Zakelijke Rekening (2019)

Zakelijke rekeningHier lees je alles over het openen van een zakelijke rekening, inclusief handige tips en aanbevelingen. Ideaal voor de startende ondernemer.

Jouw keuze voor het openen van een zakelijke rekening hangt af van het type bedrijf, het aantal transacties, bankkosten, rentetarieven en extra wensen.

Vergelijk hieronder populaire banken en ontdek zo waar je de beste én goedkoopste zakelijke rekening kunt openen in 5 stappen:

 1. Lees alle onderstaande omschrijvingen
 2. Bepaal welke bank past bij jouw bedrijf
 3. Bekijk de websites van de banken
 4. Vergelijk op kosten en diensten
 5. Maak een keuze en open rekening

Alle banken vallen onder het Europese depositogarantiestelsel, zodat je spaargeld tot €100.000 gegarandeerd is.

KnabKnab Zakelijk is voor de 4e keer uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke rekening voor ondernemers. Je kunt gratis extra zakelijke rekeningen maken voor bijvoorbeeld de BTW of vaste lasten. Op de website vind je een rekenmodule waarbij je de bankkosten van Knab kunt vergelijken met die van de Rabobank, ING en ABN AMRO. Bij Knab is er één pakket voor  €5 per maand waarvoor je 1000 gratis transacties per jaar krijgt. Starters krijgen het 1e jaar 50% korting. Knab heeft een goede klantenservice en is bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.


N26N26 is een Europese bank waarvan je bankrekening, creditcard en transacties gratis zijn. Je kunt 5x per maand gratis pinnen, hierna betaal je €2 per opname. N26 heeft een goede app ontwikkeld waarmee je alle bankzaken eenvoudig met je smartphone kunt regelen. Zo wordt er voor elke betaling een push-bericht gestuurd. Het is wegens de lage kosten een goede zakelijke bankrekening voor zzp-ers. Je kunt alleen een online bedrijfsrekening openen op je persoonsnaam. De website is Engelstalig, net als de app en de klantenservice.


ASN BankASN Bank is een bank waar je een zzp-rekening kunt openen én kunt bijdragen aan een duurzamere wereld. Als zelfstandig ondernemer ben je de enige die gemachtigd is voor de rekening van je bedrijf. Je kunt dus geen extra betaalpas aanvragen. Je bedrijf mag niet meer dan twee medewerkers in dienst hebben en rood staan is niet mogelijk. Wel krijg je een variabele rente over het saldo op je betaalrekening tot €50.000. Als je niet meer dan 1000 transacties per jaar hebt en je wilt een zzp bankrekening openen, is ASN een goede optie.


ING ZakelijkING Zakelijk is marktleider in zakelijke rekeningen. Het Starterspakket is 6 maanden gratis en de transactiekosten zijn relatief laag. Met een ‘Betaalverzoek Zakelijk’ maken klanten gemiddeld 3x sneller geld over dan gebruikelijk.. Je kunt het dienstenpakket later eventueel uitbreiden met een zakelijke lening, verzekering, creditcard en/of advies. Er is een gratis administratieoplossing ‘Bonnen & Facturen’ en de handige ING Saldoverdeler. Hiermee maak je je eigen digitale potjes, bijvoorbeeld voor je BTW aangifte.


Steeds meer zzp-ers openen een zakelijke rekening

In Nederland zijn er ruim 1 miljoen zzp-ers en er komen er steeds meer bij. Voor ruim 900.000 van hen is het zzp-schap de belangrijkste bron van inkomsten. Drie kwart van de zzp-ers verhuurt zich en biedt de eigen arbeid aan. Een kwart van hen verkoopt producten.

De meerderheid van zzp-ers is tussen de 35 en 55 jaar oud en zij zijn werkzaam in allerlei sectoren, vertelt het CBS. Steeds meer jongere mensen schrijven zich in als zzp-er. Begin 2018 blijkt ruim 40 % jonger dan 35 jaar te zijn. Hierdoor zijn banken zich steeds meer gaan toeleggen op het aanbieden van zakelijke rekeningen.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Zakelijke rekening verplichtJuridisch ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. De meeste banken staan niet toe dat er zakelijke betalingen via je privérekening lopen. Zeker niet als je er een zakelijke lening gestort is. Als je een zakelijke rekening hebt die op naam van je bedrijf staat, komt dat professioneel over.

Ook kan het je als ondernemer gebeuren, dat de belastingdienst de rekening wil controleren om de zakelijke inkomsten en uitgaven na te lopen. En omdat de belastingdienst niet hoeft te weten waar jij geld aan uitgeeft, kun je privégegevens beter voor jezelf houden.

Waarom moet ik een zakelijke rekening openen?

De belangrijkste reden om een zakelijke bankrekening te openen is, om een overzichtelijke administratie te hebben. Als je de boekhouding gedeeltelijk of helemaal wilt uitbesteden, zal de accountant het op prijs stellen, dat je hiervoor een zakelijke rekening gebruikt.


Als je de administratie zelf wilt doen is het handig, dat je de bedrijfsrekening kunt koppelen aan een boekhoud-app of boekhoudprogramma. Zo kun je zelf in ieder geval de Btw-aangifte kunt doen. In het Handboek Ondernemen 2018 van de Belastingdienst staat vermeld waar je rekening mee moet houden.

Hoe zit het met privé-geld storten?

Privé-geld storten op een zakelijke rekening draagt niet bij aan de overzichtelijkheid van je bedrijf. De belastingdienst ziet dit als vermogensvergroting van je bedrijf. Let er goed op dat je deze stortingen goed verwerkt in je boekhouding.

Hetzelfde geldt voor een privé-opname van een zakelijke rekening. Het is handiger om maandelijks een bedrag over te boeken naar je privérekening als een soort salaris, dan dat je geld overboekt naar je privérekening als het zo uitkomt.

Waar moet ik op letten bij het openen van een rekening?

Online rekeningEr zijn de laatste jaren een aantal banken bijgekomen, waar je alléén online kunt bankieren. Online bankieren is gemakkelijk omdat je alles vanuit huis kunt regelen, maar heeft ook nadelen.

Als je bijvoorbeeld een horecabedrijf hebt waar ook met contant geld wordt gewerkt, kun je meestal geen cash geld te storten op een online bankrekening. Er is geen kantoor waar je naar toe kunt om je geld te storten.

Rekeningen vergelijken

Het is handig om bij verschillende banken de zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken. Bij het openen van een professionele rekening zijn niet alleen de maandelijkse kosten belangrijk, maar ook het bedrag per transactie.

Als je als zzp-er maar voor een paar opdrachtgevers werkt, heb je misschien 150 financiële transacties per jaar en is een bank waar je 1000 gratis transacties mag doen de beste bank voor jou als zzp-er.

Maar als je een webshop hebt, verwerk je misschien wel 150 transacties per week. Misschien is het voor je bedrijf nodig om te werken met pinbetalingen wanneer je Paypal en/of Ideal betalingen gekoppeld hebt. De totale kosten van een zakelijke rekening kunnen er dan heel anders uitzien.

Wat kost een zakelijke rekening?

 N26KnabINGASN Bank
Kosten p/mnd€01e jaar €30,
hierna €5
6 mnd gratis,
hierna €9,90
3 mnd gratis,
hierna €6
Kosten transactie€01000x gratis,
hierna €0,10
per transactie
6 mnd gratis,
daarna €0,10
per transactie
€0
Kosten bankpas€0€0€15€0
Online openenJaJaNee (ING-kantoor)Ja
Rente betaalrekeningNeeJaNeeJa
BoekhoudkoppelingNeeJaJaNee
OverstapserviceNeeJaJaJa

Rekenvoorbeeld

Stel dat je bij ING Zakelijk na 6 maanden 150 transacties en 15 incasso’s hebt. De bankkosten voor het 1e jaar zijn dan:

(6 maanden x € 9,90) + (150 x € 0,10) + (15x € 0,11) = € 76,05
Inclusief bankpas kom je dan op: € 15 + € 76,05 = € 91,05

Waar moet je nog meer op letten?

Zakelijk rekenvoorbeeld

Niet alleen de kosten van een zakelijke rekening zijn belangrijk, maar ook het dienstenpakket is belangrijk.

Vergelijk zakelijke rekeningen op het gebied van de aanvullende diensten van een bank, zoals:

 • Verzekeringen
 • Ideal-aansluiting
 • Boekhoudkoppeling
 • Innen van automatische incasso’s
 • Meerdere bankpassen of creditcards
 • Opties om geld te lenen via crowdfunding
 • Hoogste zakelijke rente bij een hoog saldo
 • Automatische overboeking naar spaarrekening

Duurzame banken

Buiten de kosten is het ook belangrijk dat je het gevoel hebt, dat de bank past bij jou als ondernemer, of wat je met je bedrijf wilt uitstralen.

Als je groen wilt ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, kun je een bank kiezen die dezelfde uitstraling heeft, zoals ASN of Triodos. Bij ASN kun je zelfs CO2 besparen als je bij hen een zakelijke rekening opent, omdat het bedrijf alleen belegt in duurzame fondsen.

Welke bank moet ik nu kiezen?

Bij de keuze van de juiste zakelijke bankrekening spelen behalve de maandelijkse kosten dus ook andere variabelen een rol. Bedenk hoe een bank je kan helpen om de presentatie van jouw bedrijf te versterken.

Want dat is waar het uiteindelijk om gaat:

Kies een bank die bij jouw persoonlijkheid en bij jouw manier van ondernemen past.

Naast het openen van een rekening komt er nog veel meer kijken bij het succesvol starten van je eigen onderneming. In de video hieronder een waardevolle webinar vol handige tips:

Zakelijke Rekening (2019)
5 (100%) 5 votes
ℹ️ TIP: Nog op zoek naar een moderne online lening? Vraag een gratis offerte aan bij Santander 👇Santander consumenten krediet