Zakelijke Lening (2019)

Zakelijke leningJe wilt een zakelijke lening aanvragen? Dat is een slimme keuze. Online vind je namelijk kredietverstrekkers die een stuk voordeliger zijn dan de gevestigde banken.

Tijdens het aanvragen van zakelijk krediet is het belangrijk dat:

 • Je bedrijf minimaal 1 jaar bestaat
 • Je een balans bijhoudt volgens de wet
 • Je bedrijf minimaal 50.000 euro per jaar omzet

400 ondernemers ontvangen vandaag offertes.

TIP: Hieronder vind je partijen die o.a. bekend zijn van het FD en RTL Z, evenals extra financiële producten die jouw onderneming kunnen stroomlijnen en opschalen. 

B2 BusinessLeningB2 BusinessLening biedt een zakelijke lening aan vanaf €2000 zónder jaarcijfers of BKR toetsing. Er wordt gevraagd om bankafschriften van de laatste 3 maanden. De looptijd ligt tussen de 6-18 maanden. De rente is 2,9% per maand en er wordt éénmalig 2.95% aan afsluitkosten berekend over de gehele ondernemerslening. Na goedkeuring ontvang je het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Je onderneming moet min. 1 jaar bestaan, met een jaaromzet van min. 50.000 euro. Je mag boetevrij aflossen en een onderpand is niet nodig.


BridgeFundBridgeFund verstrekt zakelijke leningen vanaf €5.000 euro zónder jaarcijfers of businessplan. Je moet een minimale jaarlijkse omzet hebben van €75.0000 en minstens 12 maanden ingeschreven staan bij de KvK. Er is geen onderpand nodig en aflossen is kosteloos. Na online aanvragen weet je binnen enkele minuten of je geaccepteerd wordt, en na 24 uur weet je hoeveel je kunt lenen. Iedere werkdag los je een deel automatisch af. BridgeFund is zeer geschikt voor bedrijven in de horeca, detailhandel en e-commerce.


Invoice FinanceInvoice Finance biedt zakelijk krediet aan vanaf €10.000 zónder jaarcijfers, en betaalt binnen 24 uur uit. Er zijn geen inschrijf- of administratiekosten. Binnen 12 weken los je het krediet af. Je moet min. €100.000 per jaar omzetten. Na je aanvraag hoor je binnen één dag of je geaccepteerd bent. Na acceptatie ontvang je een voorstel waarbij je o.a. je bankafschriften van de afgelopen 6 maanden toestuurt. Invoice Finance is een snelgroeiend Nederlands fintech bedrijf gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. Bekijk ook de klanten video’s op hun site.


New10New10 is een initiatief van ABN AMRO gericht op de moderne ondernemer. Je kunt een zakelijke lening aanvragen tussen de 20.000 en 1.000.000 euro. Je kunt ook een bestaande lening laten herfinancieren tegen een lagere rente. New10 onderscheidt zich door simpel en binnen 15 min. duidelijk te maken of je in aanmerking komt. Dit doen ze door processen te automatiseren. Je onderneming moet min. 2 jaar bij de KvK ingeschreven staan, min. 100.000 euro omzet maken en het afgelopen jaar winst behaald hebben.

Zakelijke leningen (PDF)

Email

Download alle aanbieders van zakelijke leningen in één handige PDF met als bonus: 5 EXTRA aanbieders (totaal 9). Daarnaast ontvang je van ons een notificatie zodra zich een nieuwe zakelijke aanbieder op de markt begeeft.

We sturen géén spam en afmelden kan bij iedere e-mail. Powered by ConvertKit

Zakelijke financiën stroomlijnen

Naast een zakelijke lening zijn er legio financiële producten die jouw onderneming efficiënter kunnen maken. Door het stroomlijnen van je financiën en administratie krijg je meer tijd om te ondernemen. Hierbij een selectie van enkele handige financiële producten.

Mastercard BusinessMastercard Business is een zakelijke creditcard voor ondernemingen tot 50 werknemers. Een Corporate creditcard geldt vanaf 50 werknemers. Uitgaven van medewerkers zijn online in te zien, en direct te exporteren voor de administratie. Iedere aankoop is 180 dagen verzekerd. De kosten bedragen gemiddeld 35 euro per jaar. Mastercard wordt wereldwijd geaccepteerd als digitaal betaalmiddel, en in Nederland uitgegeven door International Card Services B.V. (ICS). Momenteel is deze kaart het eerste jaar gratis en krijg je 25 euro cadeau.


Extra: zakelijke rekeningZakelijke Rekening – Als ondernemer onderscheidt een zakelijke rekening jouw onderneming van je privéleven. Al je inkomsten en uitgaven worden netjes binnen één centrale rekening bijgehouden. Bij iedere serieuze onderneming lopen financiële transacties via een zakelijk rekening wat ook zorgt voor een professionele uitstraling. Welke bank het beste bij jouw onderneming past, hangt af van diverse factoren zoals de omvang van je bedrijf, of je starter bent of niet, de kosten per transactie, en meer.


Extra: boekhoudprogramma'sBoekhoudprogramma – Iedere ondernemer is bijna dagelijks met zijn administratie bezig. Soms maar enkele minuten met het inscannen van bonnen, en soms vele uren achtereen om een kwartaalaangifte voor te bereiden. Een boekhoudprogramma is anno 2018 niet meer weg te denken. Door het gebruik van een handige app en het koppelen van je zakelijke rekening bespaar je met gemak vele kostbare uren per week. Vergelijk zelf 7 online aanbieders op diverse belangrijke eigenschappen.


Wil je meer weten? In dit artikel bespreken we de volgende punten nu verder:

 1. Wat is een zakelijke lening?
 2. Kom je in aanmerking zonder jaarcijfers?
 3. Welke kosten en voorwaarden gelden er?

1. Wat is een zakelijke lening?

Zakelijke lening definitieEen zakelijke lening is een geldbedrag dat door een zakelijk kredietvertrekker wordt uitgeleend aan een eenmanszaak, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV. De lening wordt meestal als bedrijfskrediet gestort op een zakelijke rekening.

Deze bedrijfslening, ook wel MKB-krediet genoemd, wordt gebruikt als investering in roerende of niet roerende goederen die nodig zijn om de onderneming naar een hoger plan te brengen. Denk aan de huur van een bedrijfspand, zakelijke inboedel, materialen en/of personeel.

De lening wordt berekend aan de hand van de kenmerken van jouw onderneming. Na goedkeuring wordt deze verzilverd met een contract.

De volgende 7 zaken worden opgenomen in het contract:

 1. Totale leenbedrag
 2. Rentepercentage
 3. Looptijd rentevastperiode
 4. Totale looptijd van de lening
 5. Opnameregeling (totaal of gedeeltelijk)
 6. Aflossingsregeling (hoogte en termijn)
 7. Onderpand specificaties (bv hypotheek)

Keuringsproces

Na je aanvraag wordt een financiële toetsing gedaan. Hierin staat hoe ‘financieel gezond’ jouw ondermening is en hoe dit naar verloop van tijd zich zal ontwikkelen.

Na goedkeuring kunnen er tussentijds contactmomenten worden ingepland om de actuele situatie te toetsen. Indien nodig kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden om zaken ten gunste van beide partijen bij te stellen.

Met name snel zakelijk geld lenen zonder bkr of jaarcijfers behoeft vaak een tussentijdse toetsing om risico’s zoveel mogelijk in te perken. Hier zijn wel extra kosten mee gemoeid.

Een vaste rente is gebruikelijk, maar er zijn ook kredietverstrekkers die een variabele rente hanteren. De rente is fiscaal aftrekbaar.

Voor wie is deze lening geschikt?

Grote of kleine ondernemingEen ZZP-er, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV kan aanspraak maken op een grote of kleine zakelijke lening.

Is jouw onderneming al enkele jaren oud en wil je deze zakelijk financieren? Dan worden jaarcijfers gevraagd van de meest recent afgesloten boekjaren. Jaarrekeningen kun je ook opvragen bij de KvK.

Betreft het een nieuwe onderneming, dan is een ondernemingsplan vereist. Hierin moeten prognose-cijfers worden opgenomen die getoetst zijn door een financieel adviseur.


Bestaat jouw onderneming korter dan één jaar dan kom je meestal nog niet in aanmerking. Je kunt dan wachten of overwegen een persoonlijke lening of krediet aan te vragen.

2. Krediet zonder jaarcijfers

Wil je een bedrijfskrediet zonder jaarcijfers aanvragen? Het is dan van belang dat je een doordacht ondernemingsplan kunt overleggen. Deze geeft de kredietverstrekker zekerheid om met jou in zee te gaan.

Jouw aflossingscapaciteit, vermogenspositie en vooruitzichten in de branche waarin je werkzaam bent, zullen doorgenomen worden. De balans tussen het netto resultaat uit jouw onderneming en het eigen vermogen wordt o.a. bepaald.

Indien je in het bezit bent van persoonlijke schulden, kan het moeizaam zijn om zakelijk krediet aan te vragen. Transparantie staat voorop; met name bij het uitlenen van hoge bedragen.

Invloed BKR

Zakelijk geld en BKRHeb je een negatieve codering bij het BKR, dan kun je soms alsnog zakelijk geld lenen.

Ben je ZZP-er, dan zal er een bkr toetsing plaatsvinden om jouw kredietwaardigheid te checken.

Alternatieven zijn geld lenen van particulieren of investeringsmaatschappijen die heil zien in jouw ondernemingsplan.

Deze staan tegenwoordig bij het grote publiek bekend als ‘crowdlending platforms’.

Geld lenen aan BV

Als DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in een BV kun je privé geld lenen aan de BV. Dit is een opzet waarbij je eigen vermogen ter beschikking stelt aan de BV.

Hiervoor zet je alle zakelijke richtlijnen zwart op wit in de leningovereenkomst. Iedere ander aandeelhouder moet op de hoogte worden gesteld en de overeenkomst goedkeuren voordat deze wordt ondertekend.

Deze zakelijk lening wordt wel eens toegepast bij een familielid of goede bekende. Denk aan het schenken van een bedrijfskrediet aan de BV van je kind. Zo kun je je zoon of dochter een duwtje in de rug geven met eigen geld. Als ‘schenker’ krij je belastingaftrek en kun je de rente voor je kind laag houden.

3. Zakelijke lening berekenen

Kosten & voorwaardenHet is belangrijk om de kosten van je zakelijke lening te berekenen. Kosten kunnen voortkomen uit:

 • Afsluitprovisie (rond de 1%)
 • Rente
 • Rentevast premie
 • Extra aflossen
 • Aanpassingen contract
 • Oversluiten lening
 • Aflossen lening

Voorbeeld

Grafisch ontwerper Johan begint een eenmanszaak. Johan wil voor de aanschaf van computerapparatuur en kantoorinrichting een goedkope zakelijke lening à 10.000 aanvragen.

 • Afsluitprovisie: Allereerst krijgt Johan te maken met de eenmalige kosten van de afsluitprovisie. Dit is 1% van 10.000 = 100. Hier zit een minimum aan verbonden. Kijk dus niet gek op als je afsluitprovisie een stuk hoger is. Tussen de 200 en 300 is gebruikelijk.
 • Rente: Johan heeft een maandelijkse rente bedongen van 5% met een looptijd van vijf jaar. Jaarlijks betaalt hij aan rente: 10.000 x 0,05 = 500. Dit komt maandelijks neer op 500 / 12 = €41.6 p/maand.
 • Rentevast premie: Indien Johan niet direct gebruik maakt van het gehele afgesproken leenbedrag is er een kans dat hij rentepremie moet betalen over het nog niet opgenomen bedrag. Het gaat hier meestal om een iets lager rentepercentage. In dit geval is 3% een reëel percentage. Een voorbeeld:

Stel dat Johan van het totaalbedrag €5000 direct gebruikt en €5000 nog onaangebroken laat. Dan moet hij over dit resterende bedrag (€5000) 3% rente per jaar gaan betalen. 3% van €5000 is €150. Bij het twee maanden later pas gebruiken van het geld betaalt hij dus 2/12 deel van die €150, want neerkomt op eenmalig €25 euro.

 • Extra aflossen: Johan heeft een vast rentetarief afgesproken over een vaste periode. Dan blijkt dat hij wegens een grote opdracht een financiële meevaller heeft. Hij wil vroegtijdig een deel van de lening gaan aflossen. In dit geval moet hij een aflossingsboete betalen. Een bedrag tussen de €100 en €200 is normaal.
 • Aanpassingen contract: Bij het veranderen van zijn zakelijke situatie moeten er gegevens aangepast worden. Ook dit gaat gepaard met extra kosten. Denk aan een bedrag tussen de €100 en €200.
 • Oversluiten lening: Johan bedenkt dat hij nog een persoonlijke lening heeft lopen. Hij wil deze voor een deel oversluiten naar zijn goedkope zakelijke lening. Dat kan, maar dat kost hem wel rond de €100.
 • Aflossen lening: En dan het allerbelangrijkste. De gehele lening moet binnen 5 jaar geheel worden terugbetaald. Dit kan in een keer of door maandelijks af te lossen. In het geval van Johan kun je met de volgende berekening denken aan 10.000 / 60 maanden = 167 per maand

CONCLUSIE: Zonder extra kosten te maken zou Johan bij bovengenoemde aflossingsregeling (5 jaar lang) maandelijks moeten betalen: €41.6 (rente) + 167 (aflossen) 208,60 (excl. afsluitprovisie) p/maand.

Voorwaarden

OnderpandIedere geldverstrekker heeft zijn eigen voorwaarden. Lees deze uiteraard zorgvuldig door.

Om zekerheid te krijgen is onderpand wenselijk. Zeker wanneer je nog geen jaarcijfers kunt laten zien. 4 voorbeelden van een onderpand:

 1. Hypotheek
 2. Effecten belening
 3. Belening levensverzekering
 4. Auto, camper, motor of boot

Een zakelijke hypothecaire lening behoort ook tot een van de mogelijkheden, maar is complexer. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw hypotheekverstrekker.

Waar sluit ik goedkoop zakelijk krediet af?

Goedkoop zakelijk geld lenen is mogelijk met een kleinere kortlopend krediet. Denk bijvoorbeeld aan factoring of voorschotten op pinbetalingen. Je moet kunnen laten zien dat je regelmatig facturen uitstuurt of (online) pinbetalingen ontvangt.

Er zijn zakelijk kredietverstrekkers die start-ups aan een bedrijfslening helpen. Lees ervaringen van andere ondernemers. Niet iedere partij is namelijk even voordelig.

Naast zogenaamde ‘angel investeerders’, die het leeuwendeel van een bedrijfskrediet kunnen aanbieden, bestaat er ook de optie om bij meerdere kleine investeerders een groot leenbedrag te verzamelen. Geldvoorelkaar.nl is een online platform waar je dit kunt regelen. Zie de video hieronder:

Kun je geld lenen als ZZP-er?

Als ZZP-er kun je in het begin onmogelijk het nodige papierwerk overhandigen aan de bank. Toch zijn er zaken die kredietverstrekkers zekerheid bieden om een lening te verstrekken:

 • Bezit je een woning op jouw naam, dan maak je meer kans op een lening
 • Heb je (nog) geen BKR codering, dan maak je extra kans op een lening

Werk je meer dan 3 jaar als ZZP-er, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een lening. Veel geldverstrekkers bieden de lening dan wel privé aan. Dit houdt in dat je de lening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Wil je juist geld gebruiken om in je bedrijf te investeren, dan moet je een zakelijke lening afsluiten zoals hierboven besproken. Deze is speciaal ontworpen voor dit doeleind.

Concluderend

Heb je budget nodig om apparatuur, inboedel en/of goederen in te kopen? Dan kan een zakelijke lening uitkomst bieden.

Vraag offertes op en vergelijk o.a. de afsluitkosten en rentetarieven met elkaar. Kredietverstrekkers berekeningen de opties graag voor je uit. Vergelijk zowel intermediairs als banken.

Kun jij als ZZP-er wegens het ontbreken van jaarcijfers of een BKR notering niet bij de grote banken terecht? Kijk dan eens op onze aanbieders pagina of ga in gesprek met je ouders of een ander (vermogend familielid).

Als je je zoektocht vol goede moet doorzet, is de kans groot dat je investeerders zult ontmoeten die geloven in jouw ondernemingsplan en met liefde willen investeren in jouw onderneming.

Zakelijke Lening (2019)
5 (100%) 2 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet

One thought on “Zakelijke Lening (2019)

Comments are closed.