamelijk gehaald uit prijsverschillen van gerelateerde effecten. Hier worden verscheidene financiële instrumenten voor gebruikt.

Deze instrumenten werken aan de hand van slim berekende strategieën. Enkele hiervan zijn de volgende:

  • Opties trading
  • Convertible (converteerbare obligaties)
  • Short selling in obligaties of aandelen
  • Leverage; boven op het geïnvesteerde vermogen met extra geleend kapitaal beleggen
  • Handelen in futures van energie en grondstoffen

Met het grote aanbod van handelsproducten binnen eToro, kun je beleggen in een tal van verschillende handelsmarkten. Probeer eToro gratis!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hedge Funds rendement strategie

Hoewel het rendement van hedged fonds grotendeels gegenereerd wordt uit prijsverschillen van gerelateerde effecten, vallen onder hedgefondsen ook investeringsvehikels waarvan hun investeringen niet te hedgen zijn.

Een voorbeeld hiervan zijn Long-Only Absolute Return-fondsen. Deze hedgefondsen trachten een positief rendement te halen, wat de omstandigheden ook mogen zijn.

Dat is de reden dat ze niet te vergelijken zijn met de rendementen die op aandelenbeurzen behaald worden.

Dit najagen van een rendement (oftewel: absolute return), in combinatie met een doorgaans laag risico en lage correlatie ten opzichte van de rest van de markt,  maakt het vooral voor grote beleggers (denk bijvoorbeeld aan pensioenfondsen) verleidelijk van deze hedgefondsen gebruik te maken.

Bij de hedge fund betekenis hoort dus ook dat het vaak fondsen zijn met klanten die erg veel geld inleggen.

Hoe word ik lid van een Nederlandse Hedge Fund?

Om toegelaten te worden bij Nederlandse hedge funds, is niet makkelijk. Er zijn namelijk vrij hoge eisen waaraan je dient te voldoen.

Wanneer je als belegger bij Nederlandse hedge funds wil horen, dien je een netto-waarde te hebben van €83.000,-, al is het ook akkoord wanneer je over een inkomen beschikt van €208.000,-.

Verder dien je dikwijls minstens €208.000,- aan investeringsgeld mee te brengen. Dit is voor veel beleggers een hoog bedrag..

Alle Nederlandse hedge funds hebben maximaal honderd leden. Er zijn inmiddels ook regelingen die meer inschrijvingen toelaten, maar daar staat tegenover dat de toelatingscriteria dan nog een stap strenger worden.

De voor- en nadelen van beleggen zoals Hedge Funds

Voordelen

Nadelen

Tip: wil je eerst oefenen met beleggen voordat je je in de wereld van hedgefunding gooit? Probeer het met een demo-account van  eToro.

Hoe kun je zelf beleggen zoals Hedge Funds?

Als je zelf niet kan gaan beleggen bij hedge funds Nederlands omdat je bijvoorbeeld niet genoeg geld mee kan brengen. Er zijn wel allerlei strategieën die door hedge funds gebruikt worden en zo kun je zonder lid te zijn van Nederlandse hedge funds wel op deze manier beleggen. 

Een belangrijke strategie die je eenvoudig kunt gebruiken als individuele belegger is short gaan op aandelen waarvan je verwacht dat de koers gaat dalen. Short gaan is eenvoudig te doen bij online broker eToro

Bij short gaan maak je gebruik van CFD’s, deze contracts for difference maken extra opties mogelijk bij investeringen. Daarnaast kun je vaak gebruik maken van een hefboomeffect, stop loss of take profit om je investering nog beter te beheren. 

De hedge funds Nederlands zal zich altijd bezig houden met de beste mogelijkheden zoeken om zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen.

Bij hedge funds worden hiervoor alle mogelijke strategieën uit de kast gehaald. 

Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van een combinatie van long gaan en short gaan. Door deze combinatie kunnen de hedged fondsen in elke marktsituatie hun geld beschermen. 

zelf beleggen als hedge funds

Een andere bekende strategie die door hedge funds veel gehanteerd wordt is de ‘event based’ hedge fund strategies. Bij deze strategie kijken de hedge funds erg goed naar ontwikkelingen bij beursgenoteerde bedrijven. 

Zodra ze zien dat er veranderingen komen binnen een bedrijf maken ze een afweging of dit een koersstijging of koersdaling tot gevolg zal hebben. Je kunt als individuele belegger ook deze strategie volgen. 

Hiervoor zul je actief bezig moeten zijn op de markt en constant op de hoogte zijn wat er gebeurt binnen een groot gedeelte bedrijven. Waar hedge funds dit voor veel bedrijven tegelijkertijd kan doen is dit voor een particuliere belegger veel lastiger. 

Let daarom bij alle strategiën die je overneemt van hedge funds goed op dat je alleen beslissingen maakt waar je ook voldoende tijd in hebt kunnen steken. Deze investeringen komen namelijk altijd met een risico en juist dat risico probeer je te ontlopen als je wilt gaan beleggen als een hedged fonds. 

Beleggen als hedge funds? Wacht niet langer en begin vandaag met beleggen bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Kleine risico's, grote gevaren?

Het grote risicogedrag van hedge funds wordt nog wel eens afgekeurd in de beleggerswereld, omdat zij hiermee nog wel eens de sneeuwbal hebben laten rollen die tot grote financiële crises zijn uitgegroeid.

Soms zouden ze financiële crises ook moeten zien aankomen, maar wordt dit niet gedaan. Ook vindt de gewone belegger het vaak niet eerlijk dat hedgefondsen vaak een streepje voor hebben door hun speculaties op dalende koersen.

Toch blijft het een lastige kwestie, omdat hedge funds betekenis hebben in de beleggingswereld, juist door hun manier van werken. Want vaak signaleren ze als eerste misstanden bij bedrijven, wat erg nuttig kan zijn voor de markt.

De zorgen waar nodig voor marktcorrecties en “zuiveren” hiermee als het ware de markt. Daarmee zijn ze dus niet echt een factor die de beleggingswereld zomaar zou kunnen missen.

Veelgestelde vragen

Een hedge fund is een beleggingsfonds dat niet voor iedereen toegankelijk is. Het wordt door de financiële autoriteiten toegestaan meer strategieën toe te passen dan bij reguliere beleggingsfondsen, waarbij beleggers zich kunnen indekken tegen koersdalingen.

Zelf beleggen als hedge funds kan door gebruik te maken van CFD’s. Hierbij beleg je niet in een aandeel, maar in derivaten van het activum.

Hierdoor kun je speculeren op de koers van het onderliggende product. Je kan ook geld inzetten op slechte bedrijfsprestaties hierdoor.

Door te speculeren op een neerwaartse koers kun je dus geld verdienen wanneer de koers slecht gaat. Hierdoor kun je profiteren door CFD trade te doen in aandelen die dalen. Zo verdienen veel hedge funds ook geld.

Je kan gemakkelijke investeren in CFD’s via de broker eToro.

Natuurlijk wordt vaak de Engelse term “hedge funds” gebruikt, maar natuurlijk hebben we in het Nederlands ook gewoon onze eigen termen.

Meestal wordt hier als hedge fund betekenis de term vertaalt naar “hefboomfonds”. Al kopiëren we ook vaak letterlijk het Engelse woord “hedge” en wordt de term “hedgefonds” ook dikwijls gebruikt.

Hedge funds Nederlands of Engels blijft natuurlijk in betekenis altijd hetzelfde. Voor deze hedge fund betekenis raad ik je aan “Wat is een hedge fund?” te lezen bij de overige FAQ!

Hedge funds worden nog wel eens negatief bestempeld in de beleggerswereld, omdat zij met hun risicogedrag nog wel eens de de eerste dominosteen hebben omgeduwd die tot financiële crises leidden.

Deze zouden ze soms ook moeten zien aankomen, maar daar wordt dan niks mee gedaan.

Gewone beleggers vinden het bovendien vaak niet eerlijk dat hedgefondsen doorgaans een streepje voor hebben op dalende koersen.

Voor beginnend beleggers is het lastig lid te worden van een hedgefonds, omdat er vrij specifieke eisen zijn waar je aan moet voldoen die lang niet alle beginnend belegger heeft.

Zo dien je onder andere een netto-waarde te hebben van €83.000,-, of over een inkomen te beschikken van €208.000,-.

Weinig beginnend beleggers voldoen aan deze eisen.

Hedge Funds: Conclusie?

Het is dus lastig te zeggen of hedge funds een noodzakelijk kwaad is voor de markt, en of het überhaupt als kwaad gezien kan worden. De manier van werken van hedge funds is niet altijd handig voor de markt, maar door het snelle constateren van bedrijfsproblemen, blijft de markt wel schoon.

Je kunt zelf beleggen zoals hedge funds door gebruik te maken van CFD’s waarmee je kunt speculeren op de neerwaartse koers van het onderliggende handelsproduct. Dit kan gemakkelijk via de online broker eToro.

Of het nu in jouw straatje past, of niet, hedgefunding is een erg interessant beleggingsfonds en bovendien geven hedge funds betekenis aan het delicate ecosysteem dat de effectenbeurs heet.

Dus of je er liever een stukje van afsnoeit, of je de heg niet hoog genoeg kan laten groeien, één ding is zeker: jouw tuin blijft afgeschermd.

Ik heb me ingelezen, laat het beleggen maar beginnen!
Weet je nu genoeg over hedge funds? Kan je niet wachten om zelf te beleggen en je misschien wel zelfs voor een hedged fonds aan te melden? Meld je direct aan bij eToro!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven