Vergeten pensioen zoeken? Zo werkt het

Laatste update:

Vergeten pensioenen hebben we bijna allemaal wel. Althans, meestal gaat het hier om de eerste (bij)banen die je hebt gehad toen je nog jong was en vaker van werkgever wisselde. Alle pensioenfondsen en verzekeraars houden hun gegevens netjes bij dus jouw gegevens en opgebouwde pensioen is zeker niet in rook opgegaan.

Ben je op zoek naar jouw pensioenen uit het verleden? Dan is het tegenwoordig zeer eenvoudig om deze online te achterhalen. We leven immers in een digitaal tijdperk waarin alle betrokken partijen (burgers en pensioenuitvoerders) geregistreerd staan in systemen die met elkaar zijn gekoppeld.

In het verleden is dit nog wel eens anders geweest. Toen moest iedere burger op eigen houtje zijn opgespaarde pensioen zelf zien op te vragen. De Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen werd ooit overspoeld met duizenden telefoontjes en e-mails.

Hun vergeten pensioenen helpdesk werd hierdoor regelmatig overbelast. Een tijdrovende en vaak frustrerende taak. Dit is nu gelukkig anders. We leggen je graag uit hoe je jouw vergeten pensioen(en) eenvoudig online kunt opvragen.

Vergeten pensioenen Nederland en Nederlandse Antillen

Heb je pensioen opgebouwd in Nederland of de Nederlandse Antillen? Dan is jouw pensioen tegenwoordig online terug te vinden via een landelijk systeem dat in 2011 is geïntroduceerd.

Na lang aandringen was het eindelijk zover. De drempel waar veel ouderen tegenaan liepen werd van de een op de andere dag verlaagd. Een golf van opluchting ging door het land.

Op de speciaal ingerichte website Mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen zijn pensioenoverzicht inzien. Je logt in met je DigiD gegevens waarna je enkele vragen moet beantwoorden:

  1. Ben je alleenstaand of gehuwd/samenwonend?
  2. Bent u in de afgelopen 2 jaar van werk(gever) veranderd?
  3. Bent u ooit gescheiden?

Een scheiding uit het verleden kan er namelijk voor zorgen dat u een deel van uw toenmalige opgebouwde pensioen moet afstaan aan uw ex-partner. Deze informatie heeft u hoogst waarschijnlijk ooit laten opnemen in een echtscheidingsconvenant.

Als je op ‘verder’ klikt zie je direct je pensioen bij pensionering. Je ziet per pensioenuitvoerder hoeveel je hebt opgebouwd. Heb je het idee dat je een of meerdere pensioenfondsen of verzekeraars mist, en weet je welke dit zijn?

Schroom niet om deze vergeten pensioenen en bijhorende instanties zelf telefonisch te benaderen. Via bovengenoemde site vind je in de laatste tab een link naar contactgegevens van alle pensioenuitvoerders in Nederland. Wel zo handig.

Ook zie je hoe hoog dit bedrag in totaal is geworden. Deze informatie is uitgebeeld door middel van een grafiek en in losse tekst. Per pensioenleeftijd van 65, 66 en 67 jaar zie je de opbouw onder elkaar staan. Naast de pensioenuitvoerders is de bijkomende AOW vermeld die zal worden uitgekeerd zodra je 67 jaar wordt.

Alle bedragen worden hier bruto weergegeven. Vergeet niet dat het AOW-bedrag anders kan uitpakken in de toekomst. Loonontwikkelingen en een opnieuw aangepaste pensioenleeftijd kan deze hoger of lager laten uitvallen. Ben je een DGA, dan wordt je DGA pensioen ook getoond.

In meer detail: per uitvoerder zie je hoe jouw pensioen is opgesplitst in drie delen:

  1. Te bereiken pensioen
  2. Opgebouwd pensioen
  3. Indicatief pensioen

Het te bereiken pensioen

Het te bereiken pensioen zul je ontvangen als je door blijft werken zoals je nu doet. Deze is uiteraard aan zekere invloeden onderhevig. Besluit je bijvoorbeeld minder te gaan werken, dan zal deze lager uitvallen. Hetzelfde geldt voor salarisverhogingen in de toekomst. Deze zullen op hun hun beurt het te bereiken pensioen laten stijgen.

Het opgebouwde pensioen

Het zogenaamde opgebouwde pensioen is het pensioenbedrag dat je tot nu toe al opgebouwd hebt en sowieso uitgekeerd krijgt. Je kunt dit zien als het bedrag dat je zou krijgen als je op dit moment met pensioen zou gaan. De afzonderlijke pensioenverstrekkers staan hier onder elkaar weergegeven. Bij iedere pensioenbank zoals Brand New Day kun je inzien hoeveel je tot nu toe hebt opgebouwd.

Het indicatieve pensioen

Bij het indicatieve pensioen wordt pensioenkapitaal opgebouwd. Bij pensionering koop je pensioen aan voor jou en eventueel voor je partner wanneer je overlijdt. De rekenrente was ooit 4% maar schommelt nu rond de 3%.

In de laatste tab wordt een schatting van het netto maandbedrag uiteengezet wat je ontvangt bij 67-jarige leeftijd.  Dit bedrag is berekend volgens rekenregels van de Belastingdienst. Deze bedragen zijn nog onderhevig aan veranderende factoren.

Denk aan de verandering van inflatie, salarisverhogingen, eerder stoppen of korter werken, en meer. Additioneel partnerpensioen van een ex-partner wordt hier niet meegenomen.

Pas wanneer de gerechtigde pensioenleeftijd wordt bereikt, wordt dit bedrag bekend gemaakt. Deze informatie is vooralsnog alleen door de ex-partner te bekijken. Tot die tijd kun je je ex-partner zelf vragen om inzage te verkrijgen.

Vergeten pensioen bij overlijden

Alle vergeten pensioenen tellen bij elkaar op tot een totaalbedrag. Dit bedrag is in eerste instantie voor jou als premiebetaler weggelegd. Mocht je onverhoopt vroegtijdig komen te overlijden? Dan krijgt jouw partner met eventuele kinderen een maandbedrag uitgekeerd.

Dit bedrag wordt als jaarlijks bedrag getoond en is in te zien bij de derde tab. Dit lagere bedrag kan worden aangevuld met financiële middelen uit de Algemene Nabestaandenwet. Of je hiervoor in aanmerking komt, en hoeveel dit precies is, wordt per situatie berekend.

vergeten pensioenen in Nederland

Als extra mogelijkheid is er de optie om jouw persoonlijke gegevens te exporteren als xml-bestand. Dit kan handig zijn om later lokaal op je computer in Excel te openen, of om door te sturen naar een financieel adviseur.

Zelf vergeten pensioenen ophalen

Let op: pensioen ontvangen gaat niet vanzelf. Dit is nog steeds gebaseerd op het zelf ophalen hiervan. De zogenaamde ‘haalschuld’. Dit houdt in dat je zelf je vergeten pensioenen moet claimen bij de desbetreffende pensioenverstrekkers.

Dit is wellicht even lastig, maar tot op heden wel nog zo geregeld. Hetzelfde geldt voor je AOW. Deze moet je zelf aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Je krijgt hier wel 5 maanden van tevoren bericht over.

De website van Mijnpensioenoverzicht.nl is verder helemaal veilig m.b.t. jouw privacy. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw gegevens door derden worden bekeken of opgeslagen. Nadat je uitgelogd bent, worden je gegevens nergens door andere personen opgeslagen.

Ook worden je gegevens niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Tussentijds een kijkje nemen in de status van jouw pensioen is zo af zo gek nog niet. Naast de jaarlijkse UPO brief (het Uniform Pensioenoverzicht) is dit een zeer welkome digitale service die de overheid heeft gerealiseerd.

Scroll naar top
Lees vorig bericht:
Autofinanciering: berekenen en aanvragen

Je wilt een auto financieren. Voordat je een aanvraag indient, moet je eerst je autofinanciering berekenen. Dit doe je direct...

Sluiten