Leverage Trading | zo doe je dat!

Met leverage trading, ook wel trading met hefboomeffect genoemd, kun je de waarde van je ingelegde geld verhogen, en zo je winsten mogelijk vergroten. Maar pas op: dat je de waarde van je geld verhoogt, betekend ook dat je risico op grote verliezen hoger wordt.

Leverage Trading - start in 4 stappen

Klaar om te beginnen met leverage trading? Klik op de groene knop en begin direct!

Wat is Leverage Trading?

Bij leveraged trading zet je meer geld in dan je daadwerkelijk verliest. De waarde van je ingezette geld wordt namelijk vermenigvuldigd door het door jou aangestelde trading leverage. 

In het kort betekent dit twee dingen. Ten eerste, wanneer je winst haalt uit je belegging, dan wordt je winst vermenigvuldigd door de trading leverage.

Ten tweede betekent dit dat wanneer je verlies lijdt onder je belegging, dit verlies ook wordt vermenigvuldigd door de trading leverage. In het kort betekent dat dus dat je met leverage trading je mogelijke winst enorm kunt verhogen, maar daarbij verhoog je ook het mogelijke verlies van je belegging.

Je kunt een trading leverage aanstellen op allerlei investeringen. Zo kun je in crypto leverage trading doen, maar er bestaan ook stock trading leverages.

Hoe kan ik zelf beginnen met Leverage Trading?

Voordat we je verder uitleggen wat de risico’s en de kosten van leveraged trading zijn, zullen we eerst laten zien hoe je zelf kunt beginnen verschillende vormen van trading. Hier geven we een simpel stappenplan waar duidelijk wordt hoe je het beste kunt beginnen aan leverage trading. 

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap bij leverage trading is natuurlijk het vinden van een geschikte broker. Het is heel belangrijk dat je de broker waar jij wilt beginnen vertrouwd, dat het platform voldoet aan jouw verwachtingen en dat je tevreden bent met het aanbod.

Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van de vele online brokers, hebben wij de door ons aanbevolen brokers even op een rijtje gezet. Zo hoef je zelf niet online te verdwalen tussen de duizenden aanbieders van leverage trading. 

Leverage trading bij Capital.com

De broker die wij beginnende beleggers aanraden is Capital.com. Je kunt er erg gemakkelijk beginnen vanwege de gebruiksvriendelijkheid van het platform.

Capital.com is bekend van de beroemde copytrading functie, om zo direct te beleggen met het beleggingsplan van ervaren investeerders. 

Capital.com heeft een erg breed aanbod in zeer veel verschillende handelsproducten. Niet alleen kun je in CFD’s beleggen op Capital.com, maar ook direct in handelsproducten zoals ETF’s, grondstoffen, valuta’s en aandelen.

Verschillende markten op Capital.com

Verder kun je bij Capital.com beleggen in aandelen en ETF’s met 0% commissie. Zo kun je nog meer rendement behalen met je stock trading leverage op Capital.com. 

Ten slotte kun je bij Capital.com een gratis demo account aanmaken, waarmee je met een virtuele portefeuille kunt oefenen met beleggen. Als je uiteindelijk toch met echt geld wilt beleggen, kan dat al vanaf een minimale eerste storting van €200,-. 

Ben jij geïnteresseerd in Capital.com? Lees dan verder in ons artikel over deze broker of maak meteen een account aan!

Leverage trading bij DEGIRO

DEGIRO is een grote naam in de wereld van het beleggen. Dit Nederlandse bedrijf is in korte tijd erg groot geworden in heel Europa. 

Het platform van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen voor beginnende beleggers. Ook heeft DEGIRO erg lage tarieven, wat het ook aantrekkelijk maakt voor beginners. 

DEGIRO biedt niet alleen indexen en aandelen vanuit de hele wereld aan, maar ook opties. Verder staat deze broker onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM (Autoriteit Financiële Markt), waarmee ze dus de veiligheid van het platform aantonen. 

Een groot voordeel van DEGIRO is dat ze een beleggingsacademie hebben, waarmee ze hun brede kennis over beleggen delen met mensen die net beginnen in het vak. Je kunt er leren hoe je het beste begint met beleggen, maar ook hoe je complexere beleggingen vervuld. 

Wil jij meer weten over DEGIRO? Lees dan ons artikel over deze broker, of begin gelijk met investeren en druk op de groene knop!

Stap 2: Maak een account aan

De volgende stappen zijn bij iedere broker ongeveer het zelfde. Daarom gebruiken wij hier alleen Capital.com als voorbeeld. 

Klik op de groene knop om naar Capital.com te gaan en klik op ‘meld je aan’. Vul vervolgens je gebruikersnaam, e-mailadres en een wachtwoord in, en wacht tot je de verificatiemail in je inbox krijgt. 

Klik op de link in deze e-mail om je account te activeren. Vanaf dit moment kun je met je virituele portefeuille aan de slag om te oefenen met beleggen. 

Stap 3: Geld op account zetten

Als je vervolgens klaar bent om met echt geld te gaan beleggen, kun je eenvoudig een bedrag op je account storten. Bij Capital.com kan dit op verschillende manieren. 

Zo kun je gebruik maken van de bekende transactiediensten Paypal en iDeal, maar ook andere manieren zoals een bankoverschrijving. 

Voer het bedrag dat je op je account wilt storten in, en kies je betaalmethode. Doorloop het betaalproces van je gekozen betaalmethode om de storting te voltooien. 

Het betaalmenu van Capital.com

Stap 4: Zoek een geschikt product voor Leverage Trading

Zoeken in de Capital.com interface

Nu je je geld hebt gestort, kun je op zoek gaan naar het product of de producten waar jij in wilt beleggen. Let op dat dit een moeilijke keuze is, en er zijn bepaalde dingen waarop je kunt letten.

Zo kun je bij Capital.com ervoor kiezen om te doen aan copytrading. Zo lift je mee op de beleggingen die worden gemaakt door experts, en kun je deze inzien. 

Als je een bepaald handelsproduct in gedachten hebt om in te beleggen, dan kun je deze opzoeken in de zoekbalk boven in het scherm. Selecteer het door jou gewenste handelsproduct om op de productpagina terecht te komen. 

Stap 5: Begin met Leverage Trading

Nu kun je beginnen met leverage trading! Klik op ‘handelen’ op de productpagina van het gewenste product, zoals Tesla aandelen. 

Bepaal hoeveel geld je in de aandelen wilt beleggen, en hoe hoog je de stock trading leverage wilt hebben.  Klik vervolgens op ‘kopen’ om de aankoop te voltooien. 

De productpagina van Tesla op Capital.com

Wat zijn de risico's van Leverage Trading?

Beleggen gaat natuurlijk nooit zonder risico. Voordat je begint met beleggen in wat voor manier dan ook, is het belangrijk om te begrijpen wat deze risico’s zijn, en wat ze betekenen voor je investering. 

Bij leverage trading is dit extra belangrijk, omdat je door een leverage in te voeren je je risico verhoogd. Om hier een beeld van te krijgen, leggen we hieronder uit wat dit inhoud.

Als je een bedrag aan je risico wilt koppelen, kun je dit doen door het mogelijke verlies te vermenigvuldigen met de kans op het verlies. Hoewel de kans op dit verlies hetzelfde blijft, stijgt het mogelijke verlies als je een leverage instelt.

Stel, je wilt beginnen met crypto trading, waarbij je met een bepaalde belegging een potentieel verlies kunt lijden van €200,-, en de kans op dit verlies is 50%. Je besluit een crypto leverage trading te doen van 1:10 (wat betekent dat het ingelegde bedrag wordt vermenigvuldigde door 10) om meer winst te behalen. 

Zonder trading leverage zou je risico €200*0,5=€100,-, en bij leverage trading zou het risico €200*10*0,5=€1000,- zijn. Je ziet dat je risico in dit geval enorm is gestegen, en dat je nu al over forse bedragen van duizenden euro’s praat, terwijl het originele risico slechts €100,- was. 

Wat we met het voorbeeld van willen aantonen is dat je je bewust moet zijn van de risico’s, en dat je alleen geld moet inzetten dat je kunt verliezen. Het is heel makkelijk om met leverage trading grote bedragen te verliezen in korte tijd. 

Wil je ook graag starten met leverage trading? Probeer het gratis via het Capital.com demoaccount!

Waarom beginnen met Leverage Trading?

Misschien vraag je je nu af: “Als dat risico zo hoog is en ik grote bedragen geld kan verliezen, waarom zou ik dan beginnen aan leverage trading?” Dat zal in dit kopje duidelijk worden gemaakt. 

De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat je erg hoge winsten kunt behalen. Niet alleen je verliezen worden namelijk vermenigvuldigd door een bepaalde factor, maar ook je winsten. 

Laten we terug gaan naar het voorbeeld over risico. Stel dat de opbrengst bij de belegging ook €200,- is. De verwachte opbrengst zonder leverage is 0,5*€200= €100,-, en met de trading leverage van 1:10 is je verwachte opbrengst 0,5*10*€200=€1000,-.

Je ziet dat bij het verhogen van je risico, je ook je verwachte opbrengst vermeerderd met dezelfde crypto leverage trading factor, in dit geval 10. Daarom kun je je winsten enorm uitbouwen. 

Hoe hoger het leverage, des te hoger je risico, maar ook je verwachte winst. Met leverage trading kun je met zeer lage inzetten enorme winsten behalen in hele korte tijd. 

Als dit verhaal moeilijk te begrijpen is, zal ik het hier simpel in het kort herhalen: als je je verwachte opbrengst met 10 vermenigvuldigd, dan gebeurd dat ook met je risico. Hoe hoger de leverage, des te hoger het risico en de verwachte opbrengst.

Meer weten over andere vormen van trading? Lees dan ons artikel waar we je alles uitleggen over trading.

Start zelf met leveraged trading of andere soorten beleggingen via het handelsplatform Capital.com en ervaar ook hoe gemakkelijk je kunt starten met investeren!

Waar moet ik op letten bij Leverage Trading?

Omdat je bij leverage trading, zoals gezegd, hoge risico’s met zich mee kan brengen, is het belangrijk dat je het goed aanpakt. Daarom zullen we hier vermelden waar je op moet letten als je ermee wilt starten.

Om te beginnen zijn er manieren om het hoge risico wat meer in te dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het instellen van een stop-loss.

Wanneer je een stop-loss invoerd, stel je eigenlijk een maximaal bedrag voor je verliezen in. Als dit bedrag wordt overtreden, wordt je geld meteen teruggezet op je account. 

Met een stop-loss kun je dus voorkomen dat je verliezen de spuigaten uitlopen. Je zou het kunnen zien als een soort stok achter de deur, voor wanneer koersen nadelig uitpakken. 

Daarnaast is het belangrijk, zoals eerder vermeld, dat je nooit meer geld op het spel moet zetten dan je kunt verliezen. Dit is een fout die door veel beginners wordt gemaakt.

Beperk je risico met stop-loss

Juist omdat het bij leverage trading makkelijk is om veel geld te verdienen, denken veel beginnende beleggers dat het een goed idee is om gehele beleggingsbudgetten tegen een gigantische leverage te beleggen in één handelsproduct. Het probleem hiervan is dat mocht de koers ook maar iets dalen, dat je dan enorme bedragen kunt verliezen.

Denk daarom met leverage trading altijd bewust na voordat je begint, en ga nooit roekeloos met je geld om. Het is een geweldig instrument, alleen is het wel belangrijk hoe je het in je voordeel kunt gebruiken.

Is leverage trading ook iets voor jou? Maak vandaag nog een nieuw account aan bij Capital.com en begin direct met je eerste leverage trades via het populaire platform.

De voor- en nadelen van Leverage Trading

Voordelen

  • Het belangrijkste voordeel van deze manier van beleggen is dat je geld kunt gebruiken dat je niet meteen op je account hebt staan.
  • Je kunt met een klein bedrag rendementen behalen die je anders alleen zou kunnen hebben met een hogere inzet. 
  • Efficiënte manier van beleggen zijn.

Nadelen

  • Wat er gebeurt met de winst, is ook zo met verliezen. Een inzetbedrag van €100 belegt met een x10 leverage betekent dat je bij koersdalingen het geld verliest alsof je €1000 hebt ingezet.
  • Leverage trading heeft een hoger risico dan standaard beleggen.
  • Extra commissiekosten voor het gebruiken van leverage

Tip: Het kan een verstandige keuze zijn om eerst te oefenen met leverage trading met een demo-account. Bij Capital.com kun je gemakkelijk een gratis proefaccount aanmaken waarmee je kunt oefenen met nep geld.

Tips voordat je begint met Leverage Trading

Voordat je begint met leverage trading, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. De gouden tip bij beleggen, maar vooral bij deze soort trading, is dat je nooit meer geld op het spel zet dan dat je kunt veroorloven. 

Beleggen is geen spelletje, en de gevolgen van grote verliezen kunnen enorm zijn. Er zijn genoeg mensen die bijna al hun geld zijn kwijtgeraakt na het doen van een nadelige belegging. Ga daarom altijd heel bewust met je geld om.

Verder is het heel handig om te weten dat je je risico kunt inperken door een stop-loss in te stellen. Hiermee stel je een limiet op je verliezen, en als die wordt overstegen wordt het geld dat je overhoud meteen teruggezet op je account. 

Is het voor jou nu ook tijd om te starten met leverage trading? Of wil je een andere manier van trading uitproberen? Bij Capital.com is het allemaal mogelijk. Probeer het platform nu gratis uit!

Veelgestelde vragen

Leverage trading is een manier van traden. Met leverage trading verhoog je de waarde van je ingezette geld om zo hogere winsten te kunnen behalen.

Dit betekent natuurlijk ook dat als je verlies lijdt, dat deze verliezen ook worden verhoogd.

Het grootste risico van leverage trading is dat wanneer je verlies lijdt, dat deze verliezen worden vermenigvuldigd door de door jouw bepaalde trading leverage. Je kunt dus snel heel veel geld verliezen. 

De broker die wij aanraden voor leverage trading is eToro. Niet alleen kun je hier voor dat je echt geld inzet oefenen met nep geld, maar je hoeft ook geen commissie te betalen. 

Daarbij heeft eToro een zeer groot aanbod een veel verschillende handelsproducten, en heb je dus genoeg keuzes.

Als je bewust met je geld om gaat hoeft leverage trading helemaal niet gevaarlijk te zijn. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je niet meer geld op het spel zet dan je daadwerkelijk kunt verliezen. 

Bij sommige brokers kun je ook in crypto leverage trading doen. Bij crypto moet je echter extra goed oppassen, want hier veranderd de koers heel snel en hevig.

Dit betekent dus meer risico, maar ook mogelijk meer opbrengsten.

Leverage Trading: Conclusie

Met leverage trading kun je er voor zorgen dat je de winsten van je beleggingen flink kunt verhogen. Zo kun je in korte tijd flink wat rendement behalen door relatief lage bedragen in te zetten.

De keerzijde van dit verhaal is dat je met leverage trading ook je risico verhoogt. De leverage zorgt er namelijk voor dat je verliezen ook hoger worden, waardoor je sneller je inzet kunt kwijtraken.

Wij raden beginnende beleggers aan om te beginnen bij Capital.com als je geïnteresseerd bent in leveraged trading. Hier kun je namelijk voordat je met echt geld begint beleggen met een virituele portefeuille, zonder dat je daar geld voor hoeft te betalen. 

Wil jij beginnen met Leverage Trading?
Ga dan naar Capital.com en maak een nieuw account aan om te starten met leverage trading. Ook kun je eerst het platform verkennen via het demoaccount!
TIP

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Scroll naar boven