Zodra je cryptocurrency koopt kom je voor een belangrijke keuze te staan; hoe sla je de munten veilig op? Ook voor digitale munten heb je een portemonnee; de blockchain wallet. Lees snel verder in deze Blockchain wallet review wat het precies inhoudt en hoe je zelf een blockchain wallet kunt gebruiken!
Blockchain wallet gebruiken - een stappenplan
- 1 - Kies een broker: - Kies een geschikte broker (wij raden eToro aan).
- 2 - Geld storten - Kies een van de vele betalingsopties om geld te storten
- 3 - Koop een cryptocurrency: - Zoek een interessante cryptocurrency en koop zoveel als je wilt!
- 4 - Sla de crypto op in een blockchain wallet: - Stuur de crypto naar de door jouw gekozen blockchain wallet!
Gemakkelijk en snel handelen in cryptocurrency, maak dan direct een account aan bij eToro!
Blockchain is voor veel handelaren nog erg ingewikkeld. De termen blockchain wallet Ethereum, blockchain wallet Ripple en Bitcoin wallet blockchain kom je overal tegen, maar wat houdt de blockchain precies in en hoe gaat het in zijn werking? In dit artikel gaan verdiepen wij ons in de werking en functies van een crypto wallet.
Wat is een Blockchain Wallet?
Cryptocurrencies zijn digitale munten die draaien op een blockchain netwerk.
Dit blockchain netwerk bestaat uit verschillende blocks. Bij een block worden transacties goedgekeurd en in sommige gevallen nieuwe munten gecreรซerd.
Deze digitale munten wil je ook zo veilig mogelijk opslaan; dat doe je in een blockchain wallet.
Een Blockchain wallet is dus een portemonnee die bedoeld is voor cryptocurrency. Er zijn grote verschillen tussen de mogelijkheden die je hebt met een blockchain wallet. Waar je vroeger vooral je munten op kon slaan en kon bewaren in de wallet, zijn er inmiddels allerlei andere mogelijkheden met deze digitale portemonnee.
Zo kun je de munt in een wallet via staking mee laten werken met een netwerk of kun je vanuit je blockchain wallet nieuwe munten kopen of rechtstreeks munten met elkaar verhandelen.
Inmiddels zijn er talloze blockchain wallets op de markt gebracht, sommige specifiek voor รฉรฉn bepaalde munt terwijl andere wallets honderden verschillende munten ondersteunen.
Hoe gebruik ik een Blockchain Wallet?
Om aan de slag te gaan met een blockchain wallet zul je eerst een blockchain cryptomunt moeten kopen. Cryptocurrency kun je op verschillende manieren aanschaffen. Het makkelijkste is om dit te doen bij een online broker / exchange.
Doe je dit bij zoโn exchange, dan heb je een wallet blockchain nodig om je cryptocurrency veilig in te bewaren. Bij een broker bewaar je jouw beleggingen in jouw beleggersportemonnee op het platform zelf, maar deze kun je ook zelf naar een andere blockchain wallet verplaatsen.
Je moet allereerst voor jezelf uitkiezen of je wilt handelen in de vorm van CFDโs of dat je daadwerkelijk de munt wilt kopen. CFDโs hoef je namelijk niet in een wallet op te slaan omdat het dan om contracten gaat, en niet het bezitten van de crypto zelf.
- Stap 4: Kies en koop een cryptocurrency
- Stap 5: Bewaar je net gekochte cryptocurrency
Stap 1: Kies een online broker
De snelste en gemakkelijkste manier om cryptocurrency te kopen is door deze aan te schaffen via een online broker. Hierbij heb je keuze uit veel verschillende brokers.
Er zijn een groot aantal verschillende brokers en deze bieden allemaal verschillende handelsproducten aan. Het is erg belangrijk om te controleren of een broker gereguleerd wordt. Let er dus op dat een broker door minstens รฉรฉn toezichthoudende instantie wordt gereguleerd.
Wil jij cryptomunten kopen en ben je op zoek naar een goede broker? Hieronder vind je een overzicht van goede gereguleerde brokers.
eToro
eToro is echt aan te raden voor cryptocurrency handelaren. eToro bestaat al sinds 2007 en heeft een ruim aantal markten waarin je kunt beleggen.
eToro is het grootste sociale trading platform. Dit houdt in dat zij gebruik maken van sociale functies als een nieuwsfeed met comments, maar ook bijvoorbeeld copytrading. Hiermee kun je eenvoudig trades van de beste beleggers van eToro overnemen met je eigen account en profiteer je dus mee!
Ook kun je bij eToro handelen in meer dan 25 verschillende populaire cryptocurrency-munten zoals Bitcoin en Ethereum.
Het voordeel van eToro is dat het naast cryptocurrency ook nog een groot aanbod andere handelsproducten heeft. Zo kun je bij eToro ook terecht voor het handelen in grondstoffen, indexen, valuta, aandelen en ETFโs.
Als beginner kun je bij eToro gebruik maken van een gratis demo account. Voor dit account hoef je alleen een E-mail adres op te geven en je krijgt virtueel geld om alvast kennis te maken met het platform en om een aantal investeringen uit te proberen voordat je met je eigen geld aan de slag gaat.
Je kunt al beginnen bij eToro bij een lage minimale storting vanaf โฌ42,-.
Wil jij meer informatie over eToro? Lees onder het kopje โbrokersโ onze eToro review of begin direct en maak nu een account aan!
Capital.com
Bij de broker Capital.com kun je crypto verhandelen als CFD.
Capital.com bestaat nog niet erg lang, maar is in de afgelopen jaren erg snel gegroeid. Dit doet Capital.com door snel kantoren te openen door heel Europa om overal goed bereikbaar en zichtbaar te zijn.
Door deze kantoren heeft Capital.com bijvoorbeeld ook licenties bij meerdere toezichthouders. Net als Bij eToro wordt Capital.com ook gereguleerd door de Cypriotische CySEC en daarnaast ook het Britse FCA.
Naast cryptocurrency kun je bij Capital.com eenvoudig investeren in andere handelsproducten zoals aandelen, grondstoffen en diverse valuta.
Alles weten over deze nieuwe broker? Ga dan meteen naar de website en maak je Capital.com account.
Libertex
Libertex bestaat daarentegen al een stuk langer. De broker werd al in 1997 opgericht, en heeft dus ruim ervaring. Ook wonnen ze al meer dan 40 (inter)nationale prijzen voor hun diensten.
Libertex heeft tegenwoordig bijna 3 miljoen gebruikers die overal ter wereld actief zijn. Zelf hebben ze een hoofdkantoor in Cyprus, waar ze net als Capital gereguleerd worden door de CySEC.
Bij Libertex kun je beginnen met beleggen vanaf โฌ100 euro, en vindt je een super divers aanbod aan CFDโs van cryptomunten, aandelen, grondstoffen en nog veel meer.
Maak met de groene knop direct een account aan bij Libertex en beleg in een ruim aanbod cryptomunten!
Bitvavo
Ben je op zoek naar een Nederlandse crypto exchange? Dan is Bitvavo een interessant broker voor jou.
Deze broker specialiseert zich volledig in de handel in cryptocurrency en staat geregistreerd bij de DNB (De Nederlandsche Bank). Bitvavo biedt naast de bekende munten zoals Bitcoin en Ethereum ook de kleinere cryptoโs aan.
Je kunt bij Bitvavo meer dan 50 cryptoโs kopen. De verwachtingen zijn dat dit aanbod de komende jaren nog zal gaan uitbreiden.
Via Bitvavo kun je onder andere de Bitcoin zelf kopen, wat inhoudt dat je deze ergens veilig moet opslaan. Je kunt hiervoor de blockchain wallet gebruiken om je aangekochte Bitcoin veilig op te slaan.
Voor beginnende Nederlandse crypto beleggers is het platform van Bitvavo perfect, omdat het platform volledig in het Nederlands is en het interface erg minimalistisch en gebruiksvriendelijk is. Zo kun je in korte tijd bekend met het platform en kun je je volledig richten op het beleggen in cryptoโs.
Bitvavo is erg populair en dit komt onder andere door de lage transactiekosten die het platform met zich meebrengt. Ook kun je gemakkelijk geld storten via een tal van betalingsopties, waaronder de Nederlandse betalingsmethode iDEAL.
Maak gelijk een gratis account aan bij de Nederlandse broker Bitvavo!
Binance
Binance is de bekendste crypto exchange en ook de meest gebruikte exchange ter wereld. Het bedrijf werd in China opgericht en is de populairste optie voor cryptocurrency beleggers die in veel verschillende munten willen investeren.
Binance heeft namelijk een enorm aanbod verschillende munten en is bij veel nieuwe projecten ook favoriet om als eerste de cryptocurrency te lanceren.
Het grote verschil met Capital.com is dat je bij Binance wel investeert in de munt zelf. Zo kun je een de coin kopen en daadwerkelijk in bezit zijn van de munt in plaats van een contract af te sluiten.
Je kunt bij Binance geld storten via iDEAL en daarnaast kun je ook eenvoudig andere betaalmethodes als bankoverschrijving, creditcard of het storten van cryptocurrency zelf gebruiken om je account te financieren.
Maak met de groene knop direct een account aan bij Binance en beleg in een ruim aanbod cryptomunten!
Stap 2: Maak een account aan
Wanneer je jouw keuze hebt gemaakt voor een broker of exchange ben je nog maar een paar stappen verwijderd om cryptocurrency te kopen.
Een van die stappen is natuurlijk het aanmaken van een account bij de broker die je hebt gekozen. In dit voorbeeld kijken we naar het openen van een account bij broker eToro.
Je kunt hier een demoaccount aanmaken door je e-mail adres en wachtwoord op te geven. Zodra je dat gedaan hebt, krijg je toegang tot het eToro platform.
Cryptocurrency kopen doe je natuurlijk met echt geld. Je moet hiervoor eerst jouw account verder verifiรซren. Deze verificatie is elke gereguleerde broker in Europa verplicht om uit te voeren bij al haar klanten.
De verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst, in die vragenlijst controleert eToro of je genoeg kennis en ervaring hebt met het beleggen.
Stap 3: Geld op je account storten
Je kunt bij eToro kiezen uit een van de vele betalingsopties, dit kan bijvoorbeeld eenvoudig via iDEAL
Een van de grote voordelen van eToro is dat je bij deze broker al kan beginnen bij minimale storting van โฌ42,-. Door dit lage bedrag kan bijna iedereen bij deze broker aan de slag.
Kies uit รฉรฉn van de betalingsopties
Stap 4: Kies en koop een cryptocurrency
Je kunt nu je eerste cryptocurrency aankoop doen. Je doet dit bij eToro eenvoudig door te zoeken op bijvoorbeeld โBTCโ en dan op kopen te klikken.
Cryptocurrencies Bij eToro
In de lijst cryptocurrencies kun je ook nog kiezen om te sorteren op de best presterende munten over een bepaalde periode om nog beter inzicht te krijgen in de markt.
Heb je in deze lijst de munt gevonden waar je in wilt gaan investeren? Dan klik je op deze munt om vervolgens op de productpagina te klikken op โOpen positieโ.
Kies je ervoor om cryptocurrency aan te schaffen bij een exchange, moet je een wallet aanschaffen. Dit kun je onder andere doen bij blockchain wallet.
Denk er wel aan dat als je de munt verstuurd naar een wallet ze waarschijnlijk veiliger staan, maar je ze niet meer rechtstreeks kan verkopen. Dit maakt het handelen in crypto omslachtiger.
Stap 5: Crypto opslaan in je Blockchain Wallet
Wanneer je investeert in crypto moet je een plek hebben om deze crypto te bewaren. Dit kan bijvoorbeeld op een veilige manier in de blockchain wallet, blockchain wallet Ripple, blockchain wallet Ethereum en Bitcoin wallet blockchain.
Als je van wallet wilt veranderen zul je het adres moeten zoeken van je oude en nieuwe wallet en deze gebruiken bij het versturen van de exchange. Je moet hierbij goed bij oppassen dat je ze niet naar een foutief adres stuurt want dan kun je ze kwijtraken.
De blockchain wallet Ethereum, blockchain wallet Ripple en Bitcoin wallet blockchain zijn de bekendste blockchain wallets.
Ga meteen aan de slag met handelen in crypto bij eToro en sla je munten op in een blockchain wallet!
Zijn er verschillen tussen Blockchains?
De blockchain maakt het dus mogelijk om op een veilige manier transacties tussen verschillende partijen plaats te laten vinden. De transacties kunnen worden gedaan zonder hiervoor een centrale โtussenpersoonโ nodig te hebben.
Een blockchain is in principe altijd decentraal. Er zijn wel twee varianten van dit blockchaintype. Dit zijn de private en consortium blockchain.
Publieke blockchain
Een publieke blockchain is de bekendste en ook het meest gebruikt. Dit type blockchain is volledig decentraal en open-source.
Dit houdt in dat iedereen deel kan nemen aan het netwerk en de mogelijkheid heeft de informatie in te zien.
Op een publieke blockchain kan iedereen zich aansluiten. Dit is ook direct het grootste voordeel van dit type blockchain. Er geldt namelijk: hoe meer mensen zijn aangesloten, hoe veiliger het netwerk is. Een voorbeeld van een publieke Blockchain is het Bitcoinnetwerk.
Private blockchain
Een tegenhanger van de publieke blockchain is de private blockchain. Hierbij is er dus sprake van een gesloten systeem. Bij deze blockchain kan niet iedereen zomaar lid worden van het netwerk. Slechts een beperkte groep mensen kan informatie toevoegen en informatie inzien.
Bij de private blockchain is er sprake van รฉรฉn eigenaar die bepaalt wie er toegang krijgt tot de blockchain. Hoewel de manier van informatie opslaan wel past bij een blockchain, is dit netwerk dus niet meer decentraal.
Consortiumblockchain
Er bestaat ook een middenweg tussen de publieke en private blockchain. Dit type wordt de consortiumblockchain genoemd. Het gaat hierbij om een samenwerkingsverband tussen meerdere partijen, zoals banken of bedrijven.
In dit geval is de blockchain niet openbaar voor iedereen, maar zijn er wel meerdere eigenaren die op hun beurt mensen toegang kunnen geven tot het netwerk. Zo kan wel iedereen de data inzien, maar kunnen er geen wijzigingen door iedereen worden gemaakt.
Een consortiumblockchain is hiermee een blockchain die ontstaan is als onderdeel van een samenwerkingsverband. De Blockchain wallet is niet openbaar, maar heeft wel meerdere eigenaren. Voorbeelden van deze blockchain zijn die van Ripple en Ethereum.
Ook starten met handelen in verschillende cryptovaluta? Op eToro vind je een groot aantal verschillende crypto om in te handelen. Probeer het nu!
Welke verschillende Blockchain Wallets zijn er?
Er zijn veel verschillende blockchain wallets, niet alleen zijn er specifieke wallets per munt zoals de blockchain wallet ethereum of de blockchain wallet ripple, maar ze verschillen ook in hoe je ze gebruikt.
Zo zijn er mobiele blockchain wallets die je als smartphone-app kunt installeren en gebruiken, het voordeel hiervan is dat je altijd de cryptocurrency bij de hand hebt. Zo kun je waar je ook bent de munt verkopen of versturen.
Een ander voorbeeld van een blockchain wallet is de desktop wallet. Dit is software die je installeert op je computer waar je de munten in op kan slaan, let op dat je de computer waar deze wallet op staat goed beveiligd.
Tot slot kun je ook kiezen voor een hardware wallet. Dit zijn apparaatjes die nog het meest lijken op een USB-stickje, je sluit deze aan op je computer of smartphone en kunt vanuit de software op รฉรฉn van deze apparaten je blockchain wallet beheren.
Het voordeel van een hardware blockchain wallet is dat je munten nooit in contact staan met het internet. Zolang iemand niet jouw hardware wallet heeft komt hij niet bij jouw cryptocurrency.
Start vandaag nog met het opbouwen van jouw crypto portfolio door een nieuw handelsaccount aan te maken bij eToro. Start direct via de groene button hiernaast!
Wanneer gebruik je een Blockchain Wallet?
Een blockchain wallet heb je alleen nodig als je cryptocurrency koopt bij een crypto exchange. Bij een CFD-broker speculeer je alleen op de koers door een contract af te sluiten en krijg je de munt zelf niet.
Als je bij zoโn CFD broker aan de slag gaat heb je dan ook geen blockchain wallet nodig. Je investeringen blijven altijd bij deze broker staan zodat je zo ook weer eenvoudig kunt sluiten zonder dat je een blockchain wallet hoeft te gebruiken.
Koop je crypto bij een reguliere broker, en wil je de munt graag zelf bezitten, dan heb je wel een wallet nodig
Voor- en nadelen Blockchain Wallet
Voordelen
- Veilige opslag
- Betrouwbaar systeem
- Extra opties als staking
- Al je cryptocurrency op รฉรฉn plek
Nadelen
- Vaak afhankelijk van een derde partij zoals een crypto exchange
- Munten versturen naar de blockchain wallet kan soms veel tijd kosten
Tips voordat je de Blockchain Wallet gebruikt
Voordat je zelf aan de slag gaat met je cryptocurrency opslaan in een blockchain wallet is het handig om goed te kijken naar de volgende tips in deze blockchain wallet review. Deze helpen je als beginner geen fouten te maken wanneer je gebruik maakt van je blockchain wallet.
Kijk goed naar welke munten de blockchain wallet ondersteunt
Niet elke blockchain wallet ondersteunt alle verschillende cryptocurrency, zo zijn er specifieke wallets per munt; een blockchain wallet Ethereum, blockchain wallet Ripple en een Bitcoin wallet blockchain. Je moet goed weten welke munten ondersteunt worden door een blockchain wallet.
Als je namelijk je munt verstuurt naar een adres die die munt helemaal niet ondersteunt is de kans erg groot dat je cryptocurrency verdwijnt en dat je de munten nooit meer terug kan vinden. Zorg dus altijd dat je een blockchain wallet kiest die al jouw munten ondersteunt.
Welke extra opties heeft de blockchain wallet?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er allerlei verschillende blockchain wallets. Je kunt kiezen voor online wallets, desktop wallets en voor volledige veiligheid zelfs hardware wallets.
Deze verschillende blockchain wallets komen ook allemaal met hun eigen opties. Een hardware blockchain wallet of offline blockchain wallet biedt vaak weinig extra functies, je kunt er soms wel rechtstreeks cryptocurrency kopen via een ingebouwde exchange.
Online wallets hebben soms ook de mogelijkheid om jouw munten in te zetten voor het netwerk. Je behoudt dan je eigen munten, maar deze helpen het blockchain netwerk onderhouden, je krijgt hier vaak een beloning voor als je hier gebruik van maakt.
Ook handelen in crypto? Maak snel en gemakkelijk een nieuw account aan op eToro en ontdek de kwaliteiten van dit platform!
Veelgestelde vragen
Een blockchain wallet is een plek waar je cryptomunten kan opslaan. Wanneer jij dus besluit om te gaan investeren in cryptocurrency heb je ook een plek nodig om je munten te bewaren. Er zijn verschillende crypto wallet op de markt.
Bij bepaalde brokers krijg je automatisch een wallet, maar je hebt ook wallets van derde partijen die je kunt gebruiken om je munten op te slaan en te versturen over het blockchain network.
Een blockchain wallet is gemaakt om je cryptomunten veilig op te slaan. Uiteraard kun je dan verwachten dat je blockchain wallet veilig is. Doe echter altijd ook zelf onderzoek naar de wallet die je wilt gebruiken.
Er zijn wallets beschikbaar van veel verschillende aanbieders. Elke wallet heeft zijn eigen functionaliteiten en sommige wallets zijn speciaal gemaakt voor specifieke cryptocurrencies. Het doel van een wallet is uiteindelijk altijd het veilig opslaan van je crypto munten en een plek bieden waaruit jij je munten kunt versturen of verkopen.
Bij een blockchain wallet hoort een adres waar je de munten naar toe kunt versturen. Dit is of een lange code van letters en cijfers of het komt in de vorm van een QR-code, je kunt dit adres invullen op de plek waar je nu nog je cryptocurrency hebt staan om zo de munten naar de blockchain wallet te versturen.
Smart contract zijn zelfgegenereerde overeenkomsten op basis van blockchaintechnologie. Ze zetten automatisch acties of betalingen in gang zodra aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Er wordt voorspeld dat smart contracts in de toekomst gebruik zullen maken van realtime-informatie, zoals GPS-data van assets, om zo een gebeurtenis in gang te zetten, zoals de overdracht van een eigendom.
Blockchain-technologie is geen universele oplossing die in alle gevallen gebruikt kan worden. In het enthousiasme rondom blockchain gebeurt het vaak dat developers door middel van blockchain-technologie problemen proberen op te lossen die er niet zijn.
De blockchain technologie wordt op dit moment veel gebruikt in verschillende gebieden en met verschillende doeleinden. De techniek erachter wordt dan ook veel bijgeschaafd en aangepast. Enkele voorbeelden van bekende blockchain platforms zijn Ripple, Ethereum en Linq.
Blockchain Wallet Review: Conclusie
Velen zien de toekomst van ons geld in blockchain netwerken zoals dat van de cryptocurrency Bitcoin. Als steeds meer mensen gaan investeren in cryptocurrency hebben deze beleggers ook hun eigen blockchain wallet nodig.
Ook deze Blockchain wallets blijven zich ontwikkelen en worden steeds makkelijker te gebruiken voor consumenten. Het wachten is nog op blockchain wallets die je ook eenvoudig in winkels kunt gebruiken voor betalingen.
Wil je gemakkelijk en eenvoudig beleggen in cryptocurrency, maak dan gemakkelijk een account aan bij eToro!
Sander werkt reeds jaren als financieel analyst en is freelance schrijver voor diverse financiรซle websites.