AFM banner Geld lenen in België. Kan dat zomaar?

Geld lenen in België

Geld lenen in België

Geld lenen in België als Nederlander is mogelijk, maar zeker niet gemakkelijk. We leggen je hier uit aan welke voorwaarden je moet voldoen voordat geld lenen in België mogelijk wordt. Eerst bespreken we de 3 meest voorkomende redenen waarom men overweegt geld te lenen in België.

  1. Betere voorwaarden
  2. Privacy
  3. BKR ontlopen

Veel mensen denken niet aan deze optie maar het kan wel. Al is het zeker niet altijd even gemakkelijk. Geld lenen in België als Nederland kan handig zijn om deze redenen. Wat je kunt verwachten tijdens een aanvraag lees je hieronder.

1. Betere voorwaarden

De eerste reden waarom je liever in België een lening af wilt sluiten dan in Nederland kan zijn omdat je in België een lening vindt met betere voorwaarden dan in Nederland.

Soms is het zo dat eenzelfde soort lening in België goedkoper is omdat er een lagere rente wordt gevraagd. Ook kan het zijn dat de voorwaarden met betrekking tot het afbetalen van een lening in België voordeliger is dan in Nederland.

Geld lenen in België kan dus schelen in de portemonnee. Het is in ieder geval de moeite waard om eens naar de verschillen te kijken tussen de leningen in Nederland en België. Let hierbij wel goed op de kleine lettertjes zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Privacy

Een tweede renen waarom je naar de zuiderburen kunt willen uitwijken heeft te maken met privacyredenen. Als je geld leent via een bank in België wordt dit niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Misschien vind je het geen prettig idee dat de Nederlandse overheid weet dat je een lening hebt afgesloten. Of misschien wil je geen BKR registratie op je naam hebben staan. Dan kun je eraan denken om uit te wijken naar banken in België.

3. BKR registratie ontlopen

Veruit de meeste mensen die op zoek zijn naar een lening bij een Belgische bank doen dit omdat ze in Nederland een registratie hebben bij het BKR. Een registratie bij het BKR kan twee dingen betekenen.

Namelijk dat je al een lening hebt lopen op het moment van de aanvraag van een nieuwe lening. Hierdoor kunnen banken zich afvragen of jij financieel in staat bent om nog een lening af te betalen. En het kan ook betekenen dat je in het verleden moeilijkheden hebt gehad om een lening terug te betalen.

Het BKR is er niet alleen voor banken maar zeker ook voor jezelf. Het is een soort bescherming om je te behoeden van grote financiële problemen. Banken in België controleren niet of je als Nederlander een registratie hebt bij het BKR. Daarom is het voor mensen met een BKR registratie mogelijk om geld te lenen bij een bank ik België.

Waar wordt op gelet bij geld lenen in België vanuit Nederland?

Als je hebt besloten om te proberen om als Nederlander geld te lenen bij een bank in België, dan worden er een aantal vragen aan je gesteld tijdens de aanvraagprocedure.

Je kunt ook niet zomaar geld lenen in België natuurlijk, hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Je woont idealiter in België
  2. Je moet een goede reden kunnen geven
  3. Inzicht in jouw financiële en familiaire situatie
  4. Of je gehuwd, ongehuwd en/of kinderen hebt

Het is een logische vraag die wordt gesteld: waarom je kiest voor een bank in België. Waarschijnlijk is het een van de bovenstaande redenen.

De Belgische banken zijn geïnteresseerd wat de reden is dat je voor hen kiest. Daarnaast zijn de Belgische banken ook geïnteresseerd in je financiële en familiaire situatie. Je moet kunnen vertellen of je een vaste baan hebt of niet en een loonstrookje kunnen laten zien.

Ook zijn ze benieuwd of je alleenstaand of gehuwd of samenwonend bent en of je kinderen hebt. Door deze vragen te stellen krijgen banken een idee van je financiële situatie en aan de hand daarvan kunnen zij beslissen of ze een lening verstrekken ja of nee.

Alternatief voor geld lenen in België als je in Nederland woont

Lukt het je niet om geld te lenen dan is er een alternatieve methode om geld uit België te halen. Deze methode is alleen van toepassing op mensen die iemand kennen in België en dient als laatste redmiddel.

Het alternatief is om een Belg (bekende) geld te laten lenen bij een Belgische bank en dit vervolgens over te maken naar jou d.m.v. een buitenlandbetaling.

Zorg er uiteraard voor dat je duidelijke afspraken maakt en deze op papier zet. Met de persoon in België ga je vervolgens een onderhandse lening aan.

Conclusie

Het is dus mogelijk om als Nederlander geld te lenen bij een bank in België. Veel Belgische banken stellen wel als voorwaarde namelijk dat je een verblijfplaats in België moet opgeven. Dat is knap lastig als je er niet woont natuurlijk.

Daarnaast kunnen ook Belgische banken een lening afwijzen als ze het idee hebben dat je een lening misschien niet gemakkelijk kunt afbetalen.

Ondanks dat ze geen toegang hebben tot het BKR kunnen ze wel inschatten of je een risico voor ze vormt. Een lening niet kunnen aflossen is natuurlijk niet alleen vervelend voor de bank maar bovenal voor jezelf.

Indien dit het geval is wordt je in België op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ gezet. Deze kun je vergelijken met het BKR in Nederland.

Geld lenen Buitenland

Geld lenen uit het buitenland is dus niet heel gemakkelijk en lukt niet altijd. Sommige mensen willen ook wel eens geld lenen in Duitsland, Spanje, Suriname of Curaçao. Hier gelden wederom de regels van het desbetreffende land. Bezoek ook eens de ambassade van een van de landen die je op het oog hebt, en laat je informeren over de mogelijkheden.

Scroll naar boven