Zakelijke rekening vergelijken & openen

Zakelijke rekening nodig als ondernemer? Hier kun je Bankr’s top 3 zakelijke rekeningen vergelijken. Iedere bank komt met zijn eigen zakelijke betaalrekening per type onderneming. Start nu direct met vergelijken:

Voordelen

 • Gratis transacties
 • Speciaal voor ZZP'ers
 • Mastercard & Maestro*

N26 is een hippe fintech bank gericht op ZZP’ers. Ze hebben wereldwijd meer dan 3,5 miljoen klanten. De bankrekening, betaalpas én transacties zijn 100% gratis. Alleen cash pinnen is vanaf de 6e keer in de maand €2 extra. N26 richt zich voor 100% op mobiele gebruikers en heeft een zeer fijne app.

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

 • 1000 gratis transacties
 • 1 tot 10 werknemers
 • Maestro betaalpas

Knab is voor de 4e keer uitgeroepen tot de voordeligste zakelijke rekening voor bedrijven tot 10 werknemers. Knab kost €5 per maand en starters krijgen het 1e jaar 50% korting. Je kunt een onbeperkt aantal IBAN rekeningen aanmaken voor bijvoorbeeld het apart zetten van de BTW of vaste maandelijkse lasten.

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

 • Spaarrente op rekening
 • Onbeperkt werknemers
 • Mastercard & Maestro

Bunq is een technologisch vooruitstrevende bank. Zo kun je twee pincodes op dezelfde bankpas instellen waarmee iedere pincode geld van een andere IBAN-rekening kan afschrijven. Bunq kost €9,99 per maand en je kunt max.25 IBAN rekeningen aanmaken. Internationaal betalen gaat voordelig via TransferWise.

Onze beoordeling

4/5

Garantie bij zakelijke betaalrekeningen

Iedere zakelijke rekening van deze banken valt onder het Europese depositogarantiestelsel, zodat je geld tot €100.000 gegarandeerd is. Of je nu een zzp-er, groot bedrijf, stichting of vereniging bent. Voor ieder type onderneming is volgens Bankr een passende zakelijke rekening beschikbaar.

Zakelijke rekeningen en online bankieren

Er zijn de laatste jaren een aantal (zakelijke) banken bijgekomen, waar je alléén online kunt bankieren. Online bankieren is gemakkelijk omdat je alles digitaal kunt regelen en kosten drukt, maar heeft ook nadelen.

Als je bijvoorbeeld een horecabedrijf hebt waar ook met contant geld wordt gewerkt, kun je meestal geen cash geld te storten op een online bankrekening. Er is geen kantoor waar je naar toe kunt om je geld te storten. Je moet dan gebruik maken van een GWK kantoor wat geld kost.

Verder, wil je met de N26 kaart af en toe zakelijk pinnen bij supermarken (t.b.v. zakenlunch), dan moet je additioneel de Maestro kaart aanvragen (=gratis). De Mastercard debitcard werkt niet in supermarkten.

Zakelijke rekening en type onderneming

Het is cruciaal om bij verschillende banken zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken. Bij het openen van een professionele rekening zijn maandelijkse kosten belangrijk, maar ook het bedrag per transactie.

Als je als zzp-er maar voor een paar opdrachtgevers werkt, heb je misschien 150 financiële transacties per jaar en is een bank waar je 1000 gratis transacties mag doen de beste bank voor jou als zzp-er.

Maar als je een webshop hebt, verwerk je misschien wel 150 transacties per week. Misschien is het voor je bedrijf nodig om te werken met pinbetalingen wanneer je Paypal en/of iDeal betalingen gekoppeld hebt. De totale kosten van een zakelijke rekening kunnen er dan heel anders uitzien.

Waar nog meer op te letten?

Niet alleen de kosten van een zakelijke rekening zijn belangrijk, maar ook het dienstenpakket is belangrijk. Vergelijk zakelijke rekeningen op het gebied van de aanvullende diensten van een bank, zoals:

 • Verzekeringen
 • Ideal-aansluiting
 • Boekhoudkoppeling
 • Innen van automatische incasso’s
 • Meerdere bankpassen of creditcards (ICS)
 • Opties om geld te lenen via crowdfunding
 • Hoogste zakelijke rente bij een hoog saldo
 • Automatische overboeking naar spaarrekening

Kosten van een zakelijke rekening

Het loont om de kosten van een zakelijke rekening te vergelijken met grote banken zoals de ASN en ING bank. N26 en Knab hebben we hier ter referentie bij gezet. Bunq is ongeveer even duur als de gevestigde banken, maar geeft hier in ruil weer veel vernuftige technologische gemakken voor terug.

 N26KnabINGASN
Kosten p/mnd€0€5€9,90€6
Kosten transactie€0€0,10€0,10€0
Kosten bankpas€0€0€15€0
Online openenJaJaKantoorJa
Rente betaalrekeningNeeJaNeeJa
BoekhoudkoppelingNeeJaJaNee
OverstapserviceNeeJaJaJa

Rekenvoorbeeld

Stel dat je bij ING Zakelijk na 6 maanden 150 transacties en 15 incasso’s hebt.

De bankkosten voor het 1e jaar zijn dan: (6 maanden x € 9,90) + (150 x € 0,10) + (15x € 0,11) = € 76,05

Inclusief bankpas kom je dan op de totale jaarlijkse kosten van : € 15 + € 76,05 = € 91,05.

Duurder dan Knab, maar wellicht cruciaal wanneer je wekelijks contant geld naar de bank moet brengen.

Zakelijke rekening van de ING of ASN?

We gaan ook kort in op de ING en de ASN Bank omdat dit belangrijke spelers zijn op het gebied van zakelijk bankieren. De ING is immers een van de grootste banken van Nederland en ASN heeft een unieke boodschap.

ING Zakelijk is marktleider in zakelijke rekeningen. Het Starterspakket is 6 maanden gratis en de transactiekosten zijn relatief laag. Met een ‘Betaalverzoek Zakelijk’ maken klanten gemiddeld 3x sneller geld over dan gebruikelijk. Je kunt het dienstenpakket later eventueel uitbreiden met een zakelijke lening, verzekering, creditcard en/of advies. Er is een gratis administratieoplossing ‘Bonnen & Facturen’ en de handige ING Saldoverdeler. Hiermee maak je je eigen digitale potjes, bijvoorbeeld voor je BTW aangifte.

ASN Bank is een bank waar je een zzp-rekening kunt openen én kunt bijdragen aan een duurzamere wereld. Als zelfstandig ondernemer ben je de enige die gemachtigd is voor de rekening van je bedrijf. Je kunt dus geen extra betaalpas aanvragen. Je mag niet meer dan twee medewerkers in dienst hebben en rood staan is niet mogelijk. Wel krijg je een variabele rente over het saldo op je rekening tot €50.000. Als je niet meer dan 1000 transacties per jaar hebt en je wilt een zzp bankrekening openen, is ASN een goede optie.

Veelgestelde vragen

Juridisch ben je als ondernemer niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. De meeste banken staan niet toe dat er zakelijke betalingen via je privérekening lopen. Zeker niet als je er een zakelijke lening gestort is. Als je een zakelijke rekening hebt die op naam van je bedrijf staat, komt dat professioneel over.

Ook kan het je als ondernemer gebeuren, dat de belastingdienst de rekening wil controleren om de zakelijke inkomsten en uitgaven na te lopen. En omdat de belastingdienst niet hoeft te weten waar jij geld aan uitgeeft, kun je privégegevens beter voor jezelf houden.

Over de kosten kunnen we alleen specifiek zijn over de jaarlijkse kosten. Deze staan vast per bank en kun je vinden in de vergelijk-module hierboven. Daarbij worden de kosten van (internationale) transacties opgeteld. Deze zijn variabel en per onderneming verschillend.

De belangrijkste reden om een zakelijke bankrekening te openen is, om een overzichtelijke administratie te hebben. Als je de boekhouding gedeeltelijk of helemaal wilt uitbesteden, zal de accountant het op prijs stellen, dat je hiervoor een zakelijke rekening gebruikt.

Als je de administratie zelf wilt doen is het handig, dat je de bedrijfsrekening kunt koppelen aan een boekhoud-app of boekhoudprogramma. Zo kun je zelf in ieder geval de Btw-aangifte kunt doen. In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst staat vermeld waar je rekening mee moet houden.

Jazeker. Buiten de kosten is het ook belangrijk dat je het gevoel hebt, dat de bank past bij jou als ondernemer, of wat je met je bedrijf wilt uitstralen.

Als je groen wilt ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, kun je een bank kiezen die dezelfde uitstraling heeft, zoals ASN of Triodos. Bij ASN kun je zelfs CO2 besparen als je bij hen een zakelijke rekening opent, omdat het bedrijf alleen belegt in duurzame fondsen.

Privé-geld storten op een zakelijke rekening draagt niet bij aan de overzichtelijkheid van je bedrijf. De belastingdienst ziet dit als vermogensvergroting van je bedrijf. Let er goed op dat je deze stortingen goed verwerkt in je boekhouding.

Hetzelfde geldt voor een privé-opname van een zakelijke rekening. Het is handiger om maandelijks een bedrag over te boeken naar je privérekening als een soort salaris, dan dat je geld overboekt naar je privérekening als het zo uitkomt.

Bij de keuze van de juiste zakelijke bankrekening spelen behalve de maandelijkse kosten dus ook andere variabelen een rol. Bedenk hoe een bank je kan helpen om de presentatie van jouw bedrijf te versterken.

Want dat is waar het uiteindelijk om gaat:

Kies een bank die bij jouw persoonlijkheid en bij jouw manier van ondernemen past.

Onderstaande video geeft je extra details over wat het beste bij jouw startende onderneming past.

Kies de zakelijke bank die bij jou past

Kosten zijn belangrijk, maar duidelijk is dat er een segment is voor starters en ZZP-ers, gevestigde ondernemingen, en verenigingen en stichtingen. Binnen deze segmenten liggen de kosten dicht bij elkaar.

Kies dan ook voor een bank die goed bij jou als ondernemer past. Dit betekent dat de bank de juiste extra services levert die voor jou belangrijk zijn. Denk aan de koppeling met een boekhoudprogramma of API koppelingen met een ander systeem, of het kunnen storten van contant geld bij een bankfiliaal.

Let ook op de hoeveelheid werknemers die je in dienst mag hebben. Groeit jouw onderneming binnen enkele jaren naar recordhoogten, dan wil je je zakelijk bank niet gedwongen moeten verlaten.

René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top