Home » trading » margin call

Wat is een Margin Call? | Alles wat je moet weten om dit te voorkomen

Als jij begint met CFD beleggen is de kans groot dat je een keer in aanraking komt met de term ‘margin call’. Naast dat er ooit een film is uitgebracht met deze titel is het ook een bekende term in de wereld van beleggen. 

Maar wat is margin call nu precies? In dit artikel leggen wij alles uit over margin call en hoe je zelf een margin call kunt voorkomen. 

Beleggen in CFD's in 4 stappen

Begin met CFD beleggen met eToro. Maak vandaag nog gratis een account aan!

Wat is een Margin Call?

Je krijgt een ‘margin call’ simpelweg wanneer er niet meer voldoende geld op je account staat om de bestaande posities open te houden.

Wanneer dit gebeurt is de waarde van je account meer is gedaald dan volgens de onderhoudsmarge is toegestaan. Om te voldoen aan de onderhoudsmarge kun je ook andere beleggingen gebruiken.

Alleen wanneer deze waarde onder dit niveau valt, dan krijg je een margin call. Wanneer je deze margin call krijgt vraagt je broker om meer geld bij te storten.

Doe je dit niet en verbeterd je positie ook niet, dan kun je de hele positie verliezen. Een broker mag dan al je beleggingen liquideren om ervoor te zorgen dat je weer voldoet aan de margevereisten.

Wees erg voorzichtig wanneer je op marge gaat beleggen!

Margin Call: Hoe kan ik zelf beleggen?

Via een broker kun je zelf beleggingsproducten aan- en verkopen. Je kunt bijvoorbeeld handelen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Een broker biedt je toegang tot beurzen via een online beleggingsplatform. Met een goede voorbereiding kun je snel zelf je eerste stappen op de beurs zetten.

Wanneer je dus wil beginnen met beleggen heb je een broker nodig. Het is belangrijk dat je hier goed onderzoek naar doet, want niet elke broker is zo betrouwbaar. Let voornamelijk op wat voor kosten een broker berekent en of ze zijn gereguleerd.

Hieronder leggen wij meer uit over hoe je een goede broker kunt zoeken en hebben we twee goede brokers voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je gaat beginnen is het dus belangrijk dat je dit doet met een betrouwbare broker. Een broker, ook wel aandelenmakelaar, functioneert als tussenpersoon tussen de beurs en jij.

Zonder broker is het erg ingewikkeld om te handelen. Je hebt daarnaast bij een online broker een duidelijk overzicht in al je beleggingen.

Er zijn een tal van brokers die hun platform aanbieden, daarom is het tegenwoordig erg moeilijk het overzicht te behouden. Je moet als belegger bedenken wat je doel is als belegger.

Je moet bedenken waarin je wilt handelen. Je kunt bijvoorbeeld handelen in aandelen, CFD’s, crypto’s en nog meer. Er zijn vaak brokers gespecialiseerd in een specifieke categorie, kijk dus goed wat jouw broker aanbiedt.

Ook is het erg belangrijk dat je een broker kiest die door minstens één toezichthoudende instantie is gereguleerd. Daarnaast is het verstandig om te kijken wat voor commissie- en transactiekosten een broker berekent.

Omdat het beleggen tegenwoordig erg populair is bieden veel brokers ook een mobiele app aan, zo heb je al jouw beleggingen binnen handbereik. Meer weten  over de beste aandelen apps voor mobiel beleggen, lees dan ons artikel hierover.

Hieronder een overzicht van brokers die wij aanraden.

eToro

eToro is hét sociale handelsplatform voor de beginnende belegger. Dit komt omdat het interface erg makkelijk in gebruik is en je kunt met relatief weinig inzet (of niks) beginnen met beleggen.

eToro is zo geschikt voor beginnende beleggers vanwege de Copy Trading functie. Met deze tool kun je beleggingsportfolio’s van ervaren beleggers inzien.

Je kunt niet alleen deze portfolio’s inzien, maar je kunt ze ook volledig kopiëren. Hierdoor kun je als beginner al een gebalanceerd portfolio opbouwen.

Verder berekent eToro 0% commissie op het verhandelen van aandelen en ETF’s.

copytrading margin call
Het Copytrading Network van eToro

Je bent er zeker van dat de prijs die je ziet op eToro ook de prijs is waarvoor je een product koopt of verkoopt zonder extra kosten. 

Als beginnend belegger kun je gebruik maken van de gratis demofunctie. Hiermee kun je met virtueel geld beleggen. Je kunt zo het platform en beleggen risicoloos verkennen.

Wanneer je er klaar voor bent om te beleggen met echt geld kun je genieten van het lage instapbedrag van €170,-. Je kunt zo met een relatief laag risico de beleggingswereld ontdekken.

eToro wordt gereguleerd in verschillende landen en om die reden kun je veilig beleggen bij eToro. Zo heeft het een licentie bij de Britse toezichthouder FCA en bij de Cypriotische toezichthouder CySEC, hierdoor weet je zeker dat de broker voldoet aan alle Europese regels. 

Je kunt bij eToro naast aandelen en ETF’s ook handelen in CFD’s, Forex trading, indexen en grondstoffen.

Begin direct bij eToro via de groene knop hiernaast. Wil je eerst meer weten over deze broker, lees dan onze eToro review.

DEGIRO

DEGIRO is in 2013 begonnen als online broker en is inmiddels uitgebreid tot 18 Europese landen. Het is van oorsprong een Nederlandse broker. 

Bij DEGIRO heb je ruime keuze uit verschillende handelsproducten, zoals aandelen ETF’s en verschillende indexen. Daarbij heb je ruime keuze uit aandelen van vel verschillende internationale beurzen.

Handelen bij DEGIRO is erg veilig, omdat het onder toezicht staat van de strenge AFM en tot nu toe houdt de broker zich erg goed aan de strenge AFM-regels.

Ook DEGIRO biedt naast een website een mobiele app aan. Wil je meer weten over de beste broker apps, lees dan ons artikel over de top 5 beleggings apps van 2021. Eerst meer weten over DEGIRO, lees dan ons review artikel van DEGIRO.

Wil je ook handelen via deze betrouwbare broker? Maak dan gauw een account aan bij DEGIRO door te klikken op de groene button.

plus500

Plus500 is de beste optie voor beleggers die zich willen specialiseren op het gebied van CFD’s. 

Doordat Plus500 zo gespecialiseerd is in CFD’s is het uitermate geschikt voor de beleggers die alleen in CFD’s willen handelen.

Plus500 biedt ook veel tools aan voor het analyseren van CFD’s en beschikt over een goede klantenservice. Plus500 is niet direct geschikt voor beginnende beleggers, omdat het risico met handelen in CFD’s ook groter is.

Wil je meer weten over deze broker? Lees dan onze review over Plus500 of maak een account aan.

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Nadat je een broker hebt gekozen, moet je een account aanmaken bij het platform. Bij bijna elke broker verloopt dit proces hetzelfde. Wij hebben eToro gekozen om dit stapsgewijs uit te leggen.

Je kunt bij eToro een account aanmaken met je e-mail. Apple, Facebook of Google+ account.

Je hebt na het creëren van je account direct toegang tot de gratis demoversie.

Direct beleggen met echt geld? Dan moet je eerst een geld indentiteit en bankrekening uploaden en daarna een Know Your Customer (KYC) vragenlijst invullen.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je wilt beleggen met echt geld moet je eerst geld op je beleggersrekening van eToro hebben staan.

Je hebt bij eToro keuze uit veel verschillend betalingsmogelijkheden. Je kunt kiezen uit onder andere bankoverschrijving, iDeal, PayPal of creditcard.

De eerste keer dat je geld stort moet je minimaal €170,- op je eToro account zetten. Dit geld kun je na de storting meteen gebruiken om bijvoorbeeld met CFD beleggen te beginnen. 

margin call ideal
Betalingsopties

Stap 4: Zoek een geschikt product

zoeken etoro margin call
Zoek bovenin de eToro pagina naar allerlei producten

Je hebt bij eToro de mogelijkheid om in veel verschillende munten, aandelen, ETF’s en crypto’s investeren.

Bij ‘zoek eToro’ midden boven op de afbeelding kun je gemakkelijk alle aandelen en andere producten vinden. Je kunt vervolgens naar de productpagina voor het laatste nieuws of meteen investeren via de knop ‘Handelen’. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Op de afbeelding zie je een voorbeeld waar je kunt beginnen met handelen op de website. Naar ervaring van veel beleggers is het platform makkelijk in gebruik.

Op de site van eToro kun je boven in de zoekbalk zoeken op verschillende aandelen. Je kunt dan kijken naar de huidige koers en aanvullende informatie van het aandeel van verschillende beleggers inlezen.

investeren op etoro margin call

Daarna kun je invullen hoeveel aandelen, ETF’s of crypto’s wilt aanschaffen. Als je dan geen hefboom instelt hebt je deze activa gekocht. Wanneer je dit wel doet handel je niet langer in activa maar dan handel je in CFD’s.

Je kunt jouw gekochte aandelen, grondstoffen en ETF’s in je portefeuille terugvinden. Ook bij CFD beleggen vind je de geopende transacties terug in je portfolio en kun je ze elk moment dat jij het een goed idee lijkt sluiten. 

Hoe kun je een Margin Call voorkomen?

Je moet een margin call voorkomen, je verliest met een margin call al het geld op je account en je posities worden automatisch gesloten. Een margin call komt alleen voor bij CFD beleggen. 

Om genoeg geld op je account te hebben staan voorkom je dit. Hierbij kan de stop loss een goed middel zijn. Je kunt deze stop loss op een waarde instellen waarop je beleggingen automatisch worden gesloten.

Op het online platform van je broker worden de volgende getallen weergegeven. ‘Balans” is het bedrag wat er op je account staat. Je ‘Equity’ is de huidige waarde van al je beleggingsposities.

De ‘marge’ is het bedrag dat er minimaal aanwezig moet zijn op je account om een margin call te voorkomen en de ‘vrije marge’ is het bedrag dat je nog kunt inzetten voor nieuwe beleggingen.

Margin call: De onderhoudsmarge

Brokers verwachten dat jij als belegger voldoende geld op je account hebt staan om je positie te dekken. Stel je gebruikt een marge van 500% dan legt de broker vijf keer zoveel geld in.

De koers hoeft dan maar met 20% te dalen voordat het hele geldbedrag op je account is verdwenen. Dit wordt bij brokers aangegeven als een zogenaamde onderhoudsmarge.

Deze onderhoudsmarge geeft aan welk deel van de waarde de totale investering er altijd aanwezig moet zijn op je account.

Stel je onderhoudsmarge bedraagt 10%, dan moet je bij een belegging met een waarde van €10.000 euro altijd minimaal €1000 euro op je account hebben staan.

Dit bedrag mag uit winsten bestaan van andere beleggingen of uit je eigen tegoeden. Houd je je niet aan deze vereisten, dan krijg je een margin call. 

Apple aandeel margin call
De koers van het Apple aandeel was zeer volatiel de afgelopen tijd, waardoor de prijs flink schommelde

Herstellen Margin Call

Je hebt over het algemeen vijf dagen de tijd om het te kort aan te vullen, voordat je broker en/of bank de positie uiteindelijk zelf zal gaan sluiten.

In het geval van een margin call heb je meer dan voldoende de gelegenheid om het aan te vullen en daarmee ervoor te zorgen dat je de investering kunt blijven behouden.

Je hebt vijf dagen de tijd, omdat de margin call over het algemeen ruim op tijd komt. 

Er is niemand die de koers van een bepaald aandeel kan voorspellen, maar de beurs wenst er zeker van te zijn dat je in het slechte scenario niet in de problemen komt.

De voor- en nadelen van een Margin Call

Een margin call kent natuurlijk geen voordelen, niemand wil dit. Maar margin trading kent wel enige voordelen, hieronder worden de voor- en nadelen van margin trading beschreven

Voordelen

Het grootste voordeel van margin trading is dat het beleggers in staat stelt grotere posities in te nemen. Door het gebruik van de hefboom zijn de winsten hoger wanneer je gelijk krijgt in de beweging van de koers.

Een aantal financiële producten, zoals bijvoorbeeld valuta, zijn over het algemeen niet erg volatiel. Het gebruik van marge kan er dan voor zorgen dat er toch hoge rendementen gemaakt kunnen worden, al neemt de hefboom ook de risico’s toe.

Nadelen

Margin trading brengt veel risico’s met zich mee. Je moet er dan ook ten eerste voor zorgen dat je een hefboom gebruikt, deze hefboom zorgt ervoor dat resultaten worden uitvergroot. Wanneer een trade verkeerd uitpakt, krijgt een belegger dus te maken met grotere verliezen.

Bij margin trading kan men meer verliezen dan hun inleg. Je moet als belegger dus geld bijstorten of een deel van je portefeuille sluiten, omdat de hefboom te groot is geworden in verhouding tot het eigen vermogen.

Het gebruik van een margin is net als lenen niet gratis. De rente drukt het rendement en is mogelijk flexibel. Het laatste kan ervoor zorgen dat de rentekosten kunnen fluctueren. 

Het gebruik van een margin zorgt er dus voor dat de portefeuille meer volatiel wordt. Een goed voorbeeld van toen dit helemaal mis ging, waren de grote verliezen van Melvin Capital bij de Gamestop pricehike en de welbekende Silver Thursday.

Enthouasiast geworden over trading? Wacht dan niet langer en begin snel met traden. Maak een gratis demo-account aan bij een online broker zodat je klaar bent voor de volgende prijsstijging.

Tips voordat je begint met Margin Trading

Allereerst moet je klein beginnen. In de beginfase is het verstandig om te beginnen met kleine bedragen die je kunt veroorloven om te verliezen.

Op deze manier kun je experimenteren met verschillende strategieën en je concentreren om het leren handelen in plaats van te proberen rendement te maximaliseren.

Wees ook extra voorzichtig met aankomende evenementen, die de markt kunnen beïnvloeden, terwijl je een margepositie aanhoudt. 

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de liquidatieprijs van je positie.

De liquidatieprijs is de prijs waarbij je positie zal worden geliquideerd als gevolg van een volledig verlies van het saldo van je positie.

Gebruik dan ook ten alle tijden een stop loss. Een stop loss kan aanzienlijke verliezen voorkomen wanneer transacties de verkeerde kant op gaan.

Plaats je stopverliezen voorzichtig, als het te dicht bij je aankoopprijs ligt, kun je worden gestopt voordat de markt de kans heeft om in jouw voordeel te gaan, en als het te ver is, stel je je open voor grotere verliezen dan de transactie waar is.

Je moet als belegger niet in één keer grote orders plaatsen. Het is belangrijk dat je over een langere periode posities koopt. Daarnaast moet je nooit alles op één transactie zetten. Hierdoor vergroot je de kans om al je vermogen te verliezen.

aandelen etoro margin call

Ervaren beleggers hebben altijd een handelsstrategie, wijk hier dan ook nooit vanaf. Het is bewezen dat je succesvoller wordt, wanneer je je ten alle tijden aan je handelsstrategie houdt.

Marge trading is heel iets anders dan passief beleggen.  Je kunt niet geld investeren en vervolgens dagen en weken de marktbeweging niet in de gaten houden.

Bij marge trading kan een verkeerde afslag tot aanzienlijk geldverlies lijden. Je moet bereid zijn om te reageren wanneer er iets mis gaat, wanneer je jouw transacties nauwlettend in de gaten houdt, kun je verliezen beperken en risico’s verkleinen.

Margin call: Veelgestelde vragen

Je kunt met margin trading beleggen met geld dat je leent van je broker. Je kunt beleggen in aandelen en opties en een grotere investering doen dan je daadwerkelijk investeert. Je kunt op deze manier hogere winsten behalen maar je neemt daarentegen wel meer risico op grotere verliezen.

Je verhoogt je koopkracht met een margerekening en je stelt je in staat het geld van iemand anders te gebruiken om de financiële hefboomwerking te vergroten.

Margehandel biedt een hoger winstpotentieel dan traditionele handel, maar brengt ook grotere risico’s met zich mee.

Een cash rekening moet voldoende positief saldo hebben voor de kosten van de transactie en commissies. Met een cash rekening kun je niet short in aandelen en heb je een beperkte handel in opties en futures.

Bij een margin rekening heb je volledige handelsmogelijkheden en hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Je kunt hierbij wel short gaan en beleggen buiten de euro zone in opties en futures.

Het grootste risico dat je loopt bij CFD beleggen met een marge is dat de koers bij een kleine daling een zeer groot effect kan hebben op jouw investering. Zo kun je erg snel je gehele investering kwijt zijn. 

Margin Call: Conclusie

Uit het artikel is wel gebleken dat geen enkele belegger een margin call wil. Je krijgt een margin call wanneer er simpelweg niet meer voldoende geld op je account staat.

Wanneer je dit niet hersteld, dan kun je de hele positie verliezen. Een broker heeft dan het recht om al je beleggingen de liquideren om ervoor te zorgen dat je weer voldoet aan de margevereisten. 

Wees dus erg voorzichtig wanneer je op marge gaat beleggen en doe dit altijd met een betrouwbare zoals onder andere eToro.

Traden op marge bij eToro
Wil je ook op marge traden? Doe dit dan bij deze betrouwbare broker en maak direct een account aan.
TIP
Scroll naar top