Zakelijke Lening

Laatste update:

Ben je als starter of ervaren ondernemer op zoek naar een zakelijke lening? Vergelijk dan de 5 beste zakelijke leningen die je zelf online kunt aanvragen.

 • Stap 1: vraag 5 gratis offertes aan
 • Stap 2: vergelijk en kies de beste uit
 • Stap 3: ontvang financiering in 24 uur

ℹ️ Hoe meer offertes je aanvraagt, hoe beter je kunt vergelijken én hoe minder je aan (rente)kosten betaalt. Ook zonder jaarcijfers en/of met negatieve BKR.

 • Vanaf €1.000,-
 • Hoge acceptatie
TIP

Zakelijke lening aanvragen

17 ondernemers vergelijken nu met je mee…

 B2 Business LeningNew10
Aanbieder     
Sinds20152017201620182017
KantoorAmsterdamEngelandAmsterdamAmsterdamAmsterdam
OorsprongZwedenFinlandNederlandNederlandNederland
MoederbedrijfQredFerratumSwishfundBridgefundABN AMRO
Beoordeling108,87,4 10 9,4
      
Lening     
Looptijd6, 9, 12 mnd6 – 18 mnd3, 6, 12 mnd3 – 24 mnd3 – 60 mnd
Min. lening€ 1k€ 2k€ 3k€ 5k€ 5k
Max. lening€ 50k€ 100k€ 250k€ 250k€ 1m
Rente vanafGeen*2,90%1,50%1,50%3,00%
BKR registratieNeeNeeNeeNeeNee
Eerder aflossenJa, gratisJa, gratisJa, gratisJa, gratisJa, gratis
      
Aanvraag     
BKR toetsingNeeNeeNeeJaJa
Duur aanvraag1 min5 min10 min5 min15 min
Offerte lening1 uur24 uur24 uur24 uur24 uur
Jaarcijfers nodigNeeNeeNeeNee3 mnd
Onderpand nodigNeeNeeNeeNeeNee
Minimale omzet€ 0,00 p/j€ 50k p/j€ 50k p/j€ 75k p/j€ 50k p/j
KvK minimaalN.v.t.1 jaar1 jaar1 jaar15 maanden
Type klantenzzp/vof/bvzzp/vof/bvzzp/vof/bvzzp/vof/bvzzp/vof/bv
 
AanbiederLening% vanaf 
1 – 50kPrijs*
B2 Business Lening2 – 100k2,90%
3 – 250k1,50%
5 – 250k1,50%
New105k – 1m3,00%

* Qeld hanteert een vast maandelijks bedrag dat je betaalt voor de lening

Details aanbieders

Qeld verstrekt een zakelijk lening vanaf €1000 met een looptijd van 6, 12 of 18 maanden. Ze hanteren geen rente maar een vast maandelijks bedrag dat wordt berekent aan de hand van jouw zogenaamde Qeld-score. Qeld’s aanvraagproces maakt snel zakelijk geld lenen mogelijk. Je kunt namelijk alles op dezelfde dag regelen. Qeld is onderdeel van het moederbedrijf Qred Företagslån AB en komt oorspronkelijk uit Zweden. In Zweden is Qeld geregistreerd bij de Zweedse kamer van koophandel en autoriteit financiële markten. Sinds 2018 zijn ze actief in Nederland en populair bij het MKB.

 • Vanaf €1.000
 • Vaste prijs p/mnd
 • Omzet min. €30k p/j

B2 Business LeningB2 Business Lening biedt zakelijk krediet aan vanaf €2000 zónder jaarcijfers of BKR toetsing. Er wordt gevraagd om bankafschriften van de laatste 3 maanden. De looptijd ligt tussen de 6-18 maanden. De rente is 2,9% per maand en er wordt éénmalig 2.95% aan afsluitkosten berekend over de gehele ondernemerslening. Na goedkeuring ontvang je het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Je onderneming moet min. 1 jaar bestaan, met een jaaromzet van min. €50.000. Je mag boetevrij aflossen en een onderpand is niet nodig.

 • Vanaf €2.000
 • Rente: 2,9%
 • Omzet min. €50k p/j

Swishfund biedt een bedrijfslening aan vanaf €3000 en profileert zich als snelle lening-verstrekker. Met een relatief lage rente van 1,5% is Swishfund aantrekkelijk, maar hierbij komt nog een afsluitprovisie van 1 tot 6% van de totale leensom. Aflossen geschied volledig automatisch zodat je er zeker bent dan de je de lening ook afbetaalt. Swishfund is populair geworden door o.a. hun ludieke TV reclame waarin ze de gevestigde (trage) banken belachelijk maken. Ze zijn onderdeel van Swishfund Nederland B.V. en gevestigd in Bussum. 

 • Min. €3.000
 • Rente v.a. 1,5%
 • Omzet min. €50k p/j

BridgeFundBridge Fund verstrekt zakelijke leningen vanaf €5.000 zónder jaarcijfers of businessplan. Je moet een minimale jaarlijkse omzet hebben van €75.0000 en minstens 12 maanden ingeschreven staan bij de KvK. Er is geen onderpand nodig en aflossen is kosteloos. Na online aanvragen weet je binnen enkele minuten of je geaccepteerd wordt, en na 24 uur weet je hoeveel je kunt lenen. Iedere werkdag los je een deel automatisch af. BridgeFund is met name geschikt voor bedrijven in de horeca, detailhandel en e-commerce.

 • Vanaf €5.000
 • Rente v.a. 1,5%
 • Omzet min. €75k p/j

New10New10 is een initiatief van ABN AMRO gericht op de moderne ondernemer. Je kunt een zakelijke lening aanvragen tussen de €5.000 en €1.000.000. Je kunt ook een bestaande lening laten herfinancieren tegen een lagere rente. New10 onderscheidt zich door simpel en binnen 15 min. duidelijk te maken of je in aanmerking komt. Dit doen ze door processen te automatiseren. Je onderneming moet minimaal 15 maanden bij de KvK ingeschreven staan, min. €50.000 omzet maken en het afgelopen jaar winst behaald hebben. Lees hier ons uitgebreide review over New10.

 • Vanaf €5.000
 • Rente v.a. 3,0%
 • Omzet min. €50k p/j

Zakelijke lening aangevraagd, en dan?

Na je aanvraag wacht je af of jouw aanvraag wordt geaccepteerd. Is dit het geval, dan ontvang je een voorstel dat je kunt afsluiten. Dit zakelijke voorstel kan afwijken van jouw gevraagde leensom. Ga je akkoord, onderteken dan het leencontract en identificeer je d.m.v. een selfie of iDIN verificatie, afhankelijk van de aanbieder. Hierna ontvang je de financiering binnen 48 uur op je rekening.

Wat is een zakelijke leningEen zakelijke lening is een geldbedrag dat door een zakelijk kredietvertrekker wordt uitgeleend aan ondernemers. Dit is bijvoorbeeld een eenmanszaak, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV zijn. De lening wordt meestal als bedrijfskrediet gestort op de zakelijke rekening van een bedrijf.

Deze bedrijfslening, ook wel MKB-krediet of zakelijke financiering genoemd, wordt gebruikt als werkkapitaal in roerende of niet roerende goederen die nodig zijn om de onderneming naar een hoger plan te brengen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor de huur van een bedrijfspand of het betalen van een zakelijke inboedel, materialen en/of personeel.

De lening wordt berekend aan de hand van de kenmerken van jouw onderneming en andere zakelijke informatie die als belangrijk gezien wordt. Na goedkeuring wordt deze verzilverd met een contract.

Een ZZP’er, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV kan een grote of kleine zakelijke lening aanvragen. Bijvoorbeeld een kleine kapperszaak, een nieuwe Bagel & Beans franchise, een tech start-up, of succesvolle scale-up zoals Adyen. Eigenlijk alle type ondernemers in Nederland met een goed business plan en een dagelijks gezond functionerend bedrijf.

Is jouw onderneming al enkele jaren oud en wil je deze zakelijk extra financieren? Dan worden jaarcijfers gevraagd van recent afgesloten boekjaren. Jaarrekeningen kun je ook opvragen bij de KvK.

Betreft het een nieuwe onderneming, dan is voor de financiering een ondernemingsplan vereist waarin je het werkkapitaal justificeert. Belangrijk: gebruik hierin altijd prognose-cijfers die getoetst zijn door een financieel adviseur.

Bestaat jouw onderneming korter dan één jaar dan kom je meestal nog niet in aanmerking. Je kunt dan wachten of overwegen een persoonlijke lening of krediet aan te vragen.

Gebruik allereerst de website van een zakelijk kredietverstrekker voor het aanvragen van een offerte. Na je aanvraag wordt een zakelijke financiële toetsing gedaan waaruit meer waardevolle informatie loskomt. Hierin staat bijvoorbeeld hoe ‘financieel gezond’ jouw ondermening is en hoe dit naar verloop van tijd zich zal ontwikkelen.

Na goedkeuring wordt er tussentijds contact opgenomen om de actuele situatie van jouw bedrijf te toetsen. Indien nodig kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden om zaken ten gunste van beide partijen bij te stellen.

Bij snel zakelijk geld lenen zonder BKR of jaarcijfers is het belangrijk dat direct een tussentijdse toetsing plaatsvindt om risico’s zo veel mogelijk in te perken. Hier zijn extra kosten mee gemoeid.

Een vaste rente is gebruikelijk, maar er zijn ook kredietverstrekkers die een variabele rente hanteren op de financiering voor ondernemers. De kosten van deze rente zijn fiscaal aftrekbaar.

Wil je een bedrijfskrediet zonder jaarcijfers aanvragen? Het is dan van belang dat je een doordacht ondernemingsplan van je bedrijf kunt overleggen. Deze geeft de kredietverstrekker direct zekerheid om met jou in zee te gaan.

Zo zullen bijvoorbeeld jouw aflossingscapaciteit, vermogenspositie en vooruitzichten in de branche waarin je werkzaam bent, doorgenomen worden. De zakelijke balans tussen het netto resultaat uit jouw onderneming en het eigen vermogen wordt o.a. bepaald.

Indien je in het bezit bent van persoonlijke schulden, kan het moeizaam zijn om zakelijk krediet aan te vragen. Neem bijvoorbeeld contact op met schuldeisers om dit op te lossen. Transparantie staat namelijk voorop; met name bij het uitlenen van een hoge zakelijke financiering. Dit geldt voor àlle ondernemers.

Iedere verstrekker van een zakelijke lening heeft zijn eigen voorwaarden. Lees deze informatie zorgvuldig door. Om zekerheid te krijgen is onderpand wenselijk. Zeker wanneer je nog geen jaarcijfers van je bedrijf kunt laten zien. 

Denk bijvoorbeeld aan onderpand zoals:

 1. Hypotheek
 2. Effecten belening
 3. Belening levensverzekering
 4. Auto, camper, motor of boot

Een zakelijke hypothecaire lening behoort ook tot een van de mogelijkheden, maar is complexer. Neem voor meer informatie over dit type financiering contact op met jouw hypotheekverstrekker.

Veelgestelde vragen

Of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een zakelijke financiering kun je direct achterhalen door het aanvraag-proces op de websites van zakelijke kredietverstrekkers te doorlopen.

Voordat je start met aanvragen, dien je minimaal 1 jaar ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Ten tweede dienen ondernemers een minimale jaaromzet (vanaf €50.000) te hebben zonder grote zakelijke schulden. 

Weet je het niet zeker, schroom dan niet om telefonisch of online contact op te nemen met de kredietverstrekker die jou hiermee verder kan helpen.

Dit is variabel en afhankelijk van de zakelijke geldverstrekker en de hoogte van de financiering. De looptijd is voor een gemiddeld bedrijf minimaal 3 maanden tot enkele jaren. In deze periode dien je een stukje rente en aflossing terug te betalen.

Ja, bij alle online aanbieders kun je een zakelijke lening tegenwoordig zonder boete vervroegd aflossen. Dit kan bijvoorbeeld positief helpen wanneer jouw onderneming op korte termijn onverwacht heel succesvol blijkt te zijn.

De kosten van een zakelijke lening zijn opgebouwd uit:

 • Eventuele afsluitprovisie
 • Maandelijkse/wekelijkse rente
 • Aflossing per maand/pinbetaling

Iedere kredietverstrekker heeft zijn eigen wijze van kosten berekenen. Dit is afhankelijk van het type bedrijfslening. Betreft het een grote eenmalige som of is de lening opgedeeld in kleinere delen?

Sommige partijen brengen extra kosten in rekening voor vervroegd aflossen en/of het wijzigen van gegevens, maar bij de meesten kun je direct boetevrij rentekosten betalen. Neem altijd even contact op wanneer het onzeker blijkt uit de voorwaarden.

Als ZZP’er kun je in het begin onmogelijk het nodige papierwerk overhandigen aan de bank. Toch zijn er 2 zaken die kredietverstrekkers zekerheid bieden om een zakelijke lening te verstrekken aan dit type zelfstandige ondernemers:

 1. Bezit je een woning op jouw naam, dan maak je meer kans op een lening
 2. Heb je (nog) geen BKR codering, dan maak je extra kans op een lening

Werk je meer dan 2 à 3 jaar als ZZP’er, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Veel geldverstrekkers bieden de lening dan wel privé aan. Dit houdt in dat je de lening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Wil je de financiering juist gebruiken om in je bedrijf te investeren, dan moet je een zakelijke lening afsluiten zoals hierboven besproken. Deze is speciaal ontworpen voor dit doeleind. 

Goedkoop zakelijk lenen is mogelijk met een kleiner kortlopend krediet. Denk bijvoorbeeld aan factoring of voorschotten op pinbetalingen.

Het is belangrijk dat jouw bedrijf regelmatig facturen uitstuurt of (online) pinbetalingen ontvangt. Het terug moeten betalen van rentekosten en aflossing geschiedt dan ook op een korter termijn.

Als DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in een BV kun je privé geld uitlenen aan de BV t.b.v. werkkapitaal. Dit is een opzet waarbij je eigen vermogen ter beschikking stelt aan de BV.

Hiervoor zet je alle zakelijke richtlijnen zwart op wit in de zakelijke leningovereenkomst. Iedere ander aandeelhouder moet op de hoogte worden gesteld en de overeenkomst van de bedrijfsfinanciering goedkeuren voordat deze wordt ondertekend.

Deze zakelijk lening wordt wel eens toegepast bij een familielid of goede bekende. Denk aan het schenken van een bedrijfskrediet aan de BV van je kind. Zo kun je je zoon of dochter direct een duwtje in de rug geven met eigen vermogen. Als ‘schenker’ krijg je belastingaftrek en kun je de rente voor je kind laag houden.

Heb je een negatieve codering bij het BKR, dan kun je soms alsnog zakelijk geld lenen.

Ben je ZZP’er, dan zal er een bkr toetsing plaatsvinden om informatie over jouw kredietwaardigheid te checken. Het BKR wil hiermee ZZP-ondernemers helpen beschermen tegen overkreditering.

Alternatieven zijn bijvoorbeeld het lenen van particulieren of investeringsmaatschappijen die heil zien in jouw bedrijf en bijhorend ondernemingsplan.

Deze staan tegenwoordig bij het grote publiek bekend als ‘crowdlending platforms’. 

Conclusie

Ben je een van die ondernemers die een zakelijke financiering wil aanvragen als werkkapitaal voor extra apparatuur, inboedel en/of goederen? Of wil je je personeelsbestand en/of kantoorruimte uitbreiden? Het afsluiten van een bedrijfslening kan dan helpen jouw doel te bereiken.

Bezoek aanbieders waar je zakelijke krediet op maat kunt berekenen. Vergelijk vervolgens de offertes op afsluitprovisies, rentes en voorwaarden. Kies voor het bedrijfskrediet met de beste voorwaarden. Ben je op zoek naar een partij die jouw facturen voorschiet, kijk dan eens naar de FinTech-onderneming Floryn.

Aanbieder Lening % vanaf
1 – 50k Prijs*
B2 Business Lening 2 – 100k 2,90%
3 – 250k 1,50%
5 – 250k 1,50%
New10 5k – 1m 2,80%
Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Scroll naar top