Zakelijke Lening (2019)

Zakelijke leningHier lees je alles over hoe je de beste zakelijke lening aanvraagt. Online vind je namelijk kredietverstrekkers die een stuk voordeliger zijn dan de gevestigde banken.

Zorg alvorens je een zakelijke lening aanvraagt dat:

 • Je bedrijf minimaal 1 jaar bestaat
 • Je een balans bijhoudt volgens de wet
 • Je bedrijf minimaal 50.000 euro per jaar omzet

456 ondernemers ontvangen vandaag offertes.

TIP: Hieronder vind je partijen die o.a. bekend zijn van het FD en RTL Z, evenals extra financiële producten die jouw onderneming kunnen stroomlijnen en opschalen. 

B2 BusinessLeningB2 BusinessLening biedt een zakelijke lening aan vanaf €2000 zónder jaarcijfers of BKR toetsing. Er wordt gevraagd om bankafschriften van de laatste 3 maanden. De looptijd ligt tussen de 6-18 maanden. De rente is 2,9% per maand en er wordt éénmalig 2.95% aan afsluitkosten berekend over de gehele ondernemerslening. Bij goedkeuring ontvang je het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Je onderneming moet min. 1 jaar bestaan, met een jaaromzet van min. 50.000 euro. Je mag boetevrij aflossen en een onderpand is niet nodig.


BridgeFundBridgeFund verstrekt zakelijke leningen vanaf €5.000 euro zónder jaarcijfers of businessplan. Je moet een minimale jaarlijkse omzet hebben van €75.0000 en minstens 12 maanden ingeschreven staan bij de KvK. Er is geen onderpand nodig en aflossen is kosteloos. Na een online aanvraag weet je binnen enkele minuten of je geaccepteerd wordt, en na 24 uur weet je hoeveel je kunt lenen. Iedere werkdag los je een deel automatisch af. BridgeFund is zeer geschikt voor bedrijven in de horeca, detailhandel en e-commerce.


New10New10 is een initiatief van ABN AMRO gericht op de moderne ondernemer. Ze bieden leningen tussen 20.000 en 250.000 euro. Je kunt ook een bestaande lening laten herfinancieren tegen een lagere rente. New10 onderscheidt zich door simpel en binnen 1 minuut duidelijk te maken of je in aanmerking komt. Dit doen ze door processen te automatiseren. Je onderneming moet o.a. min 2 jaar bij de KvK ingeschreven staan, min 100.000 euro omzet maken en het afgelopen jaar winst behaald hebben.


KredietVooruitKredietVooruit biedt bedrijfskrediet aan vanaf 3.000 euro, tot 250.000 euro en richt zich op ondernemingen die pin of online betalingen ontvangen in een fysieke winkel of online. Terugbetaling geschied door het inhouden van een percentage op de pin en online betalingen in je onderneming. Dit gaat geheel automatisch via dagelijkse incasso. De looptijd van een lening is 3 of 6 maanden. Om in aanmerking te komen moet je onderneming minstens 1 jaar bestaan en minimaal 50.000 euro per jaar omzetten.

Zakelijke leningen (PDF)

Email

Download alle aanbieders van zakelijke leningen in één handige PDF met als bonus: 5 EXTRA aanbieders (totaal 9). Daarnaast ontvang je van ons een notificatie zodra zich een nieuwe zakelijke aanbieder op de markt begeeft.

We sturen géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

Extra financiële producten

Naast een zakelijke lening zijn er legio financiële producten die jouw onderneming efficiënter kunnen maken. Door het stroomlijnen van financiële zaken maak je tijd vrij om meer te ondernemen zodat je je onderneming kunt opschalen. Hierbij een selectie van de meest gebruikte financiële bankproducten.

Mastercard BusinessMastercard Business is een zakelijke creditcard voor ondernemingen tot 50 werknemers. Een Corporate creditcard geldt vanaf 50 werknemers. Uitgaven van medewerkers zijn online in te zien, en direct te exporteren voor de administratie. Iedere aankoop is 180 dagen verzekerd. De kosten bedragen gemiddeld 35 euro per jaar. Mastercard wordt wereldwijd geaccepteerd als digitaal betaalmiddel, en in Nederland uitgegeven door International Card Services B.V. (ICS). Momenteel is deze kaart het eerste jaar gratis en krijg je 25 euro cadeau.


Extra: zakelijke rekeningZakelijke Rekening – Als ondernemer onderscheidt een zakelijke rekening jouw onderneming van je privéleven. Al je inkomsten en uitgaven worden netjes binnen één centrale rekening bijgehouden. Bij iedere serieuze onderneming lopen financiële transacties via een zakelijk rekening wat ook zorgt voor een professionele uitstraling. Welke bank het beste bij jouw onderneming past, hangt af van diverse factoren zoals de omvang van je bedrijf, of je starter bent of niet, de kosten per transactie, en meer.


Extra: boekhoudprogramma'sBoekhoudprogramma – Iedere ondernemer is bijna dagelijks met zijn administratie bezig. Soms maar enkele minuten met het inscannen van bonnen, en soms vele uren achtereen om een kwartaalaangifte voor te bereiden. Een boekhoudprogramma is anno 2018 niet meer weg te denken. Door het gebruik van een handige app en het koppelen van je zakelijke rekening bespaar je met gemak vele kostbare uren per week. Vergelijk zelf 7 online aanbieders op diverse belangrijke eigenschappen.


Ben je op zoek naar een lening zonder jaarcijfers, bkr registratie of ondernemingsplan wilt afsluiten. Dan moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen die niet altijd even makkelijk zijn te bewerkstelligen.

Factoren die hier invloed op hebben: geregistreerde coderingen bij het bkr, doelstellingen van je onderneming en uiteraard de hoogte van het gewenste financieringsbedrag. De volgende punten zullen we met je doornemen:

 1. Wat is een zakelijke lening?
 2. Kom je in aanmerking zonder jaarcijfers?
 3. Welke kosten en voorwaarden gelden er?

1. Wat is een zakelijke lening?

Zakelijke lening definitieEen zakelijke lening wordt gebruikt als bedrijfskrediet voor je onderneming en wordt gestort op je zakelijke rekening. De onderneming kan een eenmanszaak, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV betreffen.

Deze bedrijfslening, ook wel MKB-krediet genoemd, wordt gebruikt als investering in roerende of niet roerende goederen die belangrijk zijn om de onderneming naar een hoger plan te brengen. Denk aan de huur van een bedrijfspand, zakelijke inboedel, materialen en personeel.

De lening wordt meestal per specifieke situatie berekend en kent altijd een uniek contract. De volgende eigenschappen worden opgenomen in het contract:

 • Hoogte leenbedrag
 • Rentepercentage
 • Looptijd rentevastperiode
 • Totale looptijd van de lening
 • Opnameregeling (totaal of gedeeltelijk)
 • Aflossingsregeling (hoogte en termijn)
 • Onderpand specificaties (bv hypotheek)

Een vaste rente is gebruikelijk, maar er zijn ook leningverstrekkers die een variabele rente aanbieden. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Naast bovengenoemde kenmerken wordt een financiële toetsing meegenomen in het contract. Hierin staat hoe ‘financieel gezond’ je op dit moment bent en hoe dit naar verloop van tijd zich zal ontwikkelen.

Ook kunnen er tussentijds contactmomenten worden ingepland om de actuele situatie te toetsen. Indien nodig kunnen er additioneel nieuwe afspraken gemaakt worden om zaken ten gunste van beide partijen bij te stellen.

Met name snel zakelijk geld lenen zonder bkr of jaarcijfers behoeft vaak een tussentijdse toetsing om risico’s zoveel mogelijk in te perken. Let wel, hier zijn wel extra kosten mee gemoeid.

Voor wie is deze lening geschikt?

Grote of kleine ondernemingEerder genoemde ondernemingsvormen kunnen aanspraak maken op een grote of kleine zakelijke lening. Deze zijn vanzelfsprekend in het bezit van een KvK nummer en een BTW nummer.

Wel zit er een groot verschil tussen reeds bestaande ondernemingen die al enkele jaren op de teller hebben staan, en nieuwe ondernemingen.

Bezit je een bestaande onderneming en wil je deze opnieuw zakelijk financieren? Dan worden jaarcijfers gevraagd van de meest recent afgesloten boekjaren. Jaarrekeningen kun je ook opvragen bij de KvK.

Betreft het een nieuwe onderneming, dan is het kunnen overleggen van een gedegen ondernemingsplan vereist. Hierin moeten prognose-cijfers worden opgenomen die getoetst zijn bij een financieel adviseur.

Bestaat jouw onderneming korter dan één jaar dan kom je meestal nog niet in aanmerking. Je kunt dan wachten of overwegen een persoonlijke lening of krediet aan te vragen.

2. Krediet zonder jaarcijfers

Wil je een bedrijfskrediet zonder jaarcijfers aanvragen? Het is dan van belang dat je een doordacht ondernemingsplan kunt overleggen. Deze geeft de kredietverstrekker zekerheid om met jou in zee te gaan.

Jouw persoonlijke financiële situatie zal uitvoerig worden besproken. Indien je in het bezit bent van persoonlijke schulden, kan het moeizaam zijn om daar bovenop zakelijk krediet aan te vragen. Op zich is dit een logisch gegeven, maar houd hier altijd rekening mee. Transparantie staat voorop; met name bij het uitlenen van hoge bedragen.


Jouw aflossingscapaciteit, vermogenspositie en vooruitzichten in de branche waarin je werkzaam bent, zullen doorgenomen worden. De balans tussen het netto resultaat uit jouw onderneming en het eigen vermogen wordt zorgvuldig bepaald. Op termijn geeft dit niet alleen de leningaanbieder zekerheid; ook jijzelf zult er rustiger van slapen als je weet dat zaken goed zijn geregeld.

Hoe zit het met het BKR?

Zakelijk geld en BKRSta je met een negatieve codering te boek bij het BKR, dan kun je alsnog zakelijk geld lenen zonder bank of bkr toetsing. In dit geval zul je wel banken en het BKR moeten mijden.

Een reguliere bank zal namelijk altijd een bkr toetsing aanvragen om jouw kredietwaardigheid te polsen.

Populaire alternatieve opties zijn geld lenen van via particulieren. Dit kunnen individuele personen zijn of investeringsmaatschappijen die heil zien in jouw ondernemingsplan.

Deze staan tegenwoordig bij het grote publiek bekend als ‘crowdlending platforms’.

Geld lenen aan BV

Ben jijzelf DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in een BV, dan kun je ook eventueel privé geld lenen aan de BV. Dit is een geheel andere opzet waarbij je eigen vermogen ter beschikking stelt aan de BV.

Indien je hiertoe besluit is het van groot belang dat je alle zakelijke richtlijnen voor een dergelijke lening zwart op wit zet in de overeenkomst. Iedere ander aandeelhouder moet vanzelfsprekend op de hoogte worden gesteld en de overeenkomst goedkeuren voordat deze wordt ondertekend.

Deze zakelijk lening wordt steeds vaker toegepast bij een familielid of goede bekende. Een bedrijfskrediet aan de BV van je kind schenken is een welbekende vorm. Zo kun je bijvoorbeeld je zoon of dochter een duwtje in de rug geven met eigen geld. Bij de belastingdienst kun je extra voordeel halen (belastingaftrek) en omdat jij de controle hebt ook de rente voor je kind laag houden.

3. Zakelijke lening berekenen

Kosten & voorwaardenHet is belangrijk om de kosten van je zakelijke lening te berekenen. Kosten kunnen voortkomen uit:

 • Afsluitprovisie (rond de 1%)
 • Maandelijkse rente
 • Rentevastpremie
 • Extra aflossen op de lening
 • Aanpassingen aan contract
 • Oversluiten van een lening
 • Aflossen gehele lening

Laten we met deze voorbeeldsituatie de lening gaan berekenen:

Grafisch ontwerper Johan begint een eenmanszaak. In de volksmond wordt hij ook wel ZZP-er genoemd. Johan wil voor de aanschaf van computerapparatuur en kantoorinrichting een goedkope zakelijke lening van 10.000 afsluiten.

 • Afsluitprovisie: Allereerst krijgt Johan te maken met de eenmalige kosten van de afsluitprovisie. Bijvoorbeeld 1% van 10.000 = 100. Hier zit vaak wel een minimum aan verbonden. Dus kijk niet gek op als je afsluitprovisie een stuk hoger is. Tussen de 200 en 300 is gebruikelijk.
 • Maandelijkse rente: Johan heeft een maandelijkse rente bedongen van 5% met een looptijd van vijf jaar. Jaarlijks betaalt hij aan rente: 10.000 x 0,05 = 500. Dit komt maandelijks neer op 500 / 12 = €41.6 p/maand.
 • Rentevastpremie: Indien Johan niet direct gebruik maakt van het gehele afgesproken leenbedrag, dan is de kans groot dat hij rentepremie moet betalen over het nog niet opgenomen bedrag. Het gaat hier meestal om een iets lager rentepercentage. In dit geval is 3% een reëel percentage. Een voorbeeld:

Stel dat Johan van het totaalbedrag €5000 direct gebruikt en €5000 nog onaangebroken laat. Dan moet hij over dit resterende bedrag (€5000) 3% rente per jaar gaan betalen. 3% van €5000 is €150. Bij het twee maanden later pas gebruiken van het geld betaalt hij dus 2/12 deel van die €150, want neerkomt op eenmalig €25 euro.

 • Extra aflossen op de lening: Johan heeft een vast rentetarief afgesproken over een vaste periode. Dan blijkt dat hij wegens een grote opdracht een financiële meevaller heeft. Hij wil vroegtijdig een deel van de lening gaan aflossen. In dit geval moet hij wellicht een aflossingsboete betalen. Een bedrag tussen de €100 en €200 is normaal.
 • Aanpassingen aan contract: Bij het plotseling veranderen van zijn zakelijke situatie moeten er gegevens aangepast worden. Ook dit gaat gepaard met extra kosten. Denk aan een bedrag tussen de €100 en €200.
 • Oversluiten van een lening: Johan bedenkt plotseling dat hij nog een persoonlijke lening heeft lopen. Hij wil deze voor een deel oversluiten naar zijn goedkope zakelijke lening. Dat kan, maar dat kost hem wel rond de €100.
 • Aflossen gehele lening: En dan het allerbelangrijkste. De gehele lening moet binnen 5 jaar geheel worden terugbetaald. Dit kan in een keer of door na overleg maandelijks af te lossen. In het geval van Johan kun je met de volgende berekening denken aan 10.000 / 60 maanden = 167 per maand

CONCLUSIE: Zonder extra kosten te maken zou Johan bij bovengenoemde aflossingsregeling (5 jaar lang) maandelijks moeten betalen: €41.6 (rente) + 167 (aflossen) 208,60 (excl. afsluitprovisie) p/maand.

Voorwaarden

OnderpandIedere geldverstrekker zal zijn eigen opgemaakte voorwaarden stellen. De grotere banken hanteren voorwaarden die min of meer overeen komen. Lees deze uiteraard zorgvuldig door.

Om zekerheid te krijgen is een onderpand gewenst. Zeker wanneer je nog geen bewijs van jaarcijfers kunt laten zien. Voorbeelden van een onderpand kunnen zijn:

 1. Hypotheek
 2. Effecten belening
 3. Belening levensverzekering
 4. Auto, camper, motor of boot

Een zakelijke hypothecaire lening behoort ook tot een van de mogelijkheden, maar is complexer. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw huidige hypotheekverstrekker.

Waar sluit ik goedkoop zakelijk krediet af?

Goedkoop zakelijk geld lenen is wel degelijk mogelijk. Met name kleinere kortlopende kredieten hoeven niet als molensteen om de nek hangen. Denk aan factoring en voorschotten op pinbetalingen. Download bijhorende aanbieders hierboven middels het formulier.

Er wordt uiteraard wel een professioneel ondernemingsplan van je verwacht waarin een voorspelling van de omzet en winsten wordt uiteengezet.

Er zijn online zakelijk kredietverstrekkers actief die start-up ondernemingen aan een bedrijfslening willen helpen. Lees altijd wat bevindingen zijn van andere ondernemers die eerder een ervaring hebben opgedaan. Niet iedere partij is namelijk even voordelig.

Naast zogenaamde ‘angel investeerders’, die het leeuwendeel van een bedrijfskrediet kunnen aanbieden, bestaat er ook de optie om bij vele kleine investeerders een groot leenbedrag te verzamelen. Geldvoorelkaar.nl is een bekend online platform waar dit gebeurt. Zie ook de video hieronder:

Kun je geld lenen als ZZP-er?

Als ZZP-er kun je zeker in het begin moeilijk papierwerk overhandigen aan de bank. Om deze rede is het dan ook moeilijk om geld te lenen als je net als ZZP-er begonnen bent. Toch zijn er zaken die kredietverstrekkers zekerheid kunnen bieden om alsnog een lening te verstrekken.

 • Bezit je een woning op jouw naam, dan maak je meer kans op een lening
 • Heb je (nog) geen BKR codering, dan maak je ook extra kans op een lening

Werk je meer dan 3 jaar als ZZP-er, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een lening. Zeker als je bovengenoemde punten kunt beamen. Veel geldverstrekkers bieden de lening dan wel privé aan. Dit houdt in dat je de lening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Wil je juist geld gebruiken om in je bedrijf te investeren, dan moet je een zakelijke lening afsluiten zoals hierboven besproken. Deze is speciaal ontworpen voor dit doeleind. Een zakelijke lening bevat heel andere voorwaarden, dus lees de kleine lettertjes goed alvorens je hiervoor tekent.

De noodzaak om geld te lenen is bij sommige zelfstandigen vaker een feit dan bij anderen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Over het algemeen heeft dit te maken met een structurele disbalans tussen inkomsten en uitgaven.

Wanneer je iedere maand net iets teveel uitgeeft dan binnen krijgt, dan zul je altijd met een rekening courant krediet te maken krijgen. Dit is op te lossen door je kosten en baten eens goed te analyseren en de onnodige kosten te royeren.

Concluderend

Niet iedere ondernemer heeft direct een bedrijfslening nodig. Maar mis je budget om apparatuur, inboedel en/of goederen in te kopen? Dan kan zakelijk geld lenen om een bedrijf te starten juist een uitkomst bieden.

Heb je geen registratie bij het BKR en is een toetsing geen probleem? Vraag dan offertes op en vergelijk o.a. de afsluitkosten en rentetarieven met elkaar. Aanbieders berekeningen graag jouw opties voor je uit. Let wel, zowel intermediairs als banken vergelijken is cruciaal.

Kun jij als ZZP-er wegens het ontbreken van jaarcijfers of een positieve bkr codering niet bij de grote banken terecht? Kijk dan eens op onze aanbieders pagina of ga eventueel in gesprek met je ouders of een ander vermogend familielid.

Als je je zoektocht vol goede moet doorzet is de kans groot dat je investeerders zult ontmoeten die geloven in jouw ondernemingsplan en met liefde willen investeren in jouw onderneming.

Zakelijke Lening (2019)
5 (100%) 2 votes
TIP: Ben je nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet

One thought on “Zakelijke Lening (2019)

Comments are closed.