Zakelijke Lening

Laatste update:

Op zoek naar een zakelijke lening om je bedrijf uit te bouwen? Vergelijk hieronder binnen een paar minuten de 5 beste zakelijke leningen van dit moment en vraag kosteloos online offertes aan.

Ook als startende ondernemer zonder ondernemingsplan en/of jaarcijfers zijn er mogelijkheden. Heb je een negatieve BKR? Bereken dan je opties en laat je adviseren. Een offerte aanvragen kan altijd.

Vergelijk zakelijke leningen

B2 Business LeningB2 Business Lening biedt een zakelijke lening aan vanaf €2000 zónder jaarcijfers of BKR toetsing. Er wordt gevraagd om bankafschriften van de laatste 3 maanden. De looptijd ligt tussen de 6-18 maanden. De rente is 2,9% per maand en er wordt éénmalig 2.95% aan afsluitkosten berekend over de gehele ondernemerslening. Na goedkeuring ontvang je het bedrag binnen 24 uur op je rekening. Je onderneming moet min. 1 jaar bestaan, met een jaaromzet van min. 50.000 euro. Je mag boetevrij aflossen en een onderpand is niet nodig.

 • Rente v.a. 2,9%
 • Min. €1.500
 • Omzet min. €50k p/j

BridgeFundBridge Fund verstrekt zakelijke leningen vanaf €5.000 euro zónder jaarcijfers of businessplan. Je moet een minimale jaarlijkse omzet hebben van €75.0000 en minstens 12 maanden ingeschreven staan bij de KvK. Er is geen onderpand nodig en aflossen is kosteloos. Na online aanvragen weet je binnen enkele minuten of je geaccepteerd wordt, en na 24 uur weet je hoeveel je kunt lenen. Iedere werkdag los je een deel automatisch af. BridgeFund is zeer geschikt voor bedrijven in de horeca, detailhandel en e-commerce.

 • Rente v.a. 1,5%
 • Min. €5.000
 • Omzet min. €100k p/j

InvoiceFinanceInvoice Finance biedt zakelijk krediet aan vanaf €10.000 zónder jaarcijfers, en betaalt binnen 24 uur uit. Er zijn geen inschrijf- of administratiekosten. Binnen 12 weken los je het krediet af. Je moet min. €5.000 per maand omzetten. Na je aanvraag hoor je binnen één dag of je geaccepteerd bent. Na acceptatie ontvang je een voorstel waarbij je o.a. je bankafschriften van de afgelopen 6 maanden toestuurt. Invoice Finance is snelgroeiend en gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. 

 • Rente v.a. 0,5%
 • Min. €10.000
 • Omzet min. €100k p/j

New10New10 is een initiatief van ABN AMRO gericht op de moderne ondernemer. Je kunt een zakelijke lening aanvragen tussen de 5.000 en 1.000.000 euro. Je kunt ook een bestaande lening laten herfinancieren tegen een lagere rente. New10 onderscheidt zich door simpel en binnen 15 min. duidelijk te maken of je in aanmerking komt. Dit doen ze door processen te automatiseren. Je onderneming moet min. 2 jaar bij de KvK ingeschreven staan, min. 50.000 euro omzet maken en het afgelopen jaar winst behaald hebben.

 • Rente v.a. 3,3%
 • Min. €20.000
 • Omzet min. €100k p/j

Kenmerken zakelijke lening

Wat is een zakelijke leningEen zakelijke lening is een geldbedrag dat door een zakelijk kredietvertrekker wordt uitgeleend aan een eenmanszaak, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV. De lening wordt meestal als bedrijfskrediet gestort op een zakelijke rekening.

Deze bedrijfslening, ook wel MKB-krediet genoemd, wordt gebruikt als investering in roerende of niet roerende goederen die nodig zijn om de onderneming naar een hoger plan te brengen. Denk aan de huur van een bedrijfspand, zakelijke inboedel, materialen en/of personeel.

De lening wordt berekend aan de hand van de kenmerken van jouw onderneming. Na goedkeuring wordt deze verzilverd met een contract.

De volgende 7 zaken worden opgenomen in het contract:

 1. Totale leenbedrag
 2. Rentepercentage
 3. Looptijd rentevastperiode
 4. Totale looptijd van de lening
 5. Opnameregeling (totaal of gedeeltelijk)
 6. Aflossingsregeling (hoogte en termijn)
 7. Onderpand specificaties (bv hypotheek)

Zakelijke lening voor wieEen ZZP-er, maatschap, VOF, commanditaire vennootschap of BV kan aanspraak maken op een grote of kleine zakelijke lening.

Is jouw onderneming al enkele jaren oud en wil je deze zakelijk financieren? Dan worden jaarcijfers gevraagd van recent afgesloten boekjaren. Jaarrekeningen kun je ook opvragen bij de KvK.

Betreft het een nieuwe onderneming, dan is een ondernemingsplan vereist. Hierin moeten prognose-cijfers worden opgenomen die getoetst zijn door een financieel adviseur.

Bestaat jouw onderneming korter dan één jaar dan kom je meestal nog niet in aanmerking. Je kunt dan wachten of overwegen een persoonlijke lening of krediet aan te vragen.

Na je aanvraag wordt een financiële toetsing gedaan. Hierin staat hoe ‘financieel gezond’ jouw ondermening is en hoe dit naar verloop van tijd zich zal ontwikkelen.

Na goedkeuring kunnen er tussentijds contactmomenten worden ingepland om de actuele situatie te toetsen. Indien nodig kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden om zaken ten gunste van beide partijen bij te stellen.

Met name snel zakelijk geld lenen zonder bkr of jaarcijfers behoeft een tussentijdse toetsing om risico’s zo goed mogelijk in te perken. Hier zijn extra kosten mee gemoeid.

Een vaste rente is gebruikelijk, maar er zijn ook kredietverstrekkers die een variabele rente hanteren. De rente is fiscaal aftrekbaar.

Wil je een bedrijfskrediet zonder jaarcijfers aanvragen? Het is dan van belang dat je een doordacht ondernemingsplan kunt overleggen. Deze geeft de kredietverstrekker zekerheid om met jou in zee te gaan.

Jouw aflossingscapaciteit, vermogenspositie en vooruitzichten in de branche waarin je werkzaam bent, zullen doorgenomen worden. De balans tussen het netto resultaat uit jouw onderneming en het eigen vermogen wordt o.a. bepaald.

Indien je in het bezit bent van persoonlijke schulden, kan het moeizaam zijn om zakelijk krediet aan te vragen. Transparantie staat voorop; met name bij het uitlenen van hoge bedragen.

OnderpandIedere geldverstrekker heeft zijn eigen voorwaarden. Lees deze uiteraard zorgvuldig door. Om zekerheid te krijgen is onderpand wenselijk. Zeker wanneer je nog geen jaarcijfers kunt laten zien.

Enkele voorbeelden van een onderpand:

 1. Hypotheek
 2. Effecten belening
 3. Belening levensverzekering
 4. Auto, camper, motor of boot

Een zakelijke hypothecaire lening behoort ook tot een van de mogelijkheden, maar is complexer. Neem voor meer informatie hierover contact op met jouw hypotheekverstrekker.

Veelgestelde vragen

Dit kun je eenvoudig achterhalen door het aanvraag proces op de websites van geldverstrekkers te doorlopen. Allereerst dien je minimaal 1 jaar ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Ten tweede dien je een minimale jaaromzet te hebben zonder bestaande schulden.

Dit is afhankelijk van jouw bedrijfsdoelen. Zowel op korte als lange termijn. Of het nu een reguliere geldlening van de bank, factoring of crowdfunding betreft, wordt in de volgende video duidelijker:

Dit is variabel en afhankelijk van de geldverstrekker en de hoogte van de lenen. Doorgaans is de looptijd minimaal 1 jaar. 

Ja, dat mag maar veel partijen brengen hiervoor extra kosten in rekening. Denk aan een maximaal % van de totale leensom. Bij New10 kun je zonder boetes extra aflossen.

De kosten zijn opgebouwd uit:

 • Eventuele afsluitprovisie
 • Maandelijkse/wekelijkse rente
 • Aflossing per maand/pinbetaling

Iedere kredietverstrekker heeft zijn eigen wijze van kosten berekenen. Dit is afhankelijk van het type bedrijfslening. Betreft het een grote eenmalige som of is de lening opgedeeld in kleinere delen?

Sommige partijen brengen extra kosten in rekening voor vervroegd aflossen en/of het wijzigen van gegevens.

Als ZZP-er kun je in het begin onmogelijk het nodige papierwerk overhandigen aan de bank. Toch zijn er zaken die kredietverstrekkers zekerheid bieden om een lening te verstrekken:

 • Bezit je een woning op jouw naam, dan maak je meer kans op een lening
 • Heb je (nog) geen BKR codering, dan maak je extra kans op een lening

Werk je meer dan 3 jaar als ZZP-er, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een lening. Veel geldverstrekkers bieden de lening dan wel privé aan. Dit houdt in dat je de lening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Wil je juist geld gebruiken om in je bedrijf te investeren, dan moet je een zakelijke lening afsluiten zoals hierboven besproken. Deze is speciaal ontworpen voor dit doeleind.

Goedkoop zakelijk geld lenen is mogelijk met een kleinere kortlopend krediet. Denk bijvoorbeeld aan factoring of voorschotten op pinbetalingen. Je moet kunnen laten zien dat je regelmatig facturen uitstuurt of (online) pinbetalingen ontvangt.

Als DGA (Directeur Grootaandeelhouder) in een BV kun je privé geld lenen aan de BV. Dit is een opzet waarbij je eigen vermogen ter beschikking stelt aan de BV.

Hiervoor zet je alle zakelijke richtlijnen zwart op wit in de leningovereenkomst. Iedere ander aandeelhouder moet op de hoogte worden gesteld en de overeenkomst goedkeuren voordat deze wordt ondertekend.

Deze zakelijk lening wordt wel eens toegepast bij een familielid of goede bekende. Denk aan het schenken van een bedrijfskrediet aan de BV van je kind. Zo kun je je zoon of dochter een duwtje in de rug geven met eigen geld. Als ‘schenker’ krij je belastingaftrek en kun je de rente voor je kind laag houden.

Zakelijk geld en BKR

Heb je een negatieve codering bij het BKR, dan kun je soms alsnog zakelijk geld lenen.

Ben je ZZP-er, dan zal er een bkr toetsing plaatsvinden om jouw kredietwaardigheid te checken.

Alternatieven zijn geld lenen van particulieren of investeringsmaatschappijen die heil zien in jouw ondernemingsplan.

Deze staan tegenwoordig bij het grote publiek bekend als ‘crowdlending platforms’.

Zakelijke leningkosten berekenen

Het is belangrijk om de kosten van je zakelijke lening te berekenen. Kosten kunnen voortkomen uit:

 • Afsluitprovisie (rond de 1%)
 • Rente
 • Rentevast premie
 • Extra aflossen
 • Aanpassingen contract
 • Oversluiten lening
 • Aflossen lening 

Zakelijke lening berekening

Afsluitprovisie

Allereerst krijgt Johan te maken met eenmalige kosten van de afsluitprovisie. Dit is 1% van 10.000 = 100. Hier zit een minimum aan verbonden. Tussen de 200 en 300 is gebruikelijk.

Rente

Johan heeft een maandelijkse rente bedongen van 5% met een looptijd van vijf jaar. Jaarlijks betaalt hij aan rente: 10.000 x 0,05 = 500. Dit zijn maandelijkse rentekosten van 500 / 12 = €41.6.

Rentevast premie

Indien Johan niet direct gebruik maakt van het gehele afgesproken leenbedrag is er een kans dat hij rentepremie moet betalen over het nog niet opgenomen bedrag. In dit geval is 3% een reëel percentage.

Stel dat Johan van het totaalbedrag van €5000 direct gebruikt en €5000 nog onaangebroken laat. Dan moet hij over dit resterende bedrag (€5000) 3% rente per jaar gaan betalen. 3% van €5000 is €150. Bij het twee maanden later pas gebruiken van het geld betaalt hij dus 2/12 deel van die €150, want neerkomt op eenmalig €25 euro.

Extra aflossen

Johan heeft een vast rentetarief over een vaste periode. Wegens een financiële meevaller wil hij een deel van de lening vervroegd aflossen. In dit geval moet hij een aflossingsboete betalen. Een bedrag tussen de €100 en €200 is normaal.

Aanpassingen

Bij het veranderen van zijn zakelijke situatie moeten er gegevens aangepast worden. Ook dit gaat gepaard met extra kosten. Denk aan een bedrag tussen de €100 en €200.

Oversluiten

Johan bedenkt dat hij nog een persoonlijke lening heeft lopen. Hij wil deze voor een deel oversluiten naar zijn goedkope zakelijke lening. Dat kan, maar dat kost hem wel rond de €100.

Aflossen

De gehele lening moet binnen 5 jaar geheel worden afgelost. Dit kan in een keer of door maandelijks af te lossen. In het geval van Johan kun je met de volgende berekening denken aan 10.000 / 60 maanden = 167 per maand

Totale kosten

Zonder extra kosten te maken zou Johan bij bovengenoemde aflossingsregeling (5 jaar lang) maandelijks moeten betalen: €41.6 (rente) + 167 (aflossen) = 208,60 (excl. afsluitprovisie) p/maand.

Conclusie

Heb je budget nodig om apparatuur, inboedel en/of goederen in te kopen? Dan kan een zakelijke lening aanvragen uitkomst bieden.

Vergelijk afsluitkosten en rentetarieven met elkaar. Kredietverstrekkers berekeningen de opties graag voor je uit. Vergelijk zowel intermediairs als banken.

Rene Wildoer

Rene Wildoer

Dit artikel is getoetst op feiten en juistheden door Rene Wildoer. Rene is een bevoegd financieel adviseur met 20+ jaar ervaring als kredietbemiddelaar. Rene bezit de nodige certificaten Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Zakelijke Lening
4.6 (91.11%) 18 vote[s]