Zakelijke Lening: 4 Populaire Online Aanbieders Vergeleken

Heb je een eigen zaak, dan behoort een zakelijke lening tot een van de investeringsmogelijkheden. Online zakelijk kredietverstrekkers spelen in op de behoefte aan een zakelijke lening.

Bij een aanvraag zien kredietverstrekkers graag dat:

 • Het bedrijf minimaal 1 jaar bestaat
 • Er een balans wordt bijgehouden volgens de wet
 • Het bedrijf minimaal 75.000 euro omzet per jaar maakt

✅ TIP: Hieronder partijen bekend uit o.a. het FD en RTL Z, evenals een verstrekker van zakelijke creditcards. Deze kan van pas komen indien je met meerdere werknemers (internationale) aankopen wilt doen voor je onderneming. Als hulpbron bespreken we een online juridisch adviesbureau dat kan helpen bij ingewikkelde juridische zaken.

KredietVooruitKredietVooruit biedt zakelijk krediet aan vanaf 3.000 euro, tot 250.000 euro en richt zich op ondernemingen die pin of online betalingen ontvangen in een fysieke winkel of online. Terugbetaling geschied door het inhouden van een percentage op de pin en online betalingen in je onderneming. Dit gaat geheel automatisch via dagelijkse incasso. De looptijd van een lening is 3 of 6 maanden. Om in aanmerking te komen moet je onderneming minstens 1 jaar bestaan en minimaal 50.000 euro per jaar omzetten.


Funding CircleFunding Circle is een kredietmarktplaats waar investeerders bedrijfsleningen verstrekken. Ze zijn sinds 2015 in Nederland actief. Ze bieden zakelijke kredieten aan tot 250.000 euro die tussen 6 en 60 maanden moeten worden afgelost. Het bedrijf moet minimaal 2 jaar bestaan en minstens 100.000 euro omzet draaien. Jaarcijfers zijn hier dus wel degelijk nodig. Voor een korte termijn financiering (6 maanden) is de rente laag (1%). Het bedrijf wordt geclassificeerd. Hoe lager het risico hoe, lager de nominale rentes. Deze zijn terug te vinden op hun site.


B2BusinessLeningB2Business Lening biedt zakelijke leningen aan tussen de 2000-50.000 euro met een looptijd van 6-12 maanden en een gemiddelde maandelijkse rente van 3%. Er wordt éénmalig 2.95% aan afsluitkosten berekend over de gehele ondernemerslening. Bij goedkeuring ontvang je het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Je onderneming moet minimaal 2 jaar actief zijn, met een gemiddelde jaaromzet van min. 75.000 euro. Je mag voortijdig boetevrij aflossen en een onderpand is niet nodig. Ze zijn onderdeel van de Ferratum Groep.


OPR BedrijfskredietOPR Bedrijfskrediet verstrekt zakelijk krediet vanaf 3.000 euro tot 50.000 euro met een looptijd van 1-12 maanden. Hiervoor is een persoonlijke borg van een privé persoon nodig. Dit kan de eigenaar of een niet-eigenaar zijn. Om in aanmerking te komen moeten zowel de verantwoordelijke personen als de onderneming een gezonde financiële krediethistorie hebben. Een aanvraag op werkdagen vóór 16:00 uur worden dezelfde dag gekeurd. Een goedgekeurde aanvraag kan electronisch getekend worden.


Mastercard BusinessMastercard Business is een zakelijke creditcard voor ondernemingen tot 50 werknemers. Een Corporate creditcard geldt vanaf 50 werknemers. Uitgaven van medewerkers zijn online in te zien, en direct te exporteren voor de administratie. Iedere aankoop is 180 dagen verzekerd. De kosten bedragen gemiddeld 35 euro per jaar. Mastercard wordt wereldwijd geaccepteerd als digitaal betaalmiddel, en in Nederland uitgegeven door International Card Services B.V. (ICS). Momenteel is deze kaart het eerste jaar gratis en krijg je 25 euro cadeau.


LegalParrotLegalParrot is een juridisch adviesbureau voor ondernemers in het MKB. Voor een vast bedrag van min. 150 euro per jaar krijg je een huisadvocaat tot je beschikking waaraan je (ingewikkelde) juridische vragen kunt stellen. Zit je met onbetaalde facturen, dan kun ook gebruik maken van hun incassoservice. LegalParrot neemt ook contracten voor je door en brengt verbeteringen aan indien nodig. In geval van nood zijn ze 24/7 bereikbaar. Op hun site kun je ervaringen van andere ondernemers lezen en de verschillende pakketten bekijken.

Zakelijke update?

Email

Ontvang als eerste een notificatie zodra een nieuwe zakelijke leningaanbieder op de markt komt. Handig, want zo mis je niets en ontdek je wellicht zomaar die aanbieder die het beste past bij jouw wensen.

Powered by ConvertKit


Ook zijn er enkele routes te bewandelen indien je een lening zonder jaarcijfers, bkr registratie of ondernemingsplan wilt afsluiten. Hiervoor moet je wel aan voorwaarden voldoen die niet altijd even makkelijk zijn te bewerkstelligen.

Factoren die hier invloed op hebben: geregistreerde coderingen bij het bkr, doelstellingen van je onderneming en uiteraard de hoogte van het gewenste financieringsbedrag. De volgende punten zullen we met je doornemen:

 1. Wat is een zakelijke lening en voor wie is deze geschikt?
 2. Welke kosten en voorwaarden komen erbij kijken?
 3. Hoe kun je deze zonder jaarcijfers of bkr toetsing krijgen?

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke lening is een lening die gebruikt wordt voor je onderneming. De onderneming kan een eenmanszaak, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV betreffen.

Deze lening, ook wel MKB-krediet genoemd, wordt gebruikt als investering in roerende of niet roerende goederen die belangrijk zijn om de onderneming naar een hoger plan te brengen. Denk aan de huur van een bedrijfspand, zakelijke inboedel, materialen en personeel.

De lening wordt meestal per specifieke situatie berekend en kent altijd een uniek contract. De volgende eigenschappen worden opgenomen in het contract:

 • Hoogte leenbedrag
 • Rentepercentage
 • Looptijd rentevastperiode
 • Totale looptijd van de lening
 • Opnameregeling (totaal of gedeeltelijk)
 • Aflossingsregeling (hoogte en termijn)
 • Onderpand specificaties (bv hypotheek)

Een vaste rente is gebruikelijk, maar er zijn ook leningverstrekkers die een variabele rente aanbieden. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Naast bovengenoemde kenmerken wordt een financiële toetsing meegenomen in het contract. Hierin staat hoe ‘financieel gezond’ je op dit moment bent en hoe dit naar verloop van tijd zich zal ontwikkelen.

Ook kunnen er tussentijds contactmomenten worden ingepland om de actuele situatie te toetsen. Indien nodig kunnen er additioneel nieuwe afspraken gemaakt worden om zaken ten gunste van beide partijen bij te stellen.

Met name snel zakelijk geld lenen zonder bkr of jaarcijfers behoeft vaak een tussentijdse toetsing om risico’s zoveel mogelijk in te perken. Let wel, hier zijn wel extra kosten mee gemoeid.

Voor wie is de zakelijke lening geschikt?

Eerder genoemde ondernemingsvormen kunnen aanspraak maken op een grote of kleine zakelijke lening. Deze zijn vanzelfsprekend in het bezit van een KvK nummer en een BTW nummer.

Wel zit er een groot verschil tussen reeds bestaande ondernemingen die al enkele jaren op de teller hebben staan, en nieuwe ondernemingen. Bezit je een bestaande onderneming en wil je deze opnieuw zakelijk financieren? Dan worden jaarcijfers gevraagd van de meest recent afgesloten boekjaren. Jaarrekeningen kun je ook opvragen bij de KvK.

Betreft het een nieuwe onderneming, dan is het kunnen overleggen van een gedegen ondernemingsplan vereist. Hierin moeten prognosecijfers worden opgenomen die getoetst zijn bij een financieel adviseur.

Zakelijk krediet aanvragen zonder jaarcijfers

Wil je een bedrijfskrediet zonder jaarcijfers aanvragen? Het is dan van belang dat je een doordacht ondernemingsplan kunt overleggen. Deze geeft de kredietverstrekker zekerheid om met jou in zee te gaan.

Jouw persoonlijke financiële situatie zal uitvoerig worden besproken. Indien je in het bezit bent van persoonlijke schulden, kan het moeizaam zijn om daar bovenop zakelijk krediet aan te vragen. Op zich is dit een logisch gegeven, maar houd hier altijd rekening mee. Transparantie staat voorop; met name bij het uitlenen van hoge bedragen.


Jouw aflossingscapaciteit, vermogenspositie en vooruitzichten in de branche waarin je werkzaam bent, zullen doorgenomen worden. De balans tussen het netto resultaat uit jouw onderneming en het eigen vermogen wordt zorgvuldig bepaald. Op termijn geeft dit niet alleen de leningaanbieder zekerheid; ook jijzelf zult er rustiger van slapen als je weet dat zaken goed zijn geregeld.

Zakelijk geld lenen zonder bkr toetsing

Sta je met een negatieve codering te boek bij het BKR, dan kun je alsnog zakelijk geld lenen zonder bank of bkr toetsing. In dit geval zul je wel banken en het BKR moeten mijden. Een reguliere bank zal namelijk altijd een bkr toetsing aanvragen om jouw kredietwaardigheid te polsen.

Populaire alternatieve opties zijn geld lenen van via particulieren. Dit kunnen individuele personen zijn of investeringsmaatschappijen die heil zien in jouw ondernemingsplan. Bekijk onze aanbieders pagina voor enkele actuele particuliere leningverstrekkers. Deze staan tegenwoordig bij het grote publiek bekend als ‘crowdlending platforms’.

Geld lenen aan BV

Ben jijzelf DGA in een BV, dan kun je ook eventueel privé geld lenen aan de BV. Dit is een geheel andere opzet waarbij je eigen vermogen ter beschikking stelt aan de BV.

Indien je hiertoe besluit is het van groot belang dat je alle zakelijke richtlijnen voor een dergelijke lening zwart op wit zet in de overeenkomst. Iedere ander aandeelhouder moet vanzelfsprekend op de hoogte worden gesteld en de overeenkomst goedkeuren voordat deze wordt ondertekend.

Deze zakelijk lening wordt steeds vaker toegepast bij een familielid of goede bekende. Een geld lening aan de BV van je kind schenken is een welbekende vorm. Zo kun je bijvoorbeeld je zoon of dochter een duwtje in de rug geven met eigen geld. Bij de belastingdienst kun je extra voordeel halen (belastingaftrek) en omdat jij de controle hebt ook de rente voor je kind laag houden.

Kosten en voorwaarden van een zakelijke lening

Een zakelijke lening afsluiten brengt kosten met zich mee, evenals voorwaarden. Kosten kunnen voortkomen uit:

 • Afsluitprovisie (rond de 1%)
 • Maandelijkse rente
 • Rentevastpremie
 • Extra aflossen op de lening
 • Aanpassingen aan contract
 • Oversluiten van een lening
 • Aflossen gehele lening

Laten we met behulp van een voorbeeldsituatie gaan rekenen:

Stel dat we te maken hebben met een grafisch ontwerper Johan die een eenmanszaak begint. In de volksmond wordt hij ook wel ZZP-er genoemd. Johan wil voor de aanschaf van computerapparatuur en kantoorinrichting een zakelijke lening van 10.000 afsluiten.

Afsluitprovisie: Allereerst krijgt hij te maken met de eenmalige kosten van de afsluitprovisie: 1% van 10.000 = 100. Hier zit vaak wel een minimum aan verbonden. Dus kijk niet gek op als je afsluitprovisie een stuk hoger is. Tussen de 200 en 300 is gebruikelijk.

Maandelijkse rente: Hij heeft een maandelijkse rente bedongen van 5% met een looptijd van vijf jaar. Jaarlijks betaalt hij aan rente: 10.000 x 0,05 = 500. Dit komt maandelijks neer op 500 / 12 = €41.6

Rentevastpremie: Indien Johan niet direct gebruik maakt van het gehele afgesproken leenbedrag, dan is de kans groot dat hij rentepremie moet betalen over het nog niet opgenomen gedeelte. Het gaat hier meestal om een iets lager rentepercentage. In dit geval is 3% een reëel percentage. Een voorbeeld:

Stel dat Johan van het totaalbedrag €5000 direct gebruikt en €5000 nog onaangebroken laat. Dan moet hij over dit resterende bedrag (€5000) 3% rente per jaar gaan betalen. 3% van €5000 is €150. Bij het twee maanden later pas gebruiken van het geld betaalt hij dus 2/12 deel van die €150, want neerkomt op eenmalig €25 euro.

Extra aflossen op de lening: Johan heeft een vast rentetarief afgesproken over een vaste periode. Dan blijkt dat hij wegens een grote opdracht een financiële meevaller heeft. Hij wil vroegtijdig een groter deel van de lening gaan aflossen. In dit geval moet hij wellicht een aflossingsboete betalen. Een bedrag tussen de €100 en €200 is gebruikelijk.

Aanpassingen aan contract: Bij het plotseling veranderen van zijn zakelijke situatie moeten er gegevens aangepast worden. Ook dit gaat gepaard met extra kosten. Denk wederom aan een bedrag tussen de €100 en €200.

Oversluiten van een lening: Johan bedenkt plotseling dat hij nog een persoonlijke lening heeft lopen. Hij wil deze voor een deel oversluiten naar zijn zakelijke lening. Dat kan, maar dat kost hem rond de €100.

Aflossen gehele lening: En dan het allerbelangrijkste. De gehele lening moet binnen 5 jaar geheel worden terugbetaald. Dit kan in een keer of door na overleg maandelijks af te lossen. In het geval van Johan kun je denken aan 10.000 / 60 maanden = 167 per maand

CONCLUSIE: Zonder extra kosten te maken zou Johan bij bovengenoemde aflossingsregeling (5 jaar lang) maandelijks moeten betalen: €41.6 (rente) + 167 (aflossen) 208,60 (excl. afsluitprovisie).

Voorwaarden behorend bij een zakelijke lening

Iedere bank of particuliere leningverstrekker zal zijn eigen opgemaakte voorwaarden stellen. De grotere banken hanteren voorwaarden die min of meer overeen komen. Lees deze uiteraard zorgvuldig door.

Om zekerheid te krijgen is een onderpand gewenst. Zeker wanneer je nog geen bewijs van jaarcijfers kunt laten zien. Voorbeelden van een onderpand kunnen zijn:

 1. Hypotheek
 2. Effecten belening
 3. Belening levensverzekering
 4. Auto, camper, motor of boot

Een zakelijke hypothecaire lening behoort ook tot een van de mogelijkheden, maar is complexer. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw huidige hypotheekverstrekker.

Waar een zakelijke lening af te sluiten?

Zakelijk geld lenen zonder jaarcijfers komt voor. Waarom? Omdat veel startende ondernemers simpelweg nog geen jaarcijfers kunnen overleggen en direct van start willen.

Wanneer jouw onderneming als starter nog geen jaar oud is, is dit volkomen logisch. Wel wordt een professioneel ondernemingsplan van je verwacht waarin een voorspelling van de omzet en winsten wordt uiteengezet.

Er zijn online kredietverstrekkers actief die start-up ondernemingen aan een zakelijke lening willen helpen. Lees altijd wat bevindingen zijn van andere ondernemers die eerder een ervaring hebben opgedaan. Niet iedere partij is namelijk even voordelig.

Naast zogenaamde ‘angel investeerders’, die het leeuwendeel van een lening kunnen aanbieden, bestaat er ook de optie om bij vele kleine investeerders een groot leenbedrag te verzamelen. Geldvoorelkaar.nl is een bekend online platform waar dit gebeurt. Zie ook de video hieronder:

Concluderend

Niet iedere ondernemer heeft direct een lening nodig. Maar mis je budget om apparatuur, inboedel en/of goederen in te kopen? Dan kan zakelijk geld lenen om een bedrijf te starten juist een uitkomst bieden.

Heb je geen registratie bij het BKR en is een toetsing geen probleem? Vraag dan offertes op en vergelijk o.a. de afsluitkosten en rentetarieven met elkaar. Aanbieders berekeningen graag jouw opties voor je uit.

Kun jij als ZZP-er wegens het ontbreken van jaarcijfers of een positieve bkr codering niet bij de grote banken terecht? Kijk dan eens op onze aanbieders pagina of ga eventueel in gesprek met je ouders of een ander vermogend familielid.

Als je je zoektocht vol goede moet doorzet is de kans groot dat je investeerders zult ontmoeten die geloven in jouw ondernemingsplan en met liefde willen investeren in jouw onderneming.

Zakelijke Lening: 4 Populaire Online Aanbieders Vergeleken
5 (100%) 2 votes
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90

One thought on “Zakelijke Lening: 4 Populaire Online Aanbieders Vergeleken

Comments are closed.