High Frequency Trading (2024)

Misschien heb je weleens van high frequency trading gehoord, maar weet je niet goed wat het is. Het woord flitshandel of flitskapitaal klinkt dan vaak al bekender.

Vandaag gaan we uitzoeken hoe high frequency trading (HFT)  werkt en of je er zelf mee aan de slag kunt als particulier.

Beginnen met High Frequency Trading stappenplan

Klaar om te gaan verdienen aan de beursschommelingen? Klik op de knop en begin vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel gaan we het hebben over high frequency trading, een manier van handelen waarmee in korte tijd geld verdient kan worden. Vandaar de Nederlandse vertaling ‘flitshandelen’. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe werkt High Frequency Trading?

high frequency trading

Allereerst is het goed om te weten dat high frequency trading niet handmatig door mensen gedaan wordt: enorm snelle computers met speciale high frequency trading software maken de transacties.

Door in een fractie van een seconde een aandeel te kopen, te verkopen en weer te kopen kan er door bedrijven voldoende winst gemaakt worden uit kleine koersbewegingen. Dat komt omdat zulke flitshandelingen in groten getale worden uitgevoerd, binnen een koers die erg volatiel is.

Bedrijven kunnen vooral verdienen aan high frequency trading door net wat sneller te zijn dan de andere bedrijven die aan high frequency trading doen. Wie de snelste computers heeft, het best afgestelde algoritme en de meest sterke datasets maakt de meeste winst.

Voor particuliere beleggers is high frequency trading dan ook onmogelijk om toe te passen. Je kunt er als particulier aan verdienen door te beleggen in banken en bedrijven die voor jou aan high frequency trading doen, of door werkzaam te zijn bij een high frequency trader.

In dit artikel leggen we uit wat high frequency trading (HFT) precies is, hoe het staat met high frequency trading Nederland, wat veelgebruikte high frequency trading software is en hoe je zelf kunt handelen op een manier die wat wegheeft van high frequency trading. De handel in CFD’s is daar een voorbeeld van.

Ben jij er al uit en wil je gelijk beginnen? Open dan nu een demo-account op eToro! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is High Frequency Trading?

Zoals net al kort genoemd is high frequency trading een manier van handelen waarin in een fractie van een seconde, zoveel mogelijk transacties worden uitgevoerd.

Voor het beeld: in de tijd dat je met je ogen knippert, kunnen er door een HFT algoritme 800.000 transacties worden uitgevoerd.

hft hardware

Die transacties zijn altijd hetzelfde: kopen, verkopen en weer opnieuw kopen. Je maakt op die manier gebruik van minuscule koersschommelingen. Als je op iedere transactie op die manier 0.0001 cent winst maakt, maar je er per seconde 800.000 kunt uitvoeren, heb je in 1 seconde al €80,- winst gemaakt.

Je maakt als high frequency trader dus winst door te profiteren van al dan niet minuscule prijsschommelingen. Voor high frequency trading heb je, vanwege de snelheid en computerkracht die erbij gemoeid is, de juiste computers en high frequency trading software nodig.

Dat maakt high frequency trading niet geschikt voor particuliere beleggers. Wil je als particuliere belegger wel graag winst maken op koersbewegingen? Dan is handel in CFD’s misschien wel wat voor jou.

CFD staat voor contract for difference en houdt in dat je als belegger investeert in een contract dat gaat over de beweging die je denkt dat een koers gaat maken. Komt die beweging uit, dan verdien jij aan het contract. Komt de beweging niet uit, dan verlies je geld.

Je wordt met de handel in CFD’s nooit eigenaar van de onderliggende activa, maar kunt dus verdienen aan de koersbewegingen die de activa maakt, net als bij de meeste high frequency trading strategieën.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen bij eToro? Open dan nu een demo-account! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf beginnen met High Frequency Trading?

Beleggen in CFD’s kan iets voor je zijn als je wil verdienen aan de handel in speculaties over de koersbewegingen en niet zelf eigenaar wil worden van de onderliggende activa.

Het handelen in CFD’s start je het makkelijkst op via een online broker. Hieronder geven wij een stappenplan voor het vinden van een online broker en opstarten van je handel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een geschikte High Frequency Trading broker

Er zijn vandaag de dag veel verschillende brokers waaruit je kan kiezen. Als je wil handelen in CFD’s is dat je eerste afbakening: niet alle brokers bieden CFD’s aan.

Hieronder zullen wij een aantal brokers omschrijven en geven we je informatie over onze aanrader, eToro. Door hier te handelen in CFD’s kom je het dichtste in de buurt van echte high frequency trading software. 

eToro

Onze nummer één aanrader voor een broker is eToro. Deze goedkope, gebruiksvriendelijke broker is uitermate geschikt voor beginners.

Dat komt onder meer door de Copytrading functie. Die functie maakt het mogelijk om portfolio’s van andere, succesvolle handelaren in te zien en te kopiëren. Zo kun je gelijk starten met een goed basisportfolio.

Verder is ook de demofunctie van eToro een fijne feature. In de demofunctie kun je met nepgeld oefenen met zogenaamde beleggingen. Je kunt daarmee proberen hoe het handelen via eToro werkt, zonder dat je eigen geld risico loopt.

aanbod etoro hft
Een greep uit het ruime eToro aanbod

Als je wel met echt geld wil gaan beleggen, profiteer je bij eToro van het lage minimale stortbedrag van €170,-. Dat is niet het enige financiële voordeel van eToro: over aandelen en ETF’s rekenen zij namelijk 0% commissie, waardoor je uit de handel in die producten maximaal rendement kunt behalen.

Verder kun je bij eToro, naast aandelen en ETF’s, ook handelen in CFD’s, valuta en grondstoffen. Met name de CFD handel kan interessant zijn als je geboeid bent door het verdienen aan marktbewegingen, zoals een high frequency trader dat ook is.

Enthousiast geraakt over eToro? Start vandaag nog via de button. Liever nog wat meer informatie? Bekijk onze eToro review.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Libertex

high frequency trading libertex

Als tweede aanrader geven wij hier CFD-broker Libertex. Bij deze broker kun je alleen maar handelen in CFD’s, waarmee je dus inspeelt op de koersbewegingen, net als bij high frequency trading gedaan wordt.

Libertex is een online broker met een groot aanbod in CFD’s over verschillende soorten activa. Denk daarbij aan cryptovaluta’s, indices, olie en gas, metalen, aandelen, valuta’s, agrarisch, en opties en ETF’s.

Net als eToro heeft Libertex een gratis demofunctie, waarin je kunt oefenen met de handel in CFD’s. Eenmaal getraind kun je makkelijk overschakelen naar een volwaardig account.

Geld op dat account zetten gaat makkelijk door gebruik te maken van een van de acht aangeboden betaalmethodes, waaronder iDeal en Paypal. Het minimale stortbedrag is laag bij Libertex: voor €100,- kun je al aan de slag.

Het dashboard van Libertex is zeer uitgebreid, maar wie er eventjes wat aandacht aan besteed zal al snel doorhebben wat er allemaal weergegeven wordt.

Handelen op een manier die lijkt op HFT? Begin met CFD’s handelen via Libertex. Eerst nog even verder lezen? Bekijk onze Libertex review.

Stap 2: Maak een account aan

Het aanmaken van een account gaat bij een broker vaak op dezelfde manier. Als voorbeeld nemen wij hier onze aanrader voor een online broker, eToro.

Ga naar de site van eToro en klik rechts bovenin de hoek op ‘join now’. Je kunt vervolgens doorgaan met Google of Facebook, of je maakt een account aan met je mailadres.

Vul de rest van je gegevens in en klik op bevestigen. Als je wil starten in een demo-account kun je vanaf hier gelijk starten met oefenen met beleggen.

Als je met een echt account aan de slag wil moet je geld op je account zetten. Om dat te doen moet je eerst je account bevestigen met een geldig legitimatiebewijs. Dit heet het know your customer-proces en is bij wet verplicht voor iedere broker. Doorloop het proces en rond het af.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Als je het know your costumer-proces hebt doorlopen kun je geld op je account zetten. Dit gaat bij eToro erg eenvoudig.

Klik als je je in het hoofddashboard bevindt op ‘geld storten’ links onderin de hoek. Vervolgens kun je kiezen uit een van de vele betaalmethodes, waaronder iDeal en Paypal.

Vul het gewenste bedrag waarmee je wil gaan handelen in (minimaal €170,-) en voltooi de betaling. Als je met een betaalmethode als iDeal of Paypal betaalt staat het geld zo goed als direct op je account.

hft geld storten
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikte CFD

high frequency trading zoek je cfd etoro
Zoek eenvoudig in het grote aanbod van eToro

Om te kunnen handelen in contracten over de koersbewegingen is het handig om te weten hoe je in eToro producten die je kunt verhandelen als CFD kan herkennen.

Je kunt allereerst filteren op verschillende handelsmarkten, zoals aandelen en grondstoffen door in het menu aan de linkerkant te klikken op ‘handelsmarkten’ en vervolgens te klikken op een handelsmarkt van jouw keuze.

Binnen die categorie kun je een product selecteren dat je interessant lijkt. Als je binnen dat product op handelen klikt en je een menu te zien krijgt waarin onder andere ‘CFD Handel’ staat in plaats van ‘u koopt de onderliggende activa’ weet je dat je een CFD te pakken hebt.

Zoek een CFD dat bij jou past en ga door naar de volgende stap.

Stap 5: Open je eerste positie

Als je een geschikte CFD gevonden hebt kun je een positie openen. Je klikt op ‘handelen’ bij het merk of product van jouw keuze en vult het bedrag in dat je wilt beleggen.

Je hebt de keuze om een hefboom in te zetten: dat houdt in dat je geld met de waarde die je invult bij de hefboom vermenigvuldigt wordt in waarde.

Dus stel je belegt €100,- met een hefboom van 2, dan wordt je investering €200,- waard zonder dat je dat hoeft te betalen.

high frequency traden cfd openen etoro

Als de koersbeweging uitkomt op de manier waarop jij had geïnvesteerd, kun je op die manier makkelijk veel geld verdien.

Als de koers echter niet beweegt op de manier waarop jij verwacht had, kun je ook veel geld verliezen: meer dan je belegt had. Je bouwt dan een schuld op. Denk dus altijd goed na voordat je een hoge hefboomwaarde invult. Met de kans op grote winst, stijgt ook de kans op groot verlies.

Als je alle waarden hebt ingevuld kun je klikken op ‘open positie’. Zo is je eerste positie ingenomen! Je kunt je openstaande posities terugvinden onder ‘portfolio’ in het menu aan de linker kant.

Weet je hoe High Frequency Trading werkt en wil je meteen beginnen? Start dan vandaag nog met eToro en begin!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Soorten High Frequency Beleggen

Hoewel je als particulier dus niet zo snel een high frequency trader zult worden, is wat meer informatie over het onderwerp wel op zijn plek. Er zijn veel verschillende vormen van high frequency trading. Hieronder noemen we de bekendste drie.

Market Making

Deze manier van handelen lijkt een beetje op handelen in de traditionele zin van het woord: iets inkopen voor een lagere prijs dan waar je hetzelfde product weer voor verkoopt. Een market maker heeft altijd een bepaalde hoeveelheid van het product in eigen bezit en stelt de bied- en laatprijzen scherp tegen elkaar af.

Omdat deze vorm van high frequency trading ook draait om snelheid en volumes, kan een prijsstijging van 0.005 cent omgerekend al snel voor een mooie winst zorgen. Wie zoveel mogelijk van zulke trades laat maken door een computer in zo min mogelijk tijd, kan dus uitstekende winsten behalen.

Statistical Arbitrage

Bij deze tweede vorm van high frequency trading zoeken wiskundige modellen en algoritmes prijs inefficiënties om gebruik van te maken. Vaak gaat het dan om prijsverschillen van één product tussen verschillende markten.

Stel je koopt op markt A een aandeel voor €10,-, maar kan hem op markt B verkopen voor €10,10. Je maakt dan 10 cent winst op een en hetzelfde product. Dat zijn de inefficiënties waar Statistical Arbitrage om draait.

Weer gaat het hierbij om snelheid. Wiens algoritme het snelst zulke inefficiënties opspeurt en sneller benut dan dat de markt zich kan herstellen, kan grote winsten maken. Omdat het ook hier draait om de kracht en snelheid van computers, wordt ook deze vorm van HFT vrijwel alleen maar toegepast door de bedrijfsmatige high frequency trader.

Front-running

Als laatste grote high frequency trading strategie gaan we het hebben over front-running. Hoewel deze strategie op zijn minst dubieus te noemen is, staat er niet ergens expliciet dat het verboden is.

Front-running draait om het als high frequency trader opdrijven van de prijs van een aandeel bij bijvoorbeeld een broker als je merkt dat er een grote hoeveelheid van dat aandeel gekocht gaat worden.

 

voorbeeld koers high frequency trading

Dit doe je door zelf, vlak voordat de order van bijvoorbeeld bedrijf A bij de broker belandt, zelf een groot deel van de beschikbare aandelen op te kopen. Het aanbod daalt daardoor, wat de prijs opschroeft.

Als dat eenmaal is gebeurd en bedrijf A minder aandelen heeft kunnen kopen met het geinvesteerde bedrag, verkoop je als high frequency trader je aandelen weer voor een meerprijs. Let wel: dit gebeurd allemaal vlak na elkaar, in minder dan een seconde tijd.

De bepalende factor in deze vorm van handelen is de mate waarin er sprake is van voorkennis. Als een high frequency trader bijvoorbeeld betaald heeft om een fractie van een seconde eerder dan de rest van de handelaren de investering van bedrijf A in te zien, hebben zij voorkennis, wat illegaal is.

Als jij echter het snelste algoritme hebt die zulke grote trades sneller opspeurt dan dat de ontvangende kant, in dit geval de broker, ze kan verwerken, is het niet per definitie illegaal. Ook hierbij draait het dus om snelheid en volume, waarbij high frequency trading software centraal staat.

Begin met High Frequency Trading via het sociale handelsplatform van eToro. Maak vandaag nog een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van High Frequency Trading en CFD handel

Wil je nu zelf een high frequency trader worden? Er zijn nog een aantal voor- en nadelen die horen bij high frequency trading Nederland en de handel die hierbij hoort. 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van high frequency trading is dat je winst kunt maken door extreem veel transacties in korte tijd uit te voeren. Daarnaast kun je winst maken met super kleine koersschommelingen en zo geld verdienen in elke markt. 

Door high frequency trading is er meer liquiditeit ontstaan op de markt omdat er sneller en in grotere aantallen tegelijk gehandeld kan worden. Daarnaast heeft high frequency trading het voordeel 

Nadelen

Voor de high frequency traders is het belangrijk om te weten dat de personen met de beste computers en de beste snelheden een grotere winst kunnen boeken. Als je niet bij deze groep hoort heb je het dus lastiger om high frequency trading Nederland te perfectioneren. 

Als je niet een grote speler bent binnen deze markt is het dus lastig om te kunnen profiteren. De kritiek op high frequency trading is dat vooral de grote spelers hiermee gebruik maken van de kleine beleggers. 

Bij eToro kun je op een toegankelijke manier beleggen in CFD’s. Je kunt ook eerst oefenen met handelen in CFD’s via de demofunctie van eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met High Frequency Trading

Voor particuliere beleggers is het dus lastig om high frequency trading Nederland uit te voeren. Je zult vaak achter de feiten aanlopen omdat grote partijen betere apparatuur hebben en daardoor sneller zijn in het handelen. 

Ook de liquiditeit die onderstaat door high frequency trading is moeilijk te gebruiken als belegger. De trades die op deze manier gemaakt worden verdwijnen ook weer binnen enkele seconden. 

Als je zelf wilt gaan beginnen met high frequency trading is het belangrijk om erg goede hardware en high frequency trading software in huis te halen. Anders zul je niet mee kunnen met de grote partijen in deze markt. 

High Frequency Trading software

Als gevorderd handelaar wil je misschien een stap extra zetten voorbij het brokerplatform. Misschien ben je het platform wel ontgroeid of kan het niet meer voldoen aan jouw wensen aangaande high frequency trading. 

De oplossing voor veel van deze gevorderde handelaren is om high frequency trading software te gebruiken om te traden. Hiermee kun je dedicated high frequency software gebruiken op jouw pc om zo de snelste en beste trades te maken.

Bekende high frequency trading software programma’s zijn bijvoorbeeld MetaTrader 4 en MetaTrader 5. Deze softwareprogramma’s zijn het beste te gebruiken met een account bij de broker Libertex.

Bij een online broker kun je beginnen met oefenen in High Frequency Trading. Check de demofunctie van eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Bij high frequency trading heb je het over computers en software die enorm veel transacties in korte tijd kan verwerken. Dit doen ze aan de hand van algoritmes, hoe sneller je computer deze algoritmes kan oplossen hoe meer je kunt verdienen aan high frequency trading. 

Het is mogelijk om zelf high frequency trading software te gebruiken als je hier de geschikte hardware voor hebt. Wel moet je hiervoor echt goede hardware en software hebben voordat je echt mee kunt profiteren met deze manier van beleggen. 

Veel mensen vinden het geen gezonde manier van beleggen omdat mensen geld verdienen aan minimale koersschommelingen. Zo ben je niet meer bezig met beleggen in bedrijven waarvan je denkt dat de koers stijgt, maar investeer je in van alles zolang er maar minimale koersschommelingen zijn. 

Voor particuliere beleggers is het verstandig om in plaats van high frequency trading gebruik te gaan maken van CFD-handel. Bij CFD’s kun je hefboomeffecten opgeven waardoor een koersstijging voor jouw investering meer waard kan worden. 

Als je gaat beginnen met beleggen is de online broker eToro de beste optie. Hier heb je een ruim aanbod verschillende producten zoals aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta en CFD’s. 

High Frequency Trading: Conclusie

High frequency trading is een term die je tegen gaat komen als je al veel ervaring met verschillende manieren van beleggen hebt. Deze manier van beleggen is vooral geschikt voor grote partijen of mensen met goede hardware en high frequency trading software. 

Er zijn een aantal nadelen aan het feit dat er op deze manier belegd wordt. Ondanks dat high frequency traders zorgen voor meer liquiditeit is het ook een manier waardoor grote partijen meer geld verdienen dan de kleine beleggers. 

Als particuliere belegger kun je ook geld verdienen aan kleine koersschommelingen, hiervoor kun het best investeren in CFD’s. De beste mogelijkheid om dit te doen is bij de populaire online broker eToro

Verdienen aan koersbewegingen net als bij High Frequency Trading
Start dan vandaag nog met beleggen in CFD's via eToro, onze nummer een aanrader voor een online broker.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven