Zakelijke rekening openen 2023

Wil je een zakelijke rekening openen? Zoek niet verder, gebruik onze tabel! Het slim openen van een zakelijke rekening doe je door éérst eigenschappen te vergelijken. Zo kun je straks met een gerust hart ondernemen.

beste beleggingsapps
Openen op: bankfiliaal / internet

en begin direct met ondernemen!

    

Het openen van een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar bijna een must voor iedere professionele ondernemer die zichzelf serieus neemt. We leggen verderop uit waarom.

Na lang onderzoek hebben we de 4 beste zakelijke rekeningen gevonden voor ieder type onderneming. Ga je een zakelijke bankrekening openen bij Knab, N26, bunq of de ING? Vergelijk en maak je keuze.

Vergelijken

Tik op de logo’s van de banken om te switchen/vergelijken.

Bankrekeningen vergelijken

* Een American Express kaart. Je moet min. € 2.500 per jaar uitgeven, anders € 85,- per jaar. Kosten contant opnemen: 3,5% van bedrag.
** Deze variabele kosten komen van de aanbieder van het boekhoudprogramma die de koppeling moet maken. Bunq maakt alleen de API.
*** Gratis binnen de EUR. Niet EUR-transacties €2 + 2% / per case

Belangrijk: de kosten van contant geld opnemen en betalen met een creditcard verschillen nogal tussen banken. N26 is verreweg de goedkoopste bij buitenland betalingen. Vooral in vreemde valuta. N26 hanteert de reële omrekenkoers (mid-market rate) met een vaste koersopslag van 1,7%. Bij andere banken betaal je vaak een extra € 2 tot € 5 extra bovenop de koersopslag per pinbetaling in een andere valuta (dan de Euro).

Beste zakelijke rekening: een overzicht

Heb je de eigenschappen goed vergeleken en heb je al een idee welke bank het beste bij je past? Bekijk dan nu hieronder de voornaamste voordelen per bank zodat je straks een weloverwogen keuze maakt wat de beste zakelijke rekening is voor jou. 

De beste zakelijke rekenings zijn als volgt: wil je als ZZP’er een gratis zakelijke rekening openen? Dan is N26 een goede keuze. Alle MKB bedrijven met max 10 werknemers die géén contante betalingen ontvangen zijn het beste uit bij Knab.

Bunq vinden we een dure bank voor wat je krijgt. Op bijna ieder punt van interactie met de bank betaal je. Bunq heeft enkele slimmigheden, maar die wegen volgens ons niet op tegen de kosten en goedkopere concurrentie.

Voordelen

Beste voor ZZP'ers

N26 is een populaire FinTech bank gericht op ZZP’ers. Ze hebben wereldwijd meer dan 3,5 miljoen klanten. De bankrekening, betaalpas én transacties zijn 100% gratis. Alleen cash pinnen is vanaf de 6e keer in de maand €2 extra.

N26 richt zich voor 100% op digitale/mobiele gebruikers en heeft een fijne app. Let wel, de rekening komt op jouw eigen naam te staan. Een KvK inschrijving is hier dan ook niet verplicht.

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Beste voor kleine bedrijven

Knab is voor de 4e keer uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke rekening voor bedrijven tot 10 werknemers. Knab kost €6 per maand en starters krijgen het 1e jaar 50% korting. Je kunt een onbeperkt aantal IBAN rekeningen aanmaken voor bijvoorbeeld het apart zetten van de BTW of vaste maandelijkse lasten.

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Beste voor hippe online ondernemers

Bunq komt over als hippe bank en is technologisch vooruitstrevend. Zo kun je twee pincodes op dezelfde bankpas instellen waarmee iedere pincode geld van een andere IBAN-rekening kan afschrijven. Je kunt max. 25 IBAN rekeningen aanmaken. Internationaal betalen gaat voordelig via TransferWise.

Onze beoordeling

4/5

Voordelen

Beste bij verwerken van contant geld

ING Bank is volgens ons de beste keuze als je regelmatig zakelijk geld moet afstorten bij een bankfiliaal. Vooral voor het MKB en grotere bedrijven in de horeca is ING zeer geschikt. De gratis koppeling met je boekhoudprogramma compenseert de extra kosten voor de betaalpas en contante geld stortingen.

Onze beoordeling

4.5/5

zakelijke rekening openen everest

Voordelen

Geen zorgen over financiën

Everest Card is een bedrijf dat als missie heeft om MKB en startups de noodzakelijke financiële tools te geven om te kunnen groeien. Everest is zeer praktisch en efficiënt in gebruik en stelt je daardoor in staat te focussen op producten en klanten. Per kaart kan een kredietlimiet ingesteld worden.

Onze beoordeling

5/5

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

De goedkoopste partijen voor het openen van een zakelijke rekening zijn N26 en Knab. Let hierbij goed op wat de bijbehorende bank voor jou te bieden heeft. Zo is N26 vooral geschikt voor ZZP’ers en kun je bij Knab beter terecht als je een MKB bent met minder dan 10 werknemers. 

Als je het onderaan de streep bekijkt is dan is Knab de goedkoopste bank om een zakelijke rekening te openen, maar wanneer je bedrijf hard groeit en er grote financiële transacties plaatsvinden (binnen Europa) helpt Everest je zowel te ontlasten als met lage variabele kosten. 

Online zakelijke rekening openen of contant geld verwerken?

Er zijn de laatste jaren een aantal (zakelijke) banken bijgekomen, waar je alléén online kunt bankieren. Online bankieren is gemakkelijk omdat je alles digitaal kunt regelen en kosten drukt, maar heeft ook nadelen. Wil je direct een online zakelijke rekening openen? Ga dan naar de website van Bunq en op direct een online rekening.

Als je bijvoorbeeld een horecabedrijf hebt waar ook met contant geld wordt gewerkt, kun je meestal geen contant geld storten op een online bankrekening. Er is geen kantoor waar je naar toe kunt om je geld te storten. Je moet dan gebruik maken van een GWK kantoor wat geld kost.

Verder, wil je met de N26 kaart af en toe zakelijk pinnen bij supermarken (t.b.v. zakenlunch), dan moet je additioneel de Maestro kaart aanvragen (=gratis). De Mastercard debitcard werkt niet in supermarkten.

Veelgestelde vragen

Juridisch ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. De meeste banken staan alleen niet toe dat er zakelijke betalingen via je privérekening lopen. Zeker niet als je er een zakelijke lening gestort is.

Ja, je kunt geen zakelijke rekening openen zonder inschrijving bij de KvK.

Over de kosten kunnen we alleen specifiek zijn over de jaarlijkse kosten. Deze staan vast per bank en kun je vinden in de vergelijkingstabel hierboven. Daarbij worden de kosten van (internationale) transacties opgeteld. Deze zijn variabel, per onderneming verschillend en vind je ook in de tabel hierboven.

Sommige ondernemers vragen zich af of je voor iedere handelsnaam een eigen rekening kan openen in de account van de BV. Zo kun je meerdere handelsnamen voeren en dit ook financieel professioneel uitdragen.

Helaas is dit nog niet mogelijk. We verwachten dat deze functionaliteit er op termijn wel aan komt bij een of meerdere banken die we hier benoemd hebben.

Iedere zakelijke rekening van deze banken valt onder het Europese depositogarantiestelsel, zodat je geld tot €100.000 gegarandeerd is.

Privé-geld storten op een zakelijke rekening draagt niet bij aan de overzichtelijkheid van je bedrijf. De belastingdienst ziet dit als vermogensvergroting van je bedrijf. Let er goed op dat je deze stortingen goed verwerkt in je boekhouding.

Hetzelfde geldt voor een privé-opname van een zakelijke rekening. Het is handiger om maandelijks een bedrag over te boeken naar je privérekening als een soort salaris, dan dat je geld overboekt naar je privérekening als het zo uitkomt.

Een van de voordelen van het openen van een zakelijke rekening is dat het professioneel over komt. 

Een misschien nog wel belangrijkere reden om een zakelijke bankrekening te openen is, om een goed georganiseerde administratie te hebben. 

Ook kan het je als ondernemer overkomen dat de belastingdienst je rekening wil controleren om de zakelijke inkomsten en uitgaven na te lopen. En omdat de belastingdienst niet hoeft te weten waar jij geld aan uitgeeft, kun je privégegevens beter voor jezelf houden.

Je hebt het volgende nodig om een zakelijke rekening te openen:

– Persoons/bedrijfsgegevens (Kvk nr, BTW nr, bedrijfsnaam, adres)
– Scan van ID-kaart of paspoort
– iDeal koppeling hudige rekening

Bij N26 is geen KvK inschrijving verplicht. De rekening komt op jouw eigen naam te staan. Voor de meeste ZZP’ers die geen prominente handelsnaam gebruiken is dit OK (en goedkoop).

Jazeker. Buiten de kosten is het ook belangrijk dat je het gevoel hebt, dat de bank past bij jou als ondernemer, of wat je met je bedrijf wilt uitstralen.

Als je groen wilt ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, kun je een bank kiezen die dezelfde uitstraling heeft, zoals ASN of Triodos. Bij ASN kun je zelfs CO2 besparen als je bij hen een zakelijke rekening opent, omdat het bedrijf alleen belegt in duurzame fondsen.

Bij de ABN kun je muntgeld (geen briefjes) tot €50 euro gratis storten op iedere Nederlandse bankrekening.

Voor grotere bedragen moet je langs een GWK-kantoor. De kosten voor een betaling bedragen daar 3% van het transactiebedrag met een minimum van €9,50 en een maximum van € 100,00.

Conclusie

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke rekening? Op best veel! Het is dus van belang dat je dit GOED uitzoekt voordat je de rekening opent. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf, zoals veel oude bunq-klanten die ineens meer moesten betalen voor een Premium pakket.

Een online zakelijke rekening openen bij N26 is gratis en bij uitstek de beste keuze voor ZZP’ers die niet van plan zijn personeel aan te nemen in een toekomstige BV, én hun eigen naam naar buiten willen communiceren.

Heb je de ambitie om te groeien naar een BV met max 10 werknemers,  dan kun je een zakelijke rekening openen bij een internetbank zoals Knab. Deze vinden we in die situatie de beste prijs kwaliteitverhouding hebben.

Wil jij je geen zorgen maken over de financiën en volledig ontlast worden? Dan is Everest Card ook een uitstekende optie, met hun innovatieve tools! De vaste kosten van de Everest Card zijn echter ook wat hoger.

Scroll naar boven