Wil je geld lenen als student omdat je krap bij kas zit? Dat kan. Je kunt op 3 manieren geld lenen als student:
- Studievoorschot (van de overheid)
- Minilening (via internet)
- Particulier (bv. ouders)
We bespreken ze hier allemaal. Je kunt vervolgens zelf bepalen waar je je studentenlening gaat aanvragen.
Gezien de studiedruk lijkt het als student vaak onmogelijk om bij te klussen. Een extra lening aanvragen of online bijverdienste kan uitkomst bieden, maar kost ook weer geld en/of tijd.
In dit artikel bespreken we beide opties uitvoerig zodat je een gezonde en overwogen keuze kunt maken hoe jij je studententijd financieel relatief zorgeloos kunt doorlopen.
Geld lenen student: Studievoorschot als lening
Vanwege de nieuwe regels die de regering heeft ingevoerd, zoals de stop op de studiefinanciering, heb je op lange termijn te maken met hogere kosten (uit schulden) voor het Geld lenen student.
Vanaf 1 september 2015 is de studiefinanciering veranderd in het zogenaamde studievoorschot. Een studievoorschot houdt in dat makkelijk geld lenen als student mogelijk wordt. En dat tegen relatief aantrekkelijke voorwaarden.
Echter, de basisbeurs zal na afloop van je studie niet meer worden omgezet in een gift zoals dat voorheen wel het geval was. Het studievoorschot vervangt de studiefinanciering (en basisbeurs) en is in principe gewoon een lening.
Dit voorschot moet je niet verwarren met het voorschot op een salaris uit dienstverband. De uitbetaling van je stufi is daarentegen wel gelijk nagenoeg gelijk getimed aan dienstverband.
Geld lenen voor studenten: Wat is de invloed op mijn financiën?
Het komt erop neer dat maandelijks je studieschulden oplopen en je als student steeds meer geld moet (bij) lenen om extra kosten te dekken. Heel vervelend als je geen rijke ouders hebt of bijbaan waarmee je nog zonder diploma goed geld verdient.
Sinds deze nieuwe studielening bestaat, is het aan studenten om hun financiële huishouding nog strikter te gaan beheren. Dit vergt discipline en inzicht in de toekomst.
Het is verstandig om een paar ‘potjes’ te maken die kunt aanbreken voor specifieke uitgaven. Denk aan:
- Studiegeld (opleiding)
- Materiaalgeld (boeken, mappen, etc.)
- Eten & drinken (dagelijks)
- Kleedgeld
- Uitgaan
Minilening voor studenten
Ondanks dat je inmiddels aardig creatief bent geworden in het omgaan met het geld dat je binnen krijgt, is het vaak net genoeg om de maand mee door te komen.
Maar wat als je zin hebt om een stage te lopen in het buitenland of als je onverwacht je kamer wordt uitgezet en voor een nieuwe plek een hoge borg moet betalen? Het kan goed voorkomen dat je direct geld nodig hebt.
100 euro lenen of 500 euro lenen kan je net dat beetje extra ruimte geven om een bepaalde investering in jezelf en/of de toekomst te kunnen doen.
Als je weet dat je het geld op een korte termijn ook weer kunt terugbetalen (misschien ben je binnenkort jarig of heb je een beloning van je ouders in het vooruitzicht) is een minilening iets voor jou.
Krijg je via een studiefinanciering BKR registratie, en kan het ook anders?
Zoals we hierboven al aangaven is het vaak makkelijker en goedkoper om geld te lenen van kredietverstrekkers of banken die je BKR wel checken.
Mocht je onverhoopt een negatieve BKR registratie hebben, dan ben je in noodsituaties misschien op zoek naar banken of kredietverstrekkers die snel geld lenen zonder BKR toetsing.
Deze zijn er maar doe goed onderzoek naar de voorwaarden en de kleine lettertjes om te voorkomen dat je jezelf onnodig diep in de schulden steekt.
Kortom lenen zonder BKR toetsing als student is eigenlijk alleen aan te raden als je geen andere (creatieve) oplossingen kunt bedenken.
Particulier lenen van je ouders
Het komt veelvuldig voor: ouders die hun studerende kind(eren) geld geven/uitlenen om rond te komen. Tijden zijn veranderd en de leefkosten van studenten worden steeds hoger.
Krijg je al geld van je ouders, maar is dit te weinig, dan kun je ze vragen om extra geld aan jou uit te lenen. Wees niet bang, want vragen kan altijd. “Nee” heb je en “Ja” kun je krijgen.
Als je ouders hiermee instemmen en het betreft een langer durende lening te zijn, dan kun je deze lening zwart op wit zetten middels een onderhandse lening. Zo kun je achteraf geen onenigheid krijgen.
Ontwikkelingen in het leenstelsel
Grappig genoeg gebruiken studenten volgens onderzoek het nieuwe leenstelsel voor hun eigen gewin. Hoe ze dat doen is eerlijk gezegd slim en doordacht.
Ze lenen maximaal tegen een actuele lage rente van 0,12 procent. Vervolgens zetten ze het leeuwendeel op een spaarrekening waar ze tegenwoordig minimaal 1% rente op ontvangen. Op lange termijn maken ze dus winst op het geleende geld.
Er wordt uitvoerig gediscussieerd over deze nieuwe ontwikkelingen binnen de studentenwereld. Het terugdraaien van dit nieuwe leenstelsel is vanzelfsprekend een onbegonnen zaak.
Alternatieven Geld lenen Student
Enkele alternatieven om als student tijdelijk aan geld te komen:
- Extra geld verdienen
- Lenen van je ouders
- Spaargeld aanboren
Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services. Hij is een liefhebber van crypto-munten en webredacteur met jaren ervaring in beurshandel en cryptocurrencies.