Operational lease

Wil je meer weten over operational lease of ben jij van plan een nieuwe auto te leasen en vraag jij je af welke leasevorm het best bij jouw situatie past? Dan kan een operational lease een interessante optie zijn. 

Wat betekent lease?

Een lease betekent een overeenkomst waarbij een leasemaatschappij een product volledig financiert, bijvoorbeeld een auto, en deze vervolgens verhuurt aan een gebruiker. Hierbij wordt een maandelijkse vergoeding in rekening gebracht.

Wat is operational lease?​ Netto en full operational lease

Een operational lease is een type autofinanciering waarbij de ondernemer maandelijks een vast bedrag betaalt. Dit bedrag dekt vrijwel alle kosten (all-in) zoals verzekeringskosten, motorrijtuigenbelasting en onderhoudskosten.

De auto zal altijd in eigendom blijven van de leasemaatschappij, waardoor de onderneming als het ware de auto huurt en niet aan het einde van de periode bezit.

Waar je bij full operational lease één vast bedrag per maand betaalt voor vrijwel alle kosten, kan je bij een netto operational lease zelf bepalen welke kosten voor jouw rekening komen.

In de praktijk kunnen deze kosten het maandbedrag sterk beïnvloeden. >Het is daarom verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen een netto en operational lease. 

Welke van deze twee lease vormen voor jou duurder zijn, is afhankelijk van de uiteindelijke onderhouds- en verzekeringskosten. De belangrijkste verschillen tussen de lease vormen zijn:

Netto operational lease

Met netto bepaal je zelf welke kosten voor jouw rekening komen en welke kosten voor de leasemaatschappij

Full operational lease

Full operational lease dekt standaard alle auto gerelateerde kosten (m.u.v. brandstofkosten)

Bereken lease kosten

Om de eventuele kostenbesparingen tussen een netto en full operational lease te berekenen moet de kostenopbouw van de leasemaatschappij worden opgevraagd. Door vervolgens zelf kostenramingen te maken van eventuele verzekerings- of onderhoudskosten kan dit vergeleken worden met de tarieven van de leasemaatschappij.

Zakelijk of privé rijden

Omdat bij operational lease de auto niet in jouw eigendom is, en dus ook niet op de balans van jouw bedrijf te vinden is, moet het privégebruik op dezelfde manier verrekend worden als bij een huurauto. Dat wil zeggen dat het privégebruik van de auto verrekend moet worden met de autokosten. Lees ook dit artikel op Kvk.nl.

Dit betekent ook dat de btw die door de leasemaatschappij in rekening is gebracht mag worden opgevoerd. Net als dat btw moet worden afgedragen over het eigen privégebruik van de auto.

Bijtelling

Mocht je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden, dan dien je hier ook bijtelling over te betalen. Het verschuldigde bedrag is altijd gebaseerd op de cataloguswaarde van de auto. Bij het leasen van een Tesla ben je vanzelfsprekend meer kwijt dan een Volkswagen of Kia.

De hoogte van de bijtelling wordt gebaseerd op de CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Dit kan ofwel 4% (bij 0 gr/km CO2-uitstoot, elektrische auto) of 22% zijn (bij meer dan 0 gr/km CO2-uitstoot).

Operational lease vs. financial lease

De (full) operational lease is volgens een recent onderzoek van Athlon Nederland de meest populaire leasevorm van Nederland. Het aantal financial leaseauto’s neemt echter ook toe. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide vormen?

De verschillen tussen operational en financial lease zijn groot, net als de maandkosten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de kosten die binnen het maandbedrag worden gedekt en de wettelijke eigenaar van de auto.

Bij operational lease

Bij financial lease

Wat is nu voordeliger?

Welke vorm van leasen voor jou voordeliger is, is volledig afhankelijk van jouw situatie. Indien je van tevoren een duidelijk beeld wilt bij de maandelijkse leasekosten en niet voor verrassingen wilt komen te staan, is een operational lease een betere keus.

Maar indien je verwacht dat eventuele onderhoudskosten binnen de grenzen blijven en je graag wilt investeren in plaats van ‘huren’, is een financial lease logischer.

Operational lease occasion

Tegenwoordig komt het ‘hergebruiken’ van een operational lease auto vaker voor. Dit kan een auto welke enkele maanden tot wel jaren in gebruik is geweest.

Vooral de vraag naar jonge occasions binnen een leaseconstructie neemt sterk toe, hoofdzakelijk onder zzp-ers. Het zakelijk leasen van een jonge occasion is veelal voordeliger dan een nieuwe lease, mede door de veelal flexibele en korte looptijd.

Private operational lease met gebruikte auto

Het leasen van een tweedehands auto is mogelijk d.m.v. private operational lease. Hierbij blijft de gebruikte private operational lease auto in eigendom van de leasemaatschappij en zijn vrijwel alle autokosten inbegrepen bij het maandbedrag. Deze vorm van leasen is voor private én zakelijke lease-klanten beschikbaar.

Door een tweedehandsauto te leasen in de vorm van een operational lease, wordt de operational occasion lease door velen als goedkoper gezien. Alhoewel de geleasede auto gebruikerssporen zal vertonen, is het prijsverschil met de operational lease van een nieuwe auto of een youngtimer aanzienlijk.

Voor- en nadelen van operational lease rijden

Met de bovenstaande informatie zal je ondertussen al een goed idee hebben van wat welke leasevormen precies betekenen. Maar wat zijn precies de voordelen als je besluit om operational lease te gaan rijden?

Voordelen

Nadelen

Leaseauto uitzoeken?

Weet je al welk model en merk auto je wilt leasen, vergelijk dan nu een groot aanbod online.
2020 update
Scroll naar boven