Wat is een Margin Call? | Alles wat je moet weten om dit te voorkomen

Als jij begint met CFD beleggen is de kans groot dat je een keer in aanraking komt met de term ‘margin call’. Naast dat er ooit een film is uitgebracht met deze titel is het ook een bekende term in de wereld van beleggen. 

Maar wat is margin call nu precies? In dit artikel leggen wij alles uit over margin call en hoe je zelf een margin call kunt voorkomen. 

Beleggen in CFD's in 4 stappen

Begin met CFD beleggen met eToro. Maak vandaag nog gratis een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Zorg dat je tijdens het beleggen in CFD’s altijd op je hoede bent voor een margin call. Een transparante en betrouwbare broker is hierbij ook van belang. Wij raden aan om een goed gereguleerde bekende broker te kiezen om er zeker van te zijn dat je niet voor verrassingen staat wanneer het gaat om CFD’s.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Margin Call?

Je krijgt een ‘margin call’ simpelweg wanneer er niet meer voldoende geld op je account staat om de bestaande posities open te houden.

Wanneer dit gebeurt is de waarde van je account meer is gedaald dan volgens de onderhoudsmarge is toegestaan. Om te voldoen aan de onderhoudsmarge kun je ook andere beleggingen gebruiken.

Alleen wanneer deze waarde onder dit niveau valt, dan krijg je een margin call. Wanneer je deze margin call krijgt vraagt je broker om meer geld bij te storten.

Doe je dit niet en verbeterd je positie ook niet, dan kun je de hele positie verliezen. Een broker mag dan al je beleggingen liquideren om ervoor te zorgen dat je weer voldoet aan de margevereisten.

Wees erg voorzichtig wanneer je op marge gaat beleggen!

Margin Call: Hoe kan ik zelf beleggen?

Via een broker kun je zelf beleggingsproducten aan- en verkopen. Je kunt bijvoorbeeld handelen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Een broker biedt je toegang tot beurzen via een online beleggingsplatform. Met een goede voorbereiding kun je snel zelf je eerste stappen op de beurs zetten.

Wanneer je dus wil beginnen met beleggen heb je een broker nodig. Het is belangrijk dat je hier goed onderzoek naar doet, want niet elke broker is zo betrouwbaar. Let voornamelijk op wat voor kosten een broker berekent en of ze zijn gereguleerd.

Hieronder leggen wij meer uit over hoe je een goede broker kunt zoeken en hebben we twee goede brokers voor je op een rijtje gezet.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je gaat beginnen is het dus belangrijk dat je dit doet met een betrouwbare broker. Een broker, ook wel aandelenmakelaar, functioneert als tussenpersoon tussen de beurs en jij.

Zonder broker is het erg ingewikkeld om te handelen. Je hebt daarnaast bij een online broker een duidelijk overzicht in al je beleggingen.

Er zijn een tal van brokers die hun platform aanbieden, daarom is het tegenwoordig erg moeilijk het overzicht te behouden. Je moet als belegger bedenken wat je doel is als belegger.

Je moet bedenken waarin je wilt handelen. Je kunt bijvoorbeeld handelen in aandelen, CFD’s, crypto’s en nog meer. Er zijn vaak brokers gespecialiseerd in een specifieke categorie, kijk dus goed wat jouw broker aanbiedt.

Ook is het erg belangrijk dat je een broker kiest die door minstens één toezichthoudende instantie is gereguleerd. Daarnaast is het verstandig om te kijken wat voor commissie- en transactiekosten een broker berekent.

Omdat het beleggen tegenwoordig erg populair is bieden veel brokers ook een mobiele app aan, zo heb je al jouw beleggingen binnen handbereik.

Hieronder een overzicht van brokers die wij aanraden.

eToro

eToro is hét sociale handelsplatform voor de beginnende belegger. Dit komt omdat het interface erg makkelijk in gebruik is en je kunt met relatief weinig inzet (of niks) beginnen met beleggen.

eToro is zo geschikt voor beginnende beleggers vanwege de Copy Trading functie. Met deze tool kun je beleggingsportfolio’s van ervaren beleggers inzien.

Je kunt niet alleen deze portfolio’s inzien, maar je kunt ze ook volledig kopiëren. Hierdoor kun je als beginner al een gebalanceerd portfolio opbouwen.

Verder berekent eToro 0% commissie op het verhandelen van aandelen en ETF’s.

copytrading margin call
Het Copytrading Network van eToro

Je bent er zeker van dat de prijs die je ziet op eToro ook de prijs is waarvoor je een product koopt of verkoopt zonder extra kosten. 

Als beginnend belegger kun je gebruik maken van de gratis demofunctie. Hiermee kun je met virtueel geld beleggen. Je kunt zo het platform en beleggen risicoloos verkennen.

Wanneer je er klaar voor bent om te beleggen met echt geld kun je genieten van het lage instapbedrag van €170,-. Je kunt zo met een relatief laag risico de beleggingswereld ontdekken.

eToro wordt gereguleerd in verschillende landen en om die reden kun je veilig beleggen bij eToro. Zo heeft het een licentie bij de Britse toezichthouder FCA en bij de Cypriotische toezichthouder CySEC, hierdoor weet je zeker dat de broker voldoet aan alle Europese regels. 

Je kunt bij eToro naast aandelen en ETF’s ook handelen in CFD’s, Forex trading, indexen en grondstoffen.

Begin direct bij eToro via de groene knop hiernaast. Wil je eerst meer weten over deze broker, lees dan de eToro review op onze website.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

DEGIRO is in 2013 begonnen als online broker en is inmiddels uitgebreid tot 18 Europese landen. Het is van oorsprong een Nederlandse broker. 

Bij DEGIRO heb je ruime keuze uit verschillende handelsproducten, zoals aandelen ETF’s en verschillende indexen. Daarbij heb je ruime keuze uit aandelen van vel verschillende internationale beurzen.

Handelen bij DEGIRO is erg veilig, omdat het onder toezicht staat van de strenge AFM en tot nu toe houdt de broker zich erg goed aan de strenge AFM-regels.

Ook DEGIRO biedt naast een website een mobiele app aan waarmee je altijd toegang hebt tot je beleggingen.

Wil je ook handelen via deze betrouwbare broker? Maak dan gauw een account aan bij DEGIRO!

plus500

Plus500 is de beste optie voor beleggers die zich willen specialiseren op het gebied van CFD’s. 

Doordat Plus500 zo gespecialiseerd is in CFD’s is het uitermate geschikt voor de beleggers die alleen in CFD’s willen handelen.

Plus500 biedt ook veel tools aan voor het analyseren van CFD’s en beschikt over een goede klantenservice. Plus500 is niet direct geschikt voor beginnende beleggers, omdat het risico met handelen in CFD’s ook groter is.

Wil je meer weten over deze broker? Maak een account aan en begin direct met beleggen via Plus500!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Nadat je een broker hebt gekozen, moet je een account aanmaken bij het platform. Bij bijna elke broker verloopt dit proces hetzelfde. Wij hebben eToro gekozen om dit stapsgewijs uit te leggen.

Je kunt bij eToro een account aanmaken met je e-mail. Apple, Facebook of Google+ account.

Je hebt na het creëren van je account direct toegang tot de gratis demoversie.

Direct beleggen met echt geld? Dan moet je eerst een geld indentiteit en bankrekening uploaden en daarna een Know Your Customer (KYC) vragenlijst invullen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je wilt beleggen met echt geld moet je eerst geld op je beleggersrekening van eToro hebben staan.

Je hebt bij eToro keuze uit veel verschillend betalingsmogelijkheden. Je kunt kiezen uit onder andere bankoverschrijving, iDeal, PayPal of creditcard.

De eerste keer dat je geld stort moet je minimaal €170,- op je eToro account zetten. Dit geld kun je na de storting meteen gebruiken om bijvoorbeeld met CFD beleggen te beginnen. 

margin call ideal
Betalingsopties

Stap 4: Zoek een geschikt product

zoeken etoro margin call
Zoek bovenin de eToro pagina naar allerlei producten

Je hebt bij eToro de mogelijkheid om in veel verschillende munten, aandelen, ETF’s en crypto’s investeren.

Bij ‘zoek eToro’ midden boven op de afbeelding kun je gemakkelijk alle aandelen en andere producten vinden. Je kunt vervolgens naar de productpagina voor het laatste nieuws of meteen investeren via de knop ‘Handelen’. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Op de afbeelding zie je een voorbeeld waar je kunt beginnen met handelen op de website. Naar ervaring van veel beleggers is het platform makkelijk in gebruik.

Op de site van eToro kun je boven in de zoekbalk zoeken op verschillende aandelen. Je kunt dan kijken naar de huidige koers en aanvullende informatie van het aandeel van verschillende beleggers inlezen.

investeren op etoro margin call

Daarna kun je invullen hoeveel aandelen, ETF’s of crypto’s wilt aanschaffen. Als je dan geen hefboom instelt hebt je deze activa gekocht. Wanneer je dit wel doet handel je niet langer in activa maar dan handel je in CFD’s.

Je kunt jouw gekochte aandelen, grondstoffen en ETF’s in je portefeuille terugvinden. Ook bij CFD beleggen vind je de geopende transacties terug in je portfolio en kun je ze elk moment dat jij het een goed idee lijkt sluiten. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kun je een Margin Call voorkomen?

Je moet een margin call voorkomen, je verliest met een margin call al het geld op je account en je posities worden automatisch gesloten. Een margin call komt alleen voor bij CFD beleggen. 

Om genoeg geld op je account te hebben staan voorkom je dit. Hierbij kan de stop loss een goed middel zijn. Je kunt deze stop loss op een waarde instellen waarop je beleggingen automatisch worden gesloten.

Op het online platform van je broker worden de volgende getallen weergegeven. ‘Balans” is het bedrag wat er op je account staat. Je ‘Equity’ is de huidige waarde van al je beleggingsposities.

De ‘marge’ is het bedrag dat er minimaal aanwezig moet zijn op je account om een margin call te voorkomen en de ‘vrije marge’ is het bedrag dat je nog kunt inzetten voor nieuwe beleggingen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Margin call: De onderhoudsmarge

Een margin call is een onderhoudsmarge op trades. Wanneer je handelt met een hefboom, verwachten brokers dat je genoeg geld op je rekening hebt staan om potentiële verliezen in te dekken. 

Stel je gebruikt dus een marge van 200%, dan legt de broker twee keer zo veel geld voor jou in. Op die manier kun je met een hefboom dus je potentiele winsten en verliezen vergroten zonder je inleg te verhogen.

Je speculeert met een hefboom dus met geleend geld van de broker. Wanneer de hefboom slecht uit pakt verlies je geld of moet je het geleende bedrag terug betalen.

Wanneer je een hefboom van 200% gebruikt en de koers daalt met 50%, ben je door je inleg heen. Dan is het geldbedag op je account verdewenen. Dit noemen broker de onderhoudsmarge.

De onderhoudsmarge laat dus zien welk deel van de waarde van je trade op je account moet staan. Stel je onderhoudsmarge is 10%, dan moet je bij een trade van 10.000 euro altijd minstens 1000 op je account hebben staan.

Als je neit aan deze vereiste voldoet, dan geeft de broker je een margin call. Je moet dan geld op je rekening storten om het bij te vullen om je positie te onderhouden.

Apple aandeel margin call
De koers van het Apple aandeel was zeer volatiel de afgelopen tijd, waardoor de prijs flink schommelde

Herstellen Margin Call

Je hebt over het algemeen vijf dagen de tijd om het te kort aan te vullen, voordat je broker en/of bank de positie uiteindelijk zelf zal gaan sluiten.

In het geval van een margin call heb je meer dan voldoende de gelegenheid om het aan te vullen en daarmee ervoor te zorgen dat je de investering kunt blijven behouden.

Je hebt vijf dagen de tijd, omdat de margin call over het algemeen ruim op tijd komt. 

Er is niemand die de koers van een bepaald aandeel kan voorspellen, maar de beurs wenst er zeker van te zijn dat je in het slechte scenario niet in de problemen komt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van een Margin Call

Een margin call kent natuurlijk geen voordelen, niemand wil dit. Maar margin trading kent wel enige voordelen, hieronder worden de voor- en nadelen van margin trading beschreven

Voordelen

Het grootste voordeel van margin trading is dat de inleg van beleggers gelijk blijft, maar de potentiële winsten groter worden. Je wordt daardoor in staat gesteld een grotere positie in te nemen, zonder meer bij te leggen.

Dit is vooral heel handig bij forex. Dat zijn handelsproducten die doorgaans niet heel volatiel zijn. Door marges te gebruiken kun je toch hoge rendementen pakken. Door de hefboom worden echter ook de risico’s groter.

Nadelen

Naast voordelen brengt margin trading natuurlijk ook risico’s met zich mee. Hefbomen zijn namelijk een zeer risicovol handelsinstrument. 

De hefboom zorgt er voor dat jouw handelsresultaten worden uitvergroot. Dit kan dus hogere potentiële winsten opleveren, maar ook hogere potentiële verliezen met zich mee te brengen.

Je kan namelijk met margin trading meer verliezen dan je inleg. Dat betekent dat je geld moet bijstorten of zelfs een deel van je beleggingen in beslag genomen worden wanneer een trade verkeerd uit pakt en je de verliezen moet dekken.

Daarnaast is het gebruik van een marge niet gratis. Om de marge te kunnen hanteren, rekenen brokers transactiekosten. 

Marges lijken op het lenen van geld omdat je ook rente betaalt over de positie die je met het geleende bedrag inneemt. 

Het gebruik van een margin zorgt er dus voor dat jouw portefeuille veel volatieler wordt en de potentiele verliezen hoger worden.

Enthousiast geworden over trading? Wacht dan niet langer en zorg dat klaar bent voor de volgende prijsstijging.

Bij het verhandel van CFD's bij deze aanbieder verliest 67% van de accounts van particuliere beleggers geld. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe CFD's werken en denk goed na of je het je kunt veroorloven om het hoge risico op geldverlies te nemen.

Tips voordat je begint met Margin Trading

Allereerst moet je klein beginnen. In de beginfase is het verstandig om te beginnen met kleine bedragen die je kunt veroorloven om te verliezen.

Op deze manier kun je experimenteren met verschillende strategieën en je concentreren om het leren handelen in plaats van te proberen rendement te maximaliseren.

Wees ook extra voorzichtig met aankomende evenementen, die de markt kunnen beïnvloeden, terwijl je een margepositie aanhoudt. 

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de liquidatieprijs van je positie.

De liquidatieprijs is de prijs waarbij je positie zal worden geliquideerd als gevolg van een volledig verlies van het saldo van je positie.

Gebruik dan ook ten alle tijden een stop loss. Een stop loss kan aanzienlijke verliezen voorkomen wanneer transacties de verkeerde kant op gaan.

Plaats je stopverliezen voorzichtig, als het te dicht bij je aankoopprijs ligt, kun je worden gestopt voordat de markt de kans heeft om in jouw voordeel te gaan, en als het te ver is, stel je je open voor grotere verliezen dan de transactie waar is.

Je moet als belegger niet in één keer grote orders plaatsen. Het is belangrijk dat je over een langere periode posities koopt. Daarnaast moet je nooit alles op één transactie zetten. Hierdoor vergroot je de kans om al je vermogen te verliezen.

aandelen etoro margin call

Ervaren beleggers hebben altijd een handelsstrategie, wijk hier dan ook nooit vanaf. Het is bewezen dat je succesvoller wordt, wanneer je je ten alle tijden aan je handelsstrategie houdt.

Marge trading is heel iets anders dan passief beleggen.  Je kunt niet geld investeren en vervolgens dagen en weken de marktbeweging niet in de gaten houden.

Bij marge trading kan een verkeerde afslag tot aanzienlijk geldverlies lijden. Je moet bereid zijn om te reageren wanneer er iets mis gaat, wanneer je jouw transacties nauwlettend in de gaten houdt, kun je verliezen beperken en risico’s verkleinen.

Bij het verhandel van CFD's bij deze aanbieder verliest 67% van de accounts van particuliere beleggers geld. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe CFD's werken en denk goed na of je het je kunt veroorloven om het hoge risico op geldverlies te nemen.

Margin call: Veelgestelde vragen

Je kunt met margin trading beleggen met geld dat je leent van je broker. Je kunt beleggen in aandelen en opties en een grotere investering doen dan je daadwerkelijk investeert. Je kunt op deze manier hogere winsten behalen maar je neemt daarentegen wel meer risico op grotere verliezen.

Je verhoogt je koopkracht met een margerekening en je stelt je in staat het geld van iemand anders te gebruiken om de financiële hefboomwerking te vergroten.

Margehandel biedt een hoger winstpotentieel dan traditionele handel, maar brengt ook grotere risico’s met zich mee.

Een cash rekening is een rekening waarbij je alleen het geld kan uitgeven wat er op staat. Het bedrag op jouw rekening is dus bepalend voor de grootte van de trades die je aan kan gaan.

Bij een margin rekening is het ook mogelijk om transacties aan te gaan die het bedrag op jouw rekening overstijgen. Je kan met een margin rekening short gaan op aandelen en je kan handelen in opties en futures.

Bij een margin rekening heb je dus meer handelsopties zonder dat daar per se meer kosten aan verbonden zijn. Het is echter wel zo dat je meer risico kan lopen en dat je er dus verstandiger mee om zal moeten gaan om te voorkomen dat je veel verlies lijdt.

Het grootste risico dat je loopt bij CFD beleggen met een marge is dat de koers bij een kleine daling een zeer groot effect kan hebben op jouw investering. Zo kun je erg snel je gehele investering kwijt zijn. 

Margin Call: Conclusie

Uit het artikel is wel gebleken dat geen enkele belegger een margin call wil. Je krijgt een margin call wanneer er simpelweg niet meer voldoende geld op je account staat.

Wanneer je dit niet hersteld, dan kun je de hele positie verliezen. Een broker heeft dan het recht om al je beleggingen de liquideren om ervoor te zorgen dat je weer voldoet aan de margevereisten. 

Wees dus erg voorzichtig wanneer je op marge gaat beleggen en doe dit altijd met een betrouwbare zoals onder andere eToro.

Traden op marge bij eToro
Wil je ook op marge traden? Doe dit dan bij deze betrouwbare broker en maak direct een account aan.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven