Alles over Mirror Trading! (2024)

Mirror trading wordt in het Nederlands ook wel spiegelhandel genoemd en het is een manier van handelen die vaak gebruikt wordt bij witwasconstructies. Maar wat is het precies en kun je er als belegger zelf iets mee? 

Mirror Trading stappenplan

Ook beginnen met online beleggen, bijvoorbeeld via mirror trading? Maak dan snel een account aan bij eToro via de groene knop!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Mirror Trading?

Bij mirror trading ben je producten in principe zowel aan het kopen als verkopen op basis van strategieën die je hebt uitgekozen. Op jouw account kunnen ook automatisch handelsproducten worden gekocht en verkocht, wanneer het systeem de strategie volgt.

De strategie wordt dus gespiegeld op jouw handelsacties en die worden vervolgens uitgevoerd. Daar komt de naam mirror trading vandaan.

Mirror trading komt voor in verschillende varianten. Een voorbeeld is dat je een aandeel KLM koopt, maar ook short gaat op dit aandeel om de risico’s tegen elkaar weg te strepen. Bij een koersstijging maak je winst op je aankoop en evenveel verlies op je short.

Mirror trading wordt soms geassocieerd met fraude. Dat komt omdat er in 2017 een witwasschandaal was waarin gebruikt gemaakt werd van spiegelhandel.

Spiegelhandel zelf is echter niet illegaal of crimineel. Wel zijn er mensen die met mirror trading hun geld omzetten naar een andere valuta en vervolgens handelen met een off-shore account dat ook van hen is, maar niet te controleren blijkt. 

Bij frauduleuze mirror trading wordt er dus geprobeerd om onopvallend geld te verplaatsen van account en eigenaar via je de valuta- of aandelenmarkt. Er zijn een hoop manieren van mirror trading die op zichzelf niet illegaal zijn. Bekijk ook eens onze trading pagina als je interesse hebt in andere vormen van aandelenhandel. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf aan de slag met Mirror Trading?

Wil jij zelf gaan beleggen door mirror trading en heb je nog geen idee hoe je het best kan beginnen? Bekijk onderstaand stappenplan en ontdek wat je moet doen voor je eerste investering in spiegelhandel. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker voor Mirror Trading

Er zijn tegenwoordig erg veel online brokers die jou de mogelijkheid bieden om eenvoudig vanuit huis te beginnen met mirror trading. Een broker geeft je toegang tot verschillende beurzen zodat je eenvoudig op één plek al je handelsproducten en gekozen strategieën kunt terugvinden. 

Bij de keuze voor een broker zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Zo verschilt het aanbod per broker, zijn de kosten anders en moet je goed kijken naar het verschil in gebruiksvriendelijkheid van de platforms. 

Mirror Trading bij eToro

De broker eToro is één van de populairste brokers ter wereld vanwege haar enorme aanbod en gebruiksvriendelijke platform. Vooral beginnende beleggers kunnen erg goed terecht bij deze broker. 

Zo biedt eToro je naast aandelen ook de mogelijkheid om te beleggen in ETF’s, CFD‘s, grondstoffen en valuta’s. Hierdoor kun je een erg divers portfolio opstellen zonder bij verschillende brokers actief te hoeven te zijn. 

eToro heeft handige extra functies met als meest onderscheidende functie de mogelijkheid om andere beleggers te kopiëren via de copy trading functie. Je kunt met deze functie portfolio’s van anderen inzien en deels of volledig overnemen in je eigen portfolio. 

Voor beginners is er de mogelijkheid om eerst aan de slag te gaan met een demo account. Bij dit account krijg je virtueel geld waarmee je het platform uit kunt proberen zonder risico. 

Het Copytrading Network van eToro

Je betaalt bij eToro 0% commissie op aandelen en ETF’s. Dit betekent dat je zeker bent dat de prijs die je in je beeld ziet, ook altijd de prijs is die je betaalt of ontvangt als jij aandelen en ETF’s koopt of verkoopt. 

Om te beginnen bij eToro hoef je de eerste keer slechts €170 te storten. Dit minimale stortbedrag maakt het mogelijk voor beginners met een kleinere portemonnee om ook hun eerste stappen in de wereld van mirror trading te zetten. 

Ook beginnen met handelen bij deze populaire broker? Maak dan nu nog een account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Mirror Trading bij DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker. Het platform werd ooit opgericht voor professionele beleggers, maar is sinds een aantal jaar open voor particulieren. 

Bij DEGIRO heb je vooral de keuze uit veel verschillende aandelen en ETF’s. Andere producten als CFD’s, grondstoffen en valuta’s kun je niet vinden bij deze broker. 

Je weet zeker dat DEGIRO een veilige plek is om te beleggen, doordat het onder toezicht staan van de Nederlandse toezichthouders DNB en AFM. Daarnaast heeft deze broker ook een inschrijving bij de Duitse toezichthouder BaFin vanwege de connectie met het Duitse Flatex. 

Aan de slag bij deze broker? Klik snel op de groene knop en maak vandaag nog jouw DEGIRO account aan!

Stap 2: Maak een account aan voor Mirror Trading

In dit stappenplan gebruiken we als voorbeeld de broker eToro. De meeste stappen zijn bijna gelijk aan die bij een andere broker. 

Zo kun je eenvoudig een account aanmaken bij eToro via de website. Je hebt hiervoor in eerste instantie alleen een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord nodig. 

Vervolgens vind je in je eigen mail meteen een link om je e-mailadres te verifiëren. Vanaf dat moment krijg je toegang tot het gratis demo account van eToro en kun je met virtueel geld aan de slag op het platform.

Account maken bij eToro

Als je vervolgens wilt omschakelen naar een echt geld account moet je nog een verificatie doorlopen. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst waarin de broker kijkt of je genoeg ervaring en kennis over beleggen hebt. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijgt bericht van de broker waar je een account hebt aangemaakt en de verificatie hebt doorlopen zodra de verificatie goedgekeurd is. Vanaf dat moment krijg je vrij toegang tot het platform en kun je echt geld gaan gebruiken. 

Er zit nog wel een stap voor je eerste investering, er moet natuurlijk wel geld op je account staan. Ook dat is tegenwoordig zo geregeld. 

Je kunt bij eToro geld overmaken via de bekende betaalmethodes als iDEAL, PayPal of bankoverschrijving. Als je gebruik maakt van één van de digitale betaalmethodes staat het geld meteen op je account. 

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikt product voor Mirror Trading

Een klein deel van het aandelen-aanbod op eToro

Tijd om een product te gaan zoeken waar je in wilt gaan investeren. Het kan zijn dat je al iets in gedachten hebt, dan kun je dit product eenvoudig opzoeken via de zoekbalk bovenin. 

Weet je nog niet waar je in wilt investeren? Dan kun je bij eToro op meerdere manieren zoeken naar de meest geschikte producten. 

Ten eerste heb je de handelsmarkten waar je kunt filteren op bepaalde producten of op producten uit een bepaald land. Deze kun je doorbladeren en bij elk product kun je de huidige koers en het laatste nieuws vinden.

Ook de copy trading functie biedt je mogelijkheden om de beste producten en strategieën te vinden. 

Je kunt namelijk bij succesvolle beleggers kijken waar zij in investeren en deze kopiëren naar je eigen portfolio. Zo kun je ervoor kiezen om een geheel portfolio over te nemen of slechts enkele aandelen. 

Stap 5: Doe je eerste investering met Mirror Trading

Zodra je een product of handelsstrategie gekozen hebt, is het tijd om je eerste investering te gaan doen. Dit doe je eenvoudig door op de knop ‘handelen’ of ‘opdracht instellen’ te klikken. 

Vervolgens krijg je het scherm dat je op de afbeelding ziet, waarbij je een aantal keuzes hebt. Zo kun je kiezen hoeveel je wilt investeren, of je het tegen de huidige koers of een ander bedrag wilt doen en of je extra opties als een stop-loss, hefboomeffect of take-profit in wilt stellen. 

Met een stop-loss en take-profit kun je een koerswaarde aangeven waarbij je investering automatisch gesloten wordt. Zo kun je een winst garanderen of een verlies beperken. 

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Is Mirror Trading legaal?

Mirror trading op zich is een legale manier van handelen. Je mag altijd tegenstrijdige opties openen op bepaalde handelsproducten en strategieën toepassen bij het handelen.

Als het gebruikt wordt om geld wit te wassen verandert dat de zaak natuurlijk. Witwassen is vanzelfsprekend een illegaal proces. 

Is copy trading ook een vorm van Mirror Trading?

Voor sommigen is de copy trading functie zoals we kennen bij eToro ook een manier van mirror trading omdat je hiermee de beleggingen van een ander kopieert. Echter is dit niet de meest gebruikelijke term en spreken mensen vaker van copy trading. 

Als men wel spreekt over mirror trading met als definitie het kopiëren van andere beleggers dan is dit natuurlijk een legale vorm van beleggen. eToro heeft hier een speciale functie voor zodat het nog makkelijker is om hiermee te beginnen. 

Een verschil tussen mirror trading en copy trading kan zijn dat je bij copy trading de keuzes van een individuele handelaar kopieert, terwijl het bij mirror trading eerder gaat om algemenere strategieën.

Voor wie is Mirror Trading het meest geschikt?

Zie je mirror trading als het volgen van strategieën bij het kopen en verkopen van handelsproducten, dan kan dat als particuliere belegger interessant zijn. 

Hierboven heb je al kunnen lezen over de copy trading vorm, dat geschikt is voor jou als particuliere belegger. Ook voor beginnende beleggers kan deze vorm van spiegelhandel erg nuttig zijn. 

Daarnaast is er program trading, dat ook wel eens onder mirror trading geschaard wordt. Bij program trading laat je al je investeringen automatisch doen op basis van een bepaalde strategie. 

In deze strategie kun je aangeven hoeveel risico je wilt nemen, hoeveel winst je wilt maken en wat voor producten je prefereert. Met al deze gegevens kan het programma voor jou automatisch investeringen doen en die spiegelen aan deze strategie. 

Bij mirror trading voor witwasconstructies heb je het over een manier om geen geld te verdienen aan de handel, maar het geld onzichtbaar te verplaatsen van account. Als particuliere belegger heb je hier natuurlijk niets aan. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waar kun je het best beginnen met Mirror Trading?

Er zijn dus verschillende vormen die onder de term mirror trading vallen. Als je andere beleggers wilt spiegelen in hun keuzes kun je het best terecht bij eToro, de specialist in het kopiëren van trades.

Deze broker biedt namelijk de copy trading functie waarmee je eenvoudig de portfolio’s van andere beleggers in kan zien. Met deze functie kun je succesvolle beleggers dus eenvoudig spiegelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Mirror Trading

Voordelen

Nadelen

Tip: Bij eToro kun je eenvoudig beginnen met mirror trading door de copy trading functie. Je kunt ook zelf een populaire investeerder worden en geld verdienen aan andere beleggers die jou spiegelen in hun eigen portfolio.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met Mirror Trading

Als je zelf aan de slag wilt met mirror trading, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Hieronder vind je tips die je kunnen helpen om meteen een goede start te maken met deze manier van handelen. 

Bekijk altijd de risicoscore

Bij eToro kun je eenvoudig andere beleggers spiegelen, maar voordat je dat doet kun je kijken naar een aantal statistieken over het portfolio. Zo krijg je een overzicht van het gemiddelde rendement over een bepaalde tijd en is er een risicoscore. 

Deze score is een cijfer tussen de 1 en de 10 en hoe hoger het cijfer, hoe hoger het risico. De risicoscore wordt zelfs elke maand opnieuw berekend voor elke belegger die je kunt kopiëren. 

Kijk goed naar het gemiddelde risico dat een belegger neemt voordat je deze kopieert. Als er een hoge risicoscore is, is het verstandig om het portfolio van deze belegger te bekijken om te zien waar dit risico vandaan komt. 

Houd je portfolio in de gaten

Je kunt lange tijd een ander portfolio spiegelen en zolang dit portfolio goede resultaten behaald, kun je dus ook winst maken zonder iets te doen. Toch is het aan te raden om actief te blijven controleren welke investeringen er automatisch in je portfolio gedaan worden. 

Zo houd je zelf de beste controle over het geld dat je investeert bij een online broker. Je kunt dan ingrijpen als het risico van de investeringen omhoog gaat of als er investeringen gedaan worden waar jij niet achter staat. 

Stel realistische doelen

Naast het spiegelen van andere investeerders kun je ook je investeringen spiegelen aan een zelf gekozen strategie. Bij deze strategie stel je een doel hoeveel rendement je wilt behalen in een bepaalde tijd en welk risico je wilt nemen. 

Deze manier van beleggen werkt alleen als je kritisch kijkt naar je doelen en deze zo realistisch mogelijk maakt. Op basis van realistische doelen kun je een goede strategie creëren. Soms helpt het als je de strategie van een ervaren belegger kan overnemen. Dit is mogelijk met Copy Trading.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Ja, het spiegelen van jouw investeringen aan de investeringen van een andere succesvolle belegger is volledig legaal.

Omdat mirror trading verschillende definities kent, wordt een vorm van mirror trading vaak verbonden aan criminelen die hun geld proberen wit te wassen. Ook deze vorm van mirror trading is echter legaal. 

Hoeveel mirror trading jou op kan leveren is erg afhankelijk van waar je de investeringen aan spiegelt. Als je dit aan een succesvolle investeerder doet, ben je afhankelijk van zijn of haar resultaten.

Bij eToro krijg je een duidelijk overzicht van de resultaten van een belegger die je wilt gaan spiegelen. Zo krijg je goed inzicht in het risico dat je neemt en het verwachte rendement als de markt zich op dezelfde manier blijft ontwikkelen. 

eToro biedt de copy trading tool waarmee je nog makkelijker investeringen van andere beleggers over kunt nemen in je eigen portfolio. Daarnaast kun je bij deze broker portfolio’s van erg veel verschillende gebruikers inzien om zo nog betere keuzes te maken. 

Ja, mirror trading kent verschillende definities, maar één van die definities is het ‘spiegelen van investeringen van een andere belegger’. Via de copy trading functie van bijvoorbeeld eToro kun je dit erg eenvoudig en overzichtelijk doen. 

Deze instanties houden zich bezig met de witwaspraktijken die gebruik maken van mirror trading. Hier geldt dan vaak de definitie dat je met één account een handelsproduct koopt en met een ander account juist de handelsproducten verkoopt om zo geld van het ene account naar het andere account te krijgen. 

Dit is geen illegale manier van beleggen, maar natuurlijk wel als het einddoel witwassen is. Mirror trading op basis van een strategie of andere belegger is toegestaan en dus wordt er door deze instanties ook niet op ingegrepen. 

Mirror Trading: Conclusie

De term mirror trading is een term met veel verschillende definities. Zo wordt het gebruikt door criminelen om hun geld wit te wassen, maar wordt de term ook gebruikt om de copy trading functie van eToro uit te leggen. 

In principe kun je de term het beste uitleggen als een vorm van handelen waarbij je de keuzes spiegelt aan een bepaalde eis. Je kunt zoals criminelen doen, de handelingen spiegelen aan zichzelf en zo hetzelfde product te kopen als te verkopen, of je investeringen spiegelen aan een strategie of andere handelaar. 

Voor deze laatste vorm van mirror trading kun je het beste terecht bij de online broker eToro. Met de copy trading functie van deze broker kun je eenvoudig de investeringen van andere, vaak succesvolle of professionele, beleggers overnemen en dus spiegelen naar je eigen portfolio. 

Wil jij zelf beginnen met Mirror Trading?
Maak dan snel een account aan bij eToro en begin vandaag nog met handelen!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven